Letošní prázdninový FEL_Camp podpoří společnost TTC MARCONI

Ve dnech 3. až 7. srpna 2020 se na stanové základně Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL) v Temešváru u Orlické přehrady uskuteční druhý ročník tábora FEL_Camp. Středoškoláci za pomoci svých o něco starších kolegů již studujících FEL budou řešit různé zábavné úkoly z oblasti elektrotechniky a ICT v přírodním prostředí navozujícím extrémní situaci – hledání trosek neznámého objektu. Partnerem letošního ročníku se stává společnost TTC MARCONI, systémový integrátor a přední český dodavatel komunikačních řešení pro kritickou infrastrukturu.

Příběh začíná takto: „Tady je OK1KUR. Ze svého stanoviště vidím padat zářivý objekt. Mayday! Mayday! Mayday! OK1KU…“ Z přijatého vysílání se předpokládá, že objekt po dopadu explodoval. Radioamatéři radioklubu OK1KUR se od té doby nehlásí. Vlivem pádu neidentifikovaného objektu došlo k rozsáhlým problémům s dodávkami energie a omezení činnosti běžných elektronických zařízení. Vytipovaná oblast havárie je rozlehlá a je potřeba sestavit a rozšířit průzkumné týmy. Cíl mise je tedy jasný: stát se členem expedice, lokalizovat a identifikovat neznámý objekt.

„Účastníci FEL_Campu se budou muset naučit přežít v polních podmínkách, sestavit si vlastní zdroj energie, zapojit vlastní přijímače, detektory a pokusit se vyřešit i další úlohy. Naším cílem je motivovat studenty k tomu, aby lépe pochopili fungování různých elektronických systémů a jejich vzájemnou komunikaci,“ objasňuje tvůrce myšlenky a hlavní organizátor akce Zbyněk Kocur.

Vedoucí katedry telekomunikační techniky FEL, ČVUT v Praze, doc. Jiří Vodrážka k tomu dodává: „Jsem velice rád, že jsme pro letošek získali pro FEL_Camp silného partnera z našeho oboru, společnost TTC MARCONI, se kterou už dlouhou řádku let spolupracujeme na mnoha frontách. Akci obohatí o nová témata a poskytnutý sponzorský dar umožní posun na celkově vyšší level.“

Děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze prof. Petr Páta vyjádřil podporu FEL_Campu následovně: „Opravdu mě těší, že se moji kolegové rozhodli druhý ročník tábora zorganizovat v této nelehké situaci a že dokonce dokázali najít pro akci silného partnera. Pevně věřím, že se tato spolupráce bude nadále rozvíjet a že tábor budeme provozovat i v následujících letech.”

„Nadšení, zápal pro techniku a schopnost hledat netradiční řešení. To jsou vlastnosti, které odlišují špičkové techniky a vývojáře od těch průměrných. A přesně tyto vlastnosti FEL_Camp ve studentech podporuje. Proto je nám tak sympatický, a proto jsme se rozhodli stát se jeho partnerem,“ říká Josef Šelepa, jednatel společnosti TTC MARCONI.

TTC MARCONI působí od roku 1993 na evropských telekomunikačních trzích jako systémový integrátor a významný dodavatel komunikačních sítí nové generace, zejména pro oblasti energetiky, telekomunikací, dopravy, veřejné správy, obrany a bezpečnosti, viz https://ttc-marconi.com.

Registrace zájemců na FEL_Camp je možná do 2. července. Bližší informace, reportáž z minulého ročníku a registrační formulář naleznete na https://camp.fel.cvut.cz.