30. 6. 2015; byznys.iHned.cz

Za desítky milionů prodali svoji IT firmu. Teď dva profesoři ČVUT pracují pod kolosem Cisco

Dva profesoři ČVUT před dvěma lety prodali malou, ale úspěšnou technologickou firmu nadnárodnímu koncernu Cisco.

Stále v ní působí, jen si prohodili role.

A baví je to, s podporou kolosu s obratem 50 miliard dolarů ročně prý pomohou více lidem.

Za prosklenou stěnou pokrývají podlahu modré žíněnky, na nich leží horolezecké boty, dvě stěny jsou až po strop poseté boulderovými úchyty. Michal Pěchouček se jednoho z nich chytá a ukazuje, jak odpočívá. Pak sleze, zasune si elegantní světle modrou košili do kalhot a řekne, že už musí jít, protože ho čeká obchodní jednání.

Dvaačtyřicetiletý profesor ČVUT se rozloučí a vyrazí o patro výš do své kanceláře. Budova technické univerzity na pražském Karlově náměstí stojí naproti přes ulici, je na ni vidět třeba z oken relaxační zóny, jež sousedí s horolezeckou "kójí" &*8722; stojíme totiž ve vývojovém středisku mezinárodní počítačové korporace Cisco. Právě v jejích strukturách Pěchouček se svým kolegou Martinem Rehákem už dva roky působí. A dohromady tvoří jeden z nejúspěšnějších českých IT příběhů.

Cisco, Intel a Deutsche Telekom podpoří start-upy zaměřené na internet věcí - čtěte ZDE

"Cisco má svoje procesy, jež zajišťují kvalitu a bezpečnost softwaru, který vyrábí. Což samozřejmě není úplně prostředí pro inovace. Pro ty je potřeba trochu riskovat, trochu méně se vázat. Pro nás bylo zpočátku těžké přejít do korporace, která je zvyklá si inovaci koupit, ne ji vyrábět. To byl ne snad kulturní šok, ale jistá změna, s níž jsme se museli vypořádat," vypráví Pěchouček, jak probíhalo sžívání s podnikem, který po celém světě zaměstnává na 70 tisíc lidí.

Obr ze silicon valley

&*9724; Cisco je jeden z největších počítačových podniků světa, na jeho telekomunikačních síťových zařízeních běží zhruba 80 procent světového internetového provozu. Firmu v roce 1984 založili dva profesoři kalifornské Stanfordovy univerzity.

&*9724; Akcie společnosti jsou součástí indexů S&P 500 i Nasdaq 100. Její tržby v roce 2014 byly bezmála 50 miliard dolarů a pracovalo pro ni na 70 tisíc lidí. Tržní kapitalizace společnosti je 142 miliard dolarů.

Začalo to v roce 2013, kdy kolos z amerického San José koupil Pěchoučkovu a Rehákovu firmu Cognitive Security. Částku ani jedna strana nezveřejnila, ale nepochybně šlo minimálně o desítky milionů korun. Byl to jeden z prvních kroků Cisca na cestě za vyšší bezpečností síťových komunikačních produktů, na nichž je jeho byznys založený. Po Cognitive Security, mimochodem prvním nákupu firmy v regionu střední a východní Evropy, si Cisco pořídilo další ambiciózní start-upy, například Sourcefire za 2,7 miliardy dolarů.

Co softwarový gigant na pražské firmičce tehdy tak zaujalo? Že předběhla dobu. Zatímco jiní specialisté na kyberbezpečnost se soustředili na to, jak zasahovat proti virům či hackerům ve chvíli, kdy se objevili, v Cognitive Security vymysleli preventivní řešení. Systém ze své zkušenosti například ví, že počítače v síti určité firmy nejčastěji komunikují mezi sebou, případně s počítači z Londýna. Když pak zaregistruje, že začnou intenzivně posílat data do Toga, spustí poplach. Důležitou roli v tom hrál vývoj umělé inteligence, jemuž se naČVUT Pěchouček i Rehák se svými studenty věnují.

Za dva roky, kdy oba pracují pro Cisco, se ale zásadně změnilo bezpečnostní klima. Přibývá hackerských útoků na vládní instituce i počítačové kriminality. "Co bylo dříve aspoň trochu amatérské, se radikálně profesionalizuje. Takže na straně útočníků, stejně jako na straně běžné firmy, cítíme tlak a peníze. Víme, že když někdo napadne nějaký stroj, je to s cílem získat promyšlený finanční výsledek. A to i v případě, že je to počítač u někoho doma," říká Martin Rehák, ten klidnější a rozvážnější z dvojice zakladatelů. Nyní si vyměnili role &*8722; zatímco Rehák má na starosti strategii vývojového týmu, Pěchouček, jinak též odborník na bezpilotní letouny, takzvané drony, tým řídí.

"V době akvizice jsme měli dvě desítky lidí, teď je to zhruba padesátka," vypočítává Rehák. Pěchouček jej doplňuje, že ačkoliv je možné, že pražská sestava ještě poroste, už zřejmě ne o moc: "Velikost je optimální. Větší tým už nepřidává tolik věcí navíc, naopak vytváří problémy."

To je ale řeč jen o projektech, na nichž pracuje původní Cognitive Security. Ve stejném domě na Karlově náměstí Cisco sdružuje ještě jiné, příbuzné vývojové týmy, které zatím čítají zhruba tři desítky lidí, v dohledné době by se měly rozrůst na 70 osob.

Na špičce nejoblíbenějších firem se v Česku podle zaměstnanců drží IT firmy - čtěte ZDE

"Cílem je vybudovat inovační hub i pro oblasti bezpečnosti, kde my jako Cognitive Security už dnes nemáme kompetenci, třeba strojové učení nebo predikativní analýza," vyjmenovává sedmatřicetiletý Rehák.

Armádní začátky

Moderně zařízené kanceláře vývojářů Cisca navrhlo známé britské architektonické studio Scott Brownrigg, které pracovalo třeba pro Oxfordskou univerzitu nebo pro ostrovní pobočku Googlu. Je z nich patrný důraz na barevnost a uvolněnou atmosféru firem ze Silicon Valley.

"Pokud nejste obchodník v New Yorku, Cisco není úplně kravatová firma," smějí se spoluzakladatelé Cognitive Security. Současně ale zdůrazňují, že v podstatě nemají nic společného s obchodní divizí Cisco v Česku, kterou od loňského září řídí Ivo Němeček. Kolektiv, který spolu vedou, prý stále hodně vychází ze startupové kultury. Když se třeba přijímá nový člověk, vyjadřují se k němu jeho budoucí kolegové. "Cisco toleruje, že uvnitř něj existují ostrůvky řízené inovace, jako jsme my nebo kolegové v Americe či Kanadě. Jejich myšlenky se přes tu korporátní mašinerii transformují do velkých produktů," tvrdí Pěchouček.

Když má říct, proč vlastně souhlasili s tím, že svou firmu prodají mezinárodní společnosti a připraví se tím o část svobody, kterou jako úspěšní podnikatelé rozkročení mezi byznys a akademickou sféru měli, dlouho nepřemýšlí. Nikdy jim údajně nešlo o peníze: "Šlo nám o to, aby náš produkt nesloužil jen nadšencům, jen pár klientům. Ale aby oslovil masivní trh, abychom pomohli spoustě lidí. Množství dat, které má Cisco od svých klientů, je něco, na co malá technologická firma nikdy nedosáhne." A pak ještě dodává, že je iluze si myslet, že jako šéf malého start-upu máte víc svobody. Je podle něj také omezená, jen jinak.

Ačkoli společnost Cognitive Security vznikla v roce 2009, její kořeny sahají hlouběji do minulosti, konkrétně do roku 2003. Tehdy Rehák se svým o pět let starším kolegou Pěchoučkem začali jako experti ČVUT pracovat na zakázce pro americkou armádu. Nejprve šlo o pokusy z oblasti inteligentních bitevních systémů, později Američané požádali o vývoj nového bezpečnostního softwaru. A právě to byl základ Cognitive Security. V roce 2009 jim došlo, že to má komerční potenciál, a tak koupili od ČVUT licenci a rozjeli firmu. Takřka vzápětí bylo zřejmé, že půjde o lukrativní byznys, v létě 2009 byla firma jednou z prvních, již vyslala na půlroční zkušenou do San Franciska státní agentura CzechInvest.

A také byla prvním start-upem, do něhož vložil přes milion eur fond Credo Ventures. Ten vede známý investor Ondřej Bartoš, který spravuje peníze lidí, jako jsou Zbyněk Frolík z Linetu či zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš. A předtím než do Cognitive Security vstoupilo Cisco, měl v něm menší podíl také exředitel AVG Karel Obluk nebo fond akciových makléřů z RSJ.

Zásadní součástí života Martina Reháka i Michala Pěchoučka je nadále působení na vysoké škole. Iniciovali vznik oboru na ČVUT, který se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, pokračují jako profesoři a podobně rozkročená je většina jejich podřízených. "Velká část našich lidí studuje doktoráty, další chodí učit nebo vedou bakalářky či diplomky studentům. Snažíme se podporovat prostupnost prostředí," uvádí Pěchouček, který se svými žáky z ČVUT v minulosti spolupracoval třeba na vývoji inteligentních vozů pro Fiat či Toyotu.

Poklona z USA

Spokojenost, kterou dávají najevo oba čeští inženýři, má svůj odraz i na druhé straně, v centrále Cisca. Jejich šéfem je Al Huger, který má na starost divizi detekce pokročilých hrozeb. Huger je přitom sám zajímavá figura &*8722; internetový vynálezce a průkopník antivirových programů, postupně založil trojici firem, které skončily v náručí velkých korporací. Nejdřív to byla Secure Networks, již v roce 1998 koupil McAfee, dnes součást Intelu. Následně rozjel SecurityFocus, který po třech letech prodal Symantecu, jednomu z největších světových hráčů na poli počítačové bezpečnosti. A pak stál u zrodu jednoduché aplikace Immunet, kterou v roce 2011 koupil Sourcefire, jejž později získalo Cisco.

Cisco podpoří až deset evropských technologických start-upů. Vybraní získají nejen investiční kapitál - čtěte ZDE

Diplomka na téma "big data" může vyhrát desetitisíce. Cisco a ČVUT vyhlásily soutěž - čtěte ZDE

"Těší mě, že mám pod sebou tým, kterému se podařilo převést teoretické formulace do produktu, za který zákazníci rádi platí," chválí si Huger spolupráci s pražskou sekcí. A doplňuje: "Hrozně rád se do Prahy vracím. Máme tam skvělé pracoviště s horolezeckou stěnou a skvělými talenty. Máme tam opravdu profesionály, kteří skvěle rozumí byznysu, ale zároveň se jim daří udržovat startupovou kulturu."

Toto prolnutí korporátního světa s tím nadšeneckým je patrné i při rozhovoru se zakladateli Cognitive Security &*8722; povídání prokládají byznysovými výrazy typu "využití oportunit", "míra kontribuce" nebo "kvalitní komponenta".

A zatímco Alfred Huger se do Prahy těší, Pěchouček s Rehákem poté, co je koupilo Cisco, za oceán už tak často nemusí. Před rokem 2013 měli dokonce vlastní kancelář v San Francisku, tu ale postupně utlumili, a když teď míří do Silicon Valley, je to do San José, kde sídlí jejich mateřská společnost. "Snažíme se sedět tady. Ale samozřejmě že cestování je nutnou součástí naší práce," krčí rameny Martin Rehák.


30. 6. 2015; Technický týdeník

ELTODO-CITELUM úspěšně dokončila testování LED svítidel

Společnost ELTODO-CITELUM, největší správce veřejného osvětlení v ČR, po třech letech úspěšně dokončila II. etapu rozsáhlého testování svítidel LED v reálných podmínkách Prahy.

Pilotní projekt testování svítidel LED v praxi probíhá ve spolupráci firmy ELTODO-CITELUM, a hlavního města Prahy. Výsledky ukazují, že technologie LED dokáže velmi účinně přispět k úsporám energie. Pro ekonomickou návratnost investice je však potřeba pečlivě vybírat kvalitní svítidlo od spolehlivého dodavatele a provést analýzu každého konkrétního projektu.

Završená II. etapa projektu byla zahájena v březnu 2012 instalací svítidel LED v okolí Karlova náměstí v Praze 2. Navázala na I. fázi testování, která trvala tři roky a probíhala v okolí Smíchova v Praze 5.

Cílem I. etapy bylo poukázat na vyspělost technologie LED, ověřit v praxi deklarované technické parametry a prokázat, že s její pomocí lze osvětlit vybrané komunikace v souladu s požadavky normy. Ve II. etapě se společnost ELTODO-CITELUM mj. zaměřila i na prokázání případné energetické výhodnosti svítidel LED oproti původním osvětlovacím soustavám.

150 KUSŮ SVÍTIDEL LED

V rámci II. etapy bylo instalováno 150 kusů svítidel LED. Během tří let trvání pilotního projektu bylo provedeno celkem 6 měření, a to vždy po půl roce. Ve všech 6 případech je zajišťovali odborníci z Katedry elektroenergetiky ČVUT FEL.

"Testování prokázalo, že se ve II. etapě v mnohem menší míře vyskytovaly dočasné i trvalé závady svítidel LED. Proto byly náklady na jejich provoz výrazně nižší," uvedl Vítězslav Chmelík, generální ředitel společnosti. "Je ovšem potřeba zohlednit, že svítidla LED jsou v mnoha případech dražší než stávající výbojková technologie. Jejich vývoj však jde neustále kupředu, vylepšují se jejich vlastnosti a parametry a postupem času bude i tato technologie finančně dostupnější, než je nyní. Proto je nutné vhodnost jejich využití posuzovat individuálně u každého projektu, aby byla zajištěna ekonomická návratnost investice. Důležitý je pečlivý výběr dodavatele svítidel, jejich technických parametrů a vhodně nastavená smlouva o garanci a servisu. V takovém případě lze výměnu původní zastaralé osvětlovací soustavy za soustavu využívající LED považovat za ekonomicky výhodnou a prostou rizikových faktorů." ENERGETICKÁ VÝHODNOST

Výsledky testování také potvrdily očekávanou energetickou výhodnost svítidel LED ve srovnání s původními osvětlovacími soustavami osazenými vysokotlakými sodíkovými výbojkami. Měření mj. potvrdilo pozitivní fakt, že pokles světelného toku LED byl ve sledovaném období zanedbatelný. S pomocí vhodně zvolených svítidel, která mají kvalitnější optické systémy, lze mnohem přesněji optimalizovat světelně technický návrh osvětlovací soustavy a nasměrovat vyzářené světlo tam, kde ho je zapotřebí. V obytných oblastech je kupř. vhodné nasměrovat světelný tok pouze na komunikaci. Oproti tomu v turisticky atraktivních místech nevadí, když část světla dopadne také na fasády domů a historických památek.

Pro světelně technické návrhy osvětlovacích soustav byly využity teploty chromatičnosti v rozmezí teplá bílá až neutrální bílá, které se při subjektivním hodnocení ukazují jako ideální (v porovnání se studenou bílou). Lidé si za poslední desetiletí zvykli na teplou barvu světla vyzařovaného vysokotlakými sodíkovými výbojkami. Teplá bílá barva LED oproti sodíku umožňuje mnohem lepší rozpoznávání barev a tvarů, což má příznivý vliv na prevenci kriminality a dopravní nehodovost. Tyto závěry byly potvrzeny rovněž odborníky z Katedry elektroenergetiky, ČVUT FEL.


30. 6. 2015; Hospodářské noviny

Jak přežít start-up

Dva profesoři ČVUT před dvěma lety prodali malou, ale úspěšnou technologickou firmu nadnárodnímu koncernu Cisco. Stále v ní působí, jen si prohodili role. A baví je to, s podporou kolosu s obratem 50 miliard dolarů ročně prý pomohou více lidem.

Za prosklenou stěnou pokrývají podlahu modré žíněnky, na nich leží horolezecké boty, dvě stěny jsou až po strop poseté boulderovými úchyty. Michal Pěchouček se jednoho z nich chytá a ukazuje, jak odpočívá. Pak sleze, zasune si elegantní světle modrou košili do kalhot a řekne, že už musí jít, protože ho čeká obchodní jednání.

Dvaačtyřicetiletý profesor ČVUT se rozloučí a vyrazí o patro výš do své kanceláře. Budova technické univerzity na pražském Karlově náměstí stojí naproti přes ulici, je na ni vidět třeba z oken relaxační zóny, jež sousedí s horolezeckou "kójí" - stojíme totiž ve vývojovém středisku mezinárodní počítačové korporace Cisco. Právě v jejích strukturách Pěchouček se svým kolegou Martinem Rehákem už dva roky působí. A dohromady tvoří jeden z nejúspěšnějších českých IT příběhů.

"Cisco má svoje procesy, jež zajišťují kvalitu a bezpečnost softwaru, který vyrábí. Což samozřejmě není úplně prostředí pro inovace. Pro ty je potřeba trochu riskovat, trochu méně se vázat. Pro nás bylo zpočátku těžké přejít do korporace, která je zvyklá si inovaci koupit, ne ji vyrábět. To byl ne snad kulturní šok, ale jistá změna, s níž jsme se museli vypořádat," vypráví Pěchouček, jak probíhalo sžívání s podnikem, který po celém světě zaměstnává na 70 tisíc lidí.

Začalo to v roce 2013, kdy kolos z amerického San José koupil Pěchoučkovu a Rehákovu firmu Cognitive Security. Částku ani jedna strana nezveřejnila, ale nepochybně šlo minimálně o desítky milionů korun. Byl to jeden z prvních kroků Cisca na cestě za vyšší bezpečností síťových komunikačních produktů, na nichž je jeho byznys založený. Po Cognitive Security, mimochodem prvním nákupu firmy v regionu střední a východní Evropy, si Cisco pořídilo další ambiciózní start-upy, například Sourcefire za 2,7 miliardy dolarů.

Co softwarový gigant na pražské firmičce tehdy tak zaujalo? Že předběhla dobu. Zatímco jiní specialisté na kyberbezpečnost se soustředili na to, jak zasahovat proti virům či hackerům ve chvíli, kdy se objevili, v Cognitive Security vymysleli preventivní řešení. Systém ze své zkušenosti například ví, že počítače v síti určité firmy nejčastěji komunikují mezi sebou, případně s počítači z Londýna. Když pak zaregistruje, že začnou intenzivně posílat data do Toga, spustí poplach. Důležitou roli v tom hrál vývoj umělé inteligence, jemuž se naČVUT Pěchouček i Rehák se svými studenty věnují.

Za dva roky, kdy oba pracují pro Cisco, se ale zásadně změnilo bezpečnostní klima. Přibývá hackerských útoků na vládní instituce i počítačové kriminality. "Co bylo dříve aspoň trochu amatérské, se radikálně profesionalizuje. Takže na straně útočníků, stejně jako na straně běžné firmy, cítíme tlak a peníze. Víme, že když někdo napadne nějaký stroj, je to s cílem získat promyšlený finanční výsledek. A to i v případě, že je to počítač u někoho doma," říká Martin Rehák, ten klidnější a rozvážnější z dvojice zakladatelů. Nyní si vyměnili role - zatímco Rehák má na starosti strategii vývojového týmu, Pěchouček, jinak též odborník na bezpilotní letouny, takzvané drony, tým řídí.

"V době akvizice jsme měli dvě desítky lidí, teď je to zhruba padesátka," vypočítává Rehák. Pěchouček jej doplňuje, že ačkoliv je možné, že pražská sestava ještě poroste, už zřejmě ne o moc: "Velikost je optimální. Větší tým už nepřidává tolik věcí navíc, naopak vytváří problémy."

To je ale řeč jen o projektech, na nichž pracuje původní Cognitive Security. Ve stejném domě na Karlově náměstí Cisco sdružuje ještě jiné, příbuzné vývojové týmy, které zatím čítají zhruba tři desítky lidí, v dohledné době by se měly rozrůst na 70 osob.

"Cílem je vybudovat inovační hub i pro oblasti bezpečnosti, kde my jako Cognitive Security už dnes nemáme kompetenci, třeba strojové učení nebo predikativní analýza," vyjmenovává sedmatřicetiletý Rehák.

Armádní začátky

Moderně zařízené kanceláře vývojářů Cisca navrhlo známé britské architektonické studio Scott Brownrigg, které pracovalo třeba pro Oxfordskou univerzitu nebo pro ostrovní pobočku Googlu. Je z nich patrný důraz na barevnost a uvolněnou atmosféru firem ze Silicon Valley.

"Pokud nejste obchodník v New Yorku, Cisco není úplně kravatová firma," smějí se spoluzakladatelé Cognitive Security. Současně ale zdůrazňují, že v podstatě nemají nic společného s obchodní divizí Cisco v Česku, kterou od loňského září řídí Ivo Němeček. Kolektiv, který spolu vedou, prý stále hodně vychází ze startupové kultury. Když se třeba přijímá nový člověk, vyjadřují se k němu jeho budoucí kolegové. "Cisco toleruje, že uvnitř něj existují ostrůvky řízené inovace, jako jsme my nebo kolegové v Americe či Kanadě. Jejich myšlenky se přes tu korporátní mašinerii transformují do velkých produktů," tvrdí Pěchouček.

Když má říct, proč vlastně souhlasili s tím, že svou firmu prodají mezinárodní společnosti a připraví se tím o část svobody, kterou jako úspěšní podnikatelé rozkročení mezi byznys a akademickou sféru měli, dlouho nepřemýšlí. Nikdy jim údajně nešlo o peníze: "Šlo nám o to, aby náš produkt nesloužil jen nadšencům, jen pár klientům. Ale aby oslovil masivní trh, abychom pomohli spoustě lidí. Množství dat, které má Cisco od svých klientů, je něco, na co malá technologická firma nikdy nedosáhne." A pak ještě dodává, že je iluze si myslet, že jako šéf malého start-upu máte víc svobody. Je podle něj také omezená, jen jinak.

Ačkoli společnost Cognitive Security vznikla v roce 2009, její kořeny sahají hlouběji do minulosti, konkrétně do roku 2003. Tehdy Rehák se svým o pět let starším kolegou Pěchoučkem začali jako experti ČVUT pracovat na zakázce pro americkou armádu. Nejprve šlo o pokusy z oblasti inteligentních bitevních systémů, později Američané požádali o vývoj nového bezpečnostního softwaru. A právě to byl základ Cognitive Security. V roce 2009 jim došlo, že to má komerční potenciál, a tak koupili od ČVUT licenci a rozjeli firmu. Takřka vzápětí bylo zřejmé, že půjde o lukrativní byznys, v létě 2009 byla firma jednou z prvních, již vyslala na půlroční zkušenou do San Franciska státní agentura CzechInvest.

A také byla prvním start-upem, do něhož vložil přes milion eur fond Credo Ventures. Ten vede známý investor Ondřej Bartoš, který spravuje peníze lidí, jako jsou Zbyněk Frolík z Linetu či zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš. A předtím než do Cognitive Security vstoupilo Cisco, měl v něm menší podíl také exředitel AVG Karel Obluk nebo fond akciových makléřů z RSJ.

Zásadní součástí života Martina Reháka i Michala Pěchoučka je nadále působení na vysoké škole. Iniciovali vznik oboru na ČVUT, který se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, pokračují jako profesoři a podobně rozkročená je většina jejich podřízených. "Velká část našich lidí studuje doktoráty, další chodí učit nebo vedou bakalářky či diplomky studentům. Snažíme se podporovat prostupnost prostředí," uvádí Pěchouček,který se svými žáky z ČVUT v minulosti spolupracoval třeba na vývoji inteligentních vozů pro Fiat či Toyotu.

Poklona z USA

Spokojenost, kterou dávají najevo oba čeští inženýři, má svůj odraz i na druhé straně, v centrále Cisca. Jejich šéfem je Al Huger, který má na starost divizi detekce pokročilých hrozeb. Huger je přitom sám zajímavá figura - internetový vynálezce a průkopník antivirových programů, postupně založil trojici firem, které skončily v náručí velkých korporací. Nejdřív to byla Secure Networks, již v roce 1998 koupil McAfee, dnes součást Intelu. Následně rozjel SecurityFocus, který po třech letech prodal Symantecu, jednomu z největších světových hráčů na poli počítačové bezpečnosti. A pak stál u zrodu jednoduché aplikace Immunet, kterou v roce 2011 koupil Sourcefire, jejž později získalo Cisco.

"Těší mě, že mám pod sebou tým, kterému se podařilo převést teoretické formulace do produktu, za který zákazníci rádi platí," chválí si Huger spolupráci s pražskou sekcí. A doplňuje: "Hrozně rád se do Prahy vracím. Máme tam skvělé pracoviště s horolezeckou stěnou a skvělými talenty. Máme tam opravdu profesionály, kteří skvěle rozumí byznysu, ale zároveň se jim daří udržovat startupovou kulturu."

Toto prolnutí korporátního světa s tím nadšeneckým je patrné i při rozhovoru se zakladateli Cognitive Security - povídání prokládají byznysovými výrazy typu "využití oportunit", "míra kontribuce" nebo "kvalitní komponenta".

A zatímco Alfred Huger se do Prahy těší, Pěchouček s Rehákem poté, co je koupilo Cisco, za oceán už tak často nemusí. Před rokem 2013 měli dokonce vlastní kancelář v San Francisku, tu ale postupně utlumili, a když teď míří do Silicon Valley, je to do San José, kde sídlí jejich mateřská společnost. "Snažíme se sedět tady. Ale samozřejmě že cestování je nutnou součástí naší práce," krčí rameny Martin Rehák.

S přispěním Adély Skoupé

OBR ZE SILICON VALLEY

Cisco je jeden z největších počítačových podniků světa, na jeho telekomunikačních síťových zařízeních běží zhruba 80 procent světového internetového provozu. Firmu v roce 1984 založili dva profesoři kalifornské Stanfordovy univerzity. Akcie společnosti jsou součástí indexů S&P 500 i Nasdaq 100. Její tržby v roce 2014 byly bezmála 50 miliard dolarů a pracovalo pro ni na 70 tisíc lidí. Tržní kapitalizace společnosti je 142 miliard dolarů.

Hrozně rád se do Prahy vracím, máme tam skvělé pracoviště. Daří se jim udržovat startupovou kulturu. Alfred Huger Cisco, detekce pokročilých hrozeb

ČEŠI VE SVĚTĚ IT

Aleš Holeček

Po odchodu Jana Mühlfeita ze struktur evropského Microsoftu je Aleš Holeček nejvýše postaveným Čechem v největší softwarové firmě světa. Je ředitelem vývoje přímo v jejím v ústředí v americkém Redmontu, má na starosti přípravu nových operačních systémů Windows.

Roman Staněk

Nejúspěšnější český podnikatel v IT, který zamířil do Silicon Valley, kde dnes trvale žije. Jeho společnost Good Data se věnuje analýzám velkých dat a od investorů se mu podařilo vybrat téměř miliardu korun. Už předtím založil a úspěšně prodal dvě firmy.

Senta Čermáková

Česká manažerka se dlouhodobě pohybuje v nejvyšších patrech koncernu HewlettPackard. Dříve měla na starost marketing, nyní pod ni spadají globální služby zákazníkům. Vystudovala ČVUT, obor biokybernetika, kariéru začínala ve společnosti Digital Equipment.

Eduard Kučera, Pavel Baudiš

Zakladatelé antivirové společnosti Avast, jejíž služby po světě používá na 200 milionů lidí. Začali podnikat ještě za komunismu v rámci Svazu socialistické mládeže. Kučera v roce 2009 získal titul Podnikatel roku. Avast je spolu s firmou AVG, která je obchodovaná na newyorské burze, příkladem silné pozice českých technologických společností v kybernetické bezpečnosti.

Robert Kyncl

Český manažer studoval zkraje 90. let Karlovu univerzitu v Praze, pak ale odešel do USA. Nyní je šéfem obsahu na videoportálu YouTube.com, který patří společnosti Google. Předtím působil několik let v internetové televizi Netflix, která začínala jako zásilková DVD služba.

Jan Řežáb

V osmadvaceti letech řídí mezinárodně úspěšnou internetovou firmu Socialbakers, která jiným společnostem pomáhá s analýzami dění na sociálních sítích. Americký magazín Forbes jej zařadil do celosvětového výběru 30 pod 30, což je žebříček byznysových nadějí, kterým je méně než třicet let. Socialbakers získali od investorů tři čtvrtě miliardy korun. Firma se chlubí, že jejími klienty je polovina ze společností zařazených v indexu Fortune 500, kam patří přední průmyslové podniky.


29. 6. 2015; INDEX LN

Auta bez řidiče jen tak nebudou

Moderní auta jsou čím dál chytřejší a mají stále více systémů, které pomáhají předcházet nehodám nebo zmírňovat jejich následky. Vývoj směřuje k autům, která budou jezdit zcela sama. Zbavit majitele možnosti svůj vůz řídit však není cíl tohoto vývoje. Jde především o záchranu lidských životů.

Sedět na míStě Spolujezdce vedle osoby, o níž víte, že auto neřídí, je docela zvláštní pocit. A to i v bezpečném a uzavřeném prostředí testovacího polygonu. Technik za volantem prototypu obyčejného BMW 3 přestavěného společností Bosch na samořiditelné vozidlo tu zajišťuje bezpečnost. Složitý autonomní systém totiž občas vypoví službu, a tak přece jen musí člověk za volantem převzít kontrolu.

Automatická jízda je trochu kostrbatá, brzdění před zatáčkou náhlé a prudší, než jak by brzdil klidně jedoucí řidič. Auto najíždí do oblouku, volant se sám točí technikovi pod rukama.

Zatáčku projíždí auto relativně pomalu, pak opět docela razantně zrychluje. Jízda působí nepřirozeně, postrádá preciznost závodních jezdců i plynulost běžného zkušeného řidiče.

I když se prototypy v tomto ohledu samozřejmě zlepšují, samořiditelné vozy budou ještě dlouho budit nedůvěru. Vždyť auta přece sama nejezdí. I proto jsou komerčně dostupná samořiditelná vozidla zatím hudbou vzdálenější budoucnosti.

To potvrzuje například Tomáš Svoboda z katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT. "Ta technika tu je a funguje.

Ale lidé teprve zjišťují, jestli je po takovém řešení společenská objednávka. Spousta věcí je technicky možná, ale lidé po nich netouží," říká docent, který se zabývá oblastí umělé inteligence.

Nejoptimističtější odhady dnes hovoří o tom, že by se zcela autonomní osobní auta mohla v prodeji objevit do pěti let.

Ve skutečnosti bude cesta k nim delší, jelikož dnes není na autonomní vozidla připravena ani legislativa.

Komfort vs. bezpečnost "V současnosti jsou prioritou standardizace a harmonizace přenosu dat mezi vozidly navzájem, mezi auty a infrastrukturou, různými uživateli a správci dat, dále ochrana těchto dat a otázka právní odpovědnosti. Je třeba jasně řešit, kdo ponese odpovědnost za případná selhání techniky. Aby inteligentní doprava fungovala jako celek, vyžaduje krom vývoje na straně automobilek i velké investice států do inteligentní infrastruktury. Zcela autonomní doprava je tak vizí na desetiletí, nicméně dílčí řešení je možné realizovat již dnes," vysvětluje úskalí Petr Dolejší, ředitel pro mobilitu a udržitelnou dopravu z Asociace evropských výrobců automobilů (ACEA). Současné chytré systémy také potřebují vylepšit spolehlivost. "Dnešní metody mají úspěšnost přes 99 procent, takže se hraje o ty zbývající desetinky, aby vše fungovalo úplně spolehlivě," říká Tomáš Svoboda.

Auta tak budou jezdit sama již poměrně brzy, ale stále budou pro provoz vyžadovat řidiče a jeho pozornost, člověk za volantem bude odpovědný za to, že se nic nestane. Namísto úplného nahrazení řidiče strojem se tak dnes technika soustředí na maximální zvýšení bezpečnosti. Ta je hlavní prioritou, zatímco zcela samostatná jízda vozidel je pouze komfortním prvkem, který tak důležitý není. Auta dnes směřují za cílem, aby pod jejich koly a v jejich útrobách neumírali lidé, ne aby mohl manažer na služební cestě pohodlně pracovat ve voze, kde sedí sám.

V roce 2013 zemřelo v důsledku nehody motorového vozidla na celém světě 1,4 milionu lidí. Dopravní nehody jsou nejčastější příčinou úmrtí u dětí a mladých lidí ve věku 10 až 19 let. Následky nehod motorových vozidel znamenaly pro globální ekonomiku již v roce 2003 zátěž větší než 500 miliard dolarů. A ačkoli se ve vyspělých zemích daří následky nehod snižovat, rychle se rozvíjející ekonomiky přispívají k celkovému růstu negativních vlivů automobilové dopravy.

Elektronika tak dnes řidiči především pomáhá předcházet nehodám a zmírňovat jejich následky, je to ale on, kdo musí převzít konečnou kontrolu nad strojem, když se něco děje. Systémy jsou totiž naladěny tak, aby nevydávaly zbytečná varování, což ovšem znamená, že někdy nereagují i ve skutečně krizové situaci. Proto každý, kdo si dobrovolně stoupne třeba v rámci předváděcí akce před auto se systémem krizového brzdění před chodcem, hazarduje se svým zdravím. "Falešný alarm je méně přijatelný než to, že asistenční systém nezareaguje," vysvětluje jeden z techniků za volantem testovacího auta na polygonu společnosti Bosch. Pro dnešní čím dál chytřejší asistenční systémy, které brzy dovolí například úplně automatickou jízdu po dálnici, je řidič určitou pojistkou. U autonomních vozidel, která pojedou zcela sama třeba i bez posádky, budou muset jako pojistky fungovat další a další elektronické systémy.

Kamery a radary Adaptivní tempomaty, systémy nouzového brzdění, udržování v jízdním pruhu nebo různé systémy varování, které pomohou řidiči řešit lépe krizovou situaci, to jsou prvky výbavy, které se dnes dají pořídit u zcela běžných vozů. "Řada z těchto prvků bude téměř povinná. Od roku 2016 například nezíská plný počet hvězd v nárazových testech Euro NCAP auto, které nebude mít systém krizového brzdění pro zabránění srážky s chodcem," vysvětluje Wilfried Mehr, manažer divize pokročilých asistenčních systémů řidiče společnosti Continental.

Legislativa dnes z aktivních prvků bezpečnosti vyžaduje třeba stabilizační systém ESP. I ten může své funkce zlepšovat.

Společnost Bosch například předváděla na novinářské akci systém, který pomůže řidiči s vyhýbacím manévrem. Auto detekuje překážku, řídicí jednotka určí, jak moc je potřeba zatočit pro vyhýbací manévr. Systém ESP pak řidiči přibrzděním kol na jedné straně auta pomůže zatočit tak, aby se nebezpečí vyhnul. To v případě, že řidič "netrefí" potřebný úhel zatočením volantem.

K detekci překážky v takovém případě dnes slouží radary nebo kamery. Právě obliba kamer v autech v poslední době hodně roste. "Je to pasivní senzor, nic nevyzařuje. Je malá a levná, na auto se jich dá namontovat spousta," vysvětluje ekonomický základ Tomáš Svoboda. Kamery umožňují rozpoznávat značky, jízdní pruhy, chodce nebo i překážky. Instalace stereo kamery může dát autu funkci adaptivního tempomatu.

Druhým oblíbeným senzorem je radar. Je sice dražší, ale překážky vidí ve větší vzdálenosti než kamera, proto je vhodnější pro adaptivní tempomaty. "Radar pomůže i s detekcí chodce, odhalí jeho nohy mezi stojícími automobily. Funguje stejně ve dne i v noci, nerozhodí ho mlha a poradí si i s deštěm. Ale samozřejmě nevidí značky ani jízdní pruhy," vysvětluje funkci senzoru Wilfried Mehr. Zpracovaný signál ze senzorů může sloužit buď pro varování řidiče, nebo rovnou k tomu, že auto samo provede patřičný zásah. I proto se dnes vyvíjí metodiky, které budou asistenční systémy hodnotit a testovat, aby zákazníci měli představu o jejich funkcích a účinnosti.

Trh s asistenčními systémy začíná být velmi lukrativní záležitostí. Už letos by měl podle odhadů společnosti Continental světový trh se senzory, čipy a další elektronikou, která umožňuje funkci asistenčních systémů, přesáhnout hodnotu dvou miliard eur. V roce 2020 by to mělo být přes deset miliard eur.

Auta potřebují vědět víc Pro to, aby byly dnešní asistenční systémy přesnější a aby nakonec mohla existovat i opravdová autonomní vozidla, potřebují dnešní palubní systémy ve vozech získat více informací o situaci. Jednou z cest pro vylepšení je například rozšíření detekce dopravního značení i na semafory.

Jak si Index ověřil na testovacím polygonu společnosti Continental, systém už dnes funguje docela spolehlivě, umí řešit i situace s poměrně složitými signály. Do sériových aut se dostane příští rok.

Budoucnost je ale ve větším propojení vozů s infrastrukturou. Díky propojení aut mezi sebou a napojení na internet si budou moci auta dávat vědět o nebezpečných situacích, dříve se dozvědí třeba o koloně.

Ale třeba i o červené na dalším semaforu, kam teď kamera nedohlédne. Řízení pomocí takzvaného elektronického horizontu, který umožní autu nahlédnout dále, než vidí řidič i senzory, by mělo zvýšit plynulost provozu.

Jednou z velmi zajímavých disciplín je i vyhodnocování stavu vozovky. Na testovacím oválu Continentalu prototyp ukazoval, co vše může auto pomocí senzorů a připojení na internet zjistit. Jde přitom o údaje, které jsou řidiči často zcela zjevné. Vozidlo si například stáhne data o počasí a díky nim s přihlédnutím k ročnímu období elektronika ví, že nehrozí námraza.

Další vyhodnocení už ovšem jde za schopnosti řidiče. Z aktuální teploty a údajů o vlhkosti vzduchu a rosném bodu dovede vůz získat informace o pravděpodobnosti deště. Podle údajů z kamery a laserového senzoru dovede auto poznat louže nebo mokrou vozovku. Podle otáčení kol a dalších senzorů zrychlení umí systém detekovat například hladký nebo hrubý asfalt. Jednoduše to, co řidič cítí a vidí, musí elektronika nějak zjistit. A dnes už to umí, což může pomoci vylepšit funkci asistenčních systémů, třeba proto, že budou umět reagovat na aktuální podmínky a budou tedy pracovat s přesnější informací o možné brzdné dráze nebo pravděpodobnosti smyku.

Vize nula Všechny chytré moderní systémy, které jsou dnes již k dispozici nebo jsou teprve ve vývoji, směřují k jednomu cíli, k takzvané vizi nula. K té se v různých podobách zavázala celá řada firem a organizací.

Cíl je ale ve všech případech jednotný. Za pomoci špičkové techniky by se nejprve na nulu měl snížit počet obětí dopravních nehod, v následném kroku by na nulu měl klesnout počet zranění a nakonec by měly zcela vymizet i samotné dopravní nehody.

"Tato vize nemá přesný časový rámec, ale je určitě dosažitelná," říká Wilfried Mehr. "O rušení prvků pasivní bezpečnosti, jako jsou například airbagy a nárazové struktury, se dnes diskuse nevedou," odpovídá vzápětí na otázku, zda vize nula změní konstrukci samotných aut. Jenom to dokazuje, že vize světa bez automobilových nehod je zatím hodně vzdálená. Ale vzhledem k pokroku, který technika v posledních letech udělala, není nereálná.

"V Německu zahynuli dva lidé při automobilové nehodě." I tak by mohl jednou v budoucnosti vypadat titulek na titulní straně největších světových novin a internetových portálů. Podobně jako dnes média informují o leteckých neštěstích, možná budou v budoucnu referovat o haváriích na silnicích. Tak vzácné budou. Jen zatím nevíme, kdy přesně.

---

CO VIDÍ AUTOMOBIL:

Kamerové systémy dnes rozpoznají řadu prvků v provozu. Pomocí složitých algoritmů a moderních čipů identifikují například automobily v dálce (1, 2), poznají, co jsou svodidla (3, 7), pomocí souvislých a přerušovaných čar (8, 5) detekují jednotlivé jízdní pruhy (6, 9). Detekce čar a následně rozlišení jízdních pruhů dle nich jsou relativně jednoduché disciplíny, zatímco detekce projíždějících vozidel (4) vyžaduje větší výpočetní nasazení.


27. 6. 2015; rakovnicky.denik.cz

Gymnázium hostilo přírodovědnou konferenci

Rakovník - Konec školního roku pojali v mírně vědeckém duchu na rakovnickém gymnáziu.

Konala se zde přírodovědná konference (v pořadí již třetí) a profesor Kamil Březina vysvětlil: „K účasti na ní jsme vybrali všechny první a druhé ročníky. Je to i z toho důvodu, že třeťáci dnes mají jinou akci a maturanti už tu pochopitelně nejsou." Konferenci si ale nenechali ujít ani někteří bývalí studenti, kteří studují na vysokých školách.

Nosným tématem konference bylo představit mladým lidem přírodní vědy trochu jinak, a to za vydatné pomoci vědeckých pracovníků Katedry fyziky Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. Pokusil se o to například i vedoucí katedry Vítězslav Kříha. Přednášky a názorné ukázky experimentů se konaly v aule a v přilehlých učebnách. V experimentálním blocích předvedli Martin Žáček Hrátky s kapalným dusíkem a Miroslav Horký a Vojtěch Delong matematický model Sluneční plachetnice.

Přednášející Vítězslav Kříha hovořil na téma Plazmová medicína, jako samostatný obor vznikla ve 2. polovině minulého desetiletí. „Přestože historie snah o využití elektrických výbojů v terapii chorob sahá téměř k samým začátkům zkoumání vlastností elektrických výbojů ve zředěných plynech, jsme stále v situaci, kdy nezřídka na základě experimentálních výsledků musíme zamítnout pracovní hypotézu vycházející z výsledků popsaných v literatuře. Vysvětlení mechanismů biologických účinků netermálního plazmatu tak na svá vysvětlení dosud ještě čekají. Na druhé straně z ryze praktického hlediska jsou plazmové technologie již v lékařské praxi využívány," upozornil mimo jiné Kříha.

Jeho kolega Petr Kulhánek si pro Rakovník zvolil téma Higgs aneb příběh výběrčího daní. Vyprávění o tom, proč mají částice hmotnost, co je to spontánní narušení symetrie a jak se hledala poslední částice standardního modelu, za jejíž předpověď byla udělena Nobelova cena za fyziku pro rok 2013.

„Myslím, že se našim studentům nové pohledy na přírodní vědy líbily. Získali tak další informace o tom, jak jsou krásné, zajímavé a jaká tajemství stále ještě v sobě skrývají," dodal profesor Kamil Březina.


25. 6. 2015; feedit.cz

ABB University Award zná vědeckotechnické talenty pro rok 2015

Soutěž ABB University Award 2015 již tradičně nabídla studentům technických vysokých škol jedinečnou možnost prezentovat své bakalářské, diplomové a disertační práce odborné porotě a převést své znalosti do praxe.

Praha, 25. června 2015 - Společnost ABB, přední světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, dnes zveřejnila výsledky čtvrtého ročníku ABB University Award, soutěže vědeckotechnických projektů vysokoškolských studentů v akademickém roce 2014/2015. Vyhlášení proběhlo v Akademii věd ČR v Praze. Cílem této iniciativy je ocenit zájem a práci studentů a motivovat je k jejich dalšímu odbornému rozvoji a lépe je připravit na praxi. Studenti mohli projevit svůj potenciál a znalosti v jednom z doporučených odvětví: Energetika, Pohony, Robotika, Automatizace výroby, Efektivní využití energie, ale i jiného technického směru. Již podruhé se partnerem stala IAESTE ČR, mezinárodní organizace pro výměnu studentů za účelem získání technické praxe.

„Počet zájemců o soutěž ABB University Award 2015 se oproti loňskému ročníku téměř zdvojnásobil, což nás velmi těší. Potvrzuje to, že tento typ projektů je pro studenty skutečně přínosný, má smysl do něho investovat a kontinuálně tak podporovat vzdělávání v České republice,“ říká ředitelka pro PR a marketingovou komunikaci společnosti ABB ČR Lucie Melicharová Jandová a dodává: „soutěž ABB University Award se snaží oslovit co nejvíce studentů technických vysokých škol a zároveň jim dává možnost na konkrétních vědeckotechnických projektech představit nejen svůj talent, ale také rozvíjet své odborné znalosti i prezentační dovednosti.“

Stejně jako loni, i letos se všichni finalisté účastní tzv. science tripu (odborné exkurze) do ABB v Německu. Konkrétně do výrobního závodu na průmyslové stejnosměrné měniče a vakuové vypínače v Ratingenu a do jednoho z nejlepších technologických center v Ladenburgu. Zde se nachází centrum pro výzkum a vývoj robotiky s unikátním průmyslovým robotem YuMi, který dokáže během výrobních procesů spolupracovat s lidmi. Vítězové si navíc odnesou tablet od společnosti Samsung a další hodnotné ceny.

Do finálového kola ABB University Award 2015 se z celkového počtu 83 přihlášených (51 bakalářských prací a 32 diplomových nebo disertačních prací) dostalo celkem 20 nejlepších studentů, kteří své práce prezentovali před odbornou porotou v čele s Ing. Františkem Bernatem, CSc. z divize Automatizace výroby a pohony ABB. Dalšími členy poroty byli Prof. Ing. Viktor Valouch, CSc. z Ústavu termomechaniky AV ČR, v.v.i., Mgr. Petr Závada, CSc., DSc. z Fyzikálního ústavu AV ČR, v.v.i., Ing. Tomáš Haubert z Katedry elektrických pohonů a trakce FEL ČVUT, Ing. Petr Nemšovský z divize Systémy pro energetiku ABB, Ing. Pavel Grečner z obchodní jednotky Robotika ABB a Ing. Petr Božek z Vývojového oddělení pro Informační systémy ABB.

„ABB je jako technologická společnost světového věhlasu jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů absolventů technických univerzit v ČR. Rádi proto již podruhé spoluorganizujeme tak významnou soutěž, jakou ABB University Award bezpochyby je. O její kvalitě svědčí nejen již tradiční obliba u studentů elektrotechnických a strojních fakult, ale od letoška také hojná účast studentů a absolventů ostatních technických oborů,“ komentuje spolupráci Václav Pavlík, národní tajemník IAESTE ČR a pokračuje: „I přesto, že se do soutěže rok od roku hlásí stále větší počet studentů, kvalita přihlášených prací nikterak neklesá. To svědčí o kvalitách studentů českých technických vysokých škol, ale také o prestiži soutěže jako takové. Pro IAESTE ČR znamená ABB University Award jeden z důležitých projektů, ve kterých se sbližuje akademická a komerční sféra, což je jedno z hlavních poslání naší organizace.“

Výsledky:

Porota soutěže vzhledem k téměř dvojnásobnému počtu přihlášených zájemců oproti roku 2014 neměla jednoduché rozhodování. Všech 17 studentek a 64 studentů se zadání zhostilo velmi profesionálně a svými pracemi prokázalo nejen potřebné odborné znalosti, ale především velký zájem a potenciál pro obor.

V každé z celkem tří kategorií byly oceněny tři nejlepší projekty:

- Nejlepší bakalářská práce

1. místo Martin Zlámal: Návrh a realizace real-time komunikace pro senzorickou síť s webovou řídicí aplikací

2. místo Jan Filip: Rozšíření řídicího systému pro magnetickou manipulaci na zakřiveném povrchu

3. místo Adam Gavač: Návrh Stirlingova motoru pracujícího při nízkém rozdílu teplot

- Nejlepší diplomová nebo disertační práce (1. - 3. místo)

1. místo David Tomeček: Tenké vrstvy organických polovodičů pro chemické senzory

2. místo: Lukáš Kekely: Software-Controlled Network Traffic Monitoring

3. místo: David Fenderl: Experimentální ověření vlastností proudění v lopatkové kaskádě středorychlostního tunelu a potvrzení výsledků pomocí CFD simulací s ohledem na vliv drsnosti povrchů

- Nejlepší projekt na sociální síti Facebook (rozhoduje celkový počet hlasů)

Jan Filip: Rozšíření řídicího systému pro magnetickou manipulaci na zakřiveném povrchu

Pravidla a podmínky soutěže ABB University Award

Soutěž pořádá společnost ABB ve spolupráci s organizací IAESTE ČR, která se již od roku 1948 zaměřuje na podporu odborných a jazykových znalostí studentů a absolventů prostřednictvím mezinárodního výměnného programu. Soutěže se mohli zúčastnit všichni vysokoškolští studenti a studentky z České i Slovenské republiky, kteří dosud neukončili své vysokoškolské vzdělání nebo jsou studenty doktorského studia. Projektem mohla být bakalářská, diplomová nebo disertační práce, zpracovaná s využitím vědeckých postupů a metod. Při formulování úkolu i jeho zpracovávání bylo možné spolupracovat s odborníky, výzkumnými ústavy a odbornými institucemi. Podíl řešitelů na výsledcích práce však musel být prokazatelný.

Více informací na http://new.abb.com/cz/o-nas/abb-university-award


24. 6. 2015; Prosperita

P. Ripka děkanem FEL ČVUT

Akademický senát Fakulty elektrotechnické ČVUT zvolil kandidátem na děkana prof. Ing. Pavla Ripku, CSc., který fakultu vedl již v letech 2011-2015. Funkční období nového děkana bude čtyřleté od 1. 7. 2015 do 30. 6. 2019. Do funkce ho jmenuje rektor ČVUT.


23. 6. 2015; rozhlas.cz - Magazín Leonardo – Technika

FELFEST 2015

Dále se podíváme na FELFest do dejvického areálu ČVUT v Praze. Spojení koncertů a interaktivních prezentací studentských prací přineslo opravdovou festivalovou náladu, ale také velký zájem studentů středních škol, kteří se na Fakultu elektrotechniky teprve chystají.


23. 6. 2015; itbiz.cz

FELFEST – úchvatná podívaná

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze se předvedla v tom nejlepším světle na FELFESTu v uvolněném prostředí v Praze v Dejvicích na trávníku „Kulaťáku“, hned vedle svého hlavního sídla. Bylo na co se dívat - bakalářské a diplomové práce byly až z říše sci-fi.

Tedy, něco takového by spíše bylo možno čekat od výzkumných a vývojových laboratoří ze specializovaných odvětví průmyslu.

Například Alexandr Laposa z Katedry mikroelektroniky předváděl diplomové práce studentů - pasterizační kolonu na mléko s kapacitou nějakých 0,5 litru (cena materiálu cca 15 000 Kč, se započítáním práce odhadem tak milión) s reprodukovatelností na produkční stroj, nabíječku s termoelektrickým článkem na mobily do prostor mimo civilizaci, tenzometrické a fotoelektrické měřící zařízení s bezdrátovým přenosem a studentem navrženým zákaznickým integrovaným obvodem s minimalizovanou spotřebou, vedle byl k vidění robotický pavouk.

Katedra měření zase nabízela svezení na leteckém simulátoru, uprostřed na travnaté ploše byla elektrická formule. Vše made in ČVUT-FEL, včetně programových výpočtů i některých upravených algoritmů, kterým už ani Matlab či jiné průmyslové softwary nestačily.

Více už spíše fotografie, kam až se naše bezkonkurenční technická vysoká škola dostala díky kvalitě výuky.

Mimochodem - mezi 1 500 vysokými školami celého světa se umístila v první třetině a „leze nahoru“. Končíte střední? Máte takové děti? Nechcete to zkusit radši na ČVUT, než nějakou tu Vokovickou Sorbonu (posměšný název pro „vysokou“ školu VUML - „Výzkumný“ ústav marxismu leninismu (tehdejší oficiální název)), v současné podobě „vysoké školy“ mezinárodních vztahů jakožto velkovýrobny nezaměstna(tel)ných, případně jen zaměstnanců - dříve se jim také říkalo ŠPUK - škola pro udržení koryta.


22. 6. 2015; Automa

Školy a soutěže robotů

Závěr loňského roku a začátek letošního byly ve znamení soutěží robotů pro studenty a žáky různých typů škol. Může vzniknout pochybnost, zda je tak velký zájem o roboty účelný. Důvod je však prostý - je jím chvályhodná snaha probudit zájem mládeže o techniku a o studium technických oborů. Je známo, že tvořivá činnost je návyková. Stačí poskytnout příležitost. Když člověk má něco samostatně vytvořit, musí překonat počáteční neznalost, překonat nesnáze a přemoci "vzdorující hmotu". Pak jako úspěšný tvůrce zažije úžasný pocit vítězství a triumfu - pocit stvořitele, který potřebuje opakovat. Už sama tvořivá činnost je opojná. Mladého člověka s touto zkušeností již asi není třeba přesvědčovat, proč by měl studovat technickou školu, a nikoliv práva či ekonomii. A přiznejme si: lákavější je konstruovat mechanismus (třeba právě robotu) než experimentovat s regulátorem nebo jiným teoretickým problémem.

Merkur perFEKT Challenge

Druhý ročník soutěže Merkur perFEKT Challenge se uskutečnil 25. listopadu 2014 na VUT v Brně. Soutěže se zúčastnilo 48 týmů z celé republiky (vesměs čtyřčlenných), celkem 214 soutěžících. Soutěžící si mohli vybrat z osmi témat. Jejich zadání vytvořily jednotlivé ústavyFakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Úkolem studentů bylo sestavit zadaný mechanismus ze stavebnice Merkuru - a to za pět a půl hodiny. Požadováno bylo např. vytvořit robotické vozítko, automatickou třídičku odpadů nebo také synchronní generátor s permanentními magnety (obr. 1) a tento produkt propojit s elektronikou a naprogramovat ji. Všichni soutěžící, kteří splnili zadání, obdrželi diplom, který je opravňuje k přijetí na FEKT VUT v Brně do studijního programu elektronika, elektrotechnika, komunikační a řídicí technika, což bylo velké lákadlo pro všechny soutěžící.

Robosoutěž 2014

Šestý ročník soutěže se tradičně konal v zaplněné Zengerově posluchárně budovy Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí. Organizátory byly opět katedra řídicí techniky, katedra kybernetiky a katedra měření, "duší akce" a moderátorem byl Ing. Martin Hlinovský, Ph. D. Soutěž byla určena pro tříčlenné týmy. Úkolem každého bylo sestavit robot ze stavebnice Lego® Mindstorms® tak, aby vyhověl předepsaným požadavkům na konstrukci a splnil zadanou soutěžní úlohu - a to co možná nejlépe (obr. 2, obr. 3). Původně byla Robosoutěž určena pro studenty bakalářského studia z předmětu A3B99RO Roboti. Brzy byla rozšířena o předkola otevřená studentům středních škol, a stala se tak velmi populární. Naposledy byla pro velký zájem zařazena již tři předkola pro středoškolské studenty (14., 21. a 28. listopadu 2014). Všechna byla plně obsazena. Dva vítězné týmy z každého předkola (celkem šest týmů) se 12. prosince setkaly ve finálovém kole. Zde se utkaly navzájem a s týmy studentů bakalářského studia FEL. Různá technická pojetí konstrukce robotů, zvolené strategie řízení a nadšený zápal studentů, to vše přispělo k neopakovatelné atmosféře, která celou akci provázela. Podrobnosti a výsledky soutěže jsou uvedeny na www.robosoutez.cz, fotografie uvádí www.facebook.com/robosoutez.

Kyber Robot 2014/2015

Místem konání populární soutěže Kyber Robot je Liberec. Studenti soutěží v konstruování, programování a předvádění choreografie svých výtvorů - výukových robotů. Tradičně se koná na sklonku roku, v "předmikulášské době". Termín letošního, již osmého ročníku Kyber Robot 2014/2015 byl ale přesunut až na 4. březen 2015. Uskutečnil se v objektu Technické univerzity v Liberci. Organizátorem byla TUL, Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií, Ústav mechatroniky a aplikované informatiky (www.tuni.tul. cz). Organizačním garantem byla Ing. Lenka Kretschmerová, Ph. D. Soutěž byla určena pro studenty středních a základních škol, jednotlivce i členy zájmových kroužků. Nově byla zavedena i kategorie "bez omezení věku", určená pro studenty vysokých škol a širokou veřejnost. Předmětem soutěžení byla libovolná kreace malých výukových robotů podle invence soutěžících (obr. 4). Hodnocena byla choreografie a kreativita sestavy, využití všech funkcí robotu a dodržení časového limitu. Více informací lze nalézt na www.otevrenauniverzita.cz/ akce/kyberrobot.

Robosoutěž 2015 pro druhý stupeň základních škol

Nová varianta soutěže Robosoutěž, jež je určena pro tříčlenné týmy žáků druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií z České republiky, se uskutečnila 17. dubna 2015 v Zengerově posluchárně FEL ČVUT v Praze na Karlově náměstí. Podobně jako v soutěži pro studenty středních škol a FEL, bylo i zde úkolem každého týmu sestavit robot ze stavebnice Lego® Mindstorms® tak, aby co možná nejlépe splnil zadanou soutěžní úlohu. Ani žáci základních škol se nenechali zahanbit účastníky soutěže "pro velké děti" a dokázali, že i dvanáctiletí žáci mohou být úspěšnými programátory robotů. Podrobnosti a výsledky soutěže jsou uvedeny na www. robosoutez.cz, fotografie na www.facebook. com/robosoutez.

Vítězové a všichni účastníci soutěží si zaslouží uznání, jejich učitelům a organizátorům soutěží patří poděkování za záslužnou práci.


22. 6. 2015; Automa

Dobře vybavená laboratoř na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze

Společnost Huawei ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Fakultou elektrotechnickou ČVUT vPraze zorganizovala ve středu 27. května 2015 představení a prohlídku laboratoře pokročilých síťových technologií ČVUT FEL. Laboratoř je určena pro výuku předmětů zaměřených na informatiku a komunikace (ICT) od roku 2012 a studenti zde mají možnost pracovat s nejrůznějšími přístroji předních výrobců (Cisco, HP, Huawei, Juniper, MikroTik). V laboratoři probíhají průběžná školení, výuka, testování a laboratorní úlohy a simulace třeba interoperability mezi různými systémy. Společnost Huawei Technologies laboratoř vybavila např. síťovými směrovači AR1220, přepínači 3700, 5700 nebo firewally Eudemon. V plánu je další rozšíření technologických platforem i rozsahu spolupráce.

Prohlídka laboratoře se konala v rámci druhého ročníku série akcí na podporu podnikatelského prostředí s názvem Týden investic, který v Praze i v mnoha dalších místech po celé České republice pořádá agentura CzechInvest. Součástí akce byla také ukázka přenosu videozáznamu prostřednictvím simulovaného prostředí internetu z kamery do PC.

Škola má díky spolupráci s firmou Huawei a dalšími dodavateli přístup k lepšímu vybavení, které by si ze svého rozpočtu jen těžko pořídila. Studenti, budoucí absolventi, získají možnost vyzkoušet si nabyté znalosti v prostředí praxe, a tudíž i šanci na lepší profesní uplatnění v budoucnosti. A firma má možnost "vychovat si" budoucí zaměstnance, zajistit, že noví pracovníci budou dostatečně prakticky vzdělaní.


20. 6. 2015; vysokeskoly.cz

Vydělejte na diplomce!

O tom, že dobrá diplomka se může hodit nejen k úspěšnému zakončení studia a následnému založení do knihovny, může leckoho přesvědčit soutěž Cisco Outstanding Thesis Award 2015. V jejím rámci si totiž mohou tři nejlepší soutěžní práce spadající do okruhu počítačových věd, zejména strojového učení a kybernetické bezpečnosti, rozdělit celkem 70 tisíc korun. Klání organizuje společnost Cisco ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT).


19. 6. 2015; href="http://www.adam.cz/clanek-2015060051-felfest-2015-predstavil-roboty-i-souteze.html

">adam.cz

Felfest 2015 představil roboty i soutěže

Festival Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se již tradičně koná v červnu na Vítězném náměstí v Praze. Ten letošní prezentoval práce studentů a různé projekty.

Spatřit jste tam tedy mohli třeba robota, který skládá Rubikovu kostku nebo robotického pavouka, který chodí v trávě i po hladké šikmé ploše.

Některá stanoviště nabízela i možnost vyzkoušení, například jste se mohli vznést na interaktivním leteckém simulátoru, nebo pozorovat sluneční skvrny pomocí malého dalekohledu Meade, který FEL ČVUT představila společně s Astronomickým ústavem AVČR.

Zajímavým nápadem byl také softbalový trenažér, který pravidelně vystřeloval na odpalovače míčky.

FelFest, který se konal 17. června 2015, přinesl kromě technických zajímavostí návštěvníkům také zábavu. Na dvou pódiích přivítal zajímavé kapely a zpěváky, a návštěvníky nenechal trpět hladem ani žízní :-)

Letošní FelFest stál určitě za to... Ostatně, přijďte se příští rok podívat osobně.

Pro studenty základních a středních škol je také každoročně vyhlášena ROBOsoutěž, jejíž pravidla zjistíte zde:

Jak pracuje robot na skládání Rubikovy kostky, se můžete podívat zde: https://youtu.be/oFyU7wZZow0


17. 6. 2015; ihned.cz

Vyhlášen nový ročník Cisco Outstanding Thesis Award 2015

Soutěž vyhlašuje společnost Cisco ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze a je otevřena studentům všech vysokýchškol v Česku. Na autora nejlepší doktorandské práce čeká prémie 35 tisíc korun, autoři nejlepší diplomové a bakalářské práce se mohou těšit na 25 tisíc, respektive 10 tisíc korun.


16. 6. 2015; Hospodářské noviny

Huawei podporuje vzdělávání studentů v oblasti ICT

Čínská technologická společnost již čtvrtým rokem vybavuje a podporuje laboratoř moderními síťovými technologiemi ČVUT FEL.

Huawei uspořádal ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Prazeve středu 27. května představení a prohlídku laboratoře pokročilých síťových technologií ČVUT FEL. Prohlídka se konala v rámci druhého ročníku série akcí na podporu podnikatelského prostředí s názvem "Týden investic", který v Praze a v mnoha dalších místech po celé České republice pořádala agentura CzechInvest.

Laboratoř pokročilých síťových technologií ČVUT FEL funguje na škole od roku 2012 a studentům slouží primárně pro výuku ICT předmětů na co nejširším portfoliu ICT zařízení od předních výrobců (Cisco, HP, Huawei, Juniper, MikroTik).

V laboratoři probíhají průběžná školení, výuka, testování a laboratorní úlohy a simulace např. interoperability mezi různými systémy. Společnost Huawei Technologies vybavila laboratoř např. síťovými směrovači AR1220, přepínači 3700, 5700, nebo firewally Eudemon. V plánu je další rozšíření technologických platforem i rozsahu spolupráce.


16. 6. 2015; Technický týdeník

Unikátní komunikační systém pomůže nejen v případě povodní

V obci Husinec-Řež na vodním toku Vltavy proběhlo začátkem června rozsáhlé cvičení povodně. V praxi se tu testoval unikátní komunikační systém zajišťující vysokou dostupnost

internetového připojení v součinnosti se systémem včasného vyrozumění obyvatelstva.

Vyvíjel jej společný tým Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci s firmou CertiCon, v rámci řešení grantu Ministerstva vnitra ČR (Vývoj adaptabilních datových a procesních systémů pro vysokorychlostní, bezpečnou a spolehlivou komunikaci v extrémních podmínkách).

V rámci cvičení se ověřovala nejen připravenost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, krizového štábu a povodňové komise, ale byl ověřován i nový systém včasného vyrozumění obyvatelstva VOX od výrobce PWS Plus, pořízený v rámci dotačního programu Státního fondu životního prostředí ČR pro zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní. Projekt dostal název Zlepšení systému protipovodňové ochrany obce Husinec. Úkolem tohoto systému je umožnit včasné varování obyvatelstva v případě mimořádné události.

Systém je vybaven i senzorem výšky vodní hladiny, jehož údaje se pravidelně vkládají do internetových databází. Systém rovněž umožňuje realizovat hlasový prostup z nadřazeného střediska v ORP Brandýse nad Labem pomocí internetu, a umožnit tak včasné vyrozumění občanů v době nedostupnosti lokálního krizového řízení. Uvedené činnosti vyžadují dostupné a stabilní připojení do internetu, které v době mimořádné události nelze z jediného zdroje zaručit. Požadavek na spolehlivé připojení pomocí různých přenosových technologií splňuje instalovaný komunikační systém 4mulcom-SECOM, využívající lokální xDSL přípojky společně se sítěmi mobilních operátorů. V případě výpadku kteréhokoliv z poskytovatelů datové konektivity jsou stávající datová spojení nepřerušena.

Hlavním řešitelem systému za Fakultu elektrotechnickou ČVUT je katedra telekomunikační techniky. Ing. Zbyněk Kocur, Ph. D., popisuje celou akci takto: "V rámci cvičení byla simulována nedostupnost xDSL připojení vlivem zaplavení místních kabelů a jediným dostupným připojením tak byla síť mobilních operátorů. Odpojení xDSL sítě proběhlo v průběhu prováděného hlášení z ORP Brandýs nad Labem. Odpojení nemělo díky instalovanému zařízení 4mulcom-SECOM žádný vliv na prováděné hlášení. Stabilní datový kanál umožnil také pravidelnou aktualizaci výšky vodní hladiny na všech sledovaných serverech.

Řešitelem projektu včasného systému varování a vyrozumění byl Ing. Vladimír Pavlík ze společnosti Varovné systémy. Hlavním úkolem cvičení bylo zapojení systému včasného varování a vyrozumění obyvatel do krizového řízení obce a nadřízeného orgánu, v našem případě dispečinku krizového řízení obce s rozšířenou působností Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

---

Systém je vybaven i senzorem výšky vodní hladiny, jehož údaje se pravidelně vkládají do internetových databází.


16. 6. 2015; Technický týdeník

Děkanem Fakulty elektrotechnické ČVUT opět Pavel Ripka

Akademický senát Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze zvolil za děkana prof. Ing. Pavla Ripku, CSc., který fakultu vedl již v letech 2011 až 2015. Jeho funkční období je čtyřleté: od 1. 7. 2015 do 30. 6. 2019. Do funkce bude jmenován rektorem ČVUT.

Profesor Ripka byl do svého druhého funkčního období zvolen 16 kladnými hlasy od 24 přítomných senátorů. Jeho protikandidáty byli Ing. Jaroslav Burčík, Ph. D., který donedávna vedl Inovacentrum ČVUT, dále doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph. D., z VŠB-TU Ostrava a prof. Ing. Miroslav Husák, CSc., vedoucí katedry mikroelektronicky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Cíle nového děkana jsou především další zlepšení pracovního i studijního prostředí na fakultě, větší ocenění a kariérní jistota kvalitním pedagogům, špičkové vědecké i aplikační výsledky, propojování ostrovů excelence a podpora vzniku nových ostrůvků (juniorské týmy), posílení strategických oborů, jako je oblast elektrických strojů, energetika, světelná technika a materiálový výzkum, obnova infrastruktury pro výzkum i výuku a zachování výukové kapacity pro silnější populační ročníky.

Profesor Ripka chce také zvýšit povědomí naší společnosti a mezinárodní komunity o výjimečných kvalitách Fakulty elektrotechnické (dle RVVI v oblasti výzkumu nejlepší technická fakulta v ČR, dle hodnocení Hospodářských novin jsou na Fakultě elektrotechnické ČVUT nejlepší studijní programy v oboru informatiky). Slíbil připravit nový celofakultní studijní program pro výuku v kombinované formě.


11. 6. 2015; parlamentilisty.cz

Prezentace studentských projektů a hudební produkce – to je festival ČVUT FELFEST

Po roce se na Vítězné náměstí v Praze opět vrací festival Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze FELFEST, který již tradičně nabídne bohatý hudební program a prezentaci studentských projektů fakulty.

Jednodenní festival se uskuteční 17. června 2015 od 13.00 hodin na travnatém prostranství před areálem ČVUT v pražských Dejvicích. Kromě dvou hudebních scén a obsáhlého výstavního TechParku se můžete také těšit na doprovodný program, sportovní exhibice a workshopy. Vstup na festival je zdarma.

Již tradičně připravila Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze oslavu začátku letních prázdnin - festival FELFEST. Návštěvníci si budou moci prohlédnout projekty, vznikající na fakultě. Mezi nejpopulárnější patří Letecký simulátor, díky kterému si mohou návštěvníci vyzkoušet pilotovat nad Prahou, Lego roboti, skládající Rubikovu kostku, balancovat na nakloněném povrchu, nebo sbírat míčky určité barvy, studentská formule, s níž studenti fakulty každoročně vítězí na mezinárodních závodech, nebo Banana piano, umožňující sestavit si vlastní hudební nástroj ovoce a zeleniny. V TechParku dále naleznete AgentDrive Simulátor, cyklistický navigátor a plánovač cest, aplikaci pro rozpoznávání obličeje, pokročilou navigaci nevidomých, robotické dalekohledy a mnoho dalších exponátů pro mladé i dospělé technické nadšence.

Přehlídku studentským prací doplní tradičně bohatý hudební program. Asi není třeba představovat legendu a stálici tuzemské hudební scény - ostravskou skupinu BUTY, která bude hlavnímu pódiu vévodit. V odpoledních hodinách rozproudí posluchače jak irský rock Vintage Wine, tak country-folkový Johannes Benz. Jazzové fajnšmekry jistě potěší parta mladých muzikantů z Wunderbar band, nebo reggae v podání Bug’n’Dub. Celý program pak doplní menší hudební projekty na vedlejším pódiu, jako jsou například punkfolkeři Vasilův Rubáš, experimentální duo Mutanti hledaj východisko, rapová improshow Saysomething.cz či Vobezdud.

Podrobné informace naleznete na stránkách www.felfest.cz nebo Facebooku FELFEST.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době máČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2015/16 nabízí ČVUT svým studentům 117 studijních programů a v rámci nich 457 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. - 420. místě. V oblasti "Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. - 100. místě, v oblasti "Mechanical Engineering" na 101. - 150. místě, v oblasti "Computer Science and Information Systems" a "Electrical Engineering" na 151. - 200. místě, a stejně tak i v oblastech "Mathematics" a "Physics and Astronomy". Více informací najdete na www.cvut.cz

16.6.2015, Technický týdeník


10. 6. 2015; TECH MAGAZÍN

Veletrh s opravdovou jiskrou

Ceny vítězným exponátům jsou rozdány, vystavovatelé sklidili své stánky a věnují se dalším akcím či (spíše) běžným rutinním záležitostem všedních dnů, nicméně s tím, co bylo na letošním veletrhu možné vidět, se rozhodně neloučíme - právě naopak: řada prezentovaných novinek už míří do praktického nasazení.

S letošním, v celkovém pořadí již 23. ročníkem mohou být organizátoři z Terinvestu spokojeni, a zdá se, že přesun z Prahy na brněnské Výstaviště akci svědčí. Návštěvnost (44 500 lidí, především z řad profesionálů) i počty vystavovatelů (na šest stovek, z toho pětina zahraničních z 22 zemí) atakují rekordní hodnoty.

Počet vystavovatelů se tak opět o něco rozrostl. Mezi premiérové účastníky veletrhu se letos zařadila i divize Mikroskopie společnosti Carl Zeiss, která se na AMPERu prezentovala poprvé, stejně jako např. liberecká společnost Foxon. Na veletrh se ale také vracejí i někdejší dřívější vystavovatelé, kteří v posledních letech chyběli, např. společnost Lenze. Expozice, které se ani v obří hale P rozhodně nedaly přehlédnout, patřily hlavně tradičním účastníkům veletrhu, jako jsou společnosti ABB, Balluff, Kopos, B+R Automatizace, Siemens, WAGO, Turck, Murrelektronik aj., ale rozhodně stálo za to se podívat i k menším firmám.

Ve znamení světla, automatizace a měření

K výrazně zastoupeným oborům letos patřila automatizace, podstatná část expozic byla věnována moderním světelným zdrojům, a to především úsporným systémům LED osvětlení. Prosazuje se jak v rezidenčním a komerčním, tak už i ve veřejném sektoru - ano, i veřejné osvětlení jde s dobou a úsporné zářivky nahrazují nejmodernější LED světelné zdroje, ještě šetrnější vůči financím, i životnímu prostředí. O automobilech nemluvě.

Silné zastoupení měla také měřicí technika, jejíž noviny prezentovaly např. firmy jako Ahlborn, Blue Panther, GMC, Meatest, National Instruments, Radeton, Rohde & Schwarz, Seba-Dynatronic CZ a další, a také obor zabezpečovací techniky, kde vévodil např. tradiční český výrobce Jablotron Alarms společně s TSS Group a 4ISP či firmy INTV a Sectron dodávající špičkovou komunikační techniku.

Česko jako laserová velmoc?

Tradiční součástí veletrhů jsou specializované doprovodné programy, ať už ryze odborného zaměření, tak určené pro širší veřejnost, a ani letošní ročník nebyl výjimkou. Kromě rozsáhlého souboru přednášek byly hlavním magnetem veletrhu hlavně dvě odborné akce: Fórum AUTOMATIZACE a Fórum OPTONIKA, kde každý veletržní den probíhal živý program odborných přednášek o nových koncepcích, výrobcích a řešeních v průmyslové automatizaci, zaměřený na automatizační hardware i software, na to, jak se ve vývoji automatizačních prostředků odráží koncept Průmysl 4.0, na vývoj v oblasti strojového vidění, a také na bezpečnost strojů a zařízení, spolehlivost ve virtuální prostředí a další zajímavá témata.

Skutečnost, že ČR patří v oblasti elektrotechnického průmyslu k uznávaným zemím, potvrdili zástupci Fyzikálního ústavu AV ČR a specialisté z unikátních laserových center ELI Beamlines a HiLASE, kteří představili projekty nejvýkonnějších světových laserů, jež jsou umístěny právě v ČR, a patří mezi absolutní technologickou špičku, která láká do Česka i světové vědecké kapacity. Nejde však jen o špičkový výzkum, ale projekty jsou výrazně zaměřeny na přenos nejnovějších vědeckých poznatků do průmyslového využití.

Na baterky se jezdí i létá

K hlavním návštěvnickým "trhákům" doprovodného programu patřila, podobně jako loni, sekce zaměřená na elektromobilitu AMPER Motion, která představila výběr nejzajímavějších produktů a aktivit, s nimiž se lze v této oblasti v Česku setkat. Mezi exponáty, které zahrnovaly zejména elektromobily, a to jak v čisté elektrické podobě, tak vozy s hybridním pohonem, nabíjecí stanice a mnoha dalších technických novinek, dominovaly exkluzívní záležitosti, jako např. luxusní hybridní vůz BMW i8 z dílny technologické firmy Nano Energies, elektroletoun RAY VUT Brno nebo elektrická formule vytvořená na ČVUT Praha, s níž studenti absolvovali už řadu prestižních soutěží.

K vidění však byla i řada dalších zajímavých věcí, kromě již zmíněných, např. elektromobily firmy AIXAM pro teenagery (Coupé, GTI), elektromobily Tesla (Roadster i S), řada elektromobilů z dílen nadšenců i studentů (např. projekt VUT Super EL II z VUT v Brně), elektrická kola apod. **

---

Co nás zaujalo: Smart house - elektromobil v roli zásobníku energie pro rodinný dům. Přednáška odborníků společnosti ABB o možnostech skladování elektrické energie pro rodinný dům, pilotních projektech a výhledu, jak může vypadat blízká budoucnost. EHV - Connex: inovativní, suchý, zásuvný kabelový konektor od firmy Pfisterer umožňuje vůbec poprvé konstruovat délky kabelů s příslušenstvím z jednoho zdroje. Kontrolní jednotky pod vysokým zatížením během provozu jsou před dodáním individuálně testovány v souladu s IEC 62067. Integrovaný kabelový vyztužený systém je odolný proti doteku, vodotěsný (i vůči slané vodě) a bezúdržbový.


10. 6. 2015; parlamentnilisty.cz

ČVUT se podílí na inovaci komunikačních technologií využitelných při povodních

V rámci cvičení povodně velkého rozsahu na vodním toku Vltava v obci Husinec-Řež konané začátkem června byl v praxi otestován unikátní komunikační systém zajišťující vysokou dostupnost internetového připojení v součinnosti se systémem včasného vyrozumění obyvatelstva. Byl vyvinut společným týmem Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci s firmou CertiCon, a.s., v rámci řešení grantu Ministerstva vnitra číslo VG20122014095 "Vývoj adaptabilních datových a procesních systémů pro vysokorychlostní, bezpečnou a spolehlivou komunikaci v extrémních podmínkách".

V rámci cvičení povodně velkého rozsahu na vodním toku Vltava v obci Husinec-Řež byla testována připravenost obce a všech spolupracujících subjektů na povodeň velkého rozsahu. V rámci cvičení byla ověřována nejen připravenost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, krizového štábu a povodňové komise, ale byl ověřován i nový systém včasného vyrozumění obyvatelstva VOX od výrobce PWS Plus s.r.o. pořízený v rámci dotačního programu Státního fondu životního prostředí ČR pro zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní - projekt "Zlepšení systému protipovodňové ochrany obce Husinec". Úkolem tohoto systému je umožnit včasné varování obyvatelstva v případě mimořádné události.

Kromě toho je systém vybaven i sensorem výšky vodní hladiny, jehož údaje se pravidelně vkládají do internetových databází. Systém rovněž umožňuje realizovat hlasový prostup z nadřazeného střediska v ORP Brandýse nad Labem pomocí sítě internet a umožnit tak včasné vyrozumění občanů v době nedostupnosti lokálního krizového řízení. Uvedené činnosti vyžadují dostupné a stabilní připojení do sítě internet, které v době mimořádné události nelze z jediného zdroje zaručit. Požadavek na spolehlivé připojení pomocí různých přenosových technologií splňuje instalovaný komunikační systém 4mulcom - SECOM využívající lokální xDSL přípojky společně se sítěmi mobilních operátorů. V případě výpadku kteréhokoliv z poskytovatelů datové konektivity jsou stávající datová spojení nepřerušena. Bez výpadku lze proto provádět vzdálené hlášení či přijímat data z instalovaných senzorů.

Hlavním řešitelem systému za Fakultu elektrotechnickou ČVUT je katedra telekomunikační techniky. Ing. Zbyněk Kocur, Ph.D., popisuje celou akci takto: "V rámci prováděného cvičení byla simulována nedostupnost xDSL připojení vlivem zaplavení místních kabelů a jediným dostupným připojením tak byla síť mobilních operátorů. Odpojení xDSL sítě proběhlo v průběhu prováděného hlášení z ORP Brandýs nad Labem. Odpojení nemělo díky instalovanému zařízení 4mulcom - SECOM žádný vliv na prováděné hlášení. Stabilní datový kanál umožnil také pravidelnou aktualizaci výšky vodní hladiny na všech sledovaných serverech."

Odborníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se podíleli společně s pracovníky společnosti CertiCon, a.s., na vývoji instalovaného systému 4mulcom - SECOM v rámci projektu Ministerstva vnitra číslo VG20122014095 "Vývoj adaptabilních datových a procesních systémů pro vysokorychlostní, bezpečnou a spolehlivou komunikaci v extrémních podmínkách" a na jeho úpravách pro nasazení do systému včasného varování obyvatelstva.

Řešitelem projektu včasného systému varování a vyrozumění byl Ing. Vladimír Pavlík, ze společnosti Varovné systémy. Hlavním úkolem cvičení bylo zapojení systému včasného varování a vyrozumění obyvatel do krizového řízení obce a nadřízeného orgánu v našem případě dispečinku krizového řízení obce s rozšířenou působností Brandýs nad Labem - Stará Boleslav.

Podrobnosti o zařízení 4mulcom - SECOM lze nalézt na: http://www.certicon.cz/content/telekomunikace-site

Aktuální stav monitorovaných hladin řek lze nalézt na: http://hladiny-vox.pwsplus.eu

Stránky obce Husinec-Řež lze nalézt na: http://www.husinec-rez.cz

Stránky společností Varovné systémy: http://www.varovnesystemy.cz


9. 6. 2015; Chrudimský deník

Chrudimští gymnazisté vyhráli Ekologickou olympiádu

Chrudimsko - Národní kolo 20. ročníku Ekologické olympiády trvalo poprvé v historii čtyři dny. Probojovalo se do něj 14 týmů středoškolských studentů z dvanácti krajů celé republiky.

Národní kolo se uskutečnilo na Chrudimsku - soutěžící bydleli v táboře na Seči a úkoly plnili po celém kraji. Zlatá medaile zůstala "doma", neboť po sečtení všech bodů se na prvním místě umístil tým z Gymnázia Josefa Ressela Chrudim ve složení: Marie Vincenciová, Tereza Koberová a Šimon Kimák. Za nimi skončili gymnazisté z Českých Budějovic a o třetí místo se podělili studenti z gymnázia v Praze a Chotěboře.

Šlehačka i ocílka

Ekologická olympiáda však neznamená jen suchopárné vyplňování testů prověřující znalost přírodovědy, ale její součástí byly i vpravdě zapeklité úkoly, díky kterým studenti lépe poznali danou problematiku.

"Tématem národního kola byl geoturismus v Národním geoparku Železné hory a jeho vliv na okolní prostředí. V rámci řešení samostatného praktického, terénního úkolu si soutěžící zkusili na vlastní kůži a za pomocí všech svých smyslů, jak nelehký úkol je přiblížit geologii turistům," říká za pořadatele Simona Vylíčilová, botanička Regionálního muzea v Chrudimi.

V praktickém úkolu, který soutěžící zpracovávali a obhajovali před odbornou porotou byl návrh realizace geoturistického informačního centra spojeného s naučnou interaktivní trasou na zříceninu středověkého hradu Oheb.

Týmy studentů v rámci exkurzí procestovaly valnou část Chrudimska. Část poznávacího testu vyplnili soutěžící v Městském muzeu Chrast, kde na ně čekalo poznávaní rostlin, ale dostali také za úkol vážit předměty na starobylých vahách a v máselnici vyrobit šlehačku.

V Městském muzeu ve Skutči účastníci národního kola poznávali horniny, minerály a zkameněliny a poté byli přímo vtaženi do práce kameníků. Stali se zde svědky, jak se štípe žulová kostka. Studenti také navštívili Záchranou stanici Pasíčka.

Ani večer v táboře se však soutěžící nenudili. Například v pátek se uskutečnila přednáška Ladislava Siegera z ČVUT Praha o životě na polární stanici Marambio na Antarktidě. Vzápětí se také uskutečnil workshop, kdy si studenti vyzkoušeli přežití v extrémních podmínkách a naučili se třeba, jak se dá pomocí ocílky a pazourku vykřesat oheň.


9. 6. 2015; byznys.iHned.cz

Eaton v Česku otevřel Inovační centrum. Na vývoji energetických systémů spolupracuje s ČVUT

Inovační centrum v Roztokách zaměstná až 300 expertů.

Budou se tam vyvíjet například ekologické motory nebo chytré řízení klimatizace domů.

Jde o jediné inovační centrum gigantu Eaton v Evropě.

Americký průmyslový gigant Eaton otevřel v Roztokách u Prahy novou budovu svého Evropského Inovačního centra, kde bude vyvíjet energetické systémy.

Mezi technologiemi, které bude firma ve spolupráci se studenty ČVUT zkoumat a vyvíjet, budou například speciální elektronické brýle, které uživateli promítnou informace o elektrickém napětí nebo teplotě ve výrobním stroji. Nebo chytrý systém, který uvnitř domu řídí topení, klimatizaci či osvětlení podle toho, jak to jeho obyvatelé potřebují.

Nová budova je součástí vědeckotechnického parku který je celosvětovým výzkumným centrem zaměřeným na inovace pro Evropu, střední Východ a Afriku. Je jedním z pěti hlavních inovačních center společnosti Eaton a jediné umístěné v Evropě. Další centra sídlí ve Spojených státech, v Indii a Číně.

Eaton otevřel centrum v Roztokách už v roce 2012, až dosud ale sídlilo v menší budově. Nyní dokončil stavbu nového, moderního komplexu. Na ploše téměř 7 tisíc metrů společnost provádí výzkum zaměřený na vývoj nové generace energetických systémů, které umožní bezpečnější a ekologičtější využití elektrické, hydraulické a mechanické energie.

Vysoké učení technické má ve vesmíru dvě družice. Vynesla je americká raketa - čtěte ZDE

V současné době pracuje v Inovačním centru 75 zaměstnanců a společnost plánuje navýšení jejich počtu až na 300 v dalších letech. "Polovina z těch, které nabereme, budou mladí lidé, čeští doktorandi. Vědci, které si tu vychováme už od školy a budeme je tu mít už jako stážisty. Zbytek budou čeští vědci a také inženýři a vědci dalších národností, které sem pozveme," říká Engelbert Hetzmannseder, ředitel Evropského Inovačního centra.

Kolik přesně rozšíření centra stálo, nechce Eaton ze strategických důvodů prozradit. "Ale je to naše největší investice do vědy a výzkumu za poslední rok a rozhodně je srovnatelná s ostatními centry ve světě," říká Hetzmannseder.

Podle Eduarda Muřického, náměstka ministra průmyslu a obchodu, je rozšíření inovačního centra zásadní investicí společnosti Eaton v České republice. "Nejde jen o vytvoření 300 vysoce kvalifikovaných pracovních míst, ale také o doklad důvěry ve schopnosti místních inženýrů vyvíjet prvotřídní inovace," připomíná Muřický.

Roztocké centrum je výjimečné také v tom, že bude sloužit jako výukové pracoviště pro studenty Českého vysokého učení technického(ČVUT). "Jsme velmi rádi, že nám tohle Eaton umožnil. Není běžné, že velké společnosti umožní studentům vstup na svá pracoviště a přístup k takovým přístrojům," řekl při otevření Vladimír Mařík z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Česko je lídr digitální ekonomiky v regionu, říká polský investor Tomasz Czechowicz - čtěte ZDE

Alexander Cutler, předseda představenstva a generální ředitel Eatonu, zdůraznil hlavní roli inovačního centra, které je podle něj hnací silou celého regionu. "Jsme odhodláni neustále vyvíjet řešení pro snížení spotřeby energie a emisí výfukových plynů a zároveň našim zákazníkům pomáhat zvyšovat produktivitu a zisk. Od roku 2000 jsme investovali 5,5 miliardy dolarů do výzkumu a vývoje se zaměřením na řízení energetické spotřeby a dlouhodobé udržitelnosti," podotýká Cutler.

"Rozhodli jsme se pro rozšíření centra v Roztokách z několika důvodů. Nejdůležitější pro nás byla těsná blízkost Prahy k mnoha našim zákazníkům v tomto regionu, špičkoví techničtí odborníci na Českém vysokém učení technickém a silná podpora a zapojení českých úřadů. Nové zařízení rovněž staví na dosavadní působnosti společnosti Eaton v České republice. Ta zahrnuje nejen Evropské inovační centrum v Roztokách, ale také náš výrobní závod v Chomutově v rámci skupiny Vehicle Group, v elektro sektoru výrobní závod v Suchdole nad Lužnicí a obchodní kancelář v Praze," podotýká Hetzmannseder.

3D tisk proniká do nových oblastí. Firmy chtějí tisknout kůži a lidské orgány - čtěte ZDE

Společnost Eaton zahájila svou působnost v České republice v roce 1993 pod názvem Felton & Guileaume. Dnes zaměstnává přibližně 1 500 lidí v pobočkách v Praze, Suchdole nad Lužnicí, Pohořelicích a Chomutově. Dodává součástky například automobilkám včetně VW Group, Volvo, E.ON, HP, IBM a České dráhy.

Eaton je globální společnost zabývající dlouhodobě udržitelným řízením a využitím elektrické, hydraulické a mechanické energie s tržbami 22,6 miliardy dolarů za rok 2014. Má přibližně 102 000 zaměstnanců a prodává své výrobky zákazníkům ve více než 175 zemích světa.


9. 6. 2015; ABC

Kdopak to hraje?

Bez hudby by videohry byly nudné

Ve videohrách si ji často ani neuvědomujeme. Přesto v nich zní neustále. Kdo? Hudba. A není to s ní jednoduché.

Od nepaměti lidé při vyprávění používají hudební doprovod. Zvuky nebo skladby zdůrazňují dramatické okamžiky anebo navodí atmosféru prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Nejvíce dnes hudbu využívají filmy a seriály, ale ani videohry nestojí stranou. Jenže pozor -hudba v nich podléhá úplně jiným pravidlům, než na jaká jsme zvyklí z filmu.

Inteligentní hudba

Možná si říkáte, že stačí pustit při hraní skladbu. Jakmile skončí, naváže na ni další a tak dále. Jenže takový přístup se pro řadu her nehodí. Hudební doprovod musí podbarvovat události.

Hra nemá obvykle přesně daný průběh - každý člověk hraje v jiném tempu.

Co když se v akční hře náhle zastavíte a nebojujete? Pak akční hudba zní dál a působí nepatřičně. Proto autoři často používají adaptivní hudbu, která se mění podle toho, co zrovna děláte.

Programátoři a hudebníci

Za příklad dobře poslouží připravovaná česká hra Kingdom Come: Deliverance, která se odehrává v předhusitské době. Prakticky neustále vám do uší bude hrát hudba. Skupina programátorů, skladatelů a hudebníků musela navrhnout speciální hudební engine (složitý program, který se včlení do hry a stará se jen o hudbu) a dohlédnout na to, aby hudba bez zpoždění odrážela herní události. Protože jde o komplikovaný program, spolupracují autoři s Katedrou počítačové grafiky a interakce na ČVUT FEL.

Malé kousky

Adaptivní hudbu si nepředstavujte jako seznam písniček na CD. Jde o desítky připravených krátkých hudebních bloků, které se podle vašich aktivit mixují navzájem do sebe tak, abyste nepoznali například jejich přechody. Jdete-li například po rozkvetlé louce, bude se ozývat klidná a veselá hudba, ale jakmile dojdete do temného lesa, hudební nálada přirozeně změní, zazní hlubší tóny a hudba vás připraví na možné nebezpečí.

Bitva se blíží

S adaptivní hudbou operují herní vývojáři již pěkně dlouho. V určitých hrách jdou dokonce ještě dál. Blíží-li se přestřelka, nejenže se hudba zrychlí a podvědomě vás tak připraví na konfrontaci, ale navíc může dojít k dalším "inteligentním" jevům: Zatáhne se třeba obloha, mraky, vítr začne hýbat stromy a tak podobně.

Jako ve filmu

Kromě adaptivního přístupu přístup k nazvučení existuje ve hrá hrách ještě takzvaná filmová hudební škola. Je hodně tradiční a konzervativní: Na konkrétním místě se při konkrétních událostech ozve předem připravená skladba. Obvykle nahrává velký symfonický orchestr, často i v pražských studiích, podle klasických not a s dirigentem. Na rozdíl od adaptivní hudby se pak z takových skladeb dá poskládat samostatný sound track anebo je možné hrát je před publikem ve velkých koncertních sálech.

Herní hudba živě!

Právě takový koncert se odehraje 23. června v Praze v rámci festivalu Prague Proms. Hudební skladatel a producent Tommy Tallarico přijede do Prahy a společně s Národním symfonickým orchestrem a bude hrát skladby z Maria, Zeldy, Harryho Pottera, Gears of War, Bio shock, God of War nebo Civiliza tion IV a spousty dalších her. Půjde o velkolepou událost. Během koncertu se na zadní projekci promítají ukázky z her synchronizované s hudbou. Pakliže jste fanoušky hudby, her nebo soundtracků, neměli byste si nechat koncert Video Games Music Live ujít!


8. 6. 2015; Dotyk BYZNYS

Vymýšlí šifry do tajných místností

Odmala byl fascinován mechanickými hračkami. Začalo to sestavováním vlastního rádia nebo robota, reagujícího na světlo. Teď rozjíždí byznys v oblasti únikových her.

Seriál sponzoruje projekt Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR: Svou cestou - Young Business.

Martin Šedivý si toho v životě vyzkoušel hodně. Přejel na koloběžce Filipíny, byl na kole na Kubě. Nyní plánuje dojet na malé motorce Honda CRF 250 z Prahy až do Vladivostoku, případně až do Tokia. Srší energií i nápady. Jeho nejúspěšnějším projektem je ale byznys v oblasti únikových her - Real Escape Games.

Lásku k mechanickým hračkám má Martin od dětství. "Už jako malý jsem si sestavoval různá rádia, nebo i robota, který se začal hýbat, když se rozsvítilo světlo v pokoji," vzpomíná. Vystudoval elektrofakultu na ČVUT, má rád fyziku a zároveň přírodu a záhady. Tyto své záliby tak může u únikových her propojit do svého obchodního plánu.

- Nesmrtelný otec Fouras

Únikové hry v podstatě spočívají v tom, že se jejich účastník snaží dostat ze zavřené místnosti za pomocí luštění různých tajenek, šifer. Přitom zapojuje kreativní myšlení a spolupráci s ostatními v týmu.

Pro ty, co o podobném projektu nikdy neslyšeli, se to dá připodobnit ke známé televizní francouzské soutěži Pevnost Boyard. V reálné pevnosti tým o šesti lidech řeší různé úkoly, aby získal co nejvíce indicií a nápovědu od otce Fourase (fr. Le p?re Fouras).

Pokud na konci uhodnou magické slovo, pomůže jim odemknout poklad se zlatými mincemi. Výhra bývá věnována na charitu.

- Žalář na Křivoklátu

Každopádně s kolegou programátorem Adamem Plháčkem rozjel Martin loni v srpnu první místnost, ze které se má člověk vlastním důvtipem a spoluprací s ostatními v týmu (hra je určena pro 2 až 6 osob) dostat.

V přístupu, kdy se snažíme celou hru plně automatizovat, jsme asi v ČR jediní.

Místnost se nachází na hradě Křivoklát a jmenuje se Kellyho žalář. Martin přitom vymýšlel "hejblátka" a příběh do místnosti. Adam pak celou věc naprogramoval, protože celou místnost řídí počítač, i když ovládá reálné věci.

"V tomto přístupu, kdy se snažíme celou hru plně automatizovat, jsme v Česku asi jediní," tvrdí Martin s tím, že se jedná o poměrně nový směr podnikání. "Před rokem byly v Praze asi tři podobné podniky, nyní jich je už devět," vypočítává nad rakvičkou se šlehačkou a živě gestikuluje.

- Cizinci jsou na koloběžky líní

Jak se k tomuto podnikání dostal? "Nejdřív jsem chtěl půjčovat turistům po Praze koloběžky a provádět je po zajímavých místech Prahy. Ale nápad neuspěl kvůli pohodlnosti turistů. Koloběžky by musely mít pohon a s tím by byla spojena spousta dalšího papírování, tak jsem tento nápad opustil," říká.

Rozjel ale s kamarádem Adamem právě Kellyho žalář. Martin vymýšlí šifry, tajná písma, učí se základy kryptografie, sestavuje mechanické hlavolamy, a shání staré věci pro rekvizity - jako jsou truhly, kufry, zkumavky.

Adam vše naprogramuje, aby celá místnost se záhadami, ze které člověk musí najít cestu ven po postupném plnění úkolů, působila přirozeně, ale přitom byla plně automatizována.

- 69 minut

Na Křivoklátu dostanou návštěvníci Kellyho žaláře na únik maximálně 69 minut, což je podle Martina pohodlná doba na to, aby "zajatec" mohl uniknout. Rekord drží partička, která zhruba sedm nástrah dokázala vyřešit za 24 minut.

"To ale byli kluci, kteří už uměli spolupracovat, sehraný tým. Pokud k nám přijdou lidé, kteří neumějí naslouchat a jdou si jen namasírovat ego, neuspějí," tvrdí Martin Šedivý o hladomorně, která není vhodná pro klaustrofobiky a kardiaky.

Křivoklátský Kellyho žalář je zaplněn zejména o víkendech, asi ze 70 procent. Nedá se říci, kdo službu vyhledává více, zda mladí, nebo starší. "Jde to skutečně napříč věkem, často mají zájem rodiny," tvrdí Martin. Lidé si navzájem dávají doporučení a to ho těší. "Stejně nemáme peníze na větší marketing."

- Hra cvičí souhru a myšlení ve stresových situacích

Právě proto chce svůj byznys nabízet i firmám v rámci teambuildingových programů. Už má dohodu s poskytovatelem těchto akcí FeelNat.

Přes něj si firma může objednat i únikovou hru. Pracovní název hry pro firmy je Argo X. Hra bude šitá na míru dané firmě, její cena by se mohla pohybovat od 15 až do 50 tisíc korun.

Záleží na počtu lidí, kteří se jí budou chtít účastnit a rozsahu a počtu lidí, kteří ji budou zajišťovat.

- Jenom koníček

Zatím Kellyho žalář navštívilo za necelou sezónu 150 lidí, takže ani ne za rok dokázal Martin pokrýt vstupní náklady projektu.

Pokud by jej projekt měl uživit, bylo by třeba mít jednu až dvě akce pro firmy měsíčně. "Nepočítám spoustu času, který jsem při přípravě projektu strávil. Adam to také dělá ve svém volném čase," vysvětluje. Už zkusil s kamarády rozjet dva různé startupy. Najdilidi.cz, sociální portál pro lidi se společnými zájmy. A medovamista.cz, kdy si zájemce může koupit na turisticky atraktivních místech "panáka medu". I když se oba projekty dostaly do finále studentské soutěže Startup roku 2012, nakonec si moc koncových zájemců nenašly.

Je potřeba zkoušet stále nové věci a nevzdávat to.

"Dopředu se to nedá nikdy otestovat. Musí se to spustit a teprve potom se uvidí, jak na to lidé zareagují a zda budou mít zájem," nelituje několika let a stovek hodin nad projekty, ze kterých nakonec nic nebylo.

Byznysu "únikovek", které vznikly původně v Maďarsku, věří a má radost z pozitivních reakcí lidí, kteří hladomornou na středověkém hradě prošli. "Plánujeme expandovat do dalších měst, ale to si vyžádá ještě čas." Pro nedočkavce nabízí novinku. Tou je transportovatelná verze hry, kterou si mohou objednat školy a firmy. V Sokolově ji v protiatomovém krytu vyzkoušelo 50 dětí a měla úspěch. *

Zdroj: kellyhozalar.cz


8. 6. 2015; Inside OBSERVER

Lidé

- Regionálním ředitelem společnosti Oki pro oblast východní Evropy byl jmenován Miroslav Tyburec, dosavadní generální ředitel Oki pro Českou republiku a Slovensko. W

- Jiří Peterka byl vládou oficiálně jmenován členem Rady Českého telekomunikačního úřadu. Nastoupil tak na místo uvolněné po bývalém předsedovi rady Pavlu Dvořákovi. CZ

- Marketingovým ředitelem společnosti Asseco Solutions byl již dříve v letošním roce jmenován Martin Jedlička, který doposud vykonával stejnou funkci u LG Electronics v ČR. Jde již o druhou významnou změnu v marketingu Asseco Solutions v poslední době. CZ

- Na pozici vrchního ředitele sekce informatiky Ministerstva spravedlnosti nastoupil již dříve v tomto roce Jan Ladin, který se v minulosti mimo jiné věnoval zavádění systémů Czech Point, ve funkci nahradil Jana Ševce. CZ

- Radovan Bryx nově zastává funkci POS Product manager v Global Payments Europe a podle svého profilu i nadále působí jako e-Commerce PM v České Spořitelně. CZ

- Na partnerské pozice ve společnosti Delloite povýšili od 1. června Luděk Hanáček (nově partner v daňovém a právním oddělení - doposud zastával post ředitele daňového oddělení) a Jan Marek (nově partner oddělení finančního poradenství - doposud ředitel finančního poradenství). CZ

- Profesor Pavel Ripka byl znovu zvolen děkanem Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického na další čtyřleté období.


6. 6. 2015; Elektro

Studenti ČVUT představili elektroformuli

Představení zcela nové, již čtvrté generace elektrického monopostu pro soutěž Formula Student připravili začátkem května studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Soutěž Formula Student je mezinárodní soutěž pro studenty technických vysokých škol, jejímž cílem je umožnit studentům získat praxi a zkušenosti v oboru svého studia. V soutěži každý tým konstruuje pro závodní sezónu vždy nové auto a soutěží s ním v konkurenci více než 450 týmů z celého světa. S elektrickou formulí se studenti v průběhu léta 2015 zúčastní hned čtyř závodů - v Rakousku, Maďarsku, České republice a v Itálii.

Při samotném odhalení monopostu nechyběly okamžiky napětí a překvapení. Skutečný vůz zkompletovali přímo na pódiu členové týmu z připravených komponent, zatímco vedoucí jednotlivých konstrukčních skupin popsali, čím je ta která část vozidla výjimečná a odlišná od předchozích. Sestavené vozidlo nakonec slavnostně pokřtil děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Ing. Pavel Ripka, CSc.


5. 6. 2015; Kroměřížský deník

17 žáků a studentů, kteří jsou mimořádní

Region - Hejtman Stanislav Mišák ocenil 17 žáků základních a středních škol za mimořádné úspěchy v mimoškolní činnosti nebo za mimořádný čin.

"Mám upřímnou radost," řekl.

Majer, SPŠ strojnická Vsetín, 4. ročník

Tomáš je mimořádně technicky nadaný student s velkým zájmem o obor strojírenství. Např. v roce 2014 se zúčastnil celostátního kola Středoškolské odborné činnosti, kam se probojoval přes školní, okresní a krajské kolo, a se svou prací - vlastní návrh vozu formule 1 - získal 4. místo. Tomáš své znalosti předává ostatním - vloni se ve volném čase věnoval dětem v kroužku modelářství v Zubří, v rámci školy pomáhal vést zájmový kroužek o technice.

Barbora Machová, Základní škola Zubří, 5. ročník

Barbora je ochotná pomáhat ať už spolužákům, mladším dětem nebo dospělým. Prokázala to i při situaci, ve které se ocitla jednoho podvečera cestou domů z valašského kroužku. Byla svědkem situace, kdy zkolaboval starší pán. Ihned zareagovala, běžela k němu a chtěla mu pomoci. Neztratila duchapřítomnost a dokázala přivolat potřebnou pomoc dospělého člověka, který se snažil do příjezdu záchranné služby poskytnout první pomoc.

Barbora Hnátková, Základní škola Vsetín, Sychrov, 9. ročník

Barbora je všestranně nadaná žákyně, reprezentovala školu na řadě olympiád - dějepisná, biologická, astronomická, český jazyk. V oblasti environmentální výchovy za rok 2014 byla nominována na ocenění v rámci XIV. ročníku Ceny za přínos k rozvoji environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje v kategorii žák ZŠ.

Michal Sadílek, ZŠ Uherské Hradiště, Sportovní, 9. ročník

Michal reprezentuje školu nejen ve vědomostních soutěžích, ale zejména vyniká v oblasti sportu. Jeho největším zájmem je kopaná, které se plně věnuje. Je hráčem 1. FC Slovácko. O jeho mimořádném talentu vypovídá i fakt, že hraje za tým U19, tedy s hráči někdy až o 3 roky staršími, ale především to, že byl vyhlášen nejlepším fotbalovým dorostencem za rok 2014 v rámci celé ČR. Je členem národního týmu ČR U17, který vybojoval postup na ME, které se uskutečnilo v květnu.

Michal Kalandřík, SŠ průmyslová, hotelová a zdravotnická Uh.

Hradiště, 4. ročník

Michal je student s výrazným technickým nadáním, zapojil se do technické soutěže Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno, jeho odborná práce je schválena do sborníku. Stal se hlavním programátorem robotických stavebnic LEGO Mindstorms ve třech studentských týmech školy, které se úspěšně zúčastnily celorepublikové robosoutěže na ČVUT Praha.

Martin Pecár, Masar. gymnázium, Vsetín, 1. ročník

Martinovy úspěchy jsou výsledkem dlouholetého zájmu o astronomii, fyziku a matematiku. V uplynulém školním roce získal 1. místo v celostátním finále astronomické olympiády vyhlášené MŠMT. Následně na XIX. Mezinárodní astronomické olympiádě v Kyrgyzstánu, kde reprezentoval Českou republiku společně se čtyřmi dalšími studenty, obdržel čestné uznání.

Václav Malina, Gymnázium Uherské Hradiště, 3. ročník

Václav se zapojuje do řady soutěží a olympiád - za povšimnutí stojí vítězství v celostátních soutěžích Municipalita a Republika. Dále v regionálním kole soutěže Staň se na den tvůrcem evropské politiky obsadil 2. místo, získal i ocenění za nejlepší esej v literární soutěži vyhlášené MZVČR na téma Zahraniční politika. Byl vybrán jako zástupce Evropského parlamentu mládeže na Národní výběrovou konferenci v Estonsku.

Lucie Fojtášková, ZŠ Vidče, 8. ročník

Lucie byla nominována za mimořádné výkony v oblasti sportovní. Věnuje se bojovým sportům, především kickboxu (v kategorii light contact a kicklight). V těchto kategoriích dosahuje trvale od roku 2012 výrazných úspěchů. Vroce 2014 se stala mistryní světa asociace World kickboxing federation v kategorii kicklight a vicemistryní světa této asociace v kategorii light contact.

Současně v daném roce vybojovala titul mistryně České republiky v obou již jmenovaných kategoriích.

Zlata Hložková, Základní umělecká škola Hulín, 6. ročník

Zlata je mimořádně hudebně nadaná žákyně, na základní umělecké škole studuje hru na příčnou flétnu, sólový a sborový zpěv a hru na klavír. Nejvýrazněji vyniká ve hře na klavír, které se věnuje již od svých 6 let, již v 10 letech se stala absolutní vítězkou národní soutěže Mládí a Bohuslav Martinů.

Martin Kot, ZUŠ Rudolfa Firkušného, Napajedla, 6. ročník

Martin je hudebně nadaným žákem, věnuje se hře na akordeon, např. na Mezinárodní akordeonové soutěži v Ostravě získal 1. místo. Velkým úspěchem bylo následně vítězství v národním kole, kdy byl vybrán odbornou porotou reprezentovat ČR ve finále Eurovizní soutěže mladých hudebníků v Kolíně nad Rýnem. Velkého uznání se Martinovi dostalo v lednu 2015, kdy se dostal mezi 10 oceněných nejlepších dětí republiky a získal Zlatý oříšek.

Michal Hlavica, střední škola obchodně technická, 2. ročník

Michal Hlavica se stal v únoru letošního roku svědkem dopravní nehody, při níž byla sražena protijedoucím vozidlem neznámá dívka na kole. Michal neváhal a okamžitě se snažil zraněné dívce pomoci. Až do příjezdu zdravotnické záchranné služby se snažil zraněnou dívku uklidňovat a také kontaktoval její rodiče.

Lukáš Gerža, ZŠ Valašské Meziříčí, Šafaříkova, 8. ročník

Lukáš dosahuje mimořádných úspěchů v požárním sportu. V roce 2014 získal řadu úspěchů v celorepublikové soutěži s názvem Český pohár Rebel, kterou v kategorii mladšího dorostu vyhrál. Dalším prestižním závodem byl Big Shock, ve kterém se mu podařilo opět se umístit na 1. místě. Na mistrovství světa se s reprezentačním týmem České republiky umístili na konečném 4. místě.

Martin Pokorný, ZŠ Videčská, Rožnov pod Radhoštěm, 8. ročník

Martin se věnuje sjezdovému lyžování, je členem Lyžařského klubu Ski Soláň. V uplynulé sezoně dosáhl velmi výrazných úspěchů na mistrovství ČR ve Špindlerově Mlýně, kde získal 3. místo v disciplíně slalom a 4. místo v disciplíně obří slalom. Na republikových závodech v Peci pod Sněžkou obsadil 1. místo v obřím slalomu a 2. místo ve slalomu. Z této sezony si rovněž odnesl titul mistr Moravy a Slezska na závodech v Karlově ve slalomu.

Adam Jakuba, SOU Josefa Sousedíka, Vsetín, 1. ročník nástavby

Adam studoval v minulém školním roce učební obor instalatér, po celou dobu studia patřil mezi nejlepší žáky. V celostátním finále se mezi 28 nejlepšími instalatéry České republiky umístil celkově na 2. místě, přičemž v jednotlivých soutěžích získal 1. místo ve svařování mědi a 2. místo ve svařování plastů.

Lucie Krupová, ZŠ Pod Skalkou, Rožnov pod Radhoštěm, 9. ročník

Sportovním odvětvím Lucie Krupové je biatlon a běžecké lyžování v zimním období a také závody na horských kolech. V běžeckém lyžování se v letošní sezoně stala vicemistryní České republiky volnou technikou na sedm kilometrů. V závodech Českého poháru obsadila celkově 5. místo. Lucie je kromě toho úspěšná i v závodech na horských kolech - například v loňské sezoně získala v celkovém hodnocení v závodech Českého poháru 3. místo.

Anna Marie Slavíková, Kristýna Chudaníková, ZŠ Oskol, Kroměříž, 7. ročník

Anna Marie a Kristýna byly svědkyněmi sporu dvou malých chlapců z prvního stupně jejich základní školy, při kterém se postrkovali a dohadovali. Následně jeden z chlapců hodil kamarádovi aktovku do studené řeky Moravy. Ten pro ni bez rozmyslu skočil. Dívky už nezůstaly nečinně přihlížet a za chlapcem se rozběhly. Zasáhly právě v okamžiku, kdy se jim situace zdála pro chlapce nebezpečná a pomohly mu z vody ven na břeh. Vzhledem k tomu, že se tato událost odehrála v březnu, půjčily mu také své suché oblečení, ihned kontaktovaly maminku chlapce a vyčkaly do jejího příjezdu.


5. 6. 2015; Světlo

Výstava Světlo v architektuře 2015 – svítidla oceněná časopisem Světlo

Ve dnech 8. až 11. dubna 2015 se konal již čtvrtý ročník specializované výběrové výstavy svítidel a souvisejícího příslušenství Světlo v architektuře, určené především odborné veřejnosti. Výstava se vrátila do zrekonstruované Galerie Mánes. Bohužel zde po rekonstrukci "zmizelo" schodiště propojující hlavní halu přístupnou z ulice s prostory nacházejícími se o patro níž, a organizátor akce (pořadatel každoročního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week společnost Czech Architecture Week) tak přišel o významnou část výstavní plochy. Letošní ročník výstavy byl proto komornější než ročníky předchozí. I tak se zde sešla řada významných společností z oboru (Artemide, AULIX lighting, BASE Diming, Delta Light Czech, DT Glass, ERCO Lighting, Fagerhult, Hagos, HALLA, Ingo Maurer, Lightway, Lucis, Lumidée, Occhio, Osmont, PROFI lighting, Prolicht Czech, Roon, Spyron a Verbatim), z nichž některé na jiné výstavě v České republice nelze potkat.

V rámci výstavy se i letos konala soutěž mediálního partnera, časopisu Světlo, o nejlepší exponát výstavy. Stejně jako v předchozích ročnících (2010, 2011, 2013) vybírala odborná komise exponáty k hodnocení ze všech vystavených svítidel podle jejich novosti, nápaditosti a přínosu k řešení problematiky osvětlení. Svítidla byla hodnocena podle těchto kritérií: - účel a funkčnost - respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel, možnost regulovat světelný tok, popř. barvu), - snadnost montáže a obsluhy, normy a předpisy - dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, prohlášení o shodě), - design - kreativita, originálnost a estetická kvalita řešení, - vliv na životní prostředí - energetická úspornost při provozu a výrobě, vhodnost použitých materiálů a jejich recyklovatelnost, - užitná hodnota versus cena.

Hodnotitelská komise ve složení prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. (vedoucí laboratoře světelné techniky, FEL ČVUT a předseda komise), Václav Zeman (odborný učitel, Střední průmyslová škola strojní a dopravní v Děčíně VI, dříve dlouholetý odborný učitel oboru design světelných objektů na sklářské průmyslovce v Kamenickém Šenově), Ing. arch. Luboš Sekal (architekt A. A. L. S. atelier architektury), ak. soch. Karel Novotný (design svítidel), ak. arch. Jiří Kočandrle (designér), Ing. Jiří Novotný (šéfredaktor časopisu Světlo) a za Czech Architecture Week arch. Miroslav Řepa (architekt) v letošním roce udělila tři ceny bez udání pořadí a dvě čestná uznání za vystavené exponáty. Při této příležitosti také udělila jednu hlavní cenu a jedno čestné uznání organizátora akce za výstavní expozici.

Oceněná svítidla

Cena: Svítidlo Demetra (design Naoto Fukasawa, výroba Artemide, Itálie), expozice Selene - Artemide, a. s. Svítidlo Demetra spojuje všechny výhody LED techniky ve stolním svítidle. V kombinaci s dotykovou regulací intenzity světla na stínidle a senzorem přítomnosti je toto svítidlo energeticky velmi efektivní. Nastavitelná ramena zaručují mimořádnou míru flexibility a funkčnosti při současném minimalistickém designu. Stínidlo, podstavec a ramena jsou vyrobeny z lakovaného hliníku, barva svítidla je antracitová. Rozměry svítidla: o 210 mm × max. výška 1 000 mm. Svítidlo je osazeno LED. Celkový příkon svítidla je 9,5 W.

Odbornou komisi zaujal lapidární výraz svítidla, který plně vychází z technických a užitných vlastností současných LED světelných zdrojů.

Cena: Svítidlo Sant (design Rob van Beek, výroba HALLA, ČR), expozice HALLA, a. s.

Závěsné lineární svítidlo SANT s přímo-nepřímým vyzařováním je ideálním řešením pro zastánce minimalistického designu. Svítidla jsou dostupná v různých verzích ovládání, jednou z možností je svítidlo s nastavitelnou teplotou chromatičnosti světla bílé barvy (2700 až 6 500 K). Tělo svítidla je vyrobeno z hliníku, difuzor z polykarbonátu. Svítidlo je osazené LED (příkon 20 W). Díky nadčasovému vzhledu, vysoké svítivosti a kvalitním materiálům je lze použít téměř ve všech místnostech, a to samostatně či jako kontinuální osvětlovací systém. Toto svítidlo obdrželo i mezinárodní ocenění Red Dot Award v kategorii Product Design a Special Mention v prestižní soutěži German Design Award 2015.

Odbornou komisi zaujalo stmívání svítidla a nastavení teploty chromatičnosti jednoduchým nástěnným tlačítkem bez složitých externích zařízení.

Cena: Svítidlo Aim (design R. & E. Bouroullec, výroba Flos, Itálie), expozice Hagos, s. r. o.

Soustava závěsných svítidel Aim poskytuje maximální volnost umístění v prostoru (až 3 m od stropu) díky devítimetrovému přívodnímu elektrickému kabelu, současně tvořícímu závěsný systém. Tělo svítidla je vyrobeno z lakovaného hliníkového plechu, difuzor je z akrylátu. Svítidlo je dodáváno v hnědé, bílé a černé barvně a je směrovatelné. Difuzor je z polykarbonátu. Jednotlivá svítidla jsou osazena světelnými diodami COB 20 W.

Odbornou komisi zaujala možnost individuálně komponovat soustavu závěsných svítidel v prostoru díky dlouhým přívodním kabelům současně tvořícím závěsný systém svítidel.

Čestné uznání: Svítidlo Gaudi Circular (design Marten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, výroba Fagerhult, Švédsko), expozice Fagerhult

Závěsné svítidlo Gaudi Circular je osazeno 35 W LED pásky. Tělo svítidla je vyrobeno z extrudovaného hliníku v barvě černé nebo bílé a difuzor je z akrylátu, průměr svítidla je 700 mm.

Odlehčený dojem těla svítidla je podpořen tenkými závěsnými lanky, která současně fungují jako přívod elektrické energie. Svítidlo má také dálkové ovládání (DALI) a je vhodné do společenských prostor i kanceláří.

Odbornou komisi zaujal subtilní vzhled svítidla s dokonale difuzním vyzařováním světla.

Čestné uznání: Svítidlo Site (design a výroba Erco, Německo), expozice Erco

Zemní svítidlo Site se speciální nastavitelnou optikou zdůrazňuje strukturu osvětlovaných povrchů, zejména dřevo, beton a přírodní kámen, což vytváří výsledný hmatatelný architektonický efekt. Díky asymetrickému rozložení světla může být umístěno s minimálním odstupem od osvětlované stěny (30 cm) a stále poskytuje velmi rovnoměrné osvětlení. Pro dosažení maximálního účinku vertikálního osvětlení je lze naklonit až o 10° v obou směrech. Speciální nově vyvinutá průchodka zamezuje vnikání kapilární vlhkosti do těla svítidla. Světelným zdrojem jsou světelné diody 24 W s teplotou chromatičnosti světla 3 000 a 4 000 K.

Odbornou komisi zaujala speciální nastavitelná optika svítidla umožňující instalaci s minimálním odstupem od osvětlované plochy při zajištění vysoké rovnoměrnosti osvětlení.

Oceněné expozice

Cenu organizátora za expozici udělila komise společné expozici PROLICHT Czech a AULIX lighting za její čistou skulpturální architekturu tvořící adekvátní pozadí pro vystavené exponáty. Atraktivnost prezentace navíc zvyšovala její dynamika a jistá neohraničenost instalace svítidel.

Čestné uznání za expozici si odnesla společnost HALLA. Hodnotitelská komise ocenila vytvoření její expozice jednoduchými prostředky, tj. formou plošných potištěných fólií poskytujících iluzi interiérů, do kterých jsou vystavená svítidla zasazena.

Redakce časopisu Světlo děkuje všem členům odborné komise za odpovědný přístup k této náročné akci a těší se na další úspěšnou spolupráci.


5. 6. 2015; Světlo

Pozvánka na Light-Spot – setkání se světlem na Pražském Quadriennale 2015

Pražské Quadriennale (PQ) scénografie a divadelního prostoru je největší světová akce, která zkoumá oblast scénografie v celé její šíři - od scénického umění přes kostýmní, světelný a zvukový design až po nové scénografické přístupy. Nadcházející třináctý ročník PQ se bude konat od 18. do 28. června 2015. Jeho hlavním tématem je Sdílený prostor: Hudba Počasí Politika. Tato akce je součástí víceleté evropské série workshopů, sympozií, rezidencí a výstav.

PQ‘15 také tradičně představí studentská představení v pražských ulicích a divadlech, která letos v rámci edukativního projektu SpaceLab proběhnou pod hlavičkou Zlomvaz Festivalu. Významnou součástí PQ‘15 budou přednášky, diskuse a SpaceLab workshopy s předními světovými odborníky z divadelního a uměleckého prostředí.

Paralelně s PQ‘15 se vůbec poprvé otevře Light-Spot, prostor pro neformální setkání profesionálů z oboru světelného designu a dalších osobností, které se věnují světlu. Uskuteční se během pěti dnů: od 19. do 23. června na divadelní Lodi Tajemství bratří Formanů na náplavce v centru Prahy.

Light-Spot je pořádán partnery sdruženými v European Lighting School - mezinárodním projektu, který za podpory EU již dva roky vede domácí Institut Světelného Designu, slovenská Anténa - sieť pre nezávislú kultúru a Instituut Lichtontwerpen z Nizozemí, generálním partnerem je světoznámý český dodavatel profesionální osvětlovací techniky ROBE. Spolupracující institucí je rovněž Institut intermédií FEL ČVUT.

Vzhledem k povaze organizátorů Light-Spot nabídne především sdílení zkušeností z oblasti vzdělávání světelných designérů, setkání divadelních světelných techniků a profesionálů v oboru a prezentace zajímavých projektů i organizací. V pravidelných programových blocích se účastníci podělí o své zkušenosti a metody a porovnají je s praxí jiných institucí v této oblasti. Jaký je rozdíl v přístupu těch, kteří se řemeslo učili za pochodu, a těch, kteří mají oficiální diplom? Co se od sebe navzájem mohou naučit? Existují rozdíly v praxi jednotlivých zemí? Potřebují technici a designéři lepší teoretické zázemí? Jak spolupracuje komerční sféra s tvůrčím oborem světelného designu? A je teorie a praxe ve škole stejná jako v reálném světě? Na programu budou také současná profesní témata jako nástup LED techniky i situace konvenčních světelných zdrojů.

Formát setkání je rozdělen do tematických bloků, zaostřených na vzdělávání, světelné umění, technologie a budoucnost světelného designu. Každé dopoledne se bude konat Brunch Talk (11.00 až 13.00), otevřená diskuse pozvaných hostů o problematice daného tématu. Odpoledne budou mít v rámci tzv. T-Spotu (15.00 až 17.00) prostor k prezentaci různých aktivit a projektů všichni se zájmem o obor - můžete se přihlásit i vy! Večerní program Key note (20.30 až 22.00) představí osobnosti a špičkové světelné designéry z celého světa. Noci na Lodi nabídnou tzv. chillout zónu s diskžokeji či živou hudbou, takže bude možné pokračovat v diskusích, navazování kontaktů nebo se jen bavit.

V rámci Light-Spotu se na Lodi také uskuteční workshop vedený Danielem Tesařem, srovnávající možnosti současné běžně dostupné osvětlovací techniky a techniky nové, zejména z dílny ROBE.

Light-Spot bude po celý den nabízet, vedle unikátního prostředí Lodi Tajemství na řece, otevřený bar, kvalitní občerstvení, edukační, diskusní a networková setkání v neformálním duchu i oddechové večery s hudebním podkresem. Přijďte kdykoliv, vždy něco najdete - a jestliže budete chtít odejít, Pražské Quadriennale je hned za rohem!

Program a více informací najdete na www. lightingschool.eu, www.facebook.com/ groups/430118473828866/.


3. 6. 2015; TV NOVA

Francouzi staví revoluční elektrárnu

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:

Česká vláda dnes rozhodla o dostavbě jaderných elektráren v Dukovanech a v Temelíně. Francouzi jsou ale dál a světu ukázali stavbu naprosto revoluční. Na jihu země roste historicky největší reaktor na termojadernou fúzi. Projektu se účastní desítky států a jeho cena se odhaduje na více než 430 miliard korun.

Matěj SVITÁK, redaktor:

Na ploše velké jako 60 fotbalových hřišť roste stavba, ve které chtějí vědci vyřešit jednou provždy požadavky lidstva na elektrickou energii. Na obrovské betonové základně se staví z dílů vyrobených na třech kontinentech největší reaktor pro termojadernou fúzi v dějinách. Spotřebují na něj tolik ocele jako na 3 Eiffelovky. Fúze je snem vědců už od 50. let minulého století. Nezatěžuje životní prostředí, neprodukuje nebezpečný odpad a používá běžně dostupné palivo - izotop vodíku zvaný deuterium.

Petr KULHÁNEK, astrofyzik, ČVUT:

Deuterium je přítomno všude ve vodě, ve vodním /nesrozumitelné/. Takže zdroje tohoto druhu paliva jsou nesmírně levné a je to v podstatě neomezený zdroj na mnoho miliard let dopředu.

Matěj SVITÁK, redaktor:

Na modelu vypadá všechno jednoduše. Atomy vodíku se naženou do obrovské vakuové baňky a zahřejí se na 150 milionů stupňů Celsia, tedy desetkrát vyšší teplotu než v jádru Slunce. Atomy se pak ve stavu plazmatu začnou slučovat a přitom se uvolní obrovské množství energie. A tu elektrárna zachytí a přemění v elektřinu. Jenže vědcům se zatím nedaří držet plazma pohromadě dost dlouho.

Petr KULHÁNEK, astrofyzik, ČVUT:

Jakmile se objeví jakákoliv nestabilita, tak to plazma z tý reakční komory utíká a to je základní problém.

Matěj SVITÁK, redaktor:

Prvního spuštění reaktoru bychom se měli dočkat kolem roku 2020. Jako elektrárna by měla ale tahle megastavba začít fungovat nejdřív o dalších 20 let později, a to jenom jestli půjde vše podle očekávání. Matěj Sviták, televize Nova.


3. 6. 2015; Technik

Chceme déle žít, ale bojíme se delšího života

STÁRNUTÍ POPULACE

Je to vlastně paradox. Poměrně výrazně se prodlužuje průměrný dožitý věk mužů i žen. Statistická pravděpodobnost dožití se vyššího věku narůstá. Z toho má každý jednotlivý člověk radost. Kdo by chtěl zemřít "brzy". Jakmile se ale začne mluvit o stejné věci jiným jazykem, vše je opačně. Stárnutí populace vnímáme jako velký problém.

SOCIÁLNÍ ROZVOJ, lepší životní a pracovní podmínky, pokroky v medicíně a prosazování sociálních práv vedou k tomu, že méně lidí dnes umírá předčasně v dětství nebo během pracovního života. Více lidí má možnost prožít delší život než v minulosti a starší lidé tak tvoří významnější část populace než kdykoliv v minulosti. Současně máme méně dětí než v minulosti.

Proto nepřekvapí ani oficiální predikce Českého statistického úřadu, která konstatuje, že populace České republiky v průběhu první poloviny tohoto století bude dále výrazně stárnout (viz graf 1). Přestože projekce v ČR očekává do roku 2050 mírné zvyšování úrovně plodnosti, zlepšování úmrtnostních poměrů a zachování kladného salda zahraniční migrace, celkový počet obyvatel Česka se sníží.

Zastoupení osob v základních věkových skupinách se bude vyznačovat mírným snižováním podílu osob mladších 15 let, výrazným snižováním podílu tzv. ekonomicky aktivních osob a naopak nárůstem osob starších 65 let, který bude odrazem celkového zlepšování úmrtnostních poměrů a různorodé početnosti jednotlivých generací narozených v průběhu 20. a 21. století (viz graf 2).

Nejvyšší počet obyvatel ve věku 65 a více let se očekává v 50. letech 21. století, kdy by mohl být až dvojnásobný ve srovnání se současným stavem. Podle střední varianty predikce podíl osob ve věku 65 a více let stoupne z 16,8 % k roku 2013 na 32,5 % k roku 2051. Relativně nejrychleji se přitom bude zvyšovat počet osob nejstarších. Počet osob starších 85 let v roce 2013 byl 0,2 mil, v roce 2060 se přepokládá nárůst na 0,8 mil, to je 4krát více.

Rozhoduje zdravá délka života

Současná společnost je charakteristická rychle se měnící demografickou situací a prodlužováním lidského věku. Střední délka života neboli naděje dožití se prodlužuje pokročilým zdravotnictvím, zdravou stravou, podpůrnou infrastrukturou, ekonomikou, kvalitnějším životním prostředím. O kvalitě života a zdraví však vypovídá jiný ukazatel - zdravá délka života, tj. délka života prožitá ve zdraví. Zdraví je zde chápáno jako absence jakýchkoli handicapů a omezení.

Střední délka zdravého života při narození je podle údajů Eurostatu dlouhodobě nejvyšší ve skandinávských zemích a na Maltě (viz tabulka). V roce 2012 se jejich hodnoty pohybovaly pro Norsko ve výši 71,8 let zdravého života, pro Švédsko 70,9 let a na Maltě 71,8, stejně jako v Norsku. U evropské osmadvacítky je střední délka zdravého života mužů podstatně nižší, oproti Norsku o celých 10,5 let v roce 2012. Mírně nad průměrem EU28 se nacházejí muži v České republice. V roce 2012 zde muži žili ve zdraví do 62,3 let. Problematická situace je na Slovensku, kde se muži ve zdraví dožívají pouze 53,4 let, což je nejnižší údaj z celé EU.

Dalšími státy, kde situace je jen o trochu lepší než na Slovensku, jsou Slovinsko a Finsko. Slovinci se ve zdraví v roce 2012 dožívali 56,5 let a Finové 57,3 let.

U žen je situace podobná. Norské a maltské ženy v roce 2012 dosáhly stejné střední délky zdravého života při narození, a sice 72,4 let, švédské ženy 70,7 let. Výrazně pod touto hranicí se pohybuje průměr EU28, jehož hodnota v roce 2012 dosáhla pouze 61,9 let a od roku 2010 se propadla z hodnoty 62,7 let. O trochu optimističtější hodnoty vykazují ženy v České republice, kde střední délka zdravého života při narození dosáhla v roce 2012 hodnoty 64,1 let, ovšem od roku 2010 jde také o propad z hodnoty 64,5 let. Nejhůře se vede podobně jako slovenským mužům i slovenským ženám, jejichž situace je ještě horší než u mužů. Jejich střední délka zdravého života při narození dosahuje pouze 53,1 let.

Je však nutné upozornit, že tento výzkum je postaven do jisté míry na subjektivních otázkách o zdravotním stavu, proto určitý optimismus či skepticismus respondentů sehrává svou roli.

Technika seniory chrání, ale i straší

Spolu s nezvratným trendem stárnutí populace se stále více organizací a firem zabývá tím, jak seniorům zlepšit kvalitu života (a není při tom příliš podstatné, zda to dělají z altruismu, či v očekávání ekonomického profitu). Počínaje špičkovým výzkumem medicínské a geriatrické techniky přes specializovanou elektroniku a ICT až po začleňování běžných technických prostředku do života seniorů, kteří mají ve velké míře k moderní technice stále spíše odstup.

Boom v posledních letech zaznamenala zejména zařízení pro tísňovou péči a podporu nezávislého života - ať už jde o specializované přístroje, či např. aplikace pro chytré telefony.

Tísňová péče a asistenční technologie využívající ICT mohou velkou měrou přispět k setrvání seniorů v jejich přirozeném sociálním prostředí a zvýšit jejich faktické i subjektivní vnímané nebezpečí. "Chytrá domácnost" ("smart home") umožňuje včasné varování v případě negativní události, jako např. pádu, a zvyšuje tak bezpečnost, kontrolu a samostatnost seniora v domácím prostředí. V případě nežádoucí a rizikové události umožní kontaktovat rodinného příslušníka nebo určeného poskytovatele zdravotních či sociálních služeb. Bezpečnostní signalizace umožňuje připomenutí při nezavření dveří, nezastavení vody, nevypnutí vařiče apod. Chytrá domácnost může také usnadnit dodržování např. léčebného (nebo jen pitného či stravovacího) režimu, pravidelnost a správnost užívání léků.

Různé koncepty "smart home" jsou již v komerční nabídce řady technologických firem. Zatím ale platí, že náklady na pořízení a provoz takového systému jsou stále ještě astronomické a pro většinu seniorů naprosto nedostupné.

Tlačítko záchrany dodává jistotu

Informační technologie mohou ale také podpořit a usnadnit koordinované a navazující poskytování zdravotních a sociálních služeb (dlouhodobé péče) a zefektivnit předávání informací a spolupráci různých složek ochrany obyvatel a veřejných služeb, např. policie, hasičů, praktických lékařů, sociálních pracovníků a dalších, při daleko nižších finančních nákladech.

Nejjednodušším a dnes nijak nákladným komunikačním prvkem v péči o seniory s onemocněním či zhoršenou soběstačností v domácím prostředí je prostředek nouzového volání. Nejlépe bezdrátovým nouzovým tlačítkem ("emergency button") by měla disponovat každá pečovatelská služba i domácí ošetřovatelé.

Telefon (s příslušným vybavením) je sice alternativním řešením, avšak v případě náhlé nehody (nejčastěji pádu) či zhoršení zdravotního stavu nezbývá příliš času či sil na aktivaci, pakliže většinou beztak zůstává odložen na stole. Proto je účelnější nouzové tlačítko např. na přívěšku, které má klient stále u sebe a je propojené na centrálu, která zajistí pomoc.

Kromě tohoto nejjednoduššího zařízení již existuje a stále se vyvíjí celé spektrum dalších sofistikovanějších přístrojů. Příkladem je např. služba Senior Inspect, vyvinutá ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a Fakultou biomedicínského inženýrství ČVUT.

A jak to funguje? Senior nosí u sebe malou komunikační jednotku, popřípadě jiné vstupní zařízení (telefon, tracker) a v jakékoli kritické situaci stačí zmáčknout SOS tlačítko. Systém navíc používá technologii, která umožňuje řadu pokročilých automatických funkcí pro případ, že uživatel není schopen tlačítko stisknout sám. Při vyvolání alarmu v aplikaci na dispečinku proběhne určení polohy a rozhovor s klientem přímo přes komunikační jednotku. Po dohodě klienta s operátorem a na základě individuálního asistenčního profilu je zvolen optimální další postup (kontaktována rodina, odborné subjekty, záchranné složky).

Systém obsahuje řadu unikátních řešení (automatická detekce krizových situací, automatické rozpoznání pádu, nepřetržitá bezpečnostní kontrola komplexní funkce systému, individuální adaptivní bezpečnostní profil uživatele, kombinovaná GSM a GPS lokalizace apod.) Metodika použití systému je propracována (díky spolupráci s odbornými partnery) do nejmenších detailů. V praxi lze říci, že systém rozpozná veškeré krizové situace uživatele a (automaticky) na ně upozorní. Kromě péče o samotného klienta také automaticky kontroluje správné používání systému a jeho nepřetržitou funkčnost. Domácí diagnostika

Snížení cen a miniaturizace elektroniky umožnily, aby se k domácím uživatelům dostaly také cenově dostupné vyšetřovací přístroje, které byly dříve pouze ve vybavení ordinací, jako např. měřiče tělesného tepu a tlaku nebo glukometry.

Zajímavostí na tomto poli je určitě i vynález mladého českého technika, studenta Elektrotechnické fakulty ČVUT Marka Nováka, který do "hodinek" vměstnal přístroj na monitorování a vyhodnocování životních funkcí. Se svým přístrojem pak loni v létě získal několik ocenění na prestižní mezinárodní soutěži Intel ISEF v Los Angeles. Hodinky měří EKG, okysličení krve, snímají pohyb, polohu pomocí GPS, bezkontaktně měří teplotu s pomocí modulů umístěných na těle. Všechny senzory komunikují bezdrátově. Přístroj získaná data hodnotí a zjišťuje anomálie. Výsledky měření a jejich analýzu může odeslat třeba do mobilu nebo počítače. Například v domovech seniorů by jeden počítač v lékařské ordinaci mohl nepřetržitě sbírat prostřednictvím mnoha desítek hodinek informace o zdravotním stavu klientů, nastínil možnost využití hodinek jejich autor Marek Novák.

Pokud se společnosti podaří efektivně řešit problémy se stárnutím populace zejména v oblasti ekonomického a sociálního postavení a především ve zdravotnictví, mohou nad obavami převážit i pozitivní stránky narůstajícího počtu seniorů. Ve společnosti budou více zastoupeni lidé, kteří disponují cennými životními zkušenostmi z praktického života, odborností a orientací ve vykonávané profesi, názorovou stabilitou, větší odpovědností, spolehlivostí, a celkové větší vyzrálostí. Starší lidé tak představují pro společnost přínos ve vztahu k vykonávání vysoce odborných pracovních činností v rámci některých profesí a rovněž při předávání svých zkušeností a znalostí mladší generaci.

---

Střední délka zdravého života při narození v ČR a vybraných zemích EU

Slovensko muži 53,4

ženy 53,1

Slovinsko muži 56,5

ženy 55,6

Finsko muži 57,3

ženy 56,2

Malta muži 71,8

ženy 72,4

Švédsko muži 70,9

ženy 70,7

Norsko muži 71,8

ženy 72,4

EU 28 muži 61,3

ženy 61,9

Česko muži 62,3

ženy 64,1

ZDROJ: EUROSTAT 2012

NEJVYŠŠÍ POČET OBYVATEL VE VĚKU 65 A VÍCE LET SE OČEKÁVÁ V 50. LETECH 21. STOLETÍ, KDY BY MOHL BÝT AŽ DVOJNÁSOBNÝ VE SROVNÁNÍ SE SOUČASNÝM STAVEM.

ASISTENČNÍ TECHNOLOGIE VYUŽÍVAJÍCÍ ICT MOHOU PŘISPĚT K SETRVÁNÍ SENIORŮ V JEJICH SOCIÁLNÍM PROSTŘEDÍ.


3. 6. 2015; Technik

Revoluce ve vývoji mobilní komunikace: systém 5G – část II.

V minulém čísle jsme popsali vývoj veřejné pozemní mobilní komunikace a shrnuli základní poznatky o buňkových strukturách. Na následujících řádcích přiblížíme, k jakým dalším pokrokům směrem k perspektivním systémům 5. generace došlo v nedávné době.

PŮVODNÍ HOMOGENNÍ BUŇKOVÉ sítě z konce minulého století se skládaly jen z velkých "kilometrových" makrobuněk. Pokud je každé buňce k dispozici stejný počet rádiových kanálů, zajistí síť tohoto typu stejnou hustotu provozu na celém obsluhovaném území. Počet zájemců o nabízené služby však od počátku prudce narůstal, zejména v obydlených prostorech, ale i v jiných "horkých bodech", jako jsou nádraží či supermarkety. Pro nedostatečnou provozní kapacitu pak v těchto kritických lokalitách docházelo k přetížení nebo i k výpadkům spojení. Tato situace se z počátku řešila tzv. dělením buněk ("cell splitting") a jejich členěním na sektory ("sectorization"). Další opatření spočívala v tom, že se na území pokrývaném velkými deštníkovými makrobuňkami začaly budovat navíc malé mikro- a pikobuňky, a dokonce metrové femtobuňky, čímž se od homogenní koncepce přecházelo k heterogenní koncepci HetNet ("heterogeneous network"), uvedené na obr. 1.

Pokud mají buňky k dispozici dostatečné neměnné počty kanálů, potom se přímo úměrně jejich plošnému zmenšování zvětšuje jejich provozní kapacita, a tím se odstraňuje nebezpečí jejich přetížení. Menší vysílací výkony základnových stanic v malých buňkách navíc v souhrnu vedou také ke značným energetickým úsporám, neboť s klesajícím poloměrem buňky se snižují potřebné výkony vysílačů (v BS i MS) rychleji než její plocha.

Radikální krok vpřed

Rychle se rozvíjející monolitické technologie a další technické inovace však umožňují při modernizaci buňkových sítí ještě radikálnější krok vpřed, a to prostorové rozdělení funkcionalit základnových stanic BS, které je rovněž zachyceno na obr. 1. To se provádí tak, že se jejich rádiové jednotky RFU umístí těsně u antén na vrcholech stožárů, kde se potom označují jako vzdálené rádiové hlavice RRH ("remote radio head"). Tímto opatřením se odstraní citelné ztráty v klasických anténních napaječích. Jednotky základního pásma BBU více základnových stanic se naopak soustředí do jediné společné procesní jednotky CO ("BBU central office", "BBU pool"), která je potom ovšem od hlavic RRH značně vzdálena.

Vzájemné propojení bloků RRH a BBU zprostředkuje síť, anglicky označovaná termínem "mobile fronthaul". Tu mohou realizovat klasické mikrovlnné radioreléové spoje. Jako velmi nadějné se zde však ukazují optické spoje, které snadno překlenou vzdálenosti až několika desítek km při podstatně větší šířce pásma a menším útlumu, než mají spoje metalické. Optické spoje přenášejí digitalizované rádiové signály buď ve standardu DROF ("digital radio over fiber"), nebo CPRI ("common public radio interface"). Jednotky BBU soustředěné do jediné lokality (CO) lze již snadno vzájemně propojit širokopásmovými spoji (rozhraní X2), což usnadňuje jejich kooperaci.

Virtualizace síťových funkcí

Heterogenní přístupovou síť HetNet dále zdokonalí aplikace nových počítačových cloudových technologií. Tak vzniká cloudová síť C-RAN ("cloud-RAN"), v níž operátor využívá k plnění potřebných síťových funkcí místo dosavadního dedikovaného aplikačně specifického fixního hardwaru v jednotlivých kabinetech CO komerční servery v datových centrech. Tím dochází k virtualizaci uvedených síťových funkcí NFV ("network function virtualization").

Virtualizovaná síť C-RAN nabízí zvýšenou spektrální a energetickou účinnost. Kromě toho umožňuje velice efektivní využití výpočetní kapacity datových center, která se může dynamicky přesouvat podle okamžité potřeby mezi různými lokalitami obsluhované oblasti v závislosti na denní době apod. Tímto způsobem ("load-balancing") lze například čelit nepříznivému efektu "přílivu - odlivu" uživatelů systému, vznikajícímu ranními přesuny z jejich obydlí na pracoviště a jejich odpoledními návraty. Podobně se řeší nerovnoměrné vytížení sítě při velkých sportovních zápasech nebo při přírodních katastrofách apod. V cloudové síti se také snáze provádějí její inovace.

Pro zlepšení pokrytí v zastíněných lokalitách nebo na okrajích buněk lze uvedenou fixní strukturu doplňovat ještě radioreléovými uzly RN ("relay nodes"), které mají dobré spojení jak se základnovou stanicí BS, tak s odlehlou mobilní stanicí MS. Ty potom mohou slabé přijímané signály základnové stanice BS zesilovat a předávat dále k přijímači mobilní stanice MS, která je pro přímé spojení s BS nedostupná; stejně pak působí RN i v opačném směru.

Densifikace buňkové sítě

Uzly RN byly v prvé vývojové fázi fixní (FRN), v dalším vývoji se pak objevují reléové uzly mobilní (MRN), použitelné například v prostředcích veřejné dopravy. V tomto prostředí se mohou též provozovat uživatelské terminály s možností vzájemné přímé komunikace typu D2D ("device to device"), které snižují zatížení základní sítě. Ke zlepšení pokrytí přispívají i distribuované anténní systémy DAS ("distributed antenna systems"), nahrazující jedinou anténu centrální základnové stanice BS několika dílčími anténami rozptýlenými po celé buňce, jež jsou s BS spojeny například metalickými nebo optickými spoji.

Uvedené přídavné vysílací body přispívají k densifikaci celé buňkové sítě, která je jedním ze základních rysů systému 5G. Densifikace by měla vést k mimořádně hustým sítím, které mohou prakticky všem svým uživatelům nacházejícím se v obsluhovaném území poskytovat co nejvyšší přenosové rychlosti, a to s co nejnižší energetickou spotřebou a v omezených frekvenčních pásmech. Takto modernizovaná přístupová síť C-RAN je dále spojena již běžným způsobem s jádrem sítě CN.

S rostoucí hustotou sítě se ale zvyšuje nebezpečí vzájemných interferencí. Tento problém pomáhá řešit vzájemná kooperace jejich fixních složek, která zajistí potlačení interferencí a následkem toho zvýší kvalitu spojení, a to zejména na okrajích buněk nebo v zastíněných oblastech.

Technologické novinky pro 5. generaci

Mají-li systémy 5. generace plnit náročné úkoly, je nutné v nich prosadit nejen novou architekturu, ale i nové technologie. Připomeňme si alespoň některé z nich.

- V systému LTE (4G) se úspěšně uplatňuje jako základní modulační technika ortogonální frekvenční multiplex OFDM ("orthogonal frequency division multiplex"), který díky přenosu signálu na mnoha paralelních subnosných vlnách ("multicarrier") vykazuje značnou odolnost proti mnohocestnému šíření.

Pro systémy 5G - vzhledem k široké škále jejich aplikací, a tedy i rozdílným požadavkům na přenos - však není OFDM optimální. Jako vhodnější se ukazují formáty, které rovněž využívají koncepci mnoha subnosných vln, avšak opouštějí principy jejich ortogonality a striktní synchronizace. Jako nadějný se ukazuje například univerzální filtrovaný multiplex UF OFDM ("universal filtered OFDM"), zkoušejí se však i některé další modulační techniky.

- Technika více antén ve vysílači i v přijímači MIMO ("multiple input multiple output") zvyšuje spektrální účinnost rádiového přenosu, a to zhruba přímo úměrně počtu antén ve vysílači, resp. v přijímači. Tak například nejvyspělejší mód 8 x 8 MIMO, plánovaný pro standard LTE-A (4G), má ve vysílači i v přijímači osm antén, čímž se zvětší jeho přenosová rychlost - vůči systému s jedinou vysílací a jedinou přijímací anténou - osmkrát, a to při nezvětšeném frekvenčním pásmu a s nezvětšeným celkovým vysílacím výkonem (!).

V systému 5G bude technika MIMO dále zlepšována. Počet antén na miniaturním mobilním terminálu sice zůstane malý, avšak počet antén na základnové stanici BS bude běžně dosahovat několika stovek, tak jak ukazuje obr. 2. Tento systém, označovaný jako velmi velké MIMO (VLM, tj. "very large MIMO") nebo také masivní MIMO, umožní vysílat data od základnové stanice k velkému počtu mobilních terminálů ve společném nezvětšeném frekvenčním pásmu a s nezvětšeným celkovým vysílacím výkonem. Velký počet antén v základnové stanici potom navíc dovolí vysílat signály k jednotlivým terminálům MS v ostře směrovaných anténních svazcích, což povede k dalšímu nárůstu energetické účinnosti systému a také k výraznému zmenšení interferencí jak se sousedními směrovými svazky, tak se svazky jiných buněk.

- Splnění vysokých nároků na kapacitu systému 5G bude vyžadovat mnohem širší frekvenční prostor. Ten lze získat osvojením nových pásem uvolněných televizí v důsledku její digitalizace (digitální dividenda) a zejména pronikáním do nových, dosud nevyužitých milimetrových vlnových délek ? ? 1 cm (frekvencí nad 30 GHz).

Závěr

Systém 5G představuje ve vývoji pozemní mobilní komunikace revoluční skok vpřed. Personální služby přinesou vůči sítím LTE/4G zvýšení špičkové datové rychlosti z hodnoty 1 Gb.s-1 na 10 Gb.s-1 a zmenšení latence z 10 ms na 1 ms. Dále obohatí sortiment aplikací o rádiovou komunikaci strojového typu MTC (M2M) a o přímou komunikaci D2D mezi uživatelskými terminály. V současné době je již v celosvětovém měřítku v plném proudu studijní etapa systému 5G. Jeho definitivní specifikace lze očekávat v období let 2016 až 2018, uvedení do života potom okolo roku 2020.

---

VIRTUALIZOVANÁ SÍŤ C-RAN NABÍZÍ ZVÝŠENOU SPEKTRÁLNÍ A ENERGETICKOU ÚČINNOST. KROMĚ TOHO UMOŽŇUJE VELICE EFEKTIVNÍ VYUŽITÍ VÝPOČETNÍ KAPACITY DATOVÝCH CENTER, KTERÁ SE MŮŽE DYNAMICKY PŘESOUVAT PODLE OKAMŽITÉ POTŘEBY

(Dokončení)

Foto: Heterogenní buňková síť: velké i malé buňky, vzdálené hlavice RRH, reléové uzly RN, antény DAS, terminály M2M/D2D ...

Foto: Obr. 1 Moderní heterogenní rádiová přístupová síť C-RAN s velkým počtem rádiových hlavic RRH, které jsou spojeny optickou distribuční sítí DROF (fronthaul) s jednotkami BBU, koncentrovanými do kabinetů CO; ty jsou potom napojeny na jádro sítě CN. Součástí sítě jsou i terminály D2D, reléové uzly RN apod. Centralizované jednotky BBU využívají podporu cloudových technologií.

Foto: Základnová stanice BS se stovkami elementárních antén, jejichž počet řádově převyšuje počet terminálů MS; tím se mohutně zvyšuje spektrální účinnost celého systému.

Foto: Nadměrný počet elementárních antét v BS dovoluje koncentrovat vyzařovanou energii pomocí techniky BS (beamforming) do extrémně úzkých svazků, které sledují mobilní terminály MS.

Foto: desítky levných terminálů MS, s jedinou a později i s více anténami (2 ... 4 ... 8 ...)

Foto: Obr. 2 Koncepce masivního MIMO, umožňující díky velkému počtu antén na základnové stanici BS vysílat k mobilním stanicím velké objemy dat, a to s velkou spektrální i energetickou účinností.

O autorovi: DOC. ING. VÁCLAV ŽALUD, CSC., FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ČVUT V PRAZE


2. 6. 2015; itbiz.cz

Děkanem FEL ČVUT byl zvolen Pavel Ripka

Akademický senát Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze zvolil kandidátem na děkana do roku 2019 profesora Pavla Ripku, který fakultu vedl již v letech 2011 - 2015.

Cíle nového děkana jsou především další zlepšení pracovního i studijního prostředí na fakultě, větší ocenění a kariérní jistota kvalitním pedagogům, špičkové vědecké i aplikační výsledky, propojování ostrovů excelence a podpora vzniku nových ostrůvků (juniorské týmy), posílení strategických oborů, jako je oblast elektrických strojů, energetika, světelná technika a materiálový výzkum, obnova infrastruktury pro výzkum i výuku a zachování výukové kapacity pro silnější populační ročníky.

Pavel Ripka chce také zvýšit povědomí naší společnosti a mezinárodní komunity o výjimečných kvalitách Fakulty elektrotechnické (dle RVVI v oblasti výzkumu nejlepší technická fakulta v ČR, dle hodnocení Hospodářských novin jsou na Fakultě elektrotechnické ČVUT nejlepší studijní programy v oboru informatiky). Slíbil připravit nový celofakultní studijní program pro výuku v kombinované formě.


2. 6. 2015; parlamentnilisty.cz

Děkanem Fakulty elektrotechnické ČVUT byl na další funkční období zvolen profesor Pavel Ripka

Akademický senát Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze zvolil včera kandidátem na děkana prof. Ing. Pavla Ripku, CSc., který fakultu vedl již v letech 2011 - 2015. Funkční období nového děkana bude čtyřleté od 1. 7. 2015 do 30. 6. 2019. Do funkce bude jmenován rektorem ČVUT.

Prof. Ripka byl do svého druhého funkčního období zvolen 16 kladnými hlasy od 24 přítomných senátorů. Jeho protikandidáty byli Ing. Jaroslav Burčík, Ph.D., který donedávna vedl Inovacentrum ČVUT, dále doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D., z VŠB TU Ostrava a prof. Ing. Miroslav Husák, CSc., vedoucí katedry mikroelektronicky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Cíle nového děkana jsou především další zlepšení pracovního i studijního prostředí na fakultě, větší ocenění a kariérní jistota kvalitním pedagogům, špičkové vědecké i aplikační výsledky, propojování ostrovů excelence a podpora vzniku nových ostrůvků (juniorské týmy), posílení strategických oborů, jako je oblast elektrických strojů, energetika, světelná technika a materiálový výzkum, obnova infrastruktury pro výzkum i výuku a zachování výukové kapacity pro silnější populační ročníky. Prof. Ripka chce také zvýšit povědomí naší společnosti a mezinárodní komunity o výjimečných kvalitách Fakulty elektrotechnické (dle RVVI v oblasti výzkumu nejlepší technická fakulta v ČR, dle hodnocení Hospodářských novin jsou na Fakultě elektrotechnické ČVUT nejlepší studijní programy v oboru informatiky). Slíbil připravit nový celofakultní studijní program pro výuku v kombinované formě.

Děkan Ripka v minulosti na fakultě působil jako vedoucí katedry měření, má bohaté zahraniční zkušenosti a je respektovaným vědcem.

Profesní životopis prof. Ripky je k dispozici na adrese: https://www.fel.cvut.cz/cz/glance/ripka.html

Podrobnosti o děkanských projektech jednotlivých uchazečů naleznete na stránce: http://www.fel.cvut.cz/cz/senat/volby/2015-volby-dekan_FEL_CVUT/

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době máČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. - 420. místě. V oblasti "Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. - 100. místě, v oblasti "Mechanical Engineering" na 101. - 150. místě, v oblasti "Computer Science and Information Systems" a "Electrical Engineering" na 151. - 200. místě, a stejně tak i v oblastech "Mathematics" a "Physics and Astronomy". Více informací najdete na www.cvut.cz.


1. 6. 2015; Inside OBSERVER

Kontrakty a implementace

* Asbis začne v České republice i na Slovensku na základě nové smlouvy se společností Intel oficiálně distribuovat její vzdělávací sadu Intel Education Software, která je určena pro interaktivní výuku. CZ SK

- Společnost Huawei, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze 27. května oficiálně představily nové laboratoře síťových technologií na FEL ČVUT. CZ

- Řešení CCV Řízený sklad (WMS) dodá prodejci dveří a zárubní SEPOS společnost CCV Informační Systémy. CZ

- Německý Daimler bude software pro auta značky Mercedes-Benz vyvíjet ve spolupráci s čínskou společností Baidu. Firmy informaci o vzájemném kontraktu oznámily na veletrhu CES v Šanghaji. W

- Finská letecká společnost Finnair vybavila kokpity všech svých letadel tablety Panasonis Toughpad FZ G1 - celkem 150 přístrojů slouží jako tzv. EFB (Electronic Flight Bag) zařízení. W

- Kromě toho Daimler také ohlásil počínající spolupráci s americkým výrobcem čipů Qualcomm, s nímž se bude podílet na vývoji technologií pro bezdrátové nabíjení elektromobilů. W

- Alcatel-Lucent a T-Mobile úspěšně dokončily zkušební přenos dat rychlostí 400 gigabitů za sekundu na stávající transportní síti mezi Prahou a Hradcem Králové. Zkušební provoz proběhl na trase o délce 320 km. CZ

- Hlavním partnerem akcelerátoru JIC Startube se pro letošní rok stala společnost Y Soft (sama zde před deseti lety "startovala"). Ta poskytne své konzultace, podporu prototypování a znalosti v oblasti globální expanze a řízení. Y Soft již v minulosti do několika firem z JIC přímo investoval (např. Comprimato). CZ

- Český poskytovatel cloudových a IaaS služeb Cloud4com pořídil pro své datové centrum nové servery Cisco UCS (Unified Computing System). Společnost tak reaguje tak na meziroční zdvojnásobení poptávky po cloudových službách od svých zákazníků. CZ

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk