31. 1. 2013; lupa.cz

Credo Ventures se podařil první velký exit: Cognitive Security

VC firma Credo Ventures vznikla v roce 2009 a v roce 2010 otevřela svůj první (a dosud jediný) investiční fond. Půl roku poté uskutečnila první investici - do firmy Cognitive Security.

Credo Ventures se patrně povedl první velký exit. Cisco totiž oznámilo záměr převzít českou společnost Cognitive Security, ve které má Credo Ventures nyní podíl 30,4 %. Převzetí zatím není právně uzavřené. Očekává se, že k tomu dojde do dubna 2013.

Dojednané podmínky převzetí nejsou zveřejněny, a mimo oficiální oznámení od Cisca se ostatní zúčastnění téměř nijak nevyjadřují, kromě toho, že "všichni mají radost". Jen Jan Barta na svůj blog napsal i to, že "nabídka byla holt neodolatelná".

Jeden z tří členů "řídící rady" Cognitive Security, Richard Seewald (Alpha Associates), Lupě poskytl jen stručné vyjádření, že "Cognitive Security je dalším příkladem globálního potenciálu technologických společností ze střední a východní Evropy."

Martin Rehák, spoluzakladatel a dosavadní ředitel Cognitive Security, sdělil jen to, že nic sdělit nemůže, a odkázal nás na PR Cisca, s odůvodněním, že Cisco je veřejně obchodovaná společnost, a všechna veřejná vyjádření proto musí být schválena. Odmítl jakékoli další otázky, neprozradil ani tolik, zda ve firmě zůstane.

Společnost, ve které nyní pracuje 28 lidí, totiž přejde pod Cisco, ale její vývoj bude nejspíše nadále sídlit v Praze, protože tu spolupracuje s výzkumem na ČVUT. Obchodní zastoupení má firma v Silicon Valley, kde sídlí i naprostá většina jejích firemních zákazníků.

Do Silicon Valley se zakladatelé Cognitive Security dostali už v dubnu 2010 v rámci pilotního běhu CzechAcceleratoru. Pobyli tam šest měsíců, otevřeli zastoupení, a už tenkrát se jim tam podařilo rozjednat spolupráci právě s Ciscem.

Martin Rehák si ve firmě dodnes udržel pěkných 35 %, a druhý spoluzakladatel, Michal Pěchouček, má 17,5 %.

Vedle Credo Ventures drží menší podíly několik dalších investorů - převážně těch, kteří vstoupili do Cognitive Security současně s Credo Ventures v dubnu 2011. Jsou to uzavřený fond RSJ Private Equity se sedmi procenty, pak patří 5,6 % někomu, kdo se skrývá za společností Tri?Cable Beach Holdings Limited vedenou na Britských Panenských ostrovech, 3,5 % drží kyperský Absurd Capital Limited Jana Barty a jedno procento má osobně Karel Obluk.

Akciová společnost CertiCon, původní majitel 40 % Cognitive Security, už v dubnu 2011 postoupila celkem 20 % Credo Ventures a ostatním výše zmíněným, a z Cognitive Security definitivně odešla v srpnu 2012, když i svůj zbývající podíl odprodala Credo Ventures.

V září 2012 Martin Rehák na dotaz Lupy prozradil, že Cognitive Security získalo od Credo Ventures a dalších investorů celkově jeden milión eur.

Ještě do listopadu mělo Credo Ventures v Cognitive Security 35,5% podíl. Tehdy však odprodalo několik procent ostatním menším podílníkům, a při té příležitosti také ono jedno procento Karlu Oblukovi, který je rovněž členem řídící rady Cognitive Security. Dá se odhadnout, že v té době už se jednalo se společností Cisco o převzetí.

První úspěch Credo Ventures

Vladislav Jež, partner v Credo Ventures

Credo Ventures je patrně nejznámější česká VC firma (zapsaná však v zahraničí). Je viditelná tím, že spolupracuje se StartupYardem a sídlí v prostorách TechSquare. Její veřejnou tváří je především Ondřej Bartoš. Cognitive Security měl však v Credo Ventures na starosti Vladislav Jež.

Credo Ventures byla založena v roce 2009 a do října 2010 se jí podařilo otevřít fond s prvními jedenácti milióny eur. Nakonec zatím posbírala asi 18 milionů eur. Postupně investovala do šesti společností, dosud však neuskutečnila žádný velký prodej, až nyní s Cognitive Security. Když nedávno prodávala Beepl společnosti Brand Embassy - za nezveřejněnou částku - spekulovalo se o tom, že to bylo "za odvoz". Beepl jako samostatná služba totiž neuspěl a firmě Brand Embassy se jen hodila jeho technologie.


31. 1. 2013; Channelworld.cz

Cisco kupuje českou firmu Cognitive Security

Společnost Cisco akvizicí české firmy Cognitive Security hodlá posílit na poli síťové bezpečnosti. Jde o její první akvizici v regionu střední a východní Evropy. Co Cisco na české firmě zaujalo?

Společnost Cisco oznámila, že kupuje českou firmu Cognitive Security. Ta se zaměřuje na výzkum v oblasti síťové bezpečnosti a detekci pokročilých forem kybernetického ohrožení s využitím prvků umělé inteligence.

Pro Cisco je to první akvizice v regionu střední a východní Evropy.

"Jde o velké ocenění inovačního potenciálu a síly IT odvětví v naší zemi, obzvláště v tak strategické oblasti, jakou je kybernetická bezpečnost," uvedl ve zprávě pro média Jiří Devát, generální ředitel české pobočky společnosti Cisco.

"Bezpečnostní řešení Cognitive Security umožňují provádět v reálném čase takzvanou behaviorální analýzu dat protékajících sítí, identifikovat aktuální bezpečnostní hrozby a dále je analyzovat. Využívají přitom řadu sofistikovaných softwarových technologií," popisuje Cisco ve zprávě pro média.

Cisco dále uvádí: "Oblast IT bezpečnosti se v poslední době výrazně proměňuje stále intenzivnějším využíváním cloudových služeb a mobility. Tradiční bezpečnostní postupy už přitom často nestačí k dokonalé ochraně uživatelů před novými bezpečnostními hrozbami, které se objevují."

Od akvizice si slibuje, že s technologiemi firmy Cognitive Security bude moci zákazníkům nabídnout řešení síťové bezpečnosti na vyšší úrovni než dosud. Hodlá také rozvíjet vědecko-výzkumnou spolupráci s ČVUT v Praze.

Firma Cognitive Security totiž s ČVUT dlouhodobě a v rámci společného projektu aplikuje výsledky výzkumu ČVUT v oblasti síťové bezpečnosti.

Cisco odhaduje, že akvizici Cognitive Security dokončí během svého třetího fiskálního kvartálu roku 2013, který zahrnuje v dubnu 2013. Zaměstnanci Cognitive Security se ve společnosti Cisco zapojí do Security Technology Group, kterou vede senior viceprezident Chris Young. Kolik Cisco za Cognitive Security zaplatí, nebylo zveřejněno.

Zdroj: Cisco, Cognitive Security


31. 1. 2013; Hospodářské noviny

Cisco kupuje českou IT firmu Cognitive Security

Transakce má být dokončena do dubna, částku Cisco neuvádí Podobné akvizice by v Česku měly v nejbližší době pokračovat

Největší dodavatel síťových technologií na světě, americká společnost Cisco Systems, vstupuje na tuzemský trh. Firma oznámila svůj záměr převzít český podnik Cognitive Security, zabývající se výzkumem v oblasti síťové bezpečnosti a odhalování pokročilých forem kybernetického ohrožení. Podle odborníků se jedná o velmi dobrý obchod, který by navíc v dohledné době nemusel být posledním svého druhu.

"Podle dohodnutých podmínek získá Cisco ve společnosti Cognitive Security stoprocentní podíl. Dokončení transakce očekáváme ve třetím kvartále fiskálního roku 2013 (únor-duben). Finanční stránku transakce nezveřejňujeme," uvedl pro HN Jiří Devát, generální ředitel Cisca ČR.

"Je to dobrá zpráva pro český softwarový byznys. Ale pro mě to není žádné překvapení. Je známo, že firmy z tohoto oboru jsou u nás na velmi dobré úrovni," připomíná Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus. Jako příklad uvedl vstup AVG na americkou burzu NYSE nebo úspěchy firmy Avast Software. O prodejní sumě nechtěl příliš spekulovat. "Rozhodně to nebude malá částka. Podle mého odhadu se jedná o stovky milionů korun," připouští analytik.

Cisco tímto krokem provádí svou první akvizici v regionu střední a východní Evropy. "Rozhodnutí padlo na základě schopností Cognitive Security, nebylo vázáno přímo na konkrétní zemi. Nicméně jsem rád, že se Cisco rozhodlo uskutečnit akvizici právě v Česku. Ve světě máme v oblasti vývoje bezpečnostních softwarů mimořádnou pozici," pochvaluje si Devát.

Cisco ČR působí v řadě oblastí, ať už jde o velké společnosti, nebo malé a střední firmy. "Velmi důležitým segmentem jsou pro nás také telekomunikační operátoři. Právě těch se kybernetická bezpečnost v sítích týká nejvíce. Proto má pro nás uskutečněná akvizice mimořádnou důležitost," říká šéf Cisca ČR.

Kybernetická bezpečnost představuje pro Cisco klíčové téma pro nejbližších několik let. "Zřejmě ideálním výsledkem by bylo, kdyby na konci této cesty bylo partnerství mezi námi jako zástupcem ICT sektoru a veřejnou správou," naznačuje Devát. Z obchodního pohledu vidí několik výrazných oblastí. "Především nárůst využívání mobilních zařízení, růst množství mobilních dat, stále širší uplatnění bezdrátového připojení, stejně jako exponenciální nárůst datově náročné komunikace v podobě videa," konkretizuje.

Celý tým Cognitive Security se podle něj v rámci Cisca zapojí do divize Security and Government Group, kterou vede viceprezident Chris Young.

Společnost Cognitive Security založili v roce 2009 dva výzkumníci z ČVUT Martin Rehák a Michal Pěchouček. Významným investorem je český technologický fond Credo Ventures. Jeho šéf Ondřej Bartoš se k akvizici vyjadřovat nechce: "V současné době jsem vázán druhou stranou k mlčenlivosti."

Systém Cognitive Security funguje tak, že po nasazení do počítačové sítě monitoruje běžný provoz a zjišťuje, jak se uživatelé chovají a co je v síti normální. V další fázi pak začne vyhledávat anomálie v provozu, což jsou většinou možné útoky. "Je to unikátní systém. Jde výš než klasický antivir. Nebezpečí identifikuje ještě předtím, než se dostane do počítače," popisuje Menčík.

Podle něj budou podobné akvizice v nejbližší době pokračovat. "Myslím, že v horizontu roku by se mohla strhnout lavina," očekává. Mohlo by se jednat třeba o firmy Invea-Tech nebo Safetica Technologies, působící při VÚT Brno. "Ale brněnský technologický park v součinnosti s VÚT má těch firem kvanta," uzavírá Menčík.

---

Je to dobrá zpráva pro český softwarový byznys. Ale není to překvapení. Je známo, že tyto firmy jsou u nás na velmi dobré úrovni. Tomáš Menčík analytik společnosti Cyrrus

Cognitive Security Pražská firma Cognitive Security se specializuje v oblasti síťové bezpečnosti. Její produkty na detekci možných bezpečnostních rizik využívají pokročilá řešení na bázi okamžité behaviorální analýzy dat. Firma vznikla v roce 2009 původně jako výzkumný projekt vědců katedry aplikované kybernetiky ČVUT a s univerzitou nadále úzce spolupracuje. Společnost profituje i z kontaktů, jež získala během čtvrtletní stáže v Silicon Valley v rámci programu CzechAccelerator. Mezi její nejprestižnější klienty patří i americká armáda a vzdušné síly.

Cisco Systems Americká Cisco Systems se řadí mezi největší IT firmy na světě a orientuje se zejména na vývoj a výrobu síťového softwaru a zařízení. Její výnosy za rok 2011 dosáhly 43 miliard amerických dolarů. Stejně jako Cognitive Securities vznikla na akademické půdě, a to v roce 1984 na americkém Stanfordu. Mezi její hlavní konkurenty patří čínský Huawei a švédský Ericsson. Akcie Cisco jsou zahrnuty v prestižním indexu Dow Jones Industrial Average, který obsahuje 30 významných společností.

Foto: Martin Rehák Je generální ředitel společnosti Cognitive Security. Firmu zakládal společně s Michalem Pěchoučkem v rámci vývoje algoritmů pro detekci útoků na počítačové sítě na ČVUT. Jejich klíčové technologie jsou založeny na sledování běžného vzorce chování uživatelů sítě, které jsou pak srovnávány s provozem v reálném čase. Odchylky od předpokládaného chování mohou signalizovat přítomnost kyberútoku.


30. 1. 2013; e15.cz

Cisco koupilo českou bezpečnostní firmu Cognitive Security

Česká republika opět potvrdila, že se jí v IT oblasti nejvíce daří v bezpečnostních technologiích. Americká společnost Cisco oficiálně oznámila, že za nespecifikovanou částku kupuje tuzemskou firmu Cognitive Security, díky které chce posílit bezpečnostní prvky v rámci svých síťových, serverových, cloudových a komunikačních technologií.

Cognitive Security (CoSe) vznikla teprve v roce 2009 jako výsledek výzkumného projektu na Českém vysokém učení technickém. Z akademické sféry se sice transformovala do samostatné obchodní společnosti, ČVUT nicméně nadále může přistupovat ke kompletnímu duševnímu vlastnictví firmy. Cisco ostatně uvedlo, že ve stávající spolupráci s tuzemskou technickou školou hodlá pokračovat a ještě více jí prohloubit.

Mladá pražská bezpečnostní firma sídlící kousek od Rašínova nábřeží vyvíjí technologii, která umí v reálném čase monitorovat dění v celé síti a zjišťovat možná bezpečnostní rizika. Využívá k tomu behaviorální analýzu (NBA) a vlastní umělou inteligenci a technologie se zároveň učí, jak síť funguje a podle toho odvozuje nestandardní pohyby a toky dat. Produkty CoSe jsou kombinovány ve třech odlišně zaměřených balících.

Na nové hrozby s českým softwarem

Pro Cisco je koupě CoSe strategickou investicí. Je vysoce pravděpodobné, že tato technologie bude postupně integrována do většiny hardwarových produktů společnosti, od routerů a switchů, přes servery až po telekonferenční zařízení. Cisco je největším dodavatelem síťových technologií na světě a bezpečnost skrze ně proudících dat vidí jako jednu ze svých největších priorit.

Český produkt se ideálně hodí do doby, kdy sítěmi po celém světě proudí nové typy útoků spojené s cloudy a mobilními zařízeními. Klasické firewally a ochrany fungující pouze s ochranou portů a IP adres už nejsou v mobilním světě dostačující a firmy hledají nové způsoby zabezpečení, například přes identity nebo analýzu dat v reálném čase. Společnosti jenom v loňském roce za bezpečnostní produkty utratily více než 32 miliard dolarů, což je v meziročním srovnání devítiprocentní nárůst.

I proto se mladé bezpečnostní firmy těší přízni investorů, kteří do nich podle průzkumu PricewaterhouseCoopers a Thomson Reuters v loňském roce investovali téměř miliardu dolarů. Společnosti Palo Alto Networks a Imperva v loňském roce úspěšně vstoupily na burzu a projekty jako Bit9, Lookout či Solera Networks počítají investice v řádech desítek milionů dolarů.

Na investicích rostla i česká firma. Spoluzakladatelé Martin Rehák a Michal Pěchouček nejdříve získali andělskou investici od společnosti Certicon a v dubnu roku 2011 se jako investor připojil fond Credo Ventures v čele s Ondřejem Bartošem a Vladislavem Ježem. Ten za částku milion eur, na kterou se složili například zakladatelé Avastu, Karel Janeček a další, získal minoritní podíl. Investoval také Richard Seewald ze švýcarského fondu ALPHA Associates.

Přímým spolumajitelem Cognitive Security je i internetový podnikatel Jan Barta (část vlastní i skrze Credo Ventures), který založil například společnost Elephant Orchestra, projekt ePojištění.cz a investoval rovněž do českého startupu Proactify. Součástí rady CoSe je mimo jiné Karel Obluk, který dlouhou dobu působit jako technologický šéf AVG.

Mezi nejzvučnější zákazníky Cognitive Security patří zejména americká armáda a letectvo. Armáda české společnosti dokonce v začátcích poskytla finanční grant a podílela se na vývoji produktu. Se Spojenými státy je mladá česká firma spojena rovněž díky svému půlročnímu působení v Silicon Valley v rámci CzechAcceleratoru.

Necelá třicítka současných zaměstnanců Cognitive se stane součástí divize Cisco Security Technology Group spadající pod vedení viceprezidenta Chrise Younga. Obchod má být dokončen ve třetím fiskálním čtvrtletí tohoto roku.

Další bezpečnostní firmy v pořadí

V Česku se rodí také další zajímavé bezpečnostní společnosti. Brněnská Safetica Technologies už má hodnotu přes 100 milionů korun a s technologií zabraňující úniku dat z firemních sítí se jí daří pronikat na desítky zahraničních trhů. Více v pořadu Connected se zakladatelem a šéfem firmy Jakubem Mahdalem.

Z Brna jsou také 2 další významné firmy - AdvaICT a INVEA-TECH. Ty se počátkem tohoto roku spojily (respektive INVEA-TECH koupila 100 procent akcií první zmiňované společnosti) a společně tak dosahují ročního obratu přes 50 milionů korun.

AdvaICT vyvíjí technologii FlowMon, která je produktu Cognitive Security v mnohém podobná. Umí monitorovat a analyzovat data procházející sítěmi v reálném čase a tím tak umožňuje získávat lepší přehled o bezpečnostních hrozbách. Funguje na bázi sledování IP toků (NetFlow atp.) a analýze chování sítě (NBA).

Tato technologie nyní rozšiřuje produktové portfolio INVEA-TECH s tím, že značka AdvaICT zaniká. Kupující vyvíjí například síťový hardware, který firmám umožňuje vyvíjet a provozovat vlastní síťové aplikace. Obě společnosti už společně působí na 8 světových trzích a chtějí posilovat pozici na tuzemském trhu. AdvaICT v minulosti rovněž spolupracovala s Ciscem, když se stala součástí jeho partnerského vývojářského programu.

Cisco jenom v loňském roce koupilo 11 společností a stejným tempem pokračuje i letos. Firma minulý týden za téměř půl miliardy dolarů získala izraelský startup Intucell, který umožňuje správu mobilních datových sítí. U mobilních operátorů a poskytovatelů internetového připojení zřejmě najde uplatnění i nově získaný český produkt, varianta Cognitive10 je totiž určena právě pro zpracování dat v sítích tohoto typu zákazníků.


30. 1. 2013; parlamentnilisty.cz

Cisco oznamuje záměr převzít českou firmu Cognitive Security

Cisco posiluje platformu síťových bezpečnostních řešení akvizicí české společnosti Cognitive Security.

Společnost Cisco oznámila svůj záměr převzít českou soukromou firmu Cognitive Security. Ta se zaměřuje na výzkum v oblasti síťové bezpečnosti a detekci pokročilých forem kybernetického ohrožení s využitím prvků umělé inteligence. Bezpečnostní řešení Cognitive Security umožňují provádět v reálném čase takzvanou behaviorální analýzu dat protékajících sítí, identifikovat aktuální bezpečnostní hrozby a dále je analyzovat. Využívají přitom řadu sofistikovaných softwarových technologií.

"Velice mě těší, že Cisco chce provést v České republice akvizici, která je zároveň první akvizicí firmy v regionu střední a východní Evropy. Jde o velké ocenění inovačního potenciálu a síly IT odvětví v naší zemi, obzvláště v tak strategické oblasti, jakou je kybernetická bezpečnost," řekl Jiří Devát, generální ředitel Cisco ČR.

Oblast IT bezpečnosti se v poslední době výrazně proměňuje stále intenzivnějším využíváním cloudových služeb a mobility. Tradiční bezpečnostní postupy už přitom často nestačí k dokonalé ochraně uživatelů před novými bezpečnostními hrozbami, které se objevují. Současné kybernetické útoky jsou přesněji cílené, komplexnější a ničivější než kdy dříve. Technologie Cognitive Security umožňují identifikovat a detekovat bezpečnostní anomálie a v kombinaci s metodami aktivní ochrany sítě umožní společnosti Cisco nabídnout zákazníkům unikátní řešení jejich bezpečnostních potřeb.

Cílem společnosti Cisco je poskytovat uživatelům sítí integrovaná bezpečnostní řešení, která jim umožní naplno využít výhody podnikání ve světě mobility a cloudu. Propojením systému globální detekce bezpečnostních hrozeb, který má k dispozici Cisco, s možnostmi behaviorální analýzy v reálném čase od Cognitive Security, vznikne integrovaný nástroj pro řízení bezpečnosti inteligentních sítí a aktivní ochranu před pokročilými kybernetickými hrozbami.

Společnost Cognitive Security dlouhodobě spolupracuje s pražskou ČVUT a v rámci společného projektu aplikuje výsledky výzkumuČVUT v oblasti síťové bezpečnosti. Cisco a Cognitive Security hodlají vědecko-výzkumnou spolupráci s ČVUT dále rozšiřovat.

Zaměstnanci Cognitive Security se v rámci Cisco zapojí do skupiny Security Technology Group, kterou vede senior vice-president Chris Young. Akvizice Cognitive Security by podle odhadů měla být dokončena ve třetím kvartálu fiskálního roku 2013 (3. kvartál fiskálního roku Cisco zahrnuje měsíce únor-duben) v souladu s obvyklými postupy pro dokončení transakce.


30. 1. 2013; computerworld.cz

Akvizice Cisca v Česku, první ve východní Evropě

Českou firmu Cognitive Security hodlá převzít firma cisco - podle jejích slov jde o její první nákup v regionu střední a východní Evropy.

Cognitive Security se orientuje na síťovou bezpečnost a detekci hrozeb při využití prvků umělé inteligence. Řešení firmy Cognitive umožňují například behaviorální analýzu dat protékajících sítí v reálném čase, identifikovat bezpečnostní hrozby a ty dále analyzovat.

Současné kybernetické útoky jsou přesněji cílené, komplexnější a ničivější než kdy dříve. Technologie Cognitive Security podle tvůrců umožňují identifikovat a detekovat bezpečnostní anomálie a v kombinaci s metodami aktivní ochrany sítě umožní společnosti Cisco nabídnout zákazníkům unikátní řešení jejich bezpečnostních potřeb.

Propojením systému globální detekce bezpečnostních hrozeb, který má k dispozici Cisco, s možnostmi behaviorální analýzy v reálném čase od Cognitive Security, vznikne integrovaný nástroj pro řízení bezpečnosti inteligentních sítí a aktivní ochranu před pokročilými kybernetickými hrozbami.

Cognitive také dlouhodobě spolupracuje s pražskou ČVUT a v rámci společného projektu aplikuje výsledky výzkumu ČVUT v oblasti síťové bezpečnosti. Cisco a Cognitive Security hodlají vědecko-výzkumnou spolupráci s ČVUT dále rozšiřovat.

Zaměstnanci Cognitive Security se v rámci Cisco zapojí do skupiny Security Technology Group. Akvizice Cognitive Security by podle odhadů měla být dokončena ve jaře tohoto roku.


30. 1. 2013; ihned.cz

Českou IT firmu, která se zaměřuje na počítačovou bezpečnost, koupí světový lídr Cisco

Připojení české společnosti Cognitive Security je pro světového lídra Cisco první spoluprácí ve střední a východní Evropě. Cisco chce pokračovat i ve společném projektu s pražskou ČVUT, se kterou Cognitive Security dlouhodobě spolupracuje.

Českou společnost Cognitive Security, která se zaměřuje na výzkum v oblasti síťové bezpečnosti, chce převzít společnost Cisco, světový lídr v oblasti síťových služeb.

Pro Cisco jde o první spojení ve střední a východní Evropě. "Jde o velké ocenění inovačního potenciálu a síly IT odvětví v naší zemi, obzvláště v tak strategické oblasti, jakou je kybernetická bezpečnost," řekl Jiří Devát, generální ředitel Cisco ČR.

Soukromá firma Cognitive Security se zabývá hlavně výzkumem a vývojem technologií, které brání napadání počítačových sítích a prolamovaní jejich zabezpečení. Také vyvíjí nástroje, které zjišťují kybernetické útoky pomocí prvků umělé inteligence.

Bezpečnostní řešení Cognitive Security umožňují provádět v reálném čase takzvanou behaviorální analýzu dat protékajících sítí, identifikovat aktuální bezpečnostní hrozby a dále je analyzovat. Cognitive Security dlouhodobě spolupracuje s pražskou ČVUT.

Firma v roce 2009 založili Martin Rehák a Michal Pěchouček a již o rok později otevřela pobočku v americkém Silicon Valley. V roce 2011 získala investici jeden milion eur od fondu Credo Ventures.

"Velice mě těší, že Cisco chce provést v České republice akvizici, která je zároveň první akvizicí firmy v regionu střední a východní Evropy. Jde o velké ocenění inovačního potenciálu a síly IT odvětví v naší zemi, obzvláště v tak strategické oblasti, jakou je kybernetická bezpečnost," uvedl generální ředitel Cisco ČR Jiří Devát.

Rusko zahajuje kyberzbrojení, talentované hackery hledá i Pentagon - čtěte ZDE

Při hrozbě kybernetického útoku jsou USA připraveny na preventivní protiúder - čtěte ZDE

"Současné kybernetické útoky jsou přesněji cílené, komplexnější a ničivější než kdy dříve. Technologie Cognitive Security umožňují identifikovat a detekovat bezpečnostní anomálie a v kombinaci s metodami aktivní ochrany sítě umožní společnosti Cisco nabídnout zákazníkům unikátní řešení jejich bezpečnostních potřeb," uvedl mediální zástupce Jakub Hynek.

Cílem Ciska je podle Deváta poskytovat uživatelům sítí integrovaná bezpečnostní řešení, která jim umožní využít výhody podnikání ve světě mobility a cloudu. Propojením systému globální detekce bezpečnostních hrozeb, který má k dispozici Cisco, s možnostmi behaviorální analýzy v reálném čase od Cognitive Security vznikne nástroj pro řízení bezpečnosti inteligentních sítí a aktivní ochranu před pokročilými kybernetickými hrozbami.


30. 1. 2013; lupa.cz

Cisco kupuje český startup Cognitive Security na odhalování hrozeb v sítích

Firma Cognitive Security s Ciscem spolupracuje už od své účasti v projektu CzechAccelerator. Zabývá se odhalováním útoků za pomocí postupů z oblasti umělé inteligence.

Další česká bezpečnostní firma slaví úspěch na mezinárodním poli. Startup Cognitive Security se stane součástí bezpečnostní divize firmy Cisco. Akvizici oznámil na firemním blogu viceprezident Cisca Hilton Romanski. Detaily transakce, tedy ani částka, za kterou firma český startup kupuje, nejsou známy. Obchod by měl být uzavřen do třetího fiskálního čtvrtletí 2013.

Firma Cognitive Security vznikla v roce 2009, kdy vyrostla z prostředí aplikovaného výzkumu na katedře kybernetiky ČVUT. Zabývá se bezpečností počítačových sítí a odhalováním velmi pokročilých útoků za pomoci postupů z oblasti umělé inteligence. Byla jedním z prvních účastníků programu CzechAccelerator, v jehož rámci vycestovala do amerického Sillicon Valey. Právě tam navázala spolupráci s Ciscem. V roce 2011 firma získala investici z fondu Credo Ventures.

"Mobilní technologie a cloud od základu mění oblast bezpečnosti v IT. Tradiční ochranné postupy už dnes nedokáží uživatele před novými hrozbami účinně chránit. Dnešní hrozby jsou cílenější, složitější a nebezpečnější než kdy předtím. Technologie firmy Cognitive Security dokáží odhalit a identifikovat bezpečnostní anomálie a umožňují Ciscu unikátním způsobem řešit potřeby našich klientů," vysvětlil důvody akvizice Romanski.

Cisco v posledních době prochází strategickým přerodem, který znamená hlavně změnu orientace výhradně na firemní zákazníky. Minulý týden tak firma oznámila, že prodává divizi vyrábějící síťová zařízení pro domácnosti (včetně značky Linksys) firmě Belkin.


30. 1. 2013; connect.cz

Cisco koupilo český startup Cognitive Security

České firmy to v oblasti počítačové bezpečnosti umí. Síťový gigant Cisco oznámil, že kupuje tříletou pražskou společnost Cognitive Security vzniknuvší na ČVUT.

Česká republika opět potvrdila, že se jí v IT oblasti nejvíce daří v bezpečnostních technologiích. Americká společnost Cisco oficiálně oznámila, že za nespecifikovanou částku kupuje tuzemskou firmu Cognitive Security, díky které chce posílit bezpečnostní prvky v rámci svých síťových, serverových, cloudových a komunikačních technologií.

Cognitive Security (CoSe) vznikla teprve v roce 2009 jako výsledek výzkumného projektu na Českém vysokém učení technickém. Z akademické sféry se sice transformovala do samostatné obchodní společnosti, ČVUT nicméně nadále může přistupovat ke kompletnímu duševnímu vlastnictví firmy. Cisco ostatně uvedlo, že ve stávající spolupráci s tuzemskou technickou školou hodlá pokračovat a ještě více jí prohloubit.

Mladá pražská bezpečnostní firma sídlící kousek od Rašínova nábřeží vyvíjí technologii, která umí v reálném čase monitorovat dění v celé síti a zjišťovat možná bezpečnostní rizika. Využívá k tomu behaviorální analýzu (NBA) a vlastní umělou inteligenci a technologie se zároveň učí, jak síť funguje a podle toho odvozuje nestandardní pohyby a toky dat. Produkty CoSe jsou kombinovány ve třech odlišně zaměřených balících.Na nové hrozby s českým softwarem

Pro Cisco je koupě CoSe strategickou investicí. Je vysoce pravděpodobné, že tato technologie bude postupně integrována do většiny hardwarových produktů společnosti, od routerů a switchů, přes servery až po telekonferenční zařízení. Cisco je největším dodavatelem síťových technologií na světě a bezpečnost skrze ně proudících dat vidí jako jednu ze svých největších priorit.

[VideoYouTube Bezpečnost počítačových sítí detekce anomálií: {"id":"_W9AYaHf7po","width":605,"height":346,"onlyBookmarks":false,"bookmarks":""}]

Český produkt se ideálně hodí do doby, kdy sítěmi po celém světě proudí nové typy útoků spojené s cloudy a mobilními zařízeními. Klasické firewally a ochrany fungující pouze s ochranou portů a IP adres už nejsou v mobilním světě dostačující a firmy hledají nové způsoby zabezpečení, například přes identity nebo analýzu dat v reálném čase. Společnosti jenom v loňském roce za bezpečnostní produkty utratily více než 32 miliard dolarů, což je v meziročním srovnání devítiprocentní nárůst.

I proto se mladé bezpečnostní firmy těší přízni investorů, kteří do nich podle průzkumu PricewaterhouseCoopers a Thomson Reuters v loňském roce investovali téměř miliardu dolarů. Společnosti Palo Alto Networks a Imperva v loňském roce úspěšně vstoupily na burzu a projekty jako Bit9, Lookout či Solera Networks počítají investice v řádech desítek milionů dolarů.

Na investicích rostla i česká firma. Spoluzakladatelé Martin Rehák a Michal Pěchouček nejdříve získali andělskou investici od společnosti Certicon a v dubnu roku 2011 se jako investor připojil fond Credo Ventures v čele s Ondřejem Bartošem a Vladislavem Ježem. Ten za částku milion eur, na kterou se složili například zakladatelé Avastu, Karel Janeček a další, získal minoritní podíl. Investoval také Richard Seewald ze švýcarského fondu ALPHA Associates.

Přímým spolumajitelem Cognitive Security je i internetový podnikatel Jan Barta (část vlastní i skrze Credo Ventures), který založil například společnost Elephant Orchestra, projekt ePojištění.cz a investoval rovněž do českého startupu Proactify. Součástí rady CoSe je mimo jiné Karel Obluk, který dlouhou dobu působit jako technologický šéf AVG.

Mezi nejzvučnější zákazníky Cognitive Security patří zejména americká armáda a letectvo. Armáda české společnosti dokonce v začátcích poskytla finanční grant a podílela se na vývoji produktu. Se Spojenými státy je mladá česká firma spojena rovněž díky svému půlročnímu působení v Silicon Valley v rámci CzechAcceleratoru.

Necelá třicítka současných zaměstnanců Cognitive se stane součástí divize Cisco Security Technology Group spadající pod vedení viceprezidenta Chrise Younga. Obchod má být dokončen ve třetím fiskálním čtvrtletí tohoto roku.Další bezpečnostní firmy v pořadí

V Česku se rodí také další zajímavé bezpečnostní společnosti. Brněnská Safetica Technologies už má hodnotu přes 100 milionů korun a s technologií zabraňující úniku dat z firemních sítí se jí daří pronikat na desítky zahraničních trhů. Více v pořadu Connected se zakladatelem a šéfem firmy Jakubem Mahdalem.

Z Brna jsou také 2 další významné firmy - AdvaICT a INVEA-TECH. Ty se počátkem tohoto roku spojily (respektive INVEA-TECH koupila 100 procent akcií první zmiňované společnosti) a společně tak dosahují ročního obratu přes 50 milionů korun.

[ArticleBox Jakub Mahdal: Vzestup brněnské Safeticy Connected : 163869]

AdvaICT vyvíjí technologii FlowMon, která je produktu Cognitive Security v mnohém podobná. Umí monitorovat a analyzovat data procházející sítěmi v reálném čase a tím tak umožňuje získávat lepší přehled o bezpečnostních hrozbách. Funguje na bázi sledování IP toků (NetFlow atp.) a analýze chování sítě (NBA).

Tato technologie nyní rozšiřuje produktové portfolio INVEA-TECH s tím, že značka AdvaICT zaniká. Kupující vyvíjí například síťový hardware, který firmám umožňuje vyvíjet a provozovat vlastní síťové aplikace. Obě společnosti už společně působí na 8 světových trzích a chtějí posilovat pozici na tuzemském trhu. AdvaICT v minulosti rovněž spolupracovala s Ciscem, když se stala součástí jeho partnerského vývojářského programu.

Cisco jenom v loňském roce koupilo 11 společností a stejným tempem pokračuje i letos. Firma minulý týden za téměř půl miliardy dolarů získala izraelský startup Intucell, který umožňuje správu mobilních datových sítí. U mobilních operátorů a poskytovatelů internetového připojení zřejmě najde uplatnění i nově získaný český produkt, varianta Cognitive10 je totiž určena právě pro zpracování dat v sítích tohoto typu zákazníků.

http://connect.zive.cz/clanky/cisco-koupilo-cesky-startup-cognitive-security/sc-320-a-167360 31.1.2013, Hospodářské noviny


30. 1. 2013; Hw.cz

Otevřené elektronické systémy otevřou na ČVUT. Otevírají svět high-tech

Program Otevřené elektronické systémy pokrývá oblast moderní elektroniky, komunikační techniky, rádiových a elektronických systémů a progresivních technologií. Je postaven na myšlence tzv. "pyramidy" vzdělání, kdy nižší patro musí být vždy bytelnější a širší než na něm stavěná vyšší podlaží, a že univerzitní podstata vzdělání stojí na nadčasově platné teorii.

Studijní program zahrnuje jak povinné předměty matematicko-fyzikálních základů, využitelných ve většině technických oborů, tak předměty poskytující univerzální průpravu pro celou šíři oblastí pokrývající elektronické systémy. Program OES je mezinárodně otevřený, přičemž studijní materiály v angličtině zvyšují šanci uspět na globálním trhu práce.

Navazující magisterský program, postavený na základech bakalářského programu, poskytuje prostor k široké volitelnosti specializace studenta. Absolventi programu OES jsou připraveni na tvořivou práci při vývoji technicky výjimečných produktů - z oblasti komunikace a zpracování signálu se kupříkladu naučí matematickým algoritmům operací se signálem, v rámci vysokofrekvenční a digitální techniky pak navrhovat digitální i analogové části hardware pro oblast RF či DSP a ve spojení s integrovanými elektronickými systémy dále vytvářet složité systémy na základě jejich fyzikálních principů.

Podrobnější informace o programu naleznete na http://oes.fel.cvut.cz.

Otevřené elektronické systémy otevřou na ČVUT. Otevírají svět high-tech

Bakalářský a navazující magisterský, akreditovaný studijní program bude na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze nově otevřen od akademického roku 2013/14.


28. 1. 2013; . Hospodářské noviny

Nevěřím na přístup: nejdřív studium, pak práce. Bez praxe se prosadíte těžko

Petr Messner, spoluzakladatel projektu Tabfoundry a student ČVUT

Rozhovor

Petr Messner studuje bakalářský program Otevřená informatika na Fakultě elektrotechnické ČVUT a zároveň pracuje na projektu Tabfoundry. Jeho tříčlenný tým spustil nedávno tento nástroj na spravování záložek na Facebooku. Firmám a podnikům umožní jednoduše vytvořit ze stránek na sociální síti plnohodnotnou prezentaci v několika rychlých krocích.

Messner se svými kolegy Ladislavem Hrbáčkem a Michalem Kvasničkou prošli takzvaným "startupovým akcelerátorem" s názvem Startup Yard. Mladá firma tady tři měsíce sídlí a pracuje na svém projektu pod dozorem zkušených mentorů. Kromě zpětné vazby a podnětného prostředí je součástí programu i možnost investice od Startup Yardu, ten na oplátku dostane ve firmě podíl. Tým projektu Tabfoundry tak díky pražskému akcelerátoru získal investici 10 tisíc dolarů výměnou za 10procentní podíl ve firmě.

- HN: Jak Tabfoundry funguje?

Tabfoundry je webový editor facebookových záložek (tzv. tabů). Na stránce firmy, výrobku nebo služby lze kromě fotek nebo časové osy vytvořit třeba i katalog, jídelní lístek nebo soutěž. Osobní profily taby ale nemají.

- HN: Jak nástroj usnadní práci?

Facebook může i zcela nahradit klasické webové stránky. Na taby se dá namířit reklamní kampaň, která díky tomu může o něco lépe fungovat. Pomocí tabů lze získávat další fanoušky. Tabfoundry je nástroj, ve kterém se tyto taby dají jednoduše vytvořit i bez znalosti programování.

- HN: Jak se váš tým dostal k tomuto projektu?

S nápadem na vytvoření Tabfoundry přišel kolega Láďa Hrbáček při práci v digitální agentuře, kde občas bylo potřeba právě nějaké taby vytvořit. Po prozkoumání trhu a existujících nástrojů jsme došli k tomu, že by se takový nástroj hodil. A editorem nekončíme, kromě jeho zdokonalování máme v plánu i další věci (základní využití Tabfoundry je zadarmo, v placené verzi jsou k dispozici pokročilejší funkce, pozn. red.).

- HN: Co tě k podnikání přivedlo?

Tou hlavní motivací pro mě bylo, že jsem si chtěl prostě zkusit udělat vlastní samostatný produkt, o který by byl zájem. V IT je hodně příkladů, kdy malý tým nebo i jednotlivec dokázali vytvořit něco úspěšného.

- HN: Pomohla ti nějak škola? Dala ti nějaký počáteční impulz?

Přímo impulz jsem nedostal. Vysoká škola ale byla zásadní pro získání kontaktů a rozhledu. S Láďou Hrbáčkem jsme se poprvé potkali na Fakultě elektrotechnické naČVUT shodou okolností právě na předmětu, ve kterém jsme dělali týmový softwarový projekt. To bylo ale ještě dlouho před Tabfoundry... Michala Kvasničku z Fakultyinformačních technologií ČVUT jsme potom poznali přes dalšího spolužáka.

- HN: Co vám dal pobyt ve Startup Yardu?

Pomohl nám dostat se mezi lidi okolo start-upů. Setkali jsme se se spoustou mentorů i ze zahraničí, od nichž jsme dostávali zpětnou vazbu. Pomohlo nám už jenom to, že jsme se museli naučit stručně sdělit a vysvětlit, co vlastně děláme. Důležitá je motivace, je něco jiného sedět doma a o něco se snažit sami, a pak být ve společnosti dalších lidí, kteří také na něčem pracují. Rozhodně nás pobyt ve Startup Yardu obohatil.

- HN: Co říkáš na přístup "nejdřív dostudovat, pak podnikat a pracovat"?

Přístup nejdřív studovat a až potom pracovat mi nepřijde dobrý. Po dostudování totiž budete na trhu práce soutěžit právě s těmi, kteří pracovali a získávali zkušenosti už během studia. Univerzita poskytuje dlouhodobé znalosti a prohlubuje myšlení. Nepřipravuje a ani nemá připravovat na konkrétní zaměstnání. Ve studijním plánu nenajdete nejaktuálnější programovací jazyk. Student by si měl sám aktivně najít oblast, které by se chtěl věnovat, a zdokonalovat se v ní nad rámec toho, co se musí povinně naučit z přednášek. V IT je možností hodně, od částečných úvazků až po vlastní projekty nebo i participace v open-source projektech. Zmíním například eClub naČVUT, který podporuje vlastní projekty a startupy studentů.

- HN: Jak se ti daří skloubit studium a podnikání? Nemusíš školu nebo naopak projekt někdy trochu ošidit?

Čas je pro mě hlavní problém. Školu šidit nechci, protože s tím už mám negativní zkušenosti a jsem prostě rozhodnutý nějak rozumně dostudovat. V našem start-upu je to pak bohužel trochu vidět.

- HN: Co bys poradil studentům, kteří chtějí začít podnikat?

Zkuste to. I kdyby to nevyšlo, tak je to zkušenost do budoucna, kterou jinak nezískáte. Dostaňte se mezi podobně smýšlející lidi, ať si můžete navzájem pomáhat a předávat informace.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk