30. 6. 2011; itbiz.cz

Studenti z ČVUT ovládli soutěž mladých "síťařů" v regionu střední a východní Evropy

Mezinárodní soutěž Networking Academy Games zaměřená na znalosti počítačových sítí, které se zúčastnilo 43 studentů programu Cisco Networking Academy ze sedmi zemí střední a východní Evropy, již zná své vítěze. Tím hlavním se stal Viktor Bohuslav Bohdal z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze, který vyhrál hned ve dvou kategoriích.

"V současné době firmy všech velikostí vyžadují schopnosti a dovednosti v oblasti počítačových sítí a studenti si to uvědomují. Díky spolupráci vysokých škol a soukromého sektoru mají možnost si teoretické znalosti vyzkoušet v praxi a připravit se tak na svoji budoucí kariéru. Soutěž Networking Academy Games jim ukáže, jak si stojí mezi zahraničními kolegy z oboru. Mají rovněž šanci, že si jich všimne některý zástupce významné společnosti. Ti totiž sledují samotný průběh soutěže a mohou tak mezi studenty identifikovat nové talenty a oslovit je s nabídkou další spolupráce," uvedl Karol Kniewald, koordinátor Cisco Networking Academy v České republice.

Soutěž Networking Academy Games 2011 pro region střední a východní Evropy byla určena pro tři věkové skupiny. Vysokoškoláci se mohli zúčastnit dvou kategorií. V univerzální kategorii, ve které studenti museli prokázat jak teoretické znalosti formou online testu, tak i praktické dovednosti při budování počítačové sítě, zvítězil český student Viktor Bohuslav Bohdal z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT).

Druhou kategorii určenou vysokoškolským studentům opět ovládl Viktor Bohuslav Bohdal. Zde musel prokázat znalosti v program Packet Tracer, který podporuje studium i výuku v oblasti síťových technologií, a to zejména prostřednictvím vizualizace a simulace reálných sítí a jejich funkcí. Druhou příčku v této kategorii obsadil Ondřej Tománek z FEL ČVUT.

Dobrého umístění dosáhli studenti českých škol i v kategorii určené pro středoškoláky, kde soutěžily tříčlenné týmy. Radim Dostál, Jakub Ďurčík a David Miozga ze Střední školy elektrotechniky a spojů v Ústí nad Labem se tak umístili na šestém místě. Studenti museli během jedné hodiny vybudovat počítačovou síť podle zadaných parametrů. Poslední soutěžní kategorie byla zaměřena na dovednosti instruktorů v oblasti počítačových síťových, kteří již minimálně 2 roky vyučují Networking Academy Program. Vítězem se stal Sergey Marunich z Ukrajiny.

Letošní již šestý ročník mezinárodní soutěže Networking Academy Games, která je určena pro studenty programu Cisco Networking Academy na středních i vysokých školách, proběhl v prostorách Polytechnické Univerzity v Bukurešti. Zúčastnilo se ho 43 studentů středních a vysokých škol z Bulharska, České republiky, Moldavské republiky, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny.

Pořadatelem soutěže byla společnost Cisco, která v Česku organizuje program Cisco Networking Academy. Ten je zaměřen jak na rozvoj studentů a jejich dovedností v oblasti síťových technologií, tak na spolupráci s instruktory programu a jejich profesní rozvoj. Cisco pro instruktory pravidelně pořádá konference, kde si mohou vyměnit své zkušenosti a rozšířit odborné znalosti. Cisco kurzy Networking Academy se vyučují ve 165 zemích. Lze tedy hovořit o největší školní třídě na světě, jelikož letos je do programu současně zapsán jeden milion studentů.

Partnerem programu Cisco Networking Academy v České republice jsou společnosti Averia, Fluke Networks, Intercom Systems, Panduit a i-com-unity o.s.


14. 6. 2011; Automa

ČVUT se podílí na vývoji systému pro aktivní řízení vozidla v nebezpečných situacích

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze (FEL ČVUT) se zapojila do evropského výzkumného a vývojového projektu interactIVe. Jeho cílem je zvýšit bezpečnost silničního provozu pomocí systémů umístěných na vozidle, které na základě samostatného zjištění nebezpečné situace aktivně zasáhnou do jeho řízení.

Projekt interactIVe s rozpočtem 30 milionů eur a plánovaným trváním tři a půl roku byl zahájen v lednu 2010. Řeší ho konsorcium 29 partnerů z řad evropských výrobců automobilů i jejich hlavních subsystémů a výzkumných institucí z deseti zemí. Práci koordinuje Ford Research Advanced Engineering Europe. K posílení konkurenceschopnosti EU na světovém trhu tak vzniká jednotné řešení určené i pro vozidla středních tříd. První zkoušky demonstračních vozidel na zkušebních polygonech jsou plánovány na konec roku 2012.

V rámci projektu se FEL ČVUT podílí na vývoji podsystému počítačového vidění nutného k rozpoznání nebezpečné situace a rozvržení manévru, při němž mají systémy vozidla podpořit řidiče či vůbec samy převzít řízení. Koordinátor účasti FEL ČVUT na projektu, doc. Dr. Ing. Radim Šára z katedry kybernetiky, říká: "Takto koncipovaný úkol je pro nás velká výzva. Nejen že jsme členy špičkového týmu, ale máme možnost dokázat, že výzkum a vývoj nové techniky v České republice má tradici a právem dobrou pověst. Dobré jméno ČVUT otevírá nejlepším z našich studentů možnost přiblížit se k samotnému srdci evropského automobilového průmyslu, ať již prací na projektu nebo stáží přímo u partnera z průmyslu." Vstupu do projektu předcházela dlouhodobá spolupráce katedry kybernetiky FEL ČVUT s firmou Škoda Auto a. s. i přímo s výzkumnými pracovišti koncernu Volkswagen. [Tisková zpráva ČVUT, 25. května 2011.]


9. 6. 2011; Mladá fronta Dnes

Studenti ČVUT a inteligentní vozy

Do evropského výzkumného projektu interactIVe se zapojila i Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Jeho cílem je vytvořit bezpečnější a efektivnější řízení vozidel. To mají umožnit inteligentní systémy, které na základě samostatného vyhodnocení hazardní situace umožní aktivní zásah do řízení vozidla. První předběžné testy demonstračních vozidel na testovacích polygonech se plánují na konec roku 2012. Učitelé i studenti ČVUT se podílejí na podsystému počítačového vidění, nutného pro rozpoznání nebezpečné situace a pro plánování manévru, kdy má vozidlo podpořit či převzít řízení. Účasti na projektu předcházela dlouhodobá spolupráce katedry kybernetiky ČVUT s a. s. Škoda Auto a později s koncernovým výzkumem Volkswagen. Výzkumný projekt interactIVe byl spuštěn v roce 2010 jako konsorcium 29 výzkumných partnerů z deseti zemí.


8. 6. 2011; COMPUTERWORLD.cz

Konference ICTM 2011 odhalila nejnovější trendy v řízení ICT

Telefónica Czech Republic a Katedra telekomunikační techniky FEL ČVUT v Praze uspořádaly společně již sedmý ročník odborné konference věnované řízení informačních a komunikačních technologií ICTM 2011. Záštitu nad konferencí převzala česká pobočka mezinár

Konference "Řízení informačních a komunikačních technologií - ICTM", jíž jsou Telefónica Czech Republic a její dceřiná společnost Telefónica O2˙ Business Solutions spolu s Katedrou telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze dlouholetými pořadateli, proběhla 11. května v˙ prostorách nové Národní technické knihovny v Praze Dejvicích. První ročníky konference byly zamýšleny jako vzdělávací aktivita, jejímž cílem bylo přiblížit oblast řízení ICT všem, kteří se jí budou ať už z povinnosti nebo ze zájmu zabývat. Postupem doby měnila svoji tvář stejně, jako ji měnila i oblast řízení ICT sama. Cílem sedmého ročníku konference ICTM bylo poskytnout odborné znalosti i diskusní platformu pro různé přístupy a názory vztahující se k problematice organizace a využití lidských zdrojů v procesech řízení informačních a komunikačních technologií. Konference ICTM 2011 se zúčastnili nejenom vrcholoví pracovníci, IT ředitelé a manažeři, nýbrž řada dalších pracovníků, kteří poskytování služeb informačních technologií ovlivňují nebo jím jsou sami ovlivňováni. Na základě aktuálních trendů a dosavadního vývoje zazněl i odhad dalšího vývoje v této oblasti s návazností na předpokládané strategie v poskytování informačních a komunikačních služeb. Konference rovněž poskytla prostor aktuálním novinkám z oblasti ITSM (především ITIL, ISO/IEC 20000, itSMF a dalších) a případovým studiím. Součástí byla i rozšířená posterová sekce s časovou dotací, kde měli účastníci možnost detailně a podle vlastního zájmu diskutovat s přednášejícími aktuální a praktické aspekty řízení informačních a komunikačních technologií. Stejně jako v uplynulých létech poskytla i letošní konference možnost neformálních setkání, diskusí a výměny kontaktů mezi účastníky, autory i partnery konference. Sborník příspěvků konference se již tradičně stává další klíčovou a v českém jazyce možná výjimečnou publikací monotematicky zpracovávající danou oblast.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk