Novinky

Zajímáte se o jadernou energetiku? Zkuste stáž u ČEZu a načerpejte znalosti i kontakty

Pro studenty a studentky

Pokud ještě nemáte plány na léto a chtěli byste i po skončení semestru rozvíjet své zkušenosti v rámci jaderné energetiky, následující nabídka akcí ČEZ je právě pro vás! Tradiční a oblíbené Letní univerzity ČEZ, během kterých stráví parta podobně naladěných studentů dva týdny v jaderné elektrárně Temelín nebo Dukovany, letos doplní i první ročník CAMPu, jenž je zaměřen na malé modulární reaktory. Na obě akce je možné se přihlásit do 30. dubna 2023.

Letní univerzita ČEZ

Během dvoutýdenní stáže zažije parta 30 studentů exkurze, exkluzivní prohlídky elektráren a setkání se zajímavými hosty. Stačí si jen vybrat, jestli chtějí pobyt zažít v Temelíně, nebo v Dukovanech. Přednášky vedou jak zaměstnanci elektrárny, tak externí odborníci. Kromě odborného programu je ovšem v plánu i sport a zábava. Díky neopakovatelnému zážitku v inspirativním prostředí nasbírají účastníci cenné kontakty a mohou dokonce přímo v ČEZu rozjet svou kariéru.

To se například touto cestou podařilo Adéle Chalupové, absolventce ČVUT, kterou časopis Forbes nazval “jadernou influencerkou”. Kromě výcviku na operátorku sekundárního okruhu Jaderné elektrárny Temelín se totiž věnuje popularizaci jaderné tematiky.

  • Temelín: 28. 8.–8. 9. 2023
  • Dukovany: 10.–21. 7. 2023

Přihlaste se do 30. Dubna 2023

SMR CAMP 2023

S tvrzením, že malé modulární reaktory (SMR = Small Modular Reactor) jsou budoucností jaderné energetiky, se setkal snad téměř každý. Během prvního ročníku týdenní stáže SMR CAMP 2023 se účastníci můžou těšit na intenzivní “nalejvárnu”.

Připraveny jsou pro ně exkurze a přednášky o energetické a jaderné legislativě, trzích s energiemi, specifikách jaderných projektů, ale i obecnější informace na rozvoj kritického myšlení a zásady vědeckovýzkumné práce. Odborný program zajistí experti z ČEZu, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT či Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Zájemci se můžou těšit například na Danu Drábovou, předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Po přednáškách a exkurzích následuje volnočasový program. Veškeré náklady na ubytování a stravu účastníkům zaplatí ČEZ.

  • SMP CAMP: 25.–30. 6. 2023

Přihlaste se do 30. Dubna 2023

Pro ty, kteří nemohou dorazit na celou týdenní stáž, organizátoři vyhradili dva přednáškové dny. V pondělí 26. června dopoledne se může veřejnost zúčastnit velké technické přednášky o SMR, kterou odborníci v druhé půlce dne doplní o český kontext, včetně pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. V úterý 27. června se přednášející zaměří na českou i evropskou legislativu a manažerské a koncepční otázky související s SMR. Zájemci se mohou přihlásit ne jeden, nebo rovnou na oba přednáškové dny.

Zdroj hlavní fotografie: Vladimír Šigut
Zdroj grafiky: ČEZ

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk