Novinky

Robosoutěž pro 2. stupeň ZŠ začíná. Vyhraje robot, který roztřídí co nejvíce barevných kostiček

Pro uchazeče a uchazečky

Na Fakultu elektrotechnickou se opět sjedou žáci s nadšením pro robotiku z celého Česka. Jejich vlastnoručně vyrobení roboti se spolu utkají v tradiční Robosoutěži, konané pod záštitou FEL ČVUT. Letos se do této soutěže přihlásilo rekordních 150 týmů z 62 různých škol. Nejlepší z nich postoupí do finále, které se uskuteční v rámci květnového festivalu Maker Faire Prague.

Žáci 2. stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií soutěží ve tříčlenných týmech. Jejich úkolem je sestavit robota ze stavebnice LEGO Education Mindstorms a naprogramovat ho tak, aby splnil zadanou úlohu co možná nejlépe. Týmy změří své síly ve třech nezávislých kolech: ve středu 24. 4., ve čtvrtek 25.4. a v pátek 26. 4. v Zengerově posluchárně na Fakultě elektrotechnické ČVUT.

Letošní úloha nese název Třídění barevných kostiček. A jak napovídá, úkolem týmů je postavit a naprogramovat robota tak, aby samostatně sebral co nejvíce barevných kostiček ze soutěžní plochy a roztřídil je do dostupných zásobníků na hřišti. A to vše musí stihnout za 90 sekund, což je maximální čas pro průjezd dráhou. Pro snazší orientaci budou na hřišti vyznačeny naváděcí černé čáry.

“Největší oříšek u této konkrétní úlohy je vymyslet strategii, jak získat co nejvíce bodů za 90 sekund, a jak ji pak aplikovat na robota. Náročnost úkolu se ukáže až po skončení jednotlivých kol. Nezbývá nám nic jiného, než se nechat překvapit, co týmy vymyslí a s jakými roboty přijdou soutěži,” uvedl organizátor Robosoutěže dr. Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Před ostrým startem soutěže budou mít žáci možnost si hrací plochu projet nanečisto a vyzkoušet, jak to jejich robotovi jde.

Kola jsou organizována formou souboje dvou robotů na jedné hrací ploše. O vítězství rozhoduje počet získaných bodů. Body se udílí za umístění barevných kostek do horizontálního a vertikálního zásobníku. Více bodů přitom získá, když kostičky poskládá podle barev. Maximálně může robot získat 168 bodů.

Každého nezávislého kola se zúčastní až 50 týmů. Z každého pak postoupí čtyři nejlepší týmy, které se utkají ve slavnostním superfinále. To se uskuteční 12. května v rámci festivalu Maker Faire Prague. Kromě vstupenky do superfinále žáci vyhrají i hodnotné ceny.

Robosoutěž je již tradiční a velmi oblíbenou akcí pro mladé nadšence do robotiky. Na jaře probíhá Robosoutěž pro žáky druhého stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Na podzim pak měří síly žáci středních škol, kteří si výhrou v Robosoutěži zajistí přijetí na FEL ČVUT bez přijímacích zkoušek.

Loni měli žáci základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií za úkol sestavit a naprogramovat robota tak, aby v časovém limitu 90 sekund samostatně přemístil a roztřídil co nejvíc barevných pingpongových míčků.

Fotografie z loňského ročníku Robosoutěže naleznete ZDE. Autorem je Petr Neugebauer, FEL ČVUT.

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk