Naši studenti získali dvě ocenění v soutěži ABB University Award

Dne 22. června byly zveřejněny výsledky pátého ročníku soutěže ABB University Award 2016. Vítězem soutěže vědeckotechnických projektů vysokoškolských studentů v akademickém roce 2015/16 se stal Pavel Brož za diplomovou práci Navigační systém pro bezpilotní prostředky a ultralehká letadla. Cenu poroty za studii Metody synchronizace řízení pulzně řízených měničů na síti s rušivými složkami napětí obdržel Petr Šimek. Oba vítězové studují na Fakultě elektrotechnické ČVUT.

Do finálového kola ABB University Award 2016 se přihlásilo celkem 58 studentů s 24 bakalářskými a 34 diplomovými nebo disertačními pracemi. Do finále se probojovalo 12 nejlepších. Vítězové se tradičně zúčastní takzvaného odborné exkurze do výrobního závodu ABB na průmyslové stejnosměrné měniče a vakuové vypínače v německém Ratingenu a do špičkového technologického centra v Ladenburgu. V něm mimo jiné probíhá výzkum a vývoj robotiky s unikátním průmyslovým robotem YuMi, který dokáže během výrobních procesů bezpečně spolupracovat s lidmi.

ABB University Award 2016 oceňuje nejlepší bakalářské, diplomové či disertační práce v oblasti energetiky, pohonů, robotiky, automatizace výroby, efektivního využití energií či v jiných technických směrech. Partnerem akce je organizace IAESTE ČR, která se zaměřuje na podporu odborných a jazykových znalostí studentů a absolventů prostřednictvím mezinárodního výměnného programu.