Novinky

Výzkumná návštěva na University of Navarra (UPNA) ve Španělsku

Pro studenty a studentky

Že je doktorské studium jen nekonečné sezení v laboratoři a na sociální život můžeš zapomenout? Očima doktorandů Kateřiny Novákové, Jakuba Kučery a Filipa Bauma se můžeš přesvědčit o opaku!

Zmíněné trio doktorandů spolu začátkem června vyrazilo do španělské Pamplony na University of Navarra. Cílem bylo rozšířit stávající spolupráci, získat naměřená data pro výzkum a v neposlední řadě nahlédnout pod pokličku místní gastronomie.

"S University of Navarra jsem navázala spolupráci v září 2023 a zaujalo mě špičkové vybavení, díky kterému mohu rozšířit můj výzkum zaměřený na diagnostiku vysloužilých baterií z elektromobilů a analyzovat celé bateriové moduly metodou elektrochemické impedanční spektroskopie," říká doktorandka Kateřina Nováková z katedry elektrotechnologie.

Jakub Kučera a Filip Baum z katedry elektrických pohonů a trakce dodávají: "Díky skvěle vybavené laboratoři diagnostiky elektrických strojů jsme byli schopni provést identifikaci vysokofrekvenčních parametrů asynchronního motoru, na což nejsme v Praze vybaveni. Vysokofrekvenční parametry jsou klíčové pro posouzení elektromagnetického rušení moderních elektrických pohonů vybavených měničem založeném na rychlých tranzistorech z galium-nitridu (GaN)."

Chceš vyjet na krátkou návštěvu na UPNA už během práce na bakalářce nebo diplomce? Omrkni nabídku semestrálních projektů na intranetu FEL.

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk