Novinky

Jiří Bím z FEL ČVUT bude součástí Evropského týdne udržitelné energie v Bruselu

Pro studenty a studentky Pro uchazeče a uchazečky Pro zaměstnance a zaměstnankyně

Jedním z letošním Young Energy Ambassadors, kteří tradičně reprezentují mladou generaci na Evropském týdnu udržitelné energie v Bruselu, je i Ing. Jiří Bím z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Na konferenci, která se uskuteční od 10. do 14. června 2024, pbude sdílet své zkušenosti s vývojem pozemních fotovoltaických i agrovoltaických projektů, ekonomických aspektech obnovitelných zdrojů energie a tvorbě legislativy pro fotovoltaiku a agrovoltaiku v Česku.

"Svět dnes prochází jednou z nejnáročnějších energetických transformací v historii. A to přináší plno příležitostí, ale i bariér, které musí být překonány. Osobně mám velice kladný vztah k udržitelnosti, ale snažím se vždy hledat ta řešení, která budou udržitelná dlouhodobě a zároveň reálná i ekonomická, uvedl Ing. Jiří Bím, doktorand katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd.

"Mnoho věcí se na poli udržitelnosti již povedlo. Příkladem jsou státy s již vysokým podílem obnovitelných zdrojů elektrické energie nebo pokroky v sektoru nakládání s odpady. Nicméně máme stále velké výzvy před sebou. A nemusí jít pouze o sektor energetiky, je třeba se na udržitelnost koukat ve všech oborech najednou a hledat společná řešení. Pokud budeme chtít vytvořit opravdu udržitelný svět, musíme zapomenout na aktivistické řešení dílčích problémů, ale naopak musíme přinášet ekonomická udržitelné řešení, a proto se snažím o zavedení agrovoltaiky v České republice jakožto jednoho z nástrojů, který může přispět k vytvoření bezemisního a udržitelného světa,” dodává Bím. V rámci studia se zabývá ekonomickými aspekty obnovitelných zdrojů energie.

Současně působí jako vedoucí sekce agrovoltaiky v Solární asociaci a konzultant několika společností, které v Česku vyvíjejí fotovoltaické a agrovoltaické projekty. Zároveň je aktivní při tvorbě legislativy o agrovoltaice, která je podle něj přelomová, ale některé zemědělce do jisté míry diskriminuje.

Ve volném čase se Jiří Bím věnuje silniční cyklistice. Na kole ročně ujede zhruba osm tisíc kilometrů. Za cyklistickými zážitky se přitom vydává jak na české, tak i zahraniční silnice. Jednou z jeho oblíbených destinací je například Mallorca.

Na Evropském týdnu udržitelné energie v Bruselu měla FEL ČVUT svého zástupce i loni. Jednou z ambasadorek mladých byla Ing. Šárka Jablonská, doktorandka katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd a autorka úspěšného projektu Felácká holka.

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk