Známe vítěze soutěže IQRF Wireless Challenge II

Soutěž o nejlepší bezdrátovou aplikaci IQRF Wireless Challenge II odhalila své vítěze. Do mezinárodní soutěže se přihlásilo celkem 47 soutěžících ze 14 zemí. Finálové klání deseti nejlepších týmů proběhlo formou interaktivního veletrhu na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze 27. května 2016. Stupně vítězů obsadili soutěžící z Čech, Maďarska a Rumunska.

Společnosti IQRF Alliance a MICRORISC vyhlásily druhý ročník soutěže IQRF Wireless Challenge II na konci loňského roku. Výzva k vytvoření nejlepší aplikace pro bezdrátovou technologii IQRF byla určena programátorům, vývojářům, technikům a studentům z celého světa a soutěžilo se o ceny v hodnotě přes 100 000 Kč  v kategoriích Developer a Student.

První místo v kategorii Developer získal projekt Virtuální laboratoř Marka Wendlera a Bély Bartose z Óbuda University v Maďarsku. Řídicí systém domácnosti s podporou aplikací Windows Phone a Android byl velmi kvalitně zpracovaný. Druhé místo získala Bezdrátová proudová sonda Jiřího Hodana. Na třetí pozici se umístil Csaba Nagy z University Sapientia z Rumunska za Vysoce precizní synchronizaci pro robotické ultrazvukové sledování.

V kategorii Student bylo velice úspěšné Gymnázium Boskovice. Na prvním místě jej reprezentoval Roman Ondráček s aplikací led_controller a na třetím místě Tomáš Rottenberg s projektem Trioxygen. Druhé místo získal student Daniel Veltruský ze SPŠE Ječná za projekt Kontrola reálných hodnot intenzity slunečního svitu a porovnání s webovou aplikací „OpenWeather“.

Přihlášené projekty hodnotila nejprve odborná porota složená z inženýrů, kteří vyvíjí bezdrátovou platformu IQRF. Ve finále byla porota rozšířena o nezaujaté odborníky z řad mediálních partnerů soutěže. „Jsem nadšený z přínosu soutěžních projektů, krásně ukazují příklady využití bezdrátové platformy IQRF nebo její snadné napojení na jiné platformy,“ uvedl Šimon Chudoba, jednatel IQRF Alliance. „Všechny soutěžní projekty byly zajímavé a každý z nich je přínosný jiným způsobem. Závěrečné usnesení poroty bylo opravdu náročné, protože výsledky byly někde velice těsné,“ uvedl za porotu Vladimír Šulc, jednatel technologické společnosti MICRORISC.