Novinky

Jak být lepší vyučující? Podzimní série setkání na FEL ČVUT začíná 13. září

Pro zaměstnance a zaměstnankyně

Již 13. září 2024 proběhne první z osmi neformálních setkání učitelů ČVUT na Fakultě elektrotechnické, kteří se chtějí vzájemně podělit o své zkušenosti s výukou. Cílem těchto besed bude nabídnout platformu pro propojení podobně smýšlejících vyučujících, ale i pomoci začínajícím učitelům.  Organizátoři chtějí vytvořit ideální místo, kde budou zkušenosti proudit nejen horizontálně, ale i vertikálně (mezi „staršími“ akademiky a studenty) a bude možné zde kriticky diskutovat o různých aspektech výuky. Vítán bude každý, kdo se aktivně podílí na výuce a chtěl by se připojit do otevřené diskuse.

Série besed vznikla jako konsenzus mezi aktivními doktorandy, vedoucími kateder a proděkany. „Na jaře jsme na katedře kybernetiky provedli dotazníkový průzkum mezi zaměstnanci a Ph.D. studenty o tom, jak jsou spokojeni se svým zapojením do výuky a co by jim nejvíce pomohlo ke zkvalitnění výuky. Velká část odpovědí zmiňovala chybějící pedagogickou průpravu pro začínající učitele, chybějící souhrn postupů a doporučení, co ve výuce technických předmětů funguje a co ne, či chybějící platformu pro výměnu zkušeností mezi učiteli FEL. I jako odpověď na tyto podněty vzniká série podzimních akcí, které – jak doufáme – situaci zlepší a pomohou (nejen) začínajícím učitelům,“ uvedl dr. Petr Pošík z katedry kybernetiky FEL ČVUT.

Martin Zoula z katedry počítačů a Centra umělé inteligence (AIC) dodává, "Jako doktorand na fakultě vyučuji programování v jazyce C. Učím moc rád, ale na to, jak učit, jsem si z velké části musel přijít sám. Těším se, že na nadcházejících akcích potkám jiné cvičící i přednášející, se kterými porovnám své zkušenosti a posunu se zase o krůček dál."

Na zimní semestr je naplánováno celkem 8 setkání, na která se můžete zdarma přihlásit prostřednictvím nových webových stránek. První z nich se bude konat v místnosti T2:B2-39d a bude rozděleno do dvou bloků: dopoledního od 10:30 do 12:00 a odpoledního od 13:00 do 14:30. 
 

Event When Format
The Moodle System at FEE Friday, September 13th 2024, 10:30 intensive practical course
Pedagogy Course for Beginner Teachers Wednesday, September 18th 2024, 9:00 full-day course
Interactive Learning Thursday, September 26th 2024, 17:00 moderated discussion
My First Teaching: Expectations and Reality Wednesday, October 2nd 2024, 18:00 moderated discussion
Petr Habala Shares his Experience Wednesday, October 9th 2024, 16:15 talk followed by moderated discussion
A Short Walk through Study Regulations Monday, October 14th 2024, 18:00 talk followed by moderated discussion
State Exams Now and in the Future Tuesday, October 22nd 2024, 16:15 moderated discussion
Mastering Thesis Supervision: Best Practices and Shared Insights Tuesday, November 7th 2024, 18:00 moderated discussion

Za stránku zodpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk