Profesor Fakulty elektrotechnické Michal Pěchouček se od září stane novým technickým ředitelem Avastu

Avast (LSE:AVST), oznámil jmenování profesora Michala Pěchoučka do funkce technického ředitele (Chief Technology Officer - CTO) s účinností od 1. září 2019. Do Avastu přichází z respektované pozice na ČVUT, kde působí jako vedoucí katedry počítačů Fakulty elektrotechnické a jako ředitel Centra umělé inteligence (AIC), které založil již téměř před dvěma desetiletími. Ve funkci ředitele AIC bude pokračovat i nadále. Jeho následovník v roli vedoucího katedry počítačů na FEL bude oznámen během léta.

Michal Pěchouček
prof. Dr. Michal Pěchouček, MSc.

Nový generální ředitel Avastu Ondřej Vlček k tomu řekl: „Michal je ideální kandidát na roli našeho nového CTO, protože má zkušenosti jak z akademické sféry, tak i ze světa technologií a byznysu, dokáže propojovat myšlenky, lidi a zdroje a také v minulosti ukázal, že umí vést úspěšné týmy. Jeho hlavní úkol bude dál rozšiřovat náš výzkum umělé inteligence, strojového učení a kybernetické bezpečnosti. Michal také povede klíčové vědecko-výzkumné týmy, které podporují práci našich virových laboratoří i týmů specializujících se na velká data a inovace. Máme radost, že se k nám spolu se svými třemi kolegy přidává a pomůže nám dál upevnit spolupráci s akademickou sférou v oblasti aplikovaného výzkumu.“

Celosvětově uznávaný je přínos profesora Pěchoučka v oblasti počítačových věd a využití umělé inteligence, je autorem mnoha hojně citovaných vědeckých článků a publikací. Do Avastu přinese aktuální poznatky a přehled z praxe i z akademické činnosti. Michal Pěchouček byl hlavním hybatelem při vytváření mezinárodního stipendia AVAST Chair of Cybersecurity na ČVUT. V letošním roce jeho přičiněním vzniká na ČVUT společná laboratoř Avast AI and Cybersecurity Laboratory, kterou financuje Avast a kterou Michal Pěchouček bude dál podporovat ze své nové pozice CTO. Nadále bude působit jako profesor a povede univerzitní Centrum umělé inteligence. Do Avastu s ním přicházejí ještě další tři kolegové z akademického prostředí specializující se na výzkum umělé inteligence, kteří se stanou součástí firmy i proto, aby pomohli rozšířit znalosti o tom, jak může umělá inteligence radikálně zlepšit schopnosti lidské společnosti bránit se proti rostoucím a stále složitějším kybernetickým hrozbám. Všichni ale zůstanou úzce zapojení do společné výzkumné činnosti ČVUT a Avastu a jednou týdně budou přednášet a konzultovat studentům na univerzitě.

Michal Pěchouček dodává: „Tímto připravujeme novou cestu pro spolupráci průmyslu a akademického sektoru na největší a nejzajímavější vědecké výzvě naší doby. Závazek Avastu finančně podporovat stávající a nový výzkum umělé inteligence a strojového učení umožní ČVUT ukázat svou odbornost v této oblasti a pomůže univerzitě získat a udržet si ty nejlepší a nejschopnější talenty. Avast je v oboru kybernetické bezpečnosti známý jako AI firma, takže se velmi těším na svoji novou roli a na to, že společně s experty z Avastu a jejich kolegy z ČVUT budu moct přispět k rozvoji umělé inteligence, která pomáhá chránit lidi na internetu.”

Už v minulosti Pěchouček zastával korporátní pozice jako například R&D ředitel centra AI pro počítačovou bezpečnost ve společnosti CISCO nebo později jako stratég v týmu CTO bezpečnostní divize společnosti CISCO. Stál u zrodu několika technologických startupů včetně kyberbezpečnostní firmy Cognitive Security (v roce 2013 ji koupilo CISCO), dále pak AgentFly, který se specializuje na ovládání autonomní letecké dopravy, a BlindSpot Solutions, který vyvíjí umělou inteligenci pro využití v průmyslu a který v roce 2017 akvírovala Adastra Group.



převzato z TZ Avastu