Novinky

Výstava na Karlově náměstí ukazuje nejlepší studentská díla z kurzů grafiky a 3D modelování

Pro studenty a studentky

Nejlepší díla, která studenti a studentky vytvořili v kurzech Grafická tvorba a 3D modelování, si můžete prohlédnout na výstavě Semestrale. Výstava začala tento týden na katedře počítačové grafiky a interakce (DCGI), která oba předměty nabízí. Během vernisáži také převzali ocenění autor a autorka nejvydařenějších počinů. Vedoucí DCGI Jiří Žára v úvodu poznamenal, že jak kurz Grafická tvorba, vedený akademickou malířkou Lucií Svobodovou, tak 3D modelování vyučované dr. Davidem Sedláčkem z DCGI, se těší velké oblibě a studentské práce jsou rok od roku lepší.

V kategorii 3D render letos zvítězil Michal Kokeš z bakalářského programu Počítačová grafika a interakce na FELu. 3D rendering je grafický proces převádění 3D modelů do 2D obrazů v počítači. A oceněný Kokeš byl součástí týmu, který během zimního semestru vytvořil v rámci kurzu Počítačové hry beta verzi hry Crimson Grounds. Kokeš podotkl, že téma hry je futuristické a s kolegy hodně dbali na její vizuální stránku.

V sekci kresba si odnesla cenu Barbora Kyselová, která studuje Softwarové inženýrství na Fakultě informačních technologií ČVUT. „Grafickou tvorbu jsem si zapsala hlavně proto, že se v ní vyloženě kreslí, navíc ještě uhlem, a je to dost unikátní předmět, jak v rámci FELu, tak FITu,“ vysvětlila Kyselová. „Kreslení mě vždy bavilo. Ale co jsem začala studovat vysokou školu, tak jsem se od toho víceméně odklonila,” dodala pak Kyselová, která bodovala se svými figurálními i portrétními kresbami. “Pro sebe“ však nejraději kreslí fantasy náměty. Cenu za grafický design si odnáší Tomáš Prajzler - student Univerzity aplikovaných věd a umění v Lucernu, který byl na FEL ČVUT jako stážista.

Výstava se v minulých třech letech kvůli opatřením proti pandemii covid-19 nekonala. Letos si tak lidé v třetím patře fakultní budovy na Karlově náměstí prohlédnou i některé práce studentů a studentek z předchozích ročníků.

Autorem fotek je Vlastimil Havran

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk