FEL ČVUT ve spolupráci se ŠKODA AUTO pořádá projekty podporující technické vzdělávání

Technologickou gramotnost i Technologickou olympiádu pořádá Fakulta elektrotechnická (FEL) Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci se ŠKODA AUTO. Lektoři seznámí studenty středních škol s tématy jako elektromobilita, umělá inteligence, kybernetická bezpečnost či internet věcí (IoT). V prvním roce se počítá s účastí na 125 středních školách po celé ČR, zejména průmyslových školách a gymnáziích.

Motivovat mladé lidi k dalšímu studiu technických oborů je hlavním cílem projektu Technologická gramotnost, který již během prvního roku chce oslovit 7 500 studentek a studentů na 125 středních školách. Ti nejlepší pak budou moci na začátku příštího roku poměřit své znalosti během Technologické olympiády, při níž se do finálového klání dostane 25 nejlepších týmů. Ve školním kole se počítá se zapojením zhruba 1 500 studentů. Série odborných přednášek s navazující celostátní soutěží pro studenty českých středních škol proběhne pod záštitou Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a MŠMT; generálním partnerem je ŠKODA AUTO. 

Hlavním přínosem projektů Technologická gramotnost a Technologická olympiáda je zajistit středním školám bezplatné přednášky s odborným zázemím, které také zábavnou a poutavou formou přitáhnou pozornost středoškolských studentů a studentek. Projekt Technologická gramotnost si klade za cíl šířit technickou osvětu a ukázat, že technologie mají široké budoucí uplatnění. Zároveň se bude snažit studentům ukázat, že moderní technologie už nejsou o programování a matematice, ale i o společenských vědách s přesahem do etiky. Přednášky tvoří dvě vyučovací hodiny a jejich koncepce je připravena tak, aby bylo možné je v případě nutnosti realizovat také on-line formou. Střední školy, které mají zájem se zapojit, se přihlašují prostřednictvím webového formuláře na stránkách www.technologicka-gramotnost.cz.

Fakulta elektrotechnická ČVUT jako jediná v České republice rozvíjí špičkový výzkum všech zásadních technologických trendů, které ovlivní způsob, jakým budeme v budoucnu pracovat, cestovat, trávit volný čas a žít. Počínaje vesmírnými technologiemi či telekomunikačními sítěmi, přes alternativní energetické zdroje a umělou inteligenci až po robotiku či kyberbezpečnost – všechny tyto fenomény budoucnosti lze na FEl ČVUT nejenom vědecky zkoumat, ale také studovat. Technologickou olympiádu a projekt Technologické gramotnosti FEL ČVUT vítá a věří, že dokáže díky své atraktivní formě získat pro studium vědy a technologií novou generaci středoškoláků.

ŠKODA AUTO jako generální partner poskytla odborníky z technického vývoje, kteří pomohli s vytvořením základní prezentace pojednávající o špičkových inovacích z oblasti automobilového průmyslu. Automobilka také přispěje finanční pomocí na realizaci celého projektu, který se zaměřuje především na průmyslové školy či gymnázia, kde lze očekávat zájem o navazující vysokoškolské studium technického oboru. Hlavními tématy, jimž se lektoři věnují, jsou elektromobilita, umělá inteligence, IoT (internet věcí), 5G a kybernetická bezpečnost. O specialisty z těchto oblastí je na trhu práce velký zájem, a tak úspěšní absolventi mohou počítat s rychlým uplatněním v dynamicky se rozvíjejícím oboru.

ŠKODA AUTO řadí podporu technického vzdělávání mezi priority své společenské odpovědnosti, a to na všech úrovních: od předškolní a základní přes středoškolskou a odbornou až po univerzitní. ŠKODA AUTO rovněž každý rok poskytuje pro studijní a výzkumné účely vzdělávacích institucí komponenty i celé nehomologované automobily. Jen za rok 2020 tak pro tyto účely předala 410 učebních pomůcek včetně 65 vozů a 145 motorů nebo převodovek, které pomáhají pedagogům i studentům v odborných předmětech.