Naši studenti dodali do CERN nejmodernější mlžnou komoru

Jedinečné zařízení na zviditelnění radioaktivity vyrobili v rámci start-upu Nebulo studenti Ondřej Zbytek a Ondřej Svoboda z Fakulty elektrotechnické ČVUT spolu s Valerym Mezentsevem z Vysoké školy ekonomické. Přístroj si CERN nechal vyrobit od studentů a je nyní k vidění na výstavě Mikrokosmos v Ženevě.

Studenti vyvinuli během roku 2015 historicky nejpokročilejší mlžnou komoru, která disponuje světově unikátními inovacemi. Mlžná komora je již instalována ve švýcarském CERN a v červnu byl úspěšně ukončen její testovací provoz.

Přístroj zobrazuje běžně neviditelnou radioaktivitu a obsahuje také několik světových unikátů. Jeho tvůrci do něj implementovali technologii CrystalViewTM, díky které je možné pozorovat děje v mlžné komoře v dosud nebývalém kontrastu a ostrosti. Mlžná komora pro CERN je jako první na světě vybavena robotickým systémem vsouvání radioaktivních zářičů. Ten umožňuje spatřit i umělou radioaktivitu. Aparát nabízí také možnost automatické injektáže radioaktivního plynu radonu, jehož malé množství v mlžné komoře ilustruje poločas rozpadu jednotlivých chemických prvků.