Uskutečnili jsme videokonferenční spojení České republiky s vesmírnou stanicí ISS

V pondělí 4. prosince 2017 v 16.40 hodin proběhlo v budově Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí historicky první veřejné videokonferenční spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS z území České republiky. Technologické řešení přenosu zajistila elektrotechnická fakulta. Programovou náplň akce organizovala společnost SCIENCE IN v rámci projektu ESERO CZ (vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury), jehož je fakulta partnerem.

Celoodpolední program pro učitele a žáky středních a základních škol byl sestaven z přednášek a pokusů zahrnujících témata vesmír, raketové technologie, mimozemský život a fyzika. Mezi vystupujícími byli zástupci SCIENCE IN, Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, ESA, Astronomického ústavu AVČR, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Univerzity Karlovy. Na závěr akce vystoupila skupina ÚDiF (Úžasné divadlo fyziky).

V 16.40 hodin se pak poprvé spojila videokonferečním hovorem Česká republika s vesmírnou stanicí ISS. Videohovor s astronautem Paolem Nespolim trval 20 minut. Astronaut celkem zodpověděl 9 otázek, z toho 3 učitelům z České republiky.

O události informovali: Česká televize, blesk.cz, ceskenoviny.cz, tyden.cz, irozhlas.cz, nebo iHNed.cz.

Více o projektu ESERO CZ naleznete na webových stránkách www.esero.sciencein.cz.

 

Foto: Petr Jan Juračka​