30. 1. 2012; Czechinvest.org

CzechInvest a katedra mikroelektroniky ČVUT v Praze pořádají workshop pro studenty

CzechInvest | Motivovat ke studiu i k zaměstnání je budou zástupci předních firem v oboru.

Společnosti Honeywell, STMicroelectronics, ASICentrum, Texas Instruments, ABB a AVX na workshopu představí studentům středních odborných škol, gymnázií a elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze možnosti spolupráce, své produkty a služby. Historicky už třetí workshop "Mikroelektronika v ČR" se koná 2. února 2012 od 8 hodin, v místnosti č. 78 Fakulty elektrotechnické (FEL) v ČVUT v Praze, která akci pořádá. Spoluorganizátorem je agentura CzechInvest.

Cílem workshopu je zvýšit zájem o studium v elektrotechnických oborech, zejména v elektronice a mikroelektronice, a tím i počet kvalifikovaných absolventů. "Absolventů studia vysoce specializovaných oborů, jako je například mikroelektronika, je v současnosti v České republice nedostatek. Chceme proto studentům ukázat, co všechno tyto obory nabízí," říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: "Díky workshopu mohou zúčastněné firmy najít své potencionální zaměstnance a studenti motivaci ke studiu i k zaměstnání."

Workshop se koná v rámci Dne otevřených dveří FEL. Na účastníky čeká představení fakulty a jejich oborů, budou mít možnost prohlédnout si prostory fakulty a diskutovat se zástupci předních českých firem z odvětví. Více najdete na http://www.fel.cvut.cz/prestudent/dod.html.

Agentura CzechInvest pomohla od roku 1993 do poloviny roku 2011 zprostředkovat pro Českou republiku 1 688 nových investičních projektů. Celkem 186 z nich mířilo právě do elektronického a elektrotechnického průmyslu. Takto zaměřené společnosti zde investovaly téměř 77 miliard korun a postupně v nich vzniká téměř 50 tisíc nových pracovních míst.


27. 1. 2012; ČT24

Větší přesnost, dostupnost a využití - slibují špičky dohledu nad Galileem


20. 1. 2012; tyinternety.cz

Jan Šedivý: Jak organizovat webový projekt

Chtěl bych v tomto článku ukázat, jak zorganizovat internetový projekt a co si připravit, než se začne kódovat. Podstata je jednoduchá - přijít s dobrým nápadem, mít silného týmového ducha, nalézt minimální nutnou funkcionalitu, vytvořit internetové stránky, komunikovat pomocí jednoduchého workflow managementu a až potom začít psát kód.

První otázka, kterou bychom si měli položit, je, jak velký tým budete potřebovat. Záleží to na velikosti projektu. Můžete začít sami, ale nejlepší je mít jednoho nebo dva kamarády, kteří umí něco jiného a vhodně vás doplní.Práci si rozdělíte podle znalostí, pracujete současně a jde to rychleji. Kombinací mnoha různých pohledů a expertizy členů týmu se vynoří nová, nečekaná řešení. Kromě toho je také skvělé mít někoho, s kým můžete prodiskutovat problém. Je dobré se s někým poradit, než uděláte důležité rozhodnutí.

Tým musí být projektem nadšený a musí být odhodlán udělat vše pro jeho realizaci. Pak můžete sdílet radost, ale také strasti vývoje. Můžete společně diskutovat a vymýšlet další směry vývoje. Taková interakce je obohacující nejen pro vás, ale hlavně pro samotný projekt. Samozřejmě, na internetu existují i velmi úspěšní "Lonely Rangers". Samotáři musí dokonale ovládat umění outsourcingu, jinak jen stěží mohou zvládnout všechna řemesla, která projekt vyžaduje.

Zbavte se strachu a nevymýšlejte kolo

Komunikovat a diskutovat své myšlenky je pro projekt nejdůležitější.Dokonce i když jste nenapsali jediný řádek kódu, informujte své budoucí zákazníky a přátele. Právě oni vám totiž řeknou, co se jim líbí, nelíbí a co chtějí přidat nebo vypustit. Z odezvy zákazníků také poznáte, jestli o projekt mají skutečně zájem, zjistíte, jestli nějaké zákazníky vůbec máte. Nebojte se, že by někdo kradl vaše myšlenky. Na Zemi existuje mnoho dalších lidí se stejnou myšlenkou, ale jenom nejlepší tým s nejvyšším zápalem pro věc zvítězí.

Nejsnazší cesta, jak informovat své přátele, je být vidět na internetu. Jak na to? Vymyslete si jméno projektu, podívejte se, zda je volná doména, a založte si domovskou stránku. Tomuto bodu věnujte zvláštní pozornost, neboť po spuštění stránek už bude příliš pozdě na změnu jména. Nový webneprogramujte od nuly. Existuje mnoho různých stránek, kde svůj web vytvoříte zdarma a během několika minut. Při výběru webové technologie se soustřeďte na větší hráče, využijte jejich zkušeností. Navíc máte jistotu, že budou na trhu delší dobu. Pro vytvoření přitažlivého vzhledu stránek můžete použít některou z nepřeberného množství šablon. Nezapomeňte, že by váš projekt měl mít i své vlastní logo.

Jak se neztratit ve slovech

Klíčem k úspěchu je dobrý nápad. Váš web musí jasně sdělit dobře formulovanou myšlenku. Snažte se vše dělat jednoduché, žádné zvláštní efekty. Výsledná aplikace nebo služba budou nabízeny lidem jako jste vy a nikdo nechce studovat složité věci. Definujte své publikum! Co bude projekt řešit a kdo ho bude používat? Váš popis projektu musí být krátký křišťálově čistý. Zkuste si vytvořit jednoduchou větu:

(Název projektu) vyvíjí (nabídka) na pomoc (publikum) řešení (problém).

Tato věta by se měla stát hlavním poselstvím na vašich stránkách. Můžete si dát na své stránky podrobnější vysvětlení nebo další myšlenky, ale ani větší článek o vaší misi nebo vizi by neměl být příliš dlouhý, dva či tři body maximálně.

Další důležitou součástí stránek je seznam členů týmu s fotografií. Každý člověk by měl popsat své předchozí zkušenosti, úspěchy, ocenění, zájmy atd. Stránka by v začátku měla informovat o průběhu projektu. Chcete-li získat zpětnou vazbu zákazníků, poskytněte kontaktní údaje, ale rozhodně nikde nevystavujte osobní telefonní čísla nebo adresy, tedy pokud nechcete, aby vás ve 3:00 ráno probudil nějaký argentinský geek zápasící se závažným problémem.

Staňte se manažerem

Než začnete kódovat, měli byste mít plán na realizaci projektu. Začněte s popisem minimální funkcionality. Produkt je výsledkem projektu, zadání musí být velmi, velmi jednoduché. Rozvoj i těch nejjednodušších výrobků bude trvat poměrně dlouhou dobu a vyžaduje až překvapující množství úsilí.Je jedno, jestli jste sami nebo celý tým, musíte mít vše dostatečně zorganizované. Cílem organizace je produkovat zisk a neustále rozšiřovat možnosti pokroku. Existuje několik nástrojů pro řízení projektů, jako jePivotal Tracker, Campfire apod. Balíček služeb takovýchto nástrojů můžete postupně rozšiřovat. Začínajícímu týmu může na začátku posloužit i jednoduchý blog.

Musíte se naučit vytvářet pravidelné záznamy (alespoň jednou týdně) o průběhu projektu a nastavit cíle jeho dalšího rozvoje. Ze starších záznamů se naučíte přesněji odhadnout dobu trvání dalších úkolů. Z vlastní zkušenosti s vedením projektů vím, že plánování malých úkolů je mnohem lepší než větší milníky. Vytvořte úkoly s dobou trvání několika hodin. Někdy se úkol ukáže jako příliš složitý a musí být rozdělen na několik menších.Určitě nebude problém přidat je do úkolů a pokračovat.

Pokud pracujete v týmu, můžete si nastavit systém pravidelných schůzek, na kterých budete kontrolovat pokrok. Jednání nesmí trvat příliš dlouho.Ideální doba je 15-20 minut. Každý člen týmu by měl přednést zprávu o pokroku, informovat o problémech a navrhnout další postup. Setkání a komunikace vytváří dobré náladu v týmu a pomáhá posouvat projekt vpřed.

Jakmile budete mít vyřešené všechny výše uvedené body, je čas, abyste vyrazili vpřed. Teprve až nyní začíná pravá fáze vývoje SW. Vyberte technologie, zvolte systém pro správu verzí, nastavte vývojový systém... Pamatujte si, že jen díky dobré disciplíně v průběhu projektu můžete dosáhnout dobrých výsledků.

Nastolit rovnováhu

Já pracuji s týmy studentů vysokých škol a ve všech svých činnostech se snažím sledovat popsaný proces. Nechávám zcela na rozhodnutí týmu, jaký si vyberou portál pro vývoj technologií, ale vždy trvám na nastavení reportovacího nástroje a vytvoření komunikační struktury. Výše popsaná pravidla jsou velmi jednoduchá, a velmi rychle stimulují rozvoj týmu, jde jen o to si na ně navyknout.

Naši studenti mají obvykle velmi dobré znalosti programování, ale velmi nízké povědomí o tom, jak organizovat projekty a samozřejmě mají i velmi málo poznatků z praxe. Podle mých zkušeností je organizace pracovních postupů stejně důležitá jako kvalitní programátoři. Vím také, že obchodní procesy nesmí potlačovat aktivitu a nadšení. Manažeři musí být schopni nastavit rovnováhu mezi obojím.

Takovýto jednoduchý systém, založený na internetu zdarma s nástroji podporujícími sdílení, vám pomůže udržet focus a ve výsledku zrychlí vývoj. Odpadnou nebo se zmenší diskuse se zadavatelem, který může celý vývoj monitorovat. Systém vám pomůže při sledování pokroku jednotlivců i týmů a měření výkonnosti jednotlivých pracovníků nebo skupin. Tyto a další postupy, popsané na mých stránkách, používají jen to nejzákladnější.

Pusťte se do práce a dejte mi vědět, pokud máte připomínky nebo návrhy na zlepšení.

Čtěte také: Jak začít při vývoji mobilní aplikace

Autorem článku je Jan Šedivý, který se v roce 2010 po 18 letech ve společnostech IBM a Google vrátil do Česka sdílet své zkušenosti se studenty na ČVUT. V současnosti vede eClub pro začínající podnikatele z řad studentů. Najdete ho například na jeho vlastním blogu a stránkách.


19. 1. 2012; computerworld.cz

Eaton u Prahy otevřel globální inovační centrum

Společnost Eaton spolu se svými partnery, agenturou Czech Invest a Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT), oznámila otevření nového globálního Inovačního centra v Praze, resp. v jejím těsném sousedství.

Nové zařízení ve Vědeckotechnickém parku Roztoky je prvním globálním Inovačním centrem společnosti Eaton v Evropě a celkově pátým v celosvětové síti pokročilých inovačních center, která se nachází ve Spojených státech (tam jsou celkem dvě inovační centra), v Indii a v Číně.

Cílem Inovačního centra má být realizace moderních výzkumů zaměřených na vývoj energeticky účinných napájecích systémů a elektrifikaci dopravy, dopravních prostředků a leteckých aplikací. V úzké spolupráci se svými partnery z ČVUT plánuje Eaton zaměstnat v prvním roce až 50 vysoce kvalifikovaných inženýrů a tento počet zvýšit na přibližně 300 zaměstnanců v příštích čtyřech až pěti letech.

Evropské inovační centrum má podle zástupců Eatonu pro místní zákazníky, jako jsou Škoda Auto, VW Group, E. ON, HP či České dráhy, vyvíjet nová řešení pro správu napájení, která učiní elektrický, hydraulický a mechanický pohon úspornější, efektivnějš ía bezpečnější.


13. 1. 2012; finance.cz

Informační workshop "Robot Companion for Citizens"

Katedra kybernetiky Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) a Technologické centrum Akademie věd ČR pořádají informační workshop "Robot Companions for Citizens", který se koná v pondělí 16. ledna 2012 od 12.00 hodin na Karlově náměstí 13, Praha 2. Workshop navazuje na ICT iniciativu "FET Flagship initiative", vyhlášenou v květnu 2011 Evropskou komisí.

V pondělí 16. ledna proběhne na katedře kybernetiky ČVUT informační workshop "Robot Companions for Citizens" v návaznosti na ICT iniciativu "FET Flagship initiative", která byla vyhlášena v květnu 2011 Evropskou komisí. Jedním ze šesti financovaných přípravných projektů je projekt "Robot Companions for Citizens", jehož cílem je rozvoj robotiky pro její synergii s uživatelem a každodenní aplikace tak, aby se roboty staly součástí běžného života a zvýšily dostupnost a udržitelnost blahobytu (viz přiložený programový manifest). Účast mj. přislíbili vedoucí výzkumní pracovníci z více než patnácti významných tuzemských i evropských robotických laboratoří.

V rámci přípravného projektu "Robot Companion for Citizens" jsou v jednotlivých členských zemích identifikováni potenciální zájemci o participaci na budoucích aktivitách, což probíhá formou workshopů organizovaných v jednotlivých zemích, a to včetně ČR. Cílem výše anoncovaného setkání je zjistit potenciální zájem českých subjektů o účast na aktivitách iniciativy, zmapovat existující pracoviště a jejich připravenost pro mezinárodní spolupráci. V centru pozornosti jsou aktivity vztažené k robotickým technologiím nejen v oblasti základního robotického výzkumu, ale i s přesahem do oblastí, jakými jsou např. materiálové inženýrství, rychlé prototypování nových řešení, speciální, netradiční a futuristické aplikace, ap.). Klíčovým cílem je též zvážení možnosti zřízení mezinárodního výzkumného centra evropského významu v ČR v rámci robotických aktivit.

Účast na workshopu je zdarma; prosíme, registrujte se online na adrese http://geform.tc.cz/robocomcz/.

Jednacím jazykem je angličtina. Více informací o přípravném projektu naleznete na adrese: http://www.robotcompanions.eu


10. 1. 2012; Průmysl & Ekonomika

Co nahradí ropu v dopravě?

Vyčerpání ropy očekávané během několika málo desetiletí ohrožuje v první řadě dopravu ...

Vyčerpání ropy očekávané během několika málo desetiletí ohrožuje v první řadě dopravu. Globálně na fosilních zdrojích závisí až z 90 procent a automobilová i letecká prakticky úplně. Na celkové spotřebě energetických zdrojů se přitom doprava podílí jednou čtvrtinou a emisemi dokonce ještě ve větší míře.

Zásadní nástup elektromobilů v silniční dopravě se očekává po roce 2020 a připravují se na něj automobilky i elektrárenské firmy. Že to bude evoluce, nikoli revoluce, je přesvědčen proděkan Fakulty elektrotechnické pražské ČVUT doc. Ing. Pavel Mindl, CSc., specializující se na automobilovou elektrotechniku a elektroniku.

Čisté elektromobily se již nyní mohou uplatnit hlavně při místním provozu ve službách, obchodu a obdobných oborech. Programem Futur/e/motion se na rozvoji a prosazování elektromobility v tuzemsku významně podílí energetická společnost ČEZ.

Běžný řidič, který nechce mít omezený akční rádius, si bude zvykat na hybridní pohony. Spojují výhody elektromotorů, především provoz bez emisí škodlivin a skleníkových plynů, s přednostmi spalovacích motorů, v první řadě existující infrastruktury a vysoké koncentrace energie v palivu.

Mluvit o konci tradičních pohonných jednotek však nechce prorektor pražské Vysoké školy chemicko-technologické Milan Pospíšil. Tvrdí, že jejich vývojový potenciál zdaleka ještě není vyčerpán. Navíc dokáží současné rafinérie zpracovávat i tzv. syntetickou ropu: "Řízenou oxidací se zemní plyn nebo biomasa, případně uhlí zplynuje. Vzniklý syntézní plyn, směs oxidu uhelnatého a vodíku, se vyčistí od síry a dalších nežádoucích příměsí, v Česku v případě uhlí třeba i stop radioaktivity. Tento plyn se pak na vhodném katalyzátoru přemění Fischerovou-Tropschovou syntézou na tzv. syntetickou ropu," vysvětluje Pospíšil.

Vodíkové hospodářství vytkl v roce 2003 jako cíl Spojených států tehdejší prezident Bush. Po téměř desetiletí je stejně daleko tehdy - neexistuje infrastruktura, řeší se problémy se skladováním. Spalování vodíku vyrobeného elektrolýzou nedává, zejména s ohledem na běžný energetický mix, z ekologického hlediska smysl. A tak perspektivu má spíše využití vodíku pro přenos energie v palivových článcích."Na průlom ve vodíkové energetice si ještě počkáme. Problémy přechodu na vodíkové hospodářství mají především ekonomický charakter," prohlašuje český odborník v oboru palivových článků Zdeněk Porš.

"Mobilita lidí a zboží hraje hlavní roli v životě každého jednotlivce a vytváří zásadní podmínky pro fungování našeho hospodářství. Rámcové podmínky pro mobilitu budoucnosti však provází celá řada nejistot," konstatuje nejnovější studie mnichovského Ústavu pro výzkum mobility o perspektivách do roku 2030.

Přednosti a nevýhody automobilových pohonů

Spalovací motory

+ vyzkoušená a ověřená technologie

+ vybudovaná infrastruktura

+ zdroje nejméně na několik desetiletí

- znečišťování ovzduší, ohrožení zemského klimatu

- relativně nízká účinnost

- ropa a zemní plyn hlavně v neklidných oblastech

Elektromotory

+jednoduchá a čistá technologie

+ vysoká účinnost v provozu

+ tichý chod, nulové emise

- infrastruktura se teprve buduje

- cena a omezená využitelná hmotnost

- ekologické přínosy minimalizuje energetický mix

Hybridy

+ minimalizují zápory spalovacích a elektrických motorů

- cena

Vodík (spalování, palivové články)

+ jednoduchá a čistá technologie

+ vysoká účinnost v provozu

+ tichý chod, nulové emise

- infrastruktura se teprve buduje

- energeticky náročná výroba paliva (nosiče energie) a jeho skladování

- ekologické přínosy minimalizuje energetický mix

Alternativy (v úvahách)

- nové zdroje energie (obnovitelné, atomové.)

- zásadní změna formy mobility (hromadná přeprava, omezování)

Kontakty:

Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc., tel.: 224 352 153, mindl@fel.cvut.cz

Doc. Ing. Milan Pospíšil, CSc., tel.: 220 443 215, Milan.Pospisil@vscht.cz

Další informace:

Hlavními spotřebiteli primárních energetických zdrojů jsou elektrárny (33 %), doprava (25 %), průmysl, zemědělství a domácnosti (42%).

Pramen: Masarykova univerzita

Podíl primárních zdrojů na světové spotřebě energie

Ropa - 35 %

Uhlí - 30 %

Plyn - 25 %

Atomové jádro - 6 %

Voda - 4 %

Pramen: VŠCHT

POZNÁMKA REDAKCE:

Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé. V případě jakýchkoli dotazů týkajících se zveřejněných sdělení kontaktujte příslušného zadavatele. Redakce neodpovídá za faktické či obsahové chyby ve zveřejněných sdělelních a současně neodpovídá za jakekoliv případné škody. Sdělení, která jsou v rozporu se zákony ČR, SR a/nebo s dobrými mravy, nejsou odsouhlaseny ke zveřejnění.


10. 1. 2012; Šestka - noviny městské části Praha 6

Děti ze základních škol Prahy 6 mohly ovládat i robota

České vysoké učení technické připravilo pro 150 žáků základních škol z Prahy 6 mikulášskou nadílku v podobě komponovaného pořadu s názvem "Jiné světy". Během akce představili odborníci z ČVUT dětem na Fakultě strojní techniku atraktivní a interaktivní formou.

Komponovaný program "Jiné světy" sestavil tým odborníků z institutu intermédií a elektrotechnické fakulty ve spolupráci se společností AV Media. Poutavé animace vtáhly děti do 3D technologií. Po vysvětlení jejich teoretického pozadí mohly děti vidět pohledy, jak to vypadá na Slunci, na nanovláknech zblízka, uvnitř lidského těla a pozorovat, jak se chovají léky v těle člověka. Následovala ukázka filmu V Peřině a popis, jak se tento film natáčel a jaké zvláštní triky a technologie filmaři používali.

Děti zaujal také robot speciálně sestavený na katedře kybernetiky, který se používá v nebezpečných situacích, například při požárech v tunelech. Obdobný robot byl využit při likvidaci škod po výbuchu jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Děti si mohly samy zkusit robota ovládat.

Do dejvického kampusu ČVUT byli školáci z Prahy 6 pozváni letos již podruhé. "Snažíme se naše marketingové aktivity cílit nejen na studenty středních škol, ale i na děti ze základních škol. Průzkumy ukazují, že se děti již ve věku kolem 12 let rozhodují, zda se vydají v dalším vzdělání humanitním nebo technickým směrem. Prezentacemi techniky zábavnou a interaktivní formou dětem sdělujeme, že technika je zábavná a praktická," říká PaedDr. Lenka Zápotocká, specialitka marketingové komunikace ČVUT.

Obě prezentace techniky se uskutečnily díky projektu MŠMT. "Děti se přímo na půdě vysoké školy dozvědí nenásilnou formou o novinkách ze světa vědy a také o možnostech studia. V příštích letech bychom rádi v podobných projektech pokračovali," doplnila Dr. Lenka Zápotocká.


6. 1. 2012; Neviditelnypes.cz

Návrat k regulaci

Počátkem prosince jsme vyhlásili stav nebezpečí kvůli přetokům elektřiny z německých větrníků, říká šéf firmy ČEPS

Šedesát miliard korun. Zhruba tolik chce státní firma ČEPS vynaložit do roku 2025 na rozvoj a modernizaci rozvodných sítí elektřiny, které spravuje. Důvodů je několik. Kromě jiného stáří existující sítě, které se většinou pohybuje na hranici třiceti čtyřiceti let, zajištění přívodu elektřiny do rychle se rozvíjejících regionů a připojení nových velkých elektráren. "Dalším důvodem je plnění mezinárodních závazků," říká šéf ČEPS Vladimír Tošovský.

Šedesát miliard korun je velká částka, kterou zaplatí koneční odběratelé proudu. Jak se investice ČEPS projeví v konečných cenách elektřiny?

V řádech procent to není tak hrozné, jak to na první pohled vypadá. Investice jsou veliké, jenže v poměru, kdy je to za veškerou činnost celé přenosové soustavy, to tak velká položka není. Dnes se podílí na konečných cenách pro spotřebitele zhruba 4,5 procenty.

A kolik procent to bude po dokončení investic?

Nevím, na jakou úroveň vzroste v roce 2025 cena silové elektřiny, podporovaných zdrojů a ostatních položek. Oproti dnešním 4,5 procenta to o maličko víc bude, ale jen v řádech jednoho procenta, ne jednotek. Investice je rozložena v čase, není to tak, že teď hned musíme utratit šedesát miliard korun. Ani to nejde, nemůžeme soustavu vypnout, zbourat a postavit novou. Musíme ji stále udržovat v provozu.

Součástí investice je i posílení takzvaných úzkých míst v rozvodné soustavě. Budou ji i poté ohrožovat dnes běžné přetoky elektřiny vyrobené v severoněmeckých větrných parcích?

Zrovna dnes (rozhovor se uskutečnil ve čtvrtek 1. prosince - pozn. red.) máme vyhlášen stav nebezpečí. Přetoky elektřiny z Německa jsou natolik silné, že ohrožují dodržení našeho kritéria N-1. To je energetické heslo, které znamená, že když vypadne velký prvek v soustavě, klienti to nepoznají. Když jej nedodržíme, ještě se nic neděje, ale kdyby nám vypadlo něco dalšího, už můžeme mít problém. Neříkám, že to nutně musí vést k blackoutu, ale blížíme se k němu až příliš. Nemáme již rezervy v podobě eventuálních náhradních tras. Aktuální situace je způsobena tím, že německé větrné farmy vyrábějí až příliš mnoho elektřiny a její velká část přetéká do naší rozvodné sítě. Na daný stav musíme reagovat.

Co to přesně znamená?

Naši dispečeři museli zareagovat rekonfigurací sítě, přepnout ji do jiné typologie, neplníme kritérium N-1. Elektřina nezná hranice, jede tam, kde je spotřeba. Pokud skutečně dojde k přetížení některé linky, první reakcí dispečera je raději ji vypnout, neohrozit naše vedení. Elektřina se pak rozlije po ostatních linkách.

Stav nebezpečí je tedy jen krůček od blackoutu?

Jsme k němu blíže, ale stále ještě daleko, protože můžeme použít spousty dalších opatření, třeba vyhlášení stavu nouze, regulačního stupně. Není to ale normální stav.

Stále se hovoří o investicích do posílení rozvodných sítí jako o reakci na jejich hrozící výpadek. Jak se ale zdá, k valnému zlepšení to nevede...

Jsou dvě věci, které současný stav ovlivňují. Za prvé je investování v energetice velmi složité a těžké, protože i kvůli zdlouhavosti schvalovacích procesů všechno hrozně dlouho trvá. Například pokud chcete postavit namísto již existujícího vedení nové, jen získání potřebných povolení trvá deset až dvanáct let. Samotná výstavba pak rok, maximálně dva.

A za druhé?

Problémy nejsou jen v drátech, ale v bilancích. Nejdůležitější a nejvíc omezující element je, aby se soustava udržela v provozu. Elektřinu nelze skladovat. Energetická soustava funguje tak, že odběry určují výrobu: kdo chce spustit nějaký spotřebič, zapne vypínač. Tím určí, že bude odebírat, a nějaká elektrárna nebo jiný zdroj dostane zjednodušeně řečeno impulz a elektřinu vyrobí. U zdrojů, jako je fotovoltaika nebo větrné elektrárny, je to obráceně. Ty vůbec nezajímá, zda jejich elektřinu někdo chce, prostě vyrábějí v okamžiku, kdy svítí slunce nebo fouká vítr. Energetika je samozřejmě veliká, takže má určitou šedou regulační zónu a s nějakým množstvím elektřiny z obnovitelných zdrojů si poradí. Jenže tyhle limity jsou již fyzikálně vyčerpány. O ekonomických ani nemluvě, ty jsou vyčerpány již dávno, je potřeba sahat do rozpočtů a cenu energie dotovat ze státního. A je tu další problém, je to jediné odvětví, navíc jen jeho malá část, které má zaručenu návratnost. Navíc i poté, co této návratnosti dosáhne, od něj budete odebírat za ceny, které jsou mnohonásobně vyšší než tržní.

Všichni jsme chtěli liberalizovaný trh, ale nakonec jsme tam pustili zcela neliberální, drasticky surově regulační prvek, který zlikvidoval i ten liberální trh.

Takže nastal čas na opětovnou regulaci energetického sektoru?

Neviděl bych to jako návrat k regulaci, spíše bych volal po novém designu trhu. Ten aktuální je postaven tak, že si každý spotřebitel může vybrat svého výrobce. Ať je to prodejce s vlastní výrobou elektřiny nebo obchodník, který drží kontrakt na dodanou energii. Jenže nám sem vletěla obrovská masa energie, kterou si nikdo nevybírá, která je vnucená. Povinný výkup elektřiny ze solárních elektráren či větrníků již nemá s nabídkou a poptávkou vůbec nic společného. Vede to k tomu, že je následně pokřiven i ten původní, liberální trh. Myslím, že je nejvyšší čas, abychom si sedli a řekli, dobře, máme tady tyto zdroje, ty mají své podmínky, a ty ostatní musejí žít taky. Žádný investor dnes nepůjde do investice, která nemá alespoň nějakou projektovou návratnost.

Měl by tedy na dění v energetice více dohlížet stát, určit nová pravidla?

Nemyslím si, že by tuto věc měl na sebe vzít stát. Musí se ale určitě něco udělat se způsobem výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů, jejich dopadem do regulační energie. Začít více uvažovat o tom, že regulační schopnosti v rozvodné síti jsou cenné, že v energetice je potřebná jakási disponibilní kapacita a že se za ni také musí platit. To jsou všechno otázky, na které současná energetická soustava neodpovídá. Žijeme v energetickém blahobytu, nikdo nemá problém kdykoliv otočit vypínačem. Není to jako v některých zemích, kdy jde elektřina od dvou do čtyř. Jenže i tohle se u nás může stát, pokud neomezíme tak masivní a živelný rozvoj obnovitelných zdrojů bez ohledu na fyziku.

To ale není nic jiného než zavedení regulace energetického trhu.

Ne, je to nastavení nových podmínek. Je to téměř jako v zemědělství. Pokud řeknete, že bude všechno volné, a přitom budete část trhu dotovat, pak už není volné nikdy nic. Máte pravdu, že už je to regulace, protože do liberálního prostředí byly nasazeny regulované prvky, takže nezbude nic jiného než začít regulovat téměř všechno.

Stále se diskutuje o tom, že problémy, které obnovitelné zdroje v rozvodné síti způsobují, pomohou vyřešit smart grids, tedy chytré sítě.

Smart grids je krásný výraz, ale spíše bych je označil za císařovy nové šaty. Nikdo nechce říct, že to tak není. Chytré sítě totiž v Česku máme již déle než dvacet let, jen jim říkáme hromadné dálkové ovládání. Tedy dvě soustavy u každého spotřebitele. Na první jsou napojena elektrická kamna, bojlery a přímotopy, na druhou ostatní spotřebiče. A prvně jmenovanou zapínají distributoři v okamžiku, kdy je nižší spotřeba. Je to normální přirozená regulace.

Celý svět šel cestou: chcete elektřinu, my vám ji dodáme, vy nám ji zaplaťte. Nikdo nikdy nikoho neomezoval žádnými akumulačními spotřebiči. Neexistují tam dvojí instalace, na rozdíl od nás. My je máme, a tudíž v podstatě už dávno smart grids tak, jak jsou nyní chápány, provozujeme.

U smart grids navíc nejde o chytré sítě, ale spotřebitele. Zeptejte se někoho, zda chce zapnout pračku v době, kdy to pro něj bude nejlevnější. Domnívám se, že vám řekne, že by to sice bylo dobré, ale že potřebuje prádlo vyprat, až přijde z práce, nebo aby se dopralo těsně předtím, než přijde domů. K jinému chování musíte spotřebitele vychovat.

Vladimír Tošovský (50)

* Generální ředitel a předseda představenstva ČEPS

* Vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze se specializací na přenos a rozvod elektřiny. Na ČVUT absolvoval i postgraduální studium.

* V roce 1986 nastoupil do Středočeské energetické, a.s., kde vedl referát odboru řídící techniky a poté vystřídal další vedoucí pozice.

* V roce 2001 přešel do ČEZ, kde se stal ředitelem OJ ČEZ Trade.

* Roku 2005 nastoupil na pozici ředitele úseku trading ČEPS, kde od roku 2006 působí na pozicích generálního ředitele a předsedy představenstva.

* Od května 2009 do 13. července 2010 byl ministrem průmyslu a obchodu ČR.

* Je ženatý, má tři děti.


3. 1. 2012; profit.cz

Ženy na trůnu

Rok 2012 by se směle mohl nazvat rokem, kterému budou vládnout ženy. Platí to o ekonomice, politice, byznysu i sportu či popkultuře.

Evropě vládne žena. Hlavou mezinárodního finančního systému je žena. Nejobdivovanějšími podnikateli jsou ženy. Takovou ženskou vlnu moderní historie už dlouho nepamatuje. Patrně poslední výraznou ženou evropské politiky byla před 30 lety Margaret Thatcherová. Ani u jedné z dam, které budou letos udávat tón světového dění, nelze mluvit o opatrném našlapování. Všechny vědí, co chtějí, drží kormidlo pevně v rukou a dokáží si prosadit svou.

Zachránkyně eurozóny

Klíčové role Angely Merkelové v evropské politice si všiml i časopis Forbes, který ji pro rok 2011 vyhlásil nejmocnější ženou a zároveň čtvrtým nejmocnějším člověkem světa. Časopis ocenil zejména fakt, že Angela Merkelová je faktickým lídrem EU. Ostatně podobně ji vnímají nejen v Německu. Nedávný průzkum ukázal, že například Francouzi mají v německou kancléřku, mimochodem první ženu v tomto úřadu, větší důvěru než ve vlastního prezidenta Nicolase Sarkozyho. Angela Merkelová u nich získala 46 procent, zatímco Sarkozymu důvěřuje jen 33 procent Francouzů.

Přesto nemá Angela Merkelová pozici jednoduchou. Na rozhazování členských zemí sedmadvacítky doplácí a v budoucnu ještě doplácet bude především Německo, jako nejsilnější ekonomika Unie. Ne všichni Němci mají pro takový vývoj pochopení. Nicméně průzkumy veřejného mínění ukazují, že podporu obyvatel Merkelová nijak výrazně neztrácí. Sociologický institut Forschungsgruppe Wahlen dokonce zjistil, že za poslední rok sympatie Němců ke kancléřce rostou. V červnu roku 2011 ocenil její zásluhy i prezident Barack Obama, který jí udělil nejvyšší americké civilní vyznamenání - Prezidentskou medaili svobody.

Zatímco Angela Merkelová vede německý kabinet už déle než šest let, druhá nejvýraznější žena světové ekonomiky, Christine Lagardeová, je v čele Mezinárodního měnového fondu nováčkem. Po skandálu Dominiqua Strauss-Kahna se tato bývalá francouzská ministryně financí ujala funkce 5. července loňského roku. Časopis Forbes ji pro rok 2011 přisoudil pozici deváté nejmocnější ženy světa a vyzdvihl zejména to, že v eurozóně dokázala prosadit nepopulární rekapitalizaci evropských bank. Ani v roce 2012 ji ale nečekají lehká rozhodnutí. Mezinárodní měnový fond se pod jejím vedením bude dál podílet na záchraně zadlužených zemí eurozóny, jako je Řecko, Irsko a Portugalsko. K rozumu by fond měl přivést Maďary, pokud chtějí další mezinárodní pomoc. Vyloučena není ani záchrana jiných evropských zemí. Ve hře tak jsou nejen částky v hodnotě stovek miliard eur, ale také důvěra v MMF.

Ženy v byznysu

Ženy v letošním roce vládnou i podnikatelům. Ostatně ve světové i české anketě o podnikatele a manažera roku zvítězily loni zástupkyně něžného pohlaví. Nejúspěšnější ženou byznysu je podle Ernst & Young Olivia Lummová. Podnikání začínala s 20 tisíci singapurskými dolary, které získala z prodeje bytu a auta. Firmu Hydrochem, později Hyflux, na prostředky na úpravu vody, filtry či chemikálie zakládala se třemi zaměstnanci a zákazníky objížděla na motorce. Ani období dospívání neměla jednoduché. Vyrůstala s adoptivní matkou, vlastní rodiče nikdy nepoznala a na to, aby mohla studovat střední školu, si musela přivydělávat.

Životním příběhem silné ženy se může chlubit i Senta Čermáková, která jako první žena v historii zvítězila v české anketě Manažer roku. Po studiích kybernetiky na elektrotechnické fakultě ČVUT začínala ve firmě Digital Equipment Corporation. Ta se po pár letech spojila s Compaqem a později došlo i na fúzi s mezinárodním obrem, firmou Hewlett-Packard. Hned po spojení společností se Senta Čermáková přihlásila do konkurzu na pozici marketingové ředitelky, ve kterém vyhrála. V nadnárodním gigantu tak nyní zastává funkci mezinárodní marketingové ředitelky. Jak Senta Čermáková řekla Profitu, úspěch si vydřela. "Já svou práci dělám 20 let. Napřed jsem začínala na českém trhu, pak jsem šla na region, pokračovala na světovou úroveň. Moje kariéra tedy byla opravdu vydřená, krůček po krůčku. Nikdo mi nic neodpustil. Pracuji s velkým nasazením a ještě z toho mám radost."

Vládkyně sportu a popu

O velké nasazení ale není nouze ani v jiných oborech, než je politika nebo byznys. Ostatně důkazem toho jsou zápasy české tenisové královny, jako bylo finále ve Wimbledonu, souboje na Turnaji mistryň či finále týmového FedCupu. Petra Kvitová je podobně cílevědomou a odolnou ženou, jako všechny ostatní, o kterých už byla řeč. Právě uzavřená sezona je toho důkazem. Rodačka z Fulneku byla vyhlášena na okruhu WTA nejlepší hráčkou roku, získala i české ocenění Sportovec roku a zvítězila ve všech zápasech hraných v hale. I přes sezonu snů zůstává stále skromná, a je tak pro české děti ideálním sportovním vzorem. Petra Kvitová je úspěšná i z ekonomického pohledu. Za rok 2011 vydělala nejvíc z českých tenistů, víc než pět milionů dolarů.

I přesto, že jde na české poměry o enormní částku, ve srovnání s podnikatelským úspěchem jiné mladé dámy jde v podstatě o drobné. Zpěvačka Lady Gaga, proslulá zejména originálními převleky a maskami, vydělala za období od května 2010 do května 2011 v přepočtu víc než 1,7 miliardy korun a je v tomto ohledu nejúspěšnějším světovým umělcem. Časopis Forbes ji jako nejmladší členku seznamu zařadil na 11. místo v žebříčku nejmocnějších žen světa. V kategorii celebrit Forbesu ale jednoznačně vede a je světovou hvězdou číslo jedna. Její Facebook má 36 milionů fanoušků a její poslední album The Fame Monster se stalo s 5,8 milionu prodaných kusů celosvětově nejúspěšnější deskou roku 2010.

Už v českých legendách se praví: "Běda mužům, kterým žena vládne." V případě žen, které vládnou právě začínajícímu roku, ale nejsou obavy namístě. Ačkoliv jsou každá jiná, některé vlastnosti je spojují. Jde o důslednost, cílevědomost a nadání. Navíc ve spojení s dlouholetou mravenčí prací a kariérním postupem krůček po krůčku. V takovém případě v roce 2012 běda mužům nebude.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk