Technologická olympiáda pro středoškoláky zná své první vítěze

Z 1161 studentů a studentek z gymnázií a středních odborných škol v celé České republice postoupilo do finále prvního ročníku Technologické olympiády 71 středoškoláků, kteří soutěžili v až tříčlenných týmech. Technologická olympiáda má za cíl přispět k lepšímu pochopení trendů, které hýbou současným světem, a inspirovat k jejich studiu.

První ročník Technologické olympiády na pořádající Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze ovládl tým Kosora z Gymnázia Mnichovo Hradiště. Studenti Lukáš Soustružník, Dan Razák a Filip Kolomazník zaujali odbornou porotu s prezentací na téma bezdrátového nabíjení elektromobilů. Jejich řešení stojí na systému rezonanční indukce s cívkou, která se autonomně pohybuje po parkovišti a dle potřeby dobíjí zaparkovaná auta.

Stříbro získal tým SEDO ve složení Vilém Raška a Matyáš Buryanec z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Jičíně s tématem detekce parkování na železnici. Na třetím místě se umístili Šimon Durda, Aleš Michel a Adam Honěk z PORG Ostrava (tým Random Name Generator), kteří navrhli projekt 3D tisku pro města.

Program finálového dne 22. dubna 2022 sestával vedle samotné soutěže z úvodního bloku přednášek o aktuálních technologických trendech. Následně týmy pracovaly na projektech, se kterými odpoledne předstoupily před odbornou porotu. V průběhu celého dne byly účastníkům k dispozici mentoři, kteří zaštítili jednotlivá témata z elektromobility, umělé inteligence, kyberbezpečnosti, kryptoměn, 3D tisku a dalších technologických trendů.

Organizátoři pojali Technologickou olympiádu jako soutěž, která má u účastníků posilovat jak schopnosti porozumění a aplikace informací, tak spolupráce v tříčlenných týmech. „Technologická olympiáda není o rychlosti, pamatování si vzorečků a definic, ale studenti k jejímu úspěšnému zvládnutí potřebují umět vyhledat potřebné informace, správně je použít, zpracovat zadání a také odprezentovat výsledky odborné porotě,“ představil koncept soutěže její hlavní organizátor Tadeáš Salaba ze společnosti Technologická gramotnost.

„Vítězné tři týmy se rozdělily o finanční odměnu ve výši 60 tisíc Kč a další hmotné a nehmotné ceny. To hlavní, co si účastníci odvezou z finálového dne, jsou ale zážitky. Pro řadu z nich to byla první zkušenost podobného druhu,“ dodává Tadeáš Salaba.

Nová olympiáda navazuje na projekt Technologické gramotnosti, který již během prvních pěti měsíců své existence oslovil přes tisíc studentek a studentů na více než 85 středních školách. S odbornými přednáškami se tak během prvního ročníku Technologické gramotnosti seznámí zhruba 7 500 středoškoláků na 125 středních školách v celé České republice.

„Technologickou olympiádu naše fakulta vítá a podporuje. Věřím, že dokáže díky své atraktivní formě získat pro studium vědy a technologií novou generaci středoškoláků,“ uvedl prof. Petr Páta, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Fakulta elektrotechnická ČVUT jako jediná v České republice rozvíjí špičkový výzkum všech zásadních technologických trendů, které ovlivní způsob, jakým budeme v budoucnu pracovat, cestovat, trávit volný čas a žít. Počínaje vesmírnými technologiemi či telekomunikačními sítěmi, přes alternativní energetické zdroje a umělou inteligenci až po robotiku či kyberbezpečnost – všechny tyto fenomény budoucnosti lze na FEL ČVUT nejenom vědecky zkoumat, ale také studovat.

Projekt Technologické gramotnosti i navazující celostátní Technologické olympiády probíhá pod záštitou Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a MŠMT; generálním partnerem je ŠKODA AUTO; odbornými garanty jsou GasNet s.r.o., ČEZ a.s. a Unicorn.