Kostelecké uzeniny - Kristýna Rožánková, Jiří Deyl, Ondřej Hart, Lukáš Makovský

Naším cílem bylo navrhnout kreativní centrum. Jedná se o prostor stimulující a inspirující studenty. Snažili jsme se vytvořit univerzální interiér, který si studenti sami uspořádají, ale přesto bude vizuálně silný a identifikovatelný . bude fungovat jako magnet.

Silou existující studovny je její struktura . mřížka, definovaná sloupovým konstrukčním systémem. Obnažujeme ho, abychom zvýraznili konstruktivistickou krásu budovy, a získáváme velkou volnou plochu prosvětlenou okny ze tří stran a otevřenou do strany čtvrté. Povrchy jsou zbaveny všech nánosů a posunuty do neutrálních barevných tónů, aby vytvořili základ pro nábytek.

Ten dodává prostoru osobitost a živost. Posouváním jednotlivých dílců v jasně definovaném rastru vzniká celkový obraz místa. Tyto flexibilní dílce nabývají základních funkcí (např. sezení, promítání, hry) a zároveň ve spojení s ostatními prvky stimulují děje odehrávající se okolo nich. Jsou katalyzátory. Prostor mezi nimi je doplněn obyčejným nábytkem. Vše je mobilní. Potom je jednoduché v takto zařízeném interiéru sestavit prostor pro přednášku, menší kinosál, intimnější sezení pro skupinu, zázemí konference, funkční bar a to všechno klidně najednou. Každý si formou hry složí to, co potřebuje. Místnost by se měla stát neformálním místem setkávání učitelů i studentů - zprostředkovávat kontakt.

Elektrické rozvody jsou zavěšeny volně pod stropem a kdokoliv si může svoji zásuvku přitáhnout k místu, kde právě sedí. Strop chaoticky pokrytý pavučinou nad přísně geometrickým systémem zhmotňuje informační síť. Není náhodná . vzniká naprogramováním a je přizpůsobená konstrukcím i potenciálním funkcím v prostoru, aby volně visící zásuvky nikomu nepřekážely a přesto byly přístupné.

Student je individualita, získal by na škole místo, které může pojmout za své. Může si vybrat místo, kde chce trávit čas, konkrétní židli i její typ. V této studovně by neplatila běžná pravidla, aktuální situaci a např. úroveň hluku by si studenti určili sami. Naším hlavním tématem je svoboda.

Plakát

Portfolio