Po vítězství v Kanadě obhájila naše elektroformule prvenství i na závodech ve Spojených státech amerických

S výrazným náskokem zvítězil tým eForce FEE Prague Formula, reprezentující Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze, na závodech v americkém Lincolnu. Studenti tak zopakovali svůj úspěch ze soutěže v kanadském Barrie.

V závodech série Formula SAE Eletric, které se konaly od 15. do 18. června v americkém Lincolnu, opět bodoval monopost eForce FEE Prague Formula. Ten vyvíjí studenti silnoproudého studijního programu Elektronika, energetika a management Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze za spolupráce studentů Fakulty strojní ČVUT.

V konkurenci třiceti družstev obstál tým elektroformule s monopostem, který byl specifikován již při návrhu před dvěma lety tak, aby vyhověl americké úpravě pravidel Formula Student. Formule FSE.04x má trakční napětí 300 V a pohon 4x4.

V dílčích závodech, ze kterých se soutěž Formula Student skládá, musel tým Fakulty elektrotechnické ČVUT absolvovat jak statické disciplíny, jako je prezentování designu formule, nebo představení business plánu před porotou, tak i samotné závody. Ty se skládaly z akcelerační disciplíny na 75 metrů (formule eForce dosáhla času 4.09 sekund), Skid-pad (jízda v osmičce), kvalifikační Autokros a vytrvalostní disciplínu Endurance na 22 kilometrů.

Jízdu okomentoval jeden z pilotů týmu, Petr Záruba: „Americký styl trati je velmi odlišný od toho evropského, na který jsme připraveni. Trať v Lincolnu byla mnohem rychlejší a její šíře umožňovala i volbu odlišné stopy průjezdu zatáčkou. Právě díky vysoké průměrné rychlosti jsme naplno mohli využít aerodynamiky vozu a po nalezení optimálního nastavení podvozku se nám podařilo dosáhnout nejrychlejšího času v elektrické kategorii a do konce dne tento čas nepřekonal ani žádný spalovací tým.“

Děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, profesor Pavel Ripka k fenomenálnímu úspěchu českého týmu dodává. „Celou cestu našeho týmu eForce jsem sledoval na jejich blogu a jsem opravdu hrdý na to, že jsme dokázali porazit studenty takových škol, jako je Massachusetts Institute of Technology, Carnegie Mellon Univerzity, nebo Purdue University. Úspěch naší elektroformule dokazuje, že i v tomto oboru patříme na světovou špičku.“

Výsledky soutěže Formula Electric – Lincoln 2016 jsou dispozici zde.