Fakulta elektrotechnická obsadila pozici Red Hat Chair of Software Engineering

Od začátku letošního roku na katedře počítačů Fakulty elektrotechnické působí Dr. Bestoun S. Ahmed z iráckého Kurdistánu, který vyhrál mezinárodní konkurz na pozici odborného asistenta v oblasti softwarového inženýrství. Jeho plat financuje společnost Red Hat, v rámci partnerského projektu Red Hat Chair of Software Engineering. Relokaci Dr. Bestouna podpořil z fondu pro internacionalizaci také děkan Fakulty elektrotechnické prof. Pavel Ripka.

Dr. Bestoun obhájil svoji dizertační práci na  Universiti Sains Malaysia, kde se věnoval zejména distribuovaným systémům a testování software. Poté působil v Malajsii jako vědec a pedagog. Od roku 2015 pracoval jako výzkumník na švýcarském Institutu umělé inteligence IDSIA, kde získal prestižní stipendium švýcarské vlády pro zahraniční vědce.

Na katedře počítačů Fakulty elektrotechnické bude Dr. Bestoun zastávat firmou Red Hat financovanou pozici odborného asistenta pro softwarové inženýrství. Bude se věnovat zkoumání metod umělé inteligence v softwarovém inženýrství a testování software. Vedle toho bude přednášet předmět Architektura softwarových systémů, který se v anglickém jazyce vyučuje v magisterském studijním programu Otevřená informatika.