Novinky

FEL na Veletrhu vědy ukáže robotickou zoo i robozáchranáře. Spájíte si i nevšední suvenýr

Pro uchazeče a uchazečky

Chystáte se na letošní Veletrh vědy? Pokud ano, neopomeňte stanoviště Fakulty elektrotechnické ČVUT. I letos chystáme zajímavý program pro malé i velké návštěvníky a návštěvnice, při němž se lidé pobaví i přiučí něco z techniky.

Na stanovišti FEL potkáte třeba robotické mazlíčky, které naši vědci a vědkyně vyvíjejí a vylepšují. “Můžete se těšit například na roboty 'píďalky', jejichž ovládání si mohou vyzkoušet i návštěvníci a návštěvnice,” uvedl Ing. Jakub Sláma z Centra umělé inteligence FEL ČVUT. Podotkl, že jeho tým přiveze i "pavoučího" hexapoda a připraví interaktivní úkoly s bludištěm, kdy si sami vyzkoušíte řešení běžných robotických úloh. 

"Na Veletrhu vědy plánujeme předvést robota Spot s robotickou rukou a autonomní sbírání předmětů. Dále pak záchranářského a průzkumného robota MARV, který bude autonomně následovat svého vůdce," upozornil pak Ing. Bedřich Himmel z katedry kybernetiky FEL. “Jedná se o reálný scénář nasazení záchranářského robota, který veze vybavení pro záchranáře., Musí ho autonomně sledovat, vyhýbat se případným překážkám, a přitom nesmí záchranáře ohrozit. Všechno to jsou práce našich studentů,” doplnil Ing. Himmel. 

I na Veletrhu vědy pak pod vedením studentů a studentek FEL projdete minikurzem pájení součástek. Díky němu získáte jak originální suvenýr, tak i dobrý pocit z toho, že jste se naučili něco nového. (Nejen) malé děti si pak mohou vyrobit placku podle řady vzorů či vlastního návrhu. 

Expozici na Veletrhu vědy tentokrát "vyšperkuje" i oblíbený Van de Graaffův generátor. Co umí? No, nabít člověka na 10 000 voltů a vytvořit mu velmi efektní účes. Středoškoláci a středoškolačky, které v příštích letech čeká maturita a láká je technika, si pak na stánku mohou popovídat se studenty a studentkami naší fakulty o čemkoliv, co je ohledně studia FEL zajímá.

Tak přijďte! 

Těšíme se na vás denně od 30. 5. do 1. 6. v hale č. 6 PVA EXPO Praha - ve stánkovém komplexu ČVUT. 

Fotografie: Petr Neugebauer

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk