31. 8. 2019; artmap.cz

Daniel Sýkora: Zvládne stroj nahradit malíře?

Jak počítač vytváří umělecké dílo? Jakým problémům musí čelit, když se pokouší imitovat člověka? A proč profesionální animátoři pořád raději využívají staré dobré algoritmické výpočty? Přijďte na poutavou přednášku profesora Daniela Sýkory a následný praktický workshop počítačové animace. Proměňte své vlastní umělecké dílo v komplexní trojrozměrný objekt nebo si vytvořte vlastní stylizovanou animaci obličeje!

DANIEL SÝKORA

je profesorem na katedře počítačové grafiky a interakce na ČVUT FEL v Praze. Akademické zkušenosti čerpal na University of Utah a Trinity College Dublin. Na ČVUT v Praze vede výzkumnou skupinu, která vyvíjí algoritmy, jež mění práci filmových výtvarníků. Revoluční algoritmy vyvinuté týmem prof. Sýkory jsou již k disposici v profesionálních nástrojích, jakým je například Character Animator od firmy Adobe.

Za svůj přínos k rozvoji oboru počítačem podporované tvorby kreslených filmů získal řadu ocenění včetně Ceny nadačního fondu Neuron pro mladé vědce v oboru Computer Science.

Událost je součástí programu Soundtrack Poděbrady 2019.


30. 8. 2019; parlamentnilisty.cz

ČVUT: Studentky naučily kouzlit v elektrotechnice již bezmála tisíc dětí

Dobrovolnická skupina studentek Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze učí děti základy IT a elektrotechniky. Workshopy pro děti od 10 let do 15 let pořádají zcela zdarma již od roku 2016.

Aktuálně nabízí pět různých témat - stavění a programování robotů ze stavebnice LEGO MINDSTROMS, základy programování v prostředí SCRATCH, základy elektrických obvodů se stavebnicí BOFFIN, základy programování a algoritmizace s roboty OZOBOT a základy elektrotechniky s programovatelným mikropočítačem MICRO:BIT. Pro účastníky zařizují exkurze do IT a technologických firem, aby děti věděly, jak vše vypadá v praxi. Studentky si program i pomůcky vytváří a zajišťují samy, stejně jako vývoj webových aplikací, grafiku PR, nebo management.

Vizí skupiny wITches (ZDE), kterou v současnosti tvoří 18 členek, je ukázat dětem, co všechno je možné dělat, a čím by se mohly v budoucnu zabývat. Ve škole se dozvídají teoretické základy, ale pořádně si nemusí umět představit, jak se to v praxi používá, a že to není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Děti vidí, že po pár hodinách workshopu jsou schopné vytvořit krásné věci.

Studentka Jitka Hodná k činnosti spolku uvádí: „Od roku 2016, kdy wITches na Fakultě elektrotechnické ČVUT vznikly, se našich workshopů zúčastnilo již 941 dětí, z toho 18 jich bylo z dětských domovů. Téměř třetina účastníků byla děvčata, což je velice pozitivní jev.“

V nadcházejícím akademickém roce studentky plánují pravidelné víkendové workshopy, od října do prosince jich proběhne celkem 12, budou tedy téměř každý víkend. Jejich přesné termíny budou na webových stránkách (ZDE) od začátku září. Zároveň 5. září vyjedou děvčata i do dětského domova Dlažkovice, kde děti seznámí s podobnými technologiemi. Aktivity pro dětské domovy započaly wITches na začátku roku 2019 a plánují v nich pokračovat i v roce nadcházejícím. Nejbližší možnost, kde se s čarodějkami setkat, můžete mít na Noci vědců (ZDE), tedy 27. září, kde jako každý rok chystají bohatý program.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci Kampusu Dejvice v Technické ulici a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 18 500 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 252 akreditovaných studijních programů v českém jazyce a 83 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1620 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 498. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering - Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.-200. místem, v oblasti „Engineering - Mechanical“ na 201.-250. místě, u „Engineering - Electrical“ na 201.-250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251.-300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301.-350 místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete ZDE.


28. 8. 2019; praha.eu

Vyberte si aktivity pro své děti na Vypichu

Tradiční akce pro celou rodinu „Zastávka volný čas Vypich“ se uskuteční 5. září před oborou Hvězda. Na programu budou ukázky bezpečnostních týmů a hlavně prezentace činnosti pražských domů dětí a mládeže.

Akce se na rozlehlém travnatém porostu před oborou Hvězda koná již pošestnácté. Programem vás provede herec, hudebník, básník a zkušený moderátor Petr H. Batěk.

Domy dětí a mládeže

Přihlašování dětí do zájmových kroužků je v plném proudu a tak jistě rodiče ocení prezentaci domů dětí a mládeže. Tato střediska volného času zřízená jako školská zařízení nabízejí programy pro zájmové vzdělávání, pro aktivní využití volného času dětí a mládeže, ale také dospělých.

Pro představu: například počítačové, technické, dramatické, výtvarné, chovatelské a další kroužky, sportovní aktivity od turistiky až po jezdectví. A to pod vedením pedagogů a odborníků. A právě na Vypichu je příležitost se těmi nejrůznějšími nabídkami seznámit. Můžete vybírat, nechat si poradit, poznat lektora, přihlásit děti na kroužek.

BESIP team

Unikátní promo akci předvede BESIP team. Tento ojedinělý projekt totiž upřednostňuje osobní zážitek před nudným vysvětlováním.

Jedná se vlastně o mobilní výstavní systém, který prezentuje problematiku bezpečnosti silničního provozu a to formou statických a prožitkových aktivit. Přitom je možnost si většinu věcí vyzkoušet, což malí i velcí návštěvníci jistě ocení.

Další akce

Těšit se také můžete na zajímavé ukázky z projektů Fakulty elektrotechnické ČVUT a předváděcí akci outdoorové hry s GPS, nebo na oblíbené malování na obličej pro ty nejmenší.

Součástí programu budou i ukázky činnosti policie, hasičů a záchranářů.


28. 8. 2019; e15.cz

Hana Ripková: A proč by to nešlo?

HANA RIPKOVÁ (60), odbornice na vysokoškolské studium ve Spojených státech, začala pro českou Fulbrightovu komisi pracovat už v roce 1991. Od roku 1997 je výkonnou ředitelkou této instituce, která zajišťuje výměnné pobyty českých studentů, akademiků i vědců do USA a naopak. Autorka odborné publikace Vysoké školství v USA loni za svou celoživotní práci získala prestižní Cenu svobody Woodrowa Wilsona za výjimečný přínos k česko-americkým vztahům.

Třicet mladých Američanů, absolventů nejlepších amerických univerzit, pomáhá každý rok na českých středních školách mimo velká města učit angličtinu: v Dobrušce, ve Frýdlantu, v Liberci, ve Vyškově a tak dále… Považuji to za jeden z nejzajímavějších současných programů Fulbrightovy komise, který jste sami vybudovali a který financuje z velké části MŠMT. Jak se lektorům u nás daří?Přijíždějí s otevřenou myslí a nemají to v malých českých a moravských městech jednoduché. Působí nejen na gymnáziích, ale i na průmyslových, zdravotnických nebo uměleckých školách. Mnohdy nemají pedagogické vzdělání a na školách asistují českým učitelům, leckdy tam jsou jedinými cizinci a někdy se výrazně odlišují i etnicky: lidé je rozeznávají na první pohled. Ne že by se svou odlišností měli velké problémy, ale latentní, podprahový rasismus cítí. Nejvíc je překvapuje, že se často vyskytuje u nesmírně sympatických, vzdělaných lidi, s nimiž se běžně stýkají při práci a při vyučování na dotyčné střední škole. Taky je šokuje, když slyší poznámky typu: "No jo, romské děti, u těch nemá vůbec smysl se o cokoli snažit…"Překvapuje je i systém našeho státního školství obecně?Je pravda, že český pedagogický přístup, který se - i když samozřejmě ne bez výjimek - snaží věnovat těm nejlepším a zaměřuje se na úspěšné, místo aby se snažil dotáhnout na maximum i ty slabší, mladé Američany hodně překvapuje. Považují ho za nepřijatelný a myšlenkové nastavení, jež v českém školství převládá, nesou dost těžce. Americký systém má do dokonalosti daleko, ale zrovna v téhle oblasti je pro nás velkou ¬inspirací Co proti tomu dělají? Snaží se naše letité nastavení nějak změnit?Snaží a dost se jim to daří. Jedna asistentka loni na škole, kde působila, založila Klub stydlivejch holek, protože si všimla, že v každé třídě je skupinka studentek, jež v hodinách vůbec nic neříkají a každý je nechává bez povšimnutí, takové to "no tak ať si tam jsou, ať si sedí v koutku, je dobře, že mlčí". Jenže ona se rozhodla, že jim pomůže získat přiměřené sebevědomí. A ono jí to opravdu fungovalo, dokonce velmi snadno a rychle, stačilo málo a holky začaly normálně komunikovat a dnes se normálně zapojují do výuky a do chodu školy."Čeští studenti neříkají nahlas, co si myslí," řekla před třemi lety v rozhovoru pro zpravodajský server Novinky.cz tehdy třiadvacetiletá Brianna Adamsová, která strávila svůj rok v Otrokovicích na Hané na gymnáziu. To je přesný postřeh.Otevřený, vlastně naivní přístup, jemuž říkáme: "A proč by to nešlo?", Američané uplatňují na českých středních školách už jen tím, že tam jsou - a on se pro náš vzdělávací sy¬stém ukazuje jako funkční. V tomhle je jejich nepoučený přístup, nezatížený historickými zkušenostmi, které v sobě máme my Evropané, přínosný.Často se mluví o tom, jací jsou současní američtí studenti a absolventi tamních prestižních univerzit rozmazlení, neschopní přijmout odlišné prostředí. Já to ve své pedagogické praxi na pražské Newyorské univerzitě zásadněji nepociťuju. Jak to vidíte vy?Myslím, že něco pravdy na tom bude: současná generace amerických studentů je méně připravená na život mimo univerzitu. Při přípravě stipendistů, kteří do České republiky přijíždějí, musíme v posledních letech věnovat hodně času tomu, abychom jim vysvětlili specifické české prostředí, aby si uvědomili zdejší konotace a zvyklosti, aby nečekali stejně multikulturní společnost, jako je ta, z níž přicházejí. Ale perou se s tím, myslím, statečně.

Jak je na pobyt v českých městečkách a vesnicích připravujete?Spolu s brněnskou Masarykovou univerzitou pro ně děláme přípravný metodologický výcvik, v němž s nimi diskutujeme mimo jiné o tom, zda jsou xenofobie a rasismus studentů věcí školy, nebo nejsou, protože i studenti přece mají svobodu slova. Otevíráme témata, na která naši američtí asistenti v Česku v minulosti narazili a kde to drhlo. K nim patří třeba strach z cizinců a z čehokoli neznámého, ale například i konzumace alkoholu v práci v rámci oslav.

Mnohokrát jsme si ověřili, že se náš lektor z USA často stane katalyzátorem změn, jež na dotyčné škole už bublaly, bobtnaly pod povrchem, ale jeho přítomnost je nakopla, urychlila. Američané ve školách v malých městech často způsobí změnu v tamním systému, v tom, "jak se to přece vždycky dělalo".

Amerických asistentů máte poslední tři roky už třicet ročně, tedy devadesát za poslední tříletí. Jaké komplexnější změny jejich pobyt na českých mimopražských středních školách vyvolává?Spolupracují s českými angličtináři a rozšiřují svoje působení i do dalších oblastí. Ve volném čase začnou pracovat s neziskovkami, jež v místě jsou, chodí třeba do Člověka v tísni učit anglicky romské děti. A tam se ukáže, že tyhle neziskové aktivity koordinuje paní učitelka občanky z té dotyčné školy… Tím se tam začnou vytvářet skupinky lidí, kteří jsou připraveni na změnu a mají mnohem větší energii a sílu měnit fungování dotyčné školy, než tomu bylo dřív. Snažíme se i objevovat nová témata, jež by České republice pomohla. V rámci přípravy mluvíme o tom, jak kriticky pracovat s informacemi, což asistenty inspiruje k tomu, že tuhle problematiku zahrnují do hodin konverzace. Dělají to napřímo, naprosto necynicky. V současné dezinformační válce je to vítaná pomoc. Myslím, že mladí Američané mohou české středoškoláky inspirovat právě už jen tím, jací jsou.Vezměme příklad české studentky v malém městečku, o které si všichni šeptají, že je asi lesba, žije na úplném okraji zájmu ostatních spolužáků i pedagogů. Jenže naše americká asistentka zjistí, že dotyčná dívka nádherně kreslí, navíc zvláštním, komiksovým způsobem. Podpoří ji v její tvorbě a studentka ještě tentýž školní rok vyhrává světovou komiksovou soutěž. Najednou se stává hvězdou školy, atmosféra vůči ní se radikálně mění. Podobných příběhů, kdy je do mainstreamové komunity české školy díky našemu asistentovi vtažen někdo, kdo byl předtím na okraji, je hodně. Díky nezaujatosti Američanů a faktu, že k problémům přistupují bez předsudků.

Produkují české pedagogické fakulty dle vašeho názoru stále stejně špatně vybavené české učitele, jako tomu bylo před rokem 1989?To určitě ne, i tady je patrný vývoj, jen bohužel menší, než bych si představovala. U některých českých pedagogických škol se, obávám se, pořád ještě nedaří definovat, co by dotyčná fakulta vlastně měla učit, s jakými lidmi pracovat, k čemu svoje studenty přesně vést a proč. Hlavním zadáním pedagogických fakult je stále vyprodukovat učitele, ne dělat vědu, a proto dotyční specialisté, kteří na pedagogických školách učí, ani tolik neusilují o studium v zahraničí. Nemají totiž pocit, že by kupříkladu pobyt v USA mohl jejich kariéře nějak zásadně prospět, stále chybí jednoznačné zdůvodnění toho, "proč studovat pedagogiku". Ten důvod je přitom jasný. Nemyslím si, že pedagogické fakulty amerických univerzit jsou vždy skvělé; jen je zajímavé rozhlédnout se i jinde, osvojit si širší pohled a jiný přístup.Jste členkou správní rady Univerzity Palackého, donedávna i správní rady Univerzity Karlovy. Co vás nejvíc překvapuje na vývoji českého vysokého školství posledního čtvrtstoletí obecně, pozitivně i negativně?V devadesátých letech jsem si byla vědoma toho, že technické a přírodovědné obory jsou na tom obecně lépe než sociální a humanitní vědy. Z mnoha důvodů byly pod menším politickým tlakem, mohly více komunikovat se zahraničím, studenti se i za totality učili zásadní věci, zatímco v sociálních vědách byl obsah učiva často zcela irelevantní. Myslela jsem si, že se tahle disproporce mezi techničtějšími a humanitními obory vyrovná relativně rychle. Ale zatímco technické obory svižně dotáhly západní standardy, u sociálních a humanitních oborů to dá mnohem větší práci.V čem přesně se to projevuje?Měřítka, která si můžeme dovolit aplikovat na zájemce o Fulbrightovo stipendium v přírodních a technických oborech, tedy zda už jsou zapojeni do vědecké komunity, zda publikovali v zahraničních odborných periodikách a účastnili se konferencí, nemůžeme u absolventů humanitních či sociálních věd nárokovat stejně přísně. České vysoké školy navíc doteď neumějí naučit metodologii humanitních a sociálních věd, studentům pak chybí základ. Tyto metodologické nedostatky jsou často i předmětem kritiky zahraničních expertů, které žádáme o posudky projektů českých akademiků.Tenhle nedostatek dojde českým studentům často až ve chvíli, kdy dospějí k doktorátu a mají začít psát odbornější práci.Přesně tak. Zjistí, že jim chybí základ, z něhož by mohli a měli vycházet, a tehdy je pro ty nejlepší jediným řešením vyjet na zahraniční univerzitu a doplnit si to, co se měli naučit už dávno: učit se diskutovat, přesně formulovat hypotézy, otevřeně argumentovat a obhajovat svoje názory, vycházet ze své hlavní premisy, mluvit o tom, co se ve své práci snaží dokázat a proč.

Proč právě v "netechnických" vědách nenastala po roce 1989 radikální změna?Částečně si to vysvětluji tradicí, kdy si určující profesor či vedoucí katedry k sobě přibírá kolegy, kteří jsou mu v přístupu k oboru bližší myšlenkově, obvykle své bývalé studenty. Tak systém replikuje sám sebe.

Z vlastní zkušenosti vím, že americké studium není důležité jen pro to, co se tam člověk naučí, ale i v osobní introspekci, tedy v tom, jak kreativně naložit s vlastní kariérou. Je časté, že vašim absolventům jistá hravost a zábavnost amerického vzdělávacího systému vlastně dodefinují profesní cestu?Rozhodně. Absolventů, kteří se vrátili a začali dělat něco trošku jiného, než čemu se věnovali předtím, je hodně. Například propagátor, teoretik a kritik architektury Adam Gebrian se netají tím, že si právě ve Spojených státech uvědomil, že nemusí být jen architekt navrhující, ale také popularizující, analyzující, hodnotící. Že si může své pracovní role naprogramovat tak, aby vyhovovaly jeho naturelu.Česko-americký program dnes patří mezi ty větší v Evropě; komise, kterou už dvaadvacet let vedete, je lídrem hlavně co do počtu vysílaných vědců a přednášejících. Jak se čeští účastníci, kteří v rámci Fulbrightova stipendia každoročně odjíždějí do USA, za ty dvě generace změnili?Žádnou zásadní změnu asi popsat neumím. Jsou skvělí, zvídaví, možná v posledních letech lépe vědí, co od pobytu mezi kolegy na amerických univerzitách chtějí. Příkladem jsou třeba odborník na umělou inteligenci Michal Pěchouček z fakulty elektrotechnické ČVUT, ekonom Filip Matějka z CERGE, architektka a rektorka Archipu Regina Loukotová, lékař Marek Joukal z lékařské fakulty Masarykovy univerzity, soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn a mnozí další. Velkou stopu máme i v neziskovém programu, neboť pro lidi z neziskovek je americká zkušenost nesmírně obohacující; například Nadaci Via vede náš absolvent Jiří Bárta.Taky hned dva rektoři dvou českých univerzit jsou bývalí Fulbrighti…Ano, historik Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého v Olomouci, a profesor neurologie Martin Bareš, rektor Masarykovy univerzity v Brně. Právě univerzity mají být nositeli myšlenky, že je věci nutno dělat otevřeně a mezinárodně - a takovou strategii má a musí prosazovat právě vedení školy. Koneckonců, snažíme se o to i my ve Fulbrightově komisi.

Fulbrightova komise letos oslavila 28 let působení v ČR. Zprostředkovává stipendijní pobyty pro zahraniční studenty, učitele a vědce ve Spojených státech a obráceně. Její historie sahá do roku 1946, kdy americký senátor James William Fulbright stipendijní program založil. Od té doby se jej zúčastnilo na 300 tisíc stipendistů, dnes se ročně ve 155 zemích světa rozděluje osm tisíc stipendií. Díky tomuto programu vyjelo od roku 1991 z Česka do USA 959 stipendistů a ze Spojených států sem přijelo 888 Američanů. Text je převzat z přílohy EXTRA - VZDĚLÁVÁNÍ týdeníku REFLEX 35/2019


28. 8. 2019; prekon.cz

Materiál z ČVUT až desetinásobně prodlouží životnost leteckých komponent. Míří do letounů Airbus

Speciální sedmivrstvý povlak, který vyvinuli materiáloví inženýři na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUTv rámci grantového projektu, našel první reálné uplatnění v leteckém průmyslu. Česká společnost JIHLAVAN, a.s., začala nový materiál používat k ochraně šnekového soukolí aktuátoru - komponenty dodávané do letounů Airbus A320 a dalších letadel. Povlak v ceně stovek korun prodlouží životnost součástky na 30 let, a tím ušetří statisíce korun za servis a nutnou výměnu.

Aktuátor je zařízení, kterým se v letadlech ovládají mechanické prvky na křídlech a ocasních plochách. K převodu rotačního pohybu elektromotoru na přímočarý se zde používá šnekové soukolí, silně namáhaná součástka, kterou je třeba přibližně v polovině života letadla zcela vyměnit.

To však už nebude nutné díky ultratenké samomazné vrstvě, kterou vyvinuli inženýři ze Skupiny pokročilých materiálů na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUTpod vedením profesora Tomáše Polcara v rámci grantového projektu podpořeného MPO. Ve spolupráci se společností JIHLAVAN, a.s., která je mimo jiné výhradním dodavatelem hydraulických pojistek, ventilů a hydraulických přímočarých motorů pro letadla Airbus, vytvořili speciální sedmivrstvý povlak kombinující extrémně tvrdé karbidy wolframu, měkké metalické vrstvy a speciální samomaznou složku. Šnekové soukolí s tímto povlakem téměř nepotřebuje mazivo a v testech prokázalo až desetinásobnou životnost.

Povlak za stovky korun ušetří stovky tisíc

Aplikaci nově vyvinutého materiálu realizuje pro Jihlavan start-up AdvaMat vzniklý při ČVUT. Povlak, který je dvacetkrát tenčí než lidský vlas, vyjde jen na stovky korun, prodlouží však životnost celého aktuátoru minimálně na 30 let a 40 000 letových hodin, což znamená, že ho nebude nutné měnit za celou dobu provozu letadla. Aktuátorů je přitom v běžném letounu typu Airbus několik a jejich cena se blíží 100 tisícům korun za kus, a to samozřejmě bez nákladů na instalaci. Odolnější součástka tedy představuje ohromnou úsporu.

Nový český materiál míří do oblak

Aktuátory z Jihlavanu s povlakem vyvinutým na ČVUT se chystají k nasazení kromě letounů Airbus A320 také v nových českých bitevnících Aero L -39NG a L410 NG a postupně i v dalších typech letadel. Na základě výborných výsledků obě organizace plánují, že budou pokračovat ve spolupráci na vývoji nových speciálních funkčních povlaků, které v blízké době nahradí standardní chromování zatěžující životní prostředí karcinogenními látkami.

Samostatná Fakulta elektrotechnickáČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání.

České vysoké učení technické v Prazepatří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 18 500 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 252 akreditovaných studijních programů v českém jazyce a 83 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1620 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 498. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering - Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.-200. místem, v oblasti „Engineering - Mechanical“ na 201.-250. místě, u „Engineering - Electrical“ na 201.-250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251.-300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301.-350 místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě.


27. 8. 2019; Lupa.cz

Autonomní roboti z ČVUT vyhráli v USA soutěž pořádanou agenturou DARPA

Tým složený z vědců a studentů katedry počítačů a katedry kybernetiky na FEL ČVUT pojmenovaný jako CTU-CRAS vyhrál soutěž výzkumné agentury DARPA. Ta spadá pod americké ministerstvo obrany a její aktivity často vedou k nasazení neprobádaných technologií do komerčního provozu.

Češi konkrétně zvítězili v kategorii týmů, které nefinancuje samotná DARPA a celkově skončili třetí. ČVUT se podařilo uspět mezi týmy z univerzit jako je MIT, Caltech nebo ETH Zurich. Vědci a studenti si za to odnesli odměnu 200 tisíc dolarů.

Celkově zvítězil tým Explorer (Carnegie Mellon a Oregon State University) a druhý byl CoStar (Caltech či MIT). Mezi jedenácti soutěžícími projekty byl ještě další český tým Robotika poskládaný z Robotika.cz nebo ČZU. Robotika skončila osmá.

Klání nazvané DARPA Subterranean Challenge Tunnel Circuit probíhalo v Pittsburghu a jeho cílem bylo testování systémů autonomních spolupracujících robotů, kteří mají bez lidského zásahu prozkoumávat podzemní prostory. Roboti operovali v reálném nasazení v uhelném dole a měli najít známky přítomnosti zavalených horníků.

"Rozhodující část robotického týmu tvořili pozemní terénní roboty, s jejichž použitím máme dlouhodobé zkušenosti jak z Evropských projektů, tak i z reálných průzkumných misí. Nasazení těchto robotů bylo pro úspěch stěžejní, přesně se lokalizovaly, byly schopny autonomně prozkoumávat terén, umožnily vytvořit bezdrátovou síť a posílat operátorovi přesné informace o mapě a o automaticky nalezených objektech, za které náš tým získal body," popisuje ČVUT.

"Významným úspěchem také bylo, že naše drony dokázaly v dole zcela autonomně uletět přes 200 metrů a rovněž zcela autonomně letět tam a zase zpět na povrch. To je, v konkurenci týmů a firem, které se na tuto úlohu specializují, a s ohledem na velmi náročné podmínky reálného dolu, cenný výsledek. Technologie otestovaná v takto obtížných podmínkách navíc slibuje následné využití v navazujících projektech, jejichž výsledky chceme nabídnout primárně českým firmám," navazuje Martin Saska, který vede skupinu Multirobotických systémů.

FEL ČVUT na soutěži DARPA v Pittsburghu:

FEL ČVUT na soutěži DARPA Subterranean Challenge v Pittsburghu


27. 8. 2019; Technický týdeník

Materiál z ČVUT až desetinásobně prodlouží životnost leteckých komponent.

Míří do letounů Airbus

Speciální sedmivrstvý povlak, který vyvinuli materiáloví inženýři na katedře řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v rámci grantového projektu, našel první reálné uplatnění v leteckém průmyslu. Česká akciová společnost Jihlavan začala nový materiál používat k ochraně šnekového soukolí aktuátoru - komponenty dodávané do letounů Airbus A320 a dalších letadel. Povlak v ceně stovek korun prodlouží životnost součástky na 30 let, a tím ušetří statisíce korun za servis a nutnou výměnu.

Aktuátor je zařízení, kterým se v letadlech ovládají mechanické prvky na křídlech a ocasních plochách. K převodu rotačního pohybu elektromotoru na přímočarý se zde používá šnekové soukolí, silně namáhaná součástka, kterou je třeba přibližně v polovině života letadla zcela vyměnit.

To však už nebude nutné díky ultratenké samomazné vrstvě, kterou vyvinuli inženýři ze Skupiny pokročilých materiálů na katedře řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT pod vedením profesora Tomáše Polcara v rámci grantového projektu podpořeného MPO. Ve spolupráci se společností Jihlavan, která je mimo jiné výhradním dodavatelem hydraulických pojistek, ventilů a hydraulických přímočarých motorů pro letadla Airbus, vytvořili speciální sedmivrstvý povlak kombinující extrémně tvrdé karbidy wolframu, měkké metalické vrstvy a speciální samomaznou složku. Šnekové soukolí s tímto povlakem téměř nepotřebuje mazivo a v testech prokázalo až desetinásobnou životnost.

Povlak za stovky korun ušetří stovky tisíc

Aplikaci nově vyvinutého materiálu realizuje pro Jihlavan start-up AdvaMat vzniklý při ČVUT. Povlak, který je dvacetkrát tenčí než lidský vlas, vyjde jen na stovky korun, prodlouží však životnost celého aktuátoru minimálně na 30 let a 40 000 letových hodin, což znamená, že ho nebude nutné měnit za celou dobu provozu letadla. Aktuátorů je přitom v běžném letounu typu Airbus několik a jejich cena se blíží 100 tisícům korun za kus, a to samozřejmě bez nákladů na instalaci. Odolnější součástka tedy představuje ohromnou úsporu.

Nový český materiál míří do oblak

Aktuátory z Jihlavanu s povlakem vyvinutým na ČVUT se chystají k nasazení kromě letounů Airbus A320 také v nových českých bitevnících Aero L39NG a L410NG a postupně i v dalších typech letadel. Na základě výborných výsledků obě organizace plánují, že budou pokračovat ve spolupráci na vývoji nových speciálních funkčních povlaků, které v blízké době nahradí standardní chromování zatěžující životní prostředí karcinogenními látkami.

Povlak, který je dvacetkrát tenčí než lidský vlas, vyjde jen na stovky korun, prodlouží však životnost celého aktuátoru minimálně na 30 let a 40 000 letových hodin, což znamená, že ho nebude nutné měnit za celou dobu provozu letadla.


27. 8. 2019; Lidové noviny

Češi bodovali s roboty "záchranáři"

Kybernetici a informatici z pražského ČVUT se blýskli v USA, kde získali třetí místo a prémii 4,7 milionu korun v soutěži multirobotických záchranných týmů. Klání v opuštěném dole pořádala taji obestřená DARPA, tedy výzkumná odnož americké armády.

PITTSBURGH/PRAHA Někde hluboko v dole leží pár desítek poházených věcí: batoh, telefon, hasicí přístroj i další části výbavy fiktivní ztracené výpravy... Úkolem robotů je co nejrychleji podzemní oblast zmapovat a věci najít.

"Před důl byly vysazeny jednotlivé týmy, načež pak pořadatelé zmáčkli stopky a běžel čas - 60 minut na misi," vylíčil LN Tomáš Svoboda, vedoucí českého týmu CTU-CRAS z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického (FEL ČVUT).

Čeští robotici si v Pittsburghu vedli výtečně a obsadili bronzovou příčku z jedenácti účastníků soutěže DARPA Subterranean Challenge Tunnel Circuit. Zmíněná DARPA je tak trochu tajuplnou odnoží americké armády, která vymýšlí a financuje přelomový výzkum v oblasti materiálů, IT, technologií, letectví, ale i zbraňových systémů. Češi byli nejlepší v kategorii družstev, která zatím nebyla financována z těchto amerických zdrojů. "Některé zaskočilo, že nepodporovaný tým jezdí tak dobře," řekl Svoboda, šéf pražské katedry kybernetiky.

S létajícími i chodícími roboty

Ve vícekolové soutěži, jež skončí až na podzim 2021, jde o přípravu a vedení robotů, které se samy (autonomně) zhostí úkolu v náročných podzemních podmínkách.

První kolo - důlní tunely - se uskutečnilo minulý týden a simulovalo hledání zavalených horníků v dole postiženém přírodní katastrofou či průmyslovou havárií.

Vědci z ČVUT nasadili dva pásové terénní roboty, jeden pozemní kolový stroj, dva létající drony a dva šestinohé roboty. Během mise s nimi mohl komunikovat jen jediný lidský operátor, nicméně na úspěchu ČVUT se podílelo asi patnáct lidí včetně studentů.

První část vyhrál tým s názvem Explorer, na němž se podílí několik desítek inženýrů z prestižní techniky Carnegie Mellon a též z Oregonské státní univerzity.

Češi zdatně skundovali dalším skvadrám, které vyvíjejí robotici z Massachusetts Institute of Technology či z ETH Curych, za což získali odměnu 200 tisíc dolarů (tedy 4.7 milionu korun). Podle docenta Svobody půjde část peněz na odměny a na další vývoj.

"Získané poznatky mají být primárně využity pro záchranářské či hasičské operace," tvrdí Timothy Chung, programový manažer klání s visačkou DARPA. Podobná soutěž v minulosti napomohla třeba rozvoji vozidel bez řidičů.

České nápady i pro firmy?

"Současná soutěž může způsobit průlom v používání robotů při záchranných operacích, kde byly nasazovány zatím spíše sporadicky v režimu ručního řízení na dálku," míní Tomáš Krajník z Centra umělé inteligence katedry počítačů při FEL ČVUT.

Podle dalších členů týmu byly klíčem k úspěchu terénní roboty, které dobře prozkoumávaly terén, vytvořily bezdrátovou síť a odesílaly přesné údaje a lokalizaci.

"Významným úspěchem též bylo, že naše drony dokázaly v dole autonomně letět přes 200 metrů... a rovněž se samy vrátily na povrch. V konkurenci týmů a firem, které se na tuto úlohu specializují, a s ohledem na podmínky reálného dolu to je cenný výsledek," uvedl Martin Saska ze skupiny multirobotických systémů. Otestované know-how chce fakultní tým nabídnout českým firmám.

Prestižní soutěž však pokračuje dál. Již příští rok v únoru čeká na družstva další etapa: mise v městském podzemí, kde Češi cítí - díky zkušenostem z tréninku - slušné šance na dobrý výsledek. V srpnu 2020 vlétnou drony a roboti do otevřenějších jeskynních prostor s extrémně náročným terénem. A finále, jež patrně zkombinuje řadu prostředí a úkolů, čeká vědce v srpnu 2021.


26. 8. 2019; odbornecasopisy.cz

Úspěch týmu CTU-CRAS z FEL ČVUT v soutěži DARPA Subterranean Challenge Tunnel Circuit

Ve dnech 15. až 22. srpna proběhla v americkém Pittsburghu soutěž DARPA Subterranean Challenge Tunnel Circuit. Tým CTU-CRAS vědců a studentů z katedry kybernetiky a z katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v ní demonstroval multirobotický systém pro prohledávání oblastí postižených katastrofou. Tým CTU-CRAS obsadil první pozici v kategorii týmů, které nebyly financovány z projektu Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), a v celkovém pořadí dosáhl třetího místa.

Cílem DARPA Subterranean Challenge je otestovat systémy autonomních spolupracujících robotů, kteří bez lidské asistence dokáží prozkoumat podzemní prostory. Srpnový test byl zaměřen na schopnost robotů najít známky přítomnosti zavalených horníků v dolech postižených přírodní katastrofou nebo průmyslovou havárií. Podporu této technologie si dala za cíl americká Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA), která disponuje ročním rozpočtem 3,5 miliard dolarů a která v minulosti podobnou soutěží iniciovala rozvoj autonomních automobilů a dalších pokročilých technologií, které se po těchto soutěžích objevily na trhu.

„Téma soutěže projektu pro nás bylo velmi atraktivní, naplňovalo oblast, kterou náš tým dlouhodobě zkoumá. Byli jsme si vědomi naší kompetence v oblasti multirobotických koordinovaných týmů a cílili jsme na posunutí hranice známého, což se podařilo,“ uvedl o průběhu soutěže doc. Tomáš Svoboda, vedoucí týmu CTU-CRAS a vedoucí katedry kybernetiky na FEL ČVUT.

DARPA soutěže posouvají výzkumné výsledky směrem k průmyslovému uplatnění. V minulosti se tak stalo třeba u Grand Challenge v oblasti autonomních vozidel. „Současná soutěž může způsobit průlom v nasazení robotů při záchranných operacích, kde byly roboty nasazovány zatím spíše sporadicky v režimu ručního řízení na dálku,“ poznamenává Tomáš Krajník z Centra umělé inteligence katedry počítačů.

„Za významný přínos považujeme také zapojení studentů, kteří získali užitečnou zkušenost s nasazením robotických systémů v obtížných podmínkách, které ověřují robustnost a spolehlivost vyvinutých systémů. Věříme, že úspěch týmu přitáhne pozornost nejen studentů, ale také poukáže veřejnosti na kvalitu vědecko-technických oborů na Fakultě elektrotechnické ČVUT,“ dodal doc. Jan Faigl z Centra umělé inteligence katedry počítačů.

Tým CTU-CRAS se v reálném nasazení v uhelném dole v Pittsburghu vyrovnal týmům z nejlepších světových pracovišť včetně MIT, ETH, JPL, CSIRO, a většinu z nich překonal, čímž získal výhru ve výši 200 000$.

„Rozhodující část robotického týmu tvořily pozemní terénní roboty, s jejichž použitím máme dlouhodobé zkušenosti jak z Evropských projektů, tak i z reálných průzkumných misí. Nasazení těchto robotů bylo pro úspěch stěžejní, přesně se lokalizovaly, byly schopny autonomně prozkoumávat terén, umožnily vytvořit bezdrátovou síť a posílat operátorovi přesné informace o mapě a o automaticky nalezených objektech, za které náš tým získal body,” uvedl doc. Karel Zimmermann ze skupiny vidění pro roboty a autonomní systémy, katedry kybernetiky FEL ČVUT.

„Významným úspěchem také bylo, že naše drony dokázaly v dole zcela autonomně letět přes 200 metrů a rovněž zcela autonomně letět tam a zase zpět na povrch. To je, v konkurenci týmů a firem, které se na tuto úlohu specializují, a s ohledem na velmi náročné podmínky reálného dolu, cenný výsledek. Vyvinutá a v takto obtížných podmínkách otestovaná technologie navíc slibuje následné využití v navazujících projektech, jejichž výsledky chceme nabídnout v první řadě českým firmám,“ dodal Dr. Martin Saska ze skupiny multirobotických systémů, katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Úspěch týmu CTU-CRAS je velkým příslibem i do dalších kol soutěže, které se budou konat během příštího roku. Roboty FEL ČVUT čeká průzkum městského podzemního prostředí, což je úloha, na kterou se v Praze vyvíjená robotická technologie pozemních robotů nebo autonomních dronů dlouhodobě specializuje. Měla by tudíž mít v konkurenci ostatních týmů ještě větší šanci na úspěch.


22. 8. 2019; vedavyzkum.cz

Materiál z ČVUT míří do letounů Airbus

Speciální sedmivrstvý povlak, který vyvinuli materiáloví inženýři na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT v Praze, našel první reálné uplatnění v leteckém průmyslu. Povlak dokáže ušetřit až stovky tisíc korun za nové komponenty do letounů.

Česká společnost JIHLAVAN, a.s., začala nový materiál používat k ochraně šnekového soukolí aktuátoru - komponenty dodávané do letounů Airbus A320 a dalších letadel. Povlak v ceně stovek korun prodlouží životnost součástky na 30 let, a tím ušetří statisíce korun za servis a nutnou výměnu.

Aktuátor je zařízení, kterým se v letadlech ovládají mechanické prvky na křídlech a ocasních plochách. K převodu rotačního pohybu elektromotoru na přímočarý se zde používá šnekové soukolí, silně namáhaná součástka, kterou je třeba přibližně v polovině života letadla zcela vyměnit.

To však už nebude nutné díky ultratenké samomazné vrstvě, kterou vyvinuli inženýři ze Skupiny pokročilých materiálů na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT pod vedením profesora Tomáše Polcara v rámci grantového projektu podpořeného Ministerstvem průmyslu a obchodu. Ve spolupráci se společností JIHLAVAN, a.s. vytvořili speciální sedmivrstvý povlak kombinující extrémně tvrdé karbidy wolframu, měkké metalické vrstvy a speciální samomaznou složku. Šnekové soukolí s tímto povlakem téměř nepotřebuje mazivo a v testech prokázalo až desetinásobnou životnost.

Povlak za stovky korun ušetří stovky tisíc

Povlak, který je dvacetkrát tenčí než lidský vlas, vyjde jen na stovky korun, prodlouží však životnost celého aktuátoru minimálně na 30 let a 40 000 letových hodin, což znamená, že ho nebude nutné měnit za celou dobu provozu letadla. Aktuátorů je přitom v běžném letounu typu Airbus několik a jejich cena se blíží 100 tisícům korun za kus, a to samozřejmě bez nákladů na instalaci. Odolnější součástka tedy představuje ohromnou úsporu.

Nový český materiál míří do oblak

Aktuátory z Jihlavanu s povlakem vyvinutým na ČVUT se chystají k nasazení kromě letounů Airbus A320 také v nových českých bitevnících Aero L -39NG a L410 NG a postupně i v dalších typech letadel. Na základě výborných výsledků obě organizace plánují, že budou pokračovat ve spolupráci na vývoji nových speciálních funkčních povlaků, které v blízké době nahradí standardní chromování zatěžující životní prostředí karcinogenními látkami.


22. 8. 2019; Mladá fronta Dnes

(Ne)zapomenutý Sousedík: Od pilníku k elektrickým strojům

Hned dvě významná výročí Josefa Sousedíka připadají na letošní rok.

Muž, který si vysloužil přezdívku Valašský Edison, se narodil před 125 lety. Zemřel v roce 1944.

Ve své době dokázal posunout hranice elektrotechniky a vybudovat úspěšnou továrnu. Životní příběh Josefa Sousedíka byl ale mimořádný i v mnoha dalších ohledech. Byl zdatný politik, zapřisáhlý vlastenec i protinacistický odbojář. Nejlépe jej vystihují slova odvaha a slušnost.

"I když tady během 20. století bylo víc výrazných osobností, Sousedík je přece jen převyšoval," domnívá se historik Pavel Mašláň z Muzea regionu Valašsko. Přesto se po válce komunistickému režimu téměř podařilo vymazat jej z paměti lidí.

"Komunisty označil za parazitující agitátory a to byl prizmatem minulé doby těžký zločin," řekl Jiří Kohutka, jeden z autorů knihy Sousedík, (ne)zapomenutý vynálezce, továrník, politik a vlastenec.

Kluk z chudé rodiny, který už v učení vynikal nad ostatními, se narodil ve Vsetíně roku 1894. Začínal jako strojní zámečník a elektromontér, do jeho života však brzy zasáhla 1. světová válka. Kvůli těžkému zranění, které utrpěl na italské frontě, když se pod palbou snažil opravit polní telefon, se domů vrátil až v roce 1919.

Vzápětí si založil živnost. Začínal u ponku s pilníkem v ruce. Přes opravy žehliček a vařičů se však rychle přenesl k výrobě vlastních elektromotorů. "Fascinovala nás jeho touha po vzdělání. V jeho době bylo velmi těžké získat odborné informace. On ale materiály sehnal, přečetl, vylepšil je podle svých úvah a vyrobil," uvedl druhý z autorů knihy Josef Košťál.

Své znalosti navíc uměl také předávat dál. V posluchárně Českého vysokého učení technického kdysi přednášel profesorům, kteří učili elektrické stroje. "Z dobového tisku víme, že mluvil tři a půl hodiny a nikdo jej nepřerušil ani neodešel. To se stalo poprvé v historii," upozornil Košťál.

Ve 30. letech byl v celém Československu hlad po elektrických pohonech. A Sousedík přišel s produkty, které byly nesmírně potřebné. Měl intuici a dokázal nabídnout ekonomické úspory. Pověstný byl tím, že byl schopen vyrobit funkčně a rychle i speciální zakázku. Traduje se historka, jak motor natíral učeň na autě po cestě do Zlína, kam byla dodávka určena.

Společný podnik s Baťou odmítl

V době největší slávy své továrny, kterou postavil na tehdejší periferii Vsetína, zaměstnával 340 lidí a dodával elektromotory i do Baťových závodů. Ostatně Tomáš Baťa nabízel, aby vytvořili společný podnik, to ale Sousedík odmítl.

V mnoha ohledech si však byli podnikatelé podobní. I Sousedík měl jasné vize a nenechával stranou ani sociální otázky. "Na své zaměstnance měl obrovské nároky, byl to tvrdý šéf. Zároveň si ale hleděl toho, aby se jeho lidé měli dobře," potvrdil Mašláň.

Odmítal také mnohé nabídky ze zahraničí, prý se zdůvodněním, že jako Čechoslovák má povinnost pracovat pro Československou republiku.

Uznávaný starosta Vsetína

V roce 1927 byl poprvé zvolen starostou Vsetína. Během svého prvního volebního období vítal ve městě prezidenta T. G.

Masaryka, kterého obdivoval a ctil. Zapsal se jako starosta, za jehož éry se město zásadně rozvíjelo a rostlo.

Vznikla budova gymnázia, mosty přes řeku Bečvu, stál i za vznikem Zbrojovky, která prakticky vyřešila problémy s nezaměstnaností v regionu. Nebo za železnicí do Horní Lidče.

V čele Vsetína strávil dvě volební období.

Dobré časy jeho podniku trvaly do roku 1934. V době hospodářské krize jej ale v konkurzu koupil rakouský průmyslník baron František Ringhoffer. Kromě Sousedíkových závodů jeho koncern spolkl také kopřivnickou Tatru a tři významné výrobce vagonů ve Studénce, České Lípě a Kolíně. Stal se tak největším výrobcem vagonů na světě.

Vsetínský podnik dál vedl Sousedík. "Ringhoffer jej uznával jako odborníka a nechal ho v pozici šéfa firmy," připomněl Mašláň.

Úřady mu uznaly 45 patentů

Na svém kontě má Sousedík 129 patentových přihlášek, z nich 45 úřady uznaly. Řeč je přitom o strojích, jako je třeba elektromobil s hybridním pohonem, který zkonstruoval už v roce 1927. Nebo návrh letadla s kolmým vzletem, který vznikl o šest let později. Podílel se také na vývoji pohonu Slovenské strely, jednodílného vlaku, kde vagon byl zároveň lokomotivou. V době, kdy se běžně využívaly parní lokomotivy, dokázal jet rychlostí 130 kilometrů v hodině. "To byl skutečný přelom. Uhlí v té době začínalo být drahé a navíc na obsluhu parní lokomotivy bylo zapotřebí dvou lidí. Proto se hledaly nové způsoby," potvrdil Martin Šůstal, odborník na historii i současnost železnice.

Po nástupu fašismu se Sousedík okamžitě zapojil do tajné organizace Obrana národa. Odboj zásoboval penězi i materiálem, později spolupracoval se členy výsadku Clay-Eva. Úkolem trojice výsadkářů, která operovala v okolí Bystřice pod Hostýnem, bylo vybudovat zpravodajskou síť a informovat exilovou vládu v Londýně o stavu německých vojsk, skladech munice či pohybu jednotek gestapa. A to se jim mimořádně dařilo. Z historického hlediska je skupina Clay-Eva hodnocená jako jedna z nejúspěšnějších. Celkem odeslali na 800 depeší, z nich několik desítek pocházelo právě od Josefa Sousedíka a jeho spolupracovníků. Třikrát jej kvůli odbojové činnosti vyslýchalo gestapo, naposledy jej odvedli 15. prosince 1944. "Bylo mi tehdy sedm let, ale na ty chvíle nikdy nezapomenu. Gestapo nám odvedlo tatínka a nás pak drželi čtrnáct dnů v internaci v našem vlastním domě," citují autoři knihy Sousedíkovu dceru Danuši.

Pokračování na straně 9 Dokončení ze strany 7

"Bez doprovodu gestapáků jsme nesměli ani na toaletu. Mamince v těch dnech zbělely hrůzou vlasy na hlavě."

Sousedíka údajně zastřelil příslušník gestapa Franz Körner při výslechu a následné potyčce hned v den zatčení. Rodina se to však dozvěděla až po válce. Dodnes však neví, kde jsou jeho ostatky. Historikové dokážou doložit, že byl po smrti zpopelněn pod falešným jménem. Popel však pravděpodobně skončil v jednom z hromadných hrobů.

Už v prvních letech po skončení konfliktu jej prezident Edvard Beneš ocenil Válečným křížem a ve Vsetíně mu odhalili pamětní desku. Komunistickému režimu se však víc hodil obraz ruského partyzána než odbojáře napojeného na exilovou vládu. Desku v tichosti odstranili a zahájili kampaň, která jej vykreslovala jako nelítostného kapitalistu.

I během nejhoršího válečného konfliktu v dějinách Sousedík vynalézal. Své nápady však pečlivě ukrýval. "Mamince říkával, že to bude jeho dar svobodnému demokratickému Československu," vzpomínal Sousedíkův syn Tomáš. Stát však nezaplatil ani poplatky za už uznané vynálezy, čímž o ně definitivně přišel.

Rehabilitace se Sousedík dočkal až po roce 1989. Jeho jméno nese jedna z hlavních ulic blízko centra a Střední odborná škola Josefa Sousedíka je jedním z největších vzdělávacích center v regionu. K jeho odkazu se stále hlásí i firma Tes, která působí na místě původní Sousedíkovy továrny.

Teprve nové tisíciletí ale přálo skutečnému zviditelnění jeho osobnosti. V roce 2011 vznikl ve Vsetíně Spolek pro uctění památky Josefa Sousedíka. Ten pomohl s vydáním knihy, inicioval navržení Sousedíka na státní vyznamenání nebo vznik jeho sochy. Ta dnes stojí v budově radnice.

Před čtyřmi lety získal Sousedík alespoň symbolické místo posledního odpočinku - na Slavíně v areálu rožnovského skanzenu. "Sem, mezi osobnosti, které se zasloužily o rozvoj Valašska, rozhodně patří," řekl tehdy ředitel skanzenu Jindřich Ondruš.

Kamenný náhrobek z dílny akademického sochaře Miroslava Machaly představuje řez elektromotorem a nese nápis Josef Sousedík, valašský Edison a vlastenec.

Josef Sousedík

- Muž přezdívaný valašský Edison se narodil 18. 12. 1894 ve Vsetíně. V roce 1920 tady otevřel závod na výrobu elektromotorů a dalších strojů podle svých patentů. Firma rostla závratným tempem, v jednu chvíli zaměstnávala přes 350 lidí.

- Jeho jméno je uvedeno u více než 50 patentů z oblasti elektrotechniky a strojírenství. Nejznámější je unikátní motor vlaku Slovenská strela, která se stala národní kulturní památkou.

- V letech 1927-1938 byl dvakrát zvolen starostou Vsetína a výrazně se zasloužil o rozvoj města.

- Za války se zapojil do protinacistického odboje, udržoval styky se skupinou Clay-Eva. Byl několikrát zatčen a během výslechu 15. 12. 1944 po potyčce s důstojníkem zastřelen.

- Po válce mu prezident Beneš udělil Válečný kříž in memoriam. V roce 2016 získal medaili Za hrdinství.

I když tady během 20. století bylo víc výrazných osobností, Sousedík je přece jen převyšoval. Biografická kniha Biografickou knihu Sousedík, (ne)zapomenutý vynálezce, továrník, politik a vlastenec vydala v roce 2013 dvojice autorů Jiří Kohutka a Josef Košťál. Popsali v ní jednu z nejvýznamnějších historických osobností Valašska, která téměř upadla v zapomnění. Pozoruhodný životní příběh Josefa Sousedíka (1894-1944) jim připomněla náhoda. Oba autoři jsou vzděláním elektrotechnici a jméno muže, který je autorem mnoha vynálezů v tomto oboru, znali. Ale jen zběžně. Když však v roce 2008 uspořádalo ČVUT výstavu ke 300. výročí svého založení, na níž prezentovalo i některé Sousedíkovy vynálezy, zpozorněli. "Najednou jsme zjistili, že to byl průmyslník a průkopník české elektrotechniky. Ale také vlastenec a odbojář. Viděli jsme v tomto člověku obrovský mravní rozměr. Napadla nás otázka: Někoho takového jsme měli v našich dějinách? Jak to, že o něm nevíme?" popsal v době vydání publikace Kohutka. Kniha, na které pracovali čtyři roky, je rozdělena do čtyř oblastí: vynálezectví, komunální politika, rodinný život a odbojová činnost.


21. 8. 2019; sciencemag.cz

Ultratenké vrstvy ochrání šneky akurátorů

Materiál z ČVUT až desetinásobně prodlouží životnost leteckých komponent. Míří do letounů Airbus.

Speciální sedmivrstvý povlak, který vyvinuli materiáloví inženýři na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT v rámci grantového projektu, našel první reálné uplatnění v leteckém průmyslu. Česká společnost JIHLAVAN, a.s., začala nový materiál používat k ochraně šnekového soukolí aktuátoru - komponenty dodávané do letounů Airbus A320 a dalších letadel. Povlak v ceně stovek korun prodlouží životnost součástky na 30 let, a tím ušetří statisíce korun za servis a nutnou výměnu.

Aktuátor je zařízení, kterým se v letadlech ovládají mechanické prvky na křídlech a ocasních plochách. K převodu rotačního pohybu elektromotoru na přímočarý se zde používá šnekové soukolí, silně namáhaná součástka, kterou je třeba přibližně v polovině života letadla zcela vyměnit.

To však už nebude nutné díky ultratenké samomazné vrstvě, kterou vyvinuli inženýři ze Skupiny pokročilých materiálů na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT pod vedením profesora Tomáše Polcara v rámci grantového projektu podpořeného MPO. Ve spolupráci se společností JIHLAVAN, a.s., která je mimo jiné výhradním dodavatelem hydraulických pojistek, ventilů a hydraulických přímočarých motorů pro letadla Airbus, vytvořili speciální sedmivrstvý povlak kombinující extrémně tvrdé karbidy wolframu, měkké metalické vrstvy a speciální samomaznou složku. Šnekové soukolí s tímto povlakem téměř nepotřebuje mazivo a v testech prokázalo až desetinásobnou životnost.

Aplikaci nově vyvinutého materiálu realizuje pro Jihlavan start-up AdvaMat vzniklý při ČVUT. Povlak, který je dvacetkrát tenčí než lidský vlas, vyjde jen na stovky korun, prodlouží však životnost celého aktuátoru minimálně na 30 let a 40 000 letových hodin, což znamená, že ho nebude nutné měnit za celou dobu provozu letadla. Aktuátorů je přitom v běžném letounu typu Airbus několik a jejich cena se blíží 100 tisícům korun za kus, a to samozřejmě bez nákladů na instalaci. Odolnější součástka tedy představuje ohromnou úsporu.

Aktuátory z Jihlavanu s povlakem vyvinutým na ČVUT se chystají k nasazení kromě letounů Airbus A320 také v nových českých bitevnících Aero L -39NG a L410 NG a postupně i v dalších typech letadel. Na základě výborných výsledků obě organizace plánují, že budou pokračovat ve spolupráci na vývoji nových speciálních funkčních povlaků, které v blízké době nahradí standardní chromování zatěžující životní prostředí karcinogenními látkami.


20. 8. 2019; technickytydenik.cz

Materiál z ČVUT, který až desetinásobně prodlouží životnost leteckých komponent, míří do letounů Airbus

Speciální sedmivrstvý povlak, který vyvinuli materiáloví inženýři v rámci grantového projektu na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT, našel první reálné uplatnění v leteckém průmyslu. Česká společnost JIHLAVAN a.s. začala nový materiál používat pro ochranu šnekového soukolí aktuátoru - komponenty dodávané do letounů Airbus A320 a dalších letadel. Povlak v ceně stovek korun prodlouží životnost součástky na 30 let a tím ušetří statisíce korun za servis a nutnou výměnu.

Aktuátor je zařízení, kterým se v letadlech ovládají mechanické prvky na křídlech a ocasních plochách. K převodu rotačního pohybu elektromotoru na přímočarý se zde používá šnekové soukolí, silně namáhaná součástka, kterou je třeba přibližně v polovině života letadla zcela vyměnit. To však nyní již nebude nutné díky ultratenké samomazné vrstvě, kterou vyvinuli inženýři ze Skupiny pokročilých materiálů na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT pod vedením profesora Tomáše Polcara v rámci grantového projektu podpořeného MPO. Ve spolupráci se společností JIHLAVAN a.s., která je mimo jiné výhradním dodavatelem hydraulických pojistek, ventilů a hydraulických přímočarých motorů pro letadla Airbus, vytvořili speciální sedmivrstvý povlak kombinující extrémně tvrdé karbidy wolframu, měkké metalické vrstvy a speciální samomaznou složku. Šnekové soukolí s tímto povlakem téměř nepotřebuje mazivo a v testech prokázalo až desetinásobnou životnost.

Aplikaci nově vyvinutého materiálu realizuje pro Jihlavan start-up AdvaMat, který vznikl na ČVUT. Povlak, který je dvacetkrát tenčí než lidský vlas, vyjde jen na stovky korun, prodlouží však životnost celého aktuátoru minimálně na 30 let a 40 000 letových hodin, což znamená, že jej nebude nutné měnit za celou dobu provozu letadla. Aktuátorů je přitom v běžném letounu typu Airbus několik a jejich cena se blíží 100 tisícům korun za kus, a to samozřejmě bez nákladů na instalaci. Odolnější součástka tak umožní ohromnou úsporu.

Aktuátory z Jihlavanu s povlakem vyvinutým na ČVUT se chystají k nasazení kromě letounů Airbus A320 také v nových českých bitevnících Aero L -39NG a L410 NG a postupně i v dalších typech letadel. Na základě výborných výsledků plánují obě organizace pokračovat ve spolupráci na vývoji nových speciálních funkčních povlaků, které v blízké době nahradí standardní chromování zatěžující životní prostředí karcinogenními látkami.


20. 8. 2019; hybrid.cz

Materiál z ČVUT prodlouží životnost leteckých komponent, míří do Airbusů

Speciální sedmivrstvý povlak, který vyvinuli materiáloví inženýři na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT v rámci grantového projektu, našel první reálné uplatnění v leteckém průmyslu.

Aktuátor je zařízení, kterým se v letadlech ovládají mechanické prvky na křídlech a ocasních plochách. K převodu rotačního pohybu elektromotoru na přímočarý se zde používá šnekové soukolí, silně namáhaná součástka, kterou je třeba přibližně v polovině života letadla zcela vyměnit.

To však už nebude nutné díky ultratenké samomazné vrstvě, kterou vyvinuli inženýři ze Skupiny pokročilých materiálů na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT pod vedením profesora Tomáše Polcara v rámci grantového projektu podpořeného MPO.

Ve spolupráci se společností JIHLAVAN, a.s., která je mimo jiné výhradním dodavatelem hydraulických pojistek, ventilů a hydraulických přímočarých motorů pro letadla Airbus, vytvořili speciální sedmivrstvý povlak kombinující extrémně tvrdé karbidy wolframu, měkké metalické vrstvy a speciální samomaznou složku. Šnekové soukolí s tímto povlakem téměř nepotřebuje mazivo a v testech prokázalo až desetinásobnou životnost.

Povlak za stovky korun ušetří stovky tisíc

Aplikaci nově vyvinutého materiálu realizuje pro Jihlavan start-up AdvaMat vzniklý při ČVUT. Povlak, který je dvacetkrát tenčí než lidský vlas, vyjde jen na stovky korun, prodlouží však životnost celého aktuátoru minimálně na 30 let a 40 000 letových hodin, což znamená, že ho nebude nutné měnit za celou dobu provozu letadla.

Aktuátorů je přitom v běžném letounu typu Airbus několik a jejich cena se blíží 100 tisícům korun za kus, a to samozřejmě bez nákladů na instalaci. Odolnější součástka tedy představuje ohromnou úsporu.

Nový český materiál míří do oblak

Aktuátory z Jihlavanu s povlakem vyvinutým na ČVUT se chystají k nasazení kromě letounů Airbus A320 také v nových českých bitevnících Aero L -39NG a L410 NG a postupně i v dalších typech letadel.

Na základě výborných výsledků obě organizace plánují, že budou pokračovat ve spolupráci na vývoji nových speciálních funkčních povlaků, které v blízké době nahradí standardní chromování zatěžující životní prostředí karcinogenními látkami.


20. 8. 2019; feedit.cz

Materiál z ČVUT až desetinásobně prodlouží životnost leteckých komponent. Míří do letounů Airbus

Speciální sedmivrstvý povlak, který vyvinuli materiáloví inženýři na katedře řídicí techniky Fakulty elekrotechnické ČVUT v rámci grantového projektu, našel první reálné uplatnění v leteckém průmyslu.

Česká společnost JIHLAVAN, a.s., začala nový materiál používat k ochraně šnekového soukolí aktuátoru - komponenty dodávané do letounů Airbus A320 a dalších letadel. Povlak v ceně stovek korun prodlouží životnost součástky na 30 let, a tím ušetří statisíce korun za servis a nutnou výměnu.

Aktuátor je zařízení, kterým se v letadlech ovládají mechanické prvky na křídlech a ocasních plochách. K převodu rotačního pohybu elektromotoru na přímočarý se zde používá šnekové soukolí, silně namáhaná součástka, kterou je třeba přibližně v polovině života letadla zcela vyměnit.

To však už nebude nutné díky ultratenké samomazné vrstvě, kterou vyvinuli inženýři ze Skupiny pokročilých materiálů na katedře řídicí techniky

Fakulty elekrotechnické ČVUT pod vedením profesora Tomáše Polcara v rámci grantového projektu podpořeného MPO. Ve spolupráci se společností JIHLAVAN, a.s., která je mimo jiné výhradním dodavatelem hydraulických pojistek, ventilů a hydraulických přímočarých motorů pro letadla Airbus, vytvořili speciální sedmivrstvý povlak kombinující extrémně tvrdé karbidy wolframu, měkké metalické vrstvy a speciální samomaznou složku. Šnekové soukolí s tímto povlakem téměř nepotřebuje mazivo a v testech prokázalo až desetinásobnou životnost.

Povlak za stovky korun ušetří stovky tisíc

Aplikaci nově vyvinutého materiálu realizuje pro Jihlavan start-up AdvaMat vzniklý při ČVUT. Povlak, který je dvacetkrát tenčí než lidský vlas, vyjde jen na stovky korun, prodlouží však životnost celého aktuátoru minimálně na 30 let a 40 000 letových hodin, což znamená, že ho nebude nutné měnit za celou dobu provozu letadla. Aktuátorů je přitom v běžném letounu typu Airbus několik a jejich cena se blíží 100 tisícům korun za kus, a to samozřejmě bez nákladů na instalaci. Odolnější součástka tedy představuje ohromnou úsporu.

Nový český materiál míří do oblak

Aktuátory z Jihlavanu s povlakem vyvinutým na ČVUT se chystají k nasazení kromě letounů Airbus A320 také v nových českých bitevnících Aero L -39NG a L410 NG a postupně i v dalších typech letadel. Na základě výborných výsledků obě organizace plánují, že budou pokračovat ve spolupráci na vývoji nových speciálních funkčních povlaků, které v blízké době nahradí standardní chromování zatěžující životní prostředí karcinogenními látkami.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete na www.fel.cvut.cz

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 18 500 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 252 akreditovaných studijních programů v českém jazyce a 83 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1620 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 498. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení "Emerging Europe and Central Asia". V rámci hodnocení pro "Engineering - Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.-200. místem, v oblasti "Engineering - Mechanical" na 201.-250. místě, u "Engineering - Electrical" na 201.-250. pozici. V oblasti "Physics and Astronomy" na 201. až 250. místě, "Natural Sciences" jsou na 283. příčce. V oblasti "Computer Science and Information Systems" je na 251.-300. místě, v oblasti "Mathematics" a "Material Sciences" na 301.-350 místě a v oblasti "Engineering and Technology" je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete na www.cvut.cz.


20. 8. 2019; parlamentnilisty.cz

ČVUT: Studentské formule přivezly z Mostu zlatou a stříbrnou medaili

Ve dnech 13. až 17. srpna se na polygonu u Autodromu Most konal mezinárodní závod studentských formulí Formula Student Czech Republic, na který každoročně dorazí univerzitní týmy z celého světa.

První místo v kategorii spalovacích formulí získal tým CTU CarTech z Fakulty strojní ČVUT, který potvrdil výbornou letošní formu a po 3. místě v italském Varanu de Melegari přidává další pódiové umístění do své sbírky. Vůz získal 1. místo v kvalifikaci do hlavního závodu a tuto dominanci potvrdil 1. místem v hlavním závodě.

Formule eForce FEE Prague Formula s elektrickým pohonem z Fakulty elektrotechnické ČVUT si dojela pro 2. místo v kategorii Formula Student Electric. Ve všech dynamických disciplínách se týmu podařilo dosáhnout na TOP 3 nejlepší příčky. V disciplíně Skidpad, AutoX a Endurance tým vybojoval 2. místo. Příjemně tuto vlnu úspěchů doplnilo to, že formule eForce byla nejlépe akcelerujícím vozem na trati se svým časem 3,59 sekundy.

Monopost FSE.08 týmu eForce FEE Prague Formula se na prvních závodech letošní sezóny v Itálii potýkal s technickými problémy, které se podařilo během velmi krátké doby odladit a tým mohl na závodech Formula Student Czech Republic ukázat, že jeho nejnovější vůz má opět potenciál dosahovat na ty nejvyšší příčky.

Vůz FS.11 týmu CTU CarTech letos prošel velkými konstrukčními změnami, které, jak se ukazuje, měly pozitivní vliv na jeho vlastnosti. Tým před prvními závody absolvoval s vozem náročná testování podvozku, aerodynamiky a dalších komponent. Získaná data použili studenti ČVUT k vyladění vozu a k validaci výpočtů. Jak dodává kapitán týmu Jan Michálek: ”Je to neuvěřitelný, jsme rádi, že můžeme hrdě reprezentovat ČVUT a Českou republiku a ukázat světu, že patříme na špičku.”

Společně oba týmy, CTU CarTech a eForce FEE Prague Formula, ihned zamíří na španělský okruh v Barceloně, kde budou pokračovat ve svém snažení.

Dne 2. října 2019 budou oba dva vozy k vidění při ukázkových jízdách na události pořádané oběma týmy, která nese název Den s formulemi. Akce se bude konat v kampusu ČVUT v Dejvicích.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 18 500 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 252 akreditovaných studijních programů v českém jazyce a 83 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1620 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 498. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering - Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.-200. místem, v oblasti „Engineering - Mechanical“ na 201.-250. místě, u „Engineering - Electrical“ na 201.-250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251.-300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301.-350 místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete ZDE.


20. 8. 2019; allforpower.cz

Studentské formule ČVUT v Praze přivezly z Mostu zlatou a stříbrnou medaili

Ve dnech 13. až 17. srpna se na polygonu u Autodromu Most konal mezinárodní závod studentských formulí Formula Student Czech Republic, na který každoročně dorazí univerzitní týmy z celého světa.

První místo v kategorii spalovacích formulí získal tým CTU CarTech z Fakulty strojní ČVUT, který potvrdil výbornou letošní formu a po 3. místě v italském Varanu de Melegari přidává další pódiové umístění do své sbírky. Vůz získal 1. místo v kvalifikaci do hlavního závodu a tuto dominanci potvrdil 1. místem v hlavním závodě.

Formule eForce FEE Prague Formula s elektrickým pohonem z Fakulty elektrotechnické ČVUT si dojela pro 2. místo v kategorii Formula Student Electric. Ve všech dynamických disciplínách se týmu podařilo dosáhnout na TOP 3 nejlepší příčky. V disciplíně Skidpad, AutoX a Endurance tým vybojoval 2. místo. Příjemně tuto vlnu úspěchů doplnilo to, že formule eForce byla nejlépe akcelerujícím vozem na trati se svým časem 3,59 sekund.

Monopost FSE.08 týmu eForce FEE Prague Formula se na prvních závodech letošní sezóny v Itálii potýkal s technickými problémy, které se podařilo během velmi krátké doby odladit a tým mohl na závodech Formula Student Czech Republic ukázat, že jeho nejnovější vůz má opět potenciál dosahovat na ty nejvyšší příčky.

Vůz FS.11 týmu CTU CarTech letos prošel velkými konstrukčními změnami, které, jak se ukazuje, měly pozitivní vliv na jeho vlastnosti. Tým před prvními závody absolvoval s vozem náročná testování podvozku, aerodynamiky a dalších komponent. Získaná data použili studenti ČVUT k vyladění vozu a k validaci výpočtů. Jak dodává kapitán týmu Jan Michálek: ”Je to neuvěřitelný, jsme rádi, že můžeme hrdě reprezentovat ČVUT a Českou republiku a ukázat světu, že patříme na špičku.”

Společně oba týmy, CTU CarTech a eForce FEE Prague Formula, ihned zamíří na španělský okruh v Barceloně, kde budou pokračovat ve svém snažení.

Dne 2. října 2019 budou oba dva vozy k vidění při ukázkových jízdách na události pořádané oběma týmy, která nese název Den s formulemi. Akce se bude konat v kampusu ČVUT v Dejvicích.


20. 8. 2019; itbiz.cz

Studentské formule ČVUT v Praze přivezly z Mostu zlatou a stříbrnou medaili

Ve dnech 13. až 17. srpna se na polygonu u Autodromu Most konal mezinárodní závod studentských formulí Formula Student Czech Republic, na který každoročně dorazí univerzitní týmy z celého světa.

První místo v kategorii spalovacích formulí získal tým CTU CarTech z Fakulty strojní ČVUT, který potvrdil výbornou letošní formu a po 3. místě v italském Varanu de Melegari přidává další pódiové umístění do své sbírky. Vůz získal 1. místo v kvalifikaci do hlavního závodu a tuto dominanci potvrdil 1. místem v hlavním závodě.

Formule eForce FEE Prague Formula s elektrickým pohonem z Fakulty elektrotechnické ČVUT si dojela pro 2. místo v kategorii Formula Student Electric. Ve všech dynamických disciplínách se týmu podařilo dosáhnout na TOP 3 nejlepší příčky. V disciplíně Skidpad, AutoX a Endurance tým vybojoval 2. místo. Příjemně tuto vlnu úspěchů doplnilo to, že formule eForce byla nejlépe akcelerujícím vozem na trati se svým časem 3,59 sekund.

Monopost FSE.08 týmu eForce FEE Prague Formula se na prvních závodech letošní sezóny v Itálii potýkal s technickými problémy, které se podařilo během velmi krátké doby odladit a tým mohl na závodech Formula Student Czech Republic ukázat, že jeho nejnovější vůz má opět potenciál dosahovat na ty nejvyšší příčky.

Vůz FS.11 týmu CTU CarTech letos prošel velkými konstrukčními změnami, které, jak se ukazuje, měly pozitivní vliv na jeho vlastnosti. Tým před prvními závody absolvoval s vozem náročná testování podvozku, aerodynamiky a dalších komponent. Získaná data použili studenti ČVUT k vyladění vozu a k validaci výpočtů. Jak dodává kapitán týmu Jan Michálek: ”Je to neuvěřitelný, jsme rádi, že můžeme hrdě reprezentovat ČVUT a Českou republiku a ukázat světu, že patříme na špičku.”

Společně oba týmy, CTU CarTech a eForce FEE Prague Formula, ihned zamíří na španělský okruh v Barceloně, kde budou pokračovat ve svém snažení.


20. 8. 2019; blog.proudly.cz

S nerozlučnými dvojčaty Petrem a Pavlem o studiu i práci test inženýra

Petrem a Pavlem Bařinovými se musíš seznámit. Jednovaječná dvojčata vystudovala stejnou střední průmyslovou školu, společně pak bratři pokračovali i na Elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze, kde úspěšně absolvovali. Odtrhnout je od sebe je asi nemožné, společná cesta je totiž následně zavedla i do stejné firmy. Nejenže oba pracují jako Test inženýři v Continentalu, kam mimo jiné docházeli na praxi už během studia, ale dokonce zastávají totožnou pozici v jedné kanceláři. Jak se to všechno stalo?

Jak se stalo, že jste společně zakotvili v Continentalu?

Petr: Byla to vlastně velká náhoda, která začala tím, že náš otec kdysi opravoval pračku jednomu zaměstnanci Continentalu. Táta se tehdy s pánem zapovídal právě ohledně Conti. Následně mu řekl, že má dva syny, kteří studují elektro a shání praxi v oboru a že by do Continentalu rádi na praxi nastoupili. Slovo dalo slovo a my jsme se ve druháku a třeťáku na střední škole ocitli v Brandýse na čtrnáctidenní stáži. Velký dík patří právě člověku, kterému táta tehdy opravoval pračku, protože nám hodně pomohl, abychom se do firmy dostali.

Po maturitě jsme si nebyli jistí, zda půjdeme na vysokou, a dokonce jsme přemýšleli, že bychom v Continentalu začali rovnou pracovat. Vše se změnilo přijetím na bakalářský obor Aplikovaná elektrotechnika Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Bakalářský obor pro nás byl náročný, a tak jsme přirozeně v téhle době s Continentalem trochu ztratili kontakt. Změnilo se to až během magisterských studií, kdy jsme si říkali, že by bylo fajn mít už praxi v oboru pro blížící se první zaměstnání. Začali jsme tedy docházet v rámci jednoho semestru na stáž opět do Conti, protože jsme už měli nějaké kontakty a stáž jsme si tak rychle domluvili.

Když už jsme nakousli to téma stáží, mohou se na ně studenti do firmy přihlásit?

Petr: Continental jde trainee programům a stážím rok od roku víc naproti. Jsme s bráchou v úzkém kontaktu s personálním oddělením, účastníme se veletrhů i jiných studentských akcí a aktivně se podílíme na rozvoji programů pro studenty. Já osobně si myslím, že obě stáže pro nás byly velmi přínosné, prošli jsme si různými pozicemi i napříč odděleními.

Středoškolskou praxi jsme strávili u analytiků a opravářů desek plošných spojů, naopak během vysokoškolské stáže, která trvala jeden semestr, jsme několik týdnů strávili v laboratořích. Vnímám to tak, že nám to dalo širší perspektivu a snadněji jsme se pak rozhodovali, jaké odvětví oboru by nás mohlo nejvíce zajímat.

Teorie a praxe jsou často dva různé světy, jak jste tento přechod zvládli a co všechno jste využili?

Pavel: My teď pracujeme v oblasti testování elektroniky. Mě hodně baví seberealizace během stavby podpůrných hardwarových modulů do našich testovacích zařízení. Aby člověk mohl vytvářet tyto moduly, musí mít znalosti jak elektroniky, tak i práce se softwarem. My oba jsme na vysoké škole se softwarem pracovali, což pro nás bylo obrovské plus. Senzorika, mikroelektronika, teorie obvodů jsou přímo věci, které v praxi také využíváme. Zároveň ale mohu říci, že jsme měli během onboardingu stoprocentní podporu kolegů, kteří nám vždy se vším velmi ochotně poradili a tím jsme se dokázali rychle adaptovat a osamostatnit.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Pavel: S Petrem jsme diskutovali, jestli řekneme, že každý den startujeme kávou. (smích). Teď ale vážně. Jeden z důvodů, proč nás tahle práce baví, je, že to není stereotyp. Nejde přesně říct, jak probíhá běžný den, protože nikdy není stejný. V zásadě se ale shodneme, že nejčastěji máme ráno organizační schůzky, kdy si stanovíme priority a třeba se dozvíme, zda bude vyžadována naše asistence na linkách nebo jestli se musí ladit nějaké projekty. Pokud naši kolegové z výroby nepotřebují pomoct s testery v sériové výrobě, tak v kanceláři nebo v laboratoři pracujeme na novém softwaru či hardwaru. Není to tak, že bychom pracovali na jedné věci, ale projektů, kterým se věnujeme, je více a čas si víceméně plánujeme sami.

Potřebujete k práci angličtinu nebo jiný cizí jazyk?

Petr: Abych řekl pravdu, tak angličtina pro nás byla velkým tématem. Náš první cizí jazyk byla němčina a angličtinu jsme se začali učit až na vysoké škole. Bylo to pro nás dost náročné, dokonce jsme museli docházet do večerní jazykové školy. Naše práce nám ale dává možnost si angličtinu procvičovat každý den, to nám pomáhá se v angličtině zlepšovat a být si jistější. Také k nám několikrát do roka jezdí zahraniční návštěvy a účastníme se mezinárodních telekonferencí. Navíc Continental nás ve výuce cizích jazyků podporuje, tyto kurzy nám nabízí a také plně hradí, což je velké plus.

Pavel: Ještě bych k tomu dodal, že cizí jazyk používáme i během zahraničních cest, často jezdíme za dodavateli, se kterými spolupracujeme.

Pracujete v mezinárodní firmě, lákalo by vás se posunout do zahraničí? Je to vůbec možné?

Petr: Možnost přesunu tady je. Máme kolegy, kteří pracují třeba v Německu. Každý rok máme s nadřízeným roční hodnocení, a jedna z otázek vždy je, jestli bychom v budoucnu chtěli pracovat v Conti mimo ČR. Pokud bych měl mluvit za sebe, tak já jsem v tuto chvíli spokojený tady v Čechách, mám teď čerstvě rodinu.

Pavel: Jelikož jsme dvojčata, tak já to mám podobně, brácha má čerstvě narozeného syna a já syna se svou přítelkyní čekám v září, takže přesun do zahraničí momentálně taky neplánuju.

Co ráda dělají tak nerozlučná dvojčata ve svém volném čase?

Petr: Náš volný čas je velice pestrý, hrajeme od malička fotbal a srdcovou záležitostí je pro nás rybaření. Obecně jsme velcí sportovci a nuda nebo nicnedělání nás jen tak nepřemůžou. Také jsme si oba doma vybudovali „bastl“ koutek, kde si ve volném čase hrajeme s elektronikou, což je samozřejmě velké plus pak do práce, protože kolikrát mě něco doma v dílně napadne, co pak v práci zkouším aplikovat pro naše testovací systémy.


20. 8. 2019; Lidové noviny

Studenti přivezli medaile

Zlatou a stříbrnou medaili přivezly české týmy, které zúčastnily mezinárodního závodu studentských formulí Formula Student Czech Republic, jenž se konal minulý víkend na polygonu u Autodromu Most. První místo v kategorii spalovacích formulí získal tým CTU CarTech z Fakulty strojní ČVUT. Formule eForce FEE Prague Formula s elektrickým pohonem z Fakulty elektrotechnické ČVUT si dojela pro druhé místo v kategorii Formula Student Electric. Ve všech dynamických disciplínách se týmu podařilo dosáhnout na stupně vítězů: v disciplíně Skidpad, AutoX a Endurance tým vybojoval druhé místo. Navíc byla formule eForce nejlépe akcelerujícím vozem - na trati zrychlila na sto kilometrů v hodině za 3,59 sekundy.


19. 8. 2019; odbornecasopisy.cz

Studentské formule ČVUT v Praze přivezly z Mostu zlatou a stříbrnou medaili

Ve dnech 13. až 17. srpna se na polygonu u Autodromu Most konal mezinárodní závod studentských formulí Formula Student Czech Republic, na který každoročně dorazí univerzitní týmy z celého světa.

První místo v kategorii spalovacích formulí získal tým CTU CarTech z  Fakulty strojní ČVUT, který potvrdil výbornou letošní formu a po 3. místě v italském Varanu de Melegari přidává další pódiové umístění do své sbírky. Vůz získal 1. místo v kvalifikaci do hlavního závodu a tuto dominanci potvrdil 1. místem v hlavním závodě.

Formule eForce FEE Prague Formula s elektrickým pohonem z Fakulty elektrotechnické ČVUT si dojela pro 2. místo v kategorii Formula Student Electric. Ve všech dynamických disciplínách se týmu podařilo dosáhnout na TOP 3 nejlepší příčky. V disciplíně Skidpad, AutoX a Endurance tým vybojoval 2. místo. Příjemně tuto vlnu úspěchů doplnilo to, že formule eForce byla nejlépe akcelerujícím vozem na trati se svým časem 3,59 sekund.

Monopost FSE.08 týmu eForce FEE Prague Formula se na prvních závodech letošní sezóny v Itálii potýkal s technickými problémy, které se podařilo během velmi krátké doby odladit a tým mohl na závodech Formula Student Czech Republic ukázat, že jeho nejnovější vůz má opět potenciál dosahovat na ty nejvyšší příčky.

Vůz FS.11 týmu CTU CarTech letos prošel velkými konstrukčními změnami, které, jak se ukazuje, měly pozitivní vliv na jeho vlastnosti. Tým před prvními závody absolvoval s vozem náročná testování podvozku, aerodynamiky a dalších komponent. Získaná data použili studenti ČVUT k vyladění vozu a k validaci výpočtů. Jak dodává kapitán týmu Jan Michálek: ”Je to neuvěřitelný, jsme rádi, že můžeme hrdě reprezentovat ČVUT a Českou republiku a ukázat světu, že patříme na špičku.”

Společně oba týmy, CTU CarTech a eForce FEE Prague Formula, ihned zamíří na španělský okruh v Barceloně, kde budou pokračovat ve svém snažení.

Dne 2. října 2019 budou oba dva vozy k vidění při ukázkových jízdách na události pořádané oběma týmy, která nese název Den s formulemi. Akce se bude konat v kampusu ČVUT v Dejvicích.


19. 8. 2019; Deník N

Mění tváře na videu, lidi děsí i fascinuje

Jeho video viděly miliony lidí, psala o něm světová média. Slovenský vývojář žijící v Praze vysvětluje, proč se nebojí technologie deepfake.

Znepokojivě věrohodná videa, kde mají herci vyměněné tváře nebo se jim v průběhu promluvy střídají, vytváří v Česku žijící slovenský vývojář. Nedávno obletěl svět například jeho skeč s komikem Billem Haderem a Tomem Cruisem. "Napravuji špatné jméno této technologie," napsal v korespondenčním rozhovoru pro Deník N vizuální mág, který si říká Tom. Je přesvědčený, že technologie deepfake není tak nebezpečná, jak ji média líčí.

Svým posledním kouskem vzbudil v Česku žijící tvůrce takzvaných deepfake videí rozruch a pronikl na stránky světových médií včetně britského deníku The Guardian. Video, kde se obličej komika Billa Hadera promění v tvář Toma Cruise pokaždé, když začne Hader herce imitovat, se na YouTube objevilo teprve před deseti dny. Od té doby nasbíralo téměř čtyři miliony zhlédnutí a tisíce komentářů. V nich se mísí obdiv ke kvalitě zpracování se zděšením z věrohodnosti celého skeče.

"Přechod mezi tvářemi je naprosto nepatrný! Skvělá práce," vzkazuje jeden z nejoblíbenějších příspěvků. "Ježíši, bojím se. S touto technologií skončí svět," obává se další a jeho příspěvek si vysloužil stovky "lajků".

Sám autor videa nechce technologií strašit. "Jsem jen uživatelem technologie, kterou vynalezl někdo jiný a existuje už pár let. Deepfake je nástroj, který využívám svým způsobem. Byl zneužitý už dávno, v pornovideích. Pokud něco dělám, tak napravuji špatnou pověst této technologie," odpověděl v písemném rozhovoru pro Deník N autor videa, který si říká Tom. Své pravé jméno zveřejnit nechce.

KLÍČOVÁ JSOU DATA

Živí se prací pro herní a filmový průmysl, kde se zabývá právě skenováním a zpracováním tváří. Profese je mu zároveň koníčkem: na YouTube kanálu nazvaném Ctrl Shift Face už zveřejnil přes dvacet videí, kde si pohrává s filmovými scénami nebo replikami z diskusních pořadů.

"Začal jsem s tím tak, že jsem sám sebe montoval do různých scének pro pobavení přátel. Jelikož byly moje deepfakes kvalitnější než většina těch, které jsem viděl na internetu, udělal jsem si YouTube kanál," vysvětluje Tom. Znepokojující i zábavná videa s proměňujícími se obličeji se naučil vyvářet sám, sérií pokusů a omylů. Nemohla by ale vzniknout bez kvalitního počítače, který využívá pro svou práci. "Špatný deepfake je snadné vytvořit. Ten kvalitní už je o něčem jiném," předesílá.

Jedno video zpravidla vytváří tři až pět dní. Pracuje s programem DeepFaceLab, který funguje na bázi otevřeného zdrojového kódu. Klíčem k přesvědčivé videomontáži je použití záběrů nebo fotek s vysokým rozlišením, aby mohla umělá inteligence pracovat s dostatečně objemným datovým balíkem. "Proto je těžké udělat videomontáže s historickými postavami, například s Churchillem. Není pro to dostatek dat," vysvětlil deníku Guardian Tom.

Podle Daniela Sýkory z ČVUT, který se deepfakes zabývá, je video s Tomem Cruisem technicky dobře udělané. "Úspěchu napomáhá zejména relativně nízké rozlišení a celková neostrost obrazu doplněná o kompresní artefakty, které maskují jemné detaily, jež by jinak upozornily na falzum. V několika pozicích jsou ale vidět znatelné návraty do původní identity a je také patrné, že barva kůže na tváři nesedí se zbytkem hlavy, což by mělo připadat podivné i laikovi," hodnotí Sýkora.

ZNEUŽITÍ SE NEBOJÍ

Vývojář Tom se nebojí, že by jeho práce mohla být zneužitelná v dezinformačních kampaních. "Nevím, jak by to bylo možné, mojí prací jsou má konkrétní videa. Já nejsem vývojář softwaru, já ho jenom využívám," říká v rozhovoru s tím, že všechna svá videa navíc opatřuje upozorněním, že se jedná o montáž. Je přesvědčený, že nástup deepfake videí pro svět dezinformací nic velkého neznamená - lidé, kteří věří konspiračním teoriím a čtou dezinformace, jim budou věřit nadále. "Absolutně je nezajímá, jaký je zdroj zprávy a zda je to skutečně pravda. Pro ně je pravda pouze to, co potvrzuje jejich přesvědčení. Přesně tito lidé jsou cílem dezinformačních kampaní," říká.

Myslí si také, že na rozdíl od dezinformačních článků lze zmanipulované video snadno vyvrátit - stačí jej porovnat s originálem nebo sledovat tvary. Poukazuje například na hoax šířený koncem loňského roku podporovateli amerického prezidenta Donalda Trumpa: ti tvrdili, že reportér CNN Jim Acosta během tiskové konference nevybíravě sáhl na stážistku Bílého domu, při bližším zkoumání ale vyšlo najevo, že se mu žena ve skutečnosti snažila vzít mikrofon. Připomíná i virální video, na němž demokratická politička a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová působí opile. Zjistilo se, že video pouze někdo zpomalil.

"Přesně to jsou hoaxy, které se velmi rychle a snadno vyvrátily. Když však někdo napíše vymyšlený článek, který je neověřitelný, a tím pádem ho lze jen těžko vyvrátit, je to nebezpečnější. Hlavně proto, že takový článek je velmi jednoduché napsat. Vytvořit ale kvalitní deepfake je mnohem náročnější," myslí si vývojář Tom.

Dodává, že v současnosti existují sítě umělé inteligence na detekci deepfake manipulací a vývoj takových systémů bude nadále pokračovat. Odhalit podvržené video tak podle něj může být snadné. "Svět nekončí. A pokud moje videa někomu otevřou oči, považuji to za klad," píše vývojář.

Má sice pravdu v tom, že zmíněná videa byla rychle vyvrácena. Nicméně šlo o velmi sledované kauzy, o které se zajímalo velké množství novinářů i široká veřejnost. Při lokálních kauzách se však na podvrh může přijít až po delší době.

ČEMU VĚŘIT?

Neškodnost zmanipulovaných videí ve srovnání s psanými falešnými zprávami zpochybňuje odborník na dezinformace Jakub Kalenský z think tanku Atlantic Council.

"Připomeňme si naši prezidentskou volbu a dezinformace poškozující kandidáta Drahoše - kdyby se přidalo deepfake video, v němž se ke svým údajným hříchům bude sám pan Drahoš přiznávat, bezpochyby by to takovou dezinformační kampaň posílilo," říká Kalenský. Expert upozorňuje i na to, že vyvrácení nepravdy se může minout účinkem.

Část publika totiž dezinformace sdílí i po jejich vyvrácení - buď se k nim pravdivá informace nedostane, nebo jí neuvěří.

Tom vyzývá k tomu, aby se podobné problémy řešily globálně. Začít je podle něj třeba u Facebooku. "To je hlavní platforma na šíření dezinformací a používání cílených placených reklam, které jsou financované kdovíkým. Nebo si vezměte celý skandál Cambridge Analytica (společnost, která zneužívala data milionů voličů, aby přesně zacílila politickou reklamu, pozn. red.). Co se však dělá pro to, aby se tomu do budoucna předešlo? Pokud se nedá Facebook regulovat, měl by se zrušit," říká Tom.

Předpokládá, že deepfakes se už brzy uplatní ve filmech.

"Je to ideální nástroj například na vyměnění tváře kaskadéra za herce, kterého zastupuje. Nebo na omlazení herců či oživení zesnulých herců," dodává Tom.


19. 8. 2019; dotyk.cz

Jak žije Viktor Král alias Adam z Návštěvníků: Je z něj vysportovaný elegán

Seriál scenáristy Oty Hofmana a režiséra Jindřicha Poláka Návštěvníci byl v 80. letech naprostým hitem. Jistě si vzpomenete na amarouny nebo Dádu Patrasovou, které to slušelo i s holou hlavou. A určitě vám utkvěla v hlavě podoba geniálního kluka Adama Bernaua, jehož zápisky ve školních sešitech mohly v budoucnu zachránit svět.

"Postavu Adama v Návštěvnících ztvárnil tehdy třináctiletý Viktor Král, který už měl s filmováním zkušenost. Ke své první roli Davida ve snímku Muž přes palubu se dostal přes konkurz v roce 1980 a ve stejném roce si zahrál také ve slavném rodinném filmu Krakonoš a lyžníci. Opravdovou hvězdu však z něho učinili právě Návštěvníci.

Už tehdy si ale Viktor uvědomoval, že herectví není snadná profese. "Dělá se o víkendech, po večerech i o svátcích. Jsou dlouhé přípravy a pořád se na něco čeká," stěžoval si.

Kvůli natáčení navíc zameškal hodně hodin ve škole, jeho židli spolužáci říkali "křeslo pro hosta". Všechno se mu ale nakonec podařilo dohnat; i když třeba nebyl tak geniální jako filmový Adam, mozek mu sloužil dobře a měl nadání pro matematiku. Více než herectví ho lákala elektrotechnika, kterou později vystudoval na ČVUT.

Režiséři se ho hnedtak vzdát nechtěli, a tak se Viktor objevil ještě v seriálu Třetí patro a v několika televizních filmech. V 18 letech nicméně hereckou kariéru nadobro ukončil.

Po revoluci se začal živit jako obchodní zástupce společnosti LUX a později se vyšvihl na manažerskou pozici. Jeden vysavač prý tenkrát prodal i režiséru Polákovi. Vysavačům zůstal věrný dodnes, jen s tím rozdílem, že je v posledních sedmi letech prodává na Novém Zélandu, kde se uchytil u značky Godfreys. S manželkou vychovává dvě dcery a někdejšího Adama z Návštěvníků byste v něm už sotva poznali. Z pihovatého kluka s naducanými tvářemi je vysportovaný uhlazený padesátník, který nosí decentní nažehlené košile…


18. 8. 2019; denikn.cz

Dal komikovi tvář Toma Cruise, video viděly miliony lidí. Napravuji špatnou pověst deepfakes, říká slovenský vývojář

Svým posledním kouskem vzbudil v Česku žijící tvůrce takzvaných deepfake videí rozruch a pronikl na stránky světových médií včetně britského deníku The Guardian. Video, kde se obličej komika Billa Hadera promění v tvář Toma Cruise pokaždé, když začne Hader herce imitovat, se na YouTube objevilo teprve před dvěma týdny. Od té doby nasbíralo víc než čtyři miliony zhlédnutí a tisíce komentářů. V nich se mísí obdiv ke kvalitě zpracování se zděšením z věrohodnosti celého skeče.

"Přechod mezi tvářemi je naprosto nepatrný! Skvělá práce," vzkazuje jeden z nejoblíbenějších příspěvků. "Ježíši Kriste, bojím se. S touto technologií skončí svět," obává se manipulací další komentující, jehož příspěvek si vysloužil stovky "lajků".

Sám autor videa se dušuje, že nechce strašit lidi. "Jsem jen uživatelem technologie, kterou vynalezl někdo jiný a existuje už pár let. Deepfake technologie je nástroj, který využívám svým způsobem. Byl zneužitý už dávno, v pornovideích. Pokud něco dělám, tak napravuji špatnou pověst této technologie," odpověděl v písemném rozhovoru pro Deník N autor videa, který si říká Tom. Své pravé jméno zveřejnit nechce: "Nepotřebuji, aby mi lidé šťourali do soukromí. Jméno není podstatné. Mám svůj pseudonym a svoji tvorbu."

Živí se prací pro herní a filmový průmysl, kde se zabývá právě skenováním a zpracováním tváří. Profese je mu zároveň koníčkem: na YouTube kanálu nazvaném Ctrl Shift Face už zveřejnil přes dvacet videí, kde si pohrává s filmovými scénami nebo replikami z diskusních pořadů. Jednou vymění tváře hercům seriálu Kancl, jindy zase namontuje do bojové scény z filmu Matrix hlavní postavě obličej herce Bruce Leeho.

Přečtěte si takéZa zdražení masa může podle šéfa KSČM prodej vepřína v Letech. Data to vyvracejí

"Začal jsem s tím tak, že jsem sám sebe montoval do různých scének pro pobavení přátel. Jelikož byly moje deepfakes kvalitnější než většina těch, které jsem viděl na internetu, udělal jsem si YouTube kanál," vysvětluje Tom. Znepokojující i zábavná videa s proměňujícími se obličeji se naučil vyvářet sám, sérií pokusů a omylů. Nemohla by ale vzniknout bez kvalitního počítače, který využívá pro svou práci. "Špatný deepfake je snadné vytvořit. Ten kvalitní už je o něčem jiném," předesílá.

Klíčem pro kvalitní fake jsou kvalitní data

Jedno video zpravidla vytváří tři až pět dní. Pracuje s programem DeepFaceLab, který funguje na bázi otevřeného zdrojového kódu. Klíčem k přesvědčivé videomontáži je použití záběrů nebo fotek s vysokým rozlišením, aby mohla umělá inteligence pracovat s dostatečně objemným datovým balíkem. "Proto je těžké udělat videomontáže s historickými postavami, například s Churchillem. Není pro to dostatek dat," vysvětlil deníku Guardian Tom.

Také jeden z největších českých odborníků na zpracování obrazu, Daniel Sýkora z ČVUT, oceňuje kvalitu technického zpracování videa s Tomem Cruisem. "Úspěchu napomáhá zejména relativně nízké rozlišení a celková neostrost obrazu doplněná o kompresní artefakty, které maskují jemné detaily, jež by jinak upozornily na falzum. V několika pozicích jsou ale vidět znatelné návraty do původní identity a je také patrné, že barva kůže na tváři nesedí se zbytkem hlavy, což by mělo připadat podivné i laikovi," hodnotí Sýkora.

Jak vzniká deepfake video?

Prvním krokem je získání videozáznamu s hovořící osobou, jejíž identitu chceme přenést, následuje extrakce regionu s obličejem a jeho zarovnání. V této fázi je dobré eliminovat případné zákryty, rozmazané snímky či extrémní pózy. Podobným způsobem se postupuje i v případě cílové sekvence. Následně se vytvoří zarovnané páry podobných póz a trénuje se hluboká neuronová síť, jež následně dokáže pro vstupní obrázek obličeje původní identity vygenerovat jeho variantu v identitě cílové. Výsledný změněný obličej se následně zasadí do videozáznamu. Zde je snaha eliminovat případné viditelné švy a fotometrické nekonzistence, což se ne vždy daří.

Co je program DeepFaceLab, v němž Tom videa vytvářel?

Je ukázkou využití hluboké neuronové sítě trénované na větší sadě zarovnaných párů původního a cílového obrazu. K zarovnání se používá automatických detektorů významných lokací na tváři (například kontury oči, úst, nosu a brady). Ty je také třeba trénovat na velkých sadách dat, kde každý trénovací pár obsahuje původní obrázek a ručně specifikované pozice významných lokací.

Daniel Sýkora, ČVUT

V souvislosti s podobně přesvědčivými videi se mluví o zneužití technologie pro šíření dezinformací. Vývojář Tom si ale od takových debat drží odstup: nebojí, že by jeho práce mohla být zneužitelná v dezinformačních kampaních. "Nevím, jak by to bylo možné, mojí prací jsou má konkrétní videa. Já nejsem vývojář softwaru, já ho jenom využívám," podotýká v rozhovoru s tím, že všechna svá videa navíc opatřuje upozorněním, že se jedná o montáž.

Je přesvědčený, že nástup deepfake videí pro svět dezinformací nic velkého neznamená - lidé, kteří věří konspiračním teoriím a čtou fake news, jim budou věřit nadále. "Absolutně je nezajímá, jaký je zdroj zprávy a zda je to skutečně pravda. Pro ně je pravda pouze to, co potvrzuje jejich přesvědčení. Přesně tito méně inteligentní lidé jsou cílem dezinformačních kampaní," říká Tom.

Přečtěte si takéYouTube smazal kvůli projevům nenávisti archiv dezinformačního Svobodného vysílače

Věří také, že na rozdíl od dezinformačních článků lze zmanipulované video snadno vyvrátit - stačí jej porovnat s originálem nebo sledovat určité tvary. Poukazuje například na hoax šířený koncem loňského roku podporovateli amerického prezidenta Donalda Trumpa: ti tvrdili, že reportér CNN Jim Acosta během tiskové konference nevybíravě sáhl na stážistku Bílého domu, při bližším zkoumání ale vyšlo najevo, že se mu žena ve skutečnosti snažila vzít mikrofon. Připomíná i virální video, na němž demokratická politička a předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová při své řeči působí opile. Zjistilo se, že video pouze někdo zpomalil.

"Přesně to jsou hoaxy, které se velmi rychle a snadno vyvrátily. Když však někdo napíše vymyšlený článek, který je neověřitelný, a tím pádem ho lze jen těžko vyvrátit, je to podle mě nebezpečnější. Hlavně proto, že takový článek je velmi jednoduché napsat. Vytvořit ale kvalitní deepfake je mnohem náročnější," myslí si Tom. Dodává, že v současnosti existují sítě umělé inteligence na detekci deepfake manipulací a vývoj takových systémů bude nadále pokračovat. Odhalit podvržené video tak podle něj může být snadné. "Svět nekončí. A pokud moje videa někomu otevřou oči, vidím to jako klad," píše vývojář.

Má sice pravdu v tom, že zmíněné podvrhy z USA byly rychle odhalené. Nicméně šlo o velmi sledované kauzy, o které se zajímalo velké množství novinářů i široká veřejnost. Při lokálních, nízkoprofilových kauzách s regionálním dosahem se však na podvrh může přijít až po delší době.

Čemu věřit?

Neškodnost zmanipulovaných videí ve srovnání s psanými falešnými zprávami zpochybňuje odborník na dezinformace Jakub Kalenský z think tanku Atlantic Council. "Do značné míry bude záležet i na reakci našeho informačního systému, kam spadají nejen média, ale i vláda a státní správa. Pokud dokáže informační systém nový fake odhalit včas, tedy ještě předtím, než toxická zpráva stihne otrávit příliš velký počet lidí, může vyvrácení, tedy očkování neinfikovaných konzumentů, přijít taky včas. Pokud přijde reakce pozdě, když už dezinformaci bude věřit příliš velký počet lidí, může samozřejmě takový fake napáchat škody," reaguje Kalenský.

Je navíc přesvědčený, že když se do šíření falešných videí zapojí i mainstreamová média, mohou ovlivnit například volební kampaň. "Připomeňme si naši prezidentskou volbu a dezinformace poškozující kandidáta Drahoše - kdyby je posílilo nějaké deepfake video, v němž se ke svým údajným hříchům bude sám pan Drahoš přiznávat, bezpochyby by to takovou dezinformační kampaň posílilo," odpovídá Kalenský na otázku, zda lze u velmi sledované kauzy předpokládat, že bude falešné video rychle odhaleno. Expert navíc upozorňuje na to, že rychlé vyvrácení nepravdy se může minout účinkem.

Část publika totiž dezinformace sdílí i po jejich vyvrácení - buď se k nim pravdivá informace nedostane, nebo jí neuvěří. "Konzumenti dezinformací dodnes šíří zjevná falza, ať už jde o vymyšlené citáty Wericha nebo o podvržené články Josefa Klímy o Karlu Schwarzenbergovi, a je jim úplně jedno, že jde o odhalené podvrhy. Dezinformační ekosystém bude tato falza používat, protože je to prostě v jeho zájmu," dodává odborník na dezinformace.

Ostražitost je potřeba

Ostražitost před takovou technologií je na místě i podle odborníka na kybernetiku Michaela Šebka. Dodává ale, že s obavami to není třeba přehánět. "Je to prostě jen další pokrok technologie, který urychluje a rozšiřuje možnosti: pro ty zlé i pro ty dobré! Velké nebezpečí asi nehrozí, pokud se bude vědět, že jde o falzifikát. Scarlett Johansson asi její ‘deepfake porno‘ pořád štve, ale boj proti němu už vzdala. Jednak proto, že marný, když stejně všichni vědí, že je to podvod. Horší to bude, až bude někdo deepfake považovat za pravdu. Ještě horší, když mu na pravdivosti nebude vůbec záležet!" popisuje Šebek.

Přečtěte si také"Nechceme říkat, co je pravda a co ne." Pawlowská a Háma budou v ČT varovat před dezinformacemi

Upozorňuje také, že proti zneužití videí se dá technicky bránit. "Obranou je vkládat do obrázků i videí neviditelný kód, který by úpravy porušil. Nebo použít nějaký elektronický podpis prokazující originalitu a pravost. Pak se rozpozná sebemenší změna, kterou by někdo udělal - i změna pouhého jednoho bitu," říká Šebek.

Navíc dodává, že kdykoli se v historii objevila a rozvíjela nová zbraň, současně se objevily a rozvíjely i protizbraně. "Dneska umějí neuronové sítě stále lépe rozpoznat na obrázku lidi, ale jiné neuronové sítě se rychle učí ty rozpoznávací systematicky oblbnout. Podobné to bude i u deepfake. Jak se jedna neuronová síť - ta fakeová - učí vyrábět stále lepší falzifikáty, učí se je ta druhá - rozpoznávací - stále lépe poznat. Obě se zdokonalují navzájem, jak proti sobě hrají. Která zrovna kdy vyhraje, závisí na mnoha věcech - třeba na konkrétním nastavení algoritmů, které je stále hodně inženýrské či umělecké spíš než vědecké či matematické," dodává.

Také podle Daniela Sýkory platí, že ač je kvalita falzifikátů videí s lidskými tvářemi na dobré úrovni, technologie má stále své rezervy. "Nemyslím si tedy, že by v dohledné době hrozilo bezprostřední nebezpečí generování těžko rozpoznatelných fakenews," uzavírá odborník.

Jaké jsou zatím limity technologie? Jak lze podvrh odhalit?

Co se týče lidských tváří, bývá kvalita falzifikátů na dobré úrovní. V určitých vybraných případech může i expert zaměnit originál s podvrhem. Jedná se ale většinou o krátké úseky maskované nízkou kvalitou obrazu. V delších záznamech s vyšším rozlišením a nižším stupněm komprese lze podvod rozpoznat většinou velmi rychle při pohledu na úroveň jednotlivých obrazových bodů. Také se často vyskytuje problém s konzistencí při zasazení modifikovaného obličeje do původní sekvence. Zde většinou falzum rozpozná i laik. Navíc v obecném případě, tedy například problém změny vzhledu celé postavy jsou zatím technické možnosti velmi omezené a kvalita významně pokulhává za tvářemi.

Daniel Sýkora, ČVUT

Problém však jeho kolega, kybernetik Michael Šebek, vidí v tom, že mnoho lidí ani po odhalení podvrhu nemusí věřit, že bylo video upravené. Řešení je podle něj jinde: "Rozvíjet kritické a logické myšlení a vychovávat lidi, aby hned nevěřili všemu, co vidí. Aby si všechno ověřovali, o všem přemýšleli. Což vede k mému oblíbenému tématu: nutné změně vzdělávání a škol," dodal Šebek.

Tom vyzývá k tomu, aby se podobné problémy řešily globálně. Začít je podle něj třeba u Facebooku. "To je hlavní platforma na šíření dezinformací a používání cílených placených reklam, které jsou financované kdovíkým. Nebo si vezměte celý skandál Cambridge Analytica (společnost, která zneužívala data milionů voličů, aby přesně zacílila politickou reklamu, pozn. red.). Co se však dělá pro to, aby se tomu do budoucna předešlo? Pokud se nedá Facebook regulovat, měl by se zrušit," říká Tom.

Jak se podle něj tedy vyhnout manipulacím? "Přesně, jako doteď. Číst zprávy z renomovaných ověřených zdrojů, zjišťovat si pravdivost podezřelých či kontroverzních informací. Ale čtenáře pochybných pravicových zdrojů a ruské propagandy takto nepřesvědčíte. Tam je potřeba řešit samotný zdroj. Facebook. Jsem ze svobodu slova. Ale nejsem za svobodu lži," píše Tom.

Muž působící v herním a filmovém průmyslu předpokládá, že deepfakes se už brzy ve filmech stanou realitou. "Je to ideální nástroj například na vyměnění tváře kaskadéra za herce, kterého zastupuje. Nebo na omlazení herců či oživení zesnulých herců," vyjmenovává možnosti využití.


17. 8. 2019; seznam.cz

Po Mostě se proháněly formule za miliony

Osm disciplín, skoro 50 formulí a víc než 800 studentů z celého světa. V Mostě závodila Formule Student.

Formule se proplétá mezi kužely, jeden porazí a kousek táhne s sebou, na chvíli dokonce vyjede z trati. Hned se na ni ale vrátí. Cíl je jednoduchý - co nejrychleji objet čtyři okruhy. Dva na levou stranu, dva na pravou.

Studentská auta to běžně zvládají v průměru za 5 sekund. V tomhle případě to ale trvá trochu déle.

Tahle formule nemá řidiče.

Auto jede, volant se točí a auto zatáčí, ale dělá to úplně samo. Oproti ostatním, se kterým studenti v půlce srpna na autodrom do Mostu přijeli, je autonomní, a dokáže tedy jezdit úplně sama.

Tedy, úplně sama… bylo potřeba ji sestavit, vybavit patřičnými senzory a naprogramovat software.

Pořád je to ale zatím jen technologické demo. Ukázka toho, co dnešní moderní technika umí i co sami studenti zvládnou během jednoho roku studia.

Formule má daleko k uvedení do běžného provozu. Pravidla pro jistotu ani nedovolují, aby v ní během jízdy někdo seděl.

Formule StudentKategorie autonomních vozů přibyla do závodů Formule Student poprvé loni. Do Mostu letos dorazily se svými samořidicími kousky celkem čtyři týmy. Pro srovnání - v běžné kategorii formulí se spalovacími motory, které řídí člověk, byla necelá čtyřicítka týmů, ve stále nové kategorii elektrických formulí bezmála dvacet.

Studenti musí sami auta navrhnout, vyrobit jejich jednotlivé komponenty, složit je a uvést do provozu. Potom s přibývajícími daty, která auta generují, je taky doladit a připravit na závod. Mají na to 10 měsíců - dva vysokoškolské semestry. Pak se jede na závody.

Těch je několik desítek po celém světě. Nejde o šampionát. Každý závod má své vítěze a poražené. Konkurence je obrovská. A nejde jenom o to, postavit rychlé auto.

Formula Student má celkem osm disciplín, každá se hodnotí zvlášť a vítězem se stává tým, který v součtu nasbíral nejvíc bodů.

Ještě před tím, než vyjedou auta na trať, se ovšem hodnotí kvalita zpracování auta i finanční rozvaha. Výroba formule by totiž měla dávat smysl i ekonomicky. Tak, aby se třeba jednotlivé komponenty mohly prodávat samostatně, nebo by šlo udělat sériovou výrobu auta.

Každé mimochodem stojí, bez nákladů na čas studentů, víc než milion korun. Elektrická a autonomní auta pak ještě víc.

Tým, tým, tým!A ještě jeden rozdíl tu proti běžným formulím i dalším automobilovým závodům je. Auta jezdí jen na čas, nikoli na jedné trati proti sobě.

Takzvaných dynamických disciplín je celkem pět. Tři jsou statické a závodům předchází.

Na domácím závodu se sešlo celkem šest týmů z tuzemských univerzit. Stály proti čtyřem desítkám týmů ze zbytku Evropy - hlavně pak z Polska a Německa, ale do Mostu dorazil taky tým z Indie.

Češi patří v Evropě k těm úspěšnějším týmům. Dobře se umisťují studenti z ČVUT v Praze nebo Západočeské univerzity v Plzni.

Smysl závodů není jen v rychlých autech, ale hlavně studenty naučit používat teoretické učivo v praxi i týmové spolupráci. Řada z nich pak rovnou odchází pracovat do velkých automobilových firem. Ve světě pak jsou běžné případy, kdy nejschopnější inženýři a technici odcházejí rovnou do týmů Formule 1. To se v Česku zatím ještě nepovedlo.

Kousek blíž k tomu bude ale už možná příští rok. Kdy by se měla Formule Student představit na okruhu Formule 1 v Abu Dhabí, coby součást české prezentace na Expu 2020 v Dubaji.


17. 8. 2019; Magazín Práva

Roman Čada: z dětského herce měřič srdcí

Bylo mu deset, když stál poprvé před kamerou. Jako dětská hvězda účinkoval v mnoha filmech: Můj brácha má prima bráchu, Brácha za všechny peníze, Přijela k nám pouť nebo Terezu bych kvůli žádné holce neopustil.

Předvídali mu hvězdnou hereckou kariéru, ta ho však nelákala. Stal se elektroinženýrem. Šíře jeho zájmů ho zavedla ke konstrukci sluneční plachetnice, k fotovoltaice, provozování první internetové kavárny na východ od Londýna, a nakonec k zájmu o medicínu a měření činnosti srdce. "Dvacáté století bylo stoletím mozku, jedenadvacáté bude stoletím srdce," tvrdí.

Byl v páté třídě, když režisérka Plívová-Šimková hledala dětské herce pro první dětský muzikál Přijela k nám pouť.

"Vůbec jsem ji tehdy neznal, ale její asistentce jsem padl do oka a vytáhla mě ze školní lavice. Na chodbě jsem jí měl pořádně vynadat, což se asi podařilo, protože mě pozvali do dalšího výběrového kola. Probíhalo v Laterně magice. Tam bylo dětí! Museli jsme zpívat a tancovat. Postoupil jsem do užšího výběrového řízení a na Střeleckém ostrově jsem předváděl, jak hraju fotbal. Ten mě tedy nikdy nebavil ani nezajímal, ale nějak jsem to zvládl, protože následovaly kamerové zkoušky na Barrandově. A pak už mi sdělili, že hlavní klučičí roli fotbalisty a komedianta budu hrát já," vzpomíná sedmapadesátiletý Roman Čada.

Zdeněk Řehoř z něj chtěl režiséra

Ve filmu Přijela k nám pouť šlo o dívčí příběh, přátelství dvou děvčátek, které hrály Renata Mašková a Yvetta Kornová. Roman představoval jejího bratra. V roli se osvědčil, protože za dva roky následoval film Můj brácha má prima bráchu, kde exceloval po boku Jana Hrušínského. Jako Martin Pavelka přezdívaný Prcek se rozhodne usmířit svého tvrdohlavého staršího bratra Honzu s jeho nastávající. Tu ztvárnila Libuše Šafránková.

- "Sešel jsem se s ní už v předchozím filmu, kde jako sedmnáctiletá hrála učitelku. Patří k těm, na které vzpomínám rád, stejně jako na pana Josefa Bláhu, Slávku Budínovou nebo Zdeňka Řehoře. Jinak mě ale herecký svět příliš neoslovil."

Herec Zdeněk Řehoř však podle něj byl moudrý pán, který měl doma ohromnou knihovnu a jezevčíka. Předsevzal si, že nadějného herce připraví na zkoušky na FAMU. "I přes můj pasivní odpor," směje se Roman, který volný čas raději trávil ve hvězdárně, s pájkou v ruce, jako pilot na větroních nebo stavěl dvanáctimetrovou plachetnici. Proto sny o herectví pověsil na hřebík a přihlásil se na elektrofakultu.

Díky filmům, které natočil, ho lidé poznávají i dnes. Jen někdy nevědí, kam ho zařadit. "A tak když mě staví policajti, mají pocit, že jsme se už setkali. Třeba v cele předběžného zadržení," žertuje.

Sluneční plachetnice a první počítač

Při studiu na VŠ se pustil do realizace svého snu, tzv. sluneční plachetnice (kosmické plavidlo, které je poháněno tlakem dopadajícího slunečního záření). "Můj kamarád vyhrál studentskou soutěž v oblasti kosmonautiky, a přestože ještě vládl socialistický režim, byl poslán za odměnu na stáž do NASA. Odtud si přivezl roli super tenké fólie Mylar, kterou se pokrývají přistávací moduly. Byla pozlacená, aby odrážela sluneční světlo, a my tak získali cenný materiál na křídla. Jenže on pak emigroval i s fólií a z projektu sešlo."

Bavily ho taky počítače. Na svůj první osmibitový domácí počítač ZX Spectrum si našetřil ještě na vysoké škole. "Koupil jsem ho v Tuzexu a málem omdlel radostí," říká. Napsal na něm diplomku o fotovoltaice v roce 1986, kdy to v našich zemích bylo ještě spíš v oblasti sci-fi. Na tehdejší dobu odvážný projekt se však nerealizoval. Roman se oženil a zakrátko se mu narodila dcera Tereza. Po promoci odešel na rok na vojnu. "Dnes je Tereze třicet čtyři a sama už má osmiletou dceru Kristýnku, takže jsem děda. Ale děda naprd. Pořád někde lítám," směje se.

Manželka chtěla přístroj

Od informatiky si v roce 1995 odskočil k založení první internetové kavárny na východ od Londýna. Byla ve Štěpánské ulici v Praze a také na pražských Příkopech, nabízela dvacet počítačů a stály se na ni fronty. "Svůj první server ve Štěpánské provozoval Ivo Lukačovič, vizionář a nynější majitel Seznamu.cz," vzpomíná Roman.

"Ta doba byla fajn, ale přinesla i úskalí. V roce 1995 jsme se s první ženou rozvedli. Částečně za to mohl můj tehdejší životní styl. Dost jsem s kamarády řádil. A tak jsem prošvihl i manželství a nejlepší léta. Z toho mne dostala až druhá manželka Lenka, kterou jsem si vzal v roce 1998. Měla se mnou těžké začátky. S Lenkou, která je psycholožka, máme dvě děti.

Moje žena se věnuje medicíně a kdysi mě při jedné z mých cest za oceán požádala o přístroj, který mají jen tam. Koupil jsem jí ho, aniž bych věděl, o co jde. Byl to pletysmograf."

Ten přístroj mu změnil život. Zařízení, které se připne na prst či ucho a fotodiodou měří průtok krve tkání, umí změřit proměnlivost srdeční frekvence. Ta totiž není stále stejná, ale reaguje na vnější i vnitřní vlivy.

"Nic jsem o tom nevěděl, ale začalo mě to zajímat. Protože jsem přístroj koupil od výzkumné organizace HeartMath Institute, začal jsem studovat jejich vědecké materiály. A byl jsem udiven čím dál víc."

Umí měřit dobrý pocit

Že je lidské srdce zdrojem emocí, tušili už naši předci. Srdce je jediný lidský autonomní orgán, který intenzivně komunikuje s mozkem. Z vědeckých studií vyplývá, že rovnováha vnitřního prostředí lidského těla, tzv. homeostáza, nastává, když srdce a mozek spolu optimálně komunikují.

"Je to stav, jaký znají mistři meditace. Není to nic nadpřirozeného, jde jen o vyladěný autonomní nervový systém. Člověk je pak uvolněný, a přitom pozorný, dobře se učí a je klidný. Nejde o to, klimbat, to pak není meditace, ale relaxace.

V takovém stavu nám pak věci jdou dobře, jakoby samy od sebe a dostaví se dobrý životní pocit. Sportovci mu říkají zóna, psychologové flow, plynutí, nicméně je to stav, který umíme objektivně měřit a taky trénovat. Tomu se věnuje zejména moje žena, která má v péči i řadu sportovců a vrcholových manažerů. Já poskytuji spíše technickou, vědeckou a obchodní podporu," upřesňuje.

Je šťasten, že pomocí přístrojů na diagnostiku změny srdeční frekvence dokáže určit, v jakém stavu se pacient nachází, a spolu s manželkou mu dát potřebná doporučení.

Děti jdou v jeho stopách

Roman Čada si najde čas i na koníčky. Svůj sen o plachetnici si splnil a věnuje se i závodně námořnímu jachtingu. Jeho velkou vášní je také bojové umění. Od puberty se věnoval sportovnímu karate a jeho dcera Marie jde v tomto směru v jeho stopách. Stala se mistryní Evropy a momentálně se chystá na další mistrovství světa v Portugalsku. Potatil se i syn Josef, který studuje elektrotechnickou průmyslovku, věnuje se astronomii a chce pokračovat ve studiu na elektrofakultě ČVUT.


16. 8. 2019; Radiožurnál

Na autodromu v Mostě budou závodit nejlepší studentské elektrické formule

Jana PETROVÁ, moderátorka

Na autodromu v Mostě dnes budou závodit nejlepší studentské elektrické formule. Soutěž Formula Student Czech je součástí evropské závodní série, ve které se utkávají univerzitní týmy z celé Evropy. Kategorii elektrických formulí loni v Mostě vyhrál tým E-force z pražského ČVUT. Dnes budou týmy soutěžit mimo jiné v akceleraci a pro případnou obhajobu bude důležitý zítřejší závod Endurance, má 22 kol. Říká Ondřej Štogl z týmu E-force.

Ondřej ŠTOGL, tým E-force

Například v Itálii dojeli pouze 4, ten Endurance, takže v momentě, kdy tým dojede Endurance má velkou šanci se dobře umístit, protože už jenom samotné dojetí tady té královské disciplíny je dobře bodováno.


16. 8. 2019; Radiožurnál

Studentské formule soutěží na autodromu v Mostě

Jana GULDA, moderátorka

Studentské formule soutěží na autodromu v Mostě. Mezi týmy z Německa nebo Velké Británie je taky 6 českých univerzit. Vítězství v kategorii elektro formulí obhajuje tým pražského ČVUT Air Force.

Vojtěch KOVAL, redaktor

Elektrické formule jsou sice tišší než ty poháněné spalovacími motory, například ve sprintu na 75 m ale dosahovaly výrazně lepších časů. Tým Air Force s časem 3 sekundy a 0,59 tuto disciplínu dokonce celkově vyhrál.

Petr HEINZ, člen Air Force

Loni to bylo 3,55 a vyhráli jsme s tímhle časem, takže 3,59 je naprosto skvělý čas.

Vojtěch KOVAL, redaktor

Hodnotil člen Air Force Petr Heinz. V poslední páteční disciplíně ale jeho tým zlobil plynový pedál a aby Air Force obhájil vítězství, bude muset v sobotu dojet co nejlépe v hromadném závodě. Z Mostu Vojtěch Koval, Radiožurnál.


16. 8. 2019; Rodina DNES

ŠKOLY Kde ještě berou?

Na následujících šesti stranách se věnujeme mladým lidem,kteří mají za sebou maturitu,ale buď se ještě nerozhodli,codál,nebose(zatím)na svoji vysněnou vysokou školu nedostali. Máme pro vás praktické informace, konkrétní tipy,přehledy a hodně se dozvíte i z rozhovoru s odborníkem na vzdělávání Bobem Kartouzem. Podle něho nemusí být soukromá škola nutně špatná volba.

Někdy stačí náhoda a trocha štěstí v neštěstí a váš život nabere úplně nový směr. Nedostali jste se na školu? Třeba se najdete v jednom z oborů, na které se můžete přihlásit ještě teď. Na některé specializace se navíc vůbec nemusejí dělat přijímací zkoušky, a přesto s nimi můžete na trhu práce v budoucnu zabodovat. Obecně platí, že největší zájem ze strany zaměstnavatelů je o lidi s technickým vzděláním a být expertem na úzce vyhraněnou oblast (například trávníkářství nebo ekonomika sexu) může být výhra. Školu rozhodně nevzdávejte - pořád ještě platí, že čím vyšší vzdělání, tím větší šance na lepší výdělek a zajímavější život. *

VYZNÁTE SE V TITULECH? Češi jsou národem titulových fetišistů. Na jednu stranu se shazujeme, že "magorů" (Mgr.) nebo "mladých blbých arogantních" (MBA) je tu až dost, na stranu druhou se tituly chlubíme na vizitkách i poštovních schránkách. Vyznáte se v nich? - Po absolvování bakalářského studijního programu získáváte: Bc. - bakalář BcA. - bakalář umění -V magisterských a dalších studijních programech se uděluje : Mgr. - magister čili magistr MgA. - magistr umění MUDr. - doktor všeobecné medicíny MVDr. - doktor veterinární medicíny MDDr. - doktor zubního lékařství RNDr. - doktor přírodních věd PhDr. - doktor filozofie JUDr. - doktor obojího práva ThDr. - doktor teologie PharmDr. - doktor farmacie Ing. - inženýr, který se vydává v oblasti ekonomie, technických věd a technologií, zemědělství, lesnictví a vojenství Ing. arch.- inženýr architekt -V rámci tzv. postgraduálního studia může absolvent VŠ získat tzv. velký doktorát: Ph. D., který se uvádí za jménem. Poté se může stát docentem (doc.) a následně profesorem (prof.) -Kromě akademických existuje ještě neakademický titul : DiS - diplomovaný specialista , který udělují vyšší odborné školy a konzervatoře

VÍTE, ŽE… -vysoké školy se dělí na univerzitní a neuniverzitní? Jen univerzity mohou uskutečňovat všechny typy studijních programů - například doktorská studia. -vyšší odborné školy vznikly většinou při středních školách? V současnosti jsou jich v Česku skoro dvě stovky. Seznam najdete například na www.seznamskol.eu

1,6 % Tak nízká je nezaměstnanost absolventů Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Technické obory patří na trhu práce k nejžádanějším.

91 % Tolik absolventů MBA je podle agentury STEM/MARK přesvědčeno, že se titul vyplatí. Platově si polepšili průměrně o 66 588 Kč ročně.

KALENDÁŘ Kam ještě můžete podat přihlášku a dokdy? Zde najdete výběr škol, které ještě přijímají (alespoň na některé obory). Více například na www.kampomaturite.cz.

Do 17. 8. přijímá přihlášky Vysoká škola evropských a regionálních studií, z. ú., a Vysoké učení technické v Brně - Fakulta strojního inženýrství; do 18. 8. Ostravská univerzita - Filozofická fakulta; do 19. 8. Janáčkova akademie múzických umění v Brně - Divadelní fakulta, Ostravská univerzita - Fakulta sociálních studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem - Přírodovědecká fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava - Ekonomická fakulta; do 20. 8. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem - Fakulta životního prostředí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava - Fakulta bezpečnostního inženýrství a Hornicko-geologická fakulta; do 21. 8. Vysoká škola polytechnická Jihlava; do 22. 8. Mendelova univerzita v Brně - Agronomická fakulta; do 23. 8. ČVUT v Praze - Masarykův ústav vyšších studií; Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích - Ekonomická fakulta; Slezská univerzita v Opavě - Matematický ústav v Opavě; do 26. 8. Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, o. p.

s., a Univerzita Pardubice - Fakulta zdravotnických studií; do 27. 8. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.; do 28. 8. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, o. p. s.; do 30. 8. AKADEMIE STING, o. p. s., nebo Technická univerzita v Liberci - Ekonomická fakulta; do 31. 8. Technická univerzita v Liberci - Fakulta přírodovědněhumanitní a pedagogická a Fakulta strojní, Univerzita Pardubice - Dopravní fakulta Jana Pernera, Západočeská univerzita v Plzni - Fakulta filozofická; do 1. 9. Vysoká škola ekonomie a managementu, a. s.; do 2. 9. ČVUT v Praze - Fakulta elektrotechnická; do 3. 9. Technická univerzita v Liberci - Fakulta zdravotnických studií; do 5. 9. ČVUT v Praze - Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská; do 6. 9. ČVUT v Praze - Fakulta strojní; do 8. 9. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Fakulta aplikované informatiky; do 9. 9. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava - Fakulta stavební, Vysoká škola logistiky, o. p. s.; do 13. 9. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava - Fakulta strojní; do 15. 9. Univerzita T. Bati ve Zlíně - Fakulta technologická


13. 8. 2019; technet.cz

Český dron si poradí i s letící bombou. Když ji mine, spáchá "sebevraždu"

Dron nazvaný Eagle.One by mohl v budoucnu chránit nejen letiště, ale i třeba hlavy států při veřejných projevech. Dokáže totiž automaticky detekovat a zneškodnit jiný letící stroj, na kterém může být umístěna například zbraň nebo nálož.

Jaderná elektrárna ve Francii. Dron v podobě Supermana naráží do jedné z chladících věží. Nic mu v cestě nestojí, ochranka nemá šanci rychle letící stroj zneškodnit. Aktivisté Greenpeace tím loni v červenci chtěli ukázat, jak jsou jaderná zařízení ve Francii nedostatečně chráněná.

Atentátníci v Caracasu v srpnu minulého roku na dva drony umístili výbušniny typu C4 a na vojenské přehlídce je nasměrovali přímo na tribunu, kde řečnil venezuelský prezident Nicolás Maduro. Kvůli rušičkám mobilního a radiového signálu však stroje k cíli nedoletěly a minimálně jeden vybuchl předčasně ještě ve vzduchu. Střepiny "jen" lehce zranily několik vojáků.

InsertSingleVideo

To je jen malá ukázka toho, jak se dá nová technologie zneužít. Problémů s drony v nesprávných rukách však přibývá i u nás. Jen pražské letiště Václava Havla muselo kvůli dronům v blízkosti přistávací a vzletové dráhy několikrát přerušit provoz. A právě tomu chtějí zabránit vědci z fakulty elektrotechnické pražského Českého vysokého učení technického. Vyvíjí totiž autonomní dron, který by dokázal vetřelce ve vzduchu bezpečně zlikvidovat, a to během krátké doby.

Systém nese jméno Eagle.One a měl by sloužit nejen při ochraně důležitých osob, ale i letišť, elektráren a věznic. "U těchto míst se nedá předpokládat, že by tam byl zkušený pilot 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a čekal, jestli náhodou nepřiletí dron. Proto by tam tento systém byl umístěný celoročně a neustále připraven na zásah," vysvětluje spoluzakladatel Centra pro robotiku a autonomní systémy a pedagog ČVUT Martin Saska.

"Systém Eagle.One totiž představuje autonomní helikoptéru, která je doplněna lokalizačním systémem. Ten je propojen se systémem DeDrone, který dokáže lokalizovat nepřátelský dron, pohybující se v zakázaném perimetru," popisuje funkci Saska.

Většina operací funguje bez zásahu člověka. Speciální dron je umístěn v jakémsi malém hangáru. Když lokalizační systém zaznamená ve vzduchu letící předmět, předává informaci chránícímu dronu, který okamžitě vylétá na určené místo.

"Eagle.One doletí do míst, které bylo lokalizačním systémem určeno jako nejpravděpodobnější místo výskytu nežádoucího dronu. To zvládne každý dron. Následně se ale zapíná ona umělá inteligence, kdy se dron za pomoci palubních systému začne rozhlížet a vnímat okolí," vysvětluje vědec z ČVUT Martin Saska.

Dron má na svém těle připevněné hned dvě kamery. Pomocí 3D tak dokáže detekovat letící předmět v okolí a druhou "obyčejnou" kamerou pak potvrdí, že jde opravdu o dron a ne například o letícího ptáka. Eagle.One disponuje databází běžných dronů, takže ihned a sám porovná obrázky ve své databázi s tím, co vidí před sebou. Nemůže se tak stát, že by zaútočil na něco jiného.

Následně se zapne systém takzvaného prediktivního řízení, kdy dron odhaduje pozici nepřátelského cíle a zároveň odhaduje svoji pozici v budoucnosti. Podle toho plánuje trajektorii letu tak, aby se dostal do místa, které je vhodné k vypuštění sítě a zasažení objektu.

Síť je umístěna přímo na dronu a dokáže být za pomoci bombičky s CO 2 vystřelena až na vzdálenost patnáct metrů. Ne vždy je možné, aby se lapený dron zřítil k zemi. Pro takové případy je síť připojena lankem k dronu, který svoji ulovenou kořist má možnost bezpečně snést na místo určení. V případě podezření, že vetřelec má na sobě výbušninu, může Eagle.One odletět i s úlovkem do bezpečného místa, kde i v případě výbuchu nedojde k ohrožení lidí.

Pokud síť nepřátelský dron mine, Eagle.One se proti cíli rozletí sám a srazí ho k zemi. "V takovém případě ale k tomu už potřebuje souhlas člověka. Ne vždy to je to totiž možné."

Autonomní drony mohou najít využití podle Sasky například i při důlních neštěstích, kdy mohou být do nebezepčných prostorů vpuštěny, aby vyhledávaly zraněné horníky. V případě, že tam hrozí další sesuvy nebo je možnost výbuchu nahromaděných plynů, je to bezpečnější, než tam vpustit pátrače. "Rozhodně je tedy lepší, když je zavalen dron než člověk," říká Saska s tím, že vědci z ČVUT používají autonomní drony i například při natáčení v interiérech, kam se sami nemohou dostat.


12. 8. 2019; TECH MAGAZÍN

Výcviková platforma pro operační střediska

Simulátor, který vyvinuli studenti z FEL ČVUT v Praze, změní způsob zaškolování operátorů na lince 155. Jde o systém, jenž napodobuje vývoj krizových situací, které musí řešit dispečer pražské záchranky na telefonu.

Vyvíjená platforma nového počítačového systému "Operátor", která je určena pro výcvik pracovníků zdravotnických operačních středisek, umožňuje záchranářům opakovatelné a měřitelné testování v rámci realizovaného tréninku, a to od stavu běžného provozu, až po krizové stavy či simulovaná hromadná neštěstí.

Projekt má zajímavou historii, jak sdělil Marek Nekuda, vedoucí vývojového týmu studentů: "Před pěti lety jsme neformálně diskutovali s odborníky na kongresu Operační řízení ve zdravotnictví jejich představy o řešení budoucnosti výcviku pracovníků zdravotnických operačních středisek, lidově řečeno záchranek. Nápady a vize byly na světě hned, následovalo psaní projektu a soutěžení o podporu. Hledání zdrojů trvalo pár let, ale nyní je pro nás slavnostní chvíle, že systém funguje, uživatelé jej hodnotí kladně a odborníci na operační řízení jsou nadšeni. A my máme radost, protože práce, která má opravdu smysl a která zkvalitní urgentní zdravotnickou péči, pomůže nám všem."


10. 8. 2019; rozhlas.cz

Čeští studenti vyvíjejí elektrické formule. Na závodech v Mostě chtějí obhájit loňské vítězství

Studenti pražské ČVUT se účastní evropské série závodů studentských elektroformulí. Příští týden čekají studenty závody na okruhu v Mostě, kde by chtěli obhájit loňské vítězství. Náš reportér Vojtěch Koval s nimi natáčel těsně poté, co se vrátili z předchozích závodů v Itálii.

„Čekají nás závody, a tak je toho hodně co dovylepšit,“ říká Ondřej Štogl. Formuli teď chybí přední i zadní přítlačné křídlo. Mimo jiné má i odmontované sedadlo řidiče, aby se mechanici mohli dostat k baterii. Na posledních závodech totiž měl tým E-force problém s jeho dobíjením

„Měli jsme novou nabíječku, která si úplně nerozuměla s novým battery packem. Byl problém to synchronizovat, aby se vše chovalo, jak má,“ vysvětluje Petr Hainc.

Samotná baterie je žlutý kevlarový kufřík, ve kterém se skrývá přes 860 malých bateriových článků. „Jsou to dobíjecí baterky, o něco větší než ty tužkové,“ říkají studenti. Tento battery pack dodává energii čtyřem elektromotorům, každý z nich pak pohání jedno kolo. Formule E-force je tedy na rozdíl od většiny ostatních týmů čtyřkolka.

Jiný přístup

Od svých konkurentů z německých univerzit nebo třeba z nizozemského Delftu se ale tým studentů ČVUT liší i přístupem ke konstrukci vozu. Petr Hainc se svými kolegy si například navrhli vlastní měniče napětí, zatímco další týmy si takové díly často jen koupí a namontují.

„Většinu dílů si snažíme navrhnout a vyrobit sami. Rozumíme jim opravdu do hloubky, to by mohla být naše výhoda oproti ostatním týmům. Ty si dost věcí do formule koupí a pospojují je. Nezajímá je ale, jak fungují dohromady.“

Obhájit vítězství

Mladí čeští studenti se zrovna vrátili ze závodů v Itálii a chystají se rovnou na další závody v Mostě. „Je třeba tady na tom máknout, aby to lítalo. Servismeni ani piloti se přes léto nezastaví. Je potřeba co nejvíc jezdit, testovat a vypilovat to k dokonalosti,“ shodují se Petr Hainc a Ondřej Štogl.


9. 8. 2019; Radiožurnál

Host Lucie Výborné - prof. Michael Šebek

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Je 6 minut po deváté hodině, přeji pěkné páteční dopoledne. Mým hostem je prof. Michael Šebek, vedoucí Katedry řídicí techniky fakulty elektrotechnické ČVUT. Tak vás tady vítám, dobrý den.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Dobrý den.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

O robotech a robotizaci a o tom, co vlastně lidstvu přinese, mluvíte docela rád a říkáte, "Toho, kdo se bojí, uklidňuji. Toho, kdo se nebojí vůbec, trochu vyděsím. Obojí je totiž pravdu." Něco mezi by se nenašlo pro posluchače Radiožurnálu?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Ale tak našlo no, zkusím to.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

A nemůžete to zkusit rovnou teď? Proč toho člověka, který se vůbec nebojí, děsit?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

No já, děsit možná není správný slovo, ale. Spousta lidí si všímá, že svět se s ním něco děje, že se všechno zrychluje, že přicházejí nový věci a svět je složitej, a tak. A toho si možná všimne i každý, ale část lidí si na to stěžuje a nic s tím nedělá a druhá část se pokouší na to nějak připravit. Tak já spíš ty, který se na to nepřipravujou, tak se snažím nějak motivovat, aby se připravovali, nebo-li to je slovem vyděsit.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

A co jim řeknete, třeba jako mně. Řeknete paní Výborná, za 5 let tady místo vás budou 3 robotizované hlasy a umělá inteligence. Připravte se na to.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Já teď nevím, aby to nevyznělo špatně, ale jaksi, za prvé si myslím, že vy si poradíte, za těch 5 minut co jsme tady spolu mluvili, tak tím jsem si jist. Ale spíš jde o to, abychom vychovávali naše děti tak, aby byli připravený na úplně jinej svět.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Když tu budoucnost toho úplně jiného světa zatím můžeme jenom predikovat. Máme je vůbec k čemu vychovávat?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

To je docela zajímavá a neintuitivní věc, protože o budoucnosti totiž, normálně se toho moc o budoucnosti neví, ale my jsme v době, kdy o té budoucnosti nevíme vůbec nic. 1 hezký bonmot říká, že budoucnost už není to co bývala. Takže my o budoucnosti opravdu nevíme nic, a kdo si myslí, že budou potřeba nějaká konkrétní povolání třeba nebo konkrétní dovednosti, tak se úplně jistě mýlí. Na druhou stranu to úplně hlavní o tý budoucnosti víme. A to úplně hlavní je to, že o ní nic nevíme.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

No.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Neboli připravovat se musíme na naprosto neznámou nejistou budoucnost, která se bude rychle měnit, a to je podle mě jako dostatečná informace. Neboli řešení je jednoduchý vlastně, rozvíjet ty dovednosti a skilly, který se hodí v každé budoucnosti.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

To znamená logické myšlení.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Myšlení logické, kritické, tvůrčí všeho druhu, vůbec tvořivost, jakousi všeobecnou šikovnost ve stylu hnutím /nesrozumitelné/, který teďka vlastně vítězně táhne světem. Schopnost komunikovat s lidmi, s roboty, s umělou inteligencí a třeba i s Marťany, pokud by tedy přece jenom někdy přistáli. A spoustu dalších věcí. Podstatná je taky flexibilita. Připravit se prostě na to, že se všechno bude měnit. To je velice těžký, zvlášť v naší společnosti.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Profesor kybernetiky Michael Šebek je dnes hostem Radiožurnálu. Jestli máte nějaké otázky, ať už na školy nebo na kybernetiku, ptejte se na webu Radiožurnálu, anebo rovnou na adrese dotazy@rozhlas.cz.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Profesor kybernetiky Michael Šebek je dnes hostem Radiožurnálu. Za jak dlouho se mě pane profesore, přestanou ptát jestli umím s počítačem a budou se mě ptát jestli umím s robotem?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

To se vás ještě někdo ptá?

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

No už ne.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Já myslím že ne.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Já už jsem pracovní pohovor dlouho nedělala.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Ne, ale já myslím, že to už se považuje dneska i za samozřejmý. S tím robotem nebo s umělou inteligencí to pomalu přichází a je to jenom jako 1, taky se to stane zase potom za chvíli zbytečný.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Vy říkáte, že o lidech a jejich očekáváních dokonce existuje nějaký zákon, který praví, že v těch předpovědích technologického pokroku si hodně slibujeme v tom krátkodobém horizontu, jak z toho jako vytěžíme, ale velmi je podceňujeme v tom dlouhodobém. A říkáte, že až dojde k velké změně, k té další, tak to ovlivní úplně všechno. Jak by taková změna mohla vypadat?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Jenom pro posluchače na wikipedii, teď jsem si vzpomněl se jmenuje Amarův zákon, myslím.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Amarův zákon?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Amarův nebo tak nějak. A dá se to dokázat na minulých technologiích. No, jak změna bude vypadat, já to mám jednoduchý, když už jsem před chvílí řekl, že vlastně nevíme, tak nevíme. Ale určitě například se každýho dotkne to, že asi nebude mít v životě jenom jedno povolání, pokud vůbec nějaký bude mít, že se to bude měnit flexibilně, že svět bude ještě daleko složitější, že bude. Jsem si skoro jist nebo doufám, že lidstvo osídlí i pomalu vesmír, Sluneční soustavu nejdřív a tak. Určitě hodně se toho bude dít kybersvětě. Pomíchaná takzvaná ta /nesrozumitelné/ reality. Pomíchaná, skutečná a kyberrealita a tohle všechno. Neboli svět se hrozně rozšíří a nebudeme-li na to připraveni, tak nebude jednoduchý pro jednotlivce tam najít místo svoje.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Zlikvidují roboti spíš nižší nebo spíš střední třídu? Ve chvíli, kdy nastoupí ta automatizovaná práce naplno.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

To jste asi tak o 30 40 let pozadu, protože roboti a já slovem robot teď budu současně rozumět řídící systémy, automaty...

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Průmyslové stroje.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Tak likvidujou už nejméně 20 30 let právě střední třídu. Dá se to ukázat, viděl jsem statistiky ze Spojených států, jo že to začíná vypadat jako činka.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Činka?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

No činka, ty jaksi nejsofistikovanější povolání zůstávají. Donedávna zůstávaly i ty nejméně sofistikovaný a ty veprostřed pomalu mizejí. Možná, že to je dokonce jedno z příčin společenských problémů, který kolem sebe vidíme na celém světě, že ta stabilizační složka společnosti, střední třída, přichází o moc a opravdu mizí. Je docela zajímé, to asi není potřeba vysvětlovat, proč zatím stroje nenahradí špičkové neurochirurgy. Ale proč nenahradí uklízečky nebo donedávna nenahradili, to je docela zajímavý. To má jednak důvod finanční, že prostě uklízečka bude tak levná, že ten robot dlouho byl dražší. A zadruhý je to poměrně náročný, tyhlety práce méně náročné myšlení jsou zase náročné na pohyb a senzory ku vnímání, a to když dělá stroj, tak to taky zabere spoustu výpočetního úsilí. Takže až donedávna se nevyplatilo a ani jsme pořádně neuměli robotizovat uklízečku. Domácí práce jsou velice těžký, ale ta doba už je tady a už se to taky umí.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Co nuda? Až to jednou přijde a my nebudeme mít do čeho píchnout. Tak dokážeme si poradit s nudou? Já vim, že vy jako kybernetici pracujete stále dopředu a pořád vymýšlíte. Stačí vám prostě sociologové, psychologové, všechny ty další profese?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

To je spousta otázek. Tak začnu s tou nudou. Myslím si, že to je opravdu velikej problém, který málokdo dneska nahlédne. A teď já většinou popletu citát z Voltaira, ale je to nějak tak, že "Práce nás chrání před třemi špatnými věcmi. Chudobou, zahálkou a neřestmi." Většinou se soustředíme na tu chudobu a u těch robotů přemejšlíme o tom, co budeme dělat, a jestli nás uživí a já mám pocit, že ty roboti nás prostě uživí. Nevím, jak se to společensky zařídí, a tak. Ale v té nudě a v tom, co budou dělat lidi, když nebudou muset pracovat kvůli obživě, v tom vidím velikej problém.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Bavíte se o tom se svými studenty?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Se svými studenty se o nudě popravdě řečeno moc nebavíme.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Máte co dělat.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Snažíme se je zaměstnat, tak ty si stěžujou, že je moc přetěžujeme. A já jim vysvětluju, že to je dobře, že to děláme schválně a že ještě pracujou málo. Ale myslím si, že tohle je problém a například teda, jestliže většina současných povolání pravděpodobně zmizí, více nebo méně, možná úplně některý, tak určitě vzniknou nový povolání a spousta z nich se bude právě týkat lidí a bude to práce s těmi nudícími se lidmi.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Prof. Michael Šebek, profesor kybernetiky z ČVUT je dnes hostem Radiožurnálu. Ptát se můžete na adrese dotazy@rozhlas.cz.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Prof. Michael Šebek z ČVUT, profesor kybernetiky je hostem Radiožurnálu. Teď zrovna dokončil myšlenku nebo orientoval mě na stránku willrobotstakemyjob, kde si skutečně mohu někde na nějaké americké stránce nechat spočítat, jestli roboti mě připraví o práci a za jak dlouho to bude.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Jsou tam statistiky založený na datech ze Spojených států. Je to odhad na myslím 20 let dopředu a trošku někdy je problém, některý ty povolání, které jsem se tam dozvěděl, ani neznám, ale je to teda rozhodně zajímavý. Vrátí vám to procenta, jaká je šance, že budete ohrožený v tomhle povolání a ještě k tomu taková hezká větička jako "Spi dál" nebo "Ty to ještě děláš?" nebo "Začni se bát" a tak.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

A co jste si přečetl o svojí práci vyučujícího na ČVUT?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

To tam zrovna nebylo, ale všeobecně učitelé mají to procento ohrožení malý jo. Je to opravdu zajímavý. Například nejohroženější povolání, to byste možná nehodlá, jsou hodináři jo, což je pochopitelný, protože mladá generace už dneska...

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Bavíme se o analogový hodinkách.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Bavíme se o, no tak ty nejdražší hodinky, ty luxusní, /nesrozumitelné/ hodináři zůstanou. Ale mladá generace prostě nenosí hodinky. Moje děti nemají hodinky a vlastně, když jako jsem třeba ještě byly menší, jak jsem nabízel jako dárek hodinky, tak ani o to moc nestály. Mobil vytlačil hodinky.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

A teď ty komplementární hodinky k tomu mobilnímu zařízení.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

To je takovej pokus jako, jak dostat mobil na ruku bych řekl.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Já se vrátím k vaší práci pedagoga učitele. Všechno se na světě mění poměrně rychle, jenom školy moc ne. Čím to je?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

No oni se ty školy na světě taky měněj. Školy se nemění u nás v České republice hlavně, i v některých jiných zemích je s tím problém, ale třeba ve Finsku si to uvědomujou. Ve Finsku se školy totálně mění každých asi 20 let. To námi obdivované finské školství, za kterým jsme byli pozadu, tak oni před pár lety totálně změnili.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Proč české školy vyučují informatiku dvacátého století?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Já nevím, to je spíš jako společenský zaměření no. Ty školy asi dělají to, co chce ta společnost a ta společnost chce to, co se naučila ve škole, takže on je takovej uzavřenej kruh, bohužel. Číst, psát a počítat považuje možná většina naší společnosti za to hlavní, co by se měli ve škole naučil a to je skutečně informatika devatenáctého století. To se opravdu velice hodilo v těch velikejch říších typu Rakousko Uhersko nebo Britský impérium, kdy obrovský stroj potřeboval spousty úředníků, úplně stejnejch, aby je mohl přesadit z Austrálie do Kanady a oni okamžitě mohli začít pracovat, tak tohle bylo důležitý no. Jenomže dneska už to důležitý není. Taky mně chybí, další věc, která teda mně připadá samozřejmá, ale málokdy ji vidím napsanou, uslyším, že školy připravujou právě na budoucnost a že vlastně proto při přemýšlení o školách je úplně jedno co dneska potřebujou firmy, nebo co dneska potřebuje společnost, nejenže ty děti nebudou žít v minulosti a oni nebudou žít ani v současnosti. Při délce vzdělání budou žít v budoucnosti, a tak na tu by je mělo připravit.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Takže Zlatou bulu sicilskou 1212, to byste zavrhl jo?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Ale tak jako jako součást dějepisu ne, ale. Myslím si, že často, prostě mě se pění krev, když čtu články typu, že tady chybí řidiči. To je jedno z nejohroženějších povolání. Do pár let pravděpodobně žádný řidiči nebudou. Nám chybí a chtěli bychom je vychovávat. Před pěti lety podobně byl někde zaveden učební obor horník. Za to bych dal těm autorům trest smrti téměř, protože ještě než ty chudáci se vyučili, tak prostě to povolání v podstatě přestalo být potřebný.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Proč říkáte, že nastává věk generalistů.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

No právě proto, že o té budoucnosti nic nevíme. Jsou 2 důvody, hlavní je tento, když nevím, co bude v budoucnosti potřeba, tak proč bych se stával specialistou na něco, možná to nebude vůbec potřeba. To je 1 věc a pak druhá věc je, že ty stroje chytrý nás právě v té specializaci předhánějí už dneska.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

To zní ale strašně nihilisticky, já si teď uvědomuju, že třeba nás poslouchá někdo, kdo studuje druhým rokem na medicíně a řekla si, "No tak proč já se vůbec snažim?"

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

No to ne, naopak. Já myslím, že je to velice pozitivní a optimistický, jenom to zaměření je trochu jiný, že jo. Pravděpodobně u špičkových lékařů ta specializace zůstane ještě hodně dlouho, ale i tam asi by se měl klást důraz na celkový pochopení, jak to v tom těle funguje, než na memorování nějakých detailů. Že už dneska ten doktor má po ruce různý databáze a může se podívat a pravděpodobně za chvíli bude mít matematický modely svých pacientů každý obvoďák, takže si bude moci vyzkoušet, když mu předepíšu acylpyrin, tak co to přesně s tímhle pánem udělá jo. Neboli to základní porozumění světu, v tomhle případě lidskýmu tělu, zůstane, a to je strašně důležitý. Ale ty konkrétní specializace a hlavně ty /nesrozumitelné/ data už tak potřebný nebudou.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Prof. Michael Šebek je dnes hostem Radiožurnálu. Je profesorem kybernetiky na ČVUT. Asi mi dáte zapravdu, že technologie samotné jdou dopředu nebývalým tempem, a to související prostředí je v takovém zvláštním polospánku. Můžou to nakonec odnesl konstruktéři robotů nebo vlastně i stroje samotné? Tady to, že vlastně vy jste strašně dopředu a není legislativa, sociologové, právníci, ještě spoustu věcí nemají dořešených.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Tak právo asi vždycky je trochu pozadu za skutečností. Myslím, že si právo ani dodneška nevšimlo pokroku v genetice, že otec už dávno není nejistý, a že na tomto římském principu nebo řeckym, to pořád ještě funguje. To bych zase tak úplně nevyčítal, ale rozhodně by se o tom dopředu mělo přemejšlet. Tady je možný, tohle to je možné vyčítat jednak politikům a společnosti, protože vím, že třeba Němci se na to připravujou, i třeba německý odbory už nejméně 5 let mají nějakou bílou knihu práce, kde se studuje, co se stane s tím pracovním trhem a co proti tomu a Angela Merkelová, když navštívila ČVUT, tak mluvila o tom velice zasvěceně. Tehdejší náš premiér Sobotka se teprve od ní dozvěděl na místě, že je takovejhle problém a večer ho řekl v televizi a tím to taky skončilo. Naše odbory údajně k problému robotiky robotizace nezaměstnávají ani jednoho člověka.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Ani jednoho?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Ani jednoho jako profíka, který by studoval nějak něco. Ale o 1 problém už i v samotných těch oborech, já bych to otočil a řekl bych, že ty společenský obory i vědecky zaostávají prostě za těma technickýma, anebo si stěžujou, že jim ty technický utíkají. By se mohli třeba probudit a taky začít něco dělat.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

A neprospěla by nějaká synergie, kdyby třeba vaši studenti, studenti kybernetiky, už vyrůstali částečně spolu se sociology, právníky a s lidmi, kteří budou mít na starosti naši budoucnost?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Samozřejmě tohle je právě potřeba a je to jeden z důvodů, proč přílišná specializace a příliš brzo oddělený děti od sebe, který pak už se věnujou něčemu speciálnímu s těma druhýma nemluví, jsou vyloženě škodlivý. My na naší katedře to zkoušíme. My se zabýváme systémama dynamických sítí, systémy řízení, nejenom jednotlivý, ale propojený v sítích. A to doufáme se dá taky uplatit na třeba sociální sítě nebo nějaký sítě lidí. A teď jsme trošku začli spolupracovat s Josefem Šlerkou, kterej se tomuhle věnuje zase z té stránky humanitní. Ostatně agentura technická TAČR má nějakej program, myslím Delta se to jmenuje, nejsem si jistej, který podporuje právě projekty tohohle druhu, který spojujou pokrok v technice a ve vědě se společenskýma vědama, ale jde to velice pomalu.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Řekněte mi něco hnutí making.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Hnutím making přišlo z Kalifornie jako jako mnoho zajímavých nápadů, už od doby hippies. A je to opravdu taková lavina. Je to něco jako, naši kluci tomu říkají kutilství 1 dvacátého století jo. Je to dělat cokoliv rukama, používat všechny možný stroje od klasickejch a hlavně ty moderní, 3D tiskárny a takový. Rozvíjet prostě tvořivost. Kalifornské univerzity hlavně teda mají dokonce předměty typu making, v podstatě otevřený dílny, kde...

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Takže dílny.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Je úplně všechno, ale to nejsou dílny v českém slova smyslu. Já jsem sám chodil na dílny v první ve druhý třídě, až snad do osmý jsme měli dílny.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Polička, věšáček, skleník.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

To i daleko horší. Já jsem našel svoji žákovskou nedávno a tam jsem ve druhé třídě měl řez lipovým dřevem, dvojku jsem dostal jo. Tak žádný dítě nebaví řezat Lipové dřevo. Ani zašroubovávat šroubek. Ale každý skoro každý dítě baví konstruovat robota, stavět ptačí budku, takhle úplně otočený to je. Prostě dílny mají bejt o to tvořivosti a teprve v druhý řadě a ne jako hlavní motivace jde o ty věci vyrábět, pak to každého baví.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Říká prof. Michael Šebek. Pardon, dokončete myšlenku.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Ne, a to hnutí making vlastně tímhletím způsobem cokoliv tvořit, a protože 1 mladý muž z naší katedry Jirka Zemánek byl na pražským Maker Faire programovým ředitelem, tak jim udělám trošku reklamu, letos bylo už druhé kolo toho Maker Faire slavného původně kalifornského, taky u nás a příště radím každýmu, aby se tam šel podívat.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

No a k Robosoutěži, k té se dostaneme za okamžik.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Dnešní host Radiožurnálu profesor kybernetiky Michael Šebek získal před pár lety Cenu Wernera von Siemense pro nejlepšího pedagoga. Pro ČVUT také leccos dělá. Pochopila jsem ale, že Robosoutěž, kterou pravidelně pořádáte, se netýká vašich studentů, ale že tam mohu šoupnout své nadané dítě ve věku třeba 10 let.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Naopak ta se týká jenom mladších dětí. Ono to původně začlo jako takový hravý motivační předmět v prvním ročníku. Studenti si to velice oblíbili, ale tohle postupně potlačujeme. Ale pak jsme založili kolo pro střední školy, který po těch asi už sedmi letech se ho účastní každý rok já myslím naposledy 160 týmů ze středních škol z celé republiky. A pár let potom jsme začali s kolem pro základní školy, zatím spíš teda pro druhé stupně a tam už taky jsme dneska asi na stovce týmů.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

A dokážou ty děti ze základní školy překvapit? Třeba i takového frajera jako jste vy?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Úžasně, no samozřejmě.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

V čem?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Samozřejmě.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Můžete být konkrétní.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

No tak. Prostě to je jaksi další festival tvořivosti, prostě oni si, možná bych měl to vysvětlit teda, že my jim půjčíme tu drahou stavebnici z lega - Lego Mindstorms a každý rok je nějaká jiná úloha. Původně bylo třeba, že robot má sledovat čáru nebo robotický sumo - vytlačit jinýho robota a takovýhle typ úlohy ten se dozvědí dopředu, ale nedozvědí se detaily a mají za úkol zkonstruovat toho robota jakkoliv chtějí, i mechanicky. Naprogramují ho a vymejšlejí úžasný věci. To je prostě, každej je úplně jinej. A je to hrozná legrace. Jsou šikovný.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Už se vám stalo, že někdo z těhle školáků dospěl do toho, že už je vaším žákem? Studentem vlastně na vysoké škole.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Ano, tak je to taky trochu přiznám se naše motivace, je přitáhnout nebo aspoň je přitáhnout k technice vůbec. A ukazuje se, že čím ty děti jsou mladší, tak tím možná nejvíc je to baví a rozhodně čím jsou mladší, tím je tam víc děvčat.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Vážně?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Už pro ty základní školy tam je skoro polovina dívek. Možná, že kdyby to bylo pro mateřský, taky už se dvě přišly podívat, takže by tam byla většina děvčat jo. Prostě ty děti od narození jsou tvořiví a stojí to učitele velký úsilí a hodně práce, aby tu tvořivost z nich potlačili a většinou se to bohužel podaří.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Vrátím se k modelu finského školství, který jsme tak opěvovali a vy jste řekl a finové ho po 20 letech úplně změnili. Dá se ve stručnosti nějakým způsobem popsat co dělají dobře a co dělají daleko lépe než my nebo zbytek světa? Co jim závidíte?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

No samozřejmě, závidím jim skoro všechno. Nejvíc jim závidím, že u nich to vychází z celkovýho nastavení společnosti. Prostě je celospolečenský konsensus na něčem, a když se dělá ta reforma, tak oni nemluví o reformě školství, oni mluví o reformě společnosti. A teď já, protože jsem absolvoval zajímavou přednášku finského velvyslance, kterej jako úředník nebyl specialista na školství a vůbec nebyl nadšenej a pravděpodobně ráno mluvil o zemědělství a večer o školství, tak o to víc bych mu věřil, že to nejsou principy nějakýho nadšence, ale že to je prostě vládní strategie a celospolečenský konsensus. A některý ty věci budou znít úplně fantasticky jo. Tak třeba princip, že každé dítě je nadané. Proto nemají školy pro nadané děti, každé dítě je nadaný a je hlavně problém učitelé, aby v něm to jeho nadání objevil a rozvíjel ho. Další princip je že, protože vzdělávání společnosti je to nejdůležitější a je to úplně to nejdůležitější, nemají žádný suroviny, nic takovýho, jenom ty lidi. Tak prostě učitelé musejí být ty nejchytřejší lidi v té společnosti, takže a taky jsou. Na pedagogický fakulty se přijímá myslím asi 10 % přihlášených, a to už se tam jenom tak někdo nehlásí a ty učitelé potom jsou experti a naprostý profesionálové, takže zvládnou spoustu věcí. Například další princip, který jsem slyšel je, že dítě nemá nikdy problém, problém má učitel, a proto je tak chytrej, a proto je takový odborník a vzdělanej, aby si s ním poradit. Další zajímavý princip je, aby ty nejchytřejší lidi chtěli být učiteli, to je věc vlády, a tak je musí zaplatit a nalákat je na tenhle obor.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Jo, říká Prof. Michael Šebek, za malou chvíli budeme pokračovat i s vašimi otázkami.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Profesor kybernetiky z ČVUT Michael Šebek je se mnou ve studiu. Můžeme ještě dodat 2 3 zásady toho finského školství, přišlo mi to dost inspirativní.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Rád to dodám, někdy i pro mě samotnýho je to až šokující. Jenom, jak se bavíme i o tý přestávce, tak teď nevím, co jsem kdy říkal, tak mě zastavte, kdybych se opakoval.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Opakoval, ano.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Ale další princip je, že dítě má chodit do té nejbližší školy. Dojet tam na kole, a tak. A je povinností státu zajistit, aby byla stejně dobrá jako ty ostatní. Proto všichni ty učitelé po tom přísném výběru mají stejný vzdělání a jsou stejně dobrý experti.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Co chce ta škola po dětech?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

To je zajímavý. Nebo spíš řekněme, kterým směrem je vede, nebo v nich rozvíjí, tak další takový heslo, který mají je, že je učí převzít zodpovědnost nad vlastním vzděláním jo. V podstatě spíše je rozvíjí než, že by po nich něco jakoby chtěla co by oni nechtěli, ale ty děti to baví. Další princip, teď zase nevím, jestli už jsem to náhodou neříkal, ale řeknu vám hezký citát jednoho učitele finskýho, kterej řekl "Každý dítě v mojí třídě je pro někoho celý svět, tak se k němu tak musím chovat."

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

To je hezké. To je fakt krása. Pojďme na dotazy našich posluchačů, času už není mnoho. Jirka z Prostějova má obavu, že nás inteligentní roboti jednou zahubí a ptá se, jestli existují nějaké mezinárodní dohody, jestli se kvůli tomu něco podniká?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Nemyslím si. Já myslím, že ta obava je zatím přehnaná. Rozhodně se nebojím, že by umělá inteligence nějak vyloženě šla proti lidem. To už spíš, jestli hrozí nějaký nebezpečí, tak je nebezpečí takový, že v rámci nějakýho zadání optimalizační úlohy, například "udělej to tak, aby bylo na světě co nejlíp," se rozhodne vyhubit lidi, protože to tomu světu prospěje.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

To je takový pěkný kybernetický humor.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Samozřejmě to přeháním jo. Ale jaksi špatným zadáním by tohle nastat mohlo, ale my rozhodně nejsme tak daleko. Tohle určitě není současnej problém. Já bych se toho vůbec nebál a i spousta těch slavnejch lidí, který s takovouhle myšlenkou nebo obavou přijdou, tak je to trošku jako věc reklamy a.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

A tak. Milan by rád investoval do umělé inteligence, poradíte mu nějak?

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Ježiš to kdybych, já bych taky rád investoval. Jestli myslí finanční investici, tak určitě ne. /nesrozumitelné/ rozhodně každému, aby investoval sám do sebe a rozvíjel se co nejvíce, a taky se třeba rozvíjel trošku tímhle tím směrem, aby dokázal těch věcí využít. Jinak předevčírem jsem četl, že Microsoft dal /nesrozumitelné/ miliardu dolarů na matematický model lidskýho mozku nebo počítačovej, tak takovýhle investici asi budou mít nějakej dopad. Možná by se k někomu takovýmu mohl připojit, ale fakt to si netroufám, finanční rady ne.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Aneta Langerová teď ve vysílání Radiožurnálu končí náš rozhovor s Prof. Michaelem Šebkem, škoda. Doufám, že ještě přijdete pane profesore, děkuju za inspirativní nápady, směry a za vaši otevřenost a ať se vám daří.

Michael ŠEBEK, profesorem kybernetiky na ČVUT v Praze

Moc rád přijdu, děkuju taky za pozvání a na shledanou.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka

Lucie Výborná od mikrofonu přeje hezký pátek, pěkný víkend, ať se daří i vám.


7. 8. 2019; E15

Jen jádro Česku nestačí

Do roku 2040 se v Česku odstaví desítky elektráren, které pokrývají čtyřicet procent veškeré spotřeby. Výpadek chce stát částečně nahradit výstavbou nových jaderných bloků v Dukovanech. "Abychom stihli termín, musíme hodně přidat do kroku," říká vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

- Vláda začátkem července schválila, že investorem do jaderných zdrojů bude skupina ČEZ. Je toto řešení výhodnější, než kdyby je stavěla čistě státní firma?

Na to je jednoduchá odpověď. Jaký infrastrukturní projekt byly stát nebo jeho organizace schopny dokončit v posledních třiceti letech v termínu a ve stanoveném rozpočtu? Postavili jsme za třicet let okruh okolo Prahy? Máme zhruba polovinu celkové délky a trvalo nám to 36 let.

- Stát by tedy nebyl schopen jadernou elektrárnu postavit?

Můžeme pokračovat. Máme propojku v délce maximálně deseti kilometrů mezi Modleticemi a Běchovicemi? Nemáme, všechna auta jezdí přes Prahu, čímž se ničí životního prostředí a zdraví lidí. O nezměrných ekonomických a časových ztrátách ani nemluvím. Jadernou elektrárnu má stavět ten, kdo s tím má zkušenosti, kdo ji úspěšně postavil a provozuje. V českých podmínkách je to pouze společnost ČEZ. Všechny ostatní varianty, které byly hodnoceny, by vedly k tomu, že by se musely dělat extrémně komplikované smlouvy na zajištění provozu elektrárny ze strany ČEZ nebo by stát musel poskytnout garance, což je něco jako bianko šek, kde by měl minimální vliv. Na toto řešení by navíc musela sněmovna schválit příslušný zákon.

- Smlouva na CFD kontrakt, který by vyrovnával rozdíly v ceně, nebyla ve hře?

Nebyla vyhodnocena jako akceptovatelná. Analýzy dělalo ministerstvo financí celý minulý a předminulý rok. Závěrečné diskuze se soustředily na to, jak zajistit, aby si investor, tedy ČEZ, mohl půjčit co nejlevnější peníze, aby se jeho úroková sazba blížila té, kterou by měl jako investor stát.

- Je výstavba jaderné elektrárny nutná?

Jadernou elektrárnu určitě nechceme stavět proto, že by někdo chtěl fanaticky podporovat jádro. Důvodem je stav české a evropské energetiky a to, že Česká republika do roku 2040 odstaví výkon 6000 megawattů v desítkách zdrojů na celém území republiky. Nebudeme mít žádný systémový zdroj v západních Čechách, v severních Čechách jeden, maximálně dva, na severní Moravě žádný, pouze dvě závodní elektrárny, ve východních Čechách jeden a na jihu Moravy a Vysočině žádný.

- O jaké zdroje půjde?

O hnědouhelné elektrárny plus jadernou elektrárnu v Dukovanech. Česká republika tím ztratí výkon, který svou výrobou pokrývá čtyřicet procent spotřeby. Takový objem výkonu neumí Česká republika ani dovézt. Představa, že budeme elektřinu importovat, popírá fyzikální zákony a možnosti kapacit přenosových linek. Počítáme navíc s tím, že nebudeme vývozní zemí v elektrické energii a že vysoko přes 600 miliard budeme investovat do úspor energií.

- Když se bude tak mohutně investovat do úsporných opatření, bude nutné nahradit všech šest tisíc megawattů výkonu?

Zcela určitě. Musí se nahradit výroba 35 terawatthodin elektrické energie. Řada států navíc brutálně uplatňuje své ekonomické a bezpečnostní zájmy bez ohledu na ostatní. Česká republika proto musí zajistit zdroj základního zatížení, který přispívá k plnění klimatických cílů. A jediný bezemisní zdroj, který jsme schopni zajistit s potřebným výkonem a odpovídající výší výroby, je jaderná elektrárna.

- Mohou se odstavené elektrárny nahradit novými plynovými zdroji?

Bavíme se o tom, jak dalece chceme být závislí na importu plynu a transportních trasách, což je strategickobezpečnostní otázka. A z tohoto hlediska se tato cesta doporučit nedá. Je to totiž stejná trojčlenka jako u jaderné elektrárny s tím rozdílem, že u jaderného zdroje se dokážu dopočítat cen elektřiny s platností na šedesát let. U plynové žádnou takovou jistotu nemám, protože nevím, kolik bude stát plyn v budoucnosti a jaké budou náklady na transfer přes Německo. Plynové elektrárny nejsou navíc bezemisní a nikdo neví, zda cena emisních povolenek nevzroste na více než dvojnásobek.

- A využití obnovitelných zdrojů?

Jsem příznivcem fotovoltaických elektráren, ale představa, že výrobu z výkonu dnešních 6000 megawattů nahradíme těmito zdroji, naráží na možnosti plochy České republiky. Úplně se navíc ignoruje, že například v případě požáru sídliště, kde je každá volná plocha osazená fotovoltaickými panely, nehasíte deset hořících domů, ale energetický zdroj. Jinými slovy by s trochou nadsázky šlo o zásah hasičů na elektrárně. Bateriové systémy pro zmíněný výkon by stály 70 až 90 miliard korun s životností deset až patnáct let. Budeme je dovážet z Číny, takže budeme závislí na někom zvenku, jehož zájmy mohou být jiné než naše. Ti, co prosazují jeden směr, si neuvědomují souvislosti.

- Jak se tedy nahradí potřebný výkon? Bude to kombinace jádra a obnovitelných zdrojů?

Zcela určitě, jiná možnost není. Nejsem zastáncem toho stavět jen na jádru, to je rovněž nereálné.

- Poskytne stát za úvěry pro ČEZ nějaké přímé záruky?

Když stavíte jadernou elektrárnu, největší položkou kromě technologie je cena peněz. Pokud si investor půjčuje od bank jako soukromá instituce, půjčuje si za dvojnásobné úrokové sazby proti státu. Jen finanční náklady zdražují elektřinu téměř na dvojnásobek. Filozofi e je v tom, že stát poskytne společnosti ČEZ garanci, že ji bude chránit před regulatorními a legislativními změnami, které by investici do jaderné elektrárny znehodnotily. Banky se totiž obávají zejména toho, že jde o investici na desítky let, a nemají jistotu, že vše proběhne, jak má. Mají logicky strach, že stát změní podmínky a zavede například daň na jadernou energetiku nebo znemožní z politických důvodů umístění elektřiny z jádra na trhu.

- Neobává se ČEZ zejména toho, že náklady na výstavbu budou příliš vysoké?

Když se bavíme o ceně, bavíme se o několika parametrech. Musíte vědět, jak vysoká bude cena zdroje a cena elektřiny na trhu. Už nyní se prodává elektřina na budoucí období za více než 52 eur za megawatthodinu. Když v Bruselu nebyl elektrický proud a měli řízené dodávky elektřiny na x hodin denně, cena se vyšplhala až na 300 eur za megawatthodinu. Nejsem si jistý, zda by tuto cenu byl zde ochoten někdo platit. ČEZ a jeho zisk jsou navíc už nyní postaveny na provozu jaderných elektráren.

- Budou platit státní garance pro ČEZ v případě, kdy se změní evropská regulace?

Zajištění stability legislativních a regulatorních podmínek ze strany státu se týká všech podmínek, které mají dopad na území České republiky, což jsou i evropské směrnice. To je legitimní požadavek, na který vláda slyšela.

- Nebudou se však politici například za dvacet let zdráhat společnost od ČEZ odkoupit, když cena elektřiny bude nízká?

To je klidně možné, ale smlouva je pro ČEZ a jeho akcionáře bezpečnější, než by byla nějaká garance, která může být vždy předmětem nějakých jednání.

- Takže se toho neobáváte?

Ne. Chápu ovšem obavy, že výstavba bude drahá. Na to mám jednoduchou odpověď: nejdražší elektřina je ta, kterou nemáte. Nezapomeňme, že Polsko bude buď vyrábět extrémně drahý proud v uhelných elektrárnách, nebo přejde aspoň zčásti na jadernou energetiku, Německo se z exportéra po odstavení jaderných a uhelných zdrojů stane importní zemí.

- Kolik bude nakonec v Dukovanech stát bloků a s jakým výkonem?

Celkový výkon, který by měl nahradit stávající bloky v Dukovanech, je 2400 megawattů. Počet bloků je limitován spotřebou vody a závisí na typu jaderného zařízení a jeho konkrétní spotřebě vody. Jinými slovy zdroje s menší spotřebou by mohly mít v souhrnu větší výkon.

- Jak vysoké budou náklady na výstavbu?

Výše investičních nákladů na jednotku instalovaného výkonu souvisí s tím, kolik toho stavíte, protože s větším objemem se snižují ceny. Dalšími faktory jsou kurz koruny, cena peněz a v neposlední řadě to, jak nový jaderný zdroj defi nujete. Jsem však přesvědčen, že náklady na jeden blok o výkonu 1200 megawattů se mohou pohybovat mezi 125 a 145 miliardami korun. Vycházím nejen z toho, za kolik se dá postavit zdroj ve světě u úspěšných projektů, ale i z nabídek, které byly u výběrového řízení na Temelín. Pochopitelně vše se mění a nikdo vám neřekne, co bude v roce 2030. Na zásadní ovlivnění konečných nákladů bohatě stačí, když zdevalvuje, nebo naopak revalvuje koruna.

- Je reálné stihnout spuštění nové jaderné elektrárny v Dukovanech do roku 2040?

Tento termín je splnitelný, ale nesmí se udělat nějaká chyba. Stojí za zmínku, že když máte v době přípravy projektu zpoždění rok, projeví se to v ceně jedné megawatthodiny elektřiny deseti eurocenty. U stejného zdržení v době výstavby jde už o 1,2 eura. Je potřeba si otevřeně říct, že důvody ke zpoždění existují, a to i při sebelepší přípravě. Například vypíšete výběrové řízení, někdy ho ukončíte, což však neznamená, že vše běží, jak má, protože neúspěšní uchazeči se mohou odvolat. A potom máte další věci ve hře.

- Není ČEZ opatrný kvůli menšinovým akcionářům?

Představenstvo musí být opatrné, ale tento model by měl akcionářům vyhovovat, protože snižuje riziko znehodnocení investice z titulu změn regulatorních a legislativních podmínek. Mají jistotu, že se jich to nedotkne. ČEZ ve svých plánech navíc vždy předpokládal rozvoj jaderné energetiky. Akcionáři tedy věděli, že investují do energetické společnosti, a nikoliv do filmových studií. Koneckonců dnešní zisk zajišťují hlavně jaderné elektrárny.

- Státní energetická koncepce počítá, že v roce 2050 se bude více než polovina elektřiny vyrábět z jádra. Je reálné nejen nahradit dosluhující jaderné bloky, ale ještě postavit nové?

Budoucnost jaderné energetiky nespočívá ve velkých zdrojích, které jsou na trhu, ale v malých modulárních reaktorech. Jde o reaktory čtvrté generace. Postavil bych na tom budoucí vývoj.

- Tyto reaktory ale nemají ještě nikde na světě licenci…

Budou mít a jsem přesvědčen, že do roku 2030 budou i v provozu. Bavíme se o energetice po roce 2040. Připravujme proto základ pro technologie, které budou přizpůsobené tomu, jak energetika bude vypadat za dvacet let. A to je decentralizovaná energetika.

Představa, že budeme elektřinu importovat, popírá fyzikální zákony a možnosti kapacit přenosových linek.

Jaroslav MÍL (60)

- Vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT, obor ekonomika a řízení energetiky, při postgraduálním studiu se pak zaměřil na jaderné elektrárny. Program MBA absolvoval v roce 1998 v Británii. - Hned po studiích nastoupil do společnosti ČEZ, kde prošel několika funkcemi a v roce 2000 se za éry ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra (ČSSD) stal předsedou představenstva a generálním ředitelem polostátní energetické společnosti. - Ve funkci skončil o tři roky později za vlády Vladimíra Špidly, když chtěl ČEZ přihlásit do privatizace Severočeských dolů a Sokolovské uhelné. - Působil i v dalších významných funkcích - v letech 1997-2000 například předsedal Radě Správy úložišť radioaktivních odpadů, 2004 až 2011 byl prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR. Od letošního února je vládním zmocněncem pro jadernou energetiku.


6. 8. 2019; zpravodajstvi24.cz

Samořízená auta nezmění jen vzhled silnic. Nová éra čeká i pojištění a vlastnictví

Doprava budoucnosti se začíná stávat realitou a automobilky se předhánějí v představování samořízených automobilů. Kromě etického a technického aspektu bude mít jejich rozšíření vliv na samotný trh. Asociace pojišťoven předpokládá významný nárůst na poli operativního leasingu.

Samořízená auta budou přibývat pomalu a postupně

Podle expertů se stanou samořízená auta běžnou součástí dopravního provozu do deseti let. Boom podle nich ale nenastane - vozidla budou na silnice přibývat pomalu a postupně. „Rychlost nasazení autonomních aut ovšem může být ovlivněna přijetím společností, státní regulací a také cenou aut,“ upozorňuje Jiří Matas z Českého vysokého učení technického.

Růstu trhu autonomních vozidel nahrává skutečnost, že 90 % dopravních nehod je způsobeno lidskou chybou. Z konference České kanceláře pojistitelů zároveň vyplynulo, že právě autonomní vozidla mohou nehodovost rapidně snížit. V roce 2040 už by jich ve světe mohlo být prodáno více než 33 milionů, čemuž také odpovídají i aktivity jednotlivých automobilek. Například Hyundai a Kia v červnu oznámily investici do urychlení vývoje technologií pro autonomní vozidla. Ten samý měsíc představily automobilka Volvo Cars a společnost Uber vůz připravený pro autonomní řízení, který má být určený pro sériovou výrobu. Funkce modelu, jako například záložní zdroj energie, jsou přípravou na to, aby i car-sharingové služby mohla poskytovat právě autonomní vozidla. „Na inovace a nové technologie klade automobilový trh stále větší důraz, a to nejen v oblasti car-sharingu“ upozorňuje generální ředitel leasingové společnosti Arval CZ Arnault Leglaye.

Nejedná se přitom pouze o světový, ale i lokální, český trh. Aktivní jsou v tomto směru totiž i tuzemské samosprávné celky. Ústecký kraj například v posledních dnech informoval o plánech na vybudování zóny pro testování autonomních silničních vozidel v reálném provozu. „Spolupráci na projektu U SMART ZONE, tedy testování autonomních systémů, jako obsah memoranda podepsali hejtman Oldřich Bubeníček a primátor města Ústí nad Labem Petr Nedvědický,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Autonomní vozidla plánuje zavést i Hradní stráž Hradní stráž na střežení odlehlejších částí areálu v Lánech.

Změny v pojištění i operativním leasingu

Zavedení nového typu vozidel bude mít mimo jiné obrovský dopad na podobu pojišťovnictví. Na toto téma dokonce Česká asociace pojišťoven vytvořila analýzu, ve které řeší odpovědnost za provoz nových typů vozidel. Autoři analýzy do budoucna předpokládají odklon od individuálních pojistek fyzických osob a rozvoj flotil provozovatelů autonomních vozidel, tedy prohlubování a rozšiřování principu současného operativního leasingu. Tím totiž ulehčí samostatným vlastníkům v komunikaci s automobilkou, či povinnosti servisování vozidla a provádění pravidelné aktualizace softwaru automobilů. „Pokud bude zprostředkovatel autonomních vozidel shodný s flotilovým operátorem, jedná se o analogii k operativnímu leasingu, byť doba operativního leasingu, resp. výpůjčky vozidla může být velmi krátká a může se týkat jen každé jednotlivé jízdy poptávané koncovým klientem,“ uvádí autor analýzy Petr Jedlička.

Naznačený vývoj podle něj prohlubuje stávající fenomén narůstajícího počtu vozidel pořizovaných v rámci operativního leasingu. Poskytovatelé se na novou roli na trhu připravují už nyní. Podle Leglaye je to pro leasingové společnosti důvod k dlouhodobému investování a neustálému testování nových produktů. „Za deset let bude nabídka leasingových společností jinde. Elektromobily a autonomní automobily budou mnohem rozvinutější a stanou se běžnou součástí života,“ upozorňuje Leglaye.

V rámci proměny mobility podle něj města, vlády i klienti postupem času například začnou klást větší důraz na koncept společenské odpovědnosti firem a nové možnosti mobility. „Již nyní proto pracujeme na projektech Mobility as a Service - mobilita jako služba. Potřeby našich klientů z pohledu společenské odpovědnosti firem se budou měnit, což si ze strany leasingové společnosti vyžádá vynalézavost a zdokonalování služeb,“ uvedl Leglaye. Poskytovatelé operativního leasingu by tedy podle něj už nyní měli myslet dva kroky dopředu s důrazem na nové technologie.


6. 8. 2019; svetchytre.cz

Nad Prahou létal roj dronů, který se sám rozhoduje, jak splní zadaný úkol

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, vyvinuli roj autonomních dronů, které komunikují mezi sebou a rozhodují se samy bez vnější asistence člověka. Systém by mohl být v praxi nasazený například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo při výstavbě budov. Roj autonomních dronů vědci už využívají při monitorování historických interiérů.

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, vyvinuli roj autonomních dronů, které komunikují mezi sebou a rozhodují se samy bez vnější asistence člověka. Systém by mohl být v praxi nasazený například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo při výstavbě budov. Roj autonomních dronů vědci už využívají při monitorování historických interiérů.

Vytvořením systému, který by drony ovládal, se zabývali studenti

FEL během letní školy. Měli za úkol připravit systém, který bude autonomně ovládat skupinu dronů a vyřeší nějakou úlohu. Roje měly co nejrychleji vyfotit v terénu různě rozmístěné praporky.

Reklama

"Zaměřujeme se na místa, kam se nemůže dostat člověk, který by je tam ovládal. Dron tam létá sám a je vhodné jich tam mít víc. Typickým příkladem jsou operace, kdy se stane nějaké neštěstí, případně hoří les, a my potřebujeme získat informace z toho prostředí na více místech a co nejrychleji," popsal využití vedoucí skupiny Martin Saska. Drony tak například při požárech mohou lokalizovat místa, kde by se mohl oheň dále šířit. O takové využití se podle Sasky už zajímají například hasiči.

Drony se v těchto případech chovají autonomně, orientují se v prostředí, dokážou se vyhýbat překážkám a vědí i o sobě navzájem. Stroje využívají počítače s prvky umělé inteligence, řadu senzorů a kamer na vnímání okolí. Počítače vyhodnocují data, podle kterých se následně drony rozhodují.

Skupina, ve které je 15 vědců z ČVUT a dalších zhruba 25 studentů, pracuje na systému plně šestým rokem. Náklady na vývoj se podle Sasky vyšplhaly na několik desítek milionů korun.


6. 8. 2019; energie21.cz

Efektivita náhrady elektřiny z jádra elektřinou z větru

Příspěvek se zabývá odhadem dlouhodobých marginálních nákladů náhrady jednotky odpadlého výkonu v jaderné elektrárně. Náhradou může být buď nová jaderná elektrárna, splňující zvýšené požadavky na bezpečnost, anebo například kombinace větrných a přečerpávacích vodních elektráren. Odhad je proveden pomocí dlouhodobých marginálních nákladů na elektřinu, vypočtených metodou reprezentantů.

Výtah z článku, který vyšel v časopise Energie 21 č. 4/2019.

Při hodnocení efektivnosti podnikatelských záměrů hraje důležitou roli cena elektřiny, neboť bez ní se dnes neobejdeme. Cenu elektřiny je proto nutné umět do budoucna co nejlépe prognózovat. Na základě řady prací v oboru ekonomie lze prohlásit, že pro prognózu ceny jakéhokoliv produktu jsou nejlepší dlouhodobé marginální (mezní) náklady (LRMC - Long Run Marginal Cost) na produkci daného zboží. To platí i pro elektřinu.

Výpočet metodou reprezentantů

Na katedře ekonomiky Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha byla vypracována metoda výpočtu LRMC pomocí reprezentantů, ve které jsou za marginální náklady považovány měrné náklady tzv. „závěrných“ elektráren a sítí.

Závěrné elektrárny a sítě jsou ty, jež v blízké budoucnosti mohou být bez vážnějších omezení stavěny a provozovány k pokrytí nárůstu zatížení a úbytku dožívajících zdrojů. V České republice tuto roli v současnosti mají jaderné a přečerpávací vodní elektrárny, případně elektrárny s paroplynovým cyklem.

V sousedním Rakousku a Německu je tomu jinak. V Německu došlo v souvislosti s havárií JE ve Fukušimě k politickému rozhodnutí zastavit výrobu v jaderných elektrárnách do roku 2022. Otázkou je, jaké zdroje nahradí výpadek 9,5 GW, které v Německu kryjí zatížení výrobou asi 72 TWh ročně (doba využití maxima 7 500 h/r). Představa je taková, že tento výpadek bude nahrazen především obnovitelnými zdroji. Ty jsou však ze své povahy intermitentní (kromě těch, které spalují biomasu) a pro spolehlivý chod elektrizační soustavy (ES) je třeba je doplnit elektrárnami, které lze pružně regulovat nezávisle na počasí tak, aby bylo dosaženo vyrovnané bilance výkonu: výroba = spotřeba + ztráty v každém okamžiku. Tuto funkci mohou zastat pouze rychle regulovatelné špičkové zdroje jako je například akumulační vodní elektrárna (AVE), spalovací turbína na energetický plyn (PE) či zdroj typu akumulátoru - přečerpávací vodní elektrárny (PVE) nebo jiný vhodný akumulátor s dostatečnou kapacitou a účinností pro regulaci výkonu v ES.

Informace o typech zdrojů, připadajících v úvahu pro náhradu JE, jsou v tabulce 1. Tyto údaje jsou vstupem k výpočtu měrných stálých (Kč/kW) a proměnných nákladů (Kč/MWh) nahrazujících elektráren.

Tab. 1 - Vstupní informace o uvažovaných typech zdrojů pro náhradu JE Ukazatel Symbol Jednotka VTE PVE (nové) JE Měrné investiční výdaje ni [Kč/kW] 35 000 30 000 100 000 Životnost Tž [r] 20 35 50 Měrné palivové náklady npal [Kč/MWh] 0 0 400 Náklady na opravy a údržbu nou [Kč/kW/r] 500 200 2 000 Koeficient vlastní spotřeby kvs - 1,01 1,02 1,08 Koeficient využití

resp.

Roční doba využití maxima kv

Tm [h/r] 0,23

2 000 -

- 0,86 (denní1)

7 500 (denní 24h) Účinnost přečerpání η % - 0,75 - V tabulce 2 jsou uvedena přibližná data, která vstupují do dalších úvah a vztahů, přičemž uvažujeme se zjednodušeným schématem elektrizační soustavy.

Tab. 2 - Vstupní údaje k výpočtu měrných stálých (Kč/kW) a proměnných nákladů (Kč/MWh) nahrazujících elektráren Ukazatel Symbol Jednotka Napěťová hladina (j) 1

(400 kV) 3

(110 kV) 5

(VN) 7

(NN) Koeficient ztrát výkonu kzp [-] 1 013 1 038 1 070 1 170 Koeficient ztrát práce kzw [-] 1 041 1 066 1 097 1 196 Měrné investiční výdaje sítí nisz [Kč/kW] 2 734 7 005 14 436 27 074 Výše marginálních nákladů

V článku je vypočtena hodnota dlouhodobých marginálních nákladů metodou reprezentantů vztažená na jednotku odpadlého výkonu a práce, které by bylo nutno nahradit po odstavení dožitých jaderných elektráren. Byly vypočteny LRMC v případě, kdy budeme uvažovat náhradní zdroje v podobě kombinace větrných a přečerpávacích vodních elektráren (VTE+PVE). Úroveň LRMC zde vychází přibližně dva a půl krát větší, než při náhradě dosavadní JE novou JE. Z výpočtů plyne, že náhrada JE pomocí obnovitelných zdrojů s ekvivalentními účinky je více než dvakrát dražší, než náhrada novou jadernou elektrárnou. Výhodou této varianty je však nezávislost na ceně jakéhokoliv paliva a provoz těchto zdrojů je odolný proti inflaci - inflace se může projevit jen v nákladech na opravu a údržbu. Přehled o výsledných hodnotách LRMC je tabulce 3.

Tab. 3 - Výsledné hodnoty LRMC pro náhradní zdroje Náhradní zdroje → VTE+PVE (nové) JE LRMCp [Kč/kW/r] 37 356 14 228 LRMCw [Kč/kMWh] 4 265 1 624 Propočty byly provedeny pro stav „na zelené louce“, tedy nebyly vzaty v úvahu dosavadní zdroje a především charakter dosavadní spotřeby. Tento charakter by bylo možno vzít v úvahu, ale výsledky by to asi příliš nezměnilo.

Ing. Miroslav Vítek, CSc.


6. 8. 2019; svetchytre.cz

Nad Prahou létal roj dronů, který se sám rozhoduje, jak splní zadaný úkol

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, vyvinuli roj autonomních dronů, které komunikují mezi sebou a rozhodují se samy bez vnější asistence člověka. Systém by mohl být v praxi nasazený například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo při výstavbě budov. Roj autonomních dronů vědci už využívají při monitorování historických interiérů.

Vytvořením systému, který by drony ovládal, se zabývali studenti FEL během letní školy. Měli za úkol připravit systém, který bude autonomně ovládat skupinu dronů a vyřeší nějakou úlohu. Roje měly co nejrychleji vyfotit v terénu různě rozmístěné praporky.

„Zaměřujeme se na místa, kam se nemůže dostat člověk, který by je tam ovládal. Dron tam létá sám a je vhodné jich tam mít víc. Typickým příkladem jsou operace, kdy se stane nějaké neštěstí, případně hoří les, a my potřebujeme získat informace z toho prostředí na více místech a co nejrychleji,“ popsal využití vedoucí skupiny Martin Saska. Drony tak například při požárech mohou lokalizovat místa, kde by se mohl oheň dále šířit. O takové využití se podle Sasky už zajímají například hasiči.

Drony se v těchto případech chovají autonomně, orientují se v prostředí, dokážou se vyhýbat překážkám a vědí i o sobě navzájem. Stroje využívají počítače s prvky umělé inteligence, řadu senzorů a kamer na vnímání okolí. Počítače vyhodnocují data, podle kterých se následně drony rozhodují.

Skupina, ve které je 15 vědců z ČVUT a dalších zhruba 25 studentů, pracuje na systému plně šestým rokem. Náklady na vývoj se podle Sasky vyšplhaly na několik desítek milionů korun.


5. 8. 2019; elogistika.cz

Autonomní vozidla nezmění jen vzhled silnic. Nová éra čeká i pojištění a vlastnictví

Doprava budoucnosti se začíná stávat realitou a automobilky se předhánějí v představování samořízených automobilů. Kromě etického a technického aspektu bude mít jejich rozšíření vliv na samotný trh. Asociace pojišťoven předpokládá významný nárůst na poli operativního leasingu.

Podle expertů se stanou samořízená auta běžnou součástí dopravního provozu do deseti let. Boom podle nich ale nenastane - vozidla budou na silnice přibývat pomalu a postupně. „Rychlost nasazení autonomních aut ovšem může být ovlivněna přijetím společností, státní regulací a také cenou aut,“ upozorňuje Jiří Matas z Českého vysokého učení technického.

Růstu trhu autonomních vozidel nahrává skutečnost, že 90 % dopravních nehod je způsobeno lidskou chybou. Z konference České kanceláře pojistitelů zároveň vyplynulo, že právě autonomní vozidla mohou nehodovost rapidně snížit. V roce 2040 už by jich ve světe mohlo být prodáno více než 33 milionů, čemuž také odpovídají i aktivity jednotlivých automobilek. Například Hyundai a Kia v červnu oznámily investici do urychlení vývoje technologií pro autonomní vozidla. Ten samý měsíc představily automobilka Volvo Cars a společnost Uber vůz připravený pro autonomní řízení, který má být určený pro sériovou výrobu. Funkce modelu, jako například záložní zdroj energie, jsou přípravou na to, aby i car-sharingové služby mohla poskytovat právě autonomní vozidla. „Na inovace a nové technologie klade automobilový trh stále větší důraz, a to nejen v oblasti car-sharingu“ upozorňuje generální ředitel leasingové společnosti Arval CZ Arnault Leglaye.

Nejedná se přitom pouze o světový, ale i lokální, český trh. Aktivní jsou v tomto směru totiž i tuzemské samosprávné celky. Ústecký kraj například v posledních dnech informoval o plánech na vybudování zóny pro testování autonomních silničních vozidel v reálném provozu. „Spolupráci na projektu U SMART ZONE, tedy testování autonomních systémů, jako obsah memoranda podepsali hejtman Oldřich Bubeníček a primátor města Ústí nad Labem Petr Nedvědický,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Autonomní vozidla plánuje zavést i Hradní stráž na střežení odlehlejších částí areálu v Lánech.

Změny v pojištění i operativním leasingu

Zavedení nového typu vozidel bude mít mimo jiné obrovský dopad na podobu pojišťovnictví. Na toto téma dokonce Česká asociace pojišťoven vytvořila analýzu, ve které řeší odpovědnost za provoz nových typů vozidel. Autoři analýzy do budoucna předpokládají odklon od individuálních pojistek fyzických osob a rozvoj flotil provozovatelů autonomních vozidel, tedy prohlubování a rozšiřování principu současného operativního leasingu. Tím totiž ulehčí samostatným vlastníkům v komunikaci s automobilkou, či povinnosti servisování vozidla a provádění pravidelné aktualizace softwaru automobilů. „Pokud bude zprostředkovatel autonomních vozidel shodný s flotilovým operátorem, jedná se o analogii k operativnímu leasingu, byť doba operativního leasingu, resp. výpůjčky vozidla může být velmi krátká a může se týkat jen každé jednotlivé jízdy poptávané koncovým klientem,“ uvádí autor analýzy Petr Jedlička.

Naznačený vývoj podle něj prohlubuje stávající fenomén narůstajícího počtu vozidel pořizovaných v rámci operativního leasingu. Poskytovatelé se na novou roli na trhu připravují už nyní. Podle Leglaye je to pro leasingové společnosti důvod k dlouhodobému investování a neustálému testování nových produktů. „Za deset let bude nabídka leasingových společností jinde. Elektromobily a autonomní automobily budou mnohem rozvinutější a stanou se běžnou součástí života,“ upozorňuje Leglaye.

V rámci proměny mobility podle něj města, vlády i klienti postupem času například začnou klást větší důraz na koncept společenské odpovědnosti firem a nové možnosti mobility. „Již nyní proto pracujeme na projektech Mobility as a Service - mobilita jako služba. Potřeby našich klientů z pohledu společenské odpovědnosti firem se budou měnit, což si ze strany leasingové společnosti vyžádá vynalézavost a zdokonalování služeb,“ uvedl Leglaye. Poskytovatelé operativního leasingu by tedy podle něj už nyní měli myslet dva kroky dopředu s důrazem na nové technologie.


5. 8. 2019; forbes.cz

Česká technologie autonomních dronů chrání před paparazzi i požáry

Na tribuně kdesi na Císařském ostrově v Praze sedí desítky studentů a napjatě pozorují dění před sebou, kde čtveřice dronů poletuje prostorem. Malé bzučící stroje se po chvilce koordinovaného pohybu snášejí k zemi a mezinárodní dav nadšeně tleská. Na první pohled není zřejmé, co jej přimělo aplaudovat - létající a přistávající drony tu přece jen jsou už dlouho a setkal se s nimi snad každý.

Kouzlo nicméně spočívalo v tom, že tuhle čtveřici dronů v reálném čase nikdo neovládal.

„Jednotlivé studentské týmy měly za úkol implementovat systém pro autonomní řízení dvou nebo více dronů s cílem vyfotit předem označená místa na zemi,“ vysvětluje šéf multirobotické skupiny při ČVUT Martin Saska s tím, že soutěž byla zakončením letní školy, která probíhala právě na Elektrotechnické fakultě ČVUT.

Samotná Saskova skupina se vývojem technologie zabývá již šestým rokem a dosud jejích služeb využívali třeba památkáři pro dokumentování interiérů historických budov. Nyní se však prý nachází ve fázi, kdy dokáže vyřešit i komplikované lety.

„Roj autonomních dronů jsme schopni vypustit do lesa, kde probíhal požár, a pomocí termokamery zjišťovat, kde by mohl oheň znovu vzniknout,“ popisuje Saska. „To je oproti klasickému řešení, kdy tam hasiči fyzicky jdou s lopatami, mnohem efektivnější a méně nebezpečné,“ usmívá se Saska a dodává, že požárníci mají o technologii zájem.

Autonomní řešení je obecně vhodné na místa, která jsou lidem špatně přístupná a kde mnohdy nebývá ani GPS signál. Dron musí v tomto případě k lokalizování použít pouze palubní senzory, což technologie vyvinutá při ČVUT umožňuje. V případném roji jsou také všechny drony vybaveny světly v UV spektru, díky čemuž se navzájem poznají a nedojde ke srážce. „Výsledkem je, že zcela autonomně letí lesem a prohledávají okolí,“ tvrdí vědec.

Saska je také spoluzakladatelem projektu Eagle.One, který stojí za prvním autonomním antidronovým systémem na světě. Ten je schopný bez lidského zásahu dronem odchytit jiný dron, jenž například nemá k pohybu na daném místě potřebná povolení. Kromě zřejmých příkladů užití, jako třeba v okolí letišť, elektráren nebo věznic (kam se pomocí dronů běžně dostávají drogy), se Eagle.One hodí i na citlivější záležitosti.

„Náš investor v Eagle.One je poměrně bohatý člověk a moc dobře ví, jak důležité je chránit si soukromí. Dnešní paparazzi už nemusí nikde stát na štaflích, ale stačí jim průměrný dron, kterým z velké vzdálenosti pořídí snímky vašeho pozemku a všeho, co se tam odehrává. My se o to umíme postarat a osobně tam cítím největší byznysový potenciál,“ vysvětluje Saska. Podobných poptávek prý eviduje celou řadu, a jedinou starostí tak zůstává, že do své skupiny nestíhá nabírat lidi. Tým se momentálně skládá z 15 vědců ČVUT a asi 25 studentů.


5. 8. 2019; elogistika.cz

Vědci ukázali roj autonomních dronů, hodí se na nepřístupná místa

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, dnes v Praze na Císařském ostrově představili fungování roje autonomních dronů. Cílem vývoje těchto strojů je jejich nasazení v praxi, například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo i složitější využití, jako je třeba stavba budov. ČTK to dnes při ukázce řekl vedoucí skupiny Martin Saska. Roj autonomních dronů vědci už využívají při monitorování interiérů historických budov.

„Hlavním cílem dnešní akce je zkouška systému, který studenti naprogramovali během letní školy. Měli za úkol připravit systém, který bude autonomně ovládat skupinu dronů a vyřeší nějakou úlohu,“ uvedl Saska. Roje měly vyfotografovat co nejrychleji vlaječky rozmístěné na ploše.

Jedním z hlavních cílů dnešní akce a letní školy, kterou skupina letos uspořádala, je ukázat možnosti fungování roje autonomních dronů a jejich každodenního využití. „Zaměřujeme se na místa, kam se nemůže dostat člověk, který by je tam ovládal. Dron tam létá sám a je vhodné jich tam mít víc. Typickým příkladem jsou operace, kdy se stane nějaké neštěstí, případně hoří les, a my potřebujeme získat informace z toho prostředí na více místech a co nejrychleji,“ popsal využití Saska. Drony tak například při požárech mohou lokalizovat místa, kde by se mohl oheň dále šířit. O takové využití drony se podle Sasky už velmi zajímají například hasiči.

Drony se v těchto případech chovají autonomně, orientují se v prostředí, dokážou se vyhýbat překážkám a vědí i o sobě navzájem. Na strojích mají počítače s prvky umělé inteligence, řada senzorů a kamer na vnímání okolí. Počítače vyhodnocují data, podle kterých se následně drony rozhodují.

Roje plně autonomních dronů jsou podle vědce ČVUT využitelné v celé řadě oblastí. „Už druhým rokem je používáme pro dokumentování interiérů historických budov. Létáme v místech, kam se památkáři nedostanou,“ podotkl. Jde například o kostely. Systémy autonomních dronů však lze využít i při stavbách, například v případě kooperativní stavby budov, při kterých jsou dosud na zvedání velkých částí využívány helikoptéry. Dále také například v zemědělství, monitorování průmyslových objektů, indikací požárů nebo případných přírodních katastrof a další.

Skupina, ve které je 15 vědců z ČVUT a dalších zhruba 25 studentů, pracuje na systému plně šestým rokem. Náklady na vývoj se podle Sasky vyšplhaly na několik desítek milionů korun.

Zdroj : ČTK


5. 8. 2019; prahatv.eu

Vědci ukázali roj autonomních dronů

Fungování roje autonomních dronů předvedli vědci z ČVUT. Český výzkum v této oblasti je na světové úrovni. Roj autonomních dronů v budoucnu pomůže například při střežení nebo mapování objektů nebo při lokalizaci míst požárů.

Vědci ze skupiny multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT na Císařském ostrově představili fungování roje autonomních dronů.

"Vyvinout celý ten systém je náročné hodně. My na tom pracujeme 6 let a moje skupina nyní čítá 15 zaměstnaných výzkumníků a dalších asi 25 studentů, kteří na tom spolupracují. Takže tato relativně velká výzkumná skupina 5 let řeší něco, co teď již můžeme nabízet i jiným univerzitám z celého světa," řekl Martin Saska, vedoucí multirobotických systémů FEL ČVUT.

Do Prahy tak přijeli studenti od Japonska až po Spojené státy, aby se se skupinovou robotikou a autonomními drony seznámili.

"Ne všude se dostane člověk, který by mohl ten dron pilotovat. A jsou úlohy, které vlastně ani pilotovat nelze. Ta umělá inteligence na palubě a palubní senzory jsou jedinou možností, jak tyto úlohy řešit," řekl Martin Saska.

"Ten robotický systém se postará o vše. Ať už je to pozorování stavů té helikoptéry, tzn. měření její rychlosti a pozice v prostoru, poté řízení její rychlosti a pozice v prostoru, také plánování letu z bodu A do bodu B. Všechno to, co jsem vyjmenoval, se děje automaticky na palubě. Pilot pouze nastaví parametry, zmáčkne tlačítko a potom dohlíží na stav letu," řekl Tomáš Báča, výzkumný pracovník FEL ČVUT.

Roj autonomních dronů by mohl napomáhat v mnoha oblastech. Např. v monitorování lesů, průmyslových budov nebo památek. Jako v kostele sv. Mikuláše, kde už několikrát drony z ČVUT prostor mapovaly.

"V této aplikaci jeden dron nese kameru. Tento může být zcela autonomní, případně je povelován památkáři a historiky, kteří nám říkají, jaký objekt vyfotografovat, z jakého objektu chtějí udělat 3D model a podobně. A další doprovodné drony nesou zdroj světla a poskytují inteligentní osvětlení," řekl Martin Saska.

Několik autonomních dronů tak pracuje lépe, než jeden velký dron. Navíc při případném pádu menší dron nenapáchá takovou škodu, jako ten velký.


5. 8. 2019; ceskavedadosveta.cz

Studenti ČVUT předvedli, co umí autonomní drony. Za rok budou soutěžit v Abu Dhabi o milion dolarů

Vědci a studenti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze předvedli koordinaci autonomních dronů.

Česká republika je dronová velmoc. Řekl to vedoucí výzkumu multirobotických systémů z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Martin Saska pro Televizi Seznam.

O tom, že čeští vědci patří v oblasti autonomních dronů ke světové špičce, svědčí i jejich dosavadní úspěchy. Ti v pátek na Císařské louce předvedli koordinaci autonomních dronů.

Tým Fakulty elektrotechnické ČVUT totiž postoupil z prvního místa na velkou mezinárodní soutěž Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC), kde se příští rok 2020 bude soutěžit o milion dolarů.

A šanci na úspěch má velkou. Kromě toho, že český tým pod vedením Martina Sasky postoupil jako první z více než 200 registrovaných týmu z celého světa, staví českou výpravu do role favorita i fakt, že soutěž v hlavním městě Spojených arabských emirátů ovládl už jednou v roce 2017. Spolu s kolegy z americké University of Pennsylvania a britské University of Lincoln dokonce získal kompletní medailovou sbírku.

Na soutěži v Abu Dhabi musí každý dron splnit tři náročné disciplíny. V prvním kole má odchytit nepřátelskou helikoptéru, ve druhém postavit zeď ze speciálních cihel a ve třetí uhasit požár ve výškové budově.

„Tato disciplína je motivována požárem Burdž Chalífa, což je největší mrakodrap v Dubaji, a organizátoři soutěže chtějí motivovat všechny týmy světa, aby jim pomohli vyvinout systém pro rychlé hašení požárů i ve vyšších patrech této budovy. Všechny tři disciplíny jsou motivovány potřebami průmyslu,” vysvětlil ve vysílání Televize Seznam důležitost a praktičnost celé soutěže Martin Saska.


5. 8. 2019; Hospodářské noviny

České drony mohou postavit dům i ochránit prezidenta

Ve vzduchu poletují čtyři drony. Drží se blízko u sebe, vzájemně o sobě vědí a čekají na pokyn z centra, které je řídí. Podobná sestava dronů může v budoucnu chránit třeba prezidenta. Od jiných dronů, které si již dnes lidé běžně kupují, se liší právě tím, že umí spolupracovat a řídí je umělá inteligence. Na Císařském ostrově v Praze je představili vědci z Českého vysokého učenítechnického.

"Existují úlohy, které jeden dron nezvládne. Nedokáže například unést těžký předmět nebo provést měření na dvou místech najednou," popsal vedoucí výzkumníků z ČVUT Martin Saska, proč je potřeba, aby drony dokázaly létat v početnějších rojích a vzájemně komunikovat.

Od roku 2012, kdy Čína zaplavila svět levnými drony, přestaly být tyto lehké bezpilotní letouny běžným uživatelům nedostupné, a firmy čím dál častěji uvažují o jejich komerčním využití. Například společnost IBM vyvinula dron, který dokáže rozpoznat únavu a následně doručit člověku kávu. Amazon zase testuje dopravu zásilek pomocí dronů.

Odborníci z ČVUT však jdou ve vývoji ještě dál. Vysoká škola je jednou z hlavních výzkumných organizací zaměřených na výzkum autonomních dronů. Na jejich koordinovaném užívání pracuje skupina patnácti vědců a zhruba 25 studentů už šestým rokem.

Spolupracující drony se budou hodit, když bude potřeba pročesat les při pátrání po zmizelém člověku. "Zaměřujeme se na místa, kam se nemůže dostat člověk, který by je tam ovládal," uvedl Saska. Drony se v těchto případech chovají autonomně, orientují se v prostředí, dokážou se vyhýbat překážkám a vědí i o sobě navzájem.

Mohou také asistovat při stavbě budov, protože zvládnou uchopit cihlu a položit ji na zeď. Při požárech zase mohou lokalizovat místa, odkud by se oheň mohl šířit dál. O takové využití se podle Sasky zajímají hasiči.

Drony z dílny ČVUT bude možné využít i při průzkumu dolů. "Testovali jsme to ve zlatém dole v Denveru. Cílem bylo nechat je hledat zavalené horníky," uvedl Saska.

ČVUT stojí také za vývojem dronu zvaného Eagle 1, určeného k odchytu nepřátelských dronů. "Pomůže při ochraně letišť, věznic, stadionů nebo třeba prezidenta. Nedávno v Chile někdo zaútočil na prezidenta s dronem, který nesl bombu," vysvětlil Saska.

V budoucnu mají o poznání větší drony přepravovat i lidi, testuje to například čínská firma Ehang. "Teď se řeší, jak zabránit kolizi s překážkou, kterou dron nemůže vidět na mapě, například s balonem," dodal Saska.

Reálnější je, že se drony začnou masově využívat v zemědělství. Brněnská firma SkyMaps nedávno začala s vývojem systému, který i díky datům z dronů dokáže říct, v jakém stavu jsou pole. Zemědělci tak zjistí, za jak dlouho které plodiny vyrostou nebo kde se skrývá plevel.

Foto: Šest let výzkumu Vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT na Císařském ostrově v Prazepředstavili fungování roje autonomních dronů.

Foto: HN - Lukáš Bíba


5. 8. 2019; iHNed.cz

České drony využívají umělou inteligenci a vzájemně spolupracují. Mohou postavit dům nebo chránit prezidenta

Ve vzduchu poletují čtyři drony. Drží se blízko u sebe, vzájemně o sobě vědí a čekají na pokyn z centra, které je řídí. Podobná sestava dronů může v budoucnu chránit třeba prezidenta. Od jiných dronů, které si již dnes lidé běžně kupují, se liší právě tím, že umí spolupracovat a řídí je umělá inteligence. Na Císařském ostrově v Praze je představili vědci z Českého vysokého učení technického.


5. 8. 2019; Metro

Drony už komunikují mezi sebou

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, představili v Praze na Císařském ostrově fungování roje autonomních dronů. Drony se orientují v prostředí, vyhýbají se překážkám a vědí i o sobě navzájem.


3. 8. 2019; Haló noviny

Studenti naprogramovali drony

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, včera v Praze na Císařském ostrově představili fungování roje autonomních dronů.

Cílem vývoje těchto strojů je jejich nasazení v praxi, například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo i složitější využití, jako je třeba stavba budov. Roj autonomních dronů vědci už využívají při monitorování interiérů historických budov. »Hlavním cílem dnešní akce je zkouška systému, který studenti naprogramovali během letní školy. Měli za úkol připravit systém, který bude autonomně ovládat skupinu

dronů a vyřeší nějakou úlohu,« uvedl včera vedoucí skupiny Martin Saska. Roje měly vyfotografovat co nejrychleji vlaječky rozmístěné na ploše.

Jedním z hlavních cílů akce a letní školy, kterou skupina letos uspořádala, je ukázat možnosti fungování roje autonomních dronů a jejich každodenního využití. »Zaměřujeme se na místa, kam se nemůže dostat člověk, který by je tam ovládal.

Dron tam létá sám a je vhodné jich tam mít víc. Typickým příkladem

jsou operace, kdy se stane nějaké neštěstí, případně hoří les, a my potřebujeme získat

informace z toho prostředí na více místech a co nejrychleji,

« popsal využití Saska. Drony tak například při požárech mohou lokalizovat místa, kde by se mohl oheň dále šířit. O takové využití dronů se podle Sasky už velmi zajímají například hasiči.


3. 8. 2019; Mladá fronta Dnes

Vědci ukázali roj autonomních dronů

BUBENEČ (ČTK) Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultěelektrotechnické ČVUT, včera Praze na Císařském ostrově představili fungování roje autonomních dronů. Cílem vývoje těchto strojů je jejich nasazení v praxi, například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo i složitější využití, jako je třeba stavba budov.

"Hlavním cílem dnešní akce je zkouška systému, který studenti naprogramovali během letní školy. Měli za úkol připravit systém, který bude autonomně ovládat skupinu dronů a vyřeší nějakou úlohu," uvedl včera vedoucí skupiny Martin Saska. Roje měly vyfotografovat co nejrychleji vlaječky rozmístěné na ploše.

Jedním z hlavních cílů akce a letní školy, kterou skupina letos uspořádala, je ukázat možnosti fungování roje autonomních dronů a jejich každodenního využití.

"Zaměřujeme se na místa, kam se nemůže dostat člověk, který by je tam ovládal. Dron tam létá sám a je vhodné jich tam mít víc. Typickým příkladem jsou operace, kdy se stane nějaké neštěstí, případně hoří les a my potřebujeme získat informace z toho prostředí na více místech a co nejrychleji," popsal využití Saska. Drony tak například při požárech mohou lokalizovat místa, kde by se mohl oheň dále šířit. O takové využití dronů se podle Sasky už velmi zajímají například hasiči.

Drony se v těchto případech chovají autonomně, orientují se v prostředí, dokážou se vyhýbat překážkám a vědí i o sobě navzájem. Stroje jsou vybavené počítači s prvky umělé inteligence, řadou senzorů a kamer na vnímání okolí. Počítače vyhodnocují data, podle kterých se následně drony rozhodují.

Roje plně autonomních dronů jsou podle vědce ČVUT využitelné v celé řadě oblastí. "Už druhým rokem je používáme pro dokumentování interiérů historických budov. Létáme v místech, kam se památkáři nedostanou," podotkl. Jde například o kostely. Systémy autonomních dronů však lze využít i při stavbách, například v případě kooperativní stavby budov, při kterých jsou dosud na zvedání velkých částí využívány helikoptéry. Další využití je možné v zemědělství.

Foto: Vědí o sobě Skupina dronů, kterou včera vypustili vědci a studenti z ČVUT na Císařském ostrově, se chovala jako roj.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK


3. 8. 2019; Právo

Fotoukázka roje dronů

Foto: UKÁZKA ROJE DRONŮ. Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, představili v pátek v Praze na Císařském ostrově fungování roje autonomních dronů. Cílem vývoje těchto strojů je jejich nasazení v praxi, například při monitorování lesů či průmyslových objektů, nebo i složitější využití, jako je třeba stavba budov. ČTK to řekl vedoucí skupiny Martin Saska. "Cílem akce byla zkouška systému, který studenti naprogramovali během letní školy," dodal.

Foto PRÁVO - Petr Hloušek


2. 8. 2019; ČT 1

Letní škola multirobotických systémů

Roman FOJTA, moderátor

Ověřit algoritmy pro spolupráci většího množství dronů létajících ve formacích, to je cílem série experimentů, kterými dnes na Císařském ostrově v Praze vrcholí mezinárodní letní škola zaměřená na multirobotické systémy. Akci pořádá Fakulta elektrotechnická ČVUT. Na místě je i kolega Martin Tyburec z vědecké redakce. Martine, i tobě dobré poledne. Co přesně se vědci a jejich studenti snaží drony naučit?

Martin TYBUREC, redaktor

Dobrý den. Z obecného pohledu jde o 2 hlavní věci. Za prvé to, aby drony byly schopné létat autonomně, tedy bez pomoci člověka, bez operátora, který by ovládal dálkové ovládání, tak, aby našly ideální trasu, aby se dokázaly vyhýbat překážkám, aby se orientovaly v prostoru. No, a druhá úroveň toho je, aby toto dokázaly dělat drony ve větších formacích. Kdyby například existovala formace, dejme tomu, 30 menších dronů, které by byly schopné se orientovat v prostoru, mohlo by to posloužit například pro rychlé vyhledání osob ztracených při nějaké katastrofě, při zemětřesení nebo při lavině. Mohlo by to pomoct vyhledat velice rychle ohnisko požáru třeba v lese. No samozřejmě využití by to mělo především ve vojenství, protože je pochopitelné, že je rozdíl mezi tím sestřelit 1 dron a sestřelit formaci 30 dronů. To, co se v tuhletu chvíli dělo za mnou, teď už to asi skončilo, tak to byla ukázka toho, co se studenti naučili během pětidenní letní školy organizované fakultou elektrotechnickou ČVUT. A algoritmy, které napsali, ovládají 2 drony, které mají za úkol co nejrychleji ve spolupráci ve formaci vyfotit všech 5. Všechny, všechny tyto červené vlaječky, které jsou v tom prostoru za mnou. Letní školu absolvovalo během pěti dní asi 140 studentů ze 40 zemí světa, a to je proto, že čeští odborníci patří v oboru multirobotických systémů dronů ke světové špičce.

Roman FOJTA, moderátor

Z Poledních zpráv je to všechno, já vám přeju příjemný den.


2. 8. 2019; eurozpravy.cz

Čeští vědci ukázali roj autonomních dronů, hodí se na nepřístupná místa

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, dnes v Praze na Císařském ostrově představili fungování roje autonomních dronů. Cílem vývoje těchto strojů je jejich nasazení v praxi, například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo i složitější využití, jako je třeba stavba budov.

"Hlavním cílem dnešní akce je zkouška systému, který studenti naprogramovali během letní školy. Měli za úkol připravit systém, který bude autonomně ovládat skupinu dronů a vyřeší nějakou úlohu," uvedl vedoucí skupiny Martin Saska. Roje měly vyfotografovat co nejrychleji vlaječky rozmístěné na ploše.

Jedním z hlavních cílů dnešní akce a letní školy, kterou skupina letos uspořádala, je ukázat možnosti fungování roje autonomních dronů a jejich každodenního využití. "Zaměřujeme se na místa, kam se nemůže dostat člověk, který by je tam ovládal. Dron tam létá sám a je vhodné jich tam mít víc. Typickým příkladem jsou operace, kdy se stane nějaké neštěstí, případně hoří les, a my potřebujeme získat informace z toho prostředí na více místech a co nejrychleji," popsal využití Saska.

Drony tak například při požárech mohou lokalizovat místa, kde by se mohl oheň dále šířit. O takové využití drony se podle Sasky už velmi zajímají například hasiči.

Drony se v těchto případech chovají autonomně, orientují se v prostředí, dokážou se vyhýbat překážkám a vědí i o sobě navzájem. Na stojích mají počítače s prvky umělé inteligence, řada senzorů a kamer na vnímání okolí. Počítače vyhodnocují data, podle kterých se následně drony rozhodují.

Roje plně autonomních dronů jsou podle vědce ČVUT využitelné v celé řadě oblastí. "Už druhým rokem je používáme pro dokumentování interiérů historických budov. Létáme v místech, kam se památkáři nedostanou," podotkl.

Jde například o kostely. Systémy autonomních dronů však lze využít i při stavbách, například v případě kooperativní stavby budov, při kterých jsou dosud na zvedání velkých částí využívány helikoptéry. Dále také například v zemědělství, monitorování průmyslových objektů, indikací požárů nebo případných přírodních katastrof a další.

Skupina, ve které je 15 vědců z ČVUT a dalších zhruba 25 studentů, pracuje na systému plně šestým rokem. Náklady na vývoj se podle Sasky vyšplhaly na několik desítek milionů korun.


2. 8. 2019; seznam.cz

Studenti ČVUT předvedli, co umí autonomní drony. Za rok budou soutěžit v Abu Dhabi o milion dolarů

Vědci a studenti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze předvedli koordinaci autonomních dronů.

Česká republika je dronová velmoc. Řekl to vedoucí výzkumu multirobotických systémů z Fakultyelektrotechnické ČVUT v Praze Martin Saska zhruba před měsícem ve vysílání Rána na gauči Televize Seznam.

O tom, že čeští vědci patří v oblasti autonomních dronů ke světové špičce, svědčí i jejich dosavadní úspěchy. Ti v pátek na Císařské louce předvedli koordinaci autonomních dronů.

Tým Fakulty elektrotechnické ČVUT totiž postoupil z prvního místa na velkou mezinárodní soutěž Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC), kde se příští rok 2020 bude soutěžit o milion dolarů.

A šanci na úspěch má velkou. Kromě toho, že český tým pod vedením Martina Sasky postoupil jako první z více než 200 registrovaných týmu z celého světa, staví českou výpravu do role favorita i fakt, že soutěž v hlavním městě Spojených arabských emirátů ovládl už jednou v roce 2017. Spolu s kolegy z americké University of Pennsylvania a britské University of Lincoln dokonce získal kompletní medailovou sbírku.

Na soutěži v Abu Dhabi musí každý dron splnit tři náročné disciplíny. V prvním kole má odchytit nepřátelskou helikoptéru, ve druhém postavit zeď ze speciálních cihel a ve třetí uhasit požár ve výškové budově.

"Tato disciplína je motivována požárem Burdž Chalífa, což je největší mrakodrap v Dubaji, a organizátoři soutěže chtějí motivovat všechny týmy světa, aby jim pomohli vyvinout systém pro rychlé hašení požárů i ve vyšších patrech této budovy. Všechny tři disciplíny jsou motivovány potřebami průmyslu,” vysvětlil ve vysílání Televize Seznam důležitost a praktičnost celé soutěže Martin Saska.


2. 8. 2019; ČT 1

Výzkum použití dronů

Pavla KOSÍKOVÁ, moderátorka

Roj desítek automatických dronů, který rychle prohledá hořící les, trosky po zemětřesení, anebo pacientům bleskově doručí léky. To je vize, na které pracují i čeští vědci z fakulty elektronické ČVUT. Do Prahy se teď pozvali studenty robotiky ze 40 zemí světa. Ti během pětidenní letní školy testovali nové algoritmy pro vzájemnou spolupráci mezi drony.

Martin TYBUREC, redaktor

Hejno ptáků krouží nad Císařským ostrovem v Praze, zdánlivě tvoří celek, ale nenaráží do sebe a každý z nich se dokáže orientovat úplně sám. Právě toho by chtěli dronů dosáhnout experti na multi robotické systémy.

Martin SASKA, vedoucí skupiny multirobotických systémů, FEL ČVUT

Srdce té helikoptéry je palubní počítač. To je tady ta destička, tam vlastně probíhají veškeré výpočty, umělá inteligence, zpracování senzorických dát. Senzory to jsou ty oči helikoptéry.

Martin TYBUREC, redaktor

Vědci pracují na algoritmech, které umožní spojit do rojů i desítky dronů. Ty by pak třeba dokázali rychle najít ztracené osoby, ohniska požáru anebo doručovat zásilky. Podobná spolupráce dvou helikoptér, byla také zadáním soutěže. Drony musí pomocí umělé inteligence zvolit ideální trasu tak, aby při spolupráci obou co nejrychleji navštívili všechny tyto červené vlaječky.

Tomáš BÁČA, doktorand, FEL ČVUT

Doufejme, že tato trasa bude ta nejrychlejší, kterou můžeme na této mapě vytvořit. Tento problém přesně řeší, jak co nejrychleji doručit balíky na dané adresy tak, abysme, abychom ve vzduchu strávili, co nejméně nejmenší množství času.

Martin TYBUREC, redaktor

Soutěží vyvrcholila pětidenní letní škola, kterou prošli odborníci ze 40 zemí světa. Cílem bylo ukázat jim systém vyvinutý vědci z fakulty elektrotechnické ČVUT. Ti totiž patří ke špičce v oboru.

Judhi PRASETYO, indonéský výzkumník

Rozhodně to bude užitečné pro moje studenty a stejně tak pro můj vlastní výzkum.

Martin TYBUREC, redaktor

A výzkum se už začíná dostávat i do praxe. O spolupracující drony se zajímají doručovací společnosti, hasiči a v neposlední řadě taky armády, Martin Tyburec Česká televize.


2. 8. 2019; aktualne.cz

Droní roj. Vědci ČVUT představili letouny ideální na nepřístupná místa

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, představili fungování roje autonomních dronů. Cílem vývoje těchto strojů je jejich nasazení v praxi, například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo i složitější využití, jako je třeba stavba budov. Roj autonomních dronů vědci už využívají při monitorování interiérů historických budov. Jejich prezentaci na pražském Císařském ostrově natáčel i štáb Aktuálně.cz.


2. 8. 2019; autoservismagazin.cz

Autonomní vozidla nezmění jen vzhled silnic. Nová éra čeká i pojištění a vlastnictví

Doprava budoucnosti se začíná stávat realitou a automobilky se předhánějí v představování samořízených automobilů. Kromě etického a technického aspektu bude mít jejich rozšíření vliv na samotný trh. Asociace pojišťoven předpokládá významný nárůst na poli operativního leasingu.

Podle expertů se stanou samořízená auta běžnou součástí dopravního provozu do deseti let. Boom podle nich ale nenastane - vozidla budou na silnice přibývat pomalu a postupně. „Rychlost nasazení autonomních aut ovšem může být ovlivněna přijetím společností, státní regulací a také cenou aut,“ upozorňuje Jiří Matas z Českého vysokého učení technického.

Růstu trhu autonomních vozidel nahrává skutečnost, že 90 % dopravních nehod je způsobeno lidskou chybou. Z konference České kanceláře pojistitelů zároveň vyplynulo, že právě autonomní vozidla mohou nehodovost rapidně snížit. V roce 2040 už by jich ve světe mohlo být prodáno více než 33 milionů, čemuž také odpovídají i aktivity jednotlivých automobilek. Například Hyundai a Kia v červnu oznámily investici do urychlení vývoje technologií pro autonomní vozidla. Ten samý měsíc představily automobilka Volvo Cars a společnost Uber vůz připravený pro autonomní řízení, který má být určený pro sériovou výrobu. Funkce modelu, jako například záložní zdroj energie, jsou přípravou na to, aby i car-sharingové služby mohla poskytovat právě autonomní vozidla. „Na inovace a nové technologie klade automobilový trh stále větší důraz, a to nejen v oblasti car-sharingu“ upozorňuje generální ředitel leasingové společnosti Arval CZ Arnault Leglaye.

Nejedná se přitom pouze o světový, ale i lokální, český trh. Aktivní jsou v tomto směru totiž i tuzemské samosprávné celky. Ústecký kraj například v posledních dnech informoval o plánech na vybudování zóny pro testování autonomních silničních vozidel v reálném provozu. „Spolupráci na projektu U SMART ZONE, tedy testování autonomních systémů, jako obsah memoranda podepsali hejtman Oldřich Bubeníček a primátor města Ústí nad Labem Petr Nedvědický,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Autonomní vozidla plánuje zavést i Hradní stráž Hradní stráž na střežení odlehlejších částí areálu v Lánech.

Změny v pojištění i operativním leasingu

Zavedení nového typu vozidel bude mít mimo jiné obrovský dopad na podobu pojišťovnictví. Na toto téma dokonce Česká asociace pojišťoven vytvořila analýzu, ve které řeší odpovědnost za provoz nových typů vozidel. Autoři analýzy do budoucna předpokládají odklon od individuálních pojistek fyzických osob a rozvoj flotil provozovatelů autonomních vozidel, tedy prohlubování a rozšiřování principu současného operativního leasingu. Tím totiž ulehčí samostatným vlastníkům v komunikaci s automobilkou, či povinnosti servisování vozidla a provádění pravidelné aktualizace softwaru automobilů. „Pokud bude zprostředkovatel autonomních vozidel shodný s flotilovým operátorem, jedná se o analogii k operativnímu leasingu, byť doba operativního leasingu, resp. výpůjčky vozidla může být velmi krátká a může se týkat jen každé jednotlivé jízdy poptávané koncovým klientem,“ uvádí autor analýzy Petr Jedlička.

Naznačený vývoj podle něj prohlubuje stávající fenomén narůstajícího počtu vozidel pořizovaných v rámci operativního leasingu. Poskytovatelé se na novou roli na trhu připravují už nyní. Podle Leglaye je to pro leasingové společnosti důvod k dlouhodobému investování a neustálému testování nových produktů. „Za deset let bude nabídka leasingových společností jinde. Elektromobily a autonomní automobily budou mnohem rozvinutější a stanou se běžnou součástí života,“ upozorňuje Leglaye.

V rámci proměny mobility podle něj města, vlády i klienti postupem času například začnou klást větší důraz na koncept společenské odpovědnosti firem a nové možnosti mobility. „Již nyní proto pracujeme na projektech Mobility as a Service - mobilita jako služba. Potřeby našich klientů z pohledu společenské odpovědnosti firem se budou měnit, což si ze strany leasingové společnosti vyžádá vynalézavost a zdokonalování služeb,“ uvedl Leglaye. Poskytovatelé operativního leasingu by tedy podle něj už nyní měli myslet dva kroky dopředu s důrazem na nové technologie.


2. 8. 2019; motormix.cz

Blíží se nová éra: Autonomní vozidla nezmění jen vzhled silnic.

Autonomní vozidla nezmění jen vzhled silnic. Nová éra čeká i pojištění a vlastnictví

Doprava budoucnosti se začíná stávat realitou a automobilky se předhánějí v představování samořízených automobilů. Kromě etického a technického aspektu bude mít jejich rozšíření vliv na samotný trh. Asociace pojišťoven předpokládá významný nárůst na poli operativního leasingu.

Podle expertů se stanou samořízená auta běžnou součástí dopravního provozu do deseti let. Boom podle nich ale nenastane - vozidla budou na silnice přibývat pomalu a postupně. „Rychlost nasazení autonomních aut ovšem může být ovlivněna přijetím společností, státní regulací a také cenou aut,“ upozorňuje Jiří Matasz Českého vysokého učení technického.

Růstu trhu autonomních vozidel nahrává skutečnost, že 90 % dopravních nehod je způsobeno lidskou chybou. Z konference České kanceláře pojistitelů zároveň vyplynulo, že právě autonomní vozidla mohou nehodovost rapidně snížit. V roce 2040 už by jich ve světe mohlo být prodáno více než 33 milionů, čemuž také odpovídají i aktivity jednotlivých automobilek.

Například Hyundai a Kia v červnu oznámily investici do urychlení vývoje technologií pro autonomní vozidla. Ten samý měsíc představily automobilka Volvo Cars a společnost Uber vůz připravený pro autonomní řízení, který má být určený pro sériovou výrobu.

Funkce modelu, jako například záložní zdroj energie, jsou přípravou na to, aby i car-sharingové služby mohla poskytovat právě autonomní vozidla. „Na inovace a nové technologie klade automobilový trh stále větší důraz, a to nejen v oblasti car-sharingu“ upozorňuje generální ředitel leasingové společnosti Arval CZ Arnault Leglaye.

Nejedná se přitom pouze o světový, ale i lokální, český trh. Aktivní jsou v tomto směru totiž i tuzemské samosprávné celky. Ústecký kraj například v posledních dnech informoval o plánech na vybudování zóny pro testování autonomních silničních vozidel v reálném provozu. „Spolupráci na projektu U SMART ZONE, tedy testování autonomních systémů, jako obsah memoranda podepsali hejtman Oldřich Bubeníček a primátor města Ústí nad Labem Petr Nedvědický,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Autonomní vozidla plánuje zavést i Hradní stráž Hradní stráž na střežení odlehlejších částí areálu v Lánech.

Změny v pojištění i operativním leasingu

Zavedení nového typu vozidel bude mít mimo jiné obrovský dopad na podobu pojišťovnictví. Na toto téma dokonce Česká asociace pojišťoven vytvořila analýzu, ve které řeší odpovědnost za provoz nových typů vozidel. Autoři analýzy do budoucna předpokládají odklon od individuálních pojistek fyzických osob a rozvoj flotil provozovatelů autonomních vozidel, tedy prohlubování a rozšiřování principu současného operativního leasingu.

Tím totiž ulehčí samostatným vlastníkům v komunikaci s automobilkou, či povinnosti servisování vozidla a provádění pravidelné aktualizace softwaru automobilů. „Pokud bude zprostředkovatel autonomních vozidel shodný s flotilovým operátorem, jedná se o analogii k operativnímu leasingu, byť doba operativního leasingu, resp. výpůjčky vozidla může být velmi krátká a může se týkat jen každé jednotlivé jízdy poptávané koncovým klientem,“ uvádí autor analýzy Petr Jedlička.

Naznačený vývoj podle něj prohlubuje stávající fenomén narůstajícího počtu vozidel pořizovaných v rámci operativního leasingu. Poskytovatelé se na novou roli na trhu připravují už nyní. Podle Leglaye je to pro leasingové společnosti důvod k dlouhodobému investování a neustálému testování nových produktů. „Za deset let bude nabídka leasingových společností jinde. Elektromobily a autonomní automobily budou mnohem rozvinutější a stanou se běžnou součástí života,“ upozorňuje Leglaye.

V rámci proměny mobility podle něj města, vlády i klienti postupem času například začnou klást větší důraz na koncept společenské odpovědnosti firem a nové možnosti mobility. „Již nyní proto pracujeme na projektech Mobility as a Service - mobilita jako služba. Potřeby našich klientů z pohledu společenské odpovědnosti firem se budou měnit, což si ze strany leasingové společnosti vyžádá vynalézavost a zdokonalování služeb,“ uvedl Leglaye.

Poskytovatelé operativního leasingu by tedy podle něj už nyní měli myslet dva kroky dopředu s důrazem na nové technologie.


2. 8. 2019; ihned.cz

Robotický zásah na nebezpečných a nepřístupných místech. Vědci z ČVUT představili roj autonomních dronů

Vědci ze skupiny multirobotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT, v pátek v Praze na Císařském ostrově představili fungování roje autonomních dronů. Cílem vývoje těchto strojů je jejich nasazení v praxi, například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo i složitější využití, jako je třeba stavba budov. ČTK to v pátek při ukázce řekl vedoucí skupiny Martin Saska. Roj autonomních dronů vědci už využívají při monitorování interiérů historických budov.

"Hlavním cílem dnešní akce je zkouška systému, který studenti naprogramovali během letní školy. Měli za úkol připravit systém, který bude autonomně ovládat skupinu dronů a vyřeší nějakou úlohu," uvedl Saska. Roje měly vyfotografovat co nejrychleji vlaječky rozmístěné na ploše.

Jedním z hlavních cílů páteční akce a letní školy, kterou skupina letos uspořádala, je ukázat možnosti fungování roje autonomních dronů a jejich každodenního využití. "Zaměřujeme se na místa, kam se nemůže dostat člověk, který by je tam ovládal. Dron tam létá sám a je vhodné mít jich tam víc. Typickým příkladem jsou operace, kdy se stane nějaké neštěstí, případně hoří les, a my potřebujeme získat informace z toho prostředí na více místech a co nejrychleji," popsal využití Saska. Drony tak například při požárech mohou lokalizovat místa, kde by se mohl oheň dále šířit. O takové využití dronů se podle Sasky už velmi zajímají například hasiči.

Drony se v těchto případech chovají autonomně, orientují se v prostředí, dokážou se vyhýbat překážkám a vědí i o sobě navzájem. Na strojích mají počítače s prvky umělé inteligence, řada senzorů a kamer na vnímání okolí. Počítače vyhodnocují data, podle kterých se následně drony rozhodují.

Roje plně autonomních dronů jsou podle vědce ČVUT využitelné v celé řadě oblastí. "Už druhým rokem je používáme pro dokumentování interiérů historických budov. Létáme v místech, kam se památkáři nedostanou," podotkl. Jde například o kostely. Systémy autonomních dronů však lze využít i při stavbách, například v případě kooperativní stavby budov, při kterých jsou dosud na zvedání velkých částí využívány helikoptéry. Dále také například v zemědělství, monitorování průmyslových objektů, k indikaci požárů nebo případných přírodních katastrof atd.

Skupina, ve které je 15 vědců z ČVUT a dalších zhruba 25 studentů, pracuje na systému plně šestým rokem. Náklady na vývoj se podle Sasky vyšplhaly na několik desítek milionů korun.


1. 8. 2019; ČT 1

S výzkumem Egypta pomáhají i nové technologie

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Práce vědců ovšem kromě onoho tajemství a kromě jisté romantiky obsahuje taky jiné stránky a především tou jednou z nejdůležitějších je naprostá preciznost a důslednost. Všechno je totiž nutné velmi pečlivě zdokumentovat. Jak jsme slyšeli, nalezené artefakty už dlouho nesmějí z Egypta pryč. A pokud bychom si práci novodobého archeologa měli představit, tak už to samozřejmě dávno není jenom štěteček, ale taky zcela moderní technologie.

Nikola TENEVOVÁ, redaktorka

Čas má strach z pyramid, říká staré egyptské přísloví. Takhle vypadá jejich proměna ze satelitu. Snímky z Abúsíru začali Češi používat jako vůbec první. Detailní rozlišení jim pomáhá ověřit rozměry staveb a odkryje další detaily.

Miroslav VERNER, egyptolog

Velmi jasně, plasticky tam vystupují například jemné komunikační cestičky mezi jednotlivými hrobkami.

Nikola TENEVOVÁ, redaktorka

Prach, vysoké teploty i vlhkost. Vědci si musí poradit se vším. Třeba díky geofyzice vidí pod povrch. Ručním skenerem pak vytváří 3D modely.

Lucie Vendelová JIRÁSKOVÁ, egyptoložka

Je to forma dokumentace, takže my máme vlastně možnost všechny ty, ať už nálezy nebo objekty, které jsou ve skladech umístěné, zůstávají v Egyptě, nebo jsou zasypané pískem po konci výzkumu, tak my si je touhle formou dovezeme do Prahy.

Nikola TENEVOVÁ, redaktorka

Dalším krokem je 3D tisk. Třeba toto je kanopa, do které se vkládaly vnitřnosti zemřelého při mumifikaci. Odkrytí hrobek je ale jen začátek. K mumii patří jméno, ke jménu osud člověka a jeho role v tehdejší společnosti, kde se funkce dědily v rámci rodin. Najít souvislosti pomáhá kyberegyptologie. Takhle například vypadá síť lidí a jejich titulů.

Radek MAŘÍK, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze

Například zde se nám vytváří shluk zelených teček, což byli vezíři, zde fialoví byli kněží, červeně jsou kněžky.

Nikola TENEVOVÁ, redaktorka

Překrývají se ty tituly?

Radek MAŘÍK, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze

Ano, lidi mívali od dvou, tří až do 70 titulů.

Nikola TENEVOVÁ, redaktorka

Takhle zase vypadá rodokmen vysokého hodnostáře Ptahšepsese. Staral se o královskou pokladnici, ale taky vedl kadeřníky v královském paláci.

Veronika DULÍKOVÁ, egyptoložka, Český egyptologický ústav FF UK

Tento konkrétní rodokmen bych vytvořila asi 2 dny. Díky programu jsme schopni během pár sekund vyjet rodokmeny několika rodin, stovky rodin.

Nikola TENEVOVÁ, redaktorka

Práce na Ptahšepsesově hrobce byl vůbec první český výzkum v Egyptě. Nové informace ale díky počítačové aplikaci vědci získávají i po desítkách let. Nikola Tenevová, Česká televize.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

No a poslední věta odsud z Náprstkova muzea, ta říká to, že podrobnosti najdete na webu Čtyřiadvacítky v sekci Věda. A teď už vracím slovo Michalovi a dalším událostem.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk