Stanovisko klubu profesorů Fakulty elektrotechnické ČVUT z 9.11.2006 k současné situaci:

  • Situace na FEL ČVUT je již po řadu měsíců neklidná a v mnoha směrech negativně ovlivňuje kvalitu operativního i koncepčního řízení, kvalitu výuky i výzkumu. Snižuje atraktivitu FEL jako partnera ke spolupráci pro tuzemské i zahraniční instituce.
  • Klub profesorů považuje za klíčový krok k řešení patové situace změnu volebního a jednacího řádu Akademického senátu FEL včetně odpovídající změny statutu FEL ČVUT, volbu nového Akademického senátu FEL, volbu kandidáta na děkana, a to v uvedeném pořadí. Klub profesorů zásadně odmítá, aby stávající AS FEL volil nového kandidáta na děkana.
  • Klub profesorů FEL ČVUT se shoduje v názoru, že při nyní platném způsobu voleb do Akademického senátu FEL ČVUT nejsou řádně zastoupena stanoviska zaměstnanecké části akademické obce. Klub profesorů FEL ČVUT s odkazem na názor většiny členů zaměstnanecké části akademické obce považuje za nezbytné, aby nový volební a jednací řád zabezpečil oddělenou volbu do studentské a zaměstnanecké části Akademického senátu FEL. Tento názor byl vyjádřen v anketě a je i v souladu se stanoviskem konference delegátů VOS FEL z 1.6.2006. Jsme přesvědčeni, že se změnami ve volebním řádu a statutu nelze otálet.
  • Obracíme se na rektora ČVUT, aby svojí autoritou ve spolupráci s Akademickým senátem FEL a děkanem FEL přispěl k nápravě dle našeho názoru silně diskriminačního volebního a jednacího řádu Akademického senátu FEL ČVUT. Vytvoří se tak podmínky, aby se nově zvolený Akademický senát FEL, akademičtí funkcionáři fakulty i akademická obec soustředili na konstruktivní spolupráci.

V Praze 9.11.2006

Podepsáni profesoři Fakulty elektrotechnické ČVUT