Novinky

FEL ČVUT na Dni bezpečnosti představí systém identifikace palby, detektor výbušných systémů a zařízení na testování sítí

Umělá inteligence a další technologie budoucnosti ve službách institucí veřejného sektoru a firem. Tak by se dala popsat prezentace Fakulty elektrotechnické ČVUT na Dni bezpečnosti pořádaném spolkem Vektor Technická. Akce, která veřejnosti představí nejnovější přístupy k zajištění obrany a bezpečnosti, se koná v pondělí 19. června od 15.00 v ulici Technická v pražských Dejvicích. FEL ČVUT na ní budou zastupovat vědecké skupiny z katedry měření a katedry telekomunikační techniky.

Systém pro identifikaci příchozí palby a skrytý detektor nesených výbušnin

Postupy umělé inteligence se uplatňují v projektech, které rozvíjí katedra měření FEL ČVUT. V Dejvicích mimo jiné představí systém pro identifikaci příchozí palby, který dokáže rozpoznat typ zbraně, ze které vyšel výstřel, i druh munice. Samoučící neuronové sítě k tomu potřebují databázi výstřelů natočených či snímaných akusticky.

"Pracujeme na vývoji stacionárních systémů, které dokáží se spolehlivostí 99 % rozlišit výstřel od jiného podobného zvuku, ale také lokalizovat polohu střelce. Podobné systémy používají například školy, úřady a jiné veřejné instituce ve Spojených státech pro případ útoků střelnou zbraní," říká prof. Jan Holub, vedoucí katedry měření FEL ČVUT.

Jeho katedra rovněž zájemcům z řad veřejnosti představí senzorovou techniku, na které může být založen detektor nesených improvizovaných výbušných zařízení a kovových předmětů, který umožňuje skrytou montáž a reaguje tak na potřeby současných veřejných a bezpečnostních institucí. Pro vyzkoušení bude k dispozici i profesionální vojenská minohledačka, se kterou si lze otestovat náročnost odminovacích prací. 

Technologie pro testování datové komunikace a bezpečnost sítí

K tématu bezpečnosti se váže i technologie, kterou vyvinuli výzkumníci z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Zařízení F-Tester slouží primárně k testování datových sítí. 

Bez připojení k internetu se dnes neobejdeme a požadavky na datovou konektivitu, zejména na bezdrátové připojení vždy a všude, se neustále zvyšují. Zařízení F-Tester umí měřit kvalitu mobilních i pevných komunikačních sítí. Kromě běžného ethernetu zvládá i nejnovější varianty Wi-Fi, mobilní sítě LTE a 5G. Dokáže zjišťovat aktuální pokrytí signálem, dostupnou přenosovou rychlost a odezvu. Testy lze provádět i za pohybu, typicky během jízdy (drive-testy). Kromě měření je možné do sítě injektovat specifický druh datového provozu a pak analyzovat chování sítě pod definovanou zátěží, např. při kybernetickém útoku. 

Testovací systém je určen pro telekomunikační operátory, poskytovatele internetu, výrobce a vývojáře různých druhů zařízení. Mimo jiné ho využívá také Český telekomunikační úřad pro ověřování kvality mobilních sítí v ČR a společnost CETIN. Je využíván pro testování datové komunikace z pohyblivých prostředků, včetně létajících, ale i pro ověřování správné funkce prostředků radiotechnické obrany. 

Fotografie: F-Tester a tým z katedry telekomunikační techniky
Zdroj fotografií: Petr Neugebauer, FEL ČVUT
 


 

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk