31. 3. 2009; technet.cz

Nositel Nobelovy ceny za fyziku přednášel na ČVUT v Praze

Na elektrotechnické fakultě na ČVUT v Praze dnes studentům přednášel profesor Theodor W. Hänsch, nositel Nobelovy ceny v oboru fyziky za rok 2005.

Přednáška na Českém vysokém učení technickém v Praze se uskutečnila v rámci projektu Honeywell Nobel Initiative (přednáškový cyklus nositelů Nobelovy ceny).

Profesor na přednášce s názvem Passion for Precision (Vášeň pro přesnost) mluvil zejména o prolínání mezi základním výzkumem ve fyzice a pokročilými laserovými a fotonickými technologiemi, které inspirovalo několik vynálezů a objevů - od laserů k laserové spektroskopii bez Dopplerova posuvu a k laserovému chlazení atomových plynů.

Podrobně také přednášel o vývoji přesné astronomie, která v budoucnu umožní další hledání planet podobných Zemi ve vzdálených hvězdných soustavách a umožní pozorovat pokračující expanzi vesmíru. Zájemci o přednášku pana profesora Hänsche se mohou zítra od devíti hodin zajít podívat na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou do Břehové ulice v Praze 1. Theodor W. Hänsch bude mít přednášku s názvem Towards a Quantum Laboratory on a Chip (Kvantová laboratoř v čipu).

Program Honeywell Nobel Initiative je pro mladé vědce příležitostí k osobnímu setkání s nejlepšími světovými představiteli v oboru fyziky a chemie. V České republice zahájila společnost Honeywell tento řetěz přednášek již v roce 2006 návštěvou nositele Nobelovy ceny za rok 1998 Dr. Horsta L. Störmera na ČVUT.


26. 3. 2009; eprofil.cz

Poslední šance pro uchazeče o studium nových programů FEL ČVUT

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze (FEL ČVUT) dne 31. 3. 2009 uzavře přijímací řízení do čerstvě otevřených studijních programů Kybernetika a robotika, Komunikace, multimédia a elektronika, Elektrotechnika, energetika a management a Softwarové technologie a management. Studenti mají poslední šanci přihlásit se také na nedávno akreditovaný bakalářský program Otevřená informatika. Zájemci o studium na FEL ČVUT naleznou kontaktní údaje a potřebné informace k přijímacímu řízení na stránkách www.budit.cz. Vstřícnost v nabídce studijních možností co nejširšímu okruhu zájemců podtrhuje ČVUT FEL náborem studentů až na výjimky bez přijímacího řízení.

Programy jsou koncipovány zejména s důrazem na maximální volitelnost a mezioborovou spolupráci s prioritou praktického uplatnění. Studentům je umožněno vybrat si optimální skladbu studia a své poznatky aplikovat ve výzkumných projektech konkrétních zadavatelů z akademické i komerční sféry již v rámci svého působení na fakultě.

-Fakulta elektrotechnická ČVUT patří ve svém oboru mezi prestižní vysoké školy nejen ve středoevropském regionu, ale i v celé Evropě a ve světě. V rámci nových studijních oborů otevíráme brány kvalitního vzdělání i studentům, kteří chtějí více individuální výuku v moderních víceoborových oblastech," dodává doc. Ing. Boris Šimák (foto), CSc., děkan FEL ČVUT v Praze. -Díky široké nabídce bakalářských i magisterských studijních programů si studenti mohou zvolit přesně tu kombinaci znalostí, která jim bude nejbližší a která jim následně umožní získat velmi výhodnou pozici na trhu práce. Naši absolventi nacházejí místo v široké paletě pozic - od specialistů a konstruktérů, až po vedení společností mezinárodního významu."

Dle předběžného počtu podaných přihlášek se nové programy těší velkému zájmu potenciálních uchazečů, což je, dle vyjádření Jaroslavy Weiserové, PR manažerky FEL ČVUT, výsledkem inovativního přístupu v koncepci programů a také prezentační kampaně -Buď i ty aj tý" (www.budit.cz), která probíhá od začátku letošního roku.

Mezi nově představenými programy zaujímá přední místo zejména program Otevřená informatika, akreditovaný v lednu 2009. Svým profilem studijních možností reprezentuje inovativní principy moderních studijních programů.

Na otázku -V čem se Otevřená informatika liší od ostatních informatických oborů, které nabízejí české vysoké školy i ČVUT v rámci standardní studijní nabídky?" odpověděl doc. Michal Pěchouček, garant programu Otevřená informatika z katedry Kybernetiky na FEL ČVUT:

-Otevřená informatika se odlišuje od standardních programů svou vysokou mírou volitelnosti. Zavádí také koncept MINOR specializací, osvědčených na anglosaských univerzitách.

Otevřená informatika chce otevřít cestu bakalářům ke studiu magisterské informatiky i na jiných univerzitách, především v zahraničí, protože znalostní penzum získané v bakalářském studiu odpovídá GRE CS standardům.

Magisterský program Otevřená informatika má výzkumně-technický charakter, jehož cílem je připravovat studenty jak na výzkumnou kariéru, tak na expertní průmyslovou odbornou činnost ve vybraných specializovaných disciplínách, jako je například počítačová grafika, umělá inteligence nebo počítačové vidění.

Na návrhu Otevřená informatika participovali i experti ze zahraničních univerzit a z průmyslové praxe. V radě programů například působí Jan Šedivý ze společnosti Google v Zurichu."

O Fakultě elektrotechnické ČVUT

Fakulta elektrotechnická ČVUT je prestižním českým vysokoškolským pracovištěm s více než 6000 studenty a 700 zaměstnanci. Základní výhodou FEL je zejména tradiční úzké propojení oborů elektrotechniky a informatiky. V současnosti uskutečňuje bakalářské, magisterské a doktorské studijní programy, v nichž vychovává vysokoškolsky vzdělané odborníky v oblasti elektrotechniky, sdělovací techniky, automatizace, informatiky a výpočetní techniky. Absolventi Fakulty elektrotechnické nacházejí široké uplatnění nejen v České republice, ale i v zahraničí. Po celou dobu své existence vyučuje Fakulta elektrotechnická na vysoké odborné úrovni jednomu z nejrychleji se rozvíjejících odvětví lidské činnosti. Mimo výuky je fakulta špičkovým moderním centrem pro vědeckou a výzkumnou činnost v uvedených oblastech a podílí se na mnoha projektech nejen v místním, ale i v mezinárodním měřítku.


25. 3. 2009; novinky.cz

ČVUT navštíví nositel Nobelovy ceny

Za necelý týden se na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze uskuteční již podruhé akce, která nese jméno Honeywell Nobel Laureate Series. V rámci ní navštíví vysokou školu ve dnech 31. března a 1. dubna 2009 nositel Nobelovy ceny za fyziku z roku 2005, profesor Theodor W. Hänsch.

Na přelomu měsíců března a dubna se uskuteční zajímavé přednášky a semináře z programu profesora Theodora W. Hänsche, vynikajícího vědce v oboru kvantové fyziky, na které jsou zváni nejen studenti ČVUT. Přednáška ke zhlédnutí i on-line

První přednáška nazvaná Passion for precision (Zaujetí pro přesnost) proběhne v úterý 31. 3. 2009 od 10 hodin. Veřejná přednáška profesora Hänsche pro studenty a akademickou veřejnost se uskuteční v posluchárně 209/309 v budově Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze - Dejvicích. Přednáška bude také v přímém přenosu dostupná na stránkách http://hansch.cvut.cz/.

S profesorem Hänschem se zájemci mohou následně setkat při diskusi s příznačným názvem Road to Nobel (Cesta k Nobelově ceně), která proběhne dne 31. března od 15 hodin v místnosti 80, také na Fakultě elektrotechnické ČVUT.Profesor navštíví také laboratoře ČVUT

Druhou možností k setkání s profesorem Hänschem bude seminář Towards a quantum laboratory on a chip (Směrem ke kvantové laboratoři na čipu), určený pro doktorandy a specialisty v oboru kvantové fyziky. Bude se konat ve středu 1. dubna od 9 hodin v posluchárně 103 v budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze 1. Po semináři navštíví profesor laboratoře Katedry fyzikální elektroniky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské a v odpoledních hodinách si prohlédne pracoviště Katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické.


14. 3. 2009; tyden.cz

Dvě fakulty ČVUT nabídnou multimediální obory

Dvě fakulty Českého vysokého učení technického v Praze budou zřejmě v příštím akademickém roce nabízet skoro stejné obory. Fakulta elektrotechniky (FEL) totiž na podzim akreditovala obory jako komunikace a multimédia a nově také obor otevřená informatika, zaměřený na softwarové a počítačové systémy.

Přitom v dubnu by se mělo rozhodnout o akreditaci nové fakulty informačních technologií, která by měla vyučovat softwarové inženýrství, web a multimédia a teoretickou informatiku. Rektor ČVUT Václav Havlíček však v pátek ČTK řekl, že koncepce obou fakult jsou odlišné.

Studenti informatiky na FEL by měli mít široký záběr znalostí a praktické dovednosti, v průběhu studia si budou moci volit svou specializaci, například telekomunikační techniku nebo grafiku. Nově budovaná fakulta informačních technologií by se měla zaměřovat na čistou informatiku, tedy bez nutnosti studovat zároveň i elektrotechniku nebo ekonomii, jak je tomu na mnoha oborech.

"Já si myslím, že to není nezdravá konkurence," vyjádřil se Havlíček k možné existenci podobných oborů na dvou fakultách své školy. Aplikovaná informatika se prý v různých formách beztak objevuje na všech fakultách univerzity. Rektor také dodal, že počítačových expertů je v České republice i ve světě stále nedostatek. Informatika je přitom podle něj co do počtu zaměstnanců a financí srovnatelná s automobilovým průmyslem.

Většina technických oborů se ale potýká s nezájmem uchazečů, školy často berou každého, kdo se přihlásí. Proto bojují o každého zájemce, studium je totiž náročné a po prvním ročníku opouští technické školy mnoho posluchačů. ČVUT proto například loni vytvořilo informační web, který zábavnou formou propaguje jednotlivé fakulty. FEL pak při lákání studentů jako první veřejná vysoká škola spustil profesionální mediální kampaň.

Záměr otevřít fakultu informačních technologií oznámila univerzita už loni, pokud na jaře dostane akreditaci, vypíše fakulta pozdější termíny přijímacích zkoušek. Ty by se mohly konat asi v dubnu, na FEL se musejí poslat přihlášky do konce března.


9. 3. 2009; Reality.iHNed.cz

ČVUT chystá studijní obor Inteligentní budovy

Do konce března 2009 probíhá příjem přihlášek do nového dvouletého magisterského studijního programu Inteligentní budovy, který bude společně vyučován stavební, strojní a elektrotechnickou fakultou ČVUT v Praze.

Mezifakultní program nabídne těm studentům, kteří mají zájem o prohloubení svých znalostí v oblasti inteligentních budov, širší interdisciplinární pohled na danou problematiku. Absolvent pak bude například schopen vést tým složený z projektantů různorodých profesí a vycházet ze zkušeností.

Pro zrod nového oboru hovoří sám pojem inteligentní budovy. Jedná se o objekt s velmi pokročilým systémem řízení, regulace, monitoringu (umělá inteligence) bez nutnosti zásahů člověka, spolu se systémovým řešením strojních zařízení budovy. Nutná je zde především inteligentní integrace zařízení do stavebních prvků a vhodný výběr stavebních materiálů včetně vhodného koncepčního řešení objektu vzhledem k jeho budoucímu užívání a provozování integrovaných systémů.

Jaké vstupní dispozice musí mít budoucí studenti? Jediným předpokladem, který vyplývá ze zákona, je ukončené bakalářské studium. Magisterské vzdělávání přitom nepředpokládá, že všichni absolventi budou mít zcela stejnou bázi znalostí a schopností. Program je postaven tak, že blok devíti společných předmětů zajišťuje základní shodnou úroveň všech absolventů, velký výběr volitelných předmětů pak umožňuje každému studentovi profilování se v oblasti, která ho zaujala.

A jaký soubor znalostí vkládají do programu jednotlivé fakulty? Fundament z oblasti elektroniky je shrnut do tří povinných předmětů: Informační a znalostní systémy, Senzory a sítě a Rozvody elektrické energie a pohony, na ně navazuje řada předmětů volitelných. Fakulta strojní zase přispívá průřezovým vzděláváním v oboru Technika prostředí staveb s tím, že se v oblasti řízení a regulace vhodně doplňuje s předměty, zajišťovanými Fakultou elektrotechnickou. Pokud jde o stavební podíl, nástrojem k získání schopnosti integrovaného pohledu na navrhování budov je soubor předmětů, zaměřených na získání znalostí v oblasti technických zařízení budov, stavební tepelné techniky, udržitelné výstavby, hodnocení energetické náročnosti budov a energetického auditu. Hlavním cílem celého programu přitom je připravit absolventy pro praxi. Studijní program je vhodný i pro hotové inženýry.

Ke vzniku nového studijního oboru rovněž přispívá nutnost reagovat na realitu současného stavitelství. Velkým problémem, který se u současných budov, vnímaných jako komplikované technologické objekty, ukazuje, je jejich provozování. V mnoha případech se totiž nevyužívá schopností řídicích systémů, což vede ke snížení komfortu a zvýšení energetické náročnosti. V souvislosti s energetickými audity a novým hodnocením energetické náročnosti budov se tyto chyby objevují stále častěji a je úkolem ČVUT připravit budoucí inženýry tak, aby se jich ve své práci mohli vyvarovat.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk