Vyvinuli jsme novou metodiku mapování potenciálu biomasy

Vědci z týmu z katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze spolu s kolegy Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i. (VÚKOZ, v.v.i.) z odboru fytoenergetiky a biodiverzity vyvinuli novou metodiku mapování potenciálu biomasy pro energetické využití v zadaném území. Výzkumu si všiml i prestižní vědecký časopis Renewable and Sustainable Energy Reviews, který v lednu vydal článek "Short-term boosting of biomass energy sources – Determination of biomass potential for prevention of regional crisis situations".

Nový software, vyvinutý v prostředí GIS, podrobně analyzuje a zobrazuje množství biomasy využitelné jako energetický zdroj v zadaném území, například v kraji, okrese, nebo republice. Jedná se biomasu, jejíž potenciál je tvořen produkčními schopnostmi konvenčních a energetických plodin a dřevin v příslušných klimatických a půdních podmínkách, počítá se tedy s dlouhodobým očekávaným průměrem výnosu biomasy při správném hospodaření. Pro stanovení potenciálu biomasy se využívá bonitace zemědělských a lesních stanovišť po odečtení spotřeby pro zemědělské, dřevozpracující příp. průmyslové využití a vyloučení zdrojů z důvodů ochrany přírodních zdrojů.   Bonitace zemědělské půdy je jejím vlastníkům dostupná jako údaj BPEJ (bonitovaná půdně ekologická jednotka), který je dostupný u výpisu z katastru nemovitostí. Pětimístný kód identifikuje klimatické podmínky, typ půdy, sklon pozemku spolu s orientací a skeletovitost půdy. Aplikace umožňuje jak podrobné mapování dlouhodobě udržitelného potenciálu biomasy, se kterým lze počítat v energetických bilancích, tak i odhad možností jeho krátkodobého navýšení zmírněním některých standardních agrotechnických, ekonomických či tržních omezení. 

Výsledky provedených analýz pro vybrané oblasti České republiky potvrzují, že potenciál biomasy pro energetické účely lze krátkodobě významně navýšit. Pro jednotlivé kraje České republiky je toto navýšení potenciálu biomasy v řádu až několika Petajoulů (PJ). Jde tak o významný příspěvek k energetické bilanci jak celé republiky, tak i jednotlivých krajů. Výzkum tak poskytl cenný podklad pro aktualizaci Státní energetické koncepce a pro plánování rozvoje energetické infrastruktury s ohledem na zajištění energetické bezpečnosti.

O výzkumu informoval také server Novinky.cz.