29. 5. 2015; systemonline.cz

Huawei podporuje vzdělávání studentů

Společnost Huawei ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze, uspořádaly ve středu 27. května 2015 představení a prohlídku laboratoře pokročilých síťových technologií ČVUT FEL. Prohlídka se konala v rámci druhého ročníku série akcí na podporu podnikatelského prostředí s názvem „Týden investic“, který v Praze i v mnoha dalších místech po celé České republice pořádá agentura CzechInvest. Součástí akce byla také ukázka přenosu videa přes simulované prostředí Internetu z kamery do PC.

Laboratoř pokročilých síťových technologií ČVUT FEL funguje na ČVUT od roku 2012 a studentům slouží primárně pro výuku ICT předmětů na co nejširším portfoliu ICT zařízení od předních výrobců (Cisco, HP, Huawei, Juniper, MikroTik). V laboratoři probíhají průběžná školení, výuka, testování a laboratorní úlohy a simulace např. interoperability mezi různými systémy. Společnost Huawei Technologies vybavila laboratoř např. síťovými směrovači AR1220, přepínači 3700, 5700, nebo firewally Eudemon. V plánu je další rozšíření technologických platforem i rozsahu spolupráce.


29. 5. 2015; itbiz.cz

Huawei podporuje vzdělávání ICT na ČVUT-FEL

Společnost Huawei, světový dodavatel řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT), ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze, uspořádaly ve středu 27. května 2015 představení a prohlídku laboratoře síťových technologií ČVUT FEL.

Prohlídka se konala v průběhu druhého ročníku série akcí na podporu podnikatelského prostředí s názvem "Týden investic", který v Praze i v mnoha dalších místech po celé České republice pořádá agentura CzechInvest. Součástí akce byla také ukázka přenosu videa přes simulované prostředí Internetu z kamery do PC.

Slavnostního představení a prohlídky laboratoře se společně s novináři zúčastnili generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, Vice President Public Relations Huawei Technologies (Czech) Zbyněk Pardubský, vedoucí katedry Telekomunikační techniky ČVUT FEL Boris Šimák a proděkan pro doktorské studium a výzkum ČVUT FEL Zbyněk Škvor a další zástupci ČVUT FEL.

Laboratoř pokročilých síťových technologií ČVUT FEL funguje na ČVUT od roku 2012 a studentům slouží primárně pro výuku ICT předmětů na co nejširším portfoliu ICT zařízení od předních výrobců (Cisco, HP, Huawei, Juniper, MikroTik). V laboratoři probíhají průběžná školení, výuka, testování a laboratorní úlohy a simulace např. interoperability mezi různými systémy. Společnost Huawei Technologies vybavila laboratoř např. síťovými směrovači firewally. V plánu je další rozšíření technologických platforem i rozsahu spolupráce.

Prof. Boris Šimák, vedoucí Katedry telekomunikací na ČVUT-FEL hovořil o tom, že tato fakulta se na rozdíl od ostatních, které navíc dostávají štědřejší investice od státu, pravidelně umísťuje v hodnocení QS World Univesity Rankings na předním místě díky skvělým výsledkům přednášejících, a že dbá zejména na to, aby byli posluchači ČVUT-FEL dobře připraveni pro praxi, což také dokazuje. „Uvítáme, když se k nám bude hlásit více talentovaných studentů,“ prohlásil profesor Boris Šimák.

"Spolupráce Huawei a Českého vysokého učení technického v Praze je příkladem vzájemně prospěšné synergie, kterou podporujeme," zdůraznil generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

"Jako lídr v oblasti ICT s dlouhodobou vizí jsme přesvědčeni, že výchova mladých talentů a podpora jejich e-dovedností je jednou z nejdůležitějších investic, kterou můžeme učinit," řekl Radoslaw Kedzia, výkonný ředitel Huawei Technologies (Czech).

"Projekt podpory vzdělávání studentů ČVUT FEL není ojedinělou aktivitou naší společnosti v univerzitní oblasti," upozornil Zbyněk Pardubský, Vice President Public Relations Huawei Technologies."

O ČVUT

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 436 studijních oborů.


29. 5. 2015; iprosperita.cz

Huawei podporuje vzdělávání studentů

Společnost Huawei, přední světový dodavatel řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT), ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze, uspořádaly ve středu 27. května 2015 představení a prohlídku laboratoře pokročilých síťových technologií ČVUT FEL. Prohlídka se konala v rámci druhého ročníku série akcí na podporu podnikatelského prostředí s názvem „Týden investic“, který v Praze i v mnoha dalších místech po celé České republice pořádá agentura CzechInvest. Součástí akce byla také ukázka přenosu videa přes simulované prostředí Internetu z kamery do PC.

Slavnostního představení a prohlídky laboratoře se společně s novináři zúčastnili generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, Vice President Public Relations Huawei Technologies (Czech) Zbyněk Pardubský, vedoucí katedry Telekomunikační techniky ČVUT FEL Boris Šimák a proděkan pro doktorské studium a výzkum ČVUT FEL Zbyněk Škvor a další zástupci ČVUT FEL.

Laboratoř pokročilých síťových technologií ČVUT FEL funguje na ČVUT od roku 2012 a studentům slouží primárně pro výuku ICT předmětů na co nejširším portfoliu ICT zařízení od předních výrobců (Cisco, HP, Huawei, Juniper, MikroTik). V laboratoři probíhají průběžná školení, výuka, testování a laboratorní úlohy a simulace např. interoperability mezi různými systémy. Společnost Huawei Technologies vybavila laboratoř např. síťovými směrovači AR1220, přepínači 3700, 5700, nebo firewally Eudemon. V plánu je další rozšíření technologických platforem i rozsahu spolupráce.

„Spolupráce Huawei a Českého vysokého učení technického v Praze je příkladem vzájemně prospěšné synergie, kterou podporujeme,“ zdůraznil generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. „Škola má díky ní přístup k lepšímu vybavení, technologiím, na které by ze svého rozpočtu jen těžko dosáhla. Studenti, budoucí absolventi získají možnost otestovat si nabyté znalosti v praktickém prostředí, a tudíž i šanci na lepší profesní uplatnění v budoucnosti. A firma má možnost „vychovat si“ budoucí zaměstnance, zajistit, že noví pracovníci budou dostatečně prakticky vzdělaní, kvalifikovaní odborníci,“ dodal.

“Jako lídr v oblasti ICT s dlouhodobou vizí jsme přesvědčeni, že výchova mladých talentů a podpora jejich e-dovedností je jednou z nejdůležitějších investic, kterou můžeme učinit,“ řekl Radoslaw Kedzia, výkonný ředitel Huawei Technologies (Czech). „Naše společné iniciativy a podpora českých univerzit a mladých studentů ICT oborů jsou součástí našeho příspěvku jakožto společensky odpovědné společnosti i aspektem našeho přístupu a snahy udržet se na špičce v oblasti inovací.“

„Projekt podpory vzdělávání studentů ČVUT FEL není ojedinělou aktivitou naší společnosti v univerzitní oblasti,“ upozornil Zbyněk Pardubský, Vice President Public Relations Huawei Technologies, a dodal: „ Z naší strany se jedná o koncepčně pojaté úsilí zprostředkovávat studentům přístup k nejnovějším technologiím v oboru ICT a umožnit jim tak rozvíjet jejich potenciál ruku v ruce s nejmodernějšími trendy. Spolupráci podnikatelských subjektů a univerzit považuji za přínosnou pro obě strany a současně vedoucí ke zvyšování konkurenceschopnosti celé naší ekonomiky.“

O ČVUT

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická,

jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 436 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411 místě.

Internetové stránky: www.cvut.cz

O společnosti Huawei

Huawei je předním světovým dodavatelem řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Cílem společnosti je budovat lépe propojený svět, působit jako zodpovědná společnost, inovátor informační společnosti a spoluprací k rozvoji celého průmyslu.

170 000 zaměstnanců Huawei po celém světě vytváří maximální hodnotu pro telekomunikační operátory, podniky a koncové spotřebitele. Inovativní ICT řešení, produkty a služby Huawei se používají ve více než 170 zemích a regionech a slouží více než třetině světové populace.

Huawei v současné době zaměstnává v Evropě přes 9900 zaměstnanců, ze kterých 1200 pracuje v oblasti výzkumu a vývoje (R&D). Společnost má 18 výzkumných a vývojových center v osmi evropských zemích (Belgie, Finsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Švédsko a Spojené království) a provozuje řadu společných inovačních center ve spolupráci s telekomunikačními a ICT partnery.

V České republice působí Huawei od roku 2004, zaměstnává zde 400 lidí, a za tu dobu se stala klíčovým partnerem operátorů O2, T-Mobile i Vodafone v oblastech mobilní infrastruktury, širokopásmových optických i přístupových sítí, inteligentních sítí nové generace i profesionálních služeb včetně outsourcingu provozu a výstavby sítě.

Huawei Enterprise BG je dodavatelem ICT řešení a služeb pro podnikový sektor: od státní a veřejné správy, přes průmyslové podniky, bankovnictví a finančnictví, až po dopravu, energetiku, utility a další oblasti. Zaměřuje se na poskytování infrastruktury, komunikačních nástrojů, produktů pro datová centra a cloud computing i průmyslových aplikací.

V roce 2014 se společnost Huawei umístila na třetím místě v celosvětových dodávkách chytrých telefonů. Spotřebitelská divize Huawei Consumer BG je jednou ze tří obchodních divizí společnosti Huawei. Nabízí řadu výrobků, mezi něž patří mobilní telefony, tablety, mobilní širokopásmová zařízení (MBB) a domácí zařízení.

Pro více informací o divizi Consumer BG navštivte consumer.huawei.com/cz nebo huaweidevice.cz, o divizi Enterprise www.huawei.com/enterprise a pro korporátní informace pak www.huawei.com.


28. 5. 2015; hw.cz

The Wonderful World of Nonlinearity: Modeling and Characterization of RF and Microwave Circuits

Československá Sekce IEEE a její Chapter MTT/AP/ED/EMC zvou na přednášku prof. José Carlose Pedra “The Wonderful World of Nonlinearity: Modeling and Characterization of RF and Microwave Circuits” která se bude konat v budově Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, Technická 2, 166 27 Praha 6, v úterý 2. června 2015, v místnosti číslo 52 od 14:30.

Abstrakt

Despite the many studies that have been undertaken to understand the wonderful world of nonlinearity, most undergraduate electrical engineering programs are still confined to linear analysis and design tools. As a result, the vast majority of microwave designers still cannot profit from the significant technological advancements that have been made in nonlinear circuit simulation, active device modeling and new instrumentation for performance verification. So, they tend to conduct their designs relying on experience, empirical concepts, and many trial and error iterations in the lab.

This talk will reveal the ubiquitous presence of nonlinearity in all RF and microwave circuits and the recent efforts made to understand, model, predict, and measure its diverse manifestations. We aim to bring microwave engineers’ attention to newly available techniques, and attract researchers to pursue further studies on this scientifically exciting topic. Starting with some elementary properties of nonlinear circuits (like nonlinear signal distortion, harmonic generation, frequency conversion and spectral regrowth), we will show that nonlinearity is present in all wireless circuits, either to perform a desired signal operation or as unintentional distortion. In this way, we will show how oscillators, modulators or mixers could not exist without nonlinearity, while power-amplifier designers struggle to get rid of its distortion effects. After this theoretical overview, we will introduce some recent advancements in nonlinear microwave circuit analysis tools and illustrate different types of models that are currently being used to represent and predict device, circuit, and system performance. Finally, we will focus the talk on the key metrics that are used to characterize nonlinear behavior, as well as newly developed lab instruments and their ability to assess device performance.

Prof. Jose Carlos Pedro

Instituto de Telecomunicações - Universidade de Aveiro

Aveiro 3810-193, Portugal

From 1985 to 1993 he was an Assistant Lecturer at University of Aveiro, where he became a Professor in 1993. Currently, he is a Full Professor at the same University, and a Senior Research Scientist at the Telecommunications Institute, where he heads the Wireless Circuits and Systems group. His main scientific research interests include the development of computer aided design tools for nonlinear electronic circuits design, telecommunication systems identification, active device modelling and the analysis and design of various nonlinear microwave circuits, in particular, the design of highly linear power amplifiers and mixers. He has authored or co-authored more than 150 papers in international journals and symposia and he is the leading author of the book Intermodulation Distortion in Microwave and Wireless Circuits published by Artech House in 2003. In 2007, Prof. José Carlos Pedro was awarded the Fellow grade by the IEEE for Contributions to Nonlinear Distortion Analysis of Microwave Devices and Circuits.


28. 5. 2015; feedit.cz

Dobrá diplomka může vynést 25 tisíc. Vyhlášen nový ročník Cisco Outstanding Thesis Award 2015

Praha 28. května 2015 - Kvalitně zpracovaná závěrečná práce může znamenat nejen úspěšné zakončení studia. V rámci letošního ročníku soutěže Cisco Outstanding Thesis Award 2015 si totiž mezi sebe tři nejlepší absolventské práce spadající do okruhu počítačových věd, zejména strojového učení a kybernetické bezpečnosti, rozdělí celkem 70 tisíc korun. Soutěž vyhlašuje společnost Cisco ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze a je otevřena studentům všech vysokých škol v Česku. Na autora nejlepší doktorandské práce čeká prémie 35 tisíc korun, autoři nejlepší diplomové a bakalářské práce se mohou těšit na 25 tisíc, respektive 10 tisíc korun. (TZ)

Vítězové i finalisté také získají potenciální možnost spolupráce se špičkovým výzkumným pracovištěm pro kybernetickou bezpečnost společnosti Cisco v Praze, které je úzce propojeno s týmy v Kalifornii, Texasu a Londýně. Práce do soutěže lze přihlásit do 18. září 2015. Vybraní finalisté budou pozváni na finální soutěžní den, který proběhne 30. října 2015. Hodnotící komise bude posuzovat především originalitu a praktičnost řešení, hloubku porozumění problému a přínos k pokroku v oblasti síťové bezpečnosti.

„Při výuce i zadávání témat absolventských prací klademe velký důraz na úzké sepjetí s praxí a pozdější uplatnění našich studentů,“ říká děkan FEL ČVUT prof. Ing. Pavel Ripka, CSc. a dodává: „Velmi oceňujeme aktivní přístup společnosti Cisco k podpoře základního i aplikovaného výzkumu na naší škole, díky které mohou studenti získat přístup k nejnovějším technologiím a zároveň získat kontakt s praxí, což je z mého pohledu pedagoga velmi důležité. Cisco Outstanding Thesis Award je skvělou cestou jak identifikovat výjimečné práce a zároveň odměnit studenty, kteří jejich přípravě věnovali vyšší než průměrné úsilí.“

„Kybernetická bezpečnost je v současnosti jednou z nejdynamičtějších oblastí IT a její chápání se dramaticky proměňuje: nejde jen o to, jak ochráníte své systémy a sítě před útoky, ale také, jak zareagujete v průběhu útoku a po něm. Témata, kterými se zabývá naše pražské výzkumné a vývojové centrum, jako je behaviorální analýza, teorie her nebo umělá inteligence, se neobejde bez nových nápadů a neotřelých přístupů, se kterými přichází právě mladí výzkumníci,“ uvádí Michal Pěchouček, ředitel výzkumného a vývojového centra společnosti Cisco v Praze. „Naše úzká spolupráce s ČVUT funguje již řadu let a za tu dobu jsme si ověřili, že studenti mohou přispět nejen novými nápady, ale mohou se stát i vítanou posilou našeho týmu,“ pokračuje Michal Pěchouček.

Další informace a podrobná pravidla soutěže najdete na:http://www.fel.cvut.cz/aktuality/cota-soutez-2015.html

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.


28. 5. 2015; chip.cz

Huawei podporuje vzdělávání studentů

Společnost Huawei ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze, uspořádaly ve středu 27. května 2015 představení a prohlídku laboratoře pokročilých síťových technologií ČVUT FEL. Prohlídka se konala v rámci druhého ročníku série akcí na podporu podnikatelského prostředí s názvem „Týden investic“, který v Praze i v mnoha dalších místech po celé České republice pořádá agentura CzechInvest. Součástí akce byla také ukázka přenosu videa přes simulované prostředí Internetu z kamery do PC.

Laboratoř pokročilých síťových technologií ČVUT FEL funguje na ČVUT od roku 2012 a studentům slouží primárně pro výuku ICT předmětů na co nejširším portfoliu ICT zařízení od předních výrobců (Cisco, HP, Huawei, Juniper, MikroTik). V laboratoři probíhají průběžná školení, výuka, testování a laboratorní úlohy a simulace např. interoperability mezi různými systémy. Společnost Huawei Technologies vybavila laboratoř např. síťovými směrovači AR1220, přepínači 3700, 5700, nebo firewally Eudemon. V plánu je další rozšíření technologických platforem i rozsahu spolupráce.

Škola má díky spolupráci s firmou Huawei přístup k lepšímu vybavení, technologiím, na které by ze svého rozpočtu jen těžko dosáhla. Studenti, budoucí absolventi získají možnost otestovat si nabyté znalosti v praktickém prostředí, a tudíž i šanci na lepší profesní uplatnění v budoucnosti. A firma má možnost „vychovat si“ budoucí zaměstnance, zajistit, že noví pracovníci budou dostatečně prakticky vzdělaní, kvalifikovaní odborníci.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 436 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411 místě.


28. 5. 2015; feedit.cz

Huawei podporuje vzdělávání studentů v oblasti informačních a komunikačních technologií

Praha, Česká republika, 28. května 2015 - Společnost Huawei, přední světový dodavatel řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT), ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze, uspořádaly ve středu 27. května 2015 představení a prohlídku laboratoře pokročilých síťových technologií ČVUT FEL. Prohlídka se konala v rámci druhého ročníku série akcí na podporu podnikatelského prostředí s názvem „Týden investic“, který v Praze i v mnoha dalších místech po celé České republice pořádá agentura CzechInvest. Součástí akce byla také ukázka přenosu videa přes simulované prostředí Internetu z kamery do PC. (TZ)

Slavnostního představení a prohlídky laboratoře se společně s novináři zúčastnili generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, Vice President Public Relations Huawei Technologies (Czech) Zbyněk Pardubský, vedoucí katedry Telekomunikační techniky ČVUT FEL Boris Šimák a proděkan pro doktorské studium a výzkum ČVUT FEL Zbyněk Škvor a další zástupci ČVUT FEL.

Laboratoř pokročilých síťových technologií ČVUT FEL funguje na ČVUT od roku 2012 a studentům slouží primárně pro výuku ICT předmětů na co nejširším portfoliu ICT zařízení od předních výrobců (Cisco, HP, Huawei, Juniper, MikroTik). V laboratoři probíhají průběžná školení, výuka, testování a laboratorní úlohy a simulace např. interoperability mezi různými systémy. Společnost Huawei Technologies vybavila laboratoř např. síťovými směrovači AR1220, přepínači 3700, 5700, nebo firewally Eudemon. V plánu je další rozšíření technologických platforem i rozsahu spolupráce.

„Spolupráce Huawei a Českého vysokého učení technického v Praze je příkladem vzájemně prospěšné synergie, kterou podporujeme,“ zdůraznil generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. „Škola má díky ní přístup k lepšímu vybavení, technologiím, na které by ze svého rozpočtu jen těžko dosáhla. Studenti, budoucí absolventi získají možnost otestovat si nabyté znalosti v praktickém prostředí, a tudíž i šanci na lepší profesní uplatnění v budoucnosti. A firma má možnost „vychovat si“ budoucí zaměstnance, zajistit, že noví pracovníci budou dostatečně prakticky vzdělaní, kvalifikovaní odborníci,“ dodal.

“Jako lídr v oblasti ICT s dlouhodobou vizí jsme přesvědčeni, že výchova mladých talentů a podpora jejich e-dovedností je jednou z nejdůležitějších investic, kterou můžeme učinit,“ řekl Radoslaw Kedzia, výkonný ředitel Huawei Technologies (Czech). „Naše společné iniciativy a podpora českých univerzit a mladých studentů ICT oborů jsou součástí našeho příspěvku jakožto společensky odpovědné společnosti i aspektem našeho přístupu a snahy udržet se na špičce v oblasti inovací.“

„Projekt podpory vzdělávání studentů ČVUT FEL není ojedinělou aktivitou naší společnosti v univerzitní oblasti,“ upozornil Zbyněk Pardubský, Vice President Public Relations Huawei Technologies, a dodal: „ Z naší strany se jedná o koncepčně pojaté úsilí zprostředkovávat studentům přístup k nejnovějším technologiím v oboru ICT a umožnit jim tak rozvíjet jejich potenciál ruku v ruce s nejmodernějšími trendy. Spolupráci podnikatelských subjektů a univerzit považuji za přínosnou pro obě strany a současně vedoucí ke zvyšování konkurenceschopnosti celé naší ekonomiky.“

O ČVUT

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická,

jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 436 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411 místě.

Internetové stránky: www.cvut.cz

O společnosti Huawei

Huawei je předním světovým dodavatelem řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Cílem společnosti je budovat lépe propojený svět, působit jako zodpovědná společnost, inovátor informační společnosti a spoluprací přispívat k rozvoji celého průmyslu.

170 000 zaměstnanců Huawei po celém světě vytváří maximální hodnotu pro telekomunikační operátory, podniky a koncové spotřebitele. Inovativní ICT řešení, produkty a služby Huawei se používají ve více než 170 zemích a regionech a slouží více než třetině světové populace.

Huawei v současné době zaměstnává v Evropě přes 9900 zaměstnanců, ze kterých 1200 pracuje v oblasti výzkumu a vývoje (R&D). Společnost má 18 výzkumných a vývojových center v osmi evropských zemích (Belgie, Finsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Švédsko a Spojené království) a provozuje řadu společných inovačních center ve spolupráci s telekomunikačními a ICT partnery.

V České republice působí Huawei od roku 2004, zaměstnává zde 400 lidí, a za tu dobu se stala klíčovým partnerem operátorů O2, T-Mobile i Vodafone v oblastech mobilní infrastruktury, širokopásmových optických i přístupových sítí, inteligentních sítí nové generace i profesionálních služeb včetně outsourcingu provozu a výstavby sítě.

Huawei Enterprise BG je dodavatelem ICT řešení a služeb pro podnikový sektor: od státní a veřejné správy, přes průmyslové podniky, bankovnictví a finančnictví, až po dopravu, energetiku, utility a další oblasti. Zaměřuje se na poskytování infrastruktury, komunikačních nástrojů, produktů pro datová centra a cloud computing i průmyslových aplikací.

V roce 2014 se společnost Huawei umístila na třetím místě v celosvětových dodávkách chytrých telefonů. Spotřebitelská divize Huawei Consumer BG je jednou ze tří obchodních divizí společnosti Huawei. Nabízí řadu výrobků, mezi něž patří mobilní telefony, tablety, mobilní širokopásmová zařízení (MBB) a domácí zařízení.

Pro více informací o divizi Consumer BG navštivte consumer.huawei.com/cz nebohuaweidevice.cz, o divizi Enterprise www.huawei.com/enterprise a pro korporátní informace pak www.huawei.com.


27. 5. 2015; Mladá fronta Dnes

Studenti z ČVUT mají svou formuli

Tým studentů z ČVUT sestavil monopost pro soutěžní sérii Formula Student, v níž se hledají konstruktérské talenty pro formuli 1.

Mělo to být velkolepé odhalení nového modelu formule 1. Studenti pražského ČVUT na něm pracovali několik měsíců. Jaké však bylo překvapení všech hostů onoho slavnostního okamžiku, když se zpod plachty, která monopost zakrývala, vyloupla pouze drátěná silueta auta. Tento moment zaskočil i rektora ČVUT Petra Konvalinku, který odhalení spolu s ostatními přítomnými přihlížel. Kapitán týmu František Pech se na pódiu omlouval, že tým kvůli šibeničním termínům nestihl vyvinutý vůz sestavit. Ale žádný strach. Strojaři z Českého vysokého učení technického umějí nejen sestavit formuli, oni ji umějí sestavit přímo před nevěřícím publikem. A také mají smysl pro humor.

A tak to sláva opravdu byla.

Ke kolům, na která je mimochodem tým eForce také velmi hrdý, se postupně přidal rám a celé šasi monopostu, pak nárazová struktura, přítlačná křídla, kapotáž a nakonec i volant.

Malé a lehké formule mohou na první pohled vypadat jako trochu lepší motokáry, ale ve skutečnosti jde o opravdu komplikovaná konstrukční díla.

Celá formule má hmotnost pouhých 230 kilogramů, pochopitelně bez jezdce, čehož konstruktéři dosáhli použitím velmi lehkých materiálů. Formule má pohon čtyř kol a řadu inovativních řešení, za která by se nemuseli stydět zkušení inženýři nejprestižnějších závodních stájí.

V závodě v Itálii získala česká skupina v konkurenci dalších 25 elektrických formulí druhé místo.

Soutěž má už téměř dvacetiletou tradici. Tým eForce z FEL ČVUT se série Formula Student letos zúčastní už počtvrté. K největším úspěchům týmu patří bronzová příčka v závodě Formula Student v Itálii v roce 2014.


22. 5. 2015; Automa

Ohlédnutí za soutěží Zlatý Amper 2015

V rámci 23. ročníku veletrhu Amper v Brně se konala již tradiční soutěž Zlatý Amper. Desetičlenná odborná komise, v čele s předsedou prof. Ing. Radimírem Vrbou, CSc., sestavená z odborníků z řad akademických institucí (VUT FEKT Brno, ZČU FEL Plzeň, ČVUT FELPraha, VŠB-TU FEL Ostrava, SAV Bratislava) a zástupce časopisu Automa měla za úkol vybrat nejpřínosnější exponáty veletrhu Amper 2015. Celkově bylo přihlášeno třicet exponátů.

Cenu Zlatý Amper 2015 získaly tyto exponáty: - měnič frekvence Invert 7L W (vystavovatel ČKD Elektrotechnika, a. s.), - diagnostický systém pro detekci a lokalizaci částečného výboje MOSAD®-MST-PD (vystavovatel Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně), - vn přímá kabelová spojka za studena smrštitelná All-In-One CJAIO11.2403C (vystavovatel ENSTO Czech, s. r. o.), - informační software Improve It (vystavovatel SCADA Servis, s. r. o.), - TMS autonomní mikroklimatická stanice pro měření půdní vlhkosti a teploty s integrovaným dataloggerem (vystavovatel TOMST, s. r. o.).

Dále komise udělila čestná uznání těmto exponátům: - transportní systém XTS (vystavovatel

Beckhoff Česká republika, s. r. o.), - Unitronic Robust 4 x 0,34 (vystavovatel

Lapp Kabel, s. r. o.), - bezpečnostní kamerový systém SafetyEye

(vystavovatel Pilz Czech, s. r. o.), - router Spectre v3 LTE (vystavovatel Sectron, s. r. o.), - dvouosý digitální servozesilovač TGZ-48 (vystavovatel TG Drives, s. r. o.).

Z oceněných exponátů čtenářům dále představujeme ty, které mají blízko k zaměření našeho časopisu. Všem vystavovatelům oceněných exponátů gratulujeme.

Diagnostický systém pro detekci a lokalizaci částečného výboje MOSAD®-MST-PD (Zlatý Amper)

Diagnostický systém MOSAD®-MST-PD byl vyvinut pro vyhodnocování aktivity částečných výbojů v blokových elektrárenských transformátorech. Systém detekuje elektromagnetické emise, vytvořené částečnými výboji, v pásmu velmi vysokých kmitočtů (UHF). Umožňuje v reálném čase zjistit přítomnost částečného výboje, vyhodnotit jeho úroveň a lokalizovat místo výskytu. Hlavní jednotka systému (obr. 1) je sestavena z řídicího počítače, akvizičního zařízení (digitizér), funkčních bloků pro napájení a řízení vzdálených senzorů, bloků pro synchronizaci akvizic signálu a napájecího a chladicího systému přístrojové skříně. Tato hlavní jednotka je propojena se čtyřmi vzdálenými senzory umístěnými v jímkách v transformátorové nádobě. Součástí celého systému je i externí anténa pro režim provozu s maskováním vnějšího rušení.

Systém Improve It (Zlatý Amper)

Název toho nástroje přesně vyjadřuje to, co je schopen udělat s výrobními procesy. Nejde o řídicí systém, ale o systém informační, který pomáhá optimalizovat proces výroby. Shromažďuje informace, na základě kterých je možné lépe rozplánovat a řídit celou výrobu tak, aby bylo dosaženo maximální efektivity. Systém totiž sleduje stav zařízení, výtěžnost strojů, energetickou náročnost výroby a další ukazatele, to vše pro manažerské účely. Veškeré informace jsou přenášeny v reálném čase, aby bylo možné okamžitě reagovat na nastalou situaci. Systém Improve It (obr. 2) je modulární, a je tedy možné ho připojit na již existující systém řízení výrobního procesu, a proto není nutné budovat celý výrobní systém znovu. Systém je vhodný především pro zvýšení výtěžnosti a pro zlepšení jakosti výrobků zároveň s nižšími náklady na výrobu. V případě potřeby změny výrobního postupu je možné nový postup virtuálně otestovat a ověřit výsledky před zavedením do sériové výroby.

TMS - autonomní mikroklimatická stanice pro měření půdní vlhkosti a teploty s integrovaným dataloggerem (Zlatý Amper)

Zařízení TMS (obr. 3) je již několik let na trhu a má za sebou množství úspěchů. Využití nalézá po celém světě, a to především ve výzkumných organizacích v oborech biologie, ekologie, půdní vědy, hydrologie a klimatologie, ale je vhodné i pro soukromé účely při péči o zahrady či údržbě sportovních areálů. Zařízení dokáže měřit vlhkost a teplotu půdy a také teplotu vzduchu. Všechna data jsou potom ukládána do záznamníku dat (datalogger) s pamětí 500 000 vzorků. Celé zařízení je schopno pracovat v terénu bez výměny baterie po dobu deseti let (při uvedeném počtu vzorků je to přibližně jeden vzorek každých 10 min). Data ze záznamníku mohou být extrahována několika způsoby, např. i jednoduchým přiložením zařízení velikosti mobilního telefonu ke stanici. Výraznou předností je i cena této stanice (přibližně 1 800 Kč). O kvalitách uvedeného výrobku svědčí i skutečnost, že získal cenu Technologické agentury ČR.

Transportní systém XTS (čestné uznání)

Mechatronický systém XTS (Extended Transport System; obr. 4) je založen na principu lineárního motoru. Jeho modulární koncepce je natolik unikátní, že je systém patentován. Na dráze, která obsahuje vinutí motoru, mohou být polohovány jednotlivé vozíky s magnety. Každý vozík lze samostatně polohovat nebo ho synchronizovat s ostatními - vozík se tak chová jako samostatná servoosa. Vše je integrováno do řídicího systému Beckhoff pomocí sběrnice EtherCAT. Rychlost polohování je až 4 m/s při opakovatelné přesnosti +-25 mikrom. Celý systém byl primárně vyvinut pro balicí průmysl, ale velmi dobře se uplatňuje i v jiných úlohách, jako jsou montážní linky s kontrolními stanovišti apod.

Bezpečnostní kamerový systém SafetyEye (čestné uznání)

Kamerový systém SafetyEye (obr. 5), který se zaměřuje na sledování nebezpečných prostorů, využívá pro tvorbu 3D obrazu monitorované scény kamery snímající z ptačí perspektivy. Tímto systémem je buď možné ochránit majetek proti odcizení, nebo jím lze nahradit oplocení, optické závory, skenery a další bezpečnostní ochranné prostředky. Systém rozeznává zóny na několika úrovních (podle důležitosti či rizika úrazu). Například jestliže se rušivý subjekt dostane do prostoru bezprostředně v blízkosti robotu či linky (do chráněného prostoru), kde je velké nebezpečí ublížení na zdraví, systém okamžitě zastaví stroj tak, aby nebyl nikdo zraněn. Odlišně se systém bude chovat, jestliže se subjekt (předmět nebo člověk) objeví v tzv. výstražném prostoru (tedy blíž, než by měl, ale dále než v chráněném prostoru). V takovém případě systém stroj jen zpomalí, ale nezastaví a upozorní na přítomnost nežádoucího subjektu. SafetyEye umí rovněž pracovat s virtuálními tlačítky, kdy při proniknutí do předem určeného prostoru nastane předem naprogramovaná akce. Výhodou systému je také jednoduchá instalace.

Router Conel Spectre v3 LTE (čestné uznání)

Další čestné uznání patří průmyslovému směrovači (router) Spectre v3 LTE, který je konstruován pro bezdrátovou komunikaci v rámci mobilních sítí využívajících LTE, HSPA+, UMTS, EDGE a GPRS. Směrovač podporuje rychlost přenosu dat až 100 Mb/s pro download a 50 Mb/s pro upload. Je tak vhodný pro bezdrátové připojení kamer dopravních a bezpečnostních systémů, jednotlivých počítačů, sítí typů LAN, bankomatů a dalších samoobslužných terminálů. V základu je směrovač vybaven dvěma porty Ethernet 10/100 (možné rozšířit na pět), jedním USB 2.0, dvěma binárními vstupy a jedním binárním výstupem. Nechybí ani dva sloty pro karty SIM, možnost připojení pomocí sériového rozhraní, modul GPS, WiFi a další. Oproti dřívější verzi v2 získal čtyřikrát výkonnější procesor, který zajištuje vyšší propustnost a rychlejší šifrování, a navýšení pamětí RAM a flash na 512 MB a 256 MB. Paměť typu flash může být ještě rozšířena pomocí karty SD. Dále přibyla nová čipová sada (chipset) LTE a byla zvýšena odolnost proti vibracím a změnám teploty.

Dvouosý digitální servozesilovač TGZ-48 (čestné uznání)

Servozesilovač TGZ-48 (obr. 7) je univerzální měnič určený pro víceosé úlohy, který nabízí možnost připojit různé motory a snímače zpětné vazby. Může být řízen jak analogově, tak digitálně připojením k jedné ze tří podporovaných sběrnic (CAN, EtherCAT, Ethernet UDP). TGZ obsahuje přednastavené funkce, které může uživatel vyvolat pomocí uživatelského programu (jazyk C). Zařízení má celkem deset vstupů (dva analogové a osm digitálních) a šest digitálních výstupů. Servozesilovače TGZ jsou v současné době nabízeny ve dvou provedeních. Nízkonapěťová verze TGZ-48 pro napájení do 48 V DC, určená pro mobilní zařízení nebo zařízení vyžadující bezpečné napětí, a TGZ-320 pro napětí 320 V DC. Produkt byl blíže popsán v březnovém vydání časopisu Automa (str. 70 až 71).


22. 5. 2015; zive.cz

ČVUT v Praze a studium techniky jsou v kurzu

Ze statistiky podaných přihlášek do bakalářského studia na Českém vysokém učení technickém v Praze pro akademický rok 2015/16 vyplývá, že se ke studiu přihlásilo necelých 11 000 uchazečů. Studenti si mohli podávat přihlášky do 31. března 2015 a vybírat tak z široké nabídky studijních programů a oborů, které se vyučují na osmi fakultách a jednom vysokoškolském ústavu ČVUT. Některé součásti budou vyhlašovat druhá kola přijímacího řízení, počet přihlášek se tedy ještě navýší.

Největší zájem měli uchazeči o studium o nejmladší fakultu ČVUT - Fakultu informačních technologií, dále pak o Fakultu stavební aFakultu elektrotechnickou, která zaznamenala nejmarkantnější nárůst počtu přihlášek, a to o 8% ve srovnání s předešlým akademickým rokem.

Uchazeči o Fakultu elektrotechnickou projevili velký zájem o tyto studijní programy: Elektrotechnika, energetika a management (EEM), Komunikace, multimédia a elektronika (KME), Kybernetika a robotika, Otevřená informatika (OI), Softwarové inženýrství a technologie (SIT) a Otevřené elektronické systémy (OES). Tyto studijní programy zaručují uchazečům výbornou uplatnitelnost, proto jsou oblíbené.

První fakultou, která vyhlašuje náhradní a mimořádný termín přijímacího řízení do studia v Praze a Děčíně pro následující akademický rok 2015/16, je Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT. Přihlášky ke studiu je možné podávat až do 8. září 2015. Tento termín se týká všech oborů a zaměření bakalářského studijního programu. Bližší informace poskytne studijní oddělení fakulty nebo jsou k dohledání na www.fjfi.cvut.cz. Elektronickou přihlášku ke studiu na ČVUT v Praze najdete na https://prihlaska.cvut.cz/apps/kos/prihlaska/.


21. 5. 2015; zive.sk

Česi vytvorili unikátny systém lokalizácie osôb počas katastrof

Aktívne RFID tagy dokáže lokalizovať do vzdialenosti jedného kilometra a ich polohu zobraziť na mape.

Zástupcovia pražského Českého vysokého učení technického priniesli do Brna na veľtrh IDET 2015 zaujímavý koncept RFID lokalizátoru.

Pomôcť má predovšetkým pri zvládaní následkov katastrof. Špeciálny snímač dokáže lokalizovať až tisícku aktívnych RFID tagov na vzdialenosť do jedného kilometra a zobraziť ich polohu na mape s presnosťou na jeden meter.

„Takýmto spôsobom je možné označiť napríklad ranených počas prírodných katastrof - jeden tag bude mať ľahko ranený a iný bude použitý pre ľudí s ťažkými poraneniami,“ hovorí riešiteľ projektu na ČVUT, Lukáš Vojtěch. Veliteľ zásahu vďaka tomu môže mať vždy presný prehľad o situácii. „RFID tagy je možné používať aj na označovanie výstroja či techniky,“ dodáva.

Aktívny tag musí mať batériu

Samotné aktívne RFID tagy sú malé a skladné, na rozdiel od pasívnych tagov však musia obsahovať batériu. Cena jedného takéhoto tagu aj s batériou je podľa členov vývojárskeho tímu asi 100 českých korún (3,66 eur).

Lokalizátor je zatiaľ vo fáze prototypu a vývojári hľadajú partnera, ktorý by sa ujal výroby a predaja. Zariadenie je určené predovšetkým pre štátne bezpečnostné a záchranné zložky, využitie je ale možné aj v civilnom sektore.


20. 5. 2015; svetandroida.cz

Tesla, Google Glass a další "pecky" byly k vidění na pražské Alza Android RoadShow 2015

Osahat si nejnovější produkty na trhu, zahrát si s Hi-Tech hračkami, vyzkoušet si budoucnost díky virtuální realitě, osahat si nadupané "káry", poslechnout řadu jedinečných přednášek a vyhrát hodnotné ceny. Právě tak probíhal sobotní den v Praze, kde se uskutečnila první zastávka velkolepé akce Alza Android RoadShow 2015. A byl to nářez!

10 věcí, kterými vás Alza Android RoadShow 2015 dostane

unikátní program přednášek, debaty a rozhovory s experty v oboru

novinky, TOP zařízení a další vychytávky na jednom místě

Game Hall - hrací koutek pro ty pravé pařmeny

Hi-Tech koutek - nejmodernější hračky jen pro vás

ukážeme vám, jak spojit Android a zdravý životní styl

setkání s internetovými celebritami

soutěže o hodnotné ceny v každém městě

Miss Alza Android RoadShow 2015

poznáte redakci SvětAndroida

pobavíte se s fanoušky, kteří vám skutečně rozumí

Alza Android RoadShow větší, lepší a záživnější než kdy dříve

Letošní akci jsme "naboostovali" o 200 % a pro účastníky jsme si připravili ještě větší nálož technologických novinek, produktů, soutěží, stánků, partnerů i přednášek. V Praze to bylo opravdu velké, a kdo stihl projít všechny zajímavé stánky, musel svůj mozek doslova zahltit zajímavými informacemi, poznatky i zkušenostmi. Pojďme si připomenout, co všechno bylo v Praze k vidění - ať všichni vědí, že být na Alza Android RoadShow 2015 v Praze se rozhodně vyplatilo a účast na dalších akcích je pro příznivce Androidu velkou výhrou ve všech směrech.

Unikátní program přednášek, debaty a rozhovory s experty v oboru

Na akci Alza Android RoadShow 2015 není důležité, zda jste expert na mobilní telefony nebo jen pouhý začátečník - na své si přišli úplně všichni. Zejména pak program skvělých přednášek byl sestaven tak, aby pokryl co nejvíce zajímavých oblastí a z jednotlivých přednášek si mohli odnést všichni plno informací a poznatků. Svou návštěvou nás poctil dokonce i Google, který nám ukázal, jak dokáže všem usnadnit život. Nebojte se vyjádřit svůj názor a dejte nám do komentářů vědět, jaká z přednášek vás zaujala nejvíce.

Přednášky na Alza Android RoadShow 2015 Praha

Samsung novinky, virtuální realita a smart spotřebiče - Samsung

Konzole jsou mrtvé, ať žije Shield, technologie, které vás dostanou - Igor Staněk, Nvidia

Chytrá domácnost už realitou dneška - Belkin, Libor Tošovský

Rudý Android: Jak vybírat smartphone z Číny - Lion Mobile s.r.o., Jiří Opletal

Chytré příslušenství jak ho možná neznáte - Creative

Vývoj Android aplikací podle Alzy - Alza

Jak nám Google služby usnadňují život? - Google CZ, Michal Zachar

Jak se rodí nejlepší Android hry u nás? Nakoukneme do zákulisí - Madfinger Games

Soutěže o telefony, příslušenství a další hodnotné ceny

Příznivci moderních technologií a Androidu se u nás museli cítit jako v nebi - obklopeni armádou našlapaných zařízení a další spoustou zajímavostí. Třešničkou na dortu pak byly soutěže, které gradovaly ke konci akce na závěrečném vyhlášení. Znovu gratulujeme šťastným výhercům, kteří si domů odnesli nový telefon či stylové příslušenství. Soutěže na vás navíc čekaly také na stáncích u našich partnerů.

Game Hall - Hi-tech gadgety pro děti i dospělé

Myslíte si, že jsou hračky pouze pro děti? Spoustu návštěvníků jsme přesvědčili o opaku, chce jen to správné "nádobíčko". Hi-tech gadgety v podobě létajících dronů, chytrých koulí Sphero a Ollie či hrací konzole Nvidia Shield a špičkový tablet Nvidia Shield Tablet. U nás se mohl každý návštěvník doslova "vyblbnout", pobavit se i vyzkoušet svou šikovnost. O zábavu rozhodně nebylo nouze.

Smart Home - domácnost byla chytřejší, než si dokážete představit

Víte, že chytrá může být například vaše pračka, vchodové dveře, žárovka či zásuvka? V Praze jsme vám ukázali, že všechny tyto přístroje se už nyní mohou zapojit do konceptu budoucnosti a zjednodušit vám život. Vyzkoušet jste si mohli chytrý zámek Entr, který lze nainstalovat na libovolné dveře, šikovný Chromecast pro vaši televizi či celou sérii chytrého příslušenství od společnosti Belkin - chytré kamery, zásuvky, žárovky a další. Kdo by nechtěl podobné vychytávky také u sebe doma? :)

Smart Fit - i Android dokáže pomoci se shozením přebytečných kil

Sport a Android, nesmyslné spojení, říkáte si? Omyl! Stánek Smart Fit byl důkazem, že i chytré příslušenství vám může pomoci dostat se do formy. Hlavními tahouny byly především krokoměry (například skvělý Fitbit Flex, Samsung Gear Fit či Sony SmartBand), sledování správného postupu umožnilo také zařízení pro měření tepu a okysličení krve a zapomenout nesmíme ani na chytrou váhu Fitbit Aria, která pečlivě sleduje a zaznamenává vaše kila.

Wereables - Google Glass a plejáda chytrých hodinek, které musíte vyzkoušet

Budoucnost patří elektronice, která se stává součástí vaší denní výbavy - na mysli máme především chytré hodinky, náramky či třeba brýle. Tradičně jsme vám přinesli možnost si vyzkoušet chytré brýle Google Glass, které z důvodu pozastavení vývoje ze strany Googlu získávají ještě větší atraktivitu. A chytré hodinky? Nechyběl téměř žádný zástupce současných modelů - Samsung Gear S, Gear 2, Motorola Moto 360, Sony SmartWatch 2, Huawei TalkBand a další.

Stánek Svět Androida - profi drony, Xiaomi produkty, Lenovo, Zopo a další trháky

Špičkových a zajímavých produktů je na Alza Android RoadShow 2015 tolik, že je pomalu není kam "nacpat". Vše zajímavé, co se na jiné stánky nevešlo, jsme si pro návštěvníky připravili na stánku Svět Androida. Jednalo se především o špičkové drony DJI Phantom 3 či Parrot BeBop, chytré příslušenství a telefony Xiaomi, smartphony Lenovo, Zopo a další lákavé telefony (OnePlus One, Motorola Moto X (druhá generace) či Nexus 6). Stánek Svět Androida využilo spoustu návštěvníků také pro své dotazy ohledně Androidu, které jsme vám moc rádi pomohli "rozlousknout".

Android Shop - androidí polštářky, trička, odznáčky a něco dobrého na zub

Stát se součástí velkolepé akce Alza Android RoadShow 2015 je rozhodně událost, na kterou můžete být pyšní! Proto jsme pro vás připravili stylová trička, odznáčky, nálepky nebo třeba polštářky. Komu z návalu novinek a zajímavostí vyprahlo nebo vyhládlo, mohl se u nás zároveň občerstvit. Vaše pohodlí je u nás zkrátka na prvním místě. :)

Auta budoucnosti - Tesla S a Mercedes CLS 63

Automobilový průmysl a Android už rozhodně dnes nejsou odvětví, která se nedají spojovat. Stále více automobilů využívá moderní technologie, mezi kterými figuruje také Android. Na Alza Android RoadShow v Praze si tedy na své přišli i fanoušci nadupaných aut, prohlédnout si totiž mohli skvělé modely Tesla S a Mercedes CLS 63 díky našim partnerům Liftago a DreamCars.

Miss Alza Android RoadShow 2015 - kdo vzal přítelkyni či manželku, nelitoval

Jak jsme již předesílali, Alza Android RoadShow není určena ani zdaleka pouze pro mužské pohlaví, ale na své si přijdou i ženy. Abychom vám ještě více dokázali, že to s ženským publikem myslíme vážně, uspořádali jsme pro vás soutěž Miss Alza Android RoadShow 2015, ve které vy, naši čtenáři, určíte, které dívky si zaslouží titul nejkrásnějších návštěvnic. Tři nejlepší dívky se mohou těšit na hodnotné ceny od našich partnerů. :)

Časopis AndruMag a plyšový kamarád Andru

Jako zpestření jsme si pro vás připravili časopis AndruMag, který byl k dostání exkluzivně na Alza Android RoadShow v Praze a obsahoval zajímavé články, které se ani třeba neobjevily na našem webu. Netajíme se tím, že ani my sami v současné době nedokážeme rozhodnout, zda návštěvníci ještě tištěnou podobu textu ocení. Dejte nám proto vědět v komentářích - líbil se vám časopis AndruMag? Symbolem pro naši akci je rovněž Andru, který dodával celé akci náboj a odrážel na sobě skvělou atmosféru, která v Praze panovala. :)

Relax zone, nabíjení mobilních telefonů a VIP zóna

Zvládnout hurikán novinek a zajímavostí, který se proháněl sobotní akcí, rozhodně není snadné. Pro naše návštěvníky jsme proto připravili relaxační zónu, kde mohli načerpat síly pro další přísun nových informací a zábavy. Rovněž víme, že energii potřebovaly také vaše chytré telefony, a proto byl na místě k dispozici nabíjecí stojan pro všechny návštěvníky zdarma. Nezapomněli jsme ani na naše VIP čtenáře, pro které jsme měli připraveni speciální zónu s občerstvením zdarma.

Armáda produktů k vyzkoušení díky našim partnerům

Díky hlavnímu partnerovi, společnosti Alza, jsme si pro vás připravili nepřeberné množství produktů, které si mnohdy ani nemůžete běžně vyzkoušet. Obrovské díky patří všem našim partnerům akce, kteří si pro vás přichystali své produkty, ale i soutěže o hodnotné ceny.

Samsung

Společnost Samsung si pro naše návštěvníky připravila své nejlepší produkty téměř ze všech segmentů trhu - vyzkoušet jste si tak mohli nejnovější telefony v čele se Samsungem Galaxy S6, chytré hodinky, chytrou pračku či všemožné příslušenství. Velkým lákadlem byly také obří chytré televize a virtuální realita Samsung VR, která uchvátila každého návštěvníka.

Huawei

Zajímavé produkty sídlily u stánku čínské společnosti Huawei - například nejnovější model P8, skvělý Mate 7, příslušenství v podobě TalkBandu, reproduktorů a další lákavá zařízení.

Belkin

Belkin představuje jedničku na českém trhu v oblasti chytrého příslušenství. Ať už vás zajímaly ochranné kryty k mobilním telefonům či chytré zásuvky a IP kamery. To vše bylo na místě k vidění a osahání.

Nvidia

Jedničkou v oblasti hraní je společnost Nvidia, která stojí za skvělou konzolí Shield a tabletem Shield Tablet. Na akci jste si mohli vyzkoušet nejen tato dvě zařízení stvořená pro nadšence her, ale také službu Nvidia Grid, která představuje cloudové hraní náročných PC titulů.

Creative

Jak nejlépe využít hudební čip v telefonu či tabletu? S tím vám poradili experti ze společnosti Creative, kteří do Prahy přivezli opravdu široký výběr produktů pro hudební nadšence, ale i běžné posluchače. Sluchátka či reproduktory? Vybral si úplně každý.

Acer

Produkty s logem Acer se již spolehlivě usídlily v oblasti smartphonů a tabletů s Androidem, na naší akci tedy logicky chybět nemohly. Nejnovější modely, jako třeba Acer Liquid Jade Z, jste si mohli osahat přímo na místě naší akce.

Asus

Nebylo by těžké uhádnout, která společnost stojí za největším počtem prodaných tabletů s Androidem na našem trhu. Asus pokrývá téměř všechny cenové segmenty s tablety a vybrat si může opravdu každý. Na místě na návštěvníky ale čekaly také povedené smartphony této značky.

THL

Čínské telefony už v našich končinách nepředstavují rozhodně žádnou neznámou, což dokazuje i značka THL s oficiální českou distribucí. Tyto povedené smartphony se blýsknou především rekordní výdrží na jedno nabití díky bateriím, jejíž kapacita atakuje hranici 5000 mAh, což je na poměry mobilních telefonů nevídané.

GSmart

Hodně muziky za málo peněz? To není slogan pěveckého sboru dobrovolníků, ale výrobce smartphonů značky GSmart. V Praze si mohl každý návštěvník osahat řadu nesmírně zajímavých smartphonů, které vás svou cenou velmi překvapí.

ČVUT

Velké množství návštěvníků spadá do skupiny vysokoškoláků, a proto se k naší akci připojilo zastoupení nejprestižnější pražskétechnické školy - ČVUT. Na stánku jste se mohli dozvědět o nových projektech a některé si dokonce vyzkoušet na vlastní kůži.

Android Fórum

Co by to bylo za akci okolo Androidu, kdyby chybělo zastoupení největšího fóra ohledně tohoto mobilního systému v ČR? Na místě jste si mohli popovídat se zástupci tohoto projektu a zároveň si vyzkoušet některé velmi zajímavé produkty - například levnou virtuální realitu Google CardBoard.

Kde se uvidíme příště?

Pokud jste se pražské Alza Android RoadShow 2015 nemohli zúčastnit, nezoufejte. Již za měsíc totiž pokračujeme - sejdeme se 20. 6. 2015 v Brně! Registrovat se můžete již nyní, místa se - jako vždy - velmi rychle plní.

Partneři naší akce

Díky spolupráci s významnými partnery jsme dosáhli jedinečného programu, soutěží i novinek k osahání přímo na místě. Generálním partnerem naší akce se stává internetová jednička Alza, díky které jsme pro vás mohli připravit ten nejbohatší koktejl High-Tech technologií, které si navíc budete moci výhodně nakoupit díky účasti na naší akci. Obrovské díky patří také hlavním partnerům Belkin, Creative, Nvidia a Samsung. O další skvělou náplň akce Alza Android RoadShow 2015 se postarali i naši další partneři - Acer, Asus, GSmart, Huawei, Lenovo, Liftago, Mul-T-Lock, DreamCars a Zopo. Mediálními partnery pro letošní rok se staly Applikace, SmartMania.cz, AndroidFórum.cz, Hybrid.cz, Chip, Jízdomat, Nano Energies, Madfinger Games a MojAndroid.sk.

Děkujeme společnosti Sony za zapůjčení fotoaparátu Sony A7S, kterým byly fotky za akce pořízeny.


20. 5. 2015; parlamentnilisty.cz

ČVUT v Praze a studium techniky jsou v kurzu

Ze statistiky podaných přihlášek do bakalářského studia na Českém vysokém učení technickém v Praze pro akademický rok 2015/16 vyplývá, že se ke studiu přihlásilo necelých 11 000 uchazečů. Studenti si mohli podávat přihlášky do 31. března 2015 a vybírat tak z široké nabídky studijních programů a oborů, které se vyučují na osmi fakultách a jednom vysokoškolském ústavu ČVUT. Některé součásti budou vyhlašovat druhá kola přijímacího řízení, počet přihlášek se tedy ještě navýší.

Největší zájem měli uchazeči o studium o nejmladší fakultu ČVUT - Fakultu informačních technologií, dále pak o Fakultu stavební aFakultu elektrotechnickou, která zaznamenala nejmarkantnější nárůst počtu přihlášek, a to o 8% ve srovnání s předešlým akademickým rokem.

Uchazeči o Fakultu elektrotechnickou projevili velký zájem o tyto studijní programy: Elektrotechnika, energetika a management (EEM), Komunikace, multimédia a elektronika (KME), Kybernetika a robotika, Otevřená informatika (OI), Softwarové inženýrství a technologie (SIT) a Otevřené elektronické systémy (OES). Tyto studijní programy zaručují uchazečům výbornou uplatnitelnost, proto jsou oblíbené.

První fakultou, která vyhlašuje náhradní a mimořádný termín přijímacího řízení do studia v Praze a Děčíně pro následující akademický rok 2015/16, je Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT. Přihlášky ke studiu je možné podávat až do 8. září 2015. Tento termín se týká všech oborů a zaměření bakalářského studijního programu. Bližší informace poskytne studijní oddělení fakulty nebo jsou k dohledání na www.fjfi.cvut.cz. Elektronickou přihlášku ke studiu na ČVUT v Praze najdete na https://prihlaska.cvut.cz/apps/kos/prihlaska/.

Veškeré informace o přijímacím řízení na ČVUT v Praze jsou zveřejněny a aktualizovány na http://www.cvut.cz/prijimaci-rizeni.


20. 5. 2015; Jablonecký deník

Konference s diskusí: Umějí si firmy vychovat nové odborníky?

Liberecký kraj - Do Frýdlantu v Čechách by se čtvrtek 21. května měli vypravit ti, kdož se zajímají o vzdělávání a zaměstnávání. Přijďte se inspirovat příklady z praxe manažerů z oblasti školství, státní správy, podnikatelské sféry z České republiky, Slovenska a Spolkové republiky Německo. 1. ročník konference Regionálního klubu Severozápadní Čechy na téma: "Duální vzdělávání - příprava technických odborníků pro praxi a prohloubení spolupráce odborných škol a zaměstnavatelů" se koná v areálu Zámeckého pivovaru Frýdlant od 9.30 do 15 hodin. Vstup volný. Úvodní blok začíná hned po prezentaci a přivítání od 9.35. Pozvání přijali například Jiří Zahradník Industrie und Handelskammer Dresden, kontaktní centrum pro Česko Saskou hospodářskou kooperaci; Charles Peake, nezisková organizace Věda nás baví o.p.s.; Dan Ramzer, starosta města Frýdlant;Marek Vávra,ředitel Zámeckého pivovaru Frýdlant a jednatel společnosti Terra Felix s.r.o.; Šárka Prachařová, metodička v oblasti dalšího vzdělávání a poradenství ze společnosti AABYSS, s.r.o.; Václav Tichý, ředitel Středního odborného učiliště nábytkářského a Střední odborné školy z libereckých Kateřinek a další. Uslyšíte ale i příspěvek ředitele Základní školy Rádlo, či Antonie Knoblau, německé učnice, s názvem Zkušenosti z praxe očima studenta. Dopolední blok končí přestávkou na občerstvení dvacet minut po poledni. Krátce před 13. hodin konference pokračuje. Kybernetik Radek Mařík z Katedrytelekomunikační techniky bude hovořit například o připravenosti zájemců o studium na ČVUT; prorektor - pro rozvoj a IT z ústeckéUniverzity Jana Evangelisty Purkyně Martin Novák představí Fakultu výrobních technologií a managementu.


20. 5. 2015; Právo

Na IDET si můžete zahrát na pilota

Těžká bojová technika, moderní pěchotní zbraně, ale také možnost nahlédnutí do života vojenské základny při nasazení jednotek Armády České republiky v zahraničí lákají na brněnské výstaviště.

Všechny ukázky je možné zhlédnout na letošním mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET na výstavišti v Brně až do čtvrtka.

Jednou z atrakcí i pro laiky je možnost vyzkoušet si přistání na starém ruzyňském letišti. Trenažér předvádí České vysoké učenítechnické (ČVUT), lidé na jeho vyzkoušení stojí frontu v pavilónu P.

"Přistání s malou čtyřmístnou cessnou na ranveji není vůbec jednoduché, málokomu se podaří napoprvé," řekla Právu studentka Fakultyelektrotechnické ČVUT Zuzana Tůmová. V Brně pomáhá s předváděním simulátoru. Ten je primárně určen k něčemu jinému. "Mnozí si myslí, že naše zařízení slouží k výcviku pilotů. Omyl, vyvíjí se na něm nový software na řídicí panely. Po vývoji a odzkoušení je přizván profesionální pilot, aby ověřil využití pro praxi a zjistil, zdali zařízení reaguje, jak má," zdůraznila studentka.

Na výstavišti se prezentuje 331 firem z 20 zemí, kromě naší armády ještě ministerstva obrany Polska a Slovenska a asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Maďarska, Polska, Rakouska a Litvy. Čína vystavuje bojové prostředky pro válku na moři, zúčastňuje se i Kuvajt.

Středem pozornosti mezi tuzemskými výrobky je vystavené robotizované vozidlo Taros V2 určené pro bojovou a logistickou podporu mechanizovaných, průzkumných a speciálních jednotek. Nasazuje se do míst s nejvyšším rizikem. Vyvíjely ho technické univerzity v Praze, Brně a Ostravě, Univerzita obrany - jako partneři v rámci Centra pokročilé a outdoorové robotiky.

Milovníci ručních palných zbraní se zastavují u stánku akciové společnosti Česká zbrojovka v Uherském Brodu.

"Když někdo moc chce, může si náš samopal rozebrat," říká produktový manažer David Kreisl. Předváděl a chválil jednorázový granátomet k ničení obrněných cílů i živé síly a vojenské techniky.

Před branami výstaviště také tentokrát protestovali aktivisté proti zbraním, i když mírnější formou než při uplynulých ročnících. S transparentem a nápisem Brno obchází smrt přišlo asi patnáct lidí. Kritizovali, že IDET podporuje obchod se zbraněmi a především vývoz do problematických zemí, konkrétně do Egypta, Alžírska nebo Jemenu.


19. 5. 2015; Lidové noviny

Probojovali se do výzkumu IBM

VÝZKUM

CURYCH V ostré konkurenci studentů ze zemí střední a východní Evropy obstáli posluchači programu Otevřená informatika Fakultyelektrotechnické ČVUT Ondřej Borovec a Marcel Német. Zúčastní se stáže v prestižnímvýzkumném středisku IBM v Curychu. Z nominovaných 84 uchazečů získalo tuto žádanou stáž pouze 6 studentů. Vedle Ondřeje Borovce a Marcela Németa, jediných zástupců České republiky, kteří v náročném výběrovém řízení uspěli, se do švýcarských laboratoří IBM chystají také tři studenti z Rumunska a jeden z Ukrajiny.


19. 5. 2015; Pražský deník

Studenti ČVUT budou na stáži v Curychu reprezentovat ČR

V ostré konkurenci studentů ze zemí střední a východní Evropy obstáli posluchači programu Otevřená informatika Fakultyelektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze Ondřej Borovec a Marcel Német a zúčastní se stáže v prestižním výzkumném středisku IBM ve švýcarském Curychu.

Z nominovaných 84 uchazečů prestižní stáž získalo pouze 6 studentů. Vedle Ondřeje Borovce a Marcela Németa, jediných zástupců České republiky, kteří v náročném výběrovém řízení uspěli, se do švýcarských laboratoří IBM chystají také tři studenti z Rumunska a jeden z Ukrajiny. K tomuto fenomenálnímu úspěchu se vyjádřil i děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze prof. Pavel Ripka: "Jsem opravdu hrdý na naše mladé kolegy, kteří již dokázali obstát ve velmi tvrdé konkurenci a kteří nám ukazují, že Fakulta elektrotechnická stále vychovává špičkové odborníky. Ukazuje se, že náročnost programu Otevřená informatika přináší studentům takové výsledky, kterým zatím nejsou jiné informatické vzdělávací směry schopny konkurovat."

A posléze dodává: "Oba studenti již za sebou mají stáž v IBM Česká republika, což mohlo při výběrovém řízení sehrát důležitou roli a zároveň tato skutečnost dokazuje důležitost propojení vysokoškolského studia a praxe. Pro fakultu je tento úspěch další velkou motivací a zároveň i odměnou."


18. 5. 2015; denik.cz

Festival ukázal místa, kam se lidé nedostanou

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Celkem 33 architektonicky zajímavých staveb, které nejsou běžně přístupné veřejnosti, se během uplynulého víkendu výjimečně otevřelo po celé Praze v rámci festivalu Open House. Jedná se ?o první ročník festivalu, jehož cílem je zprostředkovat přímou zkušenost s budovami ?a objekty, kolem nichž Pražané denně procházejí.

Do prvního ročníku Open House Praha se připojily stavby různých architektonických stylů od středověké gotiky až po nejmodernější administrativní komplexy. Některé z nich jsou ve vlastnictví institucí, jiné v soukromých rukou.

Návštěvníci si tak prohlédli například kostel svatého Františka a ambit řádu minoritů, který patří pod Anežský klášter na Starém Městě. Tato běžně nepřístupná stavba pochází dokonce z 30. let 13. století. Z dalších historických budov byl velký zájem také ?o palác Kinských i císařský salonek na Masarykově nádraží.

Z jídelny se stal koncertní sál

Bez zajímavosti však nebyly ani otevřené prostory ve správě Památníku národního písemnictví ve Strahovském klášteře. Zatímco především zahraniční turisté stáli frontu před vstupem do proslulé klášterní knihovny, která je přístupná nepřetržitě, návštěvníci Open House se mohli bezplatně podívat do barokního sálu Boženy Němcové, kde obdivovali nástropní fresky. Zatímco v minulosti zde byla opatská jídelna, dnes se prostor využívá zejména pro koncerty a jiné kulturní akce.

V klášteře bylo možné obdivovat také vzácnou studovnu. Cesta k ní ale vedla přes kanceláře, kde ve všední dny sedí zaměstnanci Památníku národního písemnictví. ?"V tomto ohledu je projekt opravdu unikátní. Nechodíme tu jako turisté mezi načinčanými záclonkami, ale ?v místech, kde se běžně žije ?a pracuje. Člověk může projít i kolem psacího stolu, kde stojí hrnek od kafe. Skutečně zajímavých míst je ale tady také dost," vypráví Petra Nová, která se přišla podívat na Strahov se svým manželem.

Předtím prý společně navštívili ještě Mramorový sál v Paláci Lucerna a ve Vodičkově ulici vedle Václavského náměstí si prošli ještě Palác Langhans.

V nabídce festivalu byla řada staveb z počátku 20. století, například velmi oblíbená Kramářova vila, která se otevírá pouze ve státní svátky jednou až dvakrát ročně.

"Obrovský zájem nás až tak nepřekvapil. Pro lidi je asi nejzajímavější nádherný výhled na Prahu a pak samozřejmě prostory, které využívá pro své účely předseda vlády," ?řekl Pražskému deníku Petr Musil z odboru komunikace úřadu vlády. Podle něj jen za sobotní dopoledne dorazilo přes tisíc návštěvníků. Jeho slova pak dokazovala desítky metrů dlouhá fronta, která se táhla přilehlou ulicí od vrat honosné vily.

Ve vile bydlel jen Zeman a Špidla

Ti, kteří se po hodině čekání dostali dovnitř, mohli nahlédnout do historické pracovny Karla Kramáře, prvního ministerského předsedy Československa, ale také do prostor, kde se dnes premiéři setkávají se zahraničními delegacemi a přijímají zde hlavy států a jiné významné návštěvy. Jednalo se například ?o velkou jídelnu vyzdobenou ?v byzantském stylu nebo bohatě zdobený Zlatý salon a hudební salónek.

Během komentované prohlídky průvodkyně připomněla, že v pátek 15. května uplynulo přesně sto let od kolaudace tohoto tehdy velmi moderního domu. Manželé Kramářovi byli ale bezdětní, proto stavba na hraně Letenských sadů později připadla Národnímu muzeu, které dodnes spravuje pozůstalost Karla Kramáře. V majetku úřadu vlády je pak vila od roku 1951, kdy zde bydleli významní zahraniční hosté, kteří přijížděli na státní návštěvy.

Nejrozsáhlejší rekonstrukce proběhla podle slov průvodkyně až v devadesátých letech. Tehdy bylo na popud Václava Klause rozhodnuto, že se dům opět stane bydlištěm premiérů. Vedle historických prostor zde proto vznikl také moderní byt.

Historické i moderní budovy

Bydleli tu však jako premiéři pouze Miloš Zeman a Vladimír Špidla, ostatní ho využívají už pouze pro reprezentaci. Z významných zahraničních návštěv Kramářovu vinu navštívili sovětský kosmonaut Jurij Gagarin, indický prezident Džaváharlál Néhrú, francouzský prezident Nicolas Sarkozy nebo britský předseda vlády Tony Blair.

"Nejvíce nás zaujal lovecký salónek se vstupem na zahradu. Je laděn do zelené a u stropu visí trofeje, které ulovil sám Karel Kramář," shodli se dvě starší dámy, které se skupinou asi čtyřiceti návštěvníků absolvovali jednu z komentovaných prohlídek.

Festival Open House ale nenabízel pouze historickou architekturu. Funkcionalismus tu reprezentoval Dům odborových svazů a Skleněný palác v Bubenči a druhou polovinu 20. století zase zastupovala Ústřední telekomunikační budova 02 a sídlo Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Zájemci o nejnovější architekturu zamířili do karlínských kancelářských budov Main Point a Danube House, anebo do dynamicky se rozvíjející oblasti Holešovic, kde je přivítal Port*58, bývalé Parní mlýny, ArtGen nebo v přístavu plovoucí dům Port X. V nabídce byla také ikona novodobé pražské zástavby Tančící dům, Zlatý Anděl na Smíchově či minulý rok otevřené Florentinum.

Libeňský plynojem ukázal své tajemství

Fanoušci techniky si přišli na své v elektrárně na Štvanici, České vysoké učení technické je zase nechalo nahlédnout do laboratoře vysokých napětí ?a aerodynamický tunel otevřel pro návštěvníky libeňský plynojem, který dnes využívá Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s.

Na milovníky železnic čekalo ještě Nákladové nádraží Žižkov, které pomalu vstává ?z popela, a jeden z oblouků Negrelliho viaduktu. Zajímavý zážitek přinesl návštěvníkům v neposlední řadě velodrom na Třebešíně na Praze 10, kde si lidé mohli půjčit závodní kolo a projet si klopené zatáčky.

"Festival Open House zpřístupňuje budovy nebo jejich části, které jsou po většinu roku veřejnosti uzavřeny. Přitom tyto budovy tvoří tvář města a určují naše trasy, jimiž se mezi zástavbou pohybujeme. Chceme lidem přinést možnost zajít také jednou dovnitř a posílit tak zájem veřejnosti o své okolí," vysvětlila smysl akce koordinátorka festivalu Andrea Šenkyříková z neziskové organizace Otevřená společnost, která licenci festivalu pro Českou republiku získala.

Festival architektury Open House letos probíhá už ve 32 městech Evropy, Ameriky ?a Austrálie, v České republice se ale objevuje poprvé. Z Londýna do Prahy přijela také zakladatelka festivalu Victoria Thornton, záštitu nad Open House Praha pak převzala známá architektka Eva Jiřičná, která stála u počátků londýnského festivalu v roce 1992 a byla jeho součástí více než 20 let.

Studenti sami staví formule

V rámci projektu Open House 2015 se otevřela také část kampusu Českého vysokého učení technického, konkrétně Fakultaelektrotechnická. Zájemce prováděl celý den budovou student Lukáš Pavelka. Podle něj byl největší zájem o laboratoř vysokých napětí a formule, které sestavují místní studenti.

Vzhledem k tomu, že jde ?o technický obor, chodí sem spíš muži, nebo se o formule zajímají také ženy?

Chodí sem široká veřejnost, nikoliv odborníci, takže jde ?o průřez všech generací mužů i žen. Žádná skupina nadprůměrně nevyčnívá. Lidé sem chodí ze zvědavosti, podívat se do zajímavých míst.

Co si mohli návštěvníci prohlédnout na Fakultě elektrotechnické?

Otevřeli jsme tři divácky nejatraktivnější prostory fakulty. Prvním je laboratoř vysokých napětí, která je zajímavá tím, že to tam blýská a každý může vidět obrovské koule emitorů (elektroda tranzistoru, ze které vychází proud - pozn. red.).

V čem je zajímavý další prostor - Institut intermédií?

Ten je otevřen v kooperaci s uměleckými školami. Je to interaktivní prostor, kde se pojí věda a umění. Oba světy spolupracují na různých projektech.

Na čem konkrétně?

Když si například chreograf - tanečník vymyslí, že chce, aby mu video snímalo pohyb a reagovalo na jeho tepové frekvence a malovalo je na zeď, tak lidé z tohoto institutu to umí udělat. Dnes tady můžete například vidět, jak kamera snímá pohyb a rozfázuje ho do nejmenších detailů.

Co je v posledním zpřístupněném prostoru zdejší fakulty?

Je to dílna studentské formule. Místní studenti se účastní evropské soutěže Formula Student, kde každý rok staví novou elektroformuli, se kterou pak závodí na soutěžích v Itálii nebo v Německu.

Takže sami musí zvládnout všechny fáze až po samotný závod?

Ano, studenti musí formuli navrhnout, postavit a sami ?s ní i soutěží.

O co je mezi návštěvníky největší zájem?

Největší ohlas máme asi ?u blesků v laboratoři vysokých napětí a pak určitě možnost, že si mohou osahat závodní formule. Vystaveny jsou totiž všechny čtyři, které dosud studenti vytvořili.

Sám studujete na Fakultě elektrotechnické?

Ano, jsem student a bylo mi nabídnuto, abych tady prováděl. Pomáhal jsem zde už na dnech otevřených dveří. Studuji obor Kybernetika a robotika, studijní program Systémy a řízení. ?Je to v podstatě matematika ?a programování s aplikacemi na reálné věci."


18. 5. 2015; Scienceworld.cz

Revoluce v bateriích: Tahounem mobily, nebo obnovitelné zdroje?

Jsou fantazie o ohebných bateriích a článcích s hustotou energie na úrovni benzínu a životností v desítkách tisíc nabíjecích cyklů reálné?

V oblasti baterií, zejména pro mobilní přístroje, si lze snadno povšimnout rozporu mezi novinkami z výzkumu a přízemnější realitou kolem nás. V poslední době se sice objevily reportáže, že v oblasti baterií pro mobilní přístroje se hodlá více angažovat Google, současně ale právě baterie jsou tím, co se třeba na notebooku za posledních cca 15 let změnilo asi nejméně. Dávno zde měly být palivové články, ohebné baterie, pevné elektrolyty a řada dalších technologií - jak se ale zdá, tak zůstaly v laboratořích. Kde je problém?

Na naše otázky odpovídá Ing. Pavel Hrzina Ph.D., odborný asistent na katedře elektrotechnologie FEL ČVUT Praha, konkrétně v Laboratoři diagnostiky fotovoltaických systémů.

Jaký vztah má Vaše pracoviště k bateriím, respektive k elektrochemii?

Naše skupina vznikla původně pouze jako laboratoř fotovoltaiky (více viz http://pasan.feld.cvut.cz/ ). Protože elektrochemickými zdroji se na naší katedře dlouhodobě zabývá Ing. Tomáš Cetl, který má v současné době status emeritního pracovníka, bylo potřeba zajistit pokračování elektrochemie na ČVUT FEL tak, aby byla zachována kontinuita tohoto oboru. Od toho se odvíjí i náš určitý posun od samotné fotovoltaiky k řešením hybridních systémů. Na rozdíl od pracovišť na VUT Brno se orientujeme pouze na aplikace zdrojů a jejich použití v interdisciplinárních oborech. Kromě aplikace se podstatnou stává i diagnostika elektrochemických zdrojů a tak jednou ze snah našeho týmu je vývoj spolehlivé, rychlé a nedestruktivní metody diagnostiky elektrochemických zdrojů.

Naše laboratoř je v současnosti vedena jako "studentská" a speciálně elektrochemií se zabývá student magisterského studia Bc. Tomáš Reichl. Mým úkolem je udržovat laboratoř pro studenty v chodu, hledat nové nadějné studenty a těm pak pomáhat v práci. Mým hlavním oborem zůstávají systémové aspekty fotovoltaických systémů a diagnostika fotovoltaických panelů. Zájem o baterie mám tedy spíše z pohledu jejich energetické aplikace. Zastávám totiž názor, že v příštích letech to budou právě baterie, které dokáží významným způsobem změnit energetiku, a tak je nutné sledovat aktuální situaci v tomto oboru. Takovou první vlaštovkou může být třeba výstavba největšího komerčního battery parku v Evropě (viz zde ). To, že právě baterie jsou pravděpodobně dalším vývojovým stupněm energetiky, je dnes již více než patrné.

Začněme třeba u vylepšování současných Li-ion baterií. Nakolik se vývoj bude podle Vás ubírat tímto směrem a nakolik půjde spíše o přechod na novou technologii?

Hned na úvod se přiznám, že jsem vášnivým čtenářem starších populárně-vědeckých časopisů, např. VTM z 80. let, ale i ještě starších. Podívejte se na tehdejší představy, kde bude technika za 10, 20, 30 či 50 let. Proč je všechno jinak a mnohde se vývoj jakoby zastavil? Obvykle zjistíte, že jakmile nějaké řešení dokáže splnit alespoň základní požadavky trhu, přestává se prakticky vyvíjet a je pouze aplikováno.

A ony ty lithium-iontové baterie vlastně vyhovují, vždyť dnešní chytrý telefon má bohatou funkčnost a energie přitom nějakou dobu vydrží. Proto se obávám, že Li-ion baterie budou pravděpodobně v příštích letech ve svém vývoji stagnovat a žádných převratných objevů se nedočkáme. Spíše se bude drobně zlepšovat technologie a zvyšovat produkce. Lze předpokládat, že vrcholem budou LiFePo4 (lithium-železo-fosfátové) baterie za velmi příznivou cenu. Z hlediska životnosti budou baterie kopírovat morální životnost použitých zařízení (maximálně 2-5 let). Ale to už víceméně platí i dnes.

Jak se výrobci snaží snížit cenu

Dříve cena Li-ion baterií začínala na 500 $ za 1 kWh, dnes se pohybuje cena baterie schopné uložit 1 kWh okolo 350 $ do dvou let by cena měla klesnout pod hodnotu 200 $. Je vidět, že během pár let klesla cena skoro o polovinu. K dosažení k teoretické hustoty energie pro tento typ baterií (448 Wh/kg) jsme se nepřiblížili. Dnešní baterie dosahují hustot energie v rozmezí 200 Wh/kg až 250 Wh/kg. Pouze primární články na bázi lithia mají hustotu energie na hranici 300 Wh/kg.

Já vidím jako perspektivní technologie metal-air baterie a hliníkové baterie. Tyto technologie jsou sice na svém počátečním vývoji a situace je obdobná jako u Li-ion baterií před několika lety, ale již dnes lze u nich vypozorovat několik výhod. Tyto technologie slibují nízkou cenu, několikrát větší kapacitu a také několikrát větší výkony a jako další benefit i rychlejší nabíjení a vybíjení. Proč tomu tak je? Například u hliníkové baterie se do elektrochemické (oxidačně-redukční) reakce zapojí 3 valenční elektrony na místo jednoho valenčního elektronu u lithia. Metal-air baterie zase ke své konstrukci potřebuje jenom jednu elektrodu, druhá elektroda je tvořena vzduchem.

(Bc. Tomáš Reichl)

Jaká konkrétní vylepšování pokládáte za uskutečnitelná? V poslední době se objevily např. tyto nápady: elektroda přímo z lithia, použití sodíku místo lithia a elektrody z křemíku namísto uhlíku (spolu s otázkami mechanické odolnosti).

Veškeré vylepšování musí jít směrem ke snižování ceny a zvyšování odolnosti. Poměrně poučný příklad z fotovoltaiky: Klasické krystalické moduly dosahují stádia, kdy je plně zvládnutá výroba a cena je příznivá. Další novinky v tomto oboru již nemají šanci a ke změnám na trhu dojde pouze v případě velmi významného objevu nebo státních zásahů (viz zákaz žárovek a z toho vyplývající rozvoj technologie LED).

Lithium byla revoluční baterie v době olověných a niklových akumulátorů. Pomohla v rozvoji elektromobilů a velkých aplikací pro skladování elektrické energie. Jak už jsem uvedl, velkou perspektivu pro další rozvoj do budoucna nevidím, a to ani pro její modifikace typu elektroda přímo z lithia, použití sodíku místo lithia a elektrody z křemíku namísto uhlíku. Tento typ baterie se bude stále potýkat s bezpečnostními problémy a konstrukčními hranicemi lithia. Lithium byl další krok ke zlepšení a posunutí hranic baterií, dnes se dostává do stádia masového komerčního využití a v něm může klidně zůstávat po stejnou dobu, po jakou tu s námi byla klasická žárovka.

Současná věda hledá další řešení, příkladem budiž hliníková baterie, metal air, redox baterie, sodíkové baterie. Zda ale dojde k další revoluci již za pár let nebo zda budeme čekat několik desetiletí, zůstává otázkou.

Co jiné trendy? Zmiňují se pevné elektrolyty. Je tu grafen, fullereny nebo uhlíkové nanotrubičky: má jít o materiály skoro univerzální, mohou se nějak uplatnit i v elektrochemii?

Pevné elektrolyty budou pravděpodobně narážet především na problémy spojené s mechanickými vlastnostmi. V případě pastových a tekutých elektrolytů je baterie odolnější proti úderům (pádům).

Nanotechnologie nám umožní výrobu materiálů s velkým efektivním povrchem, což v chemii znamená větší možnost vzájemné reakce. Problémem ale opět bude mechanická odolnost takových materiálů a jejich negativní vlastnosti. Například nežádoucí kapacitní jevy u nanotrubiček, případně problémy s ucpáváním membrán v systémech využívajících vzduch.

Asi před 8 lety se psalo o palivových článcích, výměnných kazetách s metanolem nebo dokonce o využití vodíku… Proč se to neprosadilo?

Palivové články obsahují příliš mnoho komponent s omezenou životností. Bývají citlivé na čistotu vstupních chemikálií (paliva). U technologií, kde se ke spalování používá kyslík získávaný ze vzduchu, je navíc například problémem použití vhodných prachových filtrů.

U vodíku se pak k tomu navíc přidává i otázka skladování, to dnes ostatně limituje i roli vodíku jako pohonu automobilů.

Souhlasíte s tvrzením, že baterie je dnes na mobilních zařízení tou nejkonzervativnější technologií? Myslíte, že to tak zůstane i v příštích letech?

Všichni dodavatelé technologií jsou v současnosti závislí na několika výrobcích baterií. LiFePo4 baterie je dnes možno jednoduše vyrábět v různých tvarech a kapacitách a jejich cena začíná být příznivá. Ekonomika zde tedy limituje zavádění novinek.

Tahounem pro nové baterie budou podle mého názoru ne mobilní přístroje, ale spíše energetika. Zde je poptávka po úložných zařízeních (energy storage), které dokáží efektivně ukládat a skladovat obrovské objemy energie generované při "píku" obnovitelných zdrojů. To se ale dostáváme do jiné oblasti, než je nabíjení běžné elektroniky.

Abych to shrnul, myslím, že fantazie o ohebných bateriích a článcích s hustotou energie na úrovni benzínu a životností v desítkách tisíc nabíjecích cyklů jsou nereálné. Baterie budoucnosti (alespoň té bližší) budou podle mého odhadu na úrovni dnešní AA baterie s kapacitou kolem 4 Ah, založené na mírně modifikované LiFePo4 technologii a životností kolem 3 let běžného provozu.

Pavel Houser


18. 5. 2015; Pražský deník

Studenti u nás sami staví formule

Student Kybernetiky a robotiky Lukáš Pavelka Pražskému deníku řekl:

Praha - V rámci projektu Open House 2015 se otevřela také část kampusu Českého vysokého učení technického, konkrétně Fakultaelektrotechnická. Zájemce prováděl celý den budovou student Lukáš Pavelka. Podle něj byl největší zájem o laboratoř vysokých napětí a formule, které sestavují místní studenti.

- Vzhledem k tomu, že jde o technický obor, chodí sem spíš muži, nebo se o formule zajímají také ženy?

Chodí sem široká veřejnost, nikoliv odborníci, takže jde o průřez všech generací mužů i žen. Žádná skupina nadprůměrně nevyčnívá. Lidé sem chodí ze zvědavosti, podívat se do zajímavých míst.

- Co si mohli návštěvníci prohlédnout na Fakultě elektrotechnické?

Otevřeli jsme tři divácky nejatraktivnější prostory fakulty. Prvním je laboratoř vysokých napětí, která je zajímavá tím, že to tam blýská a každý může vidět obrovské koule emitorů (elektroda tranzistoru, ze které vychází proud - pozn. red.).

- V čem je zajímavý další prostor - Institut intermédií?

Ten je otevřen v kooperaci s uměleckými školami. Je to interaktivní prostor, kde se pojí věda a umění. Oba světy spolupracují na různých projektech.

- Na čem konkrétně?

Když si například chreograf - tanečník vymyslí, že chce, aby mu video snímalo pohyb a reagovalo na jeho tepové frekvence a malovalo je na zeď, tak lidé z tohoto institutu to umí udělat. Dnes tady můžete například vidět, jak kamera snímá pohyb a rozfázuje ho do nejmenších detailů.

- Co je v posledním zpřístupněném prostoru zdejší fakulty?

Je to dílna studentské formule. Místní studenti se účastní evropské soutěže Formula Student, kde každý rok staví novou elektroformuli, se kterou pak závodí na soutěžích v Itálii nebo v Německu.

- Takže sami musí zvládnout všechny fáze až po samotný závod?

Ano, studenti musí formuli navrhnout, postavit a sami s ní i soutěží.

- O co je mezi návštěvníky největší zájem?

Největší ohlas máme asi u blesků v laboratoři vysokých napětí a pak určitě možnost, že si mohou osahat závodní formule. Vystaveny jsou totiž všechny čtyři, které dosud studenti vytvořili.

- Sám studujete na Fakultě elektrotechnické?

Ano, jsem student a bylo mi nabídnuto, abych tady prováděl. Pomáhal jsem zde už na dnech otevřených dveří. Studuji obor Kybernetika a robotika, studijní program Systémy a řízení. Je to v podstatě matematika a programování s aplikacemi na reálné věci.


18. 5. 2015; Pražský deník

Festival ukázal místa, kam se lidé nedostanou

Projekt Open House Praha zpřístupnil běžně nedostupné budovy po celém městě. Na některá místa čekali zájemci i hodinové fronty

Praha - Celkem 33 architektonicky zajímavých staveb, které nejsou běžně přístupné veřejnosti, se během uplynulého víkendu výjimečně otevřelo po celé Praze v rámci festivalu Open House. Jedná se o první ročník festivalu, jehož cílem je zprostředkovat přímou zkušenost s budovami a objekty, kolem nichž Pražané denně procházejí.

Do prvního ročníku Open House Praha se připojily stavby různých architektonických stylů od středověké gotiky až po nejmodernější administrativní komplexy. Některé z nich jsou ve vlastnictví institucí, jiné v soukromých rukou.

Návštěvníci si tak prohlédli například kostel svatého Františka a ambit řádu minoritů, který patří pod Anežský klášter na Starém Městě. Tato běžně nepřístupná stavba pochází dokonce z 30. let 13. století. Z dalších historických budov byl velký zájem také o palác Kinských i císařský salonek na Masarykově nádraží.

Z jídelny se stal koncertní sál

Bez zajímavosti však nebyly ani otevřené prostory ve správě Památníku národního písemnictví ve Strahovském klášteře. Zatímco především zahraniční turisté stáli frontu před vstupem do proslulé klášterní knihovny, která je přístupná nepřetržitě, návštěvníci Open House se mohli bezplatně podívat do barokního sálu Boženy Němcové, kde obdivovali nástropní fresky. Zatímco v minulosti zde byla opatská jídelna, dnes se prostor využívá zejména pro koncerty a jiné kulturní akce.

V klášteře bylo možné obdivovat také vzácnou studovnu. Cesta k ní ale vedla přes kanceláře, kde ve všední dny sedí zaměstnanci Památníku národního písemnictví. "V tomto ohledu je projekt opravdu unikátní. Nechodíme tu jako turisté mezi načinčanými záclonkami, ale v místech, kde se běžně žije a pracuje. Člověk může projít i kolem psacího stolu, kde stojí hrnek od kafe. Skutečně zajímavých míst je ale tady také dost," vypráví Petra Nová, která se přišla podívat na Strahov se svým manželem. Předtím prý společně navštívili ještě Mramorový sál v Paláci Lucerna a ve Vodičkově ulici vedle Václavského náměstí si prošli ještě Palác Langhans.

V nabídce festivalu byla řada staveb z počátku 20. století, například velmi oblíbená Kramářova vila, která se otevírá pouze ve státní svátky jednou až dvakrát ročně. "Obrovský zájem nás až tak nepřekvapil. Pro lidi je asi nejzajímavější nádherný výhled na Prahu a pak samozřejmě prostory, které využívá pro své účely předseda vlády," řekl Pražskému deníku Petr Musil z odboru komunikace úřadu vlády.

Podle něj jen za sobotní dopoledne dorazilo přes tisíc návštěvníků. Jeho slova pak dokazovala desítky metrů dlouhá fronta, která se táhla přilehlou ulicí od vrat honosné vily.

Ve vile bydlel jen Zeman a Špidla

Ti, kteří se po hodině čekání dostali dovnitř, mohli nahlédnout do historické pracovny Karla Kramáře, prvního ministerského předsedy Československa, ale také do prostor, kde se dnes premiéři setkávají se zahraničními delegacemi a přijímají zde hlavy států a jiné významné návštěvy. Jednalo se například o velkou jídelnu vyzdobenou v byzantském stylu nebo bohatě zdobený Zlatý salon a hudební salónek.

Během komentované prohlídky průvodkyně připomněla, že v pátek 15. května uplynulo přesně sto let od kolaudace tohoto tehdy velmi moderního domu. Manželé Kramářovi byli ale bezdětní, proto stavba na hraně Letenských sadů později připadla Národnímu muzeu, které dodnes spravuje pozůstalost Karla Kramáře. V majetku úřadu vlády je pak vila od roku 1951, kdy zde bydleli významní zahraniční hosté, kteří přijížděli na státní návštěvy. Nejrozsáhlejší rekonstrukce proběhla podle slov průvodkyně až v devadesátých letech. Tehdy bylo na popud Václava Klause rozhodnuto, že se dům opět stane bydlištěm premiérů. Vedle historických prostor zde proto vznikl také moderní byt. Bydleli tu však jako premiéři pouze Miloš Zeman a Vladimír Špidla, ostatní ho využívají už pouze pro reprezentaci. Z významných zahraničních návštěv Kramářovu vinu navštívili sovětský kosmonaut Jurij Gagarin, indický prezident Džaváharlál Néhrú, francouzský prezident Nicolas Sarkozy nebo britský předseda vlády Tony Blair.

"Nejvíce nás zaujal lovecký salónek se vstupem na zahradu. Je laděn do zelené a u stropu visí trofeje, které ulovil sám Karel Kramář," shodli se dvě starší dámy, které se skupinou asi čtyřiceti návštěvníků absolvovali jednu z komentovaných prohlídek.

Festival Open House ale nenabízel pouze historickou architekturu. Funkcionalismus tu reprezentoval Dům odborových svazů a Skleněný palác v Bubenči a druhou polovinu 20. století zase zastupovala Ústřední telekomunikační budova 02 a sídlo Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Zájemci o nejnovější architekturu zamířili do karlínských kancelářských budov Main Point a Danube House, anebo do dynamicky se rozvíjející oblasti Holešovic, kde je přivítal Port#58, bývalé Parní mlýny, ArtGen nebo v přístavu plovoucí dům Port X. V nabídce byla také ikona novodobé pražské zástavby Tančící dům, Zlatý Anděl na Smíchově či minulý rok otevřené Florentinum.

Libeňský plynojem ukázal své tajemství

Fanoušci techniky si přišli na své v elektrárně na Štvanici, České vysoké učení technické je zase nechalo nahlédnout do laboratoře vysokých napětí a aerodynamický tunel otevřel pro návštěvníky libeňský plynojem, který dnes využívá Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s.

Na milovníky železnic čekalo ještě Nákladové nádraží Žižkov, které pomalu vstává z popela, a jeden z oblouků Negrelliho viaduktu. Zajímavý zážitek přinesl návštěvníkům v neposlední řadě velodrom na Třebešíně na Praze 10, kde si lidé mohli půjčit závodní kolo a projet si klopené zatáčky.

"Festival Open House zpřístupňuje budovy nebo jejich části, které jsou po většinu roku veřejnosti uzavřeny. Přitom tyto budovy tvoří tvář města a určují naše trasy, jimiž se mezi zástavbou pohybujeme. Chceme lidem přinést možnost zajít také jednou dovnitř a posílit tak zájem veřejnosti o své okolí," vysvětlila smysl akce koordinátorka festivalu Andrea Šenkyříková z neziskové organizace Otevřená společnost, která licenci festivalu pro Českou republiku získala.

Festival architektury Open House letos probíhá už ve 32 městech Evropy, Ameriky a Austrálie, v České republice se ale objevuje poprvé. Z Londýna do Prahy přijela také zakladatelka festivalu Victoria Thornton, záštitu nad Open House Praha pak převzala známá architektka Eva Jiřičná, která stála u počátků londýnského festivalu v roce 1992 a byla jeho součástí více než 20 let.


16. 5. 2015; idnes.cz

Elektroformule studentů ČVUT má zrychlení z říše supersportů

Tým eForce Prague Formula z Elektrotechnické fakulty ČVUT představil svůj nový monopost pro soutěžní sérii Formula Student. Zbrusu nová konstrukce má pohon čtyř kol a řadu inovativních řešení, za které by se nemuseli stydět zkušení inženýři nejprestižnějších závodních stájí.

Však má také série Formula Student mimo jiné sloužit k hledání konstruktérských talentů pro Formuli 1.

Formula Student je soutěž, ve které už od roku 1998 univerzitní týmy každý rok připravují podle zadaných pravidel nový monopost. Malé a lehké formule mohou na první pohled vypadat jako trochu lepší motokáry, ale ve skutečnosti jde o opravdu komplikovaná konstrukční díla. Tým eForce z FEL ČVUT se série Formula Student letos zúčastní už počtvrté.

Po monopostech FSE.01, FSE.02 a FES.03 letos nasadí typ označený FSE.04x. Studenti jej odhalili začátkem května v potemnělé atmosféře haly laboratoře vysokého napětí. Označení FSE totiž znamená Formula Student Electric, monoposty týmu z Fakultyelektrotechnické jsou pochopitelně poháněny elektromotory. Krom všech tří předchůdců se při premiéře ke kulisám přiřadilo i místy hodně spektakulární vybavení laboratoře.

Také samotní členové tým eForce pak ukázali, že kromě vývojářských schopností jim nechybí i určitý smysl pro drama, o které si atmosféra laboratoře doslova říkala. Pod plachtou před pódiem se totiž na první pokus ukrývala pouze drátěná silueta, nikoli skutečná formule. Tento moment zaskočil i samotného rektora ČVUT, Petra Konvalinku, který odhalení spolu s ostatními přítomnými přihlížel. Kapitán týmu František Pech se na pódiu omlouval, že tým kvůli šibeničním termínům nestihl vyvinutý vůz sestavit. Formule sestavená před očima

Byla to ovšem jen vtipná konstrukce, jak přítomným zcela novou studentskou formuli představit detailněji. Monopost se totiž začal na podstavci postupně rodit, kapitána na pódiu nahrazovali vždy jednotliví členové týmu, zodpovědní za vývoj dané části stroje. Ke kolům, na které je mimochodem tým eForce také velmi hrdý, se tak přidal rám a celé šasi monopostu, pak nárazová struktura, přítlačná křídla, kapotáž a nakonec i volant.

Tým tak ukázal, že z hlediska sestavení je Formula Student opravdu překvapivě jednoduchým strojem, o to složitější je ovšem v detailech. Tak například celá formule má hmotnost pouhých 230 kilogramů (bez jezdce), čehož je dosaženo použitím velmi lehkých materiálů. Při odlehčování jde doslova o každý gram a tak jsou konstruktéři týmu hrdí i jen na samotné ráfky kol, které jsou vyrobeny z kompozitních materiálů.

Ráfky jsou desetipalcové a obouvají se do pneumatik Avon, na jejichž směsi tým spolupracoval přímo s dodavatelem. Je opravdu hodně měkká a má zajistit maximální přilnavost a trakci, na omak je i nezahřátá guma až nečekaně lepivá. To bude dobrý základ pro kvalitní dynamické parametry formule.

Premiéra studentského monopostu eForce FSE.04x na půdě FEL ČVUT

Čtyřkolka na baterky

Jednotlivá kola budou na vozovku přenášet sílu z elektromotorů, letos je poprvé pro každé kolo použit jeden elektromotor. Vpředu jsou dokonce elektromotory umístěny přímo v náboji kola, vzadu jsou u středu vozu. Zadní elektromotory mají každý výkon 25 kW, vpředu jsou pak osmikilowattové jednotky. To dohromady dává 66 kW výkonu, tedy hezky kulatých 90 koní. Co ohromí ještě víc je ovšem točivý moment, který je 940 Nm a to prakticky konstantně až do rychlosti 70 km/h. Maximální otáčky motorů jsou 9 000 za minutu.

Díky těmto parametrům, nízké hmotnosti a lepivým gumám se piloti (během závodů se typicky vystřídají dva) mohou těšit na ohromující akceleraci. Stovku by měla studentská formule zvládnout za méně než 3 sekundy, přesný čas zatím tým nezná. Ale i tak to bude pořádný kalup, tato hodnota pochází z říše opravdových supersportů.

Energii k elektromotorům budou dodávat články baterií. Ve voze je celkem šest modulů v zadní části, dají se relativně snadno vyměnit. Kapacita celkem 781 článků by měla stačit zhruba na 23 kilometrů závodní jízdy, což je s rezervou vzdálenost vytrvalostních zkoušek studentských monopostů. V hlavní roli elektronika

Na konstrukci monopostu týmu eForce se kromě studentů FEL ČVUT podílí i frekventanti sousední strojní fakulty. Ti mají na starost především mechanickou konstrukci formule, jejich úkolem je například i správně zkonstruovat nárazovou strukturu z uhlíkových kompozitů. Ta je umístěna v čelní části vozu pod kapotáží a podle předepsaných pravidel musí pohltit určité dané množství energie, což se také testuje.

Tato struktura, stejně jako mnoho dalších částí na monopostu FSE.04x je vlastní konstrukce týmu. Vlastně jen málo komponentů tým jednoduše koupí a na vůz namontuje, velká část prochází vlastním vývojem a tým řeší, jak vyvinuté součásti vyrobit.

Asi nejkomplikovanější jsou však elektronické části. Tým vyvinul například vlastní měniče k motorům, specialitou je elektronika, která v podstatě funguje jako aktivní diferenciál. I její návrh a kompletní naprogramování vzniklo v laboratořích týmu eForce a právě tuto součást bude tým hodně ladit při nadcházejících testech na letištní ploše. Právě aktivní elektronický diferenciál totiž bude do jisté míry určovat ovladatelnost a chování vozu.

Podobně jako ve Formuli 1 si pak bude moci pilot právě třeba u diferenciálu vybírat přepínačem z několika přednastavených režimů fungování. Stejně tak bude moci ovlivnit i nastavení kontroly trakce, která je kalibrována s ohledem na různé povrchy. I tento systém vyvinuli a ladí studenti FEL ČVUT. Cesta k úspěchu

Tým eForce by letos chtěl navázat na loňský úspěch monopostu FSE.03 a pokud možno jej ještě vylepšit. V závodě v Itálii získala česká skupina v konkurenci dalších 25 elektrických formulí druhé místo. Stejně jako vloni se letos tým zúčastní celkem čtyř podniků seriálu Formula Student a to v Rakousku, Maďarsku, Itálii a doma v Mostě. Studentský motorsport mohou diváci vidět ve dnech 3. - 6. září.

Pětatřicetičlenný tým se ovšem nežene jen za úspěchem v samotném seriálu. Kromě získaných zkušeností totiž může být účast v sérii pro talentované konstruktéry vstupenkou do mnohem vyšších sfér automobilového závodění. Patronem Formula Student je například Ross Brawn. Toho sice z poslední doby známe jako (již bývalého) šéfa týmu Formule 1 Mercedes AMG Petronas, ale Brawn je především vynikajícím konstruktérem. On stál za vznikem skvělého monopostu Honda, který ovšem nespatřil světlo světa, protože se Honda rozhodla vycouvat z F1. Tolik autu věřil, že sehnal finance, nacpal do něj motor Mercedes a Jenson Button s ním získal svůj doposud jediný titul mistra světa. Předtím stavěl Brawn vítězné monoposty Michaela Schumachera.

Právě Brawn jako patron série před časem prohlásil: "Existují dvě inovativní formy motorsportu: F1 a Formula Student." Jakkoli je v tomto ohledu slavný konstruktér zaujatý, je jasné, že studenti si v sérii Formula Student jen tak nehrají, ale opravdu konstruují špičkovou techniku. V rámci pravidel se snaží vytěžit maximum. I proto se seriálu po celém světě každoročně účastní asi 450 konstrukčních týmů. Zpražské ČVUT je to kromě elektroformule z FEL i vůz s klasickým spalovacím motorem z dílen studentů Fakulty strojní. Úspěch pro jejich členy může znamenat mnohé.


15. 5. 2015; 5plus2

Vstup (ne)zakázán!

O víkendu se v Praze otevřou budovy, které jsou jindy pouze pro vyvolené

PRAHA / Jak asi vypadají zasedačky, v nichž se uzavírají obchody za stovky milionů? Nebo taková kancelář ministra? O tom si většina z nás může nechal leda tak zdát. Až na jeden víkend v roce, a to právě tento. V sobotu a v neděli se totiž Pražanům v rámci festivalu Open House Praha naskytne ojedinělá možnost podívat se do útrob třiatřiceti jindy nepřístupných staveb.

Během prvního ročníku této světově proslulé akce, která se koná například i v Londýně, New Yorku nebo Buenos Aires, otevřou své dveře historické i moderní stavby po celé metropoli.

"Hlavní myšlenkou festivalu je vzbudit zájem obyvatel na vytváření města a veřejného prostoru. Jedinečným zážitkem bude například prohlídka chátrajících, ale zároveň okouzlujících prostor Invalidovny," říká ředitel Open House Michal Kočovský s tím, že vstup na celou akci je zdarma.

Účastníci festivalu uvidí více než jen prohlídku domu. "Zájemci mohou navštívit třeba budovu Elektrotechnické fakulty ČVUT, kde se dostanou do laboratoře vysokých napětí a uvidí silné elektrické výboje nebo vývoj studentských elektroformulí," vypočítává mluvčí akce Bohdana Rambousková. Na vlastní kůži si pak účel samotné budovy mohou vyzkoušet návštěvníci velodromu na Třebešíně, který vznikl už v roce 1941 a je díky svému povrchu a konstrukci nejrychlejší dráhou v republice. "Na místě budou zdarma k vypůjčení dráhová kola i helmy, a kdo bude chtít, bude se moci na velodromu projet," vysvětluje Kočovský.

Jednou z nejnovějších zpřístupněných staveb bude Florentinum na Florenci. Tam se návštěvníci podívají do sídla společnosti PENTA, která budovu vystavěla, nebo na vyhlídkovou terasu, odkud se jim naskytne jedinečný pohled na centrum města.

Naopak nejstarší stavbou, která se o víkendu otevře, je Anežský klášter, kde bude k vidění například kostel svatého Františka. Milovníky historie pak bude zajímat třeba i Negrelliho viadukt - první pražský železniční most přes Vltavu, elektrárna Štvanice nebo císařský salonek Masarykova nádraží.

Pořadatelé upozorňují na nutnost se v případě některých památek pro vstup registrovat, a to na webových stránkách www.openhousepraha.cz.

---

Otevřené objekty Dům odborových svazů, Fakulta elektrotechnická ČVUT, Fusion hotel, Kramářova vila, Libeňský plynojem, Maint Point Karlín, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Nákladové nádraží Žižkov, Palác Langhans, Parní mlýny, Tančící dům, Ústřední telekomunikační budova O2 a další.


15. 5. 2015; novinky.cz

Zájemců o studium elektrotechniky přibylo

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze zaznamenala nárůst podaných přihlášek ke studiu. Do konce března, kdy vypršel termín, fakultapřijala o 121 přihlášek ke studiu více než loni, což představuje nárůst o osm procent. Celkový počet studentů, kteří se přihlásili k přijímacím zkouškám, je po sečtení platných přihlášek 1727.

Nárůst zájmu o studium vykazují téměř všechny programy, které fakulta nabízí, tj. Elektrotechnika, energetika a management (EEM), Komunikace, multimédia a elektronika (KME), Otevřená informatika (OI), Softwarové inženýrství a technologie (SIT) a Otevřené elektronické systémy (OES).Studenti si pečlivěji vybírají školu

Děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Pavel Ripka nárůst v počtu přihlášek okomentoval slovy: "Je to pro nás obrovský úspěch a další motivace se zlepšovat. I přes silný generační propad zvyšující se zájem o studium na naší fakultě dokazuje, že studenti středních škol začali vnímat důležitost technického vzdělání i to, že je třeba si svou alma mater pečlivě vybrat. Už teď se těším na to, jak po prázdninách celá fakulta ožije. Zvláštní symboliku pak vidím v tom, že budova fakulty v Dejvicích prochází náročnou rekonstrukcí. Jak budovu, tak i pedagogický sbor a studenty čeká nová etapa, která, jak pevně věřím, bude ve znamení rozkvětu českého technického vzdělávání," prohlásil prof. Ripka.


15. 5. 2015; techtydenik.cz

Fakulta elektrotechnická ČVU T je partnerem IBM pro oblast vzdělávání a výzkumu

Klíčovou spolupráci navázala s Fakultou elektrotechnickou (FEL) ČVUT v Praze společnost IBM ČR. Náplní kooperace bude zejména rozvoj prakticky orientovaných forem výuky studentů a těsnější spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu. Nově uzavřená spolupráce navazuje na úspěšné projekty, které IBM v minulosti realizovala například s Centrem znalostního managementu, katedrou počítačové grafiky a interakce nebo v rámci studijního programu Otevřená informatika. Cílem je nejen zastřešit společné stávající aktivity, ale zároveň vytvořit prostředí podporující hledání nových forem spolupráce a umožňující rozšíření fungujících forem i do dalších oblastí odbornosti. „Dlouhodobě udržitelná spolupráce mezi firmou a vysokou školou musí být oboustranně prospěšná, se společnou vizí a nesmí se z ní vytrácet synergie,“ dodává Branislav Šebo, generální ředitel IBM ČR. Konkrétně v oblasti vzdělávání se spolupráce orientuje na rozvoj talentů jak ve škole, tak v prostředí IBM, a to formou praktických reálných projektů. To přímo koresponduje i s jedním z hlavních cílů nového studijního programu Softwarové inženýrství a technologie, zaměřeného na rozvoj praktických, komunikačních a prezentačních dovedností a přípravu studentů na jejich povolání. Již během studia se studenti budou aktivně zapojovat do projektů řešených se soukromým sektorem. Právě asistence fakulty při zapojení posluchačů programu Softwarové inženýrství a technologie do praxe již během studia je hlavní změnou v dosavadní koncepci výuky. V oblasti výzkumu bylo již 6 studentů fakulty nominováno do prestižního programu stáží v zahraničních laboratořích IBM. Nastavení oboustranně prospěšné kooperace mezi IBM a ČVUT se soustředí na podporu mladých doktorandů a na rozvoj společných výzkumných témat. Kromě zapojení lokální skupiny IBM Watson Lab Prague umožní těsnější spolupráce lepší napojení na další ze dvanácti výzkumných laboratoří IBM, rozmístěných po celém světě.


15. 5. 2015; Pardubický deník

Kavárna Universitas v pardubickém Klubu 29: Fyzika a smrt filozofie očima Zamarovského

Zaznamenali jsme

Pardubice - Kavárna Universitas opět otevřela svoji bránu vědění v Klubu 29.

Přednáška s názvem Fyzika a smrt filozofie se věnovala smyslu filozofie v dnešní vědecké době.

Přednášku rozdělil do dvou částí

Přednášející profesor Peter Zamarovský je akademickým pracovníkem ČVUT v Praze.

Přednáší o filozofii, externě vyučuje i fyziku a příležitostně i digitální fotografii. Zabývá se interdisciplinárními a transdisciplinárními aspekty vědy, filozofie a historie.

Přednášku rozdělil do dvou částí, ve vědecké představil velkolepý plán Stephena Hawkinga a Leonarda Mlodinowa. Oba podle něj tvrdili, že filozofie neudržela krok s moderní fyzikou. Zastávali názor, že je pro ně neužitečná.

To se ovšem snažil přednášející vyvrátit tím, že filozofické poznatky Hawkinga a Mlodinowa jsou dosti povrchní. Podle něj se dopustili dalšího omylu při předpokladu, že existuje jedna filosofie.

"Tak jako neexistuje jednotná fyzika, neexistuje ani jednotná filozofie," vyjádřil se Peter Zamarovský.

V druhé části přednášky v Klubu 29 se věnoval filozofii. Nastínil její dějiny, i když je vykládal možná až příliš vědeckým jazykem.

Po přednášce následovala debata, ve které se snažili účastníci přednášky rozlousknout interdisciplinární oříšek. Bohužel se problému dotýkali jen okrajově. Shodli se ale na tom, že velký problém leží v komunikaci.

Má filozof stejnou pozici jako vědec?

Řada z nich kritizovala, že filozofovi dnes přikládáme stejnou pozici jako vědci. "Vědec je od slova vědět a filozof má být moudrý," znělo z publika.

Přes všechnu snahu diskuze všechny otázky nezodpověděla a návštěvníci tak z pardubického Klubu 29 odcházeli s řadou otazníků.


14. 5. 2015; root.cz

Přednáška o tom, jak se děla data mining nad hadoopem

Pokud vás zajímá hadoop, zpracování dat, vyhledávání různých závislosti v datové sadě a máte zítra (15. 5. 2015) v 16:15 čas, přijďte na Fakultu elektrotechnickou ČVUT do místnosti C3-54. Zde bude vzácný host Jan Vítek ukazovat, jak se děla data mining nad hadoopem.


14. 5. 2015; Náchodský deník

I nejmladší "robotici" z Jiráskova gymnázia jsou úspěšní

České vysoké učení technické v Praze již několik let pořádá pro středoškoláky a vysokoškoláky Robosoutěž - soutěž robotů postavených ze stavebnice LEGO. Letos poprvé vyhlásilo tuto soutěž i pro žáky druhých stupňů základních škol (a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií). Zadání letošní úlohy bylo jen o málo jednodušší než pro středoškoláky - sestavit robota, který ve vymezeném čase projede co největší část bludiště. Soutěž se setkala s velkým zájmem, proto jsme na gymnáziu museli uspořádat školní kolo, ze kterého tři nejlepší týmy jely soutěžit do Prahy. Atmosféra v posluchárně, kde se soutěž konala, byla skvělá. Celkem se zúčastnilo 37 týmů z celé republiky. Dva naše týmy s přehledem postoupily ze základních skupin do pavouka, bohužel ale tak, že byly nasazeny proti sobě a tým sekundánůTESLA(ve složení Pěček Jan, Novák Ivo, Háze Matyáš) vypadl hned na začátku. I tak to stačilo (podle bodů ze základních skupin) na 10. místo.

Tým ButterPower (Stuchlík Martin, Máslo Jan, Grulich Jaroslav) si vedl lépe a obsadil krásné 4. místo - výsledky byly ale hodně vyrovnané, chybělo jim jen trochu štěstí.

Doufáme, že naše nejmladší žáky zájem o robotiku neopustí a naváží na úspěchy svých starších spolužáků.


14. 5. 2015; Mladá fronta Dnes

Kde se rodí budoucí české "facebooky"

Vydělat na českých technologických firmách se snaží čím dál víc tuzemských investorů. Zatím však výnosy sklízeli spíš ti zahraniční.

PRAHA Devatenáct miliard dolarů. Přibližně stejnou sumu, jako si v roce 2015 rozdělí všichni čeští důchodci, zaplatil loni v únoru šéf Facebooku Mark Zuckerberg za firmu WhatsApp. Rozdělilo si ji mezi sebe jen pár lidí. Kromě mladých zakladatelů mobilní aplikace na posílání zpráv byl na výplatní listině investiční fond Sequoia Capital.

Manažerům fondu se tak povedla parádní trefa. Necelý rok předtím do WhatsApp investovali 60 milionů dolarů výměnou za méně než pětinový podíl. A ten měl v momentě, kdy ho Facebook kupoval, hodnotu tří miliard. Za pár měsíců zhodnotili investované prostředky padesátinásobně.

Neexistuje finančník, kterého by podobný příklad nechával chladným. Proto se i v Česku do investování do technologických společností pouští čím dál víc lidí. A to v čele se zvučnými jmény, jako je J&T Banka, KKCG Karla Komárka nebo Rockaway Jakuba Havrlanta. Zkušenější hráči navíc sbírají další peníze.

Bohatnutí po vzoru Sequoia Capital má háček, který se skrývá už v názvu disciplíny zvané venture (v překladu "rizikový") kapitál: většinou to nevyjde. "Třetina zainvestovaných firem skončí špatně, třeba v likvidaci, druhá třetina investované peníze plus minus vrátí a ta poslední třetina by je měla zhodnotit tak, aby pokryla ztráty předchozích a přinesla výnos," vysvětluje mechanismus investování do takzvaných start-upů Vladislav Jež, manažer společnosti Credo Ventures. Mluví však o trochu rozvinutějších firmách. U těch úplně začínajících je úmrtnost podstatně vyšší.

Míří na trojnásobný výnos Credo patří na poli venture kapitálu v Česku mezi veterány. V roce 2010 otevřelo svůj první fond, do něhož třicítka významných českých podnikatelů vložila celkem 18 milionů eur. Z toho fond postupně nakoupil podíly v 16 firmách.

Čtyři z těchto investic už takzvaně vyexitoval - tedy nakoupený podíl opět prodal. Jednoznačným investorským úspěchem skončil zatím pouze případ společnosti Cognitive Security, vzniklé na pražském ČVUT. Do ní v roce 2012 Credo investovalo milion eur, aby ji o dvacet měsíců později koupil americký gigant Cisco a včetně manažerů zařadil do svých struktur.

Jež říká, že výnosy na úrovni okolo desetinásobku vkladu jsou nutné k tomu, aby fond dobře fungoval a nabídl investorům přibližně trojnásobný výnos. Jednoduché počty odhalují, že k takovým číslům Credu Ventures ještě nějaký ten úspěšný prodej chybí. Obecně se má za to, že dalším kandidátem by mohla být firma Codasip, která v Brně vyvíjí nástroje, pomocí nichž je možné navrhovat design specifických procesorů.

Byznys je třeba popohnat Investoři v úspěch rozhodně věří - už jen proto, že do toho jdou znovu. V dubnu totiž Credo zveřejnilo vznik druhého fondu, do něhož dosud vybralo 34 milionů eur (v plánu je až padesát) v podstatě od stejných investorů. Jsou mezi nimi Karel Janeček nebo Václav Dejčmar ze společnosti RSJ stejně jako někdejší zakladatelé antivirové firmy Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Rizikový kapitál a investice do technologických firem nicméně nejsou pro každého. Zaprvé je Kučera díky Avastu miliardář, tudíž do investic nedává veškeré úspory, na nichž by byl závislý. "Na investicích přes Credo jsem zatím ani nevydělal, ani neprodělal," hodnotí.

Zároveň dodává: "Nejdu primárně za výdělkem. Beru to tak, že nám se podařilo uspět a že bychom to měli technologické komunitě nějakým způsobem vrátit," říká.

Ono "vracení" se přitom netýká pouze peněz. Každý start-upový investor klade důraz i na to, aby začínající firmě předal zkušenosti a kontakty, a tak její byznys popohnal.

Kučera pokračuje i kvůli tomu, že vidí příležitosti, kam by investice mohly dál putovat. V tom s ním souhlasí Karel Obluk, jeden z jeho někdejších konkurentů a nynější spoluinvestor. A muž, který se ve vedení další české antivirové firmy AVG Technologies podílel na jejím vstupu na newyorskou burzu.

Obluk nyní pracuje na založení fondu s "palebnou silou" přes sto milionů dolarů, který se zaměří na investice v Evropě i v USA. "Obecně je na trhu hodně peněz. Je tu generace podnikatelů, kteří si vydělali a chtějí někam investovat. Banky ani dluhopisy jimale podmínkami vstříc nevycházejí," vysvětluje Obluk.

Připojují se i klasičtí miliardáři Úspěšný prodej Cognitive Security Ciscu není jediným ani největším českým exitem. Od ostatních "velkých tref" se liší tím, že šlo o české peníze a českou firmu.

Dosud totiž platí, že na opravdových úspěších českých technologických firem profitovali hlavně zahraniční investoři. Ať už jde o Kučerův Avast, prodej portálu Centrum.cz, e-shopu Mall.cz nebo Oblukovy antivirové firmy AVG. Zahraničním investorům zhodnotí peníze v případě finálního úspěchu i momentálně nejnašlápnutější české firmy Social Bakers a Good Data.

Start-upů zainvestovaných českými penězi nicméně bude přibývat. A stojí za tím i miliardáři klasičtějšího střihu. Investice do dvou firem v březnu zveřejnila J&T Banka a svůj venture kapitálový fond má i skupina KKCG, patřící třetímu nejbohatšímu Čechovi Karlu Komárkovi, který zbohatl hlavně na ropě a vlastní také například Sazku.

"Zajímají nás investice mezi jedním a čtyřmi miliony eur. Nejdeme po úplných začátečnících, ale zase nám přijde škoda nechat plout zajímavé nápady kolem nás," vysvětluje motivaci KKCG Michal Tománek ze Springtide Ventures, dceřiné firmy KKCG, jež investice vyhledává.

Kromě velikosti má KKCG vytipovaná témata. Mezi ty hlavní patří gaming, cloudové technologie, software jako služba a IT bezpečnost. Do první kategorie spadá i zatím největší investice Springtide - nákup podílu ve vývojáři mobilních her Geewa za 80 milionů korun. Kromě ní má KKCG v portfoliu ještě portál NejŘemeslníci.

Rychlý exit všechno nevyřeší Dalším z nových hráčů je Rockaway Jakuba Havrlanta. Ten na to jde ale jinak. S J&T a KKCG má společné to, že investuje vlastní peníze, i když občas také prostředky třetích stran jako Credo. Investice však rozděluje do tří skupin. Tou první jsou firmy s ověřeným obchodním modelem, které mají generovat zisk. Do této kategorie patří většina e-shopů.

Druhá skupina čítá interně inkubované projekty, tedy firmy, které Rockaway vytvoří buď na vlastním nápadu, nebo na konceptu převzatém ze zahraničí. Například ohlášený e-shop potravin Koloniál.

Až třetí skupinou jsou ryzí start-upy, které vyžadují rizikový kapitál. Tam se Rockaway soustředí na začínající firmy s globálním potenciálem, jako je Brand Embassy. "Bereme start-upy jako potenciální zdroje inovace a líhně talentů. Ano, když pár z nich vyjde, tak je to pecka. Exit ale není podmínkou," vysvětluje Dušan Zábrodský, který má tento druh investic v Rockaway na starosti. Zároveň upozorňuje na zvláštní tým, jenž se ve skupině snaží začínající firmy posouvat dál.

Tento přístup se klasickému venture kapitálu vymyká. Fondy totiž většinou na exity tlačí, protože jsou zdrojem jejich výnosů. A už v momentě investice se probírají možnosti prodeje firmy.

Klíčová otázka zní, zda je na středoevropském trhu pro tolik firem rizikového kapitálu místo. Vladislav Jež z Creda si myslí, že ano. "V porovnání s jinými vyspělými zeměmi, jako je Británie, Francie nebo Nizozemsko, je tu v přepočtu na velikost ekonomiky stále řádově méně rizikového kapitálu," říká.

Andělský investor Michael RostockPoplar - známý i z televizního pořadu Den D - optimismus nesdílí. "Je tu málo nápadů a velké množství peněz. Každý měsíc narážím na někoho, kdo se nudí, a tak chce investovat do start-upů," říká muž, který se do začínajících firem investuje už déle než deset let.

"Každý měsíc narážím na někoho, kdo se nudí, a tak chce investovat do start-upů." Michael Rostock-Poplar investor

Fakta Slovníček pojmů * Start-up Začínající (převážně technologická) firma, která hledá investora.

- Venture kapitál Peníze určené na nákup podílů v mladých firmách za účelem dalšího zhodnocení. * Investiční kolo Okamžik, kdy jeden či více investorů kupují (zpravidla menšinový) podíl ve start-upu. Většinou jich je v životě firmy mezi třemi až pěti. Některé start-upy před exitem absolvují i sedm či osm kol. * Andělský investor Investor, který vkládá peníze do start-upů v jejich prvotní fázi (první investiční kolo), v Česku se jedná třeba jen o statisíce korun. * Venture kapitálový fond Fond investující do podílů ve firmách, a to převážně vyšší částky a ve chvíli, kdy je již start-up rozvinutější (v pozdějších kolech). * Exit Prodej firmy jinému subjektu či její uvedení na burzu, díky němuž investor zhodnocuje investici.

"Bereme start-upy jako potenciální zdroje inovace a líhně talentů." Dušan Zábrodský Rockaway

"Nejdu primárně za výdělkem. Beru to tak, že nám se podařilo uspět a že bychom to měli technologické komunitě nějakým způsobem vrátit." Eduard Kučera spoluzakladatel společnosti Avast

Investice do začínajících českých společností, které se nejvíce vyplatily

Mall.cz Dvojí investice Tato investice se podařila fondu Intel Capital, který v Česku vydělal i na vyhledávači Centrum.cz. Do elektronického obchodu Mall.cz investoval Intel hned dvakrát, ve druhém kole v září roku 2010 si koupil podíl za přibližně 125 milionů korun. Svou investici zhodnotil, když celou firmu v dubnu 2012 za 5,7 miliardy korun koupila skupina Nasters.

AVG Technologies Dvanáctinásobek V původně české firmě vyvíjející antivirové programy pro počítače, která je kótovaná na newyorské burze, se vystřídalo investorů více. Například polským Enterprise Investors se při loňském doprodeji akcií podařilo balík koupený za 36 milionů eur prodat za dvanáctinásobek. Nyní má společnost přes tisíc zaměstnanců po celém světě a pobočky v jedenácti zemích.

Avast! Pětina za 100 milionů Do antivirové firmy, jejíž základy sahají do 80. let, vstoupil v roce 2010 fond Summit Partners. Tehdy za 100 milionů dolarů koupil pětinu společnosti. Část tohoto podílu prodal loni v únoru, když svou investicí firmu na přibližně miliardu dolarů ocenil fond CVC Partners. Summit Partners tak mohli za svůj přeprodaný podíl získat v krátkém čase dvojnásobek původní investice.

Cognitive Security Český kapitál v akci Start-up vzniklý na pražském ČVUT zainvestovalo Credo Ventures a další investoři milionem eur výměnou za 40procentní podíl v dubnu roku 2011. Už o rok a půl později firmu přeprodávali americkému gigantu Cisco. Cena nebyla oficiálně oznámena, podle neoficiálních údajů z trhu ale Credo zhodnotilo svou investici přibližně šestinásobně.


14. 5. 2015; Právo

Lidé mohou nahlédnout za zdi třiatřiceti budov

Jak vypadá Praha z žižkovské telekomunikační budovy či co se děje za zdí elektrotechnické fakulty ČVUT, poodhalí festival Open House. Zavítal letos poprvé do Prahy a o víkendu 16. a 17. května otevře brány 33 budov, pro veřejnost zdarma.

"Festival vznikl před 23 lety v Londýně s myšlenkou, že je škoda, že obyvatelé města mohou kolem některých budov jen procházet," řekl Michal Tošovský, ředitel akce. Zaštítily ji architektka Eva Jiřičná, která stála u zrodu londýnského festivalu, a iniciativa Otevřená společnost. Nemá se rozhodně jednat o odbornou architektonickou akci.

Na prohlídku některých budov je třeba se zaregistrovat na webu openhousepraha.cz. Jen hodinu po úterním spuštění rezervací ale byla například žižkovská telekomunikační budova a další místa zcela obsazeny. Jinde se lze procházet podle libosti, například karlínskou Invalidovnou. Veřejnosti se po oba dny, v sobotu i v neděli, otevře i Tančící dům a Kramářova vila, vždy hojně navštěvované. Nebudou chybět rarity, z nich si pozornost zaslouží třebešínský velodrom. "Málokdo tuší, že něco takového, historicky významného, v Praze stojí," poznamenal Tošovský.

Za zdí dejvické elektrotechnické fakulty se lze pokochat zařízením na velké elektrické výboje. Zvědavce jistě přiláká návštěva libeňského plynojemu. Festival neopomene památky, strahovský Památník národního písemnictví a Anežský klášter či paláce u Václavského náměstí, Lucernu či Langhans. Veřejnost může zavítat i do některých novostaveb a pokochat se současnou architekturou. Představují ji domy Port X architekta Jerryho Kozy zakotvené na Vltavě v Holešovicích. Podle Kozy je lze přemístit a umístit i na souši.

Festival Open House přispívá podle Kozy ke změně přístupu k moderní architektuře. Potřeba by ale bylo více veřejných soutěží. "Začínají se trochu zlepšovat podmínky pro práci mladší generace architektů, i když výsledek ještě pár let vidět nebude," odtušil Koza.

Centrum festivalu je v hotelu Fusion v Panské ulici, lze si zde zdarma vyzvednout program. Festival se letos koná ve 32 městech světa, jejich počet se rozšířil naposledy loni o Vídeň.


13. 5. 2015; novinky.cz

Studenti ČVUT sestavili novou elektrickou formuli se čtyřmi motory

Studentský tým Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) eForce FEE Prague Formula v těchto dnech odhalil čtvrtou generaci formule na elektrický pohon. Monopost pro letošní seriál mezinárodních závodů bude mít nově čtyři motory, každé kolo bude poháněno zvlášť. "Mělo by to prospět jeho hbitosti, která je při závodech zásadní," řekl pilot formule Petr Záruba.

Na vývoji elektroformule pracují zhruba tři desítky studentů elektrotechnické a strojní fakulty ČVUT, veškeré díly si vyvíjejí sami. Pohon čtyřmi motory je největší novinkou letošního monopostu, která by měla pomoci při závodech.

"Na trati je hodně zatáček, takže auto musí být obratné a mít velké zrychlení," řekl Záruba.

Hbitosti by vedle čtveřice motorů mělo prospět také to, že je tento model o dvacet centimetrů kratší a o 4,5 kilogramu lehčí. Z nuly na 100 km/h by měl zrychlit za méně než tři sekundy.

Před letošní závodní sezónou, která začne v srpnu v Rakousku, bude zásadní vyladit vůz na co největší výkon. Při čtyřech motorech to nebude podle konstruktérů úplně jednoduché. Největším úspěchem loňské formule tohoto týmu bylo druhé místo na závodech v Itálii.

Na ČVUT vzniká vedle elektrické formule i vůz se spalovacím motorem. Oba studentské konstruktérské týmy fungují druhý rok odděleně, samy hledají sponzory a stavějí vlastní monoposty. Na mezinárodních závodech pak startuje přibližně 400 až 500 formulí se spalovacím a kolem 200 formulí s elektrickým motorem, které jsou klasifikovány odděleně.


13. 5. 2015; Týdeník Školství

Zápisník

Elektroformule

Čtvrtá generace studentské elektroformule týmu eForce FEE Prague Formula byla představena na Fakultě elektrotechnické ČVUT vPraze.

Vedle ní se návštěvníci seznámili i se staršími modely formulí.


13. 5. 2015; Právo

Studentů elektrotechniky přibylo

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze zaznamenala nárůst podaných přihlášek ke studiu.

Do konce března, kdy vypršel termín, fakulta přijala o 121 více přihlášek ke studiu více než loni, což představuje nárůst o osm procent. Celkový počet studentů, kteří se přihlásili k přijímacím zkouškám, je po sečtení platných přihlášek 1727.

Nárůst zájmu o studium vykazují téměř všechny programy, které fakulta nabízí, tj. Elektrotechnika, energetika a management (EEM), Komunikace, multimédia a elektronika (KME), Otevřená informatika (OI), Softwarové inženýrství a technologie (SIT) a Otevřené elektronické systémy.

Děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Pavel Ripka nárůst v počtu přihlášek okomentoval slovy: "Je to pro nás obrovský úspěch a další motivace se zlepšovat. I přes silný generační propad zvyšující se zájem o studium na naší fakultě dokazuje, že studenti středních škol začali vnímat důležitost technického vzdělání. Budova fakulty v Dejvicích prochází v současnosti náročnou rekonstrukcí. Pedagogický sbor i studenty tak čeká nová etapa, která, jak pevně věřím, bude ve znamení rozkvětu českého technického vzdělávání," prohlásil prof. Ripka.


12. 5. 2015; praha.iDNES.cz

Pražské architektonické skvosty se o víkendu otevřou lidem zdarma

Pražané a návštěvníci hlavního města si budou moci o víkendu prohlédnout více než třicet jindy nepřístupných budov. A to zdarma. Akce se koná v rámci celosvětového festivalu Open House Praha. Otevřena bude například Kramářova vila, palác Kinských či Tančící dům.

Akce se koná v sobotu 16. května i o den později

Během této světově proslulé akce, která se koná například i v Londýně, New Yorku nebo Buenos Aires, otevře své dveře celkem třiatřicet historických i moderních staveb po celé metropoli.

"Hlavní myšlenkou festivalu je vzbudit zájem obyvatel na vytváření města a veřejného prostoru. Jedinečným zážitkem bude například prohlídka chátrajících, ale zároveň okouzlujících prostor Invalidovny," říká ředitel Open House Michal Kočovský. Upozorňuje, že vstup na celou akci je zdarma.

Účastníci festivalu uvidí a zažijí více, než jen prohlídku budovy. "Zájemci mohou navštívit třeba budovu elektrotechnické fakulty ČVUT, kde se dostanou do laboratoře vysokých napětí a uvidí silné elektrické výboje nebo vývoj studentských elektroformulí," vypočítává mluvčí akce Bohdana Rambousková.

Na vlastní kůži si účel samotné budovy mohou vyzkoušet návštěvníci Velodromu na Třebešíně, který vznikl už v roce 1941 a je díky svému povrchu a konstrukci nejrychlejší dráhou v republice.

"Na místě budou zdarma k vypůjčení dráhová kola i helmy, kdo bude chtít, bude se moci na velodromu projet," informuje Kočovský.

Nejstarší stavbou, která se o víkendu otevře veřejnosti, je Anežský klášter, kde bude k vidění například kostel svatého Františka nebo tamější ochozy.

Oproti tomu jednou z nejnovějších zpřístupbněných staveb bude Florentinum na Florenci. Tam se návštěvníci podívají do sídla společnosti Penta, která budovu vystavěla nebo na vyhlídkovou terasu, odkud se jim naskytne jedinečný pohled na centrum města.

Pražský premiérový ročník navštíví i zakladatelka původního londýnského festivalu Victoria Thornton, která za tento počin obdržela Řád britského impéria.


12. 5. 2015; novinky.cz

Festival Open House přichází do Česka, otevře nedostupné části pražských budov

Světoznámý festival Open House, umožňující široké veřejnosti prohlédnout si běžně nepřístupné části staveb, přichází letos prvně i do Česka. O víkendu 16. - 17. května bude otevřeno více jak třicet zajímavých pražských budov.

Festival Open House je určen hlavně pro milovníky architektury z řad veřejnosti. První ročník u nás se zaměří na budovy s architektonickou nebo historickou hodnotou s působivými interiéry. Vstup je pro fandy architektury zdarma.

Na jeden víkend v roce se otevřou sídla firem, společností, úřadů i moderní technické stavby. Festival Open House už má ve světě delší tradici, v Praze se ale koná poprvé. Loni se tato akce konala poprvé i ve Vídni. Záštitu nad festivalem má architektka Eva Jiřičná, která festival podporuje. Stála u počátků londýnského festivalu a byla jeho součástí více než 20 let.

Oblé tvary fasády stavby Main Point Karlín zdůrazňují slunolamy z barevného sklobetonu.

FOTO: Petr Janiš, Právo

"Festival Open House zpřístupňuje budovy nebo jejich části, které jsou po většinu roku veřejnosti uzavřeny. Přitom tyto budovy tvoří tvář města a určují naše trasy, jimiž se mezi zástavbou pohybujeme. Chceme lidem přinést možnost zajít také jednou dovnitř a posílit tak zájem veřejnosti o své okolí," uvedla koordinátorka festivalu Andrea Šenkyříková z neziskové organizace Otevřená společnost, která licenci festivalu pro ČR získala.

Stavba Florentinum je jednou z nejmodernějších staveb poslední doby.

FOTO: Novinky

"Do festivalu se zapojí například Kramářova vila a Invalidovna, o něž má veřejnost při každém otevření velký zájem. Jednáme ale i o zapojení méně známých objektů, například plynojemu v Praze 8 nebo laboratoře vysokých napětí na Elektrotechnické fakultě ČVUT," prozradil koordinátor festivalu Michal Tošovský.Nebudou chybět ani extravagantní soudobé stavby

V nabídce prvního ročníku budou i historické budovy. Například sídlo Národní galerie, klášter sv. Anežky nebo palác Kinských. Navštívit je ale možné i moderní stavby, třeba Dům odborových svazů nebo palác Metro i soudobé budovy Main Point v Karlíně, Florentinum nebo Tančící dům.

Česká premiéra je součástí celosvětové sítě městských festivalů Open House Worldwide, která sdružuje tyto festivaly ve více než 20 městech (např. Londýn, Brisbane, Dublin, New York, Řím, Barcelona, Helsinky, Vídeň, Buenos Aires, Jeruzalém aj.). Festival se pořádá už od roku 1992 a klade si za cíl bořit bariéry mezi architekty a veřejností. Tradici má hlavně v Londýně, kde se v září otvírají vstupy do stovek budov.

Prosazuje se ale i v Evropě, ve Spojených státech, Latinské Americe a Austrálii. V rámci celosvětového festivalu Open House můžete v květnu navštívit například i stavby v Tel Avivu nebo v Římě.

Budovy v Praze budou otevřeny zdarma v sobotu 16. a v neděli 17. května od 10 do 18 hodin. Tištěný katalog bude pro zájemce k dispozici ve zpřístupněných budovách nebo festivalovém infocentru v hotelu Fusion s adresou Panská 1308/9, Praha 1.


12. 5. 2015; denik.cz

Studenti ČVUT budou reprezentovat republiku na prestižní stáži v Curychu

Praha - Dva studenti Českého vysokého učení technického v Praze Ondřej Borovec a Marcel Német, kteří navštěvovali program Otevřená informatika na Fakultě elektrotechnické uspěli v konkurenci desítek studentů ze zemí střední a východní Evropy a jako jedni z mála se tak zúčastní stáže v prestižním výzkumném středisku IBM ve švýcarském Curychu.

Z nominovaných 84 uchazečů prestižní stáž získalo pouze 6 studentů. Vedle Ondřeje Borovce a Marcela Németa, jediných zástupců České republiky, kteří v náročném výběrovém řízení uspěli, se do švýcarských laboratoří IBM chystají také tři studenti z Rumunska a jeden z Ukrajiny.

K úspěchu se vyjádřil i děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Pavel Ripka: "Jsem opravdu hrdý na naše mladé kolegy, kteří již dokázali obstát ve velmi tvrdé konkurenci a kteří nám ukazují, že Fakulta elektrotechnická stále vychovává špičkové odborníky. Ukazuje se, že náročnost programu Otevřená informatika přináší studentům takové výsledky, kterým zatím nejsou jiné informatické vzdělávací směry schopny konkurovat."

Oba studenti již za sebou mají stáž v IBM Česká republika, což podle děkana mohlo při výběrovém řízení sehrát důležitou roli. "Tato skutečnost dokazuje důležitost propojení vysokoškolského studia a praxe. Pro fakultu je tento úspěch další velkou motivací a zároveň i odměnou," dodal Ripka."


12. 5. 2015; Metro

Cyklojízda na slavném okruhu či ukázky elektrických výbojů

Nahlédněte do zajímavých objektů, kam se běžně nedostanete.

Půjčit si závodní kolo a projet si klopené zatáčky na velodromu v Třebešíně nebo nahlédnout do laboratoří ČVUT můžete během festivalu Open House.

Celkem 33 zajímavých budov, které nejsou běžně přístupné, zdarma otevře o víkendu architektonický festival. "Snažili jsme se zpřístupnit nejen známé skvosty Prahy, ale i neprávem přehlížené objekty. Například Ústřední telekomunikační budova O2, která je ztracená mezi Parukářkou a hřbitovy, nabízí úžasný výhled," nabídl tip na prohlídku ředitel festivalu Michal Tošovský.

Program je připraven i pro rodiče s dětmi. Dům U Dvou zlatých medvědů interaktivně seznámí s historií a nabídne možnost vyfotit se s postavou Klíčníka pražských dveří.

Do některých budov je vstup zcela volný, v jiných objektech budou návštěvy probíhat v organizovaných skupinách, do sedmi budov je nutné se předem registrovat.

33 skvostů zdarma Festival Open House se koná 16. a 17. května. Kompletní program akce naleznete na openhousepraha.cz. Deník Metro vybral několik tipů: * Milovníci historie mohou navštívit Anežský klášter a palác Kinských. Zpřístupněn bude i Strahovský klášter a areál Invalidovny. * Otevřena bude Kramářova vila a budovy ministerstva zemědělství či průmyslu a obchodu. Období funkcionalismu reprezentuje Dům odborových svazů a Skleněný palác. Své brány otevřou i paláce Lucerna a Metro. * Zájemci o současnou architekturu mohou zamířit do kancelářských budov Main Point a Danube House nebo do budov Port#58, ArtGen či do plovoucího domu Port X. V nabídce nechybí ani Tančící dům či Florentinum. * Na své si přijdou i fanoušci techniky. Za provozu si budou moci prohlédnout elektrárnu na Štvanici či aerodynamický tunel v libeňském plynojemu. * Na milovníky železnic čeká Nákladové nádraží Žižkov a jeden z oblouků Negrelliho viaduktu. Unikátní příležitost přináší i velodrom na Třebešíně.


12. 5. 2015; Mladá fronta Dnes

Třiatřicet otevřených domů, které stojí za to

PRAHA Pokud by člověk přišel do budovy ministerstva průmyslu a obchodu nebo do ústřední telekomunikační budovy O2 na Žižkově a řekl, že si chce prohlédnout architekturu jejích interiérů, nejspíše by se nedostal přes recepci.

Pouze během tohoto víkendu se Pražanům naskytne možnost podívat se do útrob těchto a jedenatřiceti dalších staveb v rámci festivalu Open House Praha.

Během prvního ročníku této světově proslulé akce, která se koná například i v Londýně, New Yorku nebo Buenos Aires, otevře své dveře celkem třiatřicet historických i moderních staveb po celé metropoli. "Hlavní myšlenkou festivalu je vzbudit zájem obyvatel na vytváření města a veřejného prostoru. Jedinečným zážitkem bude například prohlídka chátrajících, ale zároveň okouzlujících prostor Invalidovny," říká ředitel Open House Michal Kočovský. Upozorňuje, že vstup na celou akci je zdarma.

Účastníci festivalu uvidí a zažijí více než jen prohlídku budovy. "Zájemci mohou navštívit třeba budovu Elektrotechnické fakulty ČVUT, kde se dostanou do laboratoře vysokých napětí a uvidí silné elektrické výboje nebo vývoj studentských elektroformulí," vypočítává mluvčí akce Bohdana Rambousková.

Na vlastní kůži si účel samotné budovy mohou vyzkoušet návštěvníci velodromu na Třebešíně, který vznikl už v roce 1941 a je díky svému povrchu a konstrukci nejrychlejší dráhou v republice. "Na místě budou zdarma k vypůjčení dráhová kola i helmy, kdo bude chtít, bude se moci na velodromu projet," informuje Kočovský.

Nejstarší stavbou, která se o víkendu otevře veřejnosti, je Anežský klášter, kde bude k vidění například kostel svatého Františka nebo tamější ochozy.

Oproti tomu jednou z nejnovějších zpřístupněných staveb bude Florentinum na Florenci. Tam se návštěvníci podívají do sídla společnosti PENTA, která budovu vystavěla, nebo na vyhlídkovou terasu, odkud se jim naskytne jedinečný pohled na centrum města.

Pražský premiérový ročník navštíví i zakladatelka původního londýnského festivalu Victoria Thornton, která za tento počin obdržela Řád britského impéria.

Pořadatelé upozorňují na nutnost registrace pro vstup do některých z otevřených budov. Ta začíná dnes v poledne na webových stránkách www.openhousepraha.cz.


11. 5. 2015; Svět motorů

Objektiv týdne

Bravo!

Českým studentům to pálí.

Minulý týden odhalili posluchači ČVUT už čtvrtou generaci elektrické formule pro mezinárodní závody. Její zajímavostí je samostatný motor pro každé poháněné kolo. Přinese to hbitost tolik zásadní pro úspěch v závodě. Další skupina pracuje na formuli poháněné spalovacím motorem.


11. 5. 2015; Tech magazín

Díky memorandu digitální laboratoř

Společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak a České vysoké učení technické v Praze otevřely digitální laboratoř vybavenou nejmodernějšími technologiemi Samsung. Laboratoř, jejíž otevření navazuje na Memorandum o spolupráci mezi oběma společnostmi podepsané v závěru loňského roku, bude sloužit jako vzdělávací a inovační centrum informačních a komunikačních technologií.

V rámci projektu Samsung ČVUT Digital Lab budou mít studenti k dispozici nejnovější technologie pro účely studia, semestrálních projektů, bakalářských, diplomových nebo doktorských prací. Digitální laboratoř bude také sloužit pro školení učitelů a specializované workshopy a konference se zaměřením na smart technologie a jejich využitelnost v různých prostředích, jako např. chytrá domácnost, chytrá kancelář, chytré město nebo škola. Vybavení laboratoře zahrnuje např. vybrané WiFi a LTE tablety a zařízení Note, telefony a wearables zařízení, monitory a UHD TV, multilicenční Samsung school software a Magic IWB SW, klimatizace ovládané prostřednictvím WiFi a vybavení smart domácnosti (pračka, chladnička, mikrovlnná trouba, vysavač, klimatizace) na ukázku propojitelnosti Samsung HW a ovladatelnosti vzdáleně před tablet nebo mobil.


9. 5. 2015; parlamentnilisty.cz

Studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT budou reprezentovat republiku na stáži v IBM

V ostré konkurenci studentů ze zemí střední a východní Evropy obstáli posluchači programu Otevřená informatika Fakultyelektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze Ondřej Borovec a Marcel Német a zúčastní se stáže v prestižním výzkumném středisku IBM ve švýcarském Curychu.

Z nominovaných 84 uchazečů prestižní stáž získalo pouze 6 studentů. Vedle Ondřeje Borovce a Marcela Németa, jediných zástupců České republiky, kteří v náročném výběrovém řízení uspěli, se do švýcarských laboratoří IBM chystají také tři studenti z Rumunska a jeden z Ukrajiny.

K tomuto fenomenálnímu úspěchu se vyjádřil i děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze prof. Pavel Ripka: "Jsem opravdu hrdý na naše mladé kolegy, kteří již dokázali obstát ve velmi tvrdé konkurenci a kteří nám ukazují, že Fakulta elektrotechnická stále vychovává špičkové odborníky. Ukazuje se, že náročnost programu Otevřená informatika přináší studentům takové výsledky, kterým zatím nejsou jiné informatické vzdělávací směry schopny konkurovat." A dodává: "Oba studenti již za sebou mají stáž v IBM Česká republika, což mohlo při výběrovém řízení sehrát důležitou roli a zároveň tato skutečnost dokazuje důležitost propojení vysokoškolského studia a praxe. Pro fakultu je tento úspěch další velkou motivací a zároveň i odměnou."


8. 5. 2015; Dotyk

Open House Praha

OPEN HOUSE WORLDWIDE

Na propagačních materiálech Prahy se vždy vyjímá Tančící dům. Ale česká metropole může z hlediska architektury nabídnout mnohem víc. Proto jsme oslovili zakladatelku festivalu Open House Victorii Thornton s přáním, aby se Praha mohla připojit k dalším 33 světovým metropolím, jejichž budovy letos otevírají dveře široké veřejnosti.

Open House vznikl v roce 1992 v Londýně, aby odstranil bariéru mezi budovami a kolemjdoucími, vytvořil příležitost pro setkání architektů a laické veřejnosti, a posílil tak vztah obyvatel města k architektuře i veřejnému prostoru. Právě bezprostřední znalost architektury je nutná k tomu, aby lidé měli zájem se na utváření svého města podílet. Londýnský festival dnes zpřístupňuje více než 850 budov a navštíví ho okolo 350 tisíc lidí. Úspěšný koncept postupně přebírají další místa na mapě světa, v posledním roce se například připojily Benátky, Madrid nebo Porto.

Je nám ctí, že jsme byli přijati do světové rodiny Open House a že tím dostáváme možnost pracovat na našem vztahu k Praze. Užijte si tuto radost s námi!

OTEVÍRÁME MĚSTO

Doprovodný program

Výstava, debata

KULTURNÍ INKUBÁTOR NEGRELLIHO VIADUKT

Negrelliho viadukt, ve své době nejstarší železniční most v Evropě, v současnosti vnímá většina z nás jako "hradbu" na cestě z centra Prahy. Plánovaná rekonstrukce v letech 2016-2019 představuje příležitost proměnit jej v aktivátor veřejného života a prostor celoměstského významu. Centrum pro středoevropskou architekturu (CCEA) a spolek Viadukt, jež se nové identitě stavby aktivně věnují, pro vás připravily exkurz do její minulosti, současnosti a budoucnosti. V sobotu i v neděli od 17.00 hodin vás pořadatelé zvou k prohlídce expozice a následné společné debatě o budoucnosti Negrelliho viaduktu, která se uskuteční u jednoho ze zazděných oblouků viaduktu na rohu ulic Sokolovské a Prvního pluku. Expozice je instalována pouze na dobu trvání festivalu.

Procházka s architektem

FLORENTINUM

Petr Kučera, architekt ze studia Cigler Marani Architects, který se podílel na projektování administrativního paláce Florentinum, vás provede po jeho veřejných prostorech - vnitroblokovém náměstí a Desfourské zahradě. Procházky začínají v sobotu ve 13.30, 14.30 a 15.30 hodin a sraz je vždy před vstupem do recepce A. Procházka trvá přibližně 40 minut.

Výstava

ZPŘÍSTUPNĚNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY NÁKLADOVÉHO NÁDRAŽÍ ŽIŽKOV

Nákladové nádraží Žižkov je nejen ukázkou prvotřídní architektury, ale také občanské angažovanosti. Plánovanou demolici nádraží se podařilo zastavit, Nákladové nádraží Žižkov bylo prohlášeno kulturní památkou a stalo se výrazným bodem na mapě Prahy. Letos vstupuje do své již třetí sezony. Výstava mapuje nádraží jak v kontextu jedinečné architektonické struktury, tak i jeho dosavadní dramaturgie a v neposlední řadě jeho budoucí plánované proměny v sídlo státních vzdělávacích a kulturních institucí (Národní filmový archiv, Národní památkový ústav apod.). V rámci festivalu si můžete prohlédnout zákoutí nádraží, výstavu nebo využít služeb místní kavárny, která otevírá ve 12.00 hodin.

Sport

VELODROM ZPOZA ŘÍDÍTEK

Pokud se chystáte na Nákladové nádraží Žižkov, nenechte si ujít nedaleký velodrom na Třebešíně. Jeho provozovatel, Klub SCM Kovo, nabízí jedinečnou příležitost prohlédnout si cyklistickou dráhu zpoza řídítek speciálních dráhových kol, která zde budou po celou dobu trvání festivalu bezplatně k zapůjčení. Závoďte opatrně!

Pro děti

DĚTSKÝ KOUTEK V DOMĚ U DVOU ZLATÝCH MEDVĚDŮ

Muzeum hlavního města Prahy, které v domě U Dvou zlatých medvědů sídlí, připravilo pro návštěvníky s dětmi pestrý interaktivní program. Děti se seznámí s historií, architekturou

budovy a zajímavými osobnostmi, jež se k budově vztahují. Na dvoře se pak mohou vyfotografovat s postavou Klíčníka pražských dveří.

16.-17. 5. 2015

www.openhousepraha.cz

Světoznámý festival

architektury poprvé v Praze

Zveme vás do 33 zajímavých budov, které nejsou běžně přístupné veřejnosti

Vstup zdarma

10 - 18 hod

Open House Praha je součástí Open House WorldWide Family.

DOPROVODNÝ PROGRAM

OTEVŘENÉ DOMY

V prvním roce festivalu pro vás otevíráme přes 30 objektů s výjimečnými interiéry, se zajímavou historií i s neobvyklými výhledy na Prahu.

Zpříjemněte si procházku mezi domy některou z doprovodných akcí - připravili jsme pro vás několik výstav a dalších akcí.

ARTGEN

recepce, showroom s uměleckými předměty v 7. patře

Nový kancelářský komplex ArtGen je netradičně pojatou administrativní budovou v atraktivní lokalitě Holešovic. Výjimečné provedení připravil tým pod vedením Davida R. Chisholma a Víta A. Másla z ateliéru CMC architects. ArtGen se skládá ze dvou budov - Genu a Artu, který výrazně převyšuje horizont a nabízí nezvyklé výhledy na Prahu. Budovy Art a Gen jsou propojeny náměstím, součástí komplexu je i vnitřní a venkovní galerie propojující kanceláře s uměním.

DANUBE HOUSE

foyer, centrální prosklené schodiště

Danube House na Rohanském ostrově má neobvyklý trojúhelníkový půdorys. Její úhel je tak ostrý, že se z jednoho pohledu dokonce zdá, jako by stavba byla dvourozměrná. Dům svým tvarem připomíná loď, což odkazuje ke skutečnosti, že se v těchto místech kdysi nacházel hlavní pražský přístav. Centrem Danube House je veřejně přístupné prosklené atrium s restauracemi, kavárnami a obchody. Většina prostor budovy je věnována kancelářím.

DŮM ODBOROVÝCH SVAZŮ

vstupní hala, výstava o historii budovy, střecha s výhledem

Dům odborových svazů byl postaven jako palác Všeobecného penzijního ústavu a stal se prvním pražským mrakodrapem. Díky keramickým obkladovým deskám si vysloužil přezdívku "kachlíkárna". V budově s velice moderním ventilačním systémem a ocelovými okny se nacházelo 700kanceláří. V roce 1951 byl penzijní systém stranickým rozhodnutím přidělen československým odborům a spolu s ním získaly k užívání i budovu.

DŮM U DVOU ZLATÝCH MEDVĚDŮ

dvůr / ochozy, místnost v patře s malovaným renesančním stropem

Za svou bohatou historii prošel dům řadou přestaveb a doplnění. Nejstarší části pochází z doby gotické. Dnešní dispozici objekt získal během 15. a první čtvrtiny 16. století. Přestavby pokračovaly i v době raně barokní. V 70. letech 20. století rozsáhlá novodobá rekonstrukce změnila dosavadní obytný dům na kanceláře Muzea hl. m. Prahy. V rámci prohlídek je připraven interaktivní program pro děti, který je zábavnou formou seznámí s budovou a její historií.

ELEKTRÁRNA ŠTVANICE

provoz elektrárny

Na západní špici ostrova Štvanice stojí industriální budova secesního vzhledu. Byla postavena v letech 1903-1914 pro provoz nízkotlaké jezové průtočné vodní elektrárny. Architekt Alois Dlabač se inspiroval motivy francouzské zámecké architektury. V roce 1973 byla tato poslední vodní elektrárna na Vltavě pro celkové opotřebení odstavena. V letech 1984-1987 prošla rekonstrukcí a v roce 1988 se vrátila do provozu.

FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ - ČVUT V PRAZE

laboratoř vysokých napětí, dílna elektroformule, Institut intermédií (FEL ČVUT, FA ČVUT, AMU)

Dejvické parcely, kde se dnes nachází areál ČVUT, byly zakoupeny v roce 1923. V soutěži na architektonický koncept zvítězil Antonín Engel, avšak výstavbu přerušila krize a válka. Během roku 1957 byla vypsána soutěž na budovy rektorátu a tří fakult, v níž uspěli František Čermák (student Engela) a Gustav Paul. Stavět se začalo v roce 1959. Zpřístupněna bude laboratoř vysokých napětí s ukázkami výbojů, a také dílna studentského týmu elektro-formule. Představí se i pracoviště Institutu intermédií - platformy pro spolupráci v oblasti umění a technologie.

FAKULTA STROJNÍ - ČVUT V PRAZE

posluchárna, vyhlídka ze střechy budovy, halová laboratoř Ústavu letadlové techniky

ČVUT sídlí od akademického roku 1874/1875 v areálu bývalého kláštera křižovníků založeného roku 1190. Na místě domu pro přestárlé kněze byl mezi lety 1872-1875 vybudován nový novorenesanční objekt. Autorem návrhu je architekt Ignác Ullmann. Strojní fakultaČVUT, která zde sídlí, je nejstarší strojní fakultou v ČR. Při prohlídce nahlédnete do zrekonstruované posluchárny (dle původního stavu) a na střechu s krásným výhledem. Otevřena bude i laboratoř Ústavu letadlové techniky, kde se testují části letadel.

FLORENTINUM

sídlo společnosti PENTA - vstupní prostory, zasedací prostory, vyhlídková terasa

Administrativní palác Florentinum byl postaven v letech 2012-2014 podle návrhu ateliéru Cigler Marani Architects. Záměrem bylo realizovat výraznou moderní budovu a dva zcela nové městské prostory (vnitroblokové náměstí a Desfourskou zahradu) v místech, která byla dlouho zanedbávána. Novou budovu tvoří sedmi- a osmipodlažní hmoty, které jsou ve východní a západní části propojeny organicky tvarovanými "věžemi" s žebry. Zahrada propojená s vnitroblokovým náměstím slouží jako veřejná odpočinková zóna.

FUSION HOTEL

foyer, Gočárova kopule, pokoje dle obsazenosti hotelu

V samém srdci Prahy se nachází moderní fusion hotel. V budově původní banky architekta Josefa Gočára vznikl hotel, jehož pokoje i prostory kombinují různé styly. Za konceptem stojí Nah-Dja Tien, Holanďan s čínskými kořeny, jenž pověřil mladé české designéry Romana Vrtišku, Vladimíra Žáka a Terezu Tesařovou, aby vytvořili pokoje s různorodým designem. Z historické části stavby dnes můžeme obdivovat původní skleněné zastropení nad 360° Lounge barem a kopii vstupních dveří zhotovenou dle dobové fotografie.

INSTITUT PLÁNOVÁNÍ A ROZVOJE HL. M. PRAHY

kanceláře, zahrada, výhled

Areál, kde dnes sídlí IPR, se rozkládá v zelené ploše vedle bývalého kláštera na Slovanech, zvaného Emauzy. Jeho autor Karel Prager patří mezi nejznámější české architekty 20. století, zejm. díky budově bývalého Federálního shromáždění nebo Nové scény ND. Známými jsou i jeho "kostky" z přelomu 60. a 70. let. Kanceláře IPR se nachází v souboru prosklených pavilonů, který původně sloužil jako sídlo Výstavby hl. m. Prahy a Pragerova ateliéru Gama.

INVALIDOVNA

centrální dvůr, chodby, přízemí a 2. patro

Koncepci komplexu inspirovaného pařížskou Invalidovnou údajně navrhl vídeňský architekt J. B. Fischer z Erlachu. Počítal s umístěním 4000 invalidů, jejich rodin a zaměstnanců ústavu. Vypracováním projektů byl roku 1730 pověřen K. I. Dientzenhofer. Kvůli nedostatku financí však byl z původního konceptu dokončen jen zlomek. Od roku 1920 byla budova postupně opravována a sloužila jako depozitář muzeí. Dnes ji využívá Vojenský ústřední archiv. V roce 2002 byly objekt i archiválie poškozeny povodní.

KRAMÁŘOVA VILA

hlavní brána, hlavní vchod - schodiště, jídelna, zlatý salonek, pracovna premiéra, kulečníkový sál, zahrada

Vilu jako reprezentativní sídlo si nechal mezi lety 1911-1914 postavit politik a pozdější první předseda čs. vlády Karel Kramář. Vybral si exkluzivní pozemek na devatenácté baště pražského opevnění v blízkosti Hradčan. Architekta Friedricha Ohmanna oslovil s přáním uchopit vilu v historizujícím duchu. Vysoký společenský status majitelů odrážely i bohatě vybavené interiéry. Celkem měla vila přes 56 pokojů a ve své době vynikala technickými novinkami jako ústřední topení, elektrické osvětlení a odsávač prachu.

ARTgen

Argentinská, Praha 7

Danube house

Karolinská 650/1, Praha 8

dům odborových svazů

nám. Winstona Churchilla 1800/2, Praha 3

ADRESA: Argentinská 420/4, Praha 7

ROK: 2015

ARCHITEKTI: David Chisholm, Vít Máslo (CMC architects)

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny do 20 lidí s průvodcem

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Gogolova 212/1, Praha 1

ROK: 1911-1914

ARCHITEKTI: Friedrich (Bedřich) Ohmann

OTEVŘENO: so 10-18 hod.

FORMA: skupiny do 20 lidí s průvodcem

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Karlovo náměstí 13, Praha 2

ROK: 1872-1875

ARCHITEKTI: Ignác Ullmann

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod. / prohlídky v každou celou hodinu, poslední skupina v 17 hod.

FORMA: skupiny do 20 lidí s průvodcem

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Karolinská 650/1, Praha 8

ROK: 1998 (projekt), 2003 (realizace) ARCHITEKTI: Lee A. Polisano, Karen Cook, Jens Hardvendel (Kohn Pedersen Fox Associates), ADNS a skupina RFR Paris

OTEVŘENO: so 13-17 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prostor, průběžně

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Kožná 475/1, Praha 1

ROK: budova vznikla renesanční přestavbou dvou gotických objektů, 1726 byla provedena barokní nástavba třetího patra

ARCHITEKTI: nejsou známi

OTEVŘENO: so, ne 12-18 hod., prohlídky: so 10, 12, 14 a 16 hod. ne 10, 12 hod.

FORMA: volný vstup / komentovaná prohlídka skupiny do 10 lidí, nutná předchozí registrace (rezervační formuláře budou na webu spuštěny 12. května)

PŘÍSTUP: bezbariérový přístup jen na dvůr

ADRESA: Na Florenci 2116/15, Praha 1 (recepce A)

ROK: 2012-2014

ARCHITEKTI: Cigler Marani Architects

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny do 20 lidí s průvodcem

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Ostrov Štvanice 1340, Praha 7

ROK: 1914

ARCHITEKTI: Alois Dlabač

OTEVŘENO: so, ne 10, 12, 14 a 16 hod.

FORMA: komentované prohlídky pro 30 osob, sraz před bránou elektrárny - nutná předchozí registrace (rezervační formuláře budou na webu spuštěny 12. května)

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Panská 9, Praha 1

ROK: 1921-1923 (původní stavba) / 2012 (rekonstrukce)

ARCHITEKTI: Josef Gočár (původní stavba) / Roman Vrtiška, Vladimír Žák, Tereza Tesařová (rekonstrukce)

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prostor, průběžně

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Sokolovská 136/24, Praha 8

ROK: 1731-1737

ARCHITEKTI: Kilián Ignác Dientzenhofer

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: volný vstup

PŘÍSTUP: bezbariérový vstup pouze na dvůr a do přízemí

ADRESA: Technická 2, Praha 6

ROK: 1959-1964

ARCHITEKTI: František Čermák, Gustav Paul

OTEVŘENO: so 10-18 hod.

FORMA: skupiny do 25 lidí s průvodcem, do dílny elektroformule max. 50 lidí

PŘÍSTUP: bezbariérový vstup je pouze do Laboratoře vysokých napětí

ADRESA: Vyšehradská 57 (sraz před budovou C)

ROK: 1967 (projekt), 1973 (realizace)

ARCHITEKTI: Karel Prager

OTEVŘENO: so 10-16 hod.

FORMA: komentované prohlídky vždy v 10, 12, 14 a 16 hod. - nutná předchozí registrace (rezervační formuláře budou na webu spuštěny 12. května)

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: nám. Winstona Churchilla 1800/2, Praha 3

ROK: 1932-1934

ARCHITEKTI: Karel Honzík, Josef Havlíček

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny do 20 lidí s průvodcem

PŘÍSTUP: není bezbariérový

DŮM U DVOU ZLATÝCH MEDVĚDŮ

Kožná 1, Praha 1

ELEKTRÁRNA ŠTVANICE

Ostrov Štvanice 1340, Praha 7

FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ - ČVUT V praze

Technická 2, Praha 6

FAKULTA STROJNÍ -

ČVUT V PRAZE

Karlovo náměstí 13, Praha 2

FLORENTINUM

Na Florenci 2116/15, Praha 1 (recepce A)

FUSION HOTEL

Panská 9, Praha 1

INSTITUT PLÁNOVÁNÍ

A ROZVOJE HL. M. PRAHY

Vyšehradská 57, Praha 2

INVALIDOVNA

Sokolovská 136/24, Praha 8

KRAMÁŘOVA VILA

Gogolova 212/1, Praha 1

LIBEŇSKÝ PLYNOJEM

zahrada / prostory aerodynamického tunelu

Unikátní technické dílo odrážející vyspělost tehdejšího hutnictví a těžkého průmyslu v našich zemích bylo postaveno v roce 1932 pod vedením Ing. Tomáše Keclíka, pouhých pět let po dokončení prvního tlakového plynojemu v Americe. Původnímu účelu plynojem sloužil jen do roku 1945, kdy byla vypuštěná koule zasažena leteckou střelou. V roce 1949 byl plynojem předán tehdejšímu Leteckému výzkumnému ústavu, který ho využil jako podtlakovou nádobu pro stavbu aerodynamického tunelu.

MAIN POINT KARLÍN

vstupní lobby, kavárna, galerie ve 2. patře / pracovna generálního ředitele, board room, terasa

Kancelářská budova na první pohled zaujme oblým až organickým tvarem i výrazně plasticky tvarovanou fasádou tvořenou vnitřním skleněným pláštěm a předsazenými vertikálními lamelami. Uprostřed objektu je umístěno (opět organicky tvarované) atrium přes celou výšku budovy. Stavba byla navržena s velkým důrazem na ekologii. V roce 2012 získala prvenství mezi více než stovkou projektů ze 47 zemí a stala se nejlepší kancelářskou budovou světa vprestižní soutěži MIPIM Awards v Cannes.

MASARYKOVO NÁDRAŽÍ

vládní (císařský) salonek

Nejstarší nádraží na území historické Prahy znamenalo také první výrazný průnik do městského opevnění. V rámci odjezdové budovy, dvoupatrového objektu s dvěma věžičkami, se zachoval císařský salonek s novorenesančním trámovým stropem a honosným krbem. Byl postaven v 70. letech 19. století pro Františka Josefa I. Později byl přizpůsoben potřebám prezidenta T. G. Masaryka, který z prvního nástupiště vyjížděl na cesty svým salonním vozem.

MINISTERSTVO PRŮMYSLU AOBCHODU

dvůr / ochozy, místnost v patře s malovaným renesančním stropem

Budova ministerstva byla dokončená v roce 1934. Projekt vzešlý z veřejné soutěže je dílem architekta Josefa Fanty, představitele české secesní architektury (mj. autora historické budovy hlavního nádraží v Praze). Kamenné průčelí z české žuly a pískovce zdobí nadživotní figurální plastiky - symboly Průmyslu, Obchodu, Řemesla a Plavby. Fantův rukopis je plně cítit v interiéru budovy. Vzdušná oválná schodišťová dvorana stoupá až do honosné prosklené kopule.

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR

jednací sály, kabinet a pracovna ministra, kolegium, předsálí bývalého bytu ministra, knihovna

Stavba, jejíž projekt byl vybrán ve veřejné architektonické soutěži, byla dokončena v roce 1932. Autorem návrhu je František Roith, žák Otto Wagnera a představitel tzv. oficiální pražské architektury. Jeho stavby se vyznačují kamenným obkladem s výrazným členěním pilastry umocňujícím plnost a monumentalitu fasád. V návrhu interiéru se projevují první náznaky stylu art deco u nás.

NEGRELLIHO VIADUKT

zazděný oblouk - bývalé Sběrné suroviny

Negrelliho viadukt je historicky prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a po Karlově mostě se jedná o druhou nejstarší mostní stavbu v Praze. Viadukt dodnes slouží jako součást železniční tratě. Jeho neobvyklá délka 1110 metrů ho řadí mezi největší železniční mosty severně od Alp. Vznikl v letech 1846-1849 podle projektu význačného rakouského inženýra Aloise Negrelliho von Moldelbe. Dnes jsou v mostních obloucích umístěny sklady nebo garáže, nicméně na rok 2016 se plánuje rekonstrukce.

NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ ŽIŽKOV

skladový prostor tzv. podej B / střešní terasa průčelní administrativní budovy, suterén a sklepy

Nádraží je významnou pražskou funkcionalistickou stavbou a architektonickým řešením provozů představuje zřejmě světový unikát. Stavba začala v roce 1928, pravidelný provoz v březnu 1936. Provoz nádraží byl ukončen v roce 2002. Developerské plány počítající s demolicí nádraží se podařilo zastavit a v roce 2003 byl objekt prohlášen kulturní památkou. Od roku 2013 zde působí Kulturní centrum "Nákladové nádraží Žižkov".

NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE

historické sklepení, knihovna

Palác Kinských na Staroměstském náměstí byl postaven v letech 1755-1765 na místě parcel tří domů s raně středověkými základy. Jeho historické sklepení je tvořeno 16 vzájemně propojenými klenutými sály o celkové rozloze 572 m2. Knihovna knížat Kinských je jednou ze dvou posledních pražských palácových knihoven zachovaných v původním interiéru a mobiliáři. Její základ položil jednorázový nákup více než 18 tisíc svazků na počátku 19. století. Do konfiskace knihovny v roce 1945 se zvýšil na 33 tisíc.

NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE

kostel sv. Františka, ambit minoritů

Anežský klášter, bývalý klášter klarisek a minoritů a první konvent klarisek v Záalpí, patří k nejvýznamnějším gotickým stavbám Prahy. Založila jej ve 30. letech 13. století sv. Anežka Česká se svým bratrem králem Václavem I. Sama do nově budovaného kláštera záhy vstoupila a žila zde až do své smrti. Z kostela sv. Františka je dnes zachováno pouze torzo. Klášter byl roku 1782 zrušen a jeho budovy poté sloužily jako dílny, sklady a byty pro chudinu. Od roku 1963 byl rekonstruován pro potřeby Národní galerie.

PALÁC LANGHANS

galerie včetně kavárny a dvorku před kavárnou / suterén, archiv a kancelářské prostory s výkladem o restaurování desek, byt v nové části domu (k nahlédnutí pouze v neděli)

Původní dům byl postaven v roce 1870 architektem Františkem Tesařem. V roce 1880 zakoupil objekt významný český portrétista Jan Langhans a vybudoval zde největší fotografický závod v Čechách. Od této doby byl osud budovy neodlučitelně spjat s fotografií. V roce 1948 byl dům znárodněn a pak výrazně chátral. Až v roce 1991 restituce otevřela cestu k jeho renovaci, kterou provedl architekt Ladislav Lábus. Získal za ni v roce 2003 ocenění Grand prix Obce architektů a Stavba roku.

PALÁC LUCERNA

Mramorový sál, Klub Koníček

Palác Lucerna, první pasážová stavba v Praze, se řadí mezi zástupce doby mezi secesí a nastupujícím modernismem. Skelet budovy vznikal v letech 1907-1921. Za projektem stál majitel domu a podnikatel ve stavebnictví Ing. Vácslav Havel společně se zkušeným inženýrem Josefem Čamským. Na návrhu se podílel také Ing. Stanislav Bechyně. Palác měl původně sloužit jako hokejový stadion, ale vzhledem k nevyhovujícím dispozicím byl návrh přepracován na společenský sál. Zpřístupněn bude Mramorový sál a klub Koníček.

PALÁC METRO

střecha s výhledem

Palác vznikl rekonstrukcí domu č. p. 961 na tehdejší třídě Viktoria (dnes Národní třídě), který v roce 1919 zakoupili manželé Václav a Otilie Kleinhamplovi. Palác sloužil především společenskému vyžití. Vzniklo zde kino (až pro tisíc návštěvníků), vinárna, kavárna, kulečníkové síně, taneční parket s pódiem, rychlé občerstvení - automat. V roce 1945 byl palác znárodněn a do roku 1989 pozvolna chátral. V květnu 1991 byl objekt vrácen potomkům rodiny Kleinhamplovy, kteří ho postupně obnovují.

LIBEŇSKÝ PLYNOJEM

V Mezihoří 2228/2a, Praha 8

MAIN POINT KARLÍN

Pobřežní 665/21, Praha 8

MASARYKOVO NÁDRAŽÍ

Havlíčkova 1014/2, Praha 1

ADRESA: Anežská 811/12, Praha 1

ROK: 30. léta 13. století

ARCHITEKTI: nejsou známi

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Havlíčkova 1014/2, Praha 1

ROK: 1843-1845

ARCHITEKTI: Antonín Jüngling, Jan Nevole

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Jana Želivského 2 (severní křídlo, podej B), Praha 3

ROK: 1928-1935

ARCHITEKTI: Miroslav Chlumecký, Karel Caivas, Vladimír Weiss

OTEVŘENO: so, ne 12-18 hod. (každou celou hodinu)

FORMA: volně / skupiny dle registrace (rezervační formuláře zde budou k dispozici od 12. května)

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Na Františku 1039/32, Praha 1

ROK: 1934

ARCHITEKTI: Josef Fanta

OTEVŘENO: so, ne 10-17.30 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Národní 961/25, Praha 1

ROK: 1928 (dokončena rekonstrukce)

ARCHITEKTI: Bohumil Tesař (původní novorenesanční stavba), Karel E. Ort (přestavba)

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Pobřežní 665/21, Praha 8

ROK: 2009-2011

ARCHITEKTI: Richard Doležal, Petr Malinský (DaM)

OTEVŘENO: so, ne 10-17 hod.

FORMA: volný vstup / skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Sokolovská/Prvního pluku, Praha 8

ROK: 1846-1849

ARCHITEKTI: Alois Negrelli von Moldelbe

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: volný vstup

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Staroměstské náměstí 606/11, Praha 1

ROK: 1755-1765

ARCHITEKTI: Kilián Ignác Dientzenhofer

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Těšnov 65/17, Praha 1

ROK: 1932

ARCHITEKTI: František Roith

OTEVŘENO: so 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky; při vstupu kontrola totožnosti

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: V Mezihoří 2228/2a, Praha 8

ROK: 1932

ARCHITEKTI: Tomáš Keclík

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: volný vstup / skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: pouze prostor zahrady je bezbariérový

ADRESA: Vodičkova 704/36, Praha 1

ROK:1907 - 1911

ARCHITEKTI: Ing. Stanislav Bechyně (autor návrhu), Josef Čamský a Vácslav Havel (projekt), Osvald Polívka (autor fasády)

OTEVŘENO: so, ne 10 - 18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Vodičkova 707/37, Praha 1

ROK: 1870 (původní stavba) / 2002 (rekonstrukce)

ARCHITEKTI: František Tesař (původní stavba) / Ladislav Lábus - Lábus AA (rekonstrukce)

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod. (každou celou hodinu, poslední skupina v 17 hod.)

FORMA: volně / skupiny dle registrace (rezervační formuláře zde budou k dispozici od 12. května)

PŘÍSTUP: částečně bezbariérový, bariéra galerie v patře

MINISTERSTVO PRŮMYSLU

A OBCHODU

Na Františku 1039/32, Praha 1

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR

Těšnov 65/17, Praha 1

NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ ŽIŽKOV

Jana Želivského 2 (severní křídlo, Podej B),

Praha 3

NEGRELLIHO VIADUKT

Sokolovská / Prvního Pluku, Praha 8

NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE

PALÁC KINSKÝCH

Staroměstské náměstí 606/11, Praha 1

NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KLÁŠTER SV. ANEŽKY ČESKÉ

Anežská 811/12, Praha 1

PALÁC LANGHANS

Vodičkova 707/37, Praha 1

PALÁC LUCERNA

Vodičkova 704/36, Praha 1

PALÁC METRO

Národní 961/25, Praha 1

Doprovodný program

Výstava, debata

KULTURNÍ INKUBÁTOR NEGRELLIHO VIADUKT

Negrelliho viadukt, ve své době nejstarší železniční most v Evropě, v současnosti vnímá většina z nás jako "hradbu" na cestě z centra Prahy. Plánovaná rekonstrukce v letech 2016-2019 představuje příležitost proměnit jej v aktivátor veřejného života a prostor celoměstského významu. Centrum pro středoevropskou architekturu (CCEA) a spolek Viadukt, jež se nové identitě stavby aktivně věnují, pro vás připravily exkurz do její minulosti, současnosti a budoucnosti. V sobotu i v neděli od 17.00 hodin vás pořadatelé zvou k prohlídce expozice a následné společné debatě o budoucnosti Negrelliho viaduktu, která se uskuteční u jednoho ze zazděných oblouků viaduktu na rohu ulic Sokolovské a Prvního pluku. Expozice je instalována pouze na dobu trvání festivalu.

Procházka s architektem

FLORENTINUM

Petr Kučera, architekt ze studia Cigler Marani Architects, který se podílel na projektování administrativního paláce Florentinum, vás provede po jeho veřejných prostorech - vnitroblokovém náměstí a Desfourské zahradě. Procházky začínají v sobotu ve 13.30, 14.30 a 15.30 hodin a sraz je vždy před vstupem do recepce A. Procházka trvá přibližně 40 minut.

Výstava

ZPŘÍSTUPNĚNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY NÁKLADOVÉHO NÁDRAŽÍ ŽIŽKOV

Nákladové nádraží Žižkov je nejen ukázkou prvotřídní architektury, ale také občanské angažovanosti. Plánovanou demolici nádraží se podařilo zastavit, Nákladové nádraží Žižkov bylo prohlášeno kulturní památkou a stalo se výrazným bodem na mapě Prahy. Letos vstupuje do své již třetí sezony. Výstava mapuje nádraží jak v kontextu jedinečné architektonické struktury, tak i jeho dosavadní dramaturgie a v neposlední řadě jeho budoucí plánované proměny v sídlo státních vzdělávacích a kulturních institucí (Národní filmový archiv, Národní památkový ústav apod.). V rámci festivalu si můžete prohlédnout zákoutí nádraží, výstavu nebo využít služeb místní kavárny, která otevírá ve 12.00 hodin.

Sport

VELODROM ZPOZA ŘÍDÍTEK

Pokud se chystáte na Nákladové nádraží Žižkov, nenechte si ujít nedaleký velodrom na Třebešíně. Jeho provozovatel, Klub SCM Kovo, nabízí jedinečnou příležitost prohlédnout si cyklistickou dráhu zpoza řídítek speciálních dráhových kol, která zde budou po celou dobu trvání festivalu bezplatně k zapůjčení. Závoďte opatrně!

Pro děti

DĚTSKÝ KOUTEK V DOMĚ U DVOU ZLATÝCH MEDVĚDŮ

Muzeum hlavního města Prahy, které v domě U Dvou zlatých medvědů sídlí, připravilo pro návštěvníky s dětmi pestrý interaktivní program. Děti se seznámí s historií, architekturou

budovy a zajímavými osobnostmi, jež se k budově vztahují. Na dvoře se pak mohou vyfotografovat s postavou Klíčníka pražských dveří.

PARNÍ MLÝNY

budova E - recepce, prostory firmy Etnetera - 1. a 2. patro, designové kanceláře (k nahlédnutí), zasedací místnosti, centrální chodba; budovy C, L - recepce

Parní mlýny z roku 1910 byly prvním automatizovaným zařízením na mletí mouky v Praze. Objekt původního akciového parního mlýna byl postaven v duchu architektonické moderny v letech 1909-1910 podle návrhu českého architekta Bohumila Hypšmana. V roce 1911 v areálu přibyl osmipodlažní sklad na mouku spočívající na železobetonové konstrukci. Současná podoba je výsledkem citlivé konverze ateliéru CMC architects z let 2007-2009.

PORT X

celý prostor

Odvážný koncept mobilního domu na vodě vznikl v Atelieru SAD. Přípona X v názvu odkazuje na flexibilitu a nezávislost - dům lze umístit na vodu i na souš, lze jej rozdělat a přesunout na jiné místo, proměnlivá je i jeho vnitřní struktura. Prosklená fasáda s otevíratelnými francouzskými okny vedoucími na terasu poskytuje uklidňující výhled na vodní plochu. Koncept "plovoucího domu" získal řadu nominací a prestižních ocenění na domácí i mezinárodní scéně.

PORT#58

zvukové a postprodukční studio ve třech patrech

Holešovický Port#58 je zdařilá konverze bývalého industriálního objektu, která vznikla na základě projektu architektonického ateliéru studia Oblast. Charakteristickou hmotou objektu je kvádr v druhém nadzemním podlaží s fasádou z poloprůsvitného materiálu Lexan. V celé budově je kladen důraz na provedení interiéru. Za zmínku stojí originální grafické pojednání stěn od Tomáše Martina ze studia Walldesign i velkoplošná terasa na střeše objektu.

SKLENĚNÝ PALÁC - NÁJEMNÝ OBYTNÝ DŮM ZEMSKÉ BANKY

vnitroblok / podzemní garáže, střešní terasa, obřadní místnost

Funkcionalistický Skleněný palác byl vyprojektován na základě soutěžního návrhu architektem Richardem F. Podzemným. Podle přání investora bylo přízemí vyhrazeno obchodům a byty (na svou dobu velmi komfortní) byly situovány do vyšších podlaží. Důraz byl kladen také na společné prostory zvyšující obytný standard: v přízemí byl obytný dvůr s tenisovými kurty, na střeše terasa se "sluneční lázní", v suterénu pak garáže se správkárnou automobilů a dalšími provozy.

STRAHOVSKÝ KLÁŠTER

Památník národního písemnictví

sál Boženy Němcové, studovna

Strahovský klášter byl založen na podnět olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka knížetem Vladislavem v roce 1143. Za dobu své existence prodělal několik rekonstrukcí a přestaveb. V průběhu staletí vlastnil a spravoval komplex premonstrátský řád. V roce 1950 byl objekt zabrán státem a řádu navrácen až roku 1990. Klášterní knihovna se stala součástí Památníku národního písemnictví, který zde sídlí od roku 1952 a pro Open House zpřístupní barokní sál Boženy Němcové (v minulosti opatská jídelna) a sál studovny.

TANČÍCÍ DŮM

kanceláře v 6. patře, Glass Bar a vyhlídková terasa

Tančící dům byl dokončen roku 1996 podle návrhu českého architekta chorvatského původu Vlada Miluniče a kanadského architekta Franka O. Gheryho. Odvážně vykonzolovaný objekt s prosklenou věží je inspirován tanečním párem Ginger Rogersové a Freda Astaira. Prvotní impulz k návrhu přišel od Václava Havla, který bydlel v sousedním domě. Kovová perforovaná koule na střeše objektu symbolizuje hlavu medúzy.

Velodrom na Třebešíně

závodní cyklistická dráha

Třebešínský velodrom je jeden z nejvýznamnějších velodromů u nás. Byl postaven v roce 1941 podle návrhu inženýra a cyklistického závodníka Josefa Šídla a prošel několika rekonstrukcemi. Současná dráha s hlazeným betonovým povrchem, délkou 333 m a zatáčkami klopenými na 34° je nejrychlejší dráhou v ČR. Dodnes se zde konají pravidelné tréninky a prestižní závody. Zájemci si budou moci půjčit závodní kolo a helmu a okruh si vyzkoušet.

ZLATÝ ANDĚL

budova A, 6. patro s výhledem

Administrativní objekt byl dokončen roku 2000 podle návrhu Jeana Nouvela, jednoho z nejvýznamnějších architektů současnosti. Tvarově originální objekt vyrostl jako jeden z prvních v rámci revitalizace nového centra Smíchova. Lokalita byla koncem 70. let poznamenána zaniklou výrobou Ringhofferovy továrny a demolicí domů při výstavbě metra. Zlatý Anděl se stal přirozeným středobodem moderní rušné části města a jeho lehce tvarovaná věž je dnes již neodmyslitelnou dominantou Smíchova.

ÚSTŘEDNÍ TELEKOMUNIKAČNÍ BUDOVA O2

dohledové centrum, spodní ochoz hlavní věže (14. patro), nahlédnutí do podzemní chodby, sály s bateriemi, sály s technologiemi

Ústřední telekomunikační budova zahájila provoz v lednu 1980. Ve své době šlo o naprosto ojedinělý stavebně-architektonický počin, a to jak do rozsahu (podle objemu obestavěného prostoru šlo tehdy o největší budovu v Praze), tak do složitosti. Komplex ÚTB tvoří dvě propojené budovy - východní spojově-technologická, z níž roste věž, a západní s administrativním zázemím, hlavním vstupem a zaměstnaneckou jídelnou. Prohlídka vede i na spodní ochoz věže ve 14. patře.

PARNÍ MLÝNY

Jankovcova 1037/49, Praha 7

PORT X

V Přístavu 4, Praha 7

PORT#58

Karolinská 650/1, Praha 8

ADRESA: Jankovcova 1037/49, Praha 7

ROK: 1909-1910 (původní stavba) / 2007 - 2009 (konverze)

ARCHITEKTI: Bohumil Hypšman (původní stavba) / Vít Máslo a David R. Chiesholm (CMC architects)

OTEVŘENO: so, ne 10-17 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Jiráskovo náměstí 1981/6, Praha 2

ROK: 1994-1996

ARCHITEKTI: Vlado Milunić, Frank Owen Ghery

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: bezbariérový (kromě terasy)

ADRESA: Nad Kapličkou 3324/15, Praha 10

ROK: 1941

ARCHITEKTI: Josef Šídlo

OTEVŘENO: so, ne 10-15 hod.

FORMA: volně, bezplatné půjčování kol a helem

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Nádražní 23, Praha 5

ROK: 2000

ARCHITEKTI: Jean Nouvel

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: volný vstup

PŘÍSTUP: bezbariérový

ADRESA: Olšanská 2681/6, Praha 3

ROK: 1972-1979, 1980 (zahájení provozu)

ARCHITEKTI: František Cubr, Josef Hrubý, Zdeněk Pokorný, František Štráchal, Vladimír Oulík

OTEVŘENO: so 10, 11, 13, 14 hod.; při vstupu kontrola totožnosti

FORMA: skupiny dle registrace (rezervační formuláře budou zde k dispozici od 12. května)

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Strahovské nádvoří 1, Praha 1

ROK: 1143 (založení)

ARCHITEKTI: Giovanni Domenik Orsi, Jean Baptiste Mathey, Jakub Schödel, Anselmo Lurago, Ignác Jan Nepomuk Palliardi (autoři přestaveb)

OTEVŘENO: so 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: Tusarova 857/58, Praha 7

ROK: 2007-2009

ARCHITEKTI: Luděk del Maschio, Petr Tíkal, Tomáš Růžička (studio Oblast)

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: volný přístup

PŘÍSTUP: bezbariérový přístup pouze v přízemí a na dvůr

ADRESA: V Přístavu 4, Praha 7

ROK: 2012

ARCHITEKTI: Adam Jirkal, Jerry Koza a Tomáš Kalhous (Atelier SAD)

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod.

FORMA: skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: není bezbariérový

ADRESA: nám. Svobody 728/1, Praha 6

ROK: 1933-1937

ARCHITEKTI: Richard Ferdinand Podzemný

OTEVŘENO: so, ne 10-18 hod. (obřadní síň pouze v neděli 10-16 hod.).

FORMA: vstup volný / skupiny dle kapacity prohlídky

PŘÍSTUP: bezbariérový (s výjimkou střešní terasy)

SKLENĚNÝ PALÁC - NÁJEMNÝ OBYTNÝ dům zemské banky

nám. Svobody 728/1, Praha 6

STRAHOVSKÝ KLÁŠTER památník národního písemnictví

Strahovské nádvoří 1, Praha 1

TANČÍCÍ DŮM

Jiráskovo náměstí 1981/6, Praha 2

Velodrom na Třebešíně

Nad Kapličkou 3324/15, Praha 10

ZLATÝ ANDĚL

Nádražní 23, Praha 5

ÚSTŘEDNÍ TELEKOMUNIKAČNÍ BUDOVA O2

Olšanská 2681/6, Praha 3

Zaujal Vás festival Open House Praha? Doporučte tento digitální katalog svým přátelům.

DOPROVODNÝ PROGRAM

mapa otevřených budov

/zdroje/proj-69/cas-2362/vyd-4418/id-53501/map.html


7. 5. 2015; Businessworld.cz

Big Data World 2015

Odbornou konferenci s doprovodnou výstavou na téma velkých dat pořádáme již 3.6.2015 v Konferenčním centru City, Praha 4.

Big Data World 2015 je odborná konference s doprovodnou výstavou o datech, datových centrech, datové infrastruktuře, analýze, škálovatelnosti a provozní efektivitě, zpracování v reálném čase, nízké latenci a vyšší propustnost, datové vědě a vědcích, bezpečnosti dat a o všem, co s velkými daty souvisí.

Konferenci moderuje Ing. Tomáš Přibyl.

Program

Úvod do Big Data

Ing. Jan Šedivý

Katedra kybernetiky ČVUT FEL

Big Brother Data

Tomáš Jurczyk, Sales Support Sr. Analyst

Dell

Od teorie k praxi aneb Co všechno nám řeknou data

Dávid Tkáč, Key Account Manager

Dell

Monetizace big dat v pojetí Teradata

Ing. Jonáš Svatoň, Business Development Consultant

TERADATA

Big data discovery s Teradata Aster

Ing. Michal Marušan, Lead Data Scientist

TERADATA

Představujeme nové Intel® Xeon E7 v3 pro pokročilou analýzu dat

Petr Ulvr, Business Development Manager

Intel Corporation

Proč už se neobejdete bez analýzy dat

Jakub Chovanec, Consultant

SAS Česká republika

Termín konference: 03.06.2015

Místo konání: Konferenční centrum City, Na Strži 65/1702, 140 00 Praha 4


7. 5. 2015; chip.cz

Prohlédněte si laboratoře Fakulty elektrotechnické v Praze

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze v sobotu 16. května zpřístupní veřejnosti unikátní prostory laboratoří v Technické ulici v pražských Dejvicích.

16.5. od 10 do 18 hodin mohou návštěvníci v pražských Dejvicích poznat Laboratoř vysokých napětí, dílnu elektroformule a Institut intermédií.

Zpřístupněná Laboratoř vysokých napětí na Fakultě elektrotechnické je součástí katedry elektroenergetiky. V počátcích výuky vysokonapěťové problematiky, po osvobození v roce 1945, byla pro experimentální práce k dispozici provizorní laboratoř vysokých napětí v budovách bývalé německé techniky v Husově ulici. Současná laboratoř byla vybudována v rámci výstavby nové techniky v Dejvicích koncem 60. let minulého století. O její koncepční a projektovou přípravu se zasloužili prof. Alois Hon a prof. Antonín Veverka. Vlastní hala laboratoře vysokých napětí o rozměrech 24×19×12 m byla s ohledem na možnost měření částečných výbojů, což byla v té době rozvíjená oblast diagnostiky, postavena jako stíněná (hliníkový plech zajišťuje útlum 63 až 70 dB v pásmu frekvencí 100 až 1500 kHz). Nyní je hala laboratoře vybavena zkušebními zdroji pro výrobu napětí do hladiny 200 kV stejnosměrného, 500 kV střídavého a 1500 kV impulsního.

V dílně pro stavbu elektroformule se představí tým mezinárodní soutěže Formula Student „eForce Prague Formula“, jediný český tým soutěže, který úspěšně staví formuli s elektrickým pohonem. Na projektu se podílejí studenti z mnoha studijních oborů, nejčastěji z Fakulty elektrotechnické nebo Fakulty strojní. Veřejnost tak bude mít možnost seznámit se s problematikou výroby a vývoje závodních vozů.

Představí se také Institut intermédií (IIM), který byl založen v roce 2007 dvěma předními českými univerzitami v Praze - ČVUT a AMU. Základní vizí bylo vytvořit jedinečnou platformu pro mezinárodní spolupráci studentů i pedagogů technických a uměleckých oborů. IIM nabízí nový mezioborový model vzdělávání a výzkumu na českých vysokých školách. Propojuje školy technických, uměleckých či humanitních oborů a mimoakademické partnery. Současně poskytuje prostor pro osvojení současných znalostí, vědomostí a schopností v oblasti umění, výzkumu a technologie.

Více informací o Laboratoři vysokých napětí najdete na webu http://k315.feld.cvut.cz/…t/laboratoře, prezentaci týmu elektroformule můžete shlédnout na adrese http://eforce.cvut.cz. Dění v Institutu intermédií sledujte na adrese https://www.iim.cz.

Na prohlídky je nutné se předem registrovat na stránce pořadatele: www.openhousepraha.cz. Registrace bude spuštěna 12. května. Vstup do všech prostorů je zdarma.


7. 5. 2015; technickytydenik.cz

Studenti ČVUT představili čtvrtou generaci elektrického monopostu Formula Student

Na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického vznikla nová generace studentské formule pro mezinárodní soutěž Formula Student. Nový monopost FSE.04x je poháněn čtyřmi elektromotory o celkovém výkonu 66 kW s točivým momentem 940 Nm na kolech.

Po loňských úspěších na závodech v České republice a Itálii studenti Falkulty elektrotechnické a Fakulty strojní ČVUT z týmu eForce FEE Prague Formula opět spojili své síly pro návrh a konstrukci nové generace jediné české elektroformule. Pro vůz, který se zúčastní závodů série Formula Student v roce 2015 využili ty nejmodernější technologie a mnoho komponentů si sami navrhli a vyrobili. FSE.04x se tak může chlubit velmi nízkou hmotností 230 kg, které bylo dosaženo díky použití uhlíkových kompozitů pro výrobu kapoty, ráfků a dalších nosných i pohledových komponent. Jak už jsme předeslali v úvodu, letošní vůz je poháněn zcela novou koncepcí se čtyřmi motory o výkonech 2 x 8 kW vpředu, 2 x 25 kW vzadu s maximálními otáčkami 9000 ot/min a plochou křivkou točivého momentu s 940 Nm na kolech až do rychlosti 70 km/h.

„Pro dobré umístění v závodech je velmi důležité zrychlení a díky lehčí konstrukci, vyššímu točivému momentu a lepším přenosu výkonu na vozovku bychom měli mít letos zase o něco lepší výsledky," vysvětluje Petr Sucháček z týmu eForce.

Nejkomplikovanější částí vozu jsou ale jeho elektronická řešení. Je to dáno tím, že se minimálně v tomto ohledu monopost FSE.04x konstrukcí nepodobá jiným vozidlům na elektrický pohon a velmi se dbá na ušetření každého gramu. Všechna řešení je proto nutné vymyslet, vyzkoušet a aplikovat přímo na vozech eForce. V dílně týmu tak vznikl vlastní měnič motoru, aktivní elektronický diferenciál, který řídí každý motor zvlášť, kontrola trakce a vlastní „Battery management system," který hlídá napětí a teploty každého ze 781 článků baterie.

S pořadí již čtvrtou elektrickou formulí se studenti v průběhu léta zúčastní hned čtyř závodů Formula Student - v Rakousku, Maďarsku, České republice a Itálii. Nejvíce se tým těší na závody v Itálii, kde loni obsadili celkově druhou pozici v konkurenci 25 elektroformulí z celého světa a letos chtějí studenti své umístění ještě vylepšit.

Soutěž Formula Student je mezinárodní soutěž pro studenty technických vysokých škol, jejímž cílem je umožnit studentům získání praxe a zkušeností v oboru svého studia. Tým eForce se skládá z asi 35 studentů vysokých škol, především Českého vysokého učení technického v Praze, Fakulty elektrotechnické a Fakulty strojní.

V soutěži Formula Student každý tým konstruuje pro sezónu vždy nové auto a soutěží s ním v konkurenci více než 450 týmů z celého světa. Celkové skóre týmu v soutěži se odvíjí od bodového hodnocení statických a dynamických disciplín. Během statických disciplín, např. Engineering Desing Report nebo Cost Report, komisaři posuzují zejména kvalitu, cenu a inovativnost použitých technických řešení. Dynamické disciplíny slouží k hodnocení výkonnostních charakteristik auta jako akcelerace, ovladatelnost nebo spolehlivost.


7. 5. 2015; Scienceworld.cz

Čtvrtá generace elektrického monopostu Formula Student z ČVUT

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT vznikla nová generace studentské formule pro mezinárodní soutěž Formula Student. Nový monopost FSE.04x je poháněn čtyřmi elektromotory o celkovém výkonu 66 kW s točivým momentem 940 Nm na kolech.

tisková zpráva ČVUT

Po loňských úspěších na závodech v České republice a Itálii studenti Falkulty elektrotechnické a Fakulty strojní ČVUT z týmu eForce FEE Prague Formula opět spojili své síly pro návrh a konstrukci nové generace jediné české elektroformule. Pro vůz, který se zúčastní závodů série Formula Student v roce 2015 využili ty nejmodernější technologie a mnoho komponentů si sami navrhli a vyrobili. FSE.04x se tak může chlubit velmi nízkou hmotností 230 kg, které bylo dosaženo díky použití uhlíkových kompozitů pro výrobu kapoty, ráfků a dalších nosných i pohledových komponent. Jak už jsme předeslali v úvodu, letošní vůz je poháněn zcela novou koncepcí se čtyřmi motory o výkonech 2 x 8 kW vpředu, 2 x 25 kW vzadu s maximálními otáčkami 9000 ot/min a plochou křivkou točivého momentu s 940 Nm na kolech až do rychlosti 70 km/h.

"Pro dobré umístění v závodech je velmi důležité zrychlení a díky lehčí konstrukci, vyššímu točivému momentu a lepším přenosu výkonu na vozovku bychom měli mít letos zase o něco lepší výsledky," vysvětluje Petr Sucháček z týmu eForce.

Nejkomplikovanější částí vozu jsou ale jeho elektronická řešení. Je to dáno tím, že se minimálně v tomto ohledu monopost FSE.04x konstrukcí nepodobá jiným vozidlům na elektrický pohon a velmi se dbá na ušetření každého gramu. Všechna řešení je proto nutné vymyslet, vyzkoušet a aplikovat přímo na vozech eForce. V dílně týmu tak vznikl vlastní měnič motoru, aktivní elektronický diferenciál, který řídí každý motor zvlášť, kontrola trakce a vlastní "Battery management system," který hlídá napětí a teploty každého ze 781 článků baterie.

S pořadí již čtvrtou elektrickou formulí se studenti v průběhu léta zúčastní hned čtyř závodů Formula Student - v Rakousku, Maďarsku, České republice a Itálii. Nejvíce se tým těší na závody v Itálii, kde loni obsadili celkově druhou pozici v konkurenci 25 elektroformulí z celého světa a letos chtějí studenti své umístění ještě vylepšit.

Soutěž Formula Student je mezinárodní soutěž pro studenty technických vysokých škol, jejímž cílem je umožnit studentům získání praxe a zkušeností v oboru svého studia. Tým eForce se skládá z asi 35 studentů vysokých škol, především Českého vysokého učenítechnického v Praze, Fakulty elektrotechnické a Fakulty strojní.

V soutěži Formula Student každý tým konstruuje pro sezónu vždy nové auto a soutěží s ním v konkurenci více než 450 týmů z celého světa. Celkové skóre týmu v soutěži se odvíjí od bodového hodnocení statických a dynamických disciplín. Během statických disciplín, např. Engineering Desing Report nebo Cost Report, komisaři posuzují zejména kvalitu, cenu a inovativnost použitých technických řešení. Dynamické disciplíny slouží k hodnocení výkonnostních charakteristik auta jako akcelerace, ovladatelnost nebo spolehlivost.


7. 5. 2015; elogistika.info

Studentský tým ČVUT odhalil čtvrtou generaci elektrické formule

Studentský tým Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) eForce FEE Prague Formula dnes odhalil čtvrtou generaci formule na elektrický pohon. Monopost pro letošní seriál mezinárodních závodů bude mít nově čtyři motory, každé kolo bude poháněno zvlášť. Mělo by to prospět jeho hbitosti, která je při závodech zásadní, řekl pilot formule Petr Záruba.

Na ČVUT vedle elektrické vzniká i studentská formule se spalovacím motorem. Oba týmy fungují druhý rok odděleně, samy hledají sponzory a stavějí vlastní monoposty. Na mezinárodních závodech pak startuje přibližně 400 až 500 formulí se spalovacím a kolem 200 formulí s elektrickým motorem, které jsou klasifikovány odděleně.

Na vývoji elektroformule pracují zhruba tři desítky studentů elektrotechnické a strojní fakulty ČVUT, veškeré díly si vyvíjejí sami. Pohon čtyřmi motory je největší novinkou letošního monopostu, která by měla pomoci při závodech.

„Na trati je hodně zatáček, takže auto musí být obratné a mít velké zrychlení,“ řekl Záruba. Hbitosti by vedle čtveřice motorů mělo prospět také to, že je tento model o dvacet centimetrů kratší a 4,5 kilogramu lehčí. Z nuly na 100 kilometrů by měl zrychlit za méně než tři sekundy.

Před letošní závodní sezonou, která začne v srpnu v Rakousku, bude zásadní vyladit vůz na co největší výkon. Při čtyřech motorech to nebude podle konstruktérů úplně jednoduché. Největším úspěchem loňské formule tohoto týmu bylo druhé místo na závodech v Itálii.

Studentské formule nevznikají jen na ČVUT. S vlastním monopostem se v minulosti mezinárodního seriálu zúčastnil také tým pražské České zemědělské univerzity, který prototyp vyvíjel ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. Vlastní formule vytvořili také například studenti Vysokého učení technického v Brně nebo Vysoké školy báňské v Ostravě. Studenti se při těchto projektech nejen naučí přenést teoretické poznatky do praxe, ale také si vyzkoušejí prezentační dovednosti a komunikaci v mezinárodním prostředí.


7. 5. 2015; Pražský deník

Studenti sestavili elektrickou formuli, teď myslí na úspěch v mezinárodních závodech

Praha - S větrem a dalšími stroji o závod se vydá studentský tým Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) eForce FEE Prague Formula. Představené vozidlo je už čtvrtou generaci formule na elektrický pohon. Nově má čtyři nové motory, každý bude pohánět jedno kolo. To by mělo prospět hbitosti závodního auta, která je při závodech zásadní. "Na trati je hodně zatáček, takže auto musí být obratné a mít velké zrychlení," uvedl pilot formule Petr Záruba. Na vývoji elektroformule pracují zhruba tři desítky studentů elektrotechnické a strojní fakulty ČVUT, veškeré díly si vyvíjejí sami.

Zkonstruováním ale práce týmu nekončí. Závodní sezona začíná v srpnu v Rakousku. Dotédobyse ještěbudeladit vůz, aby se dosáhlo jeho největšího výkonu. Při čtyřech motorech to nebude podle konstruktérů úplně jednoduché. Největším úspěchem loňské formule tohoto týmu bylo druhé místo na závodech v Itálii. Letos studenti pomýšlí i na lepší výsledek.

Na mezinárodních závodech startuje kolem 200 formulí s elektrickým motorem. Českou republiku nereprezentuje pouze ČVUT. S vlastním monopostem se v minulosti mezinárodního seriálu zúčastnil také tým pražské České zemědělské univerzity, který prototyp vyvíjel ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně.


6. 5. 2015; autobox.cz

Představení nové generace studentské eForce formule

Možná už jste slyšeli o soutěži Formula Student, probíhající po celém světě. V rámci každého ročníku budují studenti technických vysokých škol závodní monoposty, s nimiž se potom utkají proti zbytku v různých disciplínách, zahrnujících jak rychlostní zkoušky, tak i statická srovnávání, při kterých se posuzuje mnoho faktorů.

Jedním z takových týmů je i eForce FEE Prague Formula, fungující pod záštitou Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze. Tým byl založen v roce 2010 a po boku svých kolegů z CTU Cartech, kteří staví formule vybavené spalovacím motorem, vyvinuli eForce již čtvrtou generaci monopostu, poháněného čistě elektricky.

Prezentace pro novináře, sponzory, ale i širokou veřejnost, probíhala v industriálním prostředí jedné z laboratoří pražského ČVUT. K vidění zde byly předchozí monoposty a také aktuální formule s označením FSE.04x, zatím zahalená černým plátnem. Na předchozích třech formulích byl výborně vidět pokrok, kterým celý tým za pět let fungování prošel. Od první generace FSE.01, která ještě nedisponovala promyšlenou aerodynamikou, byla těžká a málo výkonná, přes výrazně lehčí generaci FSE.02, která byla poháněna dvojicí elektromotorů a řídící elektronikou vlastní výroby, až po FSE.03 z minulého roku, která se již může pochlubit většinou dílů karoserie z uhlíkových vláken a výrazným aeropaketem.

Nová formule však slibuje revoluci a odlišení se od všech předchozích generací. Doménou má být čtveřice motorů, umístěných po jednom na každém kole, které z FSE.04x dělají výrazně ovladatelnější a tím i rychlejší stroj. Aerodynamika byla přepracována s ohledem na pravidla letošní sezóny, ale i s přihlédnutím k poznatkům, získaným z předchozích modelů. Další prvky a parametry, mezi které se řadí třeba zcela přepracovaný prostorový rám, push-rod zavěšení či nová elektronika, naznačí, že FSE.04x skutečně není evolucí předchozích modelů, ale od základu nově navrženým a vyrobeným monopostem.

Konečně přichází očekávané odhalení a s ním i velké překvapení pro všechny přítomné. Černé sukno jde dolů a odhaluje nikoliv formuli, ale z drátů narychlo svařenou kostru, jejíž jedinou funkcí je držet tvar. Záhy se dozvídáme, že pověstná studentská pracovitost se přenesla i do oblasti monopostového závodění. Formule na světě je, ale její složení se jaksi nestihlo, což se prý napraví záhy, přímo před zraky přítomných. Za krátkou chvíli se už přes celou halu pohybuje mostový jeřáb, nesoucí zavěšené a takřka kompletní šasi. Tomu jsou v rychlosti přimontována kola a za doprovodného komentáře jedinců, kteří mají tu kterou část na svědomí, i zbytek aeropaketu, volant s digitálním displejem či bezpečnostní deformační člen - cylindr vyrobený z karbonu, umístěný v přední části.

Za chvíli již před námi stojí nikoliv drátěný kostlivec, ale kompletní studenty vyrobená formule, připravená na testování před prvními závody. Stroj, jehož čtyři motory vyvinou dohromady 940 Nm a u kterého hmotnost 230 kilogramů znamená zrychlení z nuly na sto do tří sekund.

Za usilovnou práci a vlastní monopost, sklízí tým složený ze zhruba 30 lidí velké uznání. První závody se odehrají v rakouském Spielbergu 10. srpna a nutno říci, že s tím čím disponují, mají studenti a studentky týmu eForce FEE Prague Formula velmi slušnou šanci na úspěch. Model FSE.03 už si jeden pohár z minulé sézony přivezl, tak snad se sbírka rozšíří.


6. 5. 2015; Pražský deník

Elektroformule má už čtvrtou generaci

UNIKÁTNÍ KONÍČEK I FORMA STUDIA. Studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze včera odhalili už čtvrtou generaci studentské elektroformule. Monopost pro závodní sezonu 2015 se nově spoléhá jen na elektrické pohonné ústrojí zadní i přední nápravy. Studenti se svým strojem účastní mezinárodní soutěže s názvem Formula Student.


6. 5. 2015; Mladá fronta Dnes

Formule ČVUT zbrojí do soutěže

Motor na všechna čtyři Studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze včera odhalili čtvrtou generaci studentské elektroformule týmu eForce FEE Prague Formula. Monopost pro letošní seriál mezinárodních závodů, který začne v srpnu v Rakousku, bude mít nově čtyři motory - pro každé kolo jeden. Mělo by to prospět jeho hbitosti.


6. 5. 2015; Metro

Studenti ČVUT se budou prohánět vlastní formulí

S rychlým vozítkem budou studenti závodit v Itálii.

Cílovou rovinkou se řítí rychlostí přes sto kilometrů v hodině a bude se prohánět po okruhu v Itálii. Nejedná se ale o běžné auto, ale projekt studentů ČVUT Praha. Ti včera představili svůj v pořadí již čtvrtý konstrukční výtvor, elektrickou formuli s názvem FSE.04x, která vznikla v týmu třiceti pěti studentů školy za méně než rok.

"Na podzim obvykle vytváříme návrh modelu, pak se tři měsíce staví a ideálně další tři testuje," řekla deníku Metro zástupkyně projektové skupiny a studentka strojní fakulty Kateřina Burešová, která se na projektu podílí dva roky.

Podle ní je na projektu nejzajímavější propojení teorie s praxí. "Je skvělé vidět, že se jakýkoliv návrh dá posléze realizovat. Vytváříme si sami téměř vše, co se dá vyrobit, občas nějakou drobnost, jako je článek do baterky, koupíme," popisuje proces výroby Burešová. Součástí soutěže Formule student, které se ČVUT se svým monopostem účastní, není pouze stroj zkonstruovat, ale také s ním obstát v náročném závodu. Ten je podle Burešové tím pravým vyvrcholením veškeré dřiny.

"S loňským autem, oproti kterému má náš letošní model podstatná vylepšení, jsme byli na závodech v Itálii, kde jsme se utkali s ostatními studentskými projekty, na druhém místě," chlubí se úspěchy Burešová. Podle kapitána konstrukčního týmu Františka Pecha je letošní model speciální. "První monopost byl spolehlivý, ale bohužel těžký a málo výkonný. Druhý pak nedokázal využít svůj plný výkon. Až se třetím se nám podařilo získat pohár. To se nám doufejme podaří i letos," těší se Pech.

Citát Monopost vytváříme v týmu kolem třiceti lidí, děláme to zadarmo ve svém volnu. KATEŘINA BUREŠOVÁ ZÁSTUPCE PROJEKTOVÉ SKUPINY ČVUT


6. 5. 2015; itbiz.cz

Studenti ČVUT představili čtvrtou generaci elektrického monopostu Formula Student

Na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického vznikla nová generace studentské formule pro mezinárodní soutěž Formula Student. Nový monopost FSE.04x je poháněn čtyřmi elektromotory o celkovém výkonu 66 kW s točivým momentem 940 Nm na kolech.

Po loňských úspěších na závodech v České republice a Itálii studenti Falkulty elektrotechnické a Fakulty strojní ČVUT z týmu eForce FEE Prague Formula opět spojili své síly pro návrh a konstrukci nové generace jediné české elektroformule. Pro vůz, který se zúčastní závodů série Formula Student v roce 2015 využili ty nejmodernější technologie a mnoho komponentů si sami navrhli a vyrobili. FSE.04x se tak může chlubit velmi nízkou hmotností 230 kg, které bylo dosaženo díky použití uhlíkových kompozitů pro výrobu kapoty, ráfků a dalších nosných i pohledových komponent. Jak už jsme předeslali v úvodu, letošní vůz je poháněn zcela novou koncepcí se čtyřmi motory o výkonech 2 x 8 kW vpředu, 2 x 25 kW vzadu s maximálními otáčkami 9000 ot/min a plochou křivkou točivého momentu s 940 Nm na kolech až do rychlosti 70 km/h.

„Pro dobré umístění v závodech je velmi důležité zrychlení a díky lehčí konstrukci, vyššímu točivému momentu a lepším přenosu výkonu na vozovku bychom měli mít letos zase o něco lepší výsledky,“ vysvětluje Petr Sucháček z týmu eForce. Nejkomplikovanější částí vozu jsou ale jeho elektronická řešení. Je to dáno tím, že se minimálně v tomto ohledu monopost FSE.04x konstrukcí nepodobá jiným vozidlům na elektrický pohon a velmi se dbá na ušetření každého gramu. Všechna řešení je proto nutné vymyslet, vyzkoušet a aplikovat přímo na vozech eForce. V dílně týmu tak vznikl vlastní měnič motoru, aktivní elektronický diferenciál, který řídí každý motor zvlášť, kontrola trakce a vlastní „Battery management system,“ který hlídá napětí a teploty každého ze 781 článků baterie. S pořadí již čtvrtou elektrickou formulí se studenti v průběhu léta zúčastní hned čtyř závodů Formula Student - v Rakousku, Maďarsku, České republice a Itálii. Nejvíce se tým těší na závody v Itálii, kde loni obsadili celkově druhou pozici v konkurenci 25 elektroformulí z celého světa a letos chtějí studenti své umístění ještě vylepšit.

Soutěž Formula Student je mezinárodní soutěž pro studenty technických vysokých škol, jejímž cílem je umožnit studentům získání praxe a zkušeností v oboru svého studia. Tým eForce se skládá z asi 35 studentů vysokých škol, především Českého vysokého učení technického v Praze, Fakulty elektrotechnické a Fakulty strojní.

V soutěži Formula Student každý tým konstruuje pro sezónu vždy nové auto a soutěží s ním v konkurenci více než 450 týmů z celého světa. Celkové skóre týmu v soutěži se odvíjí od bodového hodnocení statických a dynamických disciplín. Během statických disciplín, např. Engineering Desing Report nebo Cost Report, komisaři posuzují zejména kvalitu, cenu a inovativnost použitých technických řešení. Dynamické disciplíny slouží k hodnocení výkonnostních charakteristik auta jako akcelerace, ovladatelnost nebo spolehlivost.


6. 5. 2015; hybrid.cz

Studenti ČVUT představili čtvrtou generaci elektrické formule

Na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického vznikla nová generace studentské formule pro mezinárodní soutěž Formula Student. Nový monopost FSE.04x je poháněn čtyřmi elektromotory o celkovém výkonu 66 kW s točivým momentem 940 Nm na kolech.


6. 5. 2015; auto.cz

Studentský tým ČVUT odhalil čtvrtou generaci elektrické formule

Studentský tým Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) eForce FEE Prague Formula odhalil čtvrtou generaci formule na elektrický pohon. Monopost pro letošní seriál mezinárodních závodů bude mít nově čtyři motory, každé kolo bude poháněno zvlášť. Mělo by to prospět jeho hbitosti, která je při závodech zásadní, řekl ČTK pilot formule Petr Záruba.

Na ČVUT vedle elektrické vzniká i studentská formule se spalovacím motorem. Oba týmy fungují druhý rok odděleně, samy hledají sponzory a stavějí vlastní monoposty. Na mezinárodních závodech pak startuje přibližně 400 až 500 formulí se spalovacím a kolem 200 formulí s elektrickým motorem, které jsou klasifikovány odděleně.

Na vývoji elektroformule pracují zhruba tři desítky studentů elektrotechnické a strojní fakulty ČVUT, veškeré díly si vyvíjejí sami. Pohon čtyřmi motory je největší novinkou letošního monopostu, která by měla pomoci při závodech. "Na trati je hodně zatáček, takže auto musí být obratné a mít velké zrychlení," řekl Záruba. Hbitosti by vedle čtveřice motorů mělo prospět také to, že je tento model o dvacet centimetrů kratší a 4,5 kilogramu lehčí. Z nuly na 100 kilometrů by měl zrychlit za méně než tři sekundy.

Před letošní závodní sezonou, která začne v srpnu v Rakousku, bude zásadní vyladit vůz na co největší výkon. Při čtyřech motorech to nebude podle konstruktérů úplně jednoduché. Největším úspěchem loňské formule tohoto týmu bylo druhé místo na závodech v Itálii.

Studentské formule nevznikají jen na ČVUT. S vlastním monopostem se v minulosti mezinárodního seriálu zúčastnil také tým pražskéČeské zemědělské univerzity, který prototyp vyvíjel ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. Vlastní formule vytvořili také například studenti Vysokého učení technického v Brně nebo Vysoké školy báňské v Ostravě. Studenti se při těchto projektech nejen naučí přenést teoretické poznatky do praxe, ale také si vyzkoušejí prezentační dovednosti a komunikaci v mezinárodním prostředí.


6. 5. 2015; Lidové noviny

Jen "soft skills" nestačí

Přírodovědné a technické vysokoškolské obory máme podporovat

POLEMIKA

Kulatý stůl v Orientaci (LN 26. 4.) na téma Máme zvýhodňovat technické obory byl nešťastný. Jeho výsledné vyznění bylo už předem dáno výběrem účastníků. Jaroslav Hanák je sice podporovatelem technických oborů, ale jeho zjednodušený pohled serióznímu technickému vysokému školství dělá spíše medvědí službu. Mikuláš Bek je muzikolog, Jaroslav Miller historik a Jiří Zlatuška je informatik, ale známý odpůrce technického školství. Všichni tři profesoři a rektoři (poslední z nich je rektorem emeritním). Takže dobře vybraná popravčí četa.

Rád bych se vrátil ke druhé části debaty, která se týkala technických vysokých škol. Většina tuzemských technických fakult nejsou žádnými výrobnami pracovní síly na konkrétní umístěnku, ale vycházejí z nich absolventi dobře připravení po odborné stránce, kteří obstojí na dnešním i budoucím pracovním trhu. Na naši fakultu přichází polovina studentů z gymnázií, druhá polovina z průmyslovek. Gymnazisté jsou statisticky úspěšnější, odborné předměty je doučíme. Někteří zaměstnavatelé považují naše studijní programy za příliš teoretické, ti s povděkem sáhnou po inženýrovi, který prošel průmyslovkou. Jiní u absolventů preferují hlubokou znalost, tvůrčí technické myšlení, zkušenost s výzkumem. Ale cesty vzdělání jsou klikaté: náš proděkan pro vědu prof. Škvor původně absolvoval učební obor a nepovažuje to za ztracený čas.

Příprava jako klíč k úspěchu

Jeden podstatný aspekt ze zmíněné diskuse úplně vypadl: vystudovat dobrou technickou vysokou školu je těžké. Kromě různých "soft skills", jako je schopnost komunikovat, spolupracovat a prezentovat, také student musí porozumět opravdu složitým věcem. Musí se doma hodně učit a pořád pracovat na nějakých úkolech nebo projektech. Jeho/její vrstevníci mají víc volného času. V tom je kvalitní technický studijní program podobný většině přírodovědných oborů, zejména matematice a fyzice.

Je to generalizace, jistě i některé humanitní a sociálněvědní obory jsou obtížné, zvláště pro motivované studenty, ale často je lze absolvovat i s menším nasazením. Ale studenti vědí, že vystudovat MFF, FJFI nebo FEL je těžší než studium na jiných fakultách. Vědí to i uchazeči o studium, a bohužel jejich značná část volí snadnější cestu. Stát snad může tu obtížnější cestu podpořit či studentům osladit. Pomoci by ale měly i průmyslové podniky. Třeba i ten polostátní, který pro technické vysoké školství zatím takřka nic neudělal.

Myslím, že pro diskusi o státní politice je lepší otázka: máme podporovat přírodovědné a technické obory? Moje odpověď je ano, ale proboha ne na úkor oborů ostatních. Upřímně nechápu, jak to dlouhodobé podfinancování vysokého školství mohou přežít některé humanitní obory. Na naší fakultě tvoří státní příspěvek za studenty jen 25 procent našich příjmů, ale jak si přivydělávají filozofové? Výdaje na vzdělávací činnost veřejných vysokých škol vyjádřené jako podíl na HDP byly v roce 2014 na úrovni roku 2002 (0,51 procenta), ač od té doby vzrostl počet financovaných studentů o 45 procent. Zákonodárce rozhodl, že veškeré veřejné školství je zdarma, možná by tedy alespoň nejchudším fakultám mohl povolit vybírat od studentů naturálie, jak to bývalo zvykem ve středověku.

Ale zpět ke vzdělávání. Jiří Zlatuška řekl, že veřejně financované vzdělání musí rozvíjet kritické myšlení, občanské postoje, schopnost komunikovat a schopnost orientovat se v globálním prostředí. S tím nelze nesouhlasit.

Aspekty podstatné pro technické a přírodovědné vysokoškolské obory ale v jeho výčtu scházejí. Jde o hluboký teoretický základ: na našífakultě musí mít inženýr šest zkoušek z matematiky. Důležitá je výchova k analytickému myšlení, schopnosti řešit složité problémy a nezůstávat na povrchu. Dále pak výchova k syntetickému myšlení, rozvíjení tvůrčích schopností - učíme studenta navrhnout něco, co dobře funguje. Snažíme se o rozvoj schopnosti systematicky pracovat nejen v týmu (to je "soft skill"), ale také samostatně (to je hard, tedy těžké a nezní to tak chytlavě). Neméně důležité je vštěpování pracovních návyků - např. studijní večery, schopnost zvládnout zátěž.

Odbornost zajišťuje respekt

V dnešním rychle se měnícím prostředí jen omezenci mohou po technickém školství chtít vycvičené fachidioty, kteří se stanou nezaměstnatelnými po odchodu jedné firmy nebo jednoho průmyslového sektoru.

To ale neznamená, že technické vysoké školy by měly vypouštět absolventy, kteří by měli jen hodně měkkých dovedností a povrchních znalostí a neuměli nic pořádně. Ten, kdo se něco pořádně naučí, aby v tom byl opravdu dobrý odborník, musí zvládnout věci do detailů. Nememorovat, ale věcem opravdu porozumět. Takový člověk se obvykle později sám vzdělává a prokáže zmiňovanou flexibilitu. Ředitel průmyslového podniku, který alespoň krátký čas pracoval ve vývoji, má větší respekt zaměstnanců. Možná pro akcionáře v daném roce nevyždímá tak vysoké dividendy, ale jejich dlouhodobým zájmům slouží lépe: dbá o to, aby si firma udržovala technologický náskok před konkurencí.

Foto: Většina tuzemských technických fakult nejsou žádnými výrobnami pracovní síly na konkrétní umístěnku, ale vycházejí z nich absolventi dobře připravení po odborné stránce, kteří obstojí na dnešním i budoucím pracovním trhu, tvrdí děkan Pavel Ripka.

FOTO ARCHIV MAFRA

O autorovi: PAVEL RIPKA, děkan FEL ČVUT


5. 5. 2015; Listy Prahy 1

Dny architektury pro každého

V Praze poprvé proběhne festival architektury Open House. Je to další z akcí, které nejširší veřejnosti nabízejí kulturní zážitky bez vstupného. Stane se tak o víkendu 16. a 17. května.

Tak jako se v kulturní nabídce již trvale usadila oblíbená Muzejní noc, či její mladší sestry Noc kostelů a Divadelní noc, bude se o to nově snažit i festival architektury nazvaný Open House. Dosud probíhal již ve 32 městech Evropy, Ameriky a Austrálie a letos poprvé přichází i do České republiky. Každý si asi někdy pomyslel: jaká je vyhlídka z této terasy nebo z oken domu, kam smí jen povolaní? Vypadá tato stavba uvnitř stejně zajímavě jako zvenku? Co skrývá a jak vypadá zázemí budov, kterými procházíme, ale našim očím zůstává skryté? Cílem a smyslem festivalu Open House je zpřístupnit zdarma na jeden víkend všem zájemcům návštěvu architektonicky významných budov, jinak veřejnosti nepřístupných. Budou si zde moci prohlédnout zevnitř stavby, kolem nichž denně chodí po ulici, které tvoří tvář města, ale nejsou běžně otevřené všem. V Praze jich bude možné zdarma navštívit více než tři desítky. Záštitu nad Open House Praha převzala architektka Eva Jiřičná, která stála u počátků londýnského festivalu v roce 1992 a byla jeho součástí více než 20 let. Z Londýna do Prahy přijede také zakladatelka festivalu Victoria Thornton.

Kam mohou zvědaví návštěvníci letos poprvé zamířit? Otevřeny mají být budovy s historickou a architektonickou hodnotou. Do festivalu se zapojí například Kramářova vila a Invalidovna, palác Langhans, elektrárna Štvanice, ale také plynojem v Praze 8 nebo laboratoře vysokých napětí na Elektrotechnické fakultě ČVUT. Z moderních objektů například palác Metro, Nová scéna ND, z těch postavených v posledních letech například Main Point v Karlíně, budova Artgen, ale i známý Tančící dům. V nabídce najdeme naopak i historické budovy - např. klášter sv. Anežky nebo palác Kinských.

Jak se na prohlídky připravit? Budou umožněny od 10 do 18 hod. oba víkendové dny. V tištěném katalogu i v jeho webové podobě na www.openhousepraha.cz se dozvíte, kde je vstup zcela volný, kde budou návštěvy probíhat v organizovaných skupinách a kam je kvůli omezené kapacitě nutné se předem zaregistrovat. Infocentrum k akci pak najdete v hotelu Fusion v Jindřišské ulici, kde můžete rovnou učinit první prohlídku některých jeho designově různorodých pokojů. Na několika místech bude probíhat i další doprovodný program, výstavy či koncerty.


5. 5. 2015; . designmagazin.cz

Open House otevře v Praze veřejnosti přes 30 domů

Populární festival architektury Open House, který probíhá již ve 32 městech Evropy, ale i Americe a Austrálii, dorazil do České republiky. Po dva víkendové dny 16. a 17. května se veřejnosti otevřou běžně nepřístupné objekty a zevnitř si jich návštěvníci budou moci prohlédnout přes 30. Záštitu nad akcí převzala architektka Eva Jiřičná.

„Festival Open House zpřístupňuje budovy nebo jejich části, které jsou po většinu roku veřejnosti uzavřeny. Přitom tyto budovy tvoří tvář města a určují naše trasy, jimiž se mezi zástavbou pohybujeme. Chceme lidem přinést možnost zajít také jednou dovnitř a posílit tak zájem veřejnosti o své okolí,“ uvedla koordinátorka festivalu Andrea Šenkyříková z neziskové organizace Otevřená společnost, která licenci festivalu pro Českou republiku získala.

Zpřístupněny budou například budovy Artgen, Danube House, Dům odborových svazů, Dům U Dvou zlatých medvědů, Elektrárna Štvanice, Florentinum, Institut plánování a rozvoje, Main Point Karlín, Masarykovo nádraží, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zemědělství, Nákladové nádraží Žižkov, Negrelliho viadukt, Palác Kinských, Palác Langhans, Palác Lucerna, Palác Metro, Parní mlýny, Port#58, Skleněný dům, Strahovský klášter, Tančící dům, Telekomunikační budova O2, Velodrom na Třebešíně a Zlatý anděl.

„Do festivalu se zapojí například Kramářova vila a Invalidovna, o něž má veřejnost při každém otevření velký zájem. Jednáme ale i o zapojení méně známých objektů, například plynojemu v Praze 8 nebo laboratoře vysokých napětí na Elektrotechnické fakultě ČVUT,“ řekl koordinátor festivalu Michal Tošovský.


5. 5. 2015; metro.cz

Studentský tým ČVUT odhalil čtvrtou generaci elektrické formule

Cílovou rovinku se řítí rychlostí přes sto kilometrů v hodině a bude se prohánět po okruhu v Itálii. Nejedná se ale o běžné auto, ale projekt studentů ČVUT Praha. Ti včera představili svůj v pořadí již čtvrtý konstrukční výtvor, elektrickou formuly s názvem FSE.04x, který vzniknul vtýmu třiceti pěti studentů školy za méně než rok. "Na podzim obvykle vytváříme návrh modelu, pak se tři měsíce se staví a ideálně další tři testuje," řekla deníku Metro zástupkyně projektové skupiny a studentka fakulty strojní Kateřina Burešová, která se na projektu podílí dva roky.

Podle ní je na projektu nejzajímavější propojení teorie s praxí. "Je skvělé vidět, že se jakýkoliv návrh dá posléze realizovat. Vytváříme si sami téměř vše, co se dá vyrobit, občas nějakou drobnost, jako je článek do baterky, koupíme," popisuje proces výroby Burešová. Součástí soutěže Formule student, které se ČVUT se svým monopostem účastní není pouze stroj zkonstruovat, ale také s ním obstát v náročném závodu. Ten je podle Burešové tím pravým vyvrcholením veškeré dřiny.

"Z loňským autem, oproti kterému má náš letošní model podstatná vylepšení, jsme byli na závodech v Itálii, kde jsme se utkali s ostatními studentskými projekty, na druhém místě," chlubí se úspěchy Burešová. Podle kapitána konstrukčního týmu Františka Pecha je letošní model speciální. "První monopost byl spolehlivý, ale bohužel těžký a málo výkonný. Druhý pak nedokázal využít svůj plný výkon. Až se třetím se nám podařilo získat pohár. To se nám doufejme podaří i letos," těší se Pech.


5. 5. 2015; designmagazin.cz

Breathing friend je česká antistresová pomůcka

Designérka Kateřina Pražáková vyvinula ve spolupráci s Miroslavem Macíkem z Katedry počítačové grafiky a interakce v Praze na ČVUT novou antistresovou pomůcku Breathing friend. Pomůcku se zkratkou Bf, jejímž cílem je naučit uživatele správně dýchat a lépe čelit stresu, uvidíte na designérské přehlídce Prague Design Week 2015 od 11. do 17. května v Kafkově domě.

“Může se pro nás stát blízkým, tak jako hračka v dětství či pouze nástrojem, který nás nenásilnou formou dokáže uklidnit. Látkový povrch je vyměnitelný dle uživatelských sympatií a stává se tak osobnějším. Při uchopení tohoto křehkého dýchajícího stvoření můžeme příjemně relaxovat a na chvíli zapomenout na chaos kolem nás. Díky mechanice umístěné uvnitř silikonového pouzdra se zdá, že tvor dýchá. Pouzdro je vytvořeno pružným ale zároveň pevným silikonem, který při doteku reaguje jako kůže. Systém je naprogramovaný tak, aby při zdvihu ze stolu došlo k jeho zapnutí. Na začátku je jeho dech rychlejší, pro lepší přizpůsobení uživatelky a poté se zpomaluje, až na klidovou frekvenci dospělého člověka, ” uvádí k pomůcce autorka.

Designérská přehlídka Prague Design Week 2015 se letos místo na podzim uskuteční jen na jaře. Přes 70 kreativních designérů, studií, škol a výrobců se bude od 11. do 17. května 2015 prezentovat ve čtyřech patrech Kafkova domu. Uvidíte nejen jejich novinky, ale každý z vystavovatelů poodhalí i proces své tvorby. Na návštěvníky čeká každodenní Design Kino, workshopy a přednášky.


5. 5. 2015; prazsky.denik.cz

Studentský tým ČVUT odhalil čtvrtou generaci elektrické formule

Praha - Studentský tým Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) eForce FEE Prague Formula dnes odhalil čtvrtou generaci formule na elektrický pohon. Monopost pro letošní seriál mezinárodních závodů bude mít nově čtyři motory, každé kolo bude poháněno zvlášť. Mělo by to prospět jeho hbitosti, která je při závodech zásadní, řekl ČTK pilot formule Petr Záruba.

Na ČVUT vedle elektrické vzniká i studentská formule se spalovacím motorem. Oba týmy fungují druhý rok odděleně, samy hledají sponzory a stavějí vlastní monoposty. Na mezinárodních závodech pak startuje přibližně 400 až 500 formulí se spalovacím a kolem 200 formulí s elektrickým motorem, které jsou klasifikovány odděleně.

Na vývoji elektroformule pracují zhruba tři desítky studentů elektrotechnické a strojní fakulty ČVUT, veškeré díly si vyvíjejí sami. Pohon čtyřmi motory je největší novinkou letošního monopostu, která by měla pomoci při závodech. "Na trati je hodně zatáček, takže auto musí být obratné a mít velké zrychlení," řekl Záruba. Hbitosti by vedle čtveřice motorů mělo prospět také to, že je tento model o dvacet centimetrů kratší a 4,5 kilogramu lehčí. Z nuly na 100 kilometrů by měl zrychlit za méně než tři sekundy.

Před letošní závodní sezonou, která začne v srpnu v Rakousku, bude zásadní vyladit vůz na co největší výkon. Při čtyřech motorech to nebude podle konstruktérů úplně jednoduché. Největším úspěchem loňské formule tohoto týmu bylo druhé místo na závodech v Itálii.

Studentské formule nevznikají jen na ČVUT. S vlastním monopostem se v minulosti mezinárodního seriálu zúčastnil také tým pražské České zemědělské univerzity, který prototyp vyvíjel ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. Vlastní formule vytvořili také například studenti Vysokého učení technického v Brně nebo Vysoké školy báňské v Ostravě. Studenti se při těchto projektech nejen naučí přenést teoretické poznatky do praxe, ale také si vyzkoušejí prezentační dovednosti a komunikaci v mezinárodním prostředí.


5. 5. 2015; českénoviny.cz

Studentský tým ČVUT odhalil čtvrtou generaci elektrické formule

Praha - Studentský tým Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) eForce FEE Prague Formula dnes odhalil čtvrtou generaci formule na elektrický pohon. Monopost pro letošní seriál mezinárodních závodů bude mít nově čtyři motory, každé kolo bude poháněno zvlášť. Mělo by to prospět jeho hbitosti, která je při závodech zásadní, řekl ČTK pilot formule Petr Záruba.

Na ČVUT vedle elektrické vzniká i studentská formule se spalovacím motorem. Oba týmy fungují druhý rok odděleně, samy hledají sponzory a stavějí vlastní monoposty. Na mezinárodních závodech pak startuje přibližně 400 až 500 formulí se spalovacím a kolem 200 formulí s elektrickým motorem, které jsou klasifikovány odděleně.

Na vývoji elektroformule pracují zhruba tři desítky studentů elektrotechnické a strojní fakulty ČVUT, veškeré díly si vyvíjejí sami. Pohon čtyřmi motory je největší novinkou letošního monopostu, která by měla pomoci při závodech. "Na trati je hodně zatáček, takže auto musí být obratné a mít velké zrychlení," řekl Záruba. Hbitosti by vedle čtveřice motorů mělo prospět také to, že je tento model o dvacet centimetrů kratší a 4,5 kilogramu lehčí. Z nuly na 100 kilometrů by měl zrychlit za méně než tři sekundy.

Před letošní závodní sezonou, která začne v srpnu v Rakousku, bude zásadní vyladit vůz na co největší výkon. Při čtyřech motorech to nebude podle konstruktérů úplně jednoduché. Největším úspěchem loňské formule tohoto týmu bylo druhé místo na závodech v Itálii.

Studentské formule nevznikají jen na ČVUT. S vlastním monopostem se v minulosti mezinárodního seriálu zúčastnil také tým pražské České zemědělské univerzity, který prototyp vyvíjel ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. Vlastní formule vytvořili také například studenti Vysokého učení technického v Brně nebo Vysoké školy báňské v Ostravě. Studenti se při těchto projektech nejen naučí přenést teoretické poznatky do praxe, ale také si vyzkoušejí prezentační dovednosti a komunikaci v mezinárodním prostředí.


5. 5. 2015; Technický týdeník

Umělý sval z nanovláken je snem mnoha vědců

Biologický sval, nejdokonalejší spouštěč pohybu, se v přírodě vyvíjel stovky milionů let. Přiblížit se jeho dokonalosti je snem mnoha vědců, kteří se snaží vyvinout sval umělý.

Aktuátor, umělý sval, by se např. vložil do poškozené komory nebo síně srdce a zajistil by, aby poškozená část nadále pumpovala krev, jako by byla zdravá. Velký potenciál mají aktuátory také pro využití v elektromechanice a robotice.

Aktuátory, elektromechanické měniče, převádějí informaci na pohyb. Například příkaz o změně směru je aktuátorem převeden na mechanickou energii potřebnou k vychýlení ze současného směru pohybu stroje. Nyní existují aktuátory, které fungují na pneumatické bázi, další používají k pohonu elektromotory. Jiné jsou postavené na vlastnostech moderních materiálů, jako například SMA (Shape Memory Alloys - materiály s tvarovou pamětí) nebo používají metody elektrostrikce či magnetostrikce. Mají malý užitečný zdvih, některé jsou relativně pomalé, těžkopádné a vyžadují velké elektrické napětí nebo množství energie.

Nejslibnějším současným vývojovým trendem jsou aktuátory na bázi elektroaktivních elastomerických polymerů (EAP).

Na Katedře elektrotechnologie Fakulty elektrotechnické ČVUT a 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy se snaží navrhnout a vyrobit formu umělého svalu fungujícího na bázi elektroaktivních elastomerických polymerů tvořených nanovlákny podle nově zjištěných fyzikálních principů funkce buněk příčně pruhovaných svalů savců. Tento nový typ v podstatě dosahuje parametrů biologického kosterního svalu, a to mnohem reálněji než konvenční aktuátory na bázi EAP. Jeho hlavní výhodou je modulární skladba, umožňující vytváření aktuátorů v rozměrech od manometrických buněk až po lineární motory velkých strojů.

Využití najde nejen v kardiochirurgii, kde má potenciál nahradit funkci poškozené části lidského srdce bez nutnosti transplantace orgánu, ale i chirurgické či ortopedické medicíně jako aktivní implantát. Možné aplikace mohou zasahovat téměř do všech oborů lidské činnosti - aktuátor se určitě uplatní v robotice, elektronice, automobilovém, leteckém a obranném průmyslu, kosmických technologiích a dalších oborech.

Vědecký tým ve zmíněných institucích bude zkoušet různé postupy výroby nového aktuátoru, plánuje vyzkoušet 3D tisk. Zkoumat se bude i samovolný růst nanovláken na speciální podložce. Lidský sval, biologický lineární aktuátor, je nejdokonalejší. Pokud se podaří použít nanovlákna dostatečně tenká, aby kopírovala přirozenou velikost svalových vláken, a pokud bude vyřešen problém zásobování umělého svalu dostatečně velkou elektrickou energií, tomuto ideálu je možné se přiblížit a může se i překonat.


5. 5. 2015; Technický týdeník

O vysokoenergetické astrofyzice na konferenci IBWS v Karlových Varech

Dvanáctý z řady úspěšných workshopů věnovaných astrofyzice vysokých energií a pozemním experimentům i pozorováním zejména robotickými dalekohledy se konal v Karlových Varech od 20. do 24. dubna 2015. IBWS (INTEGRAL/BART Workshop) je pracovní setkání odborníků především z oblasti rentgenového výzkumu vesmíru s pomocí družic pozorujících v gama a rentgenovém oboru a návazných pozemních robotických dalekohledů.

Letošního ročníku s charakterem evropské regionální konference se zúčastnilo 40 odborníků z 5 zemí. Na organizování INTEGRAL/BART Workshopu se podílí Skupina astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení Astronomického ústavu AV ČR. Kromě Astronomického ústavu AV ČR byly dalšími spoluorganizátory České vysoké učení technické v Praze, Hvězdárna Astronomického ústavu Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Norimberk v Bambergu (Německo), Univerzita Würzburg (Německo) a Hvězdárna Karlovy Vary.

Zajímavý program konference byl naplněn referáty z oblasti družicové vysokoenergetické astrofyziky, výzkumu gama záblesků, jednalo se o využití robotických dalekohledů a přípravě dalších kosmických misí a experimentů. Těžištěm byla příprava malých družic, tzv. piko a cubesatelitů.

Rentgenové záření neprochází zemskou atmosférou, lze ho sledovat jen z kosmických družic. Rozšíření pozorovacího okna do vesmíru o rentgenový obor spektra přineslo v minulosti zcela klíčové poznatky o dějích ve vesmíru. A to zejména těch, kde je hmota v extrémních podmínkách. Intenzivní rentgenové záření produkují zejména systémy, v nichž proudí hmota na neutronovou hvězdu, černou díru nebo na bílého trpaslíka. Ve vzdáleném vesmíru (tedy v jiných galaxiích) pak jde často o objekty, v nichž právě probíhá tzv. gama záblesk (tedy probíhá zvláštní druh supernovy, případně kolize dvou kompaktních objektů). Dalším druhem zdrojů rentgenového záření jsou aktivní galaktická jádra.

S rozvojem techniky dnes odborníci dokážou zhotovit nový rentgenový satelit, který by výrazně pomohl ve studiu vesmíru v tomto oboru elektromagnetického spektra. Stavba velkého vesmírného rentgenového dalekohledu je technologicky náročný úkol. Vyžaduje spolupráci odborníků z různých oborů v široké mezinárodní spolupráci. Vývoj rentgenové kosmické optiky má v České republice dlouhou tradici a čeští vědci v tomto oboru dosáhli mezinárodně uznávaných výsledků. První český astronomický rentgenový objektiv byl vyroben v roce 1970 - šlo o optiku o průměru 50 mm k zobrazení Slunce v rentgenovém záření z paluby výškové rakety Vertikal. Bohužel žádná z nedávno připravovaných rentgenových družic nebyla finálně schválena. Do fáze realizace neprošly ani americká Constellation-X, ani evropský XEUS. V roce 2008 se dokonce spojily tři velké kosmické agentury: evropská (ESA), americká (NASA) a japonská (JAXA) v novém velkém společném projektu IXO - International X-ray Observatory. Ani tento obří kosmický rentgenový dalekohled nebyl kvůli finančním škrtům schválen. Právě proto představují malé družice, na něž byla zaměřena celá jedna jednodenní sekce, vítanou alternativu a čeští vědci mají unikátní nápady, jak rentgenové teleskopy miniaturizovat a umístit i na malé satelity.

Mezi horká a aktuální témata patřily přehledové referáty předních světových kapacit oboru, profesorů J. Wilmse a K. Schillinga z Německa, G. BisnovatéhoKogana z Ruska a F. Giovannelliho z Itálie. Profesor Wilms se zaměřil na připravovanou družici ESA ATHENA, prof. Schilling na aplikaci malých družic, prof. Bisnovatyj-Kogan na magnetary a prof. Giovannnelli na rentgenové pulzary. V rámci dne malých družic se mj. představily i aktuální projekty malých družic v ČR, a to VZLUSAT i experiment Plzeňské technické univerzity a také návrh a studie malé družice s rentgenovým monitorem NANOX vzniklé na ČVUT FEL v Praze. Představitel odboru kosmických aktivit Ministerstva dopravy Milan Kaděra představil kosmické aktivity České republiky a doc. René Hudec z Astronomického ústavu AV ČR návrhy družic ESA s předpokládanou českou účastí.

První český astronomický rentgenový objektiv byl vyroben v roce 1970 - šlo o optiku o průměru 50 mm k zobrazení Slunce v rentgenovém záření z paluby výškové rakety Vertikal.


5. 5. 2015; Technický týdeník

Fakulta elektrotechnická ČVUT má cesiové hodiny

Cesiový normál HP5071A je unikátní zařízení pro generování časové stupnice FEL Time. Přístroj budou využívat v Laboratoři přesného času a frekvence Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze.

Laboratoř budovaná od roku 2013 je kromě cesiového normálu vybavena rubidiovými frekvenčními normály, přesnými čítači a GPS přijímači, které slouží k navázání lokální časové stupnice FEL Time na národní časovou stupnici UTC(TP). Na rozvoji laboratoře se podílejí Přístrojové centrum, Středisko výpočetní techniky a informatiky, katedra elektrotechnologie, katedra měření a katedra teorie obvodů. Vedoucí katedry měření doc. Jan Holub k získání unikátního zařízení pro ČVUT uvedl: "Na fakultu se podařilo získat přístroj, který nám umožní dosáhnout mimořádně vysokou přesnost měření času a frekvence. Rozsáhlé využití vidím především pro řešení výzkumných projektů a doplňkovou činnost fakulty."


4. 5. 2015; prazskypatriot.cz

Festival Open House Praha: Můžete zdarma navštívit přes 30 běžně nepřístupných objektů

Světoznámý festival architektury Open House, který probíhá již v 32 městech Evropy, Ameriky a Austrálie, přichází letos i do České republiky. O víkendu 16. a 17. května budou mít lidé v Praze možnost zdarma navštívit více než tři desítky architektonicky významných budov a prohlédnout si zevnitř stavby, kolem nichž denně chodí po ulici.

Otevřeny mají být budovy s historickou a architektonickou hodnotou. Do festivalu se zapojí například Kramářova vila a Invalidovna, o něž má veřejnost při každém otevření velký zájem.

Kramářova vila

Budovy budou otevřeny zdarma po oba víkendové dny od 10 do 18 hodin. K akci bude vydán tištěný katalog, jenž bude dostupný i na www.openhousepraha.cz. Zde se účastníci dozvědí, kde je vstup zcela volný, kde budou návštěvy probíhat v organizovaných skupinách a kde je kvůli omezené kapacitě nutné předem provést rezervaci. Ta začíná 12. května.

Seznam objektů, které budou v rámci festivalu Open House Praha zdarma přístupné:

Artgen

Danube house

Dům odborových svazů

Dům U Dvou zlatých medvědů

Elektrárna Štvanice

FEL ČVUT

Florentinum

hotel Fusion

Invalidovna

Institut plánování a rozvoje

Kramářova vila

Libeňský plynojem

Main Point

Masarykovo nádraží

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo zemědělství

Nákladové nádraží Žižkov

Negrelliho viadukt

NG - Anežský klášter

NG - Palác Kinských

Palác Langhans

Palác Lucerna

Palác Metro

Parní mlýny

Port*58

Skleněný dům

Strahovský klášter

Tančící dům

Telekomunikační budova O2

Velodrom na Třebešíně

Zlatý anděl


3. 5. 2015; idnes.cz

Praha se v květnu otevírá lidem. Vyrazte na běžně nepřístupná místa

Květen bude měsícem otevřených dveří v mnoha pražských objektech. O druhém státním svátku to bude parlament, v půlce května se v rámci projektu Open House Praha zpřístupní další desítky moderních staveb i historických budov. Malou ochutnávku servíruje portál Kudy z nudy.

Mrkněte do Senátu, kdysi konírny mocného Valdštejna

V Den vítězství 8. května zpřístupní Senát nejcennější historické a reprezentační prostory Valdštejnského a Kolovratského paláce na Malé Straně.

Valdštejnským palácem, ve kterém se nachází i Jednací sál Senátu, vás provedou odborní průvodci. Připojit se můžete každou čtvrthodinu mezi 9. a 16. hodinou. Prohlídky jsou bezbariérové, zcela zdarma a potrvají přibližně 45 minut.

Vstupenku nebudete potřebovat ani v nedalekém Kolovratském paláci, který si návštěvníci procházejí sami a vlastním tempem. Otevřené bude v rámci Dne otevřených dveří také Informační centrum, Výstavní síň Senátu, Trčkovská galerie barokní Valdštejnská zahrada - vše najdete v jednom areálu.

Otevírá také Poslanecká sněmovna, úřadovna vysoké politiky

Rušno bude o druhém květnovém svátku také v dolní komoře Parlamentu - Poslanecké sněmovně. Lidem se otevřou reprezentační sály, hlavní jednací síň, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů i další prostory sídla sněmovny na Malé Straně.

Přístupné budou vchodem z Malostranského náměstí číslo 19. Tam vás budou čekat průvodkyně Pražské informační služby, které vás během zhruba hodinové prohlídky seznámí s historií budov, architektonickými zajímavostmi i s jejich současným využitím.

I tady budou prohlídky probíhat mezi 9. a 16. hodinou a to zcela zdarma.

Do Prahy přichází světoznámý festival architektury Open House

Ještě více toho bude v metropoli k vidění o víkendu 16. až 17. května! Vůbec poprvé zavítá do Česka světoznámý festival architektury Open House, který probíhá již v 32 městech Evropy, Ameriky a Austrálie.

Zdarma si prohlédnete zhruba čtyři desítky architektonicky významných budov, kolem nichž denně chodíte po ulici, ale běžně se nedostanete dovnitř.

Do festivalu se letos zapojí například oblíbená Kramářova vila a Invalidovna, z méně známých objektů také libeňský plynojem nebo laboratoře vysokých napětí na Elektrotechnické fakultě ČVUT.

Z historických perel Prahy otevřou například budovy Národní galerie jako klášter sv. Anežky nebo palác Kinských. Z moderních staveb se přidal Dům odborových svazů nebo palác Metro a ze skupiny soudobých budov uvidíte třeba Main Point v Karlíně, Florentinum nebo Tančící dům.

Po oba víkendové dny budou objekty otevřené od 10 do 18 hodin. Cíle své cesty můžete vybírat ve speciálně vytvořeném tištěném katalogu, který je nyní dostupný i na www.openhousepraha.cz. Dozvíte se v něm, kde je vstup zcela volný, kde budou návštěvy probíhat v organizovaných skupinách a kam je kvůli omezené kapacitě nutné se předem zaregistrovat. Infocentrum najdete v hotelu Fusion v Jindřišské ulici v Praze 1.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk