Novinky

Bohdan Zronek na Fyzikálním čtvrtku: Budoucnost energetiky se jmenuje jádro

Pro studenty a studentky

Přes 200 studentů zaplnilo ve čtvrtek odpoledne největší posluchárnu Fakulty elektrotechnické v Dejvicích. V rámci Fyzikálního čtvrtku totiž dorazil na akademickou půdu Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize Jaderná energetika. Coby absolvent FEL nejdříve zavzpomínal na svá studia na fakultě a na dobu, kdy jako čerstvý absolvent nastoupil jako operátor do jaderné elektrárny Temelín.

Ve své přednášce nazvané Budoucnost energetiky se jmenuje jádro promluvil o možném řešení výzev, kterým Česko i celá EU budou v blízké budoucnosti čelit v souvislosti s postupným koncem těžby uhlí. Podle odhadů ČEPS může mít Česko následkem odklonu od fosilních paliv nedostatek elektřiny už od roku 2030. To by znamenalo, že by ji pro běžně pokrytí spotřeby muselo dovážet.

Své zkušenosti z Temelína před plnou posluchárnou sdílela i operátorka Adéla Chalupová, absolventka Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské. K lukrativní pracovní pozici se přitom dostala skrze účast na jedné z Letních univerzit, které pro úspěšné studenty a absolventy pořádá ČEZ.

Autor fotografií: Ing. Michal Dočkal, SVTI ČVUT

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk