Tiskové zprávy

Robosoutěž FEL ČVUT pro základní školy vyhrál tým z Příbrami. Ve finále na festivalu Maker Faire Prague porazil roboty z Prahy 4

Celkem 16 lego robotů, které postavily týmy ze 2. stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, se v neděli 12. května utkaly před festivalovými davy na Maker Faire Prague ve finále jarní Robosoutěže FEL ČVUT. Vše dopadlo trochu jinak než v dubnových základních kolech – vítězný tým s názvem Kraken z Gymnázia Příbram v úloze třídění kostiček překonal dva silné konkurenty z Prahy 4, kteří stanuli na druhém a třetím místě. Jarní soutěže se zúčastnilo celkem 115 týmů ze 60 různých škol.

Letošní soutěžní úloha Robosoutěže pro tříčlenné týmy žáků ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií se jmenovala Třídění barevných kostiček. Cílem bylo sestavit robota ze stavebnice LEGO Mindstorms a naprogramovat ho tak, aby samostatně sebral co nejvíce barevných kostiček ze soutěžní plochy a roztřídil je do dostupných zásobníků na hřišti – to vše v limitu 90 vteřin.

Na festivalu bodovala Příbram

Festival Maker Faire Prague se konal o víkendu 11. a 12. května na Výstavišti Praha a přitáhl rekordní účast 12 000 návštěvníků. V pavilonu, kde své projekty prezentovali i další vyučující a členové studijního programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT, se nacházela aréna Robosoutěže, jejíž finále se konalo v neděli od 12 hodin. Z vyřazovacího boje v závěru finále nakonec vzešli tito vítězové: 

1. místo: tým Kraken zastoupený Lukášem Koma z Gymnázia Příbram.

2. místo: tým Labužníci ve složení Lukáš Molnáry, Jakub Hajný a Vojtěch Nerad ze ZŠ Klíček v Praze 4 – Chodov.

3. místo: tým Gyrotechnici ve složení Tomáš Bocan, Jan Pospíšil a Lukáš Šebor z Gymnázia Písnická v Praze 4.

„Gratuluji nejen vítězovi z Příbrami, ale i všem zúčastněným letošní jarní Robosoutěže pro základní školy, kterých bylo opravdu hodně – celkem se ve všech kolech zapojilo 115 týmů ze 60 různých škol,“ uvedl organizátor Robosoutěže dr. Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT. „A mám radost, že se vítězové z Příbrami i Prahy 4 mohli předvést právě na festivalu Maker Faire Prague, který měl letos rekordní návštěvnost, a s robotikou v podání naší soutěže se tak seznámilo mnohem víc lidí. V září bude Robosoutěž pokračovat podzimní etapou pro střední školy.“   

Detailní informace o průběhu Robosoutěže 2024 pro základní školy najdete na webových stránkách nebo Facebooku Robosoutěže. Informace o festivalu včetně fotek falších projektů jsou na stránkách Maker Faire Prague.

Ke stažení

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk