Středoškoláci budou soutěžit v Robosoutěži. Mají za úkol naprogramovat „ROBO číšníka“ z lega

Zengerova posluchárna Fakulty elektrotechnické ČVUT přivítá od úterý 23. do pátku 26. listopadu 2021 celkem 132 týmů středoškoláků, kteří se přihlásili do čtyř samostatných kol Robosoutěže. Její dvanáctý ročník představí důmyslně sestavené a naprogramované roboty ze stavebnice LEGO Mindstorms, jejichž schopnosti prověří speciálně navržená úloha.

Letos ji výzkumníci z pořádající katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT nazvali ROBO číšník. „Soutěžící mají za úkol sestavit a naprogramovat robota s vozíkem umístěným na rampě. Robot musí co nejrychleji přejet samostatně bez jakékoliv pomoci nerovnou dráhu tak, aby vozík z rampy nespadl. Pořadí ovlivní vedle výsledného času také počet získaných bodů, které robot získá průjezdem jednotlivými poli hracího hřiště. Zadání vychází z klasické úlohy z automatického řízení, při níž se reguluje kulička na tyči,“ uvedl hlavní organizátor soutěže dr. Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Do finále, které se uskuteční 17. prosince 2021, postoupí celkem 32 středoškolských týmů. I letošní ročník Robosoutěže poznamená koronavirová infekce. Loňský ročník byl zrušen, do letošního klání se oproti minulým přihlásilo méně škol, protože řada z nich nemůže cestovat či se účastnit podobných akcí.

Robosoutěž jako líheň talentovaných informatiků

Vedle Robosoutěže pro středoškoláky je v jarních měsících tradičně pořádána verze pro základní školy. Soutěžním kláním s originálně navrženými lego vozítky, které je v oblasti popularizace informatiky a robotiky na základních a středních školách v České republice největší událostí svého druhu, tak každoročně projde více než tisíc studentů ze základních a středních škol. Odměnou pro tři vítězné týmy středoškoláků ve finálové ROBOSOUTĚŽI je možnost studovat nejenom v programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT bez přijímacích zkoušek.

Úspěšní soutěžící se nezřídka projeví ve vysokoškolském studiu na FEL ČVUT jako perspektivní výzkumníci. Patří mezi ně mimo jiné autoři Ludvíka, největšího humanoidního robota sestaveného z lega, studenti magisterského programu Kybernetika a robotika Martin Šrámek a Matěj Štětka. Jejich projektem jsou také robotické klávesy. K dalším vynikajícím řešitelům Robosoutěže patří mimo jiné studenti bakalářského studia programu Kybernetika a robotika Jan Hlaváč či Jakub Vaněk, před nimiž aktuálně stojí další náročný úkol - postavit LEGO továrnu na automatické třídění technických LEGO dílků.

Program čtyř samostatných kol Robosoutěže ze Zengerovy posluchárny na Karlově náměstí bude možné sledovat online ve dnech 23. - 26. listopadu, vždy od 13.00 prostřednictvím streamu. Odkaz a další informace o průběhu Robosoutěže najdete stránkách www.robosoutez.fel.cvut.cz či Facebooku (https://www.facebook.com/robosoutez)

Partnery Robosoutěže jsou společnosti MathWorks, HUMUSOFT, Applifting, ŠKODA AUTO, FANUC, Sick, Strand a Kingston Technology. Mediálními partnery jsou časopisy AUTOMA, ELEKTRO a DPS Elektronika od A do Z.