Do CERNu se dá dostat docela jednoduše, říká student Otevřené informatiky

Rozhovor se studentem Otevřené informatiky na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze Danielem Maredou, který se účastní roční stáže v CERNu. Stáž nabízí možnost účastnit se praktických projektů (vyrábění součástek pro urychlovače částic, zpracování obřích dat, vytváření kritických aplikací, které musí běžet 24 hodin denně a mnoho dalšího)  a práci se špičkami ve svém oboru. 

Jak se OÍčkař dostal do CERNu? A proč zrovna CERN?

Po dokončení bakalářského studia jsem litoval, že jsem se neodvážil vyjet někam na Erasmus, či jinou bilaterální dohodu, takže jsem měl velkou motivaci hledat příležitosti v zahraničí. Když jsem objevil stránky se stážemi v CERNu, zjistil jsem, že hledají studenty a absolventy snad téměř všech inženýrských oborů. Stáž v CERNu z mého hlediska splňovala všechna kritéria skvělé příležitosti a z pohovorů to vypadalo na velmi zajímavou náplň práce pro studenta OI. Jednou větou asi tedy: „Zajímavá práce v prestižní organizaci v srdci západní Evropy, při které si člověk (díky výši minimální mzdy ve Švýcarsku) může na české poměry hezky vydělat.“

Na čem pracuješ? Najde se v CERNu práce i pro informatika nebo ses musel překvalifikovat na částicového fyzika? 

Překvapivě z naší skupiny studentů se fyzikou zaobírá velmi malé procento studentů. CERN potřebuje inženýry, studenty a profesionály, kteří postaví součástky do urychlovačů, navrhnou nové tunely a budovy, optimalizují vakuové trubky, pohrají si s mikroprocesory, vytvoří webové aplikace pro vizualizaci a evidenci dat, a i studenty zabývající se administrativou. Už jen v samotném IT je nepřeberně směrů, od oborů robotiky přes mikroprocesory, programování realtimových systému, přes IT a DevOps až po grafické webové aplikace, které dělám já v našem týmu.

Jaké jsou druhy stáží a jak dlouho trvají?  Na jaké stáži jsi ty?

Příležitostí je mnoho druhů, každý si vybere! Od krátkodobých po dlouhodobé, od studentů v prvních po poslední ročníky až po profesionály, kteří zrovna školu dokončili nebo už mají za sebou pár let zkušeností.

Já se účastním Technical Student Internship, u něhož se udává délka 4-12 měsíců. Prakticky má ale většina studentů délku stáže na 12 měsíců. A jsem si docela jistý, že vedení týmu to tak upřednostňuje. Zaučit se na projektu trvá docela dlouho, klidně pár měsíců. Dává tak smysl, že pro většinu technických stáží upřednostňují studenty, kteří mohou zůstat celý rok. Poté se dá ještě stáž prodloužit.  Kromě Technical Student internship (4-12 měsíců) jsou hlavní druhy stáží ještě Summer student internship (2 měsíce v létě) a Graduate program (po dokončení školy, 2-3 roky).

Jak probíhají stáže po profesní stránce?

Průběh stáže je velmi individuální, a to i v rámci týmu. Já například měnil každých pár měsíců aplikaci, na které jsem pracoval, a díky tomu poznal spoustu nových domén. V průběhu stáže má člověk schůzky s vedením týmu a většinou i s vyšším vedením, takže pokud by chtěl něco změnit (pracovat na jiné aplikaci, rozvíjet se v něčem jiném, navrhnout nové zlepšení) tak k tomu (aspoň z mé zkušenosti) má prostor. Zároveň vedoucí často zdůrazňoval, že stáže slouží „především studentům“, aby se naučili a vyzkoušeli si co nejvíc. Celkově příjemné prostředí.

Máte během stáží čas na aktivity mimo práci?

CERN zároveň připravuje spoustu aktivit, které doplňují všechnu tu práci. Studenti se zároveň mohou hlásit na mnoho přednášek o fyzice i IT (probíhají přednášky od fyzikálních modelů přes „psaní dobrého kódu“ až po „udržitelnost na naší planetě“), exkurzi v CERNu i mimo, a poté si na konci odprezentují před kolegy a veřejností své výsledky. Zároveň všichni přijedou s mindsetem, že toho musí hodně stihnout, takže si často sami organizují výlety a akce, až jsem se divil, kolik toho stihnou. Za takových 8 týdnů se dá z Ženevy navštívit Paříž, projet spoustu hezkých měst v okolí od francouzských Benátek po nahrávací studia Queenů a protoulat se prosluněnými údolími s jezerem obklopeným horami.

Na roční stáž jsi jel během magisterského studia na OI. Není celý rok příliš dlouho? Jak je to pak se studiem tady? Prodlužoval jsi?

Já konkrétně mám individuální plán, což znamená, že jsem nemusel splnit minimální počet kreditů z povinných předmětů, ale mohl jsem si domluvit individuální jednotky předmětů, pokud by mi vedoucí předmětu povolil absolvování předmětu vzdáleně. Technical student je vytížení normálně na 40 hodin týdně. Jsou tu studenti, kteří si zapisují normálně kurzy, a o víkendech dělají úkoly, po večerech si přehrávají přednášky, a pak si berou dovolenou na to, aby přiletěli domů a napsali zkoušky. Já tak drsnej nejsem :). Řekl bych, že tak 20 % studentů studuje k fulltime práci tady v CERNu, 15 % píše závěrečnou práci (výjimečně mohou použít svoji práci v CERNu do diplomky, ale to je hodně specifické, závisí na týmu, oboru, spíš s tím nepočítejte) a 65 %, čili většina, si prostě prodlužuje.

Pokud si v žádném případě nechcete prodlužovat, tak doporučuji Summer Student Program. Za 2 měsíce si vyzkoušíte práci v týmu na něčem určitě zajímavém, poznáte kus Evropy a spoustu skvělých lidí z celého světa.

Na čem přesně jsi v CERNu pracoval? Pokud nám to můžeš říct.

Náš tým se stará konkrétně o mnoho webových aplikací. Já jsem si za rok prošel několika z nich (4-5), jiní pracují třeba celý rok na jedné. Poznal jsem tak spoustu domén (aplikaci pro vytváření grafických widgetu pro data z akcelerátoru, evidenci poruch v akcelerátorech, ...). Pracujeme v budově hned vedle CCC (CERN Control Center), kde sedí operátoři urychlovačů 24/7 a používají naše aplikace. Je to docela zážitek, zajít do místnosti, která vypadá jako z filmu o programu Apollo, kde sedí desítky operátorů se stovkami monitorů a používají k práci programy, na kterých jsem pracoval. 

Co ti stáž dala profesně? Využil jsi něco, co jsi se naučil na OI?

Stáž mi dala mnoho. Z hlediska vývoje to byla super příležitost. Já už jsem v pár týmech pracoval, ale musím říct, že tady se dodržovaly skvělé softwarové principy. Všechno to, o čem student slyší v hodinách Softwarového inženýrství nebo Objektového návrhu a modelování, se tady dodržuje příkladně. Od pair programming po hodně důkladné code review až po naprostou automatizaci nasazení. A v neposlední řadě přijdou vhod i přednášky o paralelních a distribuovaných výpočtech, zvlášť při debugování asynchronních dotazů jsem na ně vzpomínal. Mezi kolegy a nadřízenými jsem také potkal velice nadšené a nadané programátory. Nestydím se říci, že obzvlášť ze začátku mi to moc nešlo, ale podpora týmu byla skvělá.

A co ti stáž přinesla v osobním života? 

Bude to k nevíře, ale ještě více než v profesním. Procestoval jsem velkou část Švýcarska i Evropy, poznal spoustu zajímavých lidí, osamostatnil se a našetřil si nějaké peníze. Já konkrétně jsem si dal za cíl navštívit za 12 měsíců 12 zemí, zatím to vypadá, že se mi to povede.

Co bylo pro tebe během stáže nejtěžší? 

Vyplnit daňové přiznání ve francouzštině :). Také hledání pronájmu pro mě bylo stresující, ale CERN vám ušetří spoustu starostí (pošle za vás všechny formuláře na imigrační, jsou tu speciální stránky na hledání pronájmu, některé budovy pronajímá i CERN). Na svou práci si nemohu stěžovat, protože i když jsou tu úkoly a aplikace velmi složité, tak nikdy není problém domluvit si pair programming s team leaderem, když se člověk zasekne. Dokonce i lidé napříč různými týmy si tu pomáhají až nadstandardně, řekl bych.

Zní to jako výborná zkušenost. Kdybys měl vypíchnout největší důvody, proč na stáž jet, tak jaké to jsou? 

Je to skvělý způsob, jak se podívat do zahraničí, nabrat zkušenosti, získat kamarády a kontakty z celého světa a ušetřit si byrokracii. Pravděpodobně budete pracovat se špičkami ve svých oborech, se zajímavými technologiemi a nadanými studenty. Rozhodně potkáte lidi z celého světa (které pak můžete navštívit, například výměnou za to, že jim ukážete Prahu :)). A až příště poletíte do Turecka, pojedete TGV do Paříže nebo busem z Prahy do Krakova, tak tam třeba budete mít lokální průvodce. Jo a čokoláda je tu levná!

To zní super! Jak se do CERNu dostane student OI? 

Vlastně docela jednoduše. Prvním krokem je poslat přihlášku. Summer Student Internships jsou někdy z kraje roku, ale díky posledním změnám přibylo možností poslat přihlášku na Technical Students and Graduates Internships (a spoustu dalších programů)! Na tyhle pozice se dosud hlásilo dvakrát ročně, ale nyní to bude 4x ročně! Pokud se přihlásíte nyní (kolem srpna či září, tak začněte nejspíš kolem ledna/února. Nejdříve pošlete přihlášku s doporučujícími dopisy, životopisem a transkriptem známek. Poté natočíte odpovědi na behaviorální otázky pro HR kolo. Poté následuje kolo, kdy si vedoucí týmů vybírají uchazeče. U nás v týmu to byl na pozici technického studenta například 1.5 hodinový pohovor na dálku s technickými otázkami o technologiích a obecných computer science principech (věci, co vás učí ve škole). Potom následuje například úkol na doma (většinou jen pro graduates, studenti mají často jenom jedno technické kolo, záleží na konkurenci), které zabere pár hodin vašeho času, a to je vše!

Co bys doporučil ostatním, co se rozhodnou vyjet? 

Cestujte, potkávejte ostatní, nebojte se ptát, učte se jazyky.

A otázka na konec. Vrátíš se po studiu do CERNu?

To je dobrá otázka. Získat další smlouvu na dobu určitou (2-3 roky) by bylo pravděpodobně docela snadné a mnoho studentů tak pokračuje po dostudování (z mých přátel asi polovina). Získat smlouvu na dobu neurčitou je však velmi obtížné (malý počet pozic), takže většina pracovníků se v CERNu zdrží na 1-5 let. Mně osobně dal CERN spoustu do života a taky chuť vyzkoušet si pracovní pozice v jiných částech světa. Se svou prací jsem byl naprosto spokojen, hlavní důvody pro změnu jsou pro mě spíš ty, že bych se chtěl věnovat jinému jazyku než francouzštině a že mě Ženeva tolik nenadchla (ale Švýcarsko jako celek ano). Takže spíš budu hledat štěstí v jiných koutech světa, k čemuž si myslím, že bych bez CERNu neměl dost odvahy.