Zápis z 15. řádného zasedání AS FEL ČVUT dne 5.12. 2014

Přítomni: Bauer, Caletková, Čáp, Černá, Habala, Havlíčková, Hrzina, Chlumecký, Janíček, Kirschner, Koller, Králík, Kubr, Mareček, Pokorný, Pravda, Roztočil, Skalický, Svatoň, Zvánovec. Bednář, Fuka, Hoffmann, Kúkelová, Váňa.
Omluveni:
Hosté: děkan, proděkani Jakovenko, Jelínek, Kočí a Škvor; tajemník Mráz, Olšák.

Předseda: Hoffmann, předsedající: Janíček, tajemník: Svatoň.

Program zasedání

  1. Schválení programu 15. řádného zasedání
  2. Schválení zápisu 14. řádného zasedání
  3. Projednání Aktualizace dlouhodobého záměru pro rok 2015
  4. Projednání úpravy Směrnic pro bakalářské a magisterské studium
  5. Vyhlášení a harmonogram Ankety za zimní semestr 2014/2015
  6. Informace o jednání ČVUT FEL a společnosti Certikon
  7. Termín příštího zasedání AS FEL
  8. Různé
    a) Motivace zaměstnanců AS FEL k vystupování v médiích
    b) Návrh nové koncepce výuky angličtiny - katedra jazyků - A. Havlíčková
  9. Děkanovo různé
    a) Jmenování garantů a členů rad programů SIT a EECS
    b) Informace o metodice výpočtu mimonormativu
    c) Informace z jednání kolegia rektora

Ad 1.
Program schválen 20-0-0.

Ad 2.
Zápis schválen 18-0-2.

Ad 3.
děkan: Dokument je nepovinný, děláme to z vlastní vůle a je na senátu, zda chce projednat nebo i schvalovat. Protože vedení končí funkční období 30. června 2015, mnohé věci spíš jen rozjedeme.
Revitalizace halovek: zdá se, že ČVUT má stále v úmyslu do toho jít, vypadá to na období 2016 až 2020.
Janíček: Má vedení v úmyslu udělat akce typu kolokvium/grill (jako v OI) povinné pro všechny programy?
děkan: Povinná akce může dopadnout trapně, už jsme to zažili (po velké reklamě přišlo 15 pedagogů a 3 studenti). Spíš chceme neformální sdílení dobrých nápadů, jsou zajímavé nápady i v jiných programech, které zase OI nemá.
Janíček: Bylo by užitečné udělat kolokvia jako součást příprav reakreditací.
děkan: První kolokvium udělá slaboproud, uvidíme. Pro reakreditaci tvoříme a diskutujeme pravidla, která budou závazná pro tvůrčí týmy (které už mám navrženy, pracuji na tom). Máme i studii (Komárek et al) o efektivitě výuky v jednotlivých programech, je to živý dokument, dám odkaz. Nechceme přípravným skupinám vázat ruce ekonomikou, ale aby znali fakta a měli nástroje (např. Žárova tabulka o ekonomických dopadech faktorů jako je propadovost atd.) Ekonomika by neměla být prioritou č. 1, už na tom nejsme tak ekonomicky špatně jako při přípravě předchozích programů, takže třeba není tlak na snížení kontaktních hodin. Uvažujeme o mechanismech srovnání, například pedagogové mohou mít rozličné názory na roli kontaktních hodin a domácích úkolů, mělo by to být zohledněno finančně.
Zvánovec: Slaboproudé kolokvium bude 15.12., vstupem jsou i výsledky anket mezi studenty, firmami, absolventy atd., chceme mluvit o navrhovaných změnám.
Koller: Opravování domácích úkolů nemusí být efektivnější než kontaktní hodina.
děkan: Domácí úkoly půjdou do Komety, jen když budeme umět prokázat, že se opravdu dělají.
Fuka: Pokud to probíhá přes Moodle, jsou informace viditelné v systému.
děkan: Re: Internacionalizace. Vypadá to, že Fulbright opravdu bude. Polovinu platíme my, proto pro něj musíme najít podstatnou náplň (vedle výuky také kurs Scientific writing atd.). Fakulta bude i nadále přispívat na výjezdy studentů nad rámec rektorátních plateb, protože se nám to vyplácí v koeficientech financování. Důraz na spolupráci s kvalitními universitami. V aktualizaci ještě nutno doplnit, že budeme podporovat i přijíždějící studenty (v souvislosti se změnami výpočtu režií se některé pobyty katedře nemusejí vyplácet, chceme kompenzovat).
děkan: Pro hodnocení pracovníků už je připraven elektronický formulář, chceme, aby byl používán. Hodnocení ABC je stále v kompetenci vedoucích kateder, ale poskytujeme jim data o typických hodnotách (např. publikace atd., umožňující porovnání v rámci katedry i mezi katedrami). Chceme, aby hodnocení motivovalo, za stejný výkon pro různé lidi mohou písmenka fungovat jinak, proto svoboda.
děkan: Chystá se změna struktury odvodů na rektorát, zdá se k lepšímu.
Janíček: Podpora e-poptávek a podobně, bude to povinně nebo jen jako nabídka?
Kočí: Zatím se to ladí, jsou provozní problémy, ale výhledově na tom chceme mít celou fakultu.
děkan: Ještě pochválím TPO, prodeje starších věcí přes Aukro jsou občas velmi úspěšné. Teď například hledáme kupce na kamenné obložení budovy, které dáme za to, že si to sundá. Zateplovací firma chtěla za jeho sundání dost peněz.
Janíček: A co hliník z našich oken?
Mráz: Poptám se na to.
děkan: Je to dobrý nápad, protože chceme na čelní stěnu světelnou plastiku a potřebujeme na to peníze
Janíček: Ta okna se dají demontovat.
děkan: Podívám se, zda jsme o okna nepřišli ve smlouvě.
Koler: Elektronické posudky závěrečných prací, to bude oponent něco někam nahrávat?
Kočí: Ano, systém už je funkční v rámci KOSu (není to náš systém, dělá to VIC). Pro lidi mimo FEL se generují jednorázová hesla, mimo jiné umožní nahrání posudku. Jsou kolem toho diskuse na úrovni ČVUT, někteří mají problém s transparentností (publikování prací).
Koller: Oponenti se špatně shánějí, nechceme jim to komplikovat.
Kočí: Katedra může udělat věci za ně.
děkan: To hodnocení pracovníků není jen formální, například na to koukám při prodlužování smluv.

Usnesení 15/1:
AS FEL projednal Aktualizaci DZ pro rok 2015.

Schváleno 19-0-2.

Ad 4.
Jelínek: Jde o výstup diskuse v grémiu. Směrnice specifikuje formální náležitosti práce a katedra je kontroluje, otázka je, kde by se měla v procesu projevit případná odborná nedostatečnost, zda již ve fázi udělení zápočtu, nebo ve fázi posudku na práci a následného hodnocení práce v obhajobě. Závěr diskuse (ne všeobecný): Nechat to do posudku, zápočet je za to, že student naplnil své povinnosti.
děkan: Není to jednoznačné. Neudělení zápočtu je silná zbraň a student by měl mít právo obhájit svou práci v širším fóru. Na druhou stranu by student mohl proklouznout s minimem práce.
Diskuse o pro i proti, diskuse o formulaci.
Škvor: Každá věc má možnost odvolání.
Jakovenko: Vedoucí je pod prací podepsán, když je špatná, je to i jeho ostuda.
Diskuse o oficiálním doporučení: V posudku se nemá psát, zda se doporučuje či nedoporučuje, protože to už je vyjádřeno ve známce.
děkan: Vedoucí chtěli v předpise říct, že se při udělování zápočtu má rozhodovat podle splnění formálních náležitostí.
Kubr: Není pak lepší, aby zápočet udělila sekretářka? Jako vedoucí přece nemohu dát zápočet, když jsem studenta ani neviděl.
Jelínek: Zápočet nemůže dát referentka.
Čáp: Připomínám případ diskutovaný na fóru, kdy bylo vyčítáno vedoucímu, že takovou práci pustil. Sice ji hodnotil špatně, ale komise ji pustila. Po několika letech se mu to pak vrátilo.
Škvor: Až se začnou zveřejňovat práce a posudky, bude to ostuda studenta a ne vedoucího.
Hrzina: Máme mechanismus, kdy se student může dožadovat zápočtu, když má pocit, že mu bylo ublíženo. Není tedy třeba nic nového vymýšlet, nechme vedoucímu svobodu rozhodnout.
Fuka: Zveřejňuje se i zápis komise?
Kočí: Zatím to směrujeme tak, aby se zveřejňovaly jen obhájené práce. Nastavení je na nás. Týká se to i celého procesu obhajob, kdy teď diskutujeme vznik zápisu komise.
děkan: Zveřejňovat se s prací musí i protokol o zkoušce.

Usnesení 15/2:
AS FEL projednal úpravu Směrnice pro bakalářské státní závěrečné zkoušky na ČVUT FEL, čl. 3, odst. 6. Nové znění: "Po kontrole náležitostí podle čl. 3, odst. 10 rozhodne vedoucí práce o udělení nebo neudělení zápočtu."

Schváleno 15-1-5.

Usnesení 15/3:
AS FEL projednal úpravu Směrnice pro magisterské státní závěrečné zkoušky na ČVUT FEL, čl. 3, odst. 6. Nové znění: "Po kontrole náležitostí podle čl. 3, odst. 10 rozhodne vedoucí práce o udělení nebo neudělení zápočtu."

Schváleno 14-1-5.

Ad 5.
Jelínek: Cilem je, aby byly výsledky známy před termínem předběžného zápisu do zimního semestru 2015/16. Stejný proces (včetně slosování).

Ad 6.
děkan: Materiály máte k dispozici. Jednání fakulty s firmou Čerticon začalo v roce 2013, kdy vznikl dojem, že firma využívá duševního vlastnictví fakulty (užitný vzor vzniklý v rámci výzkumného projektu fakulty). Nechtěli jsme firmu žalovat, nepomohlo by to ČVUT (šéf správní rady je naším zaměstnancem, máme společný TAČR). Nabídli jsme firmě toto smluvně ošetřit s obvyklými podmínkami (5 procent ceny konečnému zákazníkovi). Jednání nekonvergovala, v případě nevyužití výsledků hrozí vrácení části dotace TAČRu. Navrhli jsme nechat sazbu posoudit třetím subjektem. Již v létě vznikla dohoda, kdy by se Certicon stal spolumajitelem užitného vzoru a patentu, nesoulad ohledně poplatku. Přenos jednání na úroveň advokátních kanceláří je nemilý.
Kubr: Pracoval na vývoji i někdo z Certiconu?
děkan: Spor se vede o to, zda na tom dělal jako student či ve svém volném čase. Na dokumentech není veden jako zaměstnanec Certiconu, tím se stal později. Finta je v tom, že spolumajitel licence ji už může využívat dle vlastnho uvážení, takže výši licenčního poplatku musíme domluvit dřív, než jej připíšeme.
děkan: Vidíme to jako modelový případ, kdy by mohly vzniknout dokumenty (smlouvy atd.) využitelné i pro další obdobné případy. Chceme tu mít nastaveny férové a transparentní podmínky, aby měli zaměstnanci motivaci legalizovat své využití věcí vzniklých na fakultě.
Janíček: Prorektor Petráček prý nějaké smlovy navrhl.
děkan: Petráček navrhoval jednorázové vyřešení minulosti (vznik spoluvlastnictví), ale ztratili bychom kontrolu.
Škvor: Uvědomili jsme si na tom užitečné věci. Například je důležité podchytit už od počátku situaci, kdy student pracuje na nějakém patentu, aby nemohlo jeho případné angažmá v nějaké firmě dát této firmě do ruky možnost se ucházet o spolupřipsání.
Skalický: V čem se tento případ liší od ComSecurity, kdy tehdy na senátě kdosi hřímal, že fakulta dostala málo, a teď stejná osoba nechce platit.
děkan: U ComSecurity šlo čistě o software, zatímco zde firma dodala také určitý hardware, takže jsme připraveni být flexibilní.
Janíček: Takže podmínky dojednané s ComSecurity jsou teď nepoužitelné?
děkan: To byla naše výchozí pozice, nebylo to akceptováno.
Janíček, Hoffmann: Senát má hlídat fakultní peníze, senát vidí, že situace vypadá pod kontrolou.

Ad 7.
děkan: Rád bych měl schválenu Výroční zprávu, kterou snad dodáme před koncem roku, v lednu v komisích, s tím, že konečná čísla dodáme později. Také bychom mohli diskutovat věci ohledně DoD, což by se 30. 1. stihlo.
Termín příštího zasedání je 30. 1. 2015 v 9:00, místnost 80 (nebude-li určeno jinak).

Schváleno 17-0-3.

Ad 8.
a) Havlíčková: V posledních letech živelné změny (snižování hodin, speciální verze pro programy), nové výzvy (příprava na zahraniční pobyty). Východiska: Společný evropský referenční rámec (SERR), odpadlo by testování před výjezdy. Představa: Uchazeči o studium by měli mít B1 (státní maturita), před ukončením bakaláře splnit zkoušku na B2.
Selekce na vstupu, dobří mohou rovnou složit B2 zkoušku (nebo prokázat splnění rovnocenným certifikátem), bez kreditů. Studenti na úrovni B1 by si mohli (nepovinně) vzít nabízený dvousemestrální program, navrhujeme ocenit kredity (3 a 3). Studenti slabí by nejprve prošli doškolovacími kursy, ty bez kreditů. Navrhujeme překódování kursů podle SERR, vznik dvou kursů, jejichž náplní je složení kvalifikačního testu.
Studenti z prvních dvou skupin mají možnost získat B2 zkoušku tak, aby mohli již v druhém ročníku vyjet.
Data z loňska: Cca 30 % přijatých nemělo B1. 18 % mělo B2 a lepší.
Kubr: Je nějaký plán pro magistry, kteří přišli zvenčí?
Havlíčková: Řešilo se to, závěr byl, že přijímací komise má ověřit, že student má B2. Není jasné, nakolik se to dělá.
Zvánovec: V plánech programů je ale jen jeden semestr pro angličtinu.
Havlíčková: Povinná je jen zkouška, což je formálně jeden předmět. Ty kursy jsou volitelné.
Kubr: Máme v poslední době problém s ruskojazyčnými studenty.
Havlíčková: Spolupracujeme se studijním oddělením, děláme zkoušky úrovně B2. Pokud nám něco uteče, dejte nám vědět.
Roztočil: Co si mohu představit pod úrovní B1?
Havlíčková: Jsou tři úrovně po dvou stupních. B1 je obecná angličtina, B2 zahrnuje i odbornou angličtinu. B2 odpovídá požadavku k přijetí na zahraniční universitu. C2 umožňuje výuku jazyka.
Diskuse o tom, že jazykové vstupní síto má díry.
děkan: Návrh se vedení líbí, přidáme ho k dokumentům pro přípravné skupiny programů.
Váňa: Námět, že by se zkouška z angličtiny měla někde projevit (kredity).
Janíček: Chystá se podobný systém i pro další jazyky?
Havlíčková: Tam obvykle není cílem dosažení B2, takže to nemá moc smysl.
b) Podnět od Bačovského: Bylo by vhodné lépe vymezit, jak se odměňuje propagace v médiích.
Škvor: Stále existuje směrnice děkana (Škvora) s ceníkem.
Janíček: Byla reakce od Slámy, na stránkách FEL je veden seznam PR vystoupení. Bylo by dobré dodat linky.
Váňa: Jakým mechanismem se seznam vytváří?
děkan: Rektorát má předplacený media monitoring, referentka našeho PR oddělení z toho vybírá věci o FEL. Je také možné jí přímo poslat informaci, popřípadě skrz Facebook fakulty.

Ad 9.
• Garanti: Viz stránky fakulty, organizační struktura, poradní orgány.
• Re: Mimonormativy (financování knihovny, nakladatelství atd. fakultami). tajemník: Rektor chce schválit novou metodiku, je tam pár zásadních změn. Jedna změna je soustředění všech mimonormativů do jednoho dokumentu, ať je přehled. Dříve bylo, že když se peníze zvedly, tak se zvedaly i mimonormativy, teď se očekává položkový rozpočet. Snažíme se (tajemníci) o mechanismy kontroly, ale je to na AS ČVUT. Další změna je snaha některých fakult, aby se mimonormativy financovaly větší mírou z vědeckých peněz, teď to platí zejména výuková složka (kryje 57 %, věda jen 29 %) a je tím vycucávána. Není jasné, jak to dopadne, každý lobuje tak, aby na tom vydělal. Fakultu to poškodí (máme hodně vědy), snažíme se o minimalizaci. Přispíváme z vědy, ale mimonormativní součásti vědě moc nepomáhají.
děkan: Naším argumentem je, že by se odvody měly odvíjet od toho, nakolik ty součásti rektorátu podporují toho, kdo je financuje. Pomohlo, že rektorát poskytl data o finančních tocích na oněch součástech.
Janíček: Bude se pak případně měnit naše směrnice o odvodech?
děkan: Určitě, naše sazby musí odpovídat realitě.
tajemník: Ovšem to je jen na rok 2015. Na 2016 chce rektor metodiku novou.
děkan: Nevíme, kam to půjde. Třeba na UK se fakultám dává to, co rektorátu zbyde, on spotřebuje cca 30 %.
tajemník: Máme také názor, že když nějaká součást dostala na něco dotaci (celoškolské akce, třeba úhrada budovy architektury), tak by měla také více odvádět.
Olšák: Odvody za peníze z vědy a doplňkové činnosti (5 %) je dané číslo, ale procento z výuky se každý rok dopočítává tak, aby se uhradiy výdaje rektorátu, vychází to v posledních letech okolo 11 %.
• děkan: Jedná se také o tom, že bychom měli platit nájem za Zikovky (1.8 M). Bráníme se, bylo nám to přiděleno. Měla by se nejprve udělat analýza fakult, plocha na studenta a vědecký výzkum. Pokud k tomu dojde, tak vyklidíme výukové prostory.
Janíček: Proč se nestáhenem do monobloku, když máme využitelnost okolo 40 %?
děkan: Rekonstruujeme plášť, pak přijde rekonstrukce halovek, nerad bych se prostor vzdával, ať máme buffer.
• Z kolegia: Rektorát chystá nový Studijní a zkušební řád. Vypadá to na rozdělení podle programů (BSc, Mgr, doktoři). Doktorský už vypadá zraleji, jinak je hodně diskusí.
Olšák: Legislativní komise AS ČVUT preferuje jeden dokument (viz znění zákona).
děkan: Pořád se pracuje na příkazu rektora, který by specifikoval, jak má vypadat dohoda mezi součástmi. Už to skoro bylo, ale ozvali se ředitelé ústavů.
• Před fakultou byl instalovaný objekt, který je socha. Autorem je profesor Marian Karel z Fakulty architektury.
Hoffmann: Co když někdo sochu rozbije?
děkan: To mě nenapadlo, bude třeba to pojistit. A zaměřit na to jednu z kamer.
• Na KN se pracuje na lavičkách. Projekt revitalizace dvora KN narazil na záměr rektora dočasně umístit CIRC do objektu C.
• Katedra jazyků chce dorovnat mzdy. Chceme to řešit systémově, budeme chtít nejprve porovnat se situací na dalších fakultách (platy, vytíženost). Na ekonomiku může mít vliv i nová koncepce výuky (za klasifikovaný zápočet se platí).
• Re: Příprava akreditací. Konktaktní hodiny mají vliv na ekonomiku kateder.
• Re: Prodlužování pracovních smluv. Používám při tom výroční hodnocení, například vznikne doporučení přeřadit pracovníka na pozici lektora.
• Centrum asistivních technologií: Část prostor byla předána katedrám, učebna se již rozvrhuje. O prostory s barem atd. má zájem katedra telekomunikací. Rádi bychom, aby uživatel převzal existující dluh cca 3M Kč. Chceme to přidělit transparentně, výběrové řízeni, kritériem rychlost splácení dluhu.
• Re: Pracovní doba a elektronické dovolenky. Směrnice začne platit od ledna. Systém schvalování funguje, dává lepší přehled. Systém oznamování nepřítomnosti na pracovišti potřebuje vyladit (nepřítomnost po hodinách, možnost zadání práce doma).
Kočí: Zadali jsme to VICu, ale mají teď jiné priority.
• Nápad od Slámy (oddělení PR) na stipendia pro ukrajinské studenty. Viz link, podívejte se na to, argumenty jsou docela dobré. Nemuselo by to být tak drahé, zajímavá forma pomoci Ukrajině.
Janíček: Je otázka, proč zvýhodňovat Ukrajinu a ne jiné. Souvisí to s otázkou, proč financujeme studium lidí odjinud.
děkan: Ruských studentů máme hodně a cca 90 % z nich neplatí (146 lidí). Ukrajina je jaykově bližší a zahrnuje "naši" Podkarpatskou Rus.
Janíček: Jak je to s kvalitou těchto studentů?
děkan: Počet studentů z východu stagnuje, zvyšuje se počet z Ruska, snižuje se ze Slovenska. Dřív přijímali na Západě naše, když utíkali před tanky, teď jsme na řadě my.

 

 

Zapsal: pHabala.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.