Novinky

Letní škola MRS: Létat s drony se na FEL letos učilo přes 150 studentů a studentek

Pro studenty a studentky

Více než 150 studentů a studentek z řady zemí se letos zúčastnilo Letní školy multirobotických systémů na Fakultě elektrotechnické ČVUT, kde se učili programovat drony. Akce se konala od 3. do 6. července v budově FEL na Karlově náměstí v Praze, 7. července ji završily venkovní úkoly na Císařském ostrově.

Během čtyř “školních” dnů si studenti a studentky vyslechli přednášky předních odborníků a vyzkoušeli programování spolupracujících dronů, na jejichž vývoj se zaměřuje skupina multirobotických systémů z katedry kybernetiky FEL ČVUT.

Vedoucí skupiny doc. Martin Saska upozornil, že hlavní hvězdou letošního programu byl Dario Floreano z EPFL ve švýcarském Lausanne - jeden z nejznámějších robotiků v Evropě, jehož výzkum se zaměřuje na studium přírodou inspirovaných rojů dronů. Další významný řečník byl například Javier Alonso-Mora z Delft University of Technology, autor průlomového výzkumu v oboru kognitivních kooperujících robotů. 

Studenti a studentky také analyzovali postupy pro efektivní spolupráci mezi roboty. Klíčovou fází pak bylo testování v počítačovém simulátoru Gazebo, díky kterému mohli prověřit využité algoritmy. Jejich funkčnost pak otestovali při soutěži létajících robotů na Císařském ostrově. Zatímco loni měli účastníci a účastnice letní školy za úkol nasnímat kamerou různé prvky energetické přenosové soustavy, letošní zadání se týkalo inspekce fotovoltaických elektráren.

“Většina účastníků byla složená z doktorandů a bylo na nich vidět zápal a soutěživost, se kterou se do plnění úkolu pustili. Přibližně 2/3 týmů odevzdaly řešení, které bylo schopné najít plán pro inspekci sloupů vysokého napětí, a to na zadání, které v době odevzdávání neznaly,” uvedl dr. Tomáš Báča ze skupiny multirobotických systémů. Zdůraznil, že je to velmi dobrý výsledek. “A ukazuje to na dobrou schopnost generalizovat a připravit se na neznámé. Během soutěže jsme, jak již je to tradicí, nenabourali a nerozbili ani jeden dron,” konstatoval vědec.

Dr. Báča také vysvětlil, že se řešení testovala ve dvou etapách. První bylo splnění reálného úkolu, právě na Císařském ostrově, druhou pak virtuální “souboj”. “Byl větší, komplexnější, ale pouze se simuloval,” poznamenal expert. Zatímco v první kategorii vyhrál tým DAM(n), v simulované bodoval tým Airborne Auditors. 

Letní škola multirobotických systémů se letos konala počtvrté. V roce 2021 se kvůli pandemii covid-19 neuskutečnila, v roce 2020 proběhla hybridní formou. 

Autorka fotografií: Tereza Čechová

Zdroj videa: Skupina multirobotických systémů FEL ČVUT, YouTube
 

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk