Novinky

Nastupujete do prváku? Přihlaste se na kurzy elektrotechniky nebo programování a vyrazte na seznamovák

Pro studenty a studentky Pro uchazeče a uchazečky

Chystáte se od září studovat na naší fakultě? Tak mrkněte na bohatou nabídku kurzů pro prváky a prvačky. Některé vám pomůžou lépe vplout do studia elektrotechniky, elektroniky či programování. S novými spolužáky a spolužačkami se můžete potkat také na seznamováku FEL - a k tomu si užít spoustu zábavy a sportu.

Pokud jste do programování během středoškolského studia nahlédli jen trochu nebo vůbec, pak je tu pro vás Letní programovací bootcamp! Soustředění se uskuteční od 16. do 19. září na FEL ČVUT v Praze. Cílem kurzu je, aby nastupující studenti a studentky získali základy programování a “nastartovali” své programátorské myšlení.

Užitečné znalosti načerpáte i v Kurzu praktické elektroniky, který se koná hned ve dvou zářijových termínech. Zatímco noví studující programu Kybernetika a robotika (KyR) se ho mohou zúčastnit jak mezi 2. až 6. zářím, tak v turnusu od 9. do 13. září, pro student(k)y programu Elektronika a komunikace (EK) je určen druhý běh. Během kurzu získáte praktické zkušenosti s elektronickými obvody a jejich sestavováním, oživováním a testováním. Vyučující vás také uvedou do základů programování vestavných systémů v C/C++. Po domluvě s organizátory se můžete zapsat i pokud nebudete studovat KyR nebo EK.

Budete studovat program Elektrotechnika, energetika a management (EEM) a potřebujete si "potykat" s elektrotechnikou? Pak je tu pro vás od 16. do 19. září Úvod do studia elektrotechniky. Během kurzu si osvojíte vše potřebné ohledně elektronických součástek i pájení a vylepšíte si startovní pozici v prvním semestru.

Pro prváky, prvačky, ale i studující z vyšších ročníků je tu Letní algoritmické soustředění! "LASO 2024 letos bude, ve dnech 16.9. až 18. 9. na Karlově náměstí, převážně v budově E," sdělil za organizátory dr. Marko Genyk-Berezovskyj z katedry kybernetiky. "Na soustředění probíráme významné algoritmy a jejich aktivní implementaci. Přednášejí a pří kódování asistují učitelé a zdatní studenti vyšších ročníků FEL," popsal vyučující. Podrobný program v jednotlivých sekcích, odstupňovaných podle náročnosti, najdete zde a registrovat se můžete přes on-line formulář.

Mimo Prahu, konkrétně v Chlumu u Třeboně, se od 16. do 19. září uskuteční startovací workshop pro nové student(k)y programu Lékařská elektronika a bioinformatika. Prváci a prvačky se mohou těšit na zajímavé přednášky a první praktické kroky v dílně lékařské elektroniky. Dozví se víc také o organizaci studia. A pozor, tento kurz cílí i na studenty a studentky prvního ročníku magisterského stupně studia, kteří bakaláře vystudovali na jiné univerzitě nebo programu. Všechny výše zmíněné kurzy jsou zdarma.

Hodně sportu a troška matematiky

Na jihu Čech se uskuteční také seznamovací kurzy FEL pro prváky a prvačky. Trojice turnusů v září proběhne u vsi Temešvár, nedaleko břehů Orlické přehrady. "Předběžná kapacita třech kurzů je dohromady 110 lidí - 35, 35 a 40,” uvedla za org. tým Mgr. Klára Minaříková z ÚTVS ČVUT. Upozornila, že registrace už běží a přihlásili se první studenti.

Účastníky a účastnice na seznamovacích čeká pestrá škála sportovních aktivit. V Temešváru si můžete zahrát tenis, softbal, vyrazit na kolo, kanoi i paddleboard nebo se věnovat windsurfingu. Na programu bude ale také několik přednášek z matematiky a informační setkání ohledně studia na Fakultě elektrotechnické. Program doplní i různé soutěže. Podrobné info najdete zde. Cena kurzu je 1600 korun.

A pokud se na seznamováky FEL přihlásit nestihnete nebo se vám nehodí termíny, nevěšte hlavu! Během prvních zářijových týdnů se konají i seznamovací kurzy pro studenty a studentky všech fakult ČVUT - tzv. zaČVUTění. Tento seznamovák se, ve dvou turnusech, koná ve Starých Splavech u Máchova jezera a vyjde na 4390 korun. Přihlásit se můžete zde.

Foto: Petr Neugebauer

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk