Mise na Orlíku se povedla na jedničku, FEL_Camp 2022

Ve dnech 1. až 5. srpna probíhal na břehu Orlické přehrady, na stanové základně FEL ČVUT poblíž obce Temešvár u Písku, již 4. ročník akce FEL_Camp. Letos na téma hledání záhad minulosti skrytých pod hladinou. FEL_Campu se účastní studenti posledních ročníků středních škol a gymnázií se zájmem o dobrodružství, elektroniku, IT a jejich „akční“ využití.

Letos se objevné mise účastnilo 15 studentek a studentů, z nichž většina nastupuje na FEL do oborů EK, SIT a KYR. Cílem mise bylo pomocí různých technických i netechnických metod identifikovat pozůstatky původního osídlení v okolí tábora před napuštěním přehrady Orlík vodou.

V pondělí 1.8. se studenti sešli na fakultě elektrotechnické v Dejvicích a absolvovali několik přednášek na téma archeologie, kyber-archeologie a navigace ve vodě. Dostali také informace k jednotlivým úkolům a byli rozdělení do týmů pod vedením praktikantů ze studentských klubů +/- FEL a wITches. S nově nabytými znalostmi si šli vybrat do krytu civilní obrany v suterénu fakulty vhodné nástroje a zařízení. Následoval přesun autobusem na stanovou základnu v jižních Čechách a zajištění vody, dřeva, a hlavně energie pro napájení všech zařízení (páječky, počítače, osvětlení apod.). Pro zajištění energetické soběstačnosti si museli studenti postavit solární elektrárnu s akumulací do baterie.

Úterní program byl zaměřen na osvojení si základních archeologických metod postupného odkryvu zeminy a nalezení předmětu v ni ukrytých. Na písečné pláži v okolí táboru byla vytvořena „archeologická naleziště“ a naši noví studenti museli pomocí sestavených LEGO robotů a detektorů kovů tato naleziště prohledávat.

Třetí táborový den byl zaměřen na průzkum dna přehrady. Účastníci museli zbastlit hloubkoměry na principu sonaru a zmapovat z kánoí profil dna přehrady. Čtvrtek pak byl vyvrcholením celé akce. Nejprve studenti museli nalézt tři radiomajáky, tvořené vysílači pro oblíbenou radioamatérskou orientační hru „hon na lišku“. Nalezené indicie jim pak pomohly zakreslit hledané objekty do mapy. Mimo jiné zjistili, že pod skálou u tábora stávala výletní restaurace, kde probíhaly hlasité hudební produkce.

Nakonec účastníci a účastnice FEL_Campu ověřovali pravdivost fiktivní pověsti, že přehrada v okolí stanové základny „mluví“ a někdy i zpívá. Za tímto účelem si postavili podvodní mikrofony – hydrofony a snažili se lokalizovat zdroje zvuku. Těmi byly pod vodou potopené „gramofony“ hrající nesmrtelné hity Karla Hašlera. Po několikahodinovém prohledávání dna se dostavily úspěchy a studenti ze dna přehrady vyzvedli všechny hrací skříňky. Odměnou všem byla na ohni grilovaná kuřata a vyhlášení nejúspěšnějšího týmu.

Akce se mimořádně povedla! Pět dní mimo civilizaci, spousta „her“ pro velké, zážitky i nové zkušenosti. Letos vyšlo počasí i program na jedničku. Všichni účastníci (ale i organizátoři) odjížděli domů nadšení a spokojení z podařené mise.

Někteří si poprvé v životě šáhli na páječku a prvně programovali. Před nástupem na FEL poznali nové spolužáky a spolužačky a mohli si vyzkoušet, co nového je na vysoké škole čeká. Tipy, jak přežít první semestr měli od těch nejpovolanějších – současných studujících, kteří už mají část studia úspěšně za sebou a na FEL_Campu byli v roli praktikantů a praktikantek.

Na Orlíku se zastavili také odborníci z praxe. Zástupci z firem TTC Marconi s.r.o. a Rohde&Schwarz závod Vimperk, s.r.o. účastníkům pomáhali s pájením a návrhem řešení pro provoz elektronických zařízení v náročných podmínkách stanové základny. Obě firmy zároveň akci podpořily i finančně. Na pětidenní kemp se přijeli podívat také reportéři z Českého rozhlasu a serveru Deník.cz.

Tak zase za rok!

Foto: Petr Neugebauer, Zbyněk Kocur, Ondřej Vondrouš; FEL ČVUT