Novinky

Letní biomedicínský den představí vítěze BioSignal Challenge a nové logo BIO. Bude i rockový koncert!

Pro studenty a studentky Pro uchazeče a uchazečky Spolupráce s partnery Pro zaměstnance a zaměstnankyně

Letní biomedicínský den se blíží! Tradiční akce pro vyučující, student(k)y i partnery programu Lékařská elektronika a bioinformatika (BIO), ale i zájemce a zájemkyně o studium se uskuteční v pátek 24. května od 14:00. V plánu je mimo jiné vyhlášení výsledků soutěže BioSignal Challenge, exkurze i koncert.

Nabitou akci odstartuje právě exkurze pro středoškoláky a středoškolačky v laboratořích spjatých s programem BIO na katedrách teorie obvodů, fyziky, měření, radioelektroniky a mikroelektroniky. Středoškoláci a středoškolačky zvažující studium na pomezí medicíny a elektroniky se mohou přihlásit zde.

"Chystáme ukázky medicínských přístrojů jako například diagnostického ultrazvuku nebo defibrilátoru. Dále se studenti mohou těšit na profesionální laserový střelecký simulátor a související zařízení pro subjektivní testy kvality přenosu hlasu. Program bude nabitý zajímavými ukázkami nejmodernějších přístrojů a studenti si odnesou vhled do projektů, ke kterým se u nás na fakultě mohou časem dostat. Těšíme se na nové talenty, se kterými se brzy budeme pravidelně potkávat na chodbách naší fakulty," uvedl za organizační tým Ing. Filip Šlapal, MSc., doktorand na katedře teorie obvodů.

Hlavní část akce, jíž se mohou zúčastnit i studující SŠ, však vypukne od 16:00 ve vnitrobloku budovy v Dejvicích (při nepříznivém počasí ve FEL Café). V této části zástupci programu vyhlásí výsledky studentské  soutěže BioSignal Challenge 2024 a budou prezentace oceněných prací. V letošním ročníku mají univerzitní studenti a studentky za úkol vytvořit algoritmus pro detekci spánkové apnoe – a to s využitím pokročilých metod zpracování signálů, strojového učení nebo umělé inteligence v programovém prostředí MATLAB. Zatímco vítězný tým získá odměnu ve výši 15 000 korun, za stříbrnou příčku je 9 000 a s bronzem se pojí 6 000 korun.

"Posléze také představíme nové logo programu a nové propagační předměty BIO," upozornil Ing. Šlapal s tím, že součástí akce jsou prezentace sponzorů a partnerů programu a představení práce vědeckých BIO týmů působících na FEL.

Nebude ale chybět ani drobné občerstvení a od 18:00 začne „volná zábava” a rockový koncert kapely Brain Issues, v níž hraje hned několik studentů programu BIO! "Hrajeme hlavně rock a všechno kolem něj, českou i zahraniční tvorbu. Zatím hrajeme převážně převzaté písně, ale konečně se posouváme do tvůrčí fáze," uvedl Michal Zelený, člen kapely a student BIO. "Co se letošního vystoupení na biomedicínském dni týče, chtěli bychom, aby si to všichni užili. Zatím nevíme co budeme hrát, ale nazkoušených máme asi 40 písní, tak se budeme snažit vyjít vstříc publiku, tomu,  co by chtěli i oni. Možná uděláme opět oficiální část a následně blok více akustický, kde se může přidat kdokoliv by si chtěl také zahrát," dodal muzikant.

Přijďte, těšíme se na vás!

Foto: Petr Neugebauer

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk