Novinky

FEL ČVUT na VědaFestu ukáže balancujícího robota, zkusíte si i simulátor formule či pájení

Pro uchazeče a uchazečky

Už 19. června vypukne na Vítězném náměstí v Praze VědaFest. S bohatým programem pro děti i dospělé se opět zapojí i Fakulta elektrotechnická ČVUT (FEL). Co všechno si u nás letos užijete?

Novinka na našem stanovišti bude v režii vědců z katedry měření FEL. "Představíme zajímavé projekty, včetně balancujícího robota sestaveného z Open Cube a komponent z Lego Mindstorms," uvedl dr. Tomáš Drábek. "Naše katedra vyvíjí Open Cube jako alternativní řídicí jednotku, kompatibilní se senzory a motory z obou setů – NXT a EV3. Jako ukázku praktických a vzdělávacích závěrečných prací předvedeme magnetický levitátor a jednoduchý akustický detektor pulzních událostí.," doplnil dr. Drábek.

Do programování mini robotů, tzv. ozobotů, vás pak uvedou členky a členové spolku wITches, kteří popularizují IT a elektrotechniku na základních školách. "wITches bude mít stánek, kde si děti budou moci vyrobit vlastní kouzelnickou hůlku a nově i svítícího ozobota. Při výrobě se děti naučí něco málo o elektrických součástkách jako jsou LED, rezistor, baterka a spínač formou pohádky. Celý obvod na hůlku či ozobota si budou moct sami napájet. Ani nezapomeňme na Ozoboty, které stále hledají správnou cestu z bludiště," uvedla za spolet Margarita Tkachenko. 

Také z VědaFestu, pokud počasí dovolí, si pak můžete odnést fotku s účesem "rozježeným" Van de Graaffovým generátorem, který vás nabije na 10 000 voltů. Do programu se zapojí i studentský tým eForce Prague Formula, který na naší fakultě vyvíjí autonomní elektroformuli a závodí s ní na evropských tratích. "Na VědaFestu nás snadno rozpoznáte podle závodního monopostu, který budeme vystavovat, a také díky simulátoru. Návštěvníci tak budou mít příležitost prozkoumat každý detail naší formule a poté si v simulátoru  vyzkoušet, jaké to je řídit závodní vůz a na chvíli se cítit jako opravdový pilot," uvedl za tým Jakub Kaplický.

A nebude chybět ani oblíbený mini kurz pájení součástek, kdy si pod vedením studentů a studentek z klubu +/-FEL vyrobíte originální suvenýr. I nejmenší návštěvníci a návštěvnice si pak mohou navrhnout a vyrobit vlastní placku.

Přijďte. Těšíme se na vás!

Foto: Petr Neugebauer

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk