Bronz ze soutěže F1/10 v New Yorku

Tým studentů z ČVUT v Praze pod vedením prof. Zdeňka Hanzálka z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky vybojoval v soutěži autonomních formulí F1/10 na americké Columbia University v New Yorku skvělé 3. místo. Soutěž se konala 14. října 2019. Do závodů se kvalifikovalo 11 týmů z celého světa.

Jedná se již o 5. závod soutěže F1/10 Autonomous Racing Competition, v loňském roce se tým oddělení Průmyslové informatiky z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT umístil na 1. místě v soutěži v portugalském Portu a na 3. místě v italském Turíně. Na soutěži na Kolumbijské univerzitě tým reprezentoval David Zahrádka a Jan Vojnar, studenti Kybernetiky a robotiky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Řízení samořiditelných formulí v desetinové velikosti je postavené na algoritmech a jejich správné naprogramování je pro vítězství v soutěži mnohem důležitější než konstrukce auta, která je předschválená pro všechny týmy.

Znalosti získané při vývoji autonomních formulí se dále využívají i při výzkumných projektech pro autonomní řízení realizované týmem Průmyslové informatiky CIIRC ČVUT ve spolupráci s automobilkami.