Novinky

FEL ČVUT na Maker Faire Prague: robotická ruka zahraje na laserovou strunu a žáci se utkají ve finále Robosoutěže

Pro uchazeče a uchazečky

Blíží se největší tuzemský svátek vědeckého kutilství a vynalézavosti - festival Maker Faire Prague. Odehraje se v sobotu 11. a v neděli 12. května na Výstavišti Praha. Ani letos na něm nebude chybět Fakulta elektrotechnická ČVUT. Studentky ze spolku wITches mají pro děti nachystané zábavné úkoly na procvičení IT dovedností. Své projekty dále ukáže katedra měření a katedra řídicí techniky. Uskuteční se i tradiční finále Robosoutěže pro žákovské týmy. Letošní novinkou je laserová struna Davida Vrbíka, na kterou zahraje robotická ruka.

Již tradičně, a to v neděli 12. května, proběhne na Maker Faire Prague finále Robosoutěže pro žáky základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Do tohoto klání se probojovalo celkem 17 týmů ze tří nezávislých kol. Z každého kola postoupily čtyři nejlepší týmy, pět dalších týmů pak dostalo divokou kartu. Letošním úkolem je sestavit robota ze stavebnice LEGO Mindstorm a naprogramovat ho tak, aby co nejlépe a nejrychleji roztřídil barevné kostičky do zásobníků na hrací desce. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 115 tříčlenných týmů žáků a žákyň. Kdo zvítězil v jednotlivých nezávislých kolech si můžete přečíst na webu FEL.

“Během celého víkendového festivalu si navíc návštěvníci u stánku Robosoutěže budou moci pohrát s komponenty soutěžní stavebnice nebo si prohlédnout další roboty z našeho programu Kybernetika a robotika,“ upozornil hlavní pořadatel Robosoutěže dr. Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Výroba kouzelnických hůlek a svítících ozobotů s wITches

Na stánku FEL ČVUT budou  také studentky z klubu wITches, jehož členky popularizují IT a techniku mezi dětmi. Připraveno mají hned několik zábavných aktivit. Zájemci a zájemkyně si vyrobí například vlastní kouzelnickou hůlku a nově i svítícího ozobota. Při výrobě se děti formou pohádky naučí rozeznat a použít elektrické součástky jako LED, rezistor, baterka a spínač. Celý elektrický obvod na hůlku či ozobota si budou děti moci samy napájet.

“Letošní rok jsme se rozhodli, že uděláme Maker Faire zábavnější a podpoříme soutěživost. Společně s DDM na Bílé Hoře připravujeme soutěž, kde soutěžící budou muset uhodnout, kolik sponek je v nádobách. Soutěžící pak budou pozváni na vyhlášení do HW LABu v kongresovém centru na Vyšehradě, kde na každého z soutěžících bude čekat drobná odměna a pro výherce bude zajímavá cena. Po vyhlášení soutěže se pak soutěžící mohou zúčastnit komentované prohlídky v HW LABu včetně názorné ukázky technologie,” popsala Kateřina Pilařová, předsedkyně studentského spolku wITches.

Laserová struna Davida Vrbíka

Letos se nově do programu FEL na festivalu Maker Faire Prague zapojí i Institut intermédií FEL ČVUT s unikátním aparátem na pomezí hudebního nástroje a uměleckého objektu. Návštěvníci spatří instalaci s názvem Vektroskop: String and UR. Tvoří ji Laserová struna Davida Vrbíka, na kterou hraje robotické rameno UR5. Hudba vzniká na základě připraveného programu nebo je procedurálně generována či ovládána návštěvníky. 

“Jedná se o laserový paprsek, který se pohybuje jako skutečná struna v hudebním nástroji. Kmitání paprsku snímá senzor a mění je na audiosignál. Ten je následně procesován standardními prostředky pro zpracování zvuku. Můžeme tedy vidět zvuk a slyšet světlo,” vysvětlil David Vrbík.

David Vrbík je audiovizuální umělec a nová posila Institutu intermédií FEL ČVUT. Komponuje scénickou hudbu pro taneční a nonverbální divadlo, programuje jevištní technologie a specializuje se na laserové projekce a vizualizace zvuku. Je zakládajícím členem taneční skupiny TOW, která byla oceněna za inovativní přístup v oblasti moderního tance zejména originálním použitím laserové technologie. Od roku 2019 se věnuje projektu VEKTROSKOP, v němž oslovuje umělce domácí i zahraniční scény digitálního umění. Jeho instalace bývají součástí Signal Festivalu.

Studentské projekty z FEL

Návštěvníci festivalu si budou moci prohlédnou i projekty, které vytvořili studenti a studentky FEL ČVUT v rámci dvou předmětů.

Prvním z nich je předmět Jak vyrobit (téměř) cokoliv, který vyučují dr. Jiří Zemánek a Ing. Krištof Pučejdl z katedry řídicí techniky. Při každotýdenním vyrábění i následné práci na závěrečném projektu se studenti naučí pracovat s řezacím plotrem, laserovou řezačkou, 3D skenery, 3D tiskárnami, mikrokontroléry, CNC frézkou a s mnohým dalším. V loňském roce vyrobili studenti například vlastní mobilní telefon, překlápěcí mechanické hodiny, žabí budík, elektronickou hru na postřeh či elektronické dusítko na trombon. Na fotogalerii z loňské prezentace závěrečných projektů se můžete podívat ZDE.

Druhým předmětem jsou Laboratoře průmyslové elektroniky. Vyučuje se na katedře měření, kterou budou na Maker Faire Prague reprezentovat doc. Jan Fischer a dr. Vojtěch Petrucha. Návštěvníci uvidí nejnovější přírůstky do rodiny softwarově definovaných měřicích přístrojů založených na jednočipových mikrokontrolérech, které jsou vhodné pro začínající bastlíře i pro výuku.

Vedle vybraných závěrečných projektů ze zmíněného předmětu má katedra měření připravenou také expozici robotů, elektroniky a magnetismu.

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk