O správný náboj dne otevřených dveří na FEL ČVUT se postará robot SK8O a studenti s elektrizujícími experimenty

Fakulta elektrotechnická ČVUT (FEL) si připravila pro zájemce o studium ukázku experimentů, ke kterým se na středních školách běžně nedostanou. V rámci online dne otevřených dveří 4. února 2021 se také představí nejnovější robot SK8O. Moderátoři z řad studentů během akce předvedou i Van de Graaffův generátor nebo Teslův transformátor.

Na FEL ČVUT jsou studenti v přímém kontaktu s moderními technologiemi a v tomto duchu se ponese i den otevřených dveří. Zájemci o studium se 4. února od 17 hodin dozví podrobnosti o všech studijních programech a přijímacím řízení. O správné napětí živého vysílání se postarají sami studenti FEL. Předvedou totiž praktické ukázky zařízení, se kterými na FEL zacházejí a případně je i sami vyvíjejí – včetně nejnovějšího robota.

Technologie ve vlastních rukou

Balančního robota SK8O během pouhých třech měsíců navrhli a sestrojili doktorandi z katedry řídicí techniky FEL ČVUT Martin Gurtner a Krištof Pučejdl. Většina jeho součástek je vytištěná na 3D tiskárně, takže jej podle návodu zvládne sestavit i pokročilý kutil. Na dni otevřených dveří studenti FEL představí robota v ukázce dynamického pohybu a také vysvětlí online návštěvníkům, jak se mohou již během studia podílet na vývoji obdobně vyspělých technologií.

„V době, kdy jsou školy v režimu online výuky, mají studenti omezené možnosti pracovat v laboratořích a přicházet do kontaktu s experimenty. Přitom právě to je nejspolehlivější cesta, jak vědu a techniku popularizovat a probouzet o ni zájem. Chceme proto středoškolákům na našem dni otevřených dveří ukázat elektrotechniku a informatiku z praktické stránky jako něco, co je zaručeně bude bavit,“ vysvětluje prof. Petr Páta, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Fakulta elektrotechnická dlouhodobě patří mezi deset největších vědeckých institucí v České republice. Vedle samotného studia dává svým studentům možnost zapojit se již v průběhu studia do vývoje špičkových technologií.

Elektrizující zážitky v živém streamu

Den otevřených dveří bude plně v rukou samotných studentů FEL, kterým mohou zájemci o studium pokládat otázky prostřednictvím živého chatu. Přítomni budou zástupci všech studijních programů. Hlavní atrakcí ale budou ukázky pokusů v podání studentů FEL, kteří zájemcům o studium předvedou vysokofrekvenční Teslův transformátor s jeho speciálními efekty v podobě sršení a výbojů, díky nimž lze vnímat vysoké napětí doslova na vlastní oči. Ukázka Van de Graafova generátoru zase staví na známém účinku elektrostatické elektřiny na lidské vlasy.

Na experimenty a jejich jiskřící efekty odkazovaly už upoutávky, které představily studenty v roli moderátorů. 

Van de Graaffův generátor

Teslův transformátor

FaceStyleGAN

Zájemci o studium na Fakultě elektrotechnické ČVUT se budou moci připojit k jejímu dni otevřených dveří 4. února 2021 od 17.00 hodin prostřednictvím odkazu fel.cvut.cz/dod.