Novinky

Vítězky Technologické olympiády přišly s nápadem aplikace “ProKrok”, která vytváří průvodce pro zdravý pohyb seniorů podle jejich potřeb

Pro uchazeče a uchazečky

Letos, již potřetí, se v pátek 12.4.2024 na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT uskutečnilo finále Technologické olympiády, kterou pořádá společnost Technologická gramotnost s.r.o. Soutěž zaznamenala velký zájem mezi studenty, do školního kola se jich přihlásilo téměř 1 600. Do jednodenního finále v Praze se probojovalo 78 studentů a studentek středních škol a gymnázií z celé České republiky, kteří byli rozděleni do 26 týmů. 

Studenti museli během dne vypracovat projekt na jedno z deseti témat, které organizátoři považují za současné výzvy světa technologií. „Tím, že už je to třetí ročník, vidíme u studentů obrovský progres nejen v komunikaci, prezentaci, ale také v práci s nástroji, který dnešní svět umožňuje,” říká zakladatel projektu Tadeáš Salaba.

Olympiádu ovládlo dívčí trio 

V letošním finále zvítězil tým Techboss v ryze dívčím složení: Marika Pfauserová, Anna Kubešková a Eva Kaftanová z PORG gymnázia. Holky přišly s aplikací "ProKrok" pro seniory, která velmi vhodně upravovala průvodce pro zdravý pohyb seniorů vždy dle individuálních potřeb včetně integrací lékařské zprávy, sjednání schůzek, záznamy z kontrol a třeba i vývoje jejich léčby. 

Tým Slibotechny ve složení Lukáš Tabery, Vojtěch Kaláb a David Vychodil z Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově přišel s nápadem na sdílení 3D tiskáren třeba v rámci sídliště s jednoduchým uživatelským rozhraním a možností výběru z přednastavených funkcí. Integrace do praxe je navíc napojena na klasické, již existující boxy doručovacích společností. 3D tisk se tímto stává dostupný všem. 

Třetí místo obsadil tým ElektroAutisti ve složení Pavel Viktora, Kryštof Věříš a Petr Panenka z Gymnázia, Praha 9, Chodovická s nápadem na vývoj algoritmu "Nenapal se", který dokáže za pomocí AI detekovat podvodné hovory a zprávy. Díky tomuto algoritmu by se podařilo snížit množství podvodných praktik skrze komunikační zařízení.

Během finále, které moderovala Sara Polak, popularizátorka umělé inteligence
a vystudovaná archeoložka, vládla skvělá nálada a atmosféra. „Neskutečně se za poslední roky zvýšila úroveň a vezmeme-li v úvahu, že jsou studenti teprve na střední škole, tak mě překvapil interdisciplinární přesah některých týmů
a neskutečné množství nápadů a jejich myšlení,” dodává Polak. 

Generálním partnerem projektu je společnost Škoda Auto a.s. Odbornými garanty jsou Skupina ČEZ, GasNet a Next Generation Security Solutions s.r.o. Projekt Technologická olympiáda probíhá ve spolupráci s FEL ČVUT v Praze, pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky. Mediálními partnery jsou Ámos vision a Wired. 

Video z finálového dne - https://youtu.be/LnmylZ8lCCM?si=ji98oWDvzlxt8J8Z 

Fotografie  - https://drive.google.com/drive/folders/1v_OSpJUb2TH8sox2-f_I0El_dzLlNq6r?usp=sharing

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk