Bakalářský obor KYBERNETIKA A MĚŘENÍ

Informace pro studenty 1. ročníku FEL ČVUT, kteří volí bakalářský obor

Milí studenti, stojíte před důležitou volbou. Rozhodnete se pro jeden ze čtyř bakalářských oborů - Silnoproudá elektrotechnika, Elektronika a sdělovací technika, Kybernetika a měření, Výpočetní technika. Rádi bychom vás přesvědčili, že pro mnohé z vás je výhodné zvolit si obor Kybernetika a měření. Proč?

  • Široké možnosti uplatnění - naučíte se spojit informatické nástroje s reálným světem.

    Předností oboru kybernetika a měření je jeho široký záběr poskytující kvalifikaci pro práci ve velmi různorodých obastech. Je to dáno tím, že obor vyučuje disciplíny, které umožňují nasadit informační a řídicí technologie v reálném světě. Informace o tomto světě je potřebné získat a měřit, zpracovat příslušné signály, obrazy či videa. Ty jsou vstupem řídicích systémů či rozhodovacích algoritmů. Postupy také umožňují uzavřít zpětnou vazbu opět do reálného světa. Obor stojí na základních principech, které jsou využitelné po dlouhou dobu i při překotném vývoji oboru i využívaných technologií. Výhodou také je, že metody se používají jak pro ryze technické systémy (např. pro jednotlivé výrobní stroje, linky, letadla, rakety), ale i pro biomedicínské či společenské systému. Tato charakteristika asi odlišuje obor Kybernetika a měření od ostatních tří bakalářských oborů na FEL ČVUT. Podobnou kvalifikaci nemůže student získat ani na jiném oboru vyučovaném na pražských univerzitách.

    V povinných předmětech získáte základní znalosti. Volitelné předměty nabízejí možnost užší specializace dle vašich zájmů. Vaše studium v bakalářském oboru Kybernetika a měřeníi bakalářskou práci pravděpodobně zaměříte do jedné z následujících oblastí:

  • Obor vyučují tři katedry, které mají významný podílem na výzkumné činnosti a zkušeností s přenosem akademických výsledků do průmyslové a jiné praxe.

    Jde o katedru kybernetiky (Karlovo náměstí, K13133), katedru řídicí techniky (Karlovo náměstí, K13135), katedru měření (Dejvice, K13138). Na těchto třech katedrách vás bude učit nadprůměrný počet mladých dynamických odborníků, a to jak v měřítku ČVUT, tak i FEL. Ti z vás, kteří se chcete zapojit do odborné práce na katedrách, k tomu máte dobrou možnost. Příležitosti jsou jak pro výzkumně, tak i pro prakticky orientované studenty. Tři zmíněné katedry mají řadu bilaterárních výzkumných kontaktů se zahraničními partnery, což otevírá studentům příležitosti pro studijní pobyty v zahraničí.

  • Návaznost na magisterské studium.

    Po získání bakalářského titulu většina studentů plynule pokračuje ve studiu magisterského oboru. Přirozenou navazující volbou jsou magisterské obory Kybernetika a měření a Biomedicínské inženýrství. V rámci oboru Kybernetika a měření si dále vybíráte ze specializací: (a) měření a přístrojová technika, (b) řídicí technika, (c) umělá inteligence, (d) letecké informační systémy.

  • V čem se stanete odborníky?

    Naučíte se řešit složité úlohy reálného světa počítačovými (informačními) technologiemi. Budete umět popsat a řídit složité dynamické systémy (například letadlo, výrobní proces, biotechnologii, složitou zdravotnickou aparaturu, rozhodovací postup). Naučíte se získávat údaje o reálném světě od jednoduchých senzorů přes postupy počítačového vidění až po dolování dat. Na některé kombinatoricky složité problémy se naučíte používat metody umělé inteligence.

  • Kde můžete získat více informací?

    Nejpodrobnější informaci poskytnou výše uvedené www stránky tří kadeder zajišťujících bakalářský obor Kybernetika a měření. Kompaktnější informaci poskytuji www prezentace připravené pro vás jednotlivými katedrami:

    Katedry pro vás také budou pořádat dny otevřených dveří. Katedra kybernetiky a katedra řídicí techniky: pondělí 5.4. a středa 7.4. vždy od 14.00, sraz v přízemí v budově E, Karlovo náměstí 13. Katedra měření: úterý 6.4. od 14.30 a ve čtvrtek 8.4. od 12.45, sraz v míst. 316/4, 3.patro, blok A3, Dejvice.

    Nebojte se ani zajít individuálně na katedru nebo za učitelem, výzkumníkem z katedry. Rádi vás přijmou.

Ing. Václav Hlaváč, CSc., katedra kybernetiky FEL ČVUT