V rámci Týdne investic se představila Laboratoř pokročilých síťových technologií ČVUT FEL

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze a společnost Huawei připravili ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest na středu 27. května 2015 představení a prohlídku Laboratoře pokročilých síťových technologií ČVUT FEL. Akce se uskutečnila v rámci druhého ročníku série akcí na podporu podnikatelského prostředí s názvem Týden investic. Součástí prezentace pracoviště byla také ukázka přenosu videa přes simulované prostředí Internetu z kamery do PC.

Slavnostního představení a prohlídky laboratoře se společně s novináři zúčastnili generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, Vice President Public Relations Huawei Technologies (Czech) Zbyněk Pardubský, vedoucí katedry Telekomunikační techniky ČVUT FEL Boris Šimák, proděkan FEL pro doktorské studium a výzkum Zbyněk Škvor a další zástupci fakulty.

Laboratoř pokročilých síťových technologií ČVUT FEL vznikla v roce 2012 a studentům slouží primárně pro výuku ICT předmětů na co nejširším portfoliu ICT zařízení od předních výrobců (Cisco, HP, Huawei, Juniper, MikroTik). V laboratoři probíhají průběžná školení, výuka, testování a laboratorní úlohy a simulace např. interoperability mezi různými systémy. Společnost Huawei Technologies vybavila laboratoř např. síťovými směrovači AR1220, přepínači 3700, 5700, nebo firewally Eudemon. V plánu je další rozšíření technologických platforem i rozsahu spolupráce.

"Spolupráce Huawei a Českého vysokého učení technického v Praze je příkladem vzájemně prospěšné synergie, kterou podporujeme," zdůraznil generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. "Škola má díky ní přístup k lepšímu vybavení, technologiím, na které by ze svého rozpočtu jen těžko dosáhla. Studenti, budoucí absolventi získají možnost otestovat si nabyté znalosti v praktickém prostředí, a tudíž i šanci na lepší profesní uplatnění v budoucnosti. A firma má možnost "vychovat si" budoucí zaměstnance, zajistit, že noví pracovníci budou dostatečně prakticky vzdělaní, kvalifikovaní odborníci," dodal.