Novinky

Chceš zlepšit život na FEL, uspořádat studentskou akci nebo se k nějaké aktivitě připojit? Pomoc poskytne Inkubátor studentských projektů

Pro studenty a studentky

Aktivní studenti a studentky FEL ČVUT mají nově možnost požádat si o pomoc při realizaci svých projektů. Ať už se jedná o nápad na uspořádání zajímavé akce pro studující, nákup vybavení do prostor fakulty či uspořádání besedy. Za podpory děkana prof. Petra Páty vznikl k těmto účelům participativní rozpočet. Tak neváhej a pusťte se do práce. FEL Tobě, Ty FELu!

Vznik tzv. Inkubátoru studentských projektů iniciovala skupina studentů, kteří se pravidelně zapojují do organizace akcí na FEL ČVUT v průběhu akademického roku. Vědí, že mnohým spolužákům a spolužačkám totiž stačí maličko postrčit a podpořit, aby překonali obavy a pustili se do realizace svého nápadu.

"Dlouho jsem vnímal, že je mezi námi studenty hodně dobrých nápadů, ale většina skončila jen ve stadiu nápadu, protože si je netroufli realizovat nebo nevěděli, na koho se obrátit. To je přitom škoda, i drobné akce nebo vylepšení mají svůj smysl. Proto jsme přišli s projektem FEL Tobě, Ty FELu, abychom doplnili ten chybějící mezičlánek, který s takovými aktivitami pomůže," říká Bc. Daniel Justiz, který je spolu s Ing. Martinem Zoulou a Gabrielem Szabó iniciátorem vzniku projektu.

Inkubátor studentských aktivit poradí zájemcům nejen s praktickými kroky, jak postupovat při realizaci konkrétního projektu krok za krokem, ale vhodné kandidáty podpoří i finanční podporou. Ta je určená na výdaje spojené s projektem - od nákupu vybavení či občerstvení na studentskou akci po tisk plakátů, spojených s propagací. Letos se mezi studenty na tyto aktivity rozdělí až 60 tisíc korun.

Trojice zmíněných studentů, kteří vznik participativního rozpočtu iniciovali, se po 14 dnech od přijetí podnětu sejde nad seznamem všech aktuálně podaných podnětů a navrhnou, jaké prostředky se podnětu přidělí. Bude se tak dít v průběhu letního i zimního semestru. Více informací o pravidlech podávání žádostí naleznete na stránkách Inkubátoru.

Letos má tato iniciativa formu pilotního projektu. Jeho pokračování tak závisí na odezvě od studentů a čerpání připraveného rozpočtu. Tak neváhejte a zapojte se do zlepšování života na FEL. Vedení fakulty i studenti, kteří iniciovali vznik Inkubátoru, jsou přesvědčeni o tom, že to má smysl.
 

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk