Nový scénář zápisu do rozvrhu

Z podnětu veřejného dopisu studentů, který kritizoval zátěžovou špičku v průběhu posledního období zápisů do rozvrhu jsme provedli úpravu některých funkcí KOS, které snad umožní zátěžové špičky poněkud vyhladit.

Dosavadní scénář pracovních postupů studenta

  1. Rok dopředu se stanovil harmonogram úprav kreditních limitů, jejichž dosažení je podmínkou pro vstup do rozvrhu.
  2. Na začátku období zápisů měli všichni studenti zablokovaný přístup do formulářů pro zápis předmětů na příští semestr a pro tvorbu individuálního rozvrhu.
  3. Okamžikem zahájení zápisového období se všem studentům odblokoval přístup do formuláře pro zápis předmětů na příští semestr.
    Student se poté musel přihlásit do KOSu a ve formuláři pro zápis předmětů na příští semestr se pokusit si odblokovat přístup do formuláře pro individuální úpravy rozvrhu pomocí specializované funkce. Tato funkce kontroluje, zda student v daném okamžiku již splňuje proděkanem stanovené podmínky a pokud ano, odblokování proběhlo.
  4. Student si pomocí formuláře pro individuální tvorbu rozvrhu vytvořil. Je uplatněn princip "kdo dřív přijde, ten dřív mele".
  5. Nejpozději do 7 kalendářních dnů od prvního vstupu do rozvrhu se student dostaví na PEO a učiní svůj zápis předmětů závazným.

Stručná charakteristika nové úpravy KOSu

Proděkan dostává do ruky jakýsi dispečerský formulář, ve kterém se může kdykoliv podívat na momentální rozložení studentů s ohledem na počty dosud získaných kreditů za poslední dva semestry. Podle tohoto rozložení proděkan může operativně stanovit nové kreditní limity tak, aby se otevřela cesta do rozvrhu (další) rozumně velké skupině studentů.

V případě změny kreditních limitů proděkan spustí hromadnou kontrolu dosud zablokovaných studentů.

Každému zkontrolovanému studentovi se automaticky odešle email zpráva sdělující výsledek kontroly. V případě pozitivního výsledku kontroly se studentovi přístup do rozvrhu automaticky odblokuje.

Úprava umožní tuto změnu scénáře.

  1. Těsně před zahájením období zápisů proděkan vyhodnotí rozložení studentů a nastaví odpovídající výši kreditních limitů.
  2. Těsně před zahájením zápisů PEO provede hromadnou kontrolu a odblokování přístupu do rozvrhu studentům, kteří aktuálně podmínky splňují.
  3. Každý student dostane email dopis, ve kterém bude upozorněn, že došlo k operativní změně podmínek pro vstup do rozvrhu a že mu právě byl
    • odblokován přístup do rozvrhu
    • nadále zůstal zablokován přístup do rozvrhu se zdůvodněním.
  4. V okamžiku úředně stanoveného začátku zápisového období se všem studentům odblokuje přístup do formuláře pro úpravu množiny zapsaných předmětů a pouze studentům, kteří splňují momentálně nastavené podmínky se odblokuje přístup do formuláře pro individuální tvorbu rozvrhu.
  5. Pouze v případě pozitivní email zprávy bude smysluplné, aby se student přihlásil do KOSu za účelem ladění závazného zápisu předmětů a tvorby vlastního rozvrhu.
  6. Průběh zkouškového období a zápisů bude PEO průběžně vyhodnocovat a upravovat kreditní limity. O provedené úpravě budou studenti vždy znovu individuálně vyrozuměni novým dopisem. Studenti, kteří už jednou dostali pozitivní vyrozumění už další dopisy dostávat nebudou.

Ostatní mechanizmy zůstávají zachovány, zejména sedmidenní limit pro učinění zápisu závazným.

Doc. Ing. Karel Müller, CSc.
proděkan