Novinky

Jarní etapa Robosoutěže se blíží! Roboti žákovských týmů se poměří v roztřídění kostek

Pro uchazeče a uchazečky

Příležitost pro kluky a holky, které baví robotika, programování i LEGO, je tu! Přihlaste se do Robosoutěže pro žáky a žákyně druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií, kterou pořádá Fakulta elektrotechnická ČVUT (FEL). Letošní soutěžní úlohou pro roboty postavené soutěžními týmy, bude třídění barevných kostek. Zájemci a zájemkyně se mohou registrovat do 24. března 2024. Trojice soutěžních kol se pak na FEL uskuteční v dubnu. Finále bude v květnu během festivalu Maker Faire Prague, který každoročně navštíví tisíce lidí!

Podle hlavního organizátora soutěže dr. Martina Hlinovského mají letos soutěžní týmy postavit a naprogramovat robota ze stavebnice LEGO Mindstorms tak, aby byl schopen samostatně sebrat co nejvíce barevných kostek ze soutěžní plochy a správně je roztřídit do zásobníků. Robůtci získají za roztřídění body a zvítězí tým, který jich vybojuje nejvíce.

Podrobnosti o podobě úkolu i konstrukci a programování robota jsou už nyní na webu soutěže. Tři soutěžní kola pak na FEL, v Zengerově posluchárně na pražském Karlově náměstí, proběhnou 24., 25. a 26. dubna. Festival vědeckého kutilství Maker Faire Prague, v rámci něhož bude finále Robosoutěže, se uskuteční 10. až 12. května na pražském Výstavišti. Členové a členky vítězných týmů, jak jednotlivých kol, tak samotného finále, získají věcné ceny.

Z každé školy se do Robosoutěže může přihlásit libovolný počet týmů, zapůjčení LEGO setů však pořadatelé garantují nejvýše dvěma týmům z každé přihlášené školy. Triko Robosoutěže však dostanou na památku všichni účastníci a účastnice a bude pro ně zajištěno také občerstvení formou švédských stolů. Dopravu na soutěž si každý hradí sám.

Robosoutěž pro ZŠ a nižší ročníky gymnázií se bude konat poosmé. Loni, v úloze na téma Ping pong, zvítězil tým z Technecia Pardubice. V předchozích ročnících soutěžili roboti sestavení žákovskými týmy například v úkolech, kdy měli svižně přejít "horský hřeben", projet co nejrychleji bludiště sestavené z barevných čtverců nebo sebrat z plochy maximum míčků a vstřelit je do cílových oblastí.

Robosoutěž pro žáky a žákyně je tradičně jarní etapou Robosoutěže. Podzimní etapa je pro studentské týmy ze středních škol.

Foto: archiv FEL ČVUT



 

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk