V Praze dne 25. 4. 2005
Čj.: 2005/ 1107/10

Vážený pane rektore,

vláda České republiky se zabývala otázkou zastoupení České republiky v institucích a orgánech Evropské unie a svým usnesením č. 1163/2004 určila gesce a postupy v personálních a organizačních záležitostech v uvedené věci.

Jako předseda Úřadu průmyslového vlastnictví, tedy ústředního správního úřadu, který plní funkci patentového a známkového úřadu a zpřístupňuje světovou patentovou literaturu, jsem byl pověřen gescí v personálních a organizačních záležitostech unijního Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu (známky, vzory) se sídlem v Alicante. Bohužel nejen zde, ale i v dalších partnerských světových a evropských institucích, zvláště ve Světové organizaci duševního vlastnictví se sídlem v Ženevě, a v Evropském patentovém úřadu se sídlem v Mnichově, se setkávám pouze s velmi nízkým zastoupením českých občanů. Současně přitom shledávám, že zastoupení srovnatelných zemí je řádově početnější.

Při hledání různých cest jak zlepšit současný stav si uvědomuji, že jedním ze zdrojů odborně jazykově vzdělaných lidí jsou studenti, resp. čerství absolventi vysokých škol. Zároveň mám za to, že by právě tato skupina mohla mít o nabízenou práci zájem.

V té souvislosti se na Vás, vážený pane rektore, obracím s prosbou o spolupráci. Jde mi v této chvíli o předávání potřebných informací možným zájemcům. Mohlo by se tak dít například odkazem uveřejněným na vašich internetových stránkách, s přímým propojením na stránky Úřadu průmyslového vlastnictví, kde se naleznou další spojení a informace (Kariéra v EU a mezinárodních organizacích). Pro vážnější zájemce je Úřad připraven pořádat setkání s podrobnějším objasněním organizace a náplně práce uvedených institucí. Zaměstnanci Úřadu též mohou podat informace na vhodných akcích pořádaných vysokou školou. Do úvahy přichází i další konkrétní individuální pomoc. Vybraným uchazečům s vážným zájmem by pro získání odborné praxe mohl Úřad průmyslového vlastnictví nabídnout odpovídající zaměstnání.

Velmi uvítám a rád využiji též další návrhy z Vaší strany.

S pozdravem

Karel ČADA, předseda Úřadu průmyslového vlastnictví